Kumpulan ikan yang dipanggil School and Shoal . Ikan dikelaskan kepada tiga kumpulan. Ikan kurang rahang (Agnatha) , ikan kartilaginus (Chondrichthyes) , dan ikan bertulang (Osteichthyes) . Semua ikan adalah spesies yang sama, kemudian kumpulannya disebut sebagai Sekolah ikan. Semua ikan ini bergerak dengan cara yang sama dan berenang bersama.

Makhluk gila yang kurang anggota badan dengan digit adalah vertebrata akuatik bernama ikan. Pelbagai kumpulan berkaitan pupus juga termasuk dalam klasifikasi ini, termasuk ikan hagfish , lampreys, dan ikan rawan dan bertulang. Kira-kira 99% dari semua spesies ikan yang masih ada tergolong dalam kelas Actinopterygii, yang merangkumi ikan bersirip sinar dan bersirip sinar sahaja.

Selama zaman Kambria, beberapa haiwan pertama yang dapat digolongkan sebagai ikan mempunyai kordat bertubuh lembut yang muncul untuk pertama kalinya. Walaupun tidak mempunyai tulang belakang yang nyata, invertebrata lebih gesit kerana notokord, susunan vertebrata yang kurang dari tulang belakang. Sepanjang era Paleozoikum, ikan terus mempelbagaikan, menghasilkan berbagai jenis.

Molekul (pendahulu kehidupan) sejak Zaman Mesozoikum membantu melahirkan molekul seperti perisai pada ikan yang hidup di Era Paleozoikum. Banyak (seperti ikan hiu) menjadi pemangsa laut yang kuat dan bukan sekadar mangsa arthropoda setelah zaman Siluria ketika ikan pertama dengan rahang berkembang.

Sebilangan besar ikan ectothermic (iaitu, berdarah sejuk) dan oleh itu dapat mengekalkan suhu badannya berdasarkan suhu persekitaran. Dalam konteks makan, agresif, atau pacaran, ikan boleh saling berinteraksi secara akustik.

Pengelasan Ikan

Kelas Spesies
Agnatha Vertebra tanpa rahang
Placodermii ikan berperisai atau berkulit
Chondrichthyes Ikan rawan
Osteichthyes Ikan Tulang

Kumpulan Ikan Utama

1 - Agnatha

Superclass Agnatha adalah yang pertama dalam kategori ini. Ketiga-tiga kumpulan ikan tersebut dapat dikelaskan mengikut tahap primitifnya. Ikan jenis ini tidak mempunyai rahang . Bibir mereka seperti bahagian yang bergerak tanpa lubang di tengkorak mereka.

Kumpulan ini pertama kali muncul dalam rekod fosil sebelum semua kumpulan lain. Dalam sejuta tahun yang lalu, contoh-contoh yang berasal dari akhir zaman Kambria paling sering berlaku sejak zaman Siluria dan Devonian akhir . Kerana pakaian badan berperisai yang lebih berat, anggota kategori ini biasanya saiznya lebih kecil. Mereka meluncur ke dasar laut memburu pelbagai krustasea.

Insang di leher mereka sangat besar dan melakukan beberapa perkara. Salah satunya adalah menyaring makanan, dan yang lainnya adalah organ pernafasan mereka. Agnath hari ini adalah lampreys dan hagfishes (kelas Myxini). Lampreys dan hagfishes berlendir; mereka panjang dan seperti belut dan sama sekali tidak mempunyai timbangan atau baju besi. Anggota kategori ini (iaitu parasit dan pemulung) hidup sebagai pemulung parasit dan pemulung pada ikan lain.

2 - Chondrichthyes

Kumpulan ikan kedua, Kelas Chondrichthyes, terdiri daripada jerung, sinar, dan chimera. Jerung telah dikenal pasti sebagai salah satu ikan rahang pertama yang ditemui. Mereka mempunyai rahang atas dan bawah yang terdiri daripada tulang rawan dengan rahang atas di depan rahang bawah. Jerung, seperti manusia, mempunyai bekalan gigi yang tidak berkesudahan, tetapi anda dan saya mempunyai dua set. Kerana tidak ada masalah dengan penggantian gigi, jerung mempunyai bekalan gigi yang tidak terbatas.

