Bubuk ketumbar atau ketumbar seperti yang disukai ramai, bukan hanya digunakan dalam masakan India tetapi juga dalam masakan antarabangsa yang berbeza kerana rasanya yang ringan. Biji ketumbar utuh, dikeringkan dan kemudian digiling menjadi bentuk serbuk untuk membuat Ketumbar Kisar. Ketumbar tanah mempunyai rasa unik yang sukar dijamah, ia mempunyai rasa berasap, kacang, dan berkayu yang manis.

Menjadi rempah ringan dengan rasa universal, ketumbar tanah larut ke dalam piring yang digunakannya, menjadikan rasa mandiri sukar dimengerti!

Apa itu Ketumbar?

Ketumbar adalah rempah-rempah yang dihasilkan dari biji ketumbar yang bulat berwarna coklat (Coriandrum sativum), yang merupakan anggota keluarga peterseli . Kata ketumbar dapat digunakan untuk menggambarkan keseluruhan tanaman: daun, batang, biji , dan semua. Tetapi ketika berbicara tentang ketumbar, kebanyakan orang merujuk kepada rempah yang dihasilkan dari biji tanaman. Daun tanaman biasanya disebut ketumbar, yang berasal dari kata bahasa Sepanyol untuk ketumbar, atau pasli Cina . Akar ketumbar juga muncul dalam penggunaan kuliner sebagai tambahan penting untuk kari Thai. Ketumbar tumbuh sebagai tanaman asli di seluruh dunia, termasuk Eropah, Asia, Afrika dan di Amerika.

Asal

Tidak banyak yang diketahui mengenai asal usul tanaman ketumbar , walaupun umumnya dianggap berasal dari Mediterania dan bahagian Eropah barat daya. Para pakar percaya penggunaannya berasal dari sekurang-kurangnya 5.000 SM. Rujukan tentang ketumbar dapat ditemukan dalam tulisan Sanskrit, dan biji-bijian itu diletakkan di kubur Mesir. Bahkan ketumbar menyebutkan sebutan dalam Perjanjian Lama, di mana manna yang diberikan kepada orang Yahudi yang melarikan diri dari Mesir digambarkan sebagai seperti ketumbar. Ketumbar adalah salah satu ramuan pertama yang ditanam oleh penjajah Amerika di Massachusetts. Dan orang Perancis abad ketujuh belas menggunakan ketumbar suling untuk membuat sejenis minuman keras. Hari ini, ketumbar ditanam di negara tropika dan subtropika di seluruh dunia, dan ramuan ini digunakan di seluruh dunia.

CORIANDER POWDER, SEEDS ATAU DAUN - YANG MANA TERBAIK?

Serbuk ketumbar, biji dan daun semuanya mempunyai rasa sendiri, walaupun semuanya berasal dari tanaman yang sama. Sebagai serbuk dan sebagai biji, rempah ini sering digunakan dalam kari, panggang, sup dan banyak hidangan gurih, menambah kerumitan yang berfungsi dengan baik dalam campuran serbuk kari. Sebagai daun, ketumbar menjadi ramuan, menambahkan rasa zesty dan aroma yang kuat untuk makanan segar dan juga makanan yang dimasak. Walaupun masing-masing tidak dapat dibandingkan, selalu ada baiknya mengetahui cara terbaik menggunakan setiap versi untuk mendapatkan hasil maksimal dari serbuk ketumbar, biji dan daun ketika memasak.

Daripada cuba membandingkan, mari kita lihat bagaimana anda boleh menggunakan setiap versi dalam makanan.

KUASA

Serbuk ketumbar digiling halus ketumbar. Apabila benih digiling, mereka mengeluarkan rasa dan aroma . Versi dasar dapat digunakan dalam banyak hidangan gurih, berfungsi dengan baik dalam kari, sup , perasa untuk daging dan ayam , sos roti , makanan jalanan dan pelbagai hidangan lain. Untuk mendapatkan rasa penuh, lebih baik membeli dalam kuantiti yang lebih kecil daripada pakar rempah yang dipercayai daripada membiarkan rempah tanah duduk di dalam botol terlalu lama.

