Buah Yang Dimulai Dengan “R” adalah, buah Rambutan, buah Rollinia, buah epal Rose, buah pinggul mawar, buah mombin merah, buah riberry, buah raspberry dan banyak lagi. Ovari masak kering atau bahagian ovari yang berdaging yang merangkumi satu atau lebih biji (contohnya pisang) disebut buah.

Dengan kata lain, ovari yang matang atau disenyawakan yang rasanya manis, mengandung biji, dan dapat dimakan, kerana makanan disebut buah .

Buah-buahan yang Bermula dengan r

Penamaan buah-buahan ini dilakukan dengan proses yang dikenali sebagai nomenklatur binomial, yang diusulkan oleh carolus lineous, untuk menghilangkan beberapa halangan dalam penamaannya.

Halangan ini, Sebagai contoh, seorang penemu menamakan buah dengan namanya sendiri yang terlalu panjang dan terlalu pendek, dalam hal ini sukar untuk mengatur atau menggunakan nama ini untuk tujuan yang berbeza, untuk mengelakkan carolus lineous ini mencadangkan sistem untuk menamakan buah-buahan Sayuran dan spesies.

Senarai berikut mengandungi Buah Yang Bermula Dengan R

1. Buah raspberry :

Raspberry tergolong dalam genus rubus, dari keluarga mawar. Sebilangan besar spesies raspberry terdapat dalam subgenus: idaeobatus. Nama buah juga berlaku untuk nama tanaman berikut.

Raspberry adalah buah gabungan, menunjuk ke arah bahagian-bahagiannya yang digabungkan, mirip dengan blackberry, tetapi berlubang dari dalam. Raspberry adalah tanaman abadi yang ditunjukkan pada musim panas dengan batang Woody.

Buah raspberry adalah buah yang paling dimakan di benua timur, kebanyakannya merangkumi banyak produk makan.

Hari ini, pengeluaran raspberry dunia difokuskan di Eropah Timur dan Rusia, dengan Rusia menjadi pengeluar utama.

Pelbagai spesies raspberry boleh menghasilkan buah merah, kuning, ungu, atau hitam. Daripada jumlah ini, raspberi merah adalah yang paling sukar dan paling biasa ditanam. Hanya sebilangan kecil raspberi yang dimakan segar. Sebilangan besar raspberry dibekukan atau diproses menjadi jem dan produk lain.

Raspberi adalah sumber vitamin dan mineral penting dan sebatian 'tidak penting' yang boleh memberi manfaat kepada kesihatan. Selain penggunaan buah raspberry sebagai makanan, banyak bahagian tanaman raspberry juga telah digunakan untuk tujuan perubatan.

Walaupun tidak meyakinkan, kajian manusia baru-baru ini menunjukkan bahawa raspberry mungkin menunjukkan janji dalam pencegahan barah.

Walaupun raspberry umumnya dianggap sebagai makanan 'sihat', mereka juga boleh menjadi sumber penyakit bawaan makanan jika tercemar di ladang atau semasa pemprosesan dan penyimpanan.

Penyelidikan masa depan akan terus menghasilkan jenis raspberi baru dan untuk mengkaji potensi kesan kesihatannya.

2. Buah Rambutan.

Buah Rambutan adalah salah satu buah yang dimulai dengan R atau r, adalah buah pohon tropis bersaiz sederhana, milik keluarga sapindaceae.

Tempat asal buah-buahan ini menuju ke Asia Tenggara. Buah rambutan boleh dimakan dan merupakan komponen minuman segar.

Terdapat beberapa jenis buah Rambutan yang mengekspresikan karakter unik, mulai dari warna dari merah, oren dan kuning, hingga campuran warna-warna ini yang dapat berwarna ungu, ignito dan lain-lain. Buah-buahan dari tanaman ini ditutupi oleh struktur yang dikenali sebagai putaran.

Rambutan adalah tanaman yang mempunyai aroma yang baik dan rasa manis dengan sedikit keasidan ringan, mengandung sedikit kontras stroberi dan anggur. Buah Rambutan adalah salah satu buah yang dimulakan dengan r.

3. Buah Rangpur

Buah Rangpur adalah salah satu buah yang bermula dengan R atau r. Buah rangpur adalah buah dari tanaman rangpur yang didirikan di benua kecil india. Pada mulanya, ia pertama kali dijumpai di pembelahan rangpur di Bangladesh, dan perkataan itu berasal dari bahasa Bengali.

Buah Rangpur ditanam menjadi florida oleh saudara Reasoner, yang memperoleh benih dari benua kecil di Florida. Mereka melakukan ini pada abad ke-19 dan mendapati bahawa rangpur atau sitrus x limonia adalah kacukan analisis genomik yang menunjukkan, ia adalah hibrida F1 dari Citron betina (citrus Medica) dan oren Mandarin jantan.

