Rawatan Jerawat Kulat tidak begitu sukar jika anda mendiagnosisnya pada awalnya. Selenium sulfida boleh digunakan sebagai pencuci badan untuk merawat jerawat kulat. Ubat oral seperti Itraconazole dan Fluconazole, syampu kelemumur yang mengandungi produk zink pyrithione, dan mengikuti rutin kebersihan dalam rawatan jerawat kulat.

rawatan jerawat kulat

Apa itu Jerawat Kulat?

Jerawat kulat adalah pertumbuhan ragi (Malassezia furfur) yang berlebihan pada folikel rambut yang terdapat secara semula jadi pada kulit. Rawatan jerawat kulat bermula apabila anda mengenalinya sebagai jerawat kulat. Gejala jerawat kulat yang paling biasa adalah jerawat kecil yang gatal tetapi tidak menyakitkan.

apa itu jerawat kulat

Ia cukup menyerupai jerawat bakteria yang menjangkiti folikel rambut pada kulit, yang dikenali sebagai Pityrosporum folliculitis. Jerawat kulat mempunyai persamaan dengan jerawat vulgaris kerana kedua-duanya boleh menyebabkan komedo dan whitehead. Tetapi kedua-duanya berbeza dan mempunyai rawatan yang berbeza. Sekiranya anda mencuba rawatan anti-jerawat untuk jerawat kulat, maka ia akan memburukkan lagi jerawat kulat anda.

Punca Jerawat Kulat

Jerawat kulat adalah kerana kelebihan pengeluaran sebum minyak dari kelenjar Sebaceous di dalam kulit. Kelenjar ini bertanggung jawab untuk pengeluaran minyak, ketika kelenjar ini mulai menghasilkan minyak yang berlebihan, mengakibatkan folikel dan pori-pori rambut tersumbat dengan minyak, bakteria , dan jamur (ragi). Bakteria boleh menyebabkan parut jerawat , sementara kulat (ragi) menyebabkan folikulitis (keradangan folikel rambut).

jerawat kulat dan bakteria

Ragi adalah sejenis jamur yang selalu ada di kulit, dan badan kita dapat mengimbangkan ragi, bakteria, dan kulat yang merupakan bahagian kulit kita. Beberapa keadaan boleh mengganggu keseimbangan semula jadi bakteria, kulat, dan pertumbuhan berlebihan boleh berlaku. Syarat-syarat ini adalah:

:love_letter: Penggunaan antibiotik dapat mengganggu keseimbangan antara bakteria dan kulat. Pertumbuhan bakteria yang berkurang boleh menyebabkan pertumbuhan kulat yang berlebihan.

:love_letter: Dalam persekitaran yang hangat dan lembap, orang mungkin mengalami jerawat kulat kerana berpeluh.

:love_letter: Pakaian yang ketat dapat mendorong peluh yang mengakibatkan pertumbuhan ragi.

:love_letter: Orang yang telah menahan imuniti terdedah kepada jerawat kulat.

:love_letter: Memakai semula pakaian tanpa mencuci juga boleh menyebabkan jerawat kulat.

:love_letter: Sekiranya diet anda tidak seimbang dan makanan anda lebih banyak mengandungi Karbohidrat, ini boleh mendorong pertumbuhan kulat.

Gejala dan Diagnosis Jerawat Kulat

Jerawat kulat mempunyai persamaan dengan jerawat bakteria, tetapi rawatan jerawat kulat berbeza daripada jerawat bakteria. Ini adalah perbezaan antara jerawat kulat dan bakteria:

:small_blue_diamond: Jerawat kulat kebanyakannya muncul di bahagian dada, belakang, lengan, dan muka. Jerawat bakteria biasanya muncul di wajah.

:small_blue_diamond: Jerawat yang dipenuhi nanah pada jerawat kulat mempunyai ukuran yang sama, sementara jerawat jerawat bakteria berlainan ukuran.

:small_blue_diamond: Gatal lebih kerap terjadi pada jerawat kulat daripada jerawat bakteria.

:small_blue_diamond: Jerawat kulat muncul dalam gumpalan whiteheads, sementara jerawat bakteria jarang.

:small_blue_diamond: Gejala yang berkaitan dengan ragi Psoriasis dan kelemumur muncul pada jerawat kulat.

Selepas munculnya gejala di atas, anda perlu berjumpa dengan pakar dermatologi . Siapa yang menentukan bahawa gejala anda adalah disebabkan oleh jerawat kulat atau tidak dengan mengemukakan beberapa soalan. Kadang-kadang mereka ingin memeriksa ujian pengikisan kulit di bawah mikroskop untuk kehadiran ragi pada kulit.

