Bahasa Jerman:

German ( Deutsch ), adalah bahasa Jerman Barat yang terutama dituturkan di Eropah Tengah. Ia adalah bahasa yang paling banyak digunakan di Jerman, Austria, Switzerland, dan di Komuniti berbahasa Jerman di Belgium dan Liechtenstein. Ia adalah salah satu daripada tiga bahasa rasmi Luxembourg dan bahasa bersama rasmi Opole Voivodeship di Poland. Bahasa Jerman lebih mirip dengan dialek yang berlainan di cabang bahasa Jerman Barat, termasuk bahasa Afrikaans, Belanda, Inggeris, Frisian, Jerman Rendah / Saxon Rendah, Luxembourg dan Yiddish. Di samping itu juga terdapat perumpamaan jargon yang dekat dengan Denmark, Norwegia, dan Sweden, walaupun pada hakikatnya mereka mempunyai tempat untuk perhimpunan Jerman Utara. Bahasa Jerman adalah bahasa kedua yang paling umum disampaikan dalam bahasa Jerman, selepas bahasa Inggeris.

Ia adalah bahasa pertama hampir 100 juta individu di seluruh dunia dan bahasa pertama yang paling umum digunakan di Kesatuan Eropah. Bahasa Jerman adalah dialek ketiga yang paling tidak diketahui di EU selepas bahasa Inggeris dan Perancis dan, oleh itu, bahasa kedua terbesar di EU sejauh semua penutur. Bahasa Jerman juga merupakan bahasa asing kedua yang paling banyak diajar di EU selepas bahasa Inggeris di sekolah rendah (tetapi ketiga selepas bahasa Inggeris dan Perancis dalam pendidikan menengah rendah), bahasa bukan Inggeris keempat paling umum di AS (selepas bahasa Sepanyol, Perancis, dan Amerika Bahasa Isyarat), bahasa saintifik kedua paling umum dan bahasa ketiga paling umum di laman web selepas bahasa Inggeris dan Rusia. Wilayah berbahasa Jerman berada di kedudukan kelima dari segi penerbitan tahunan buku baru, dengan sepersepuluh dari semua buku (termasuk e-buku) di seluruh dunia diterbitkan dalam bahasa Jerman. Di UK, Jerman dan Perancis adalah bahasa asing yang paling dicari untuk perniagaan (masing-masing 49% dan 50% perniagaan mengenal pasti kedua-dua bahasa ini sebagai bahasa yang paling berguna).

Bahasa Jerman adalah bahasa yang dibengkokkan dengan empat kes untuk sesuatu, kata ganti nama, dan kata deskriptif nominatif, akutatif, genitif, keturunan, tiga orientasi seksual (lelaki, wanita, bukan partisan), dua angka (tertentu, jamak), dan kata-kata tindakan padat dan tidak berdaya. Ini memperoleh sebahagian besar perbendaharaan kata dari cabang Jerman Lama dari keluarga bahasa Indo-Eropah.

Bahasa Jerman standard

Old High German, perhimpunan bahasa vernakular yang tidak ada bahasa artistik standard, dituturkan di negara-negara tinggi Jerman selatan hingga sekitar 1100. Semasa tempoh Jerman Tinggi Tengah (setelah 1100), bahasa standard muncul di bahagian paling selatan Kawasan berbahasa Jerman, berdasarkan dialek Jerman Atas (Alemannic dan Bavarian). Center High German adalah bahasa penulisan luas yang memuat epik Nibelungenlied dari pertengahan abad ketiga belas.

Modern High High German berasal dari dialek Jerman High Middle dan dituturkan di dataran tinggi tengah dan selatan Jerman, Austria, dan Switzerland. Ini juga digunakan di daerah bahasa Jerman Rendah sebagai bahasa pentadbiran, pendidikan tinggi, sastera, dan media massa. Standard High German berdasarkan dialek Jerman Tengah yang digunakan Martin Luther dalam terjemahan Alkitab abad ke-16 tetapi tidak serupa dengannya.

Jerman Rendah (Jerman Rendah atau Jerman Rendah)

Bahasa Jerman Rendah tanpa standard seni yang seragam sekarang disampaikan dalam bahasa rawa Jerman utara. Ia dihasilkan dari wacana Old Saxon dan Jerman Rendah mengenai penduduk Liga Hanseatic. Bahasa itu memberikan banyak kata pinjaman kepada bahasa Skandinavia, tetapi dengan penurunan liga, Low German juga menolak.

Walaupun banyak dialek Jerman Rendah masih digunakan di rumah-rumah di Jerman Utara dan sedikit sastera ditulis di dalamnya, tidak ada kesusasteraan atau bahasa pentadbiran Bahasa Jerman standard.

Dialek Utama Lain

Vernakular Jermanik, yang dibuat di bahagian barat daya wilayah berbahasa Jerman, berbeza dengan kerangka bunyi dan struktur bahasa dari Standard High German. Bahasa ini dituturkan di Switzerland, Austria Barat, Swabia, Liechtenstein, dan Alsace di Perancis. Yiddish, bahasa Ashkenazi (orang Yahudi yang pendahulunya tinggal di Jerman semasa Zaman Pertengahan Eropah), juga dibuat dari Bahasa Jerman Tinggi.