Biji benih

Biji ketumbar adalah biji kering dari tanaman ketumbar. Bahagian luar dan dalaman ketumbar digunakan untuk membuat ketumbar tanah. Digunakan keseluruhan, profil rasa sedikit berbeza dengan versi dasar. Ia boleh berfungsi dengan baik untuk menambahkan lebih mendalam pada hidangan sedap anda. Apabila dimakan, rasa dibebaskan, meningkatkan lagi kerumitan makanan anda.

DAUN

Akhirnya, daun ketumbar (dikenali sebagai dhania di banyak kawasan dan ketumbar di Amerika Syarikat) mempunyai rasa yang sangat berbeza dengan biji dan serbuk. Daun segar sangat kuat dalam rasa dan aroma - sehingga beberapa orang tidak menyukai ramuan. Namun, kebanyakan orang menyukai kerumitan yang dibawa oleh daun ke pelbagai jenis hidangan .

Apa itu Ketumbar Darat Yang Disebut Dalam Bahasa Lain

Bahasa Inggeris Serbuk ketumbar, ketumbar tanah, serbuk ketumbar, ketumbar tanah
Orang India Sabut Dhania dalam 'Hindi'
Bahasa Jerman Koriandersamen
Bahasa Perancis Graines de coriandre
Sepanyol Cilantro en polvo

Bagaimana menggunakan Ketumbar Tanah untuk memasak?

Ketumbar tanah terdapat dalam sup, rebusan, dan hidangan sayur - sayuran dan daging . Ini adalah ramuan asas untuk membuat kuah asas dari kebanyakan masakan India. Ini adalah sebahagian dari banyak campuran rempah tradisional dalam masakan India, Timur Tengah, dan Afrika.

Penggantian

Sekiranya tidak ada biji ketumbar, ganti dengan biji jintan , jintan , adas atau gabungan ketiganya. Semasa menukar antara biji utuh dan tanah, ganti setiap sendok teh biji ketumbar dengan 3/4 sudu teh ketumbar tanah.

Apakah Perbezaan antara Coriander Seeds VS Ground Coriander?

Serbuk ketumbar adalah bentuk yang digiling sementara biji ketumbar adalah rempah utuh.

Tidak seperti perbezaan rasa antara daun ketumbar segar dan rakan kering, perbezaan rasa antara biji ketumbar utuh dan ketumbar tanah cukup bernuansa.

Dari segi rasa , biji ketumbar mempunyai rasa kayu yang lebih kuat dan kuat dengan catatan sitrus yang kuat jika dibandingkan dengan rasa serbuk ketumbar yang lebih ringan.

Terdapat perbezaan dalam proses memasak juga. Seperti kebanyakan rempah-rempah, biji ketumbar digunakan pada awal proses memasak atau membuat gosok dan perap.

Ketumbar tanah boleh dimasukkan terus ke dalam pinggan di tengah proses memasak dan memasukkan rasa ke dalam pinggan.

Pengganti Daun Ketumbar

Ganti ketumbar yang diperlukan dalam resipi anda dengan jumlah pasli segar , tarragon, dill, atau kombinasi ketiganya. Untuk rasa maksimum, tambahkan ramuan ke dalam hidangan sebelum menghidangkannya. Memasak mengurangkan rasa rempah dengan ketara (termasuk ketumbar).

Pengganti ini berfungsi paling baik apabila anda menggunakan ketumbar sebagai hiasan. Sekiranya resipi yang anda gunakan memerlukan sejumlah besar ketumbar, pertimbangkan untuk membuat sesuatu yang lain. Mengganti daun ketumbar yang seharusnya ditaburkan di atas pinggan mangkuk adalah sangat berbeza daripada mengganti rempah dalam resipi seperti chimichurri, di mana produk siap adalah ketumbar hampir 50 peratus.