Dalam beberapa keadaan, pakar dermatologi melakukan biopsi di mana mereka mengambil spesimen kulit dan menghantarnya ke makmal untuk diagnosis .

Rutin Jerawat Kulat

Apabila anda mempunyai jerawat kulat, cubalah perkara berikut:

:o: Cubalah antijamur, basuh badan sekali seminggu.

:o: Pastikan kulit anda kering dan bersih selepas bersenam.

:o: Tukar syampu biasa anda dengan ubat antijamur untuk mengelakkan jerawat kulat.

:o: Gunakan produk yang mengandungi asid salisilik atau glikolik.

:o: Kebersihan yang baik diperlukan untuk mencegah jerawat kulat, jadi mandi dua kali sehari pada musim panas.

Rawatan Jerawat kulat di rumah

Anda boleh mencuba ubat berikut di rumah untuk menghilangkan jerawat kulat. Rawatan jerawat kulat ini adalah:

  1. Gunakan minyak kelapa dan minyak MCT sebagai pelembap atau pembersih. Kedua-dua minyak mengandungi asid lemak dan mempunyai sifat antijamur yang dapat membunuh kulat.

minyak kelapa

  1. Minyak pokok teh adalah pilihan lain untuk merawat jerawat kulat di rumah. Ia memiliki sifat untuk mencegah kulat yang berasal dari tanaman bernama Melaleuca alternifolia. Gunakannya setelah dicampurkan dengan air kerana minyak ini menjengkelkan pada kulit sensitif.

minyak pokok teh

  1. Cubalah madu untuk rawatan jerawat kulat kerana ia mempunyai sifat antimikroba yang kuat yang bermanfaat terhadap kulat. Gunakan madu selepas setiap dua hari pada kulit yang terkena kulat dan biarkan selama 3 hingga 4 jam.

madu untuk rawatan jerawat kulat

  1. Elemen deposit gunung berapi, Sulfur juga merupakan pilihan untuk merawat jerawat kulat, merawat eksim, psoriasis, dan dermatitis seborrheic. Sulfur menghasilkan asid toksik yang membunuh kulat. Sulfur mengeringkan kulit, jadi gunakannya sebagai pilihan terakhir hanya pada kawasan yang terkena.

  2. Aloe Vera mempunyai sifat antimikroba dan antijamur. Aloe Vera menenangkan kegatalan pada jerawat kulat. Anda boleh menggunakannya terus ke kawasan yang terjejas.

Aloe vera untuk rawatan

  1. Serai mempunyai sifat antijamur. Tetapi gunakan ekstrak minyak serai dalam kuantiti yang lebih sedikit untuk merawat jerawat kulat. Gunakan minyak serai dengan minyak lain dan sapukan ke kawasan yang terkena.

Produk Jerawat Kulat

Krim dan losyen untuk merawat jerawat, tetapi krim dan losyen ini merosakkan jerawat kulat. Ahli dermatologi menggunakan beberapa kombinasi ubat yang membantu mengurangkan kulat pada kulit. Krim dan losyen untuk mengatasi jerawat kulat tidak berfungsi dengan baik, sebab itulah ahli dermatologi menggunakannya dalam kombinasi dengan pil antijamur.

Krim dan losyen terdiri daripada: :small_orange_diamond: Krim Econazole nitrat 1% :small_orange_diamond: Selenium sulfida syampu kelemumur 1% dan mencuci badan :small_orange_diamond: Krim Clotrimazole 1% :small_orange_diamond: Losyen ketoconazole 2%

Ubat antijamur oral berikut digunakan dengan krim dan losyen:

:small_orange_diamond: Itraconazole :small_orange_diamond: Fluconazole :small_orange_diamond: Ketokonazol :small_orange_diamond: Selenium sulfida 2.5% syampu dan mencuci badan :small_orange_diamond: Syampu ketoconazole 2%

Beberapa produk pyrithione zink juga untuk jerawat kulat:

:small_orange_diamond: Syampu bebas zat pyrithione zink DHS :small_orange_diamond: Sabun bar 2% zink pyrithione :small_orange_diamond: Krim pyrithione zink

Sekiranya jerawat anda, tidak bertambah baik dengan mengubah rutin, rawatan maka anda perlu berjumpa doktor kulit.

Syampu Jerawat Kulat

Syampu Nizoral mempunyai sifat antijamur, digunakan untuk merawat jerawat kulat, kelemumur, dan dermatitis seborrheic. Syampu Nizoral juga berguna jika anda mempunyai kulit berminyak. Ia mengurangkan pertumbuhan ragi. Syampu Nizoral 2% dengan ketoconazole 2% adalah penyelesaian untuk kelemumur, kulit kepala gatal, psoriasis, dan dermatitis seborrheic.