5 Fakta Menarik Tentang Bahasa Jerman

5 perkara yang anda tidak tahu mengenai bahasa Jerman

Berapa ramai orang yang boleh berbahasa Jerman? Apa maksud "standard German"? Berapa banyak perkataan yang kita gunakan dalam bahasa Jerman? Juga, apa kaitan "sahabat palsu" dengan belajar bahasa Jerman? anda akan mendapat jawapan untuk semua soalan ini di sini:

1. Gunakan

Bahasa Jerman dituturkan oleh lebih daripada 120 juta individu di Austria, Jerman, Liechtenstein, Luxembourg, Switzerland, dan beberapa bahagian di Belgia, Itali utara, dan Perancis timur. Ini adalah bahasa utama di Kesatuan Eropah dan ekonomi baru di Eropah Tengah dan Timur. Malah, walaupun di luar negara, bahasa Jerman sangat menarik. Menurut ZAF (Pusat Pendidikan dan Latihan), pada tahun 2015 sekitar 15.4 juta orang mengikuti kursus bahasa Jerman di sekolah, universiti, atau institusi bahasa; setengah juta lebih ramai pelajar berbanding 5 tahun yang lalu.

Sebagai tambahan, adakah bahasa Jerman adalah salah satu daripada sepuluh bahasa yang paling popular? di dunia dan itulah sebabnya kami mendapat entri dalam Guinness Book of Records dari tahun 2006.

2. Bahasa Jerman hampir menjadi bahasa utama USA

Selama lebih dari 200 tahun terdapat legenda bahawa bahasa Jerman hampir menjadi bahasa rasmi Amerika Syarikat. Tetapi adakah itu benar? Seperti legenda mana pun, ada beberapa kebenaran di dalamnya. Pada tahun 1794, sekelompok imigran Jerman mengemukakan petisyen ke Dewan Perwakilan AS di Virginia yang meminta terjemahan teks hukum Jerman. Usul itu ditolak dengan 42 undi kepada 41. Ini menimbulkan kekecewaan di kalangan pendatang yang menjadi asas bagi legenda tersebut. Apa yang disebut "legenda Mühlenberg" juga menjadi semakin popular pada generasi berikutnya. Khabar angin mengatakan bahawa suara diambil di Pennsylvania pada tahun 1828 mengenai apakah bahasa Jerman harus diperkenalkan sebagai bahasa rasmi kedua bersama bahasa Inggeris. Diduga hanya satu suara yang menghalang permohonan itu diterapkan, dan undi itu berasal dari speaker parlimen etnik Jerman "Mühlenberg".

3. Perbendaharaan kata Jerman

Bahasa Jerman terdiri daripada sekitar 5.3 juta perkataan - dan trennya semakin meningkat. Kira-kira satu pertiga daripada kata-kata ini telah ditambahkan dalam 100 tahun terakhir. Ini bermaksud bahawa bahasa Jerman mengandungi lapan kali lebih banyak perkataan daripada bahasa Inggeris. Dalam perbualan sehari-hari, kami menggunakan perkataan yang jauh lebih sedikit: hanya 12,000-16,000 perkataan, termasuk sekitar 3,500 perkataan asing. "Duden", karya rujukan yang popular untuk tatabahasa dan ejaan dalam bahasa Jerman, mengandungi 135.000 kata. Oleh kerana kemungkinan mencipta kata dengan menggabungkan kata-kata individu menjadi satu kata, bahasa Jerman dianggap sebagai bahasa yang sangat kaya. Contohnya penentang teliti (EN: penentang teliti) atau "permainan pembukaan organisasi".

4. Kawan palsu

Bahasa Jerman dan Inggeris mempunyai lebih banyak persamaan daripada yang anda fikirkan. Perkataan seperti "Tadika" atau "Strudel" bermaksud perkara yang sama dalam bahasa Inggeris dan Jerman. Tetapi ada beberapa perkataan yang agak rumit. Kata-kata ini disebut rakan palsu: perkataan yang serupa dalam bahasa Jerman dan Inggeris tetapi bermaksud sesuatu yang berbeza. Berikut adalah beberapa contoh:

 • Perkataan: Jenis

Maksud Inggeris: bagus, manis

Makna bahasa Jerman dengan huruf besar pada awalnya: Jenis

 • Perkataan: masih

Maksud Bahasa Inggeris: anyway

Maksud Jerman: masih

 • Perkataan: musim bunga

Maksud Bahasa Inggeris: masa tahun / musim

Maksud Jerman: untuk melompat

Oleh itu, berhati-hatilah, kerana apa yang disebut "kawan yang salah" dapat dengan cepat membawa anda ke landasan yang salah dan anda dan orang yang anda ajak bicara dapat membicarakan perkara yang sangat berbeza.