Perhatikan bahawa daun ketumbar kering bukanlah pengganti yang baik untuk segar. Rasanya kehilangan banyak rasa apabila dikeringkan dan dimasukkan ke dalam piring dengan cara yang berbeza. Sekiranya anda tidak mempunyai ramuan segar yang dicadangkan, biarkan daun ketumbar keluar. Resipi anda mesti tetap sedap tanpanya.

Pengganti biji ketumbar / ketumbar tanah

Gantikan biji ketumbar atau ketumbar tanah yang diminta dalam resipi dengan jumlah biji jintan , jintan , adas, atau gabungan ketiganya.

Mengganti Ketumbar Tanah untuk Benih Ketumbar

Ganti setiap sudu biji ketumbar yang diminta dengan 3/4 sudu ketumbar tanah. Oleh kerana ketumbar tanah kehilangan rasanya dengan cepat, anda mungkin perlu menambahkan lebih banyak ketumbar tanah ke dalam pinggan untuk mencapai rasa yang diinginkan. Lakukan ujian rasa, dan sesuaikan kuantiti mengikut keperluan.

Mengganti Benih Ketumbar untuk Ketumbar Tanah

Sekiranya resipi anda memerlukan ketumbar, dan semua yang anda ada adalah biji ketumbar, kisar dengan penggiling kopi / rempah atau lesung dan alu. Sekiranya anda tidak memilikinya, bijinya cukup lembut sehingga anda dapat mengisarnya dengan penggulung.

Letakkan sahaja di dalam beg sandwic , dan gulung ke atas sehingga mereka mendarat. Ini akan memberi anda penggilingan yang lebih kasar daripada penggiling rempah , tetapi tidak mengapa. Oleh kerana ketumbar tanah kehilangan kekuatannya dengan cepat, bertujuan untuk menggiling hanya apa yang anda perlukan untuk resipi anda. Biji ketumbar utuh menyimpan lebih baik.

Apa itu pasli dan ketumbar / ketumbar?

Parsley (Petroselinum crispum) dan daun ketumbar (coriandrum sativum) adalah dua terang hijau, berdaun, aromatik herba yang tumbuh di panjang, nipis batang. Mereka berasal dari keluarga botani yang sama, yang disebut Apiaceae.

Orang-orang di beberapa wilayah menyebut ketumbar sebagai ketumbar atau pasli Cina.

Walaupun ketumbar dan pasli mempunyai kemiripan yang hebat, anda boleh membezakannya dengan memeriksa daunnya . Daun ketumbar lebih bulat, sementara daun pasli runcing.

Namun, cara terbaik untuk membezakan mereka berdua adalah dengan menciumnya. Parsley mempunyai aroma herba segar dan ringan, sementara ketumbar mempunyai aroma sitrus yang lebih kuat, pedas.

Sebilangan orang menggambarkan bau dan rasa daun ketumbar segar seperti sabun. Ini kerana ia mengandungi sebatian aldehid yang biasa terdapat pada sabun .

Orang ramai menggunakan kedua-dua ramuan ini dalam memasak , tetapi mereka juga mempunyai sejarah penggunaan perubatan tradisional yang panjang

Perbandingan pemakanan

Pasli dan ketumbar mengandungi nutrien yang serupa.

Kedua-duanya rendah kalori, protein, karbohidrat, dan lemak. Walau bagaimanapun, kedua-duanya merupakan sumber yang kaya dengan beberapa vitamin. Jadual di bawah memberikan maklumat pemakanan untuk 28 gram setiap ramuan mentah.

Pasli Cilantro
Kalori 10 6
Protein 1 gram 1 gram
Karbohidrat 2 gram 1 gram
Lemak jejak jejak
Vitamin K 574% daripada Nilai Harian (DV) 109% daripada DV
Vitamin C 62% daripada DV 13% daripada DV
Vitamin A 47% daripada DV 38% daripada DV
Folat 11% daripada DV 4% daripada DV

Kandungan vitamin K Parsley sangat terkenal. Hanya 28 gram memberikan hampir 6 kali ganda Nilai Harian yang disyorkan untuk vitamin ini. Vitamin K sangat penting untuk pembekuan darah yang sihat dan tulang yang kuat.