Ragi (Pityrosporum) yang bertanggungjawab untuk jerawat kulat. Nizoral adalah syampu antikulat yang digunakan sebagai rawatan jerawat kulat. Sekiranya terdapat lebam kecil di dahi, gunakan syampu Nizoral dalam bentuk ringan sebagai topeng muka selama satu minit, kemudian basuh. Ia akan menghilangkan jerawat di dahi, Nizoral 2% untuk rawatan jangkitan yang disebabkan oleh ragi (Pityrosporum). Pada hari-hari panas dan lembap, jerawat di dahi, muka, dan badan kekal dan tidak akan hilang. Sekiranya anda membiarkan kain Nizoral di kulit anda selama 2 hingga 3 minit, maka anda akan melihat perbezaan yang besar.

Ringkasan Rawatan jerawat kulat merangkumi ubat antijamur dalam bentuk pil oral dan salap. Syampu antijamur dan mencuba rutin anda dapat menghilangkan jerawat kulat.

Soalan Lazim

Terdapat banyak soalan mengenai rawatan jerawat kulat di fikiran setiap orang. Senarai beberapa soalan yang belum dijawab ada di sini:

S1. Apa yang mencetuskan jerawat kulat?

Pertumbuhan ragi yang berlebihan, sejenis kulat, bertanggungjawab untuk jerawat kulat pada kulit. Jerawat kulat tidak berkaitan langsung dengan minyak (sebum), tetapi pengeluaran sebum membantu memberi makan bakteria yang menyebabkan jerawat kulat. Penggunaan antibiotik secara berterusan mengganggu keseimbangan semula jadi antara bakteria dan kulat yang juga mencetuskan jerawat kulat.

S2. Bahan apa yang membantu melawan jerawat kulat?

Syampu selenium sulfida dan zink pyrithione adalah bahan yang digunakan untuk merawat psoriasis, dermatitis, dan kelemumur. Bahan-bahan ini mempunyai sifat antijamur yang menghentikan pertumbuhan kulat.

S3. Bahan apa yang harus dielakkan jika anda mempunyai jerawat kulat?

Elakkan menggunakan produk yang mengandungi bahan Benzoil peroksida dan asid lemak seperti asid laurik dan asid linoleik, dan produk yang membantu mengeringkan kulit. Kerana jika anda mempunyai jerawat kulat kerana ia akan memburukkan lagi jerawat kulat anda.

S4. Bagaimana cuka menghilangkan jerawat kulat?

Cuka sari apel mempunyai sifat antimikroba dan antijamur dan berguna untuk rawatan jerawat kulat. Sekiranya anda mencubanya pada wajah, ia akan membantu anda menghilangkan jerawat kulat. Sekiranya anda meminumnya dalam bentuk yang dicairkan, ia dapat mencegah penyebaran jangkitan kulat.

S5. Adakah lemon membunuh jerawat kulat?

Ya, lemon mempunyai khasiat antijamur yang bermanfaat untuk jerawat kulat, terutama jerawat kulit kepala dan dermatitis seborrheic. Lemon juga mempunyai sifat antimikroba yang membunuh bakteria yang bertanggungjawab untuk jerawat.

S6. Apa yang membunuh ragi Malassezia di wajah?

Ubat antijamur dengan kombinasi krim atau losyen adalah untuk jerawat kulat. Ubat ini termasuk Econazole dan Clotrimazole, digunakan untuk merawat gatal, kerengsaan, dan gejala lain yang disebabkan oleh Malassezia folliculitis. Ini berfungsi untuk membunuh kulat secara langsung atau mencegahnya tumbuh.

S7. Bolehkah kunyit menyembuhkan jerawat kulat?

Kunyit mempunyai sifat antikulat dan antimikroba. Anda boleh menggunakan kunyit ke kawasan jerawat anda, dan jerawat anda akan hilang dalam beberapa minggu. Ia juga bermanfaat untuk merawat kista jerawat dan jangkitan staph yang disebabkan oleh jerawat bakteria. Kunyit juga untuk rawatan parut kulit yang disebabkan oleh jerawat kulat kronik.

S8. Bagaimana anda menggunakan krim ketoconazole untuk jerawat kulat?

Kebersihan diri diperlukan untuk merawat jerawat kulat, jadi pertama sekali, anda harus mencuci tangan sebelum menggunakan krim ini ke kawasan jerawat anda. Sapukan krim ketoconazole untuk menutup semua kawasan yang terjejas dan gosokkan dengan hujung jari. Biarkan selama 3 jam dan kemudian basuh kawasan yang terkena.