Perkawinan yang disenyawakan secara dalaman berlaku di jerung. Semasa mengawan, seekor hiu jantan meletakkan penyepitnya ke dalam cloaca hiu betina, pintu masuk yang terletak di bahagian bawah badan. Berhampiran cloaca lelaki, duri di tepi dalaman sirip dikenali sebagai claspers. Claspers digunakan untuk memindahkan air mani ke dalam tubuh hiu betina sehingga telur yang dihasilkan dapat disenyawakan.

Ikan kartilaginus dikenali sebagai Chondrichthyes. Pada ikan yu dan Chondrichthyans yang lain, rangka terdiri daripada tulang rawan dan bukannya tulang. Jerung bernafas seperti ikan bertulang lain dengan menukar air melintasi insang dan celah insang mereka.

Ahli kumpulan Chondrichthyes, chimeras, juga merupakan ahli kumpulan ini. Fabrikasi menyerupai ikan kerana mereka mempunyai badan yang licin dan licin, tetapi tidak mempunyai sisik. Masing-masing mengandungi tiga pasang gigi seperti paruh. Majoriti chimera tinggal di kedalaman lautan . Kumpulan Chondrichthyes (hiu, sinar, dan khayalan) masih ada hingga sekarang dan diwakili oleh sekitar 165 genera yang masih hidup dan 960 spesies hidup.

3 - Osteichthyes

Pembahagian penting ikan lain ialah Osteichthyes, yang mengklasifikasikan ikan sebagai tulang atau tulang rawan. Sarcopterygii adalah yang lebih sederhana dari dua kumpulan. Haiwan laut ternakan seperti coelacanths dan lungfishes dan semua vertebrata ikan termasuk dalam kelas ini.

Kelas kedua terdiri daripada ikan seperti gar, sturgeon, bowfins, dan ikan, semua kursus Actinopterygii.Agnatha mempunyai rahang, tetapi ikan bertulang berbeza dari mereka kerana mereka mempunyai rahang. Ikan bertulang adalah sejenis ikan yang dikenali sebagai Chondrichthyes yang berbeza dari Chondrichthyes kerana mempunyai kerangka bertulang. Hampir semua ikan bertulang mempunyai sisik, dan beberapa daripadanya mempunyai lapisan besi yang keras, seperti ikan keli.

Biasanya, dua set sirip berpasangan (masing-masing terdiri daripada sirip tunggal) dilihat pada ikan bertulang. Ikan bertulang boleh disirip, hanya dengan satu set sirip berpasangan, atau tanpa sirip, yang tidak mempunyai sirip berpasangan. Beberapa jenis belut dapat dijelaskan dengan cara ini. Ciri tambahan menjadikan ikan bertulang ini berbeza dengan kumpulan lain. Pada haiwan akuatik , ini dikenal sebagai "perut keluar" yang berfungsi sebagai "paru-paru" atau "pundi kencing."

Ikan Tulang

Istilah ikan bertulang merangkumi seluruh kumpulan vertebrata akuatik, yang semuanya mempunyai tulang yang terbentuk dari tulang. Ikan kartilaginus, sejenis ikan yang kerangka terdiri daripada tisu keras namun fleksibel dan elastik yang disebut tulang rawan, berbeza dengan ciri ini, yang menunjukkan ciri-ciri vertebrata lain dengan keanjalan tetapi relatif tegas.

Selain itu, ikan bertulang mempunyai kerangka tulang yang kaku serta penutup insang dan pundi udara. Ikan dengan struktur bertulang mempunyai insang. Oleh itu mereka mesti menggunakannya untuk bernafas dan oleh itu dapat melihat.

Ikan bertulang membentuk sebahagian besar ikan pada masa kini, yang juga dikenal sebagai Osteichthyes. Ikan paling kerap muncul di fikiran pertama ketika anda memikirkan haiwan. Sebagai tambahan kepada kepelbagaian mereka, kekayaan spesies ikan bertulang adalah yang tertinggi dari semua kumpulan ikan dan semua vertebrata yang masih hidup hingga kini, dengan lebih dari 29.000 spesies yang diketahui.

