Generasi X,

Definisi Generasi X:

 1. Label yang dikaitkan dengan orang yang dilahirkan pada tahun 1960-an dan 1970-an. Anggota Generasi X sering digambarkan sebagai sinis atau tidak berpuas hati, walaupun reputasi ini jelas tidak berlaku untuk semua orang yang dilahirkan pada era ini. Generasi ini mempunyai pemahaman yang lebih mendalam mengenai teknologi, setelah tumbuh dewasa di zaman komputer. Kadang-kadang juga dipendekkan ke Gen X. Lihat juga baby boomers, Generation Y.

 2. Generasi yang lahir selepas generasi baby boomer (kira-kira dari awal 1960-an hingga akhir 1970-an), biasanya dianggap tidak berpuas hati dan tanpa arah.

Bagaimana menggunakan Generasi X dalam ayat?

 1. Pada tahun 90-an, bos saya pernah mengadu tentang semua pekerjanya Generasi X, tetapi sekarang dia mengatakan bahawa Millennials lebih teruk lagi.
 2. Generasi X telah berkembang dengan IT.
 3. Ibu saya malu bahawa dia adalah sebahagian daripada Generasi X kerana mereka mempunyai reputasi buruk di kalangan beberapa orang di dunia.
 4. Ayah saya kembali dari perang dan mempunyai banyak anak, mereka memanggilnya baby boomer. Itu adalah generasi sebelum saya, saya adalah sebahagian daripada generasi x.

Makna Generasi X & Definisi Generasi X

Apakah Generasi X?

Generasi X, kadang-kadang disingkat Generasi X, adalah nama yang diberikan kepada generasi Amerika yang lahir pada pertengahan 1960-an dan awal 1980-an. Tahun-tahun tepat yang membentuk Generasi X berbeza-beza. Beberapa penyelidik, demografi William Straus dan Neil Howe, misalnya, menyatakan tahun kelahiran yang tepat dari tahun 1961 hingga 1981, sementara Gallup memasuki tahun kelahiran antara tahun 1965 dan 1979. Tetapi semua orang bersetuju bahawa Generasi X mengikuti baby boomer dan mendahului Generasi Y atau Millennials.

POIN UTAMA UNTUK INGAT

 1. Generasi X, atau Gen X, merujuk kepada generasi Amerika yang lahir antara pertengahan 1960-an dan awal 1980-an.
 2. Generasi X, antara baby boomer dan milenium, mempunyai sekitar 65 juta orang.
 3. Anggota kumpulan ini hampir mencapai pertengahan kerjaya dan potensi kenaikan pendapatan.
 4. Generasi akan menjadi yang pertama yang kurang bersedia untuk bersara daripada ibu bapanya.

Menjelaskan Penjanaan X

Nama "Generasi X" berasal dari novel Douglas Coupland, Generation X: Tales for a Accelerated Culture, yang diterbitkan pada tahun 1991. Walaupun lebih berguna untuk pemasaran daripada sosiologi, teori generasi, hipotesis bahawa orang yang dilahirkan dalam jangka masa yang sama dapat dilihat sebagai kumpulan yang mempunyai pendapat, nilai, rasa dan tabiat yang serupa dan idea mengenai jurang generasi telah diterima secara meluas di Amerika Syarikat.

Generasi Amerika yang diliputi oleh teori adalah:

 1. Generasi terbesar (lahir antara 1901 dan 1924)
 2. Generasi Senyap (sekitar tahun 1925 hingga 1945)
 3. Baby Boomers (sekitar tahun 1946 hingga 1964)
 4. Generasi X (sekitar tahun 1965 hingga 1985)
 5. Generasi milenium (dari tahun 1985 hingga sekitar tahun 2000)
 6. Mereka yang dilahirkan selepas tahun 2000 dianggap Generasi Z atau selepas milenium.

Generasi X mempunyai sekitar 65 juta orang, sementara baby boomer dan milenium mempunyai sekitar 72 juta ahli masing-masing. Generasi X juga kadang-kadang disebut sebagai 'kunci kunci generasi', kerana mereka sering ditinggalkan tanpa pengawasan di rumah selepas sekolah sehingga ibu bapa mereka kembali bekerja. Seperti generasi senyap, generasi X telah mendefinisikan dirinya sebagai generasi "perantaraan". Kuasa beli dan penjimatan kumpulan itu terganggu terlebih dahulu oleh kejatuhan Internet, kemudian oleh krisis kewangan tahun 2008 dan Kemelesetan Besar. Dari segi kekuatan sosial dan politik, Generasi X adalah antara baby boomer yang berusia pada zaman Vietnam dan era Reagan, dan Generasi Y semasa era Obama.