Sebagai tambahan kepada nutriennya , kedua-dua ramuan ini kaya dengan sebatian fenolik. Ini adalah antioksidan yang dapat melindungi sel dan DNA anda dari kerosakan oksidatif.

Rasa dan kegunaan kuliner

Kedua-dua ramuan ini menambah resipi hijau terang. Namun, mereka mempunyai rasa yang sangat berbeza, jadi anda tidak boleh selalu mengganti yang lain dalam resipi.

Resipi tradisional Mexico , Asia, dan India sering memerlukan ketumbar. Rasa segar dan pedas-sitrus khasnya adalah kunci untuk mengubah alpukat tumbuk menjadi guacamole dan tomato dadu menjadi pico de gallo.

Batang dan daun ketumbar sangat beraroma. Daunnya sangat lembut, sedangkan batangnya agak keras. Namun, anda boleh memotongnya dan menggunakan setiap bahagian ramuan ini.

Anda akan mendapat rasa paling banyak dari ketumbar jika anda memakannya mentah dan bukannya dimasak atau dikeringkan. Gunakannya untuk perasa salad salad atau sayur - sayuran . Sekiranya anda ingin menambahkannya ke dalam resipi yang dimasak, seperti cili atau hidangan kari, tambahkannya di hujung atau sebagai hiasan.

Parsley cenderung menjadi ramuan yang lebih serba boleh kerana rasa segar, ringan, herba. Ini mencerahkan hampir semua resipi dan melengkapkan ramuan lain seperti lemon atau bawang putih.

Ini adalah makanan utama dalam resipi Timur Tengah seperti tabbouleh, dan ia menambah rasa hampir ke semua sup , rebusan, saus , atau pengasam.

Tidak seperti ketumbar, pasli mengekalkan sebahagian besar rasanya ketika dimasak. Oleh itu, anda boleh menambahkannya ke pinggan semasa memasak atau menggunakannya sebagai hiasan untuk menambah rasa dan warna.

Batangnya boleh dimakan, tetapi sebilangan orang menganggapnya keras atau pahit dan lebih suka menggunakan daunnya sahaja.

Untuk menyimpan salah satu daripada ramuan ini, potong bahagian bawah batangnya dan letakkan setiap kumpulan dalam balang kecil dengan beberapa inci air . Jangan basuh ramuan sehingga anda bersedia menggunakannya. Simpan di dalam peti sejuk, dan ia mesti bertahan sekurang-kurangnya seminggu.

Di mana untuk membeli Serbuk Ketumbar Tanah?

Ketumbar tanah mudah didapati di kebanyakan pasar raya atau kedai runcit .

Di mana sahaja anda memilihnya pastikan dari sumber yang boleh dipercayai.

Serbuk ketumbar mestilah berwarna coklat lumpur terang. Pastikan serbuknya halus dan tidak berkental.

Periksa tarikh pengeluar kerana serbuk ketumbar tua cenderung kurang rasa.

Pastikan pek atau balang ditutup rapat.

Rempah tanah kehilangan kekuatannya dengan cepat. Semasa membeli secara pukal atau di pasaran antarabangsa, periksa untuk mengetahui apakah benih harus dicuci sebelum disimpan. Selepas mencuci, mereka boleh dikeringkan di bawah sinar matahari atau di dalam oven pada suhu rendah. Lebih baik jika anda membeli biji ketumbar dan bukannya serbuk ketumbar dan membuat serbuk ketumbar sendiri di rumah.

Penyimpanan

Simpan biji ketumbar dan ketumbar tanah di dalam bekas kedap udara dari cahaya dan panas.

Ketumbar segar tidak tahan lama, dan anda perlu menyimpannya di dalam peti sejuk . Salah satu kaedahnya ialah meletakkan ketumbar di dalam beg plastik tertutup dengan udara yang tertutup dengan selamat di bahagian sayur-sayuran peti sejuk anda. Anda juga boleh membekukan ketumbar.

Mesti Tahu Fakta Mengenai Ketumbar: :open_book:

 • Mengonsumsi ketumbar akan mengurangkan kolesterol jahat dan meningkatkan kolesterol baik.