5. “STANDARD GERMAN” sebenarnya tidak wujud

Selalunya pelajar bertanya kepada kita apa maksud istilah "Bahasa Jerman Standard". Jawapannya sangat mudah kerana Standard German sebenarnya hanyalah kata lain untuk Standard German dan itulah yang kami ajarkan di ActiLingua Academy. Standard German atau Standard German adalah campuran Jerman Tengah dan Jerman Atas dan kebanyakan dialek Austria berdasarkannya. Walaupun ramai orang Austria berkeras untuk berbicara dalam bahasa mereka sendiri, hampir tidak ada perbezaan antara "Austria" dan "Jerman" Jerman. Walaupun ada beberapa perkataan yang belum sepenuhnya kita setuju, seperti Paradise (DE: tomato) atau whipped cream (DE: whipped cream), kita selalu akur.

Beberapa Perkataan Bahasa Jerman Asas

Warna:

1. Kuning - Gelb

2. Jingga - Jingga

3. Merah - reput

4. Ungu - Lila

5. Biru - Blau

6. Hijau - Grun

7. Coklat - Braun

8. Pink - Rosa

9. Hitam - Schwarz

 • Pisang berwarna kuning Die pisang ist Gelb

 • Bunga itu berwarna oren Die Blume

 • Epal berwarna merah Der Apfel

 • Selendang berwarna ungu Der Schal ist Lila

 • Langit berwarna biru Der Himmel ist Blau

 • Daunnya berwarna hijau Das Blatt ist Grun

 • Kucing itu hitam Die Katze adalah Schwarz

Nombor:

a. Satu - Eins

b. Dua - Zwei

c. Tiga - Drei

d. Empat - Vier

e. Lima - Funf

f. Enam - Sechs

g. Tujuh - Sieben

h. Lapan - Acht

i. Sembilan - Neun

Vogel - burung Hunde - anjing Elefanten - Gajah Tiere - haiwan

 • Ein, nein ... zwei , nein, es sind drei Vogel! Satu, tidak ... dua, tidak, ada tiga haiwan

 • Ich sehe sieben Tiere : vier Vogel und drei Hunde Saya dapat melihat tujuh haiwan: Empat burung dan tiga anjing

 • Eine Elefanten Herde Sekumpulan gajah

 • Vierzig Ezel 40 keldai

 • Funfzig Enten 50 Itik

Huruf Huruf

A hingga K A bis K

Huruf A (Der Buchstabe A) A, das Auto, mati Autos kereta, kereta

Huruf B (Der Buchstabe B) B, b die, Blume, die Blumen bunga, bunga

Huruf C (Der Buchstabe C) C, c die Chemikalie, die Chemikalen bahan kimia, bahan kimia

'Helo, Nama saya Julia' bagaimana anda akan menyebutnya dalam bahasa Jerman? Nah, dalam bahasa Jerman anda akan mengatakannya seperti ini: Hallo, Nama Mein ist Julia

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

1. Apa yang anda panggil Selamat Pagi dalam Bahasa Jerman?

Selamat Pagi dipanggil "Guten Morgen".

2. Adakah Jerman adalah bahasa Romantik?

Tidak, bahasa Jerman bukan bahasa Romantik. Bahasa Romawi adalah Sepanyol, Perancis, dan Itali kerana kebanyakannya berasal dari bahasa Latin. Bahasa Jerman tidak. Dengan kata lain, bahasa adalah bahasa Romance jika dikaitkan dengan percintaan.

3. Berapa banyak perkataan dalam bahasa Jerman?

Bahasa Jerman dianggap sebagai bahasa sains dan keindahannya terletak pada kata-katanya. Dianggarkan bahawa bahasa Jerman terdiri daripada 300,000 perkataan, dengan kamus Jerman terbesar mempunyai lebih dari 135,000 perkataan.

4. Adakah Jerman adalah bahasa Latin?

Bahasa Jerman adalah bahasa kedua yang paling banyak dikomunikasikan selepas bahasa Inggeris. Ini menentukan sebahagian besar jargonnya dari bahagian bahasa Jerman kuno dari keluarga bahasa Indo-Eropah. Sebilangan perkataan berasal dari bahasa Latin dan Yunani, dan lebih sedikit yang dipinjam dari bahasa Inggeris Perancis dan moden.

5. Bagaimana anda mengatakan "apa khabar" dalam bahasa Jerman?

Bagaimana anda dipanggil "Wie gehts".

6. Apa itu "Happy Birthday" dalam bahasa Jerman?

Selamat ulang tahun dipanggil "alles Gute zum Geburtstag".

7. Siapa yang mencipta bahasa Jerman?

Salah satu rakaman pertama bahasa Jerman bermula pada abad ke-1 SM. ketika orang Rom bersentuhan dengan penduduk wilayah Rhine-Danube semasa pendudukan mereka. Orang Jerman yang maju yang kita sedari hari ini mungkin tidak dapat dikenali daripada bahasa yang mula-mula diperhatikan oleh orang Rom.