Ikan bersirip sinar dan sirip lobus adalah dua subpopulasi ikan bertulang. Ikan sirip sinar disebut "actinopterygii" kerana siripnya adalah tulang belakang bertulang yang disusun menjadi kerangka kulit yang dipenuhi kulit yang disebut galeae. Duri cenderung untuk menonjol dalam satu bentuk ray seperti fesyen . Sistem kerangka dalaman ikan bersentuhan langsung dengan sirip.

Sarcoterygii juga merupakan ikan bersirip lobus. Ikan bersirip lobus mempunyai sirip berdaging yang dihubungkan ke badan dengan struktur seperti tulang tunggal.

Ikan tulang rawan

Nama "ikan rawan" berasal dari kerangka mereka terdiri dari tulang rawan dan bukannya bertulang. Walaupun fleksibel, tulang rawan membolehkan ikan ini tumbuh dengan saiz yang besar. Hiu, sinar, skate, dan chimera adalah semua ikan tulang rawan. Seluruh kategori ikan ini disebut sebagai elasmobranchs.

Walaupun ikan bertulang bernafas melalui insang, ikan kartilagina melakukannya melalui kulitnya . Ikan tulang rawan mempunyai insang yang terbuka terus ke air melalui celah, sementara ikan bertulang mempunyai tulang yang menutupi insang mereka. Ikan yang bernafas melalui spiral, bukannya insang, termasuk ikan tulang rawan. Hiu dan seluncur memiliki spiral di kepala mereka dengan alasan yang sama sinar, dan skate: untuk membolehkan mereka bernafas tanpa menyedut pasir.

Timbangan plakoid atau gigi palsu kulit meliputi ikan tulang rawan juga. Berbeza dengan hierarki rata yang dimiliki oleh ikan bertulang, sisik seperti gigi ini sama sekali berbeza.

Lampreys

Vertebrata tanpa rahang dengan badan yang panjang dan nipis disebut lamprey. Mereka tidak mempunyai timbangan , dan mulut mereka penuh dengan unjuran seperti gigi kecil. Walaupun kelihatan, haiwan ini bukan belut, walaupun mempunyai ciri tubuh yang serupa dan tidak boleh disalah anggap.

Lampu yang memakan ikan lain sering disebut sebagai "vampir laut." Kerana mereka menggunakan bibir seperti penyedut untuk menempel pada sisi ikan lain, mereka digelar sebagai ikan penghisap. Pada peringkat kedua, gigi kuat mereka menembusi kulit dan mula menghisap cairan tubuh. Dalam kaedah yang kurang mengerikan, pelita bukan parasit makan. Lampu ini biasanya terdapat di air tawar dan memberi makan dengan menyaring zarah makanan kecil dari air.

Lebih dari 40 spesies lamprey hidup hari ini, semuanya menelusuri keturunan mereka ke garis keturunan vertebrata kuno. Juga dikenali sebagai lampreys laut , atau lampreys yang berasal dari habitat akuatik, anggota kategori ini, termasuk lampreys berkantung, lampre Chile, lamprey Australia, dan lain-lain.

Sangat menarik untuk mengetahui kumpulan ikan yang paling kerap ditemui. Selain kepelbagaian mereka, kekayaan spesies ikan bertulang adalah yang tertinggi dari semua kumpulan ikan dan semua vertebrata yang masih hidup hingga kini, dengan lebih dari 29,000 spesies yang diketahui. Ikan bersirip sinar dan bersirip lobus adalah dua subpopulasi ikan bertulang.

Ringkasan

"Sekolah" dan "kawanan" adalah kata nama kolektif yang paling umum untuk sekumpulan ikan secara umum. Ikan merangkumi hampir separuh daripada semua spesies vertebrata yang belum ditemui. Ikan di planet ini telah berada di sini selama lebih dari 500 juta tahun. Ikan dibentuk dengan baik sebelum munculnya dinosaur di bumi.

Soalan Lazim - Soalan Lazim

:one: Sekolah ikan, atau kawanan, kan?