Generasi X mengumpulkan kumpulan lain yang dipanggil generasi sandwic. Setiap generasi moden mempunyai masa di ceruk ini, yang digunakan untuk menampilkan orang-orang pertengahan umur yang, kerana jangka hayat yang lebih lama dan mempunyai anak-anak di kemudian hari, mendapati diri mereka secara bersamaan menyokong ibu bapa mereka yang sudah tua.

Generasi X vs Baby Boomers dan Millennials

Tinjauan Persaraan Pekerja Tahunan ke-20 Transamerica, yang dikeluarkan pada tahun 2020, membandingkan Generasi X, baby boomer dan milenium.

Antara penemuannya:

 1. Ahli Gen X berpendapat akan lebih sukar bagi mereka untuk mendapatkan keselamatan kewangan daripada ibu bapa mereka (80%), berbanding Gen Y (77%) dan Baby Boomers (73%).
 2. Di ketiga-tiga generasi, Gen Xers lebih cenderung mempunyai hutang kad kredit (52%), Millennials lebih cenderung mempunyai pinjaman pelajar (26%), dan Baby Boomers cenderung bebas hutang (25%).
 3. Pengguna Generasi X cenderung menggunakan penasihat kewangan (37%), berbanding Generasi Y (42%) dan baby boomer (45%).

Keadaan kewangan generasi X

Dalam beberapa dekad yang akan datang, akan ada pemindahan kekayaan yang besar, secara kolektif, sekitar $ 30 trilion, dari baby boomer ke generasi yang lebih muda, termasuk generasi X mereka. 6 anggota Generasi X menyumbang hanya 16% kekayaan negara, sementara baby boomer memiliki lebih dari separuh (56%), menurut analisis data Federal Reserve oleh ahli ekonomi Gray Kimbrough. Pada tahun 2008, pada usia rata-rata 35, Gen X memiliki hanya 9% kekayaan negara, kurang dari separuh jumlah baby boomer pada usia 35,7.

Ahli Generasi X yang terkenal termasuk Jeff Bezos, Tiger Woods, dan mendiang Kurt Cobain.

Simpanan Persaraan

Hampir 60% responden Gen X dalam tinjauan Transamerica “sangat setuju” atau “cenderung setuju” bahawa mereka membuat simpanan yang cukup. Generasi X mempunyai purata simpanan simpanan persaraan sebanyak 64,000. Tidak hairanlah Baby Boomers mempunyai paling banyak, 144,000, dan Millennials, minimum, $ 23,000. Sembilan peratus Generasi X tidak mempunyai simpanan persaraan.

Ini jauh dari generasi yang diharapkan mereka perlu bersara. Generasi X dan Baby Boomers menganggarkan bahawa untuk merasa selamat dari segi kewangan, mereka memerlukan 500,000 dan 300,000 untuk Millennials.

Kesan penyegerakan pasaran pada Gen X

Rata-rata, keluarga Gen X mula bekerja, menyimpan dan melabur dalam tempoh pulangan pelaburan yang lebih rendah daripada baby boomer. Banyak isi rumah Gen X mula mengumpulkan simpanan dalam tempoh penilaian pasaran yang kuat, seperti gelembung teknologi dan gelembung dot-com pada akhir 1990-an dan menjelang krisis kewangan global 2008. Kesan pasaran berikutnya Bears sangat berat pada dompet mereka. Menurut tinjauan Transamerica, hanya 44% pekerja Gen X yang mengatakan bahawa mereka telah pulih sepenuhnya atau tidak terjejas oleh Kemelesetan Besar, berbanding dengan 50% bayi boomer. Pusat Pengajian Persaraan Transamerica. "Tinjauan Tahunan Kedua puluh Transamerica mengenai Persaraan Pekerja". Tambahan pula, persekitaran semasa dengan kadar faedah yang sangat rendah juga memberi kesan negatif terhadap kemampuannya mengembangkan aset kewangannya. Sementara itu, pengalaman awal pelabur Gen X dengan penurunan pasaran yang besar sepertinya menjadikan mereka lebih berisiko.

Cabaran lain yang dihadapi oleh generasi X

Tahap kekayaan Generasi X yang agak rendah akan menghalangnya daripada mengekalkan tabiat perbelanjaan ibu bapa mereka, kerana kenaikan kos pendidikan, penjagaan kesihatan dan pemilikan rumah. Dan kemudian ada sindrom sandwic: hakikat bahawa generasi ini telah mencapai usia di mana mereka menyokong dan mendidik anak-anak mereka sambil menjaga orang tua yang sudah tua.