S9. Adakah yogurt membantu jerawat kulat?

Yogurt bukan sahaja bermanfaat untuk mencegah jerawat kulat tetapi juga memastikan kulit yang sihat dan berkaca. Yogurt mempunyai sifat antimikrob dan antijamur secara semula jadi. Sekiranya anda memasangkannya ke kawasan yang anda terjejas setiap hari, biarkan selama 20 hingga 30 minit dan kemudian bilas.

S10. Bagaimana anda dapat mengetahui jika folikulitis adalah kulat atau bakteria?

Diagnosis ahli dermatologi bergantung pada pemeriksaan fizikal. Mereka mendiagnosis folikulitis dengan memeriksa kulit, gejala, dan sejarah perubatan pesakit. Kadang-kadang mereka mengambil bahagian kulit yang terkena dan menghantarnya ke makmal untuk memeriksa kulat.

Kesimpulannya

:high_brightness: Rawatan jerawat kulat tidak begitu sukar setelah anda didiagnosis dengan jerawat kulat. Jerawat kulat menyerupai jerawat bakteria, tetapi jika anda menganggapnya sebagai bakteria, ia akan bertambah buruk.

:high_brightness: Terdapat ubat antikulat, termasuk ketoconazole, Itraconazole, Fluconazole, Selenium sulfide, dan zink pyrithione produk yang berguna untuk merawat jerawat kulat.

:high_brightness: Syampu Nizoral adalah untuk merawat jerawat kulat, terutama di dahi. Anda boleh mengelakkan jerawat kulat dengan mengikuti beberapa rutin harian seperti menghindari pakaian ketat, mandi dengan kerap, menggunakan syampu antikulat, salap, dan menukar pakaian.

Jerawat kulat

Jerawat kulat sedikit berbeza dengan jerawat biasa kerana jerawat kulat bukan disebabkan oleh pengeluaran minyak atau sebum sebaliknya disebabkan oleh jamur yang bernama ragi. Jerawat jenis ini dikaitkan dengan komedo dan whitehead. Ia boleh menyebabkan kerengsaan dan ruam pada kulit. Ia juga disebut sebagai Pityroosporum folliculitis atau Malassezia folliculitis.

Jenis Jangkitan Kulit Kulat

Apakah jangkitan kulit kulat?

Ragi fungus yang bertanggungjawab untuk jerawat dan jangkitan kulit kulat ini selalu ada pada masa ini. Kulat dan bakteria lain juga terdapat di kulit kita dan badan kita dapat menjaga keseimbangannya tetapi apabila keseimbangan ini terganggu, ia membawa kepada jangkitan kulat. Ia boleh merebak melalui sentuhan dan menyebabkan kegatalan dan kemerahan.

Beberapa jangkitan kulat adalah:

Kurap (tinea corporis)

Ia adalah jangkitan kulit kulat yang paling biasa, dan ia berlaku pada batang tubuh dan anggota badan. Ia boleh menyebabkan ruam pada bentuk cincin pada kulit yang boleh merebak menjadi gatal walaupun tidak menular dan dapat dirawat oleh krim anti-kulat.

Kaki atlet (tinea pedia)

Jangkitan kulat ini muncul pada kulit kaki. Ia boleh muncul pada tapak kaki di antara jari kaki yang menyebabkan kulit melepuh sehingga menyebabkan kemerahan, gatal, bersisik dan kulit kering. Ia boleh merebak ke bahagian badan yang lain.

Jock gatal (tinea cruris)

Ia muncul pada kulit pangkal paha dan paha. Ia kebanyakannya berlaku pada remaja lelaki. Kulit yang terkena boleh kelihatan bersisik, mengelupas, atau retak dan boleh merebak ke perut.

Tinea versicolor

Ia menyebabkan tompok kecil dan berwarna pada kulit. Tompok ini kebanyakannya berlaku pada lengan, leher dada. Keadaan ini kebanyakannya berlaku di iklim yang lebih panas dan mengakibatkan perubahan warna pada kulit.

Onychomycosis (tinea unguium)

Jangkitan ini berlaku pada kuku. Ia boleh di kuku jari kaki atau kuku kaki. Kuku kelihatan berwarna coklat atau kuning atau pecah.

Faktor-faktor risiko

Terdapat peluang yang lebih besar untuk mendapat jangkitan kulat ini jika anda tinggal di lingkungan yang hangat, anda berkeringat berlebihan atau anda bersentuhan dengan kulit dengan seseorang yang sudah mengalami jangkitan ini, memakai pakaian yang ketat, atau tidak menjaga tubuh dan kulit anda. Ini semua boleh menyebabkan jangkitan ini.

