Reka bentuk Gothic adalah gaya pakaian yang dipisahkan oleh sorotan kusam, aneh, usang dan homogen. Ia dipakai oleh individu dari subkultur Goth. Gaun, gaya gothic kilang menggabungkan rambut gelap berwarna, gincu redup dan pakaian kusam. Kedua-dua lelaki dan wanita Goth boleh memakai eyeliner yang redup dan kuku yang redup dan kerap gelap. Reka bentuk Goth sekali-sekala disalah anggap sebagai gaya logam dan gaya emosi yang besar.

Atribut Gaya Gothik

Cintra Wilson menyatakan bahawa persepsi gaya Goth kontemporari terdapat dalam puak berkabung Victoria. Valerie Steele adalah pakar dalam latar belakang gaya sejarah. Gaya Goth dapat dilihat dengan pakaian gelapnya yang jelas.

Ted Polhemus menggambarkan reka bentuk Goth sebagai "kelimpahan beludru gelap, pita, jala ikan dan kulit lembu yang disentuh dengan warna merah atau ungu, dihiasi dengan pakaian dalam, sarung tangan, stiletto yang meragukan dan permata perak yang menggambarkan tema yang ketat atau misterius".

Alkitab Goth Nancy Kilpatrick: Ringkasan untuk Gelap Gelap mencirikan "poseur" untuk pemandangan Goth seperti berikut: "Goth wannabes, biasanya anak-anak muda yang mengalami pentas Goth yang tidak berpegang pada kepekaan Goth namun perlu menjadi penting bagi kawanan Goth " Pemfitnah Kilpatrick "Daoine O" "memfitnah Goth sebagai 'bayi kelelawar' yang pakaiannya dibeli di [mall mall] Topik Panas dengan wang orang mereka"

Tokoh ikonik dalam Fesyen Tema Gothic

Salah satu contoh baik wanita adalah Theda Bara, femme fatale tahun 1910-an yang terkenal dengan bayangan matanya yang kusam. Siouxsie Sioux sangat hebat pada gaya berpakaian pemandangan batu Gothic; Paul Morley dari NME menggambarkan pertunjukan Siouxsie and the Banshees 1980 di Futurama: "[Siouxsie] mempamerkan pakaian terbarunya, pakaian yang akan mempengaruhi bagaimana semua wanita muda berpakaian sepanjang beberapa bulan berikutnya. Mengenai sebahagian besar golongan muda wanita di Leeds telah menggunakan Sioux sebagai alasan penampilan mereka, rambut hingga pergelangan kaki.

Robert Smith, Musidora, Bela Lugosi, Bettie Page, Vampira, Morticia Addams, Nico, Rozz Williams, David Bowie, Lux Interior, Dave Vanian, juga merupakan simbol gaya. Tahun 1980-an menubuhkan pencipta, misalnya, Drew Bernstein dari Lip Service, sementara tahun 1990-an menyaksikan banjir reka bentuk Gothic yang berpusat di AS

fesyen, sebilangan besar dari mereka terus memajukan gaya sepanjang hari ini. Majalah gaya, misalnya, Gothic Beauty telah memberikan sorotan berulang kepada segelintir pencipta gaya gothic terpilih yang memulakan nama mereka pada tahun 1990-an, misalnya, Kambriel, Rose Mortem, dan Tyler Ondine of Heavy Red. Model Goth berpengaruh menggabungkan Wednesday Mourning, Adora BatBrat dan Lady Amaranth.

Ringkasan : Berikut adalah tokoh ikonik yang berkaitan dengan fesyen gothic dan ciri-ciri apa yang menonjolkan fesyen gothic. Fesyen dan pakaian Gothic pada dasarnya berkisar pada warna gelap dan kebanyakannya berwarna hitam

Varieti dalam Fesyen Gothik

Deathrock

Reka bentuk Deathrock, seperti muzik Goth, dikenal pasti dengan gaya Goth. Kesan gaya ini berasal dari gabungan glitz rock, rock underground, penulisan tolakan gothic, dan watak-watak thriller yang tidak dapat dilupakan. Selera ini dikandung dari adegan batu bawah tanah Los Angeles awal, dan mengambil kesan dari gaya yang dipakai oleh dermawan kelab Batcave di UK ketika kedua-dua adegan wilayah itu bertemu.