Generasi X kini mempunyai hutang rata-rata tertinggi dari mana-mana generasi, menurut kajian oleh LendingTree. Mereka meningkatkan purata hutang mereka sekitar 10%, atau 11,898, antara 2016 dan 2019, sehingga mencapai 136,869. Hutang gadai janji menyumbang bahagian terbesar (62%), diikuti hutang pelajar (10.7%), pinjaman kereta (13%), kad kredit (8.6%) dan pinjaman peribadi (5.7%).

Menciptakan semula persaraan untuk Generasi X

Lanskap persaraan berbeza untuk Gen X daripada ibu bapa mereka. Pelan pencen sektor swasta biasa jarang berlaku dan telah diganti dengan rancangan caruman pasti seperti 401 (k). Gen X juga tidak bergantung pada Jaminan Sosial untuk membiayai persaraan. Menurut tinjauan Transamerica, baby boomers (37%) lebih cenderung mengharapkan Jaminan Sosial menjadi sumber utama pendapatan persaraan mereka, berbanding hanya 26% generasi Xer. Sebenarnya, 41% anggota Generasi X "sangat setuju" bahawa keselamatan sosial mungkin tidak ada ketika mereka bersara, sementara 26% baby boomer berpendapat hal yang sama. Transamerica mendapati bahawa, secara amnya, pekerja ketiga-tiga generasi mempunyai alasan penuaan kewangan dan sihat untuk bekerja selepas usia 65 tahun. Tetapi baby boomer lebih cenderung daripada generasi lain untuk melakukannya kerana mereka mahukan pendapatan. Generasi X akan terus berfungsi kerana mereka tidak mampu untuk bersara kerana mereka belum cukup menyimpan.

Perancangan kewangan untuk generasi X

Potensi tekanan kewangan boleh dipertimbangkan, tetapi langkah-langkah dapat diambil untuk mengurangkan tekanan, mengimbangkan anggaran, dan mengurangkan kesan kejadian kehidupan yang tidak dijangka. Berikut adalah beberapa petua untuk Gen X untuk mendapatkan kehidupan kewangan mereka dengan teratur dan menguruskan semua lapisan sandwic generasi ini: anak-anak, ibu bapa, dan mereka sendiri.

Buat rancangan harta tanah

Ini mustahak jika anda mempunyai anak yang bergantung dan belum mempunyai surat wasiat atau dokumen lain yang diperlukan. Anda tidak mahu nasib pekerja atau aset anda diputuskan oleh hakim di mahkamah probet. Jadi sekarang adalah masa untuk membuat janji temu dengan peguam perancang harta tanah untuk mendapatkan kehendak, kehendak hidup, surat kuasa perubatan dan kuasa tetap, dan mungkin kepercayaan hidup, yang dibuat untuk memastikan pemindahan harta pusaka anda dengan lancar dan pantas.

Dapatkan Pelan Kewangan Komprehensif

Semasa anda berusia 20 tahun, menguruskan kewangan anda adalah perkara yang mudah kerana mempunyai tabiat kewangan yang baik, seperti menabung dan membuat anggaran. Anda sekarang berada di tahap di mana kewangan anda mungkin sedikit lebih rumit, dan satu pemboleh ubah kewangan, seperti berapa banyak yang anda sumbangkan dalam rancangan 401 (k) syarikat anda, boleh mempengaruhi banyak bidang lain dengan cara yang sukar dikira . atau ramalkan dengan tepat.

Kesan yang berubah ini mungkin bermaksud sudah tiba masanya untuk menyewa perancang kewangan profesional atau penasihat kewangan yang dapat menyampaikan aliran tunai, kunci kira-kira, toleransi risiko, objektif pelaburan, garis masa, dan kumpulan cukai ke dalam perisian perancangan kewangan yang canggih. Sekurang-kurangnya ia dapat memahami di mana anda sebenarnya dari segi kewangan dan apa yang perlu anda lakukan untuk terus maju ke lokasi yang anda inginkan menjelang usia persaraan. Cukup bersiap di akhir untuk melihat beberapa nombor jahat yang mungkin menunjukkan bahawa anda tidak akan dapat bersara bila-bila masa yang anda mahukan.