Rawatan untuk jangkitan kulat

Diet anti-kulat

Kulat dan bakteria terdapat di dalam usus kita yang membantu dalam pencernaan namun pengambilan antibiotik atau diet yang tidak sihat dapat mengganggu keseimbangannya sehingga diet juga memainkan peranan penting dalam merawat jamur serta jerawat dan jangkitan bakteria. Untuk mempunyai saluran pencernaan yang sihat, anda perlu membuang kulat tambahan dan untuk itu anda harus menjalani diet yang rendah gula, ragi, dan karbohidrat halus.

Anda semestinya mempunyai antijamur tanpa resep, seperti minyak oregano, bawang putih, dan ekstrak biji limau gedang. Gula memberi makan ragi mengapa anda harus menghilangkan semua jenis gula dari diet dan alkohol seperti alkohol dan kafein.

Vitamin untuk jerawat kulat

Anda perlu menambahkan vitamin ini dalam hidup anda untuk menyembuhkan jerawat kulat ini:

Vitamin D: Untuk melawan apa sahaja yang menyebabkan pelarian anda

Zinc Picolinate: Ia membantu melawan ragi dan membantu menyembuhkan jerawat.

Vitamin B3: akan membantu mengurangkan keradangan yang disebabkan oleh kulat.

Vitamin C: Ini mesti kerana ia membantu pembentukan protein kolagen dan protein ini membentuk kulit anda.

Asid Lemak Omega-3: Ia baik untuk jantung dan kulit anda. Ia mengurangkan keradangan dan memastikan bahawa anda mempunyai kurang wabak.

Penjagaan kulit berjerawat

Mengelupas kotoran berlebihan

Sel-sel kulit mati, kotoran dan minyak mungkin menyumbang kepada pertumbuhan ragi sehingga pengelupasan wajah anda seminggu sekali dapat membantu mengurangkan pertumbuhan ragi.

Gunakan pelembap bebas minyak

Perkara terakhir yang anda mahukan ialah minyak di wajah anda yang membantu pertumbuhan, sebab itulah memilih pelembap bebas minyak kerana anda perlu memastikan kulit anda sentiasa terhidrasi.

Gunakan serum cela

Serum yang menargetkan penembusan aktif dan berfungsi untuk menghilangkan bintik-bintik jerawat dari masa ke masa mungkin mempunyai beberapa manfaat serius untuk merawat jerawat kulat dan memastikan ia tidak meninggalkan jejaknya. Cuba minum ubat oral.

1 Suka

Jerawat kulat adalah jenis jangkitan pada folikel rambut kulit anda. ini paling sering muncul mirip dengan jerawat kecil ini tidak banyak berubah dalam bentuk atau ukuran, sering bersamaan dengan gatal-gatal. Jerawat kulat boleh menyebabkan whiteheads atau kerengsaan kulit. Selalunya keliru untuk jerawat vulgaris. Ini adalah jenis jerawat yang paling sering dikaitkan dengan komedo atau whiteheads.

Tetapi jerawat kulat atau jerawat vulgaris adalah dua keadaan yang berbeza disebabkan oleh dua perkara yang berbeza. Mereka tidak akan bertindak balas terhadap perlakuan yang sama. Sekiranya anda terus menggunakan rawatan anti-jerawat, anda mungkin akan memburukkan lagi jerawat kulat. Itulah sebabnya penting untuk memahami seperti apa jerawat kulat atau bagaimana ia berkembang. Baca terus untuk mengetahui gejala atau tanda jerawat kulat atau apa yang mungkin anda lakukan untuk merawat atau mencegah jerawat.

Apakah punca jerawat kulat?

Jerawat kulat adalah sedikit keliru. Tidak seperti jerawat, jerawat kulat tidak disebabkan terutamanya oleh minyak atau bakteria di dalam liang roma, walaupun pengeluaran minyak atau sebum adalah sebahagian besar dari membantu memberi makan bakteria ini menyebabkan jerawat kulat. Sebaliknya, benjolan seperti jerawat atau kulit yang jengkel yang berkaitan dengan jerawat kulat disebabkan oleh pertumbuhan ragi yang berlebihan, jenis kulat.