Banyak Deathrockers mempunyai metodologi punk DIY yang redup pada pakaian mereka. Subjek asas yang menarik adalah pakaian yang sangat gelap; Baju yang merangkumi kumpulan Deathrock atau topik mengerikan, jaring ikan koyak sebagai kemeja dan juga kaus kaki, bentuk daging pucat atau warna putih pucat dan kosmetik serbuk di wajah, kosmetik mata gelap atau samar, kasut perang atau Doc Martens, dan skirt, stoking, pakaian nipis seluar jeans atau seluar pendek. Potongan rambut yang terkenal dengan gaya ini adalah "Deathhawk", Mohawk atau variasi Mohawk, dan rambut yang runcing atau hebat. Segmen gaya punk dan deathrock yang menjijikkan dari artikel reka bentuk pengacau mempunyai lebih banyak kehalusan.

Haute Goth

Pada tahun 1977, Karl Lagerfeld memfasilitasi pertemuan Soirée Moratoire Noir, menentukan "perilaku tragique noire absolument wajib" (gaun mengerikan gelap benar-benar diperlukan). Acara ini merangkumi komponen yang berkaitan dengan gaya kulit manusia.

Reka bentuk Goth mempunyai hubungan yang sesuai dengan dunia gaya. Pada akhir dekad utama abad ke-21, pencipta , misalnya, Alexander McQueen, Anna Sui, Rick Owens, Gareth Pugh, Ann Demeulemeester, Philipp Plein, Hedi Slimane, John Richmond, John Galliano, Olivier Theyskens dan Yohji Yamamoto membawa komponen Goth ke landasan. Ini digambarkan sebagai "Haute Goth" oleh Cintra Wilson di New York Times. Thierry Mugler, Claude Montana, Jean Paul Gaultier dan Christian Lacroix juga telah dikaitkan dengan gaya gothic.

Pada musim bunga 2004, Riccardo Tisci, Jean Paul Gaultier, Raf Simons dan Stefano Pilati menggayakan model mereka sebagai "syaitan yang menarik mengenakan sut bersaiz sempurna dan gaun minuman berwarna arang batu". Pereka fesyen Sweden Helena Hörstedt dan tukang perhiasan Hanna Hedman juga mengamalkan estetika Goth.

Lolita Gothik

Gothic Lolita adalah gabungan reka bentuk Gothic dan Lolita. Reka bentuknya bermula pada bahagian terakhir tahun 1990-an di Harajuku. Reka bentuk Gothic Lolita digambarkan dengan solekan dan pakaian yang lebih jelas. Gincu merah dan Smokey atau mata bercirikan sempurna, dibuat menggunakan eyeliner gelap, adalah gaya biasa, walaupun pada kenyataannya seperti semua sub-gaya Lolita, penampilannya tetap wajar. Walaupun solekan Gothic dikaitkan dengan wajah serbuk putih, ini umumnya dilihat sebagai rasa tidak berdaya di dalam pemandangan gaya Lolita (sebahagian besarnya Jepun).

Jenama yang merangkumi gaya Gothic Lolita menggabungkan Atelier-Pierrot, Atelier Boz, Black Peace Now, H. Naoto Blood dan Moi-même-Moitié. Pencipta dan Host TV La Carmina adalah model gaya Gothic Lolita yang terkenal.

Darah biru

Blue-blood adalah sejenis gaya jalan raya Jepun , yang disokong oleh pelakon visual kei rock, Mana dengan tanda reka bentuknya Moi-même-Moitié, dan dipengaruhi oleh reka bentuk gothic dan Neo-Victoria. Pakaian rata-rata akan bergabung dengan komponen pemakaian obsesi dengan Victoria dan di sana-sini reka bentuk steampunk, termasuk seluar jeans ketat, mantel sukan baldu, topi formal, cravats, girdles, skirt panjang kaki bawah, seluar pita, dan kemeja swasta yang baru-baru ini dipromosikan oleh Romantik Baru 1980-an.