 • Ketumbar tanah telah digunakan dalam pelbagai hidangan kerana ini dikatakan baik untuk sistem pencernaan anda dan membantu hidup anda berfungsi dengan lancar. Ia juga membantu dalam pergerakan usus yang normal.

 • Ketumbar tanah merangsang rembesan insulin dan mengurangkan kadar gula dalam darah.

 • Ketumbar tanah mengandungi Vitamin K yang bertanggung jawab untuk merawat penyakit Alzheimer .

 • Ketumbar tanah mengandungi vitamin A yang akan melindungi anda dari barah paru-paru dan rongga.

 • Ketumbar tanah mengandungi antioksidan yang dapat mencegah anda dari banyak penyakit yang boleh menimpa anda. Pada penyakit seperti itu, pasli yang menghalangi anda adalah artritis.

 • Ketumbar tanah mempunyai sifat antiseptik yang dapat menyembuhkan barah mulut.

 • Ketumbar tanah menghalang masalah dan penyakit yang berkaitan dengan mata. Ia dianggap sebagai ubat terbaik untuk konjungtivitis.

 • Biji ketumbar adalah ubat terbaik untuk mengekalkan aliran haid .

 • Ia juga meningkatkan memori yang baik dan membantu meningkatkan sistem saraf.

 • Sekiranya anda menderita anemia maka pertimbangkan untuk menambahkan ketumbar ke dalam diet anda. Ini kerana ketumbar memiliki banyak zat besi di dalamnya yang sangat penting untuk menyembuhkan anemia.

Manfaat Kesihatan Ketumbar Tanah:

Ketumbar mengurangkan kadar gula dalam darah dan juga dapat membunuh beberapa parasit. Juga disebut sebagai 'Dhaniya' di India, pasli yang sihat ini telah digunakan dalam banyak hidangan di seluruh dunia. Walau bagaimanapun, daun, biji dan minyaknya memberikan aroma yang baik untuk hidangan anda. Berikut adalah beberapa faedah kesihatan untuk menambahkan ketumbar ke dalam diet harian anda.

1. Merawat Penyakit Kulit yang berbeza:

Pasli yang sihat ini mengandungi sifat antiseptik, antijamur, detoksifikasi dan antioksidan yang melindungi kulit anda daripada jangkitan kulat , kekeringan kulit dan eksim . Begitu juga, ketumbar tanah terdiri daripada sifat antimikroba dan anti-radang yang boleh digunakan pada kulit anda. Secara sederhana, ketumbar menenangkan kulit anda dan menjadikannya bersinar.

2. Menyembuhkan Ulser Mulut:

Komponen utama yang terdapat dalam minyak ketumbar adalah sitronel yang bertindak sebagai antiseptik utama yang menyembuhkan bisul mulut. Juga, terdapat beberapa komponen lain yang mempunyai sifat antimikroba yang dapat membantu penyembuhan luka dan bisul mulut dengan lebih cepat. Mengonsumsi pasli yang sihat ini tidak akan memberi anda bau mulut. Sebenarnya, sebilangan orang mengunyah biji ketumbar atau ketumbar kerana mengelakkan bau mulut dan ia benar-benar berfungsi.

3. Menguatkan Tulang:

Ketumbar mempunyai sumber kalsium yang kaya yang akan menjadi manfaat tambahan bagi mereka yang ingin merawat tulang mereka dengan baik. Kalsium memainkan peranan penting dalam pertumbuhan semula tulang dan pencegahan osteoporosis. Ini bermakna menambahkan sedikit ketumbar ke dalam diet seharian anda akan membantu menguatkan tulang anda. Kalsium terdapat di tengah-tengah setiap daun ketumbar, jadi yang perlu anda lakukan hanyalah menambahkan sedikit ketumbar ke dalam diet seharian anda dan ini akan baik untuk tulang anda.