Itulah sebabnya kadang-kadang disebut jerawat kulat. Ia juga disebut serupa dengan folikulitis Pityrosporum atau folikulitis Malassezia. Ragi yang bertanggungjawab untuk jerawat kulat selalu ada di kulit anda. Biasanya, badan anda mampu mengimbangi ragi, kulat lain, atau bakteria ini juga merupakan bahagian kulit anda. Tetapi jika keseimbangan semula jadi ini merosot, pertumbuhan yang berlebihan mungkin berlaku. Itu sekiranya jangkitan pada folikel rambut berkembang atau gejala seperti jerawat muncul.

• Kelembapan terperangkap. Memakai pakaian senaman yang berpeluh terlalu lama boleh mendorong pertumbuhan ragi. Memakai semula pakaian senaman tanpa membasuhnya juga dapat menyebabkan kulit anda terkena kulat yang tumbuh di dalam pakaian. Ubat. Sekiranya anda mengambil antibiotik, bakteria pada kulit anda mungkin akan berkurang. ini memungkinkan pertumbuhan kulat yang terlalu banyak.

• Sistem imun yang tertekan. Orang dengan sistem kekebalan tubuh yang berkurang mungkin lebih cenderung untuk mengembangkan jerawat kulat.

• Perubahan diet. Kulat atau ragi memakan karbohidrat, jadi menyeimbangkan pengambilan gula-gula atau makanan kaya karbohidrat dapat membantu memperlambat pertumbuhan kulat. Memakai pakaian yang ketat. Memakai pakaian yang tidak boleh bernafas secara berkala boleh mendorong peluh atau kelembapan tambahan. Ini boleh memupuk persekitaran kulit yang matang untuk pertumbuhan ragi.

• Persekitaran yang hangat dan lembap. Orang yang tinggal di kawasan beriklim panas, di mana berpeluh lebih cenderung, mungkin sering mengalami jerawat kulat.

Apakah simptom jerawat kulat?

Salah satu sebab jerawat kulat boleh bertahan lama adalah kerana jerawat kulat kelihatan serupa dengan jerawat vulgaris, atau jerawat bakteria. Orang dengan jerawat kulat, tidak mengetahui perbezaannya, boleh merawatnya dengan pilihan penjagaan kulit jerawat biasa. Rawatan ini tidak berfungsi, atau mungkin memperburuk jangkitan.

• Saiz. Benjolan berisi pucat yang disebabkan oleh jerawat kulat cenderung mempunyai ukuran yang hampir sama. Jerawat bakteria boleh menyebabkan jerawat atau whitehead dari pelbagai saiz. Lokasi. Jerawat kulat sering muncul di lengan, dada, atau belakang. ini juga boleh terjadi pada wajah, di mana jerawat bakteria adalah yang paling biasa.

• Gatal-gatal. Jerawat kulat sering menyebabkan kegatalan. Jerawat bakteria jarang berlaku. Kluster. Jerawat kulat sering muncul di dalam kelompok whiteheads kecil. Jerawat bakteria adalah kurang berkerumun atau lebih jarang. Jerawat kulat adalah hasil pertumbuhan ragi, jadi anda mungkin mengalami keadaan lain yang berkaitan dengan ragi, sama seperti psoriasis atau kelemumur. Ini dapat membantu anda menentukan sama ada jerawat anda berasal dari ragi atau sebab lain.

ACARA KESIHATAN

Kami meminta Lesley Stahl, Alyssa Milano, Brian Stokes Mitchell, atau lebih banyak lagi di Dewan Bandaran Langsung kami: COVID-19 Satu Tahun Retrospektif pada hari Khamis, 11 Mac. Sekiranya anda percaya bahawa anda mempunyai simptom jerawat kulat, anda mungkin ingin berjumpa dengan pakar dermatologi. Ahli dermatologi pakar dalam mendiagnosis atau merawat keadaan yang mempengaruhi kulit. untuk menentukan sama ada gejala anda adalah akibat jerawat kulat, pakar dermatologi akan bertanya kepada anda mengenai gejala yang anda alami. Ini mungkin merangkumi:

• berapa lama anda berjaya

• apa yang telah anda gunakan untuk merawatnya

• apa simptom yang anda alami

Dalam beberapa kes, pembekal mungkin juga ingin melakukan salah satu perkara berikut:

• Mereka mungkin mengikis kulit yang sederhana dan tidak menyakitkan atau memeriksa pengikisan di bawah mikroskop untuk mencari ragi yang bertanggungjawab untuk jerawat kulat.

• Mereka mungkin mengambil sampel kulit, atau biopsi. Ini adalah proses mudah yang dilakukan di pejabat. Sampel akan dihantar ke makmal di mana ini boleh diuji untuk mengesahkan diagnosis jerawat kulat.

Bagaimana jerawat kulat dirawat?