Cyber ​​Goth

Subkultur kepala Cyber ​​Goth dan rivet muncul di Amerika pada bahagian terakhir tahun 1990-an, dan bergabung dengan cetakan gothic yang teladan, misalnya, mantel kulit lembu, jeans tripp atau kasut panggung jenama Demonia dengan pakaian yang dipakai oleh penggemar logam mekanik dan muzik rave untuk membuat penampilan sci-fi yang tragis dan maju. Kepala yang dicukur, dreadlock neon rekayasa, penyamaran, seluar kulit lembu yang ketat, rantai, kasut panggung, tindikan badan yang panjang, tatu lengan, kacamata, pakaian dalam, skirt PVC atau kulit sapi, dan mantel gelap yang direka dengan kancing logam selalu diperhatikan pada individu dari subkultur ini.

Goth Konvensional

Konvensional Goth (atau Trad Goth) adalah istilah yang mencirikan gaya yang mencerminkan karya seni dan nuansa Goth yang unik dari tahun 1980-an. Modelnya adalah dari pakaian yang dipakai oleh Bauhaus (band), Siouxsie Sioux, dan The Cure. Pakaian yang sangat gelap, creepers, winklepickers, dan backcombed, rambut kusut adalah perkara biasa. Penyokong kelab Batcave di UK mempengaruhi reka bentuk dengan pakaian yang mereka pakai. Ini juga mempunyai kaitan rapat dengan pemulihan dan reka bentuk Deathrock, kerana gaya Goth dan Batcavers tahun 1980-an mempengaruhi gaya sejak lama hingga tahun 2010-an.

5 REKA BENTUK GOTHIK KONTEMPERORI UNTUK MENGIKUTI

pereka

Long Clothing Ltd

Pada saat rumah penyihir mengabaikan subkultur dalam pencairannya, banyak organisasi pakaian khas muncul yang menampar putih, gambar misterius yang tidak jelas ke pakaian gelap. Walau bagaimanapun, terdapat tahap konfigurasi yang pasti diharapkan dapat mengangkatnya ke pakaian gothic pasca 2010 yang diinginkan. Juga, Long Clothing Ltd, projek sampingan Boy London Clothing, melakukan ini dengan rasa yang asli.

Saudara perempuan Bulan Hitam

The Sisters of the Black Moon yang berpusat di Austin bermula sebagai peniaga vintaj eBay yang terkenal, dengan harta dari masa lalu yang selalu didasarkan pada selera pedih. Hari-hari ini, mereka mempunyai kedai dalam talian yang bebas di mana mereka menjual pakaian kontemporari, hiasan, dan barang-barang mewah, dengan perhatian pada kulit lembu dan bentuk semula jadi dalam warna gelap dan suram. Potongan kapas mereka bergaya sederhana dan menggantungkan badan dengan selimut yang terasa biasa. Jenis pakaian inilah yang menyebabkan anda merasa anda telah keluar dari kedalaman bumi semasa anda berada di pasar. Walaupun mereka mempunyai beberapa fesyen fesyen autonomi, keseluruhan kepingan menyeramkan mereka cukup kuat untuk dimasukkan ke dalam almari bersendirian.

Pakaian NUIT

Pakaian NUIT oleh Anastasia Ikonnikova adalah barisan berpakaian yang indah dengan nuansa yang tidak sopan. Hampir semua yang dibuatnya gelap. Selanjutnya, di mana banyak pencetus gothic kontemporari berpusat di sekitar potongan unisex, skirt dan atasan pakaian NUIT merangkul sosok wanita, dengan lengan dering yang menggelegar dan mantel yang menonjol yang menekankan pinggul. Setiap bahagian dapat diakses dalam jumlah yang terbatas, menjadikannya kekayaan untuk dimiliki. Ini pakaian untuk penyihir cara hidup, orang yang memerlukan almari untuk merasa misteri seperti ruang kawasan melangkah khas mereka.

Anu Tera

Anu Tera adalah barisan pakaian tambahan dan kulit lembu yang berkualiti tinggi. Tali leher dan rambutnya yang tajam dan brutal meneliti sengatan kalajengking dan sangat sesuai untuk getaran pesona gelap anda. Potongan kulit lembu, rok ketat, atasan yang dipangkas, dan celana pendek dengan pinggang tinggi sangat tidak dapat dilaksanakan namun sangat luar biasa dan jelas dibuat dengan pertimbangan yang paling ekstrem mengenai keahlian. Walau bagaimanapun, bahagian juara adalah rompi kulit lembu yang dicuci khas dengan lapisan ikatan pertemuan . Ia panas dan tidak bersahaja, dan boleh dibuat agar sesuai dengan anggaran apa pun. Semua perkara dipertimbangkan, penyihir datang dalam pelbagai saiz.