4. Baik untuk Penglihatan:

Ketumbar tanah penuh dengan vitamin A, vitamin C , mineral dan antioksidan yang dapat memainkan peranan penting dalam meningkatkan penglihatan yang baik. Komponen ini juga mengurangkan tekanan dan tekanan pada mata anda. Ia juga mengandungi beta-karoten di daunnya yang dapat mencegah banyak penyakit lain yang mempengaruhi mata pada orang tua.

5. Ubat Terbaik untuk Konjungtivitis:

Ketumbar juga digunakan dalam perawatan konjungtivitis sehingga mengandung disinfektan dan sifat antimikroba yang melindungi mata anda dan melindunginya dari penyakit mata seperti konjungtivitis. Walau bagaimanapun, minyak ketumbar digunakan dalam penyediaan banyak produk mata.

6. Mengawal Diabetes:

Ketumbar membantu tubuh meningkatkan insulin dengan cara apabila seseorang memakan ketumbar, ini akan merangsang kelenjar endokrin yang akan membantu pankreas anda menghasilkan lebih banyak insulin. Hijau ini memainkan peranan yang sangat penting bagi semua pesakit diabetes kerana ini secara semula jadi menurunkan kadar gula darah.

7. Merawat Cacar:

Ketumbar mengandungi minyak pati yang bersifat antioksidan, anti-jangkitan dan antimikroba. Ia juga mengandungi vitamin C dan zat besi yang membantu menguatkan sistem imun . Anda harus ingat bahawa jika anda mempunyai sistem imun yang kuat, maka ini akan mengelakkan tubuh anda mudah dijangkiti. Oleh itu, ketumbar menolong anda mempunyai sistem ketahanan badan yang lebih kuat sehingga dapat mengelakkan anda dari cacar. Namun, ada kajian di masa lalu yang membuktikan bahawa makanan yang mengandung vitamin C dapat membantu merawat dan menyembuhkan cacar.

8. Mengurangkan Keradangan Kulit:

Salah satu daripada 11 komponen ketumbar yang paling penting adalah pati dan linolenik yang kedua-duanya terdapat dalam pasli yang sihat ini. Kedua-dua sebatian ini bersifat antioksidan dan dapat mencegah tubuh anda dari pelbagai penyakit dan jangkitan. Tujuan utama sebatian ini adalah untuk mencegah anda dari keradangan dan mengurangkan bengkak. Sebatian anti-radang membantu mencantikkan kulit anda. Melihat kulit anda tidak bertambah baik boleh membuat anda kecewa. Yang perlu anda lakukan hanyalah mengambil segenggam ketumbar dan mengeluarkan jus dari dalamnya.

9. Menyembuhkan Ketidakstabilan Menstruasi:

Wanita yang menderita kitaran haid tidak teratur perlu menambahkan ketumbar ke dalam diet biasa mereka kerana ini akan membantu mengaturnya. Ia juga dapat mengurangkan rasa sakit dan tidak membiarkan anda berdarah berlebihan.

Risiko

Apabila diminum: Ketumbar adalah SELAMAT SELAMAT apabila diambil dalam jumlah makanan. MUNGKIN SELAMAT bagi kebanyakan orang apabila diambil dalam jumlah yang lebih banyak sebagai ubat . Ketumbar boleh menyebabkan reaksi alahan . Gejala tindak balas tersebut boleh merangkumi asma , pembengkakan hidung, gatal-gatal, atau pembengkakan di dalam mulut. Reaksi ini nampaknya paling sering terjadi pada orang yang bekerja dengan rempah-rempah di industri makanan.

Apabila digunakan pada kulit: Ketumbar adalah SELAMAT SELAMAT apabila digunakan dengan betul. Sekiranya digunakan secara berlebihan boleh menyebabkan kegatalan dan gatal-gatal pada kulit.

Soalan Lazim

1- Apa yang disebut ketumbar tanah?

Di peringkat antarabangsa, daun dan batang disebut ketumbar, sementara biji keringnya disebut biji ketumbar dan serbuknya disebut ketumbar tanah.

2- Adakah ketumbar tanah sama dengan jintan?