Uruskan hutang anda

Sekiranya anda mempertimbangkan untuk membeli rumah, mungkin lebih bijak untuk melihat gadai janji 15 tahun dengan kadar tetap terlebih dahulu. Kadar faedah mungkin tidak pernah begitu rendah, sekurang-kurangnya seumur hidup Jeneral Xer, dan pinjaman 15 tahun hanya mengenakan sepertiga dari faedah gadai janji 30 tahun. Sekiranya beban hutang anda menjadi tidak terurus, cari syarikat pengurusan hutang yang sah yang dapat membantu anda mengendalikannya.

Mulakan dengan perancangan kuliah

Walaupun kebanyakan pakar memberi amaran kepada ibu bapa tentang mengarahkan simpanan persaraan mereka ke kolej anak-anak mereka, inilah masanya untuk membuka Akaun Simpanan Pendidikan Coverdell atau Pelan 529 Pelan jika tidak ada. Anak-anak anda boleh menyumbang kepada dana ini, seperti yang anda dapat, dan wang yang anda warisi dari ibu bapa yang meninggal atau saudara-mara lain juga boleh menjadi sumber dana kuliah. Membuka akaun pencen individu untuk mereka boleh menjadi pilihan lain, selagi anda pasti bahawa mereka tidak akan menarik balik caruman untuk tujuan lain.

Dapatkan gambaran kewangan ibu bapa anda

Benar, bercakap mengenai wang antara ibu bapa dan anak-anak mereka boleh menjadi sukar. Tetapi jika anda belum bercakap dengan ibu bapa mengenai kesihatan dan kewangan mereka, mungkin sudah waktunya untuk mendapatkan bola di padang. Sekiranya kesihatan ibu bapa anda lemah dan mereka tidak mempunyai rancangan harta tanah, maka bijaksana anda membayar wang tunai tambahan untuk melakukan ini jika mereka menyetujuinya.

Berunding dengan peguam tua untuk mendapatkan nasihat sekiranya anda memerlukan pertolongan untuk menangani masalah penjagaan yang diuruskan dan memilih saudara yang dilantik untuk menjadi orang yang menangani perkara ini. Kesalahan yang biasa dilakukan oleh anak-anak orang tua yang sudah tua adalah dengan terlalu menilai liputan dengan Medicare, Medigap dan Medicaid. Melakukan pembayaran di luar saku dapat menentukan apakah membeli insurans perawatan jangka panjang (jika masih dapat dilaksanakan) dan polisi insurans tambahan dapat bermanfaat.

Biarkan anak yang kembali menyumbang

Tekanan untuk menjaga ibu bapa yang semakin tua dapat dikalikan dengan sokongan anak-anak dewasa. Mencari keturunan untuk pulang setelah kuliah untuk menolong perbelanjaan rumah tangga - termasuk membayar sewa, membeli-belah bahan makanan, atau menolong orang tua - dapat mengurangkan tekanan sokongan pelbagai generasi. Ia juga dapat memberi anak-anak pelajaran kehidupan untuk tanggungjawab kewangan dan fiskal.

Generasi X ,

Generasi X: Apakah Makna Generasi X?

Definisi Generasi X: Istilah ini digunakan untuk menggambarkan orang yang dilahirkan pada tahun 60-an dan 70-an yang sering digambarkan sebagai murung dan tidak bertanggungjawab.

Makna Literasi Generasi X

Penjanaan:

Makna Generasi:
 1. Semua orang yang dilahirkan dan hidup pada masa yang sama dilihat secara kolektif.

 2. Penyediaan sesuatu.

Kalimat Penjanaan
 1. Komposer terbaik dari generasinya

 2. Cara menjana tenaga

Sinonim Penjanaan

gelombang, pemicu, produksi, pembuatan, batch, memikat, permulaan, tanaman, penyebab, asal usul, penyebab, sesekali, jenis, pemijahan, inisiasi, penciptaan, inspirasi, mendorong, jarak, penyalaan

X:

Makna X:
 1. Letakkan tanda semak dengan tanda X atau tanda semak.

 2. Huruf abjad ke-24.

 3. Bentuk X.

 4. Simbol bentuk silang.

 5. Angka Rom sepuluh.

 6. Penilaian filem khusus dewasa (diubah oleh NC17 pada tahun 1990).

 7. Ubat yang baik.

Kalimat X
 1. Hari lain di kalendar saya Xed.

 2. X adalah huruf abjad ke-24 dan ia mengejutkan saya.

 3. Dua wayar berbentuk X

 4. Oleh itu, XXXI adalah 31 dan XXIV adalah 24.