Anak Elemen

Sekiranya anda berada di Tumblr dalam dua tahun sebelumnya, anda tidak pasti dapat melihat mahkota permata Elemental Child di papan pemuka anda. Fon kepala yang sempurna ini menggunakan permata kuarza yang diarahkan secara tulen sehingga menyebabkan anda merasa seperti ahli sihir pixie yang selalu anda mahukan. Walaupun mereka adalah tambahan yang paling digemari oleh wanita, anda juga boleh mengenakannya dengan santai sambil memakai pakaian gelap yang panjang pada hari ribut. Meminta mahkota memerlukan beberapa bulan untuk penghantaran, namun ia layak untuk menunggu. Anda tidak akan pernah melihat gaya gothic individu lain yang memakai salah satu kekayaan perhiasan ini.

Geometri Kompleks

Kompleks Geometri adalah garis berasaskan kapas dan sutera yang juga menyaksikan pencapaiannya dengan tetap konsisten dengan selera mereka dalam jangka masa panjang . Pakaian mereka terutama unisex dan termasuk bahagian atas dan bawah yang digantung dengan licin dalam warna yang tidak dapat dipedulikan. Sebilangan besar kepingan mereka boleh dipakai dengan pelbagai cara.

Ketepatan garis pusat jatuh menunjukkan bahawa pemakainya dapat meneroka jalan yang berbeza mengenai bentuk yang pelik tanpa menghabiskan banyak wang untuk barang-barang Rick Owens yang lebih mahal. Selanjutnya, potongan liberal dari tekstur penuh mereka mempertimbangkan ruang lingkup badan gothy yang luas untuk memakai potongan yang tidak menyenangkan ini.

Ringkasan : Di sini tidak hanya menceritakan pelbagai jenis fesyen gothik dalam industri fesyen tetapi juga pereka dan jenama terkenal yang berkaitan dengannya.

SOALAN YANG BANYAK DITANYA

Apa itu pakaian gothic?

Gaya pakaian kami disatukan dengan sempurna dan sesuai ketika disatukan dengan reka bentuk yang kelihatan sangat mengejutkan - membuat pembezaan yang mencolok (yang sebenarnya bagaimana subgenre Pastel Goth disusun). Mengeksploitasi kesesuaian gaya gothic.

Apakah gaya fesyen gothic?

Untuk mengetahui gaya apa yang hendak dicari, ia membantu menyiasat bagaimana reka bentuk Goth telah maju. Gaya Gothic menonjolkan bayangan kusam dan lapisan yang melampau, sekarang dan kemudian menggabungkan kesan masyarakat berpakaian batu bawah tanah dengan selak, kancing, pin keselamatan, kerah, dan rantai.

Apa itu pakaian Goth yang romantis?

Dari yang lebih moden seperti pakaian gaya zombie dan nu atau nuansa pastel hingga pakaian goth sentimental yang lebih biasa seperti pakaian dalam dan payung - gaya ini sangat besar, dan tidak akan berlaku dalam masa terdekat. terikat dengan menjadi satu jenis dan tidak sama dengan kumpulan yang lain.

KESIMPULAN

Gaya Gothic tidak diragukan lagi menjadi subjek khas di kedai Mystere Wonderland. Sebilangan besar orang percaya bahawa Goth mempunyai harapan yang menjijikkan atau menyukai iblis . Tegasan itu tidak betul dengan cara apa pun. Jenis pekerjaan itu datang dari individu sahaja, bukan hanya cara hidup. Memang, Goth suka dengan keindahan alam yang redup dan menghiasi barang-barangnya dengan gaya ini.

Gaya Gothic pada dasarnya terdiri dari dua gaya berbeza yang dibuat dari punk, termasuk "New Wave" dan "New Romantics". Asal dan titik pertemuannya pada masa itu adalah sebuah kelab di London yang disebut "Batcave". Memang, bahkan pada masa kini, cara hidup Gothik terkenal dengan cara berfikir yang tenang dan sentimental. Yang paling penting, penganut cara hidup Gothic mempunyai tempat dengan tempoh yang sejak lama berlalu.