Ukuran buah rangpurs pada penampilannya mungkin berbeza dari kecil hingga sederhana, bulat atau luas. Kadang-kadang buah dikelilingi oleh alur cetek. Rangpur juga merupakan tanaman hiasan di Amerika Syarikat, tetapi terutama sebagai sumber di negara-negara di luar Amerika Syarikat.

Pertumbuhan tanaman ini cepat, dan mudah ditanam. Rangpur adalah tanaman 3 musim yang mempunyai kadar kelangsungan hidup yang tinggi. Mempamerkan bunga yang menarik pada musim sejuk dan musim panas buah yang enak. Buah rangpur mempunyai serpihan yang menjanjikan. Penyebaran buah Rangpur dilakukan dengan cantuman, biji dan lain-lain.

4. Buah Mombin Merah

Mombin merah berasal dari Mesoamerica, walaupun dibekalkan atau diangkut dari Mexico ke Peru dan brazil. Buah ini biasa dikenali di tempat-tempat ini sebagai ciruela tuxpana, ciruela Mexicana, ciruela morada, dan antara lain.

Pertumbuhan tanaman dapat dilihat hanya di atas 20m dan di bawah 2000m di atas permukaan laut, buah ini juga diperkenalkan di Florida dan Caribbean.

Telah diketahui bahawa populasi liar dapat dijumpai di ketinggian hingga 1800 m di atas permukaan laut yang terkait dengan hutan lebat tropis ketinggian rendah dan hutan tropis separa lebat, serta dengan hutan lebat dan separa lebat tropis ketinggian dan sederhana.

Mombin merah adalah ubat. Buahnya diuretik dan antispasmodik, biasanya digunakan sebagai antihistamin dan ekstrak dari kulit kayu digunakan untuk sakit perut seperti disentri Red Mombin adalah gumpalan bujur yang boleh dimakan, buahnya dapat dimakan segar atau dapat direbus dan dikeringkan.

Buah rebus dan kering boleh digunakan selama beberapa bulan. Ia kadang-kadang dimakan tanpa masak dengan garam dan cuka atau jus limau. Warna buahnya mungkin berbeza dari merah gelap hingga kuning.

5. Buah Riberry .

Buah riberry adalah salah satu buah yang bermula dengan R atau r. Pokok buah-buahan ribbery dapat tumbuh hingga maksimum 20 hingga 31 meter, dengan mahkota yang sangat lebat.

Daunnya yang kecil, berkilau, berbentuk potong dapat melengkung dengan panjang hanya 4 hingga 5 cm dan buahnya berdiameter sekitar 4 mm. Buahnya sihat sepanjang bulan Disember.

Pokok riberry biasanya ditanam sebagai tanaman hiasan.

Daging buah riberry, kadang-kadang tanpa biji, garing dan agak lumat dengan tumpahan cengkih dari atas bersama Kayu manis. Buah ini digunakan dalam hidangan manis dan gurih seperti saus, selai, chutney, kordial dan buah-buahan. Kek juga disajikan dengan buah riberry

Salah satu penggunaan buah riberry yang popular adalah menghasilkan makanan yang sedap.

Buahnya biasanya lebam dalam pembuatan selai, sos, gula-gula, sirup, dan Ais krim juga disiapkan dengan mencampurkan keseluruhan buah.

6. Buah Rollinia

Rollinia deliciosa adalah sejenis tanaman mekar dalam keluarga custard-apple, Annonaceae, yang merupakan kawasan tropika Amerika Selatan.

Ia dikembangkan untuk produk semula jadi yang enak, biasanya dikenal sebagai biribá, produk organik pai meringue lemon, atau gula-epal liar

Ini adalah kawasan tempatan di rawa-rawa Brazil dan sekarang dipenuhi di kawasan tropika lain di seluruh dunia hingga 600m dan di mana terdapat> 1300mm ayah curah hujan yang sangat banyak.

Terdapat kira-kira 65 spesies dalam keluarga namun beberapa produk organik habis digunakan.

Ia menyukai atmosfera yang panas dan lembap dengan suhu tahunan normal 26 ° C dan minimum di atas 15 ° C. Terdapat ketahanan ais yang rendah dan tempoh kering yang meluas. Suhu rendah menghalang pengembangan produk semula jadi dan suhu yang terlalu tinggi menyebabkan penurunan produk organik awal.

Pokok gugur yang cepat tumbuh, tinggi 4-10m, dengan lekapan tebal yang disesuaikan.

Daun luluhawa pengganti lurus berbentuk bulat, panjang 10-25cm, pada pedicel 5-10mm.

7. Buah Epal Mawar .

Syzygium samarangense adalah sejenis tanaman mekar dalam keluarga Myrtaceae, lokal ke wilayah yang menggabungkan Kepulauan Sunda Besar.

Epal mawar tidak seperti bunga mawar atau epal. Memang, ia dilihat sebagai produk semula jadi kecil. Pokok epal mawar lebih banyak digunakan untuk bahan bakarnya daripada produk semula jadi.