Kedua-dua rempah-rempah ini mempunyai rasa yang bersahaja serta sedikit panas. Akan tetapi, ketika merasainya, rempah-rempah ini berasal dari tanaman yang berlainan dan mempunyai profil rasa yang berbeza. Ketumbar mempunyai rasa manis padanya, sementara jintan sedikit pahit.

3- Apakah ketumbar tanah digunakan untuk memasak?

Ketumbar tanah digunakan untuk membuat kari , sup dan rebusan. Juga rempah yang popular untuk membuat sapuan rempah dan campuran rempah untuk perap, campuran rempah dan sos. Cuba gunakan rempah yang sangat serba boleh ini di dalam pai, kentang goreng atau bahkan untuk hiasan salad untuk memberi hidangan anda rasa berkayu pedas.

4- Adakah ketumbar tanah pedas?

Dari pedas dan gurih hingga manis dan sitrus, rasa ketumbar ringan sangat sesuai untuk digunakan dalam pelbagai jenis masakan . Kegunaan Umum: Selain penggunaan ubat-ubatan lama, rempah-rempah ini adalah ramuan umum dalam pelbagai masakan etnik, terutama India dan Timur Tengah.

5- Mengapa ketumbar terasa seperti sabun?

Ketumbar juga mempunyai beberapa aldehid yang terdapat dalam sabun, deterjen, dan losyen serta keluarga serangga. Sabun mempunyai rasa natrium fluorida. Aldehid ini, terutamanya (E) -2-alkena dan n- aldehid , bertanggungjawab untuk rasa sabun pada ketumbar.

6- Adakah ketumbar seperti sabun?

Sebanyak satu daripada lima orang mengatakan bahawa ketumbar mempunyai rasa sabun. Ini mungkin disebabkan oleh kepekaan super terhadap bahan kimia yang disebut aldehid, yang terdapat dalam ketumbar dan juga digunakan untuk mencuci sabun dan deterjen.

7- Apakah perbezaan antara biji ketumbar dan ketumbar?

Cilantro dan ketumbar sebenarnya hanya dua perkataan yang berbeza untuk tanaman yang sama . Tumbuhan itu sendiri disebut ketumbar, dan biji ketumbar adalah biji kering dari tanaman.

8- Adakah ketumbar baik untuk tekanan darah tinggi?

Ketumbar adalah ubat yang sangat baik untuk mengatasi tekanan darah tinggi . Ia dibungkus dengan serat mesra jantung. Kajian telah membuktikan bahawa penyusun dari ketumbar berinteraksi dengan ion kalsium dan neurotransmitter asetilkolin, yang membantu mengendurkan ketegangan pada saluran darah.

9- Adakah ketumbar sama dengan buah pelaga?

Ketumbar boleh didapati dalam format ramuan segar atau kering dan juga sebagai biji. Cardamom adalah rempah dengan rasa yang kuat dan sedikit manis yang dibandingkan dengan sebilangan pudina. Ia berasal dari India tetapi boleh didapati di seluruh dunia hari ini dan digunakan dalam resipi manis dan sedap.

10- Bolehkah saya menggunakan ketumbar dan bukannya ketumbar segar?

Perlu diingat bahawa tukang masak biasanya menggunakan biji ketumbar segar mentah dan utuh. Ketumbar kering akan terlalu keras dan terlalu beraroma untuk digunakan sebagai pengganti. Anda juga tidak boleh mengisar biji ketumbar segar dan menggunakannya dalam gosok kering atau membuat serbuk kari. Kononnya, anda boleh menggunakan segar sebagai ganti kering dalam acar.

KESIMPULAN:

Biji ketumbar utuh, dikeringkan dan kemudian digiling menjadi bentuk serbuk untuk membuat Ketumbar Kisar. Rempah ini sering digunakan dalam kari, panggang, sup dan banyak hidangan gurih, menambah kerumitan yang berfungsi dengan baik dalam campuran serbuk kari. Ketumbar tanah juga mempunyai banyak manfaat kesihatan.

artikel berkaitan :pencil2:

Shahi jeera Dijon mustard pengganti makanan Thai Bagaimana memasak lentil?