Jerawat kulat sering dirawat dengan tidak betul kerana ia kelihatan serupa dengan jerawat biasa. Ramai orang menggunakan rawatan anti-jerawat setiap hari untuk melawannya, tetapi mereka tidak akan berjaya. untuk merawat jangkitan kulat dengan betul, anda perlu mengembalikan keseimbangan antara ragi atau bakteria pada kulit. Beberapa pilihan rawatan boleh membantu melakukannya. Sekiranya anda kerap bersenam atau melakukan pekerjaan ini menyebabkan anda berpeluh, cubalah mandi atau menukar pakaian tepat selepas gim atau bekerja.

Ini dapat membantu membersihkan ragi yang berlebihan ini mungkin mulai tumbuh di persekitaran yang hangat dan lembap yang berkembang di dalam pakaian yang berpeluh. Sekiranya anda sering memakai pakaian yang ketat, geseran atau aliran udara yang rendah boleh mendorong pertumbuhan yis pada kulit.

Pilih kain yang longgar dan bernafas lebih kerap untuk membantu kulit anda melakukan peredaran yang betul atau mendorong pertumbuhan bakteria atau kulat yang seimbang. Syampu kelemumur yang dibuat dengan zink pyrithione atau selenium sulfida boleh digunakan serupa dengan pencucian badan. Ini adalah penggunaan sampo yang tidak dilabelkan, tetapi ini mungkin berkesan. Bilas kulit anda beberapa kali dalam seminggu dengan syampu kelemumur ini semasa anda mengalami pelarian.

Anda juga boleh mempertimbangkan untuk menggunakannya secara berkala, sekitar seminggu sekali, untuk membantu menjaga keseimbangan ragi atau bakteria yang sihat pada kulit anda. Biarkan syampu itu duduk di kulit anda selama beberapa minit sebelum dibilas, untuk hasil terbaik. pelbagai krim atau salap antijamur OTC ada, seperti ubat-ubatan untuk atlet kaki atau gatal-gatal atlet.

Cari produk dengan krim ketoconazole, butenafine, atau clotrimazole. Cuba ubat antikulat oral yang diresepkan. Sekiranya rawatan di rumah tidak membantu menghilangkan masalah ini, pertimbangkan untuk membuat temu janji dengan doktor kulit anda. pakar dermatologi anda mungkin menetapkan ubat oral, seperti itraconazole atau fluconazole, untuk mensasarkan folikel rambut atau menghilangkan jangkitan.

Bagaimana saya boleh mencegah jerawat kulat?

Walaupun jerawat kulat tidak dapat dicegah sepenuhnya, langkah-langkah ini dapat membantu mengurangkan kemungkinan jangkitan kembali:

• Gunakan syampu kelemumur dengan kerap. Bilas biasa ini dapat membantu mengekalkan keseimbangan ragi yang sihat pada kulit anda. Setelah pelarian hilang, anda boleh mengurangkan seberapa kerap anda menggunakan syampu yang serupa dengan mencuci badan dengan yang serupa dengan yang serupa dengan yang sekali dalam seminggu.

• Pakai kain bernafas. Kain bernafas memungkinkan aliran udara, yang dapat mengurangkan persekitaran yang lembap dan hangat ini mendorong pertumbuhan jamur. Sekiranya menukar pilihan pakaian anda membantu merawat jerawat kulat, pertimbangkan untuk memakai jenis pakaian yang serupa.

• Mandi selepas berpeluh. bilas cepat selepas bersenam atau berpeluh di tempat kerja dapat membantu mencegah masalah pertumbuhan yis.

• Makan makanan seimbang. Kulat yang serupa dengan ragi tumbuh pada karbohidrat bergula, jadi seimbangkan diet anda dengan buah-buahan, sayur-sayuran, atau protein untuk membantu mencegah pertumbuhan berlebihan.

Bilakah saya mesti berjumpa doktor?

Sekiranya anda cuba merawat jerawat yang disyaki berjangkit di rumah atau pelanggaran berterusan selama lebih dari 3 minggu, hubungi doktor kulit anda. ubat antikulat yang diresepkan mungkin lebih berkesan untuk menghilangkan jangkitan daripada rawatan topikal. atau jika simptom-simptom itu kembali sejurus selepas anda menyangka ia diselesaikan, pertimbangkan untuk membuat janji temu dengan doktor kulit anda.

Anda mungkin dapat mencari rawatan yang akan membantu menghentikan berulang atau mencegah kemungkinan masalah jangka panjang. Anda juga boleh membincangkan pilihan pencegahan dengan doktor anda. Jerawat kulat adalah jenis jangkitan pada folikel rambut yang disebabkan oleh pertumbuhan ragi yang berlebihan. Walaupun namanya, ia tidak serupa dengan jerawat yang menyebabkan whiteheads atau komedo.