Ini adalah pohon tropis yang tingginya hingga 12 m, dengan daun malar hijau sepanjang 10-25 cm dan selebar 5-10 cm. Bunga berwarna putih, jarak 2.5 cm, dengan empat kelopak dan pelbagai benang sari.

Produk semula jadi adalah berry yang lezat yang terbentuk dari kapur, dengan warna mulai dari putih, hijau muda, hijau, merah, ungu, merah tua, hingga ungu pekat atau bahkan gelap, panjang 4-6 cm pada tanaman liar.

Produk organik mempunyai permukaan yang renyah, manis dan sangat lezat, dan ia tidak seperti apel selain dari nada.

Bayangan jusnya berwarna ungu. Intipati produk semula jadi menyerupai kapas. Sama seperti jangkauan setempat, ia juga dikembangkan di daerah tropis, misalnya, Vietnam, Taiwan, Thailand, Filipina, Bangladesh, Pakistan dan India

Semasa memilih epal lilin yang baik, cari yang mempunyai bahagian asas menutup semua bukaan terbuka yang bermaksud telur cacing di dalam produk organik. Begitu juga, biasanya produk organik paling merah adalah yang terbaik.

8. Buah Pinggul Mawar

Pinggul mawar atau rosehip, juga disebut rose haw dan rose hep, adalah produk hiasan dari tanaman mawar. Ini biasanya berwarna merah hingga oren, namun berubah dari warna ungu gelap hingga gelap pada spesies tertentu.

Pinggul mawar mula berbingkai setelah pembuahan berbuah pada musim bunga atau akhir musim bunga, dan usia pada musim gugur sebelum musim menuai

Pinggul mawar adalah produk pokok renek bunga (kelas Rosa) dalam keluarga Rosaceae.

  1. Pinggul mawar terkenal kerana mereka mempunyai zat C nutrien yang paling tinggi di antara penuaian tanaman, produk organik, dan sayur-sayuran.

  2. Pinggul mawar adalah produk semula jadi yang indah untuk aplikasi farmakologi konvensional mereka.

  3. makanan tambahan, dan kesejahteraan.

  4. Pinggul mawar mempunyai profil makanan tambahan yang kaya dan kemudian digunakan untuk menyiapkan jem, jeli, jus produk semula jadi, minuman, dan minuman.

  5. Minyak biji pinggul mawar mungkin merupakan sumber mata air EFA yang paling mewah dan merupakan bahan penting untuk kemajuan alat kecantikan semula jadi dan item pengurusan kesihatan kulit, misalnya salep dan krim.

  6. Minyak asas pinggul mawar yang tidak dapat diramalkan adalah gabungan alkohol, aldehid, keton, terpenoid, dan ester yang mengejutkan

  7. Ekstrak / minyak pinggul mawar mempunyai potensi penguat sel dan antimikroba yang besar dan sepanjang garis ini dapat disiasat sebagai elemen penting untuk makanan praktikal dan nutraseutikal.

  8. Pinggul mawar telah digunakan untuk sementara waktu sebagai teh rumahan, nutrien.

Pinggul mawar mengandungi sekitar 2% tanin. Tanin yang disatukan adalah polifenol, jauh di tumbuh-tumbuhan. Mereka penting untuk perlindungan kilang terhadap tekanan ekologi.

Korosif Gallic, bahagian utama dalam tanin yang dapat dihidrolisis, telah dirujuk sebelumnya. Pelan tanin boleh mengandungi glukosa walaupun menghakis pundi hempedu.

Pemusatan protein tanin yang tinggi dalam air liur manusia mungkin dikenal pasti dengan rejimen pemakanan pendahulu manusia.

Kesimpulannya

Nama buah yang dimulakan dengan r atau R adalah, buah Rambutan, buah Rollinia, buah epal mawar, buah pinggul mawar, buah mombin merah, buah riberry, buah raspberry.

Rambutan dan rollinia adalah friut penting yang penting dalam bidang perubatan dan hiasan. Buah Rose Apple adalah salah satu buah terbaik yang bermula dengan r dan mempunyai rasa dan rasa manis. Walaupun hidangannya dihormati di setiap pelosok dunia.

Buah raspberry terkenal di Eropah dan kualiti yang boleh dimakan dipuji di seluruh dunia. Dengan sifat ini, raspberry juga membentuk pigmen yang berbeza.

Buah riberry sangat umum di kalangan pembuat roti dan penggemar manis, yang memanggang dan membuat jem, kek dan makanan ringan yang boleh dimakan.

Memang, buah pinggul mawar juga merupakan sifat penting seperti buah-buahan lain yang bermula dengan r. Ia kaya dengan vitamin C, jadi sumber vitamin C yang penting.

Di samping tanamannya menghasilkan banyak tanin, iaitu sumber pakaian. Dan perayaan penting lain yang dibincangkan di atas.

Nama buah yang bermula dengan r atau R, dijelaskan secara ringkas di atas.