Rawatan anti-jerawat khas tidak akan berfungsi untuk jerawat kulat. Sebagai gantinya, anda perlu mengenal pasti jenis jangkitan ini dengan tepat agar dapat mengatasinya dengan betul.

Adakah artikel ini bermanfaat?

• Kandidiasis faraj

• Thrush

• Kandidiasis esofagus

• Bawa pulang

Candida adalah ragi, atau kulat, ini secara semula jadi hidup di dalam atau di badan anda. Yang paling lazim daripada lebih daripada 20 spesies ragi Candida adalah Candida albicans. Pertumbuhan candida yang berlebihan boleh menyebabkan jangkitan kulat yang disebut kandidiasis. Gejalanya berbeza-beza berdasarkan bahagian badan yang dijangkiti.

Baca terus mengenai pilihan ujian atau pilihan rawatan kandidiasis di dalam vagina, mulut, tekak, atau kerongkongan. Pertumbuhan candida yang terlalu banyak di dalam vagina adalah yang sering disebut serupa dengan jangkitan yis vagina. Ia juga dikenali serupa dengan kandidiasis faraj atau vaginitis candidal.

Gejala kandidiasis faraj mungkin termasuk:

• kerengsaan atau gatal di dalam faraj atau vulva

• keputihan yang tidak normal

• ketidakselesaan semasa membuang air kecil

• ketidakselesaan semasa hubungan seksual

• pembengkakan vulva

Sebilangan besar gejala kandidiasis vagina serupa dengan jangkitan faraj yang lain. ujian makmal biasanya diperlukan untuk membuat diagnosis yang tepat. doktor anda mungkin akan mengambil sampel keputihan anda. Ini akan diperiksa di bawah mikroskop atau dikirim ke makmal, di mana budaya kulat akan dilakukan.

Terdapat juga alat ujian rumah yang terdapat di farmasi anda atau dalam talian untuk menguji pH rembesan faraj anda. Ini dapat menentukan tahap keasidan. Sebilangan besar ujian rumah akan mengubah warna tertentu jika keasidan tidak normal. Sekiranya ujian menunjukkan bahawa keasidan anda adalah normal, tindak balas khas adalah untuk mengesampingkan vaginosis bakteria atau mempertimbangkan rawatan untuk jangkitan yis.

Menurut Sumber Amanah Pentadbiran Makanan atau Dadah (FDA), perubahan dalam pH vagina tidak selalu menunjukkan jangkitan, atau ujian pH tidak membezakan antara pelbagai jangkitan. Sekiranya ujian di rumah menunjukkan bahawa anda mempunyai pH yang tinggi, lawati doktor anda untuk mendapatkan cadangan rawatan atau rawatan selanjutnya.

Doktor anda mungkin menetapkan ubat antijamur, seperti miconazole, terconazole, atau fluconazole. Walau bagaimanapun, wanita hamil tidak boleh mengambil ubat oral fluconazole.

Kami meminta Lesley Stahl, Alyssa Milano, Brian Stokes Mitchell, atau lebih banyak lagi di Dewan Bandaraya Langsung kami: COVID-19 Satu Tahun Retrospektif pada hari Khamis, 11 Mac. Candidiasis di dalam mulut atau tekak adalah kandidiasis orofaring, atau sariawan. Gejala boleh merangkumi:

• tompok-tompok putih di tekak, lidah, atap mulut, atau pipi dalaman

• kesakitan

• kemerahan

• kehilangan rasa

• ketidakselesaan makan atau menelan

• rasa kapas di dalam mulut

• kemerahan atau keretakan di sudut mulut

Seorang profesional perubatan terlatih biasanya mengenal pasti sariawan secara visual. Walau bagaimanapun, doktor atau penyedia perkhidmatan kesihatan anda boleh mengambil sampel dari tekak atau mulut atau menghantarnya ke makmal untuk ujian pengenalan diri. Ujian biasanya melibatkan pemeriksaan di bawah mikroskop.

Doktor anda juga mungkin memerintahkan ujian darah tertentu untuk menentukan sama ada sariawan disebabkan oleh keadaan perubatan yang mendasari. doktor anda mungkin akan mengesyorkan ubat antijamur oral topikal ini yang mungkin anda simpan di dalam mulut anda untuk jangka masa tertentu. Kandidiasis esofagus, atau Candida esofagitis, adalah kandidiasis di dalam esofagus, tiub yang menuju dari tekak ke perut.