Ini disebut kawanan ketika ikan, udang, atau binatang akuatik lainnya berenang bersama dalam kelompok yang longgar. Ia boleh merangkumi pelbagai spesies. Sekolah ini adalah kumpulan spesies ikan , semua berenang mengikut irama, berpusing dan berkilau di antara satu sama lain.

:two: Adakah ikan merupakan kata nama kolektif?

Sekumpulan ikan sering disebut sebagai "sekolah ikan." Sebilangan sarjana menyarankan bahawa "kawanan" harus digunakan dan bukan "sekolah." "Sekolah atau kawanan ikan" sering merupakan istilah kolektif untuk koleksi ikan.

:three: Itu sekolah ikan yang berenang di laut?

Pengumpulan ikan bersama dikenali sebagai kawanan. Beting mesti memenuhi kriteria khusus untuk dianggap sekolah. Untuk menggunakan kata "sekolah" ketika menggambarkan sekumpulan ikan, kumpulan itu semua mesti berenang ke arah yang sama dan dengan kecepatan yang sama, dan semua ikan mesti berpusing serentak.

:four: Kumpulan ikan dipanggil?

Sekumpulan ikan sering disebut sebagai sekolah atau kawanan. Walaupun istilahnya dikembangkan dari akar bahasa Belanda yang sama, sekolah, yang bermaksud pasukan atau massa, makna kata-kata itu telah berubah dari masa ke masa.

:five: Ikan yang hidup lebih dari 100 tahun boleh dijumpai di laut.

Ikan era dinosaurus yang besar dan tidak biasa itu masih ada dan telah dijumpai dapat hidup selama lebih dari 100 tahun, menurut penyelidikan baru-baru ini. Walaupun ikan berukuran orang yang bergerak perlahan ini disebut sebagai " fosil hidup ," mereka menyatakan kebalikan dari kepercayaan hidup yang cepat mati dan lambat.

:six: Mengapa ikan tidak mempunyai jamak?

Dalam contoh ini, ikan berasal dari Jerman, dan anda boleh menggunakan jamak (ikan atau ikan). Oleh itu ia adalah istilah yang dipinjam.

:seven: Adakah ikan boleh mendengar?

Kami menukar getaran menjadi bunyi dan kata menggunakan telinga dan otak kita. Ikan mempunyai "telinga dalam", tetapi mereka tidak mendengar dengan baik. Ikan bertulang mempunyai struktur "batu" telinga khas yang disebut otolit yang dapat mengambil getaran di dalam air . Sama seperti manusia menggunakan telinga mereka untuk menolong mereka dalam mengimbangkan, ikan menggunakan bahagian telinga mereka untuk membantu mereka menjaga keseimbangan.

:eight: Adakah ikan dapat menukar jantina?

Para penyelidik telah menemui sekitar 500 spesies ikan yang menjalani kitaran hidup sebagai hermafrodit. Clownfish bermula sebagai lelaki tetapi berakhir sebagai betina. Ini juga berlaku untuk kobudai. Beberapa haiwan, seperti gobies, boleh beralih dari jantan ke betina dan kembali lagi. Ia mungkin berlaku ketika orang-orang tertentu bertambah tua, bertambah besar atau bergerak dalam strata sosial.

:nine: Adakah ikan pemancing mempunyai kemampuan untuk membunuh manusia?

Hampir tidak ada peluang untuk mencari makanan di lautan dalam. Pietsch, dalam Oceanic Anglerfishes, menulis bahawa jarang sekali perut pemancing dipenuhi dengan makanan. Walaupun penting untuk mengambil berat tentang makhluk laut dalam ini, seseorang tidak boleh terlalu risau tentangnya kerana gigi dan bentuk badan mereka terlalu kecil sehingga tidak berbahaya bagi manusia.

:keycap_ten:Laut mana yang mempunyai ikan paling banyak?

Lebih daripada 70 peratus tangkapan ikan dunia berasal dari Lautan Pasifik.

Kesimpulannya

Anda pernah membaca mengenai sekumpulan ikan tanpa rahang (Agnatha), ikan rawan (Chondrichthyes), dan ikan bertulang (Osteichthyes) (ikan bertulang). Ini bermaksud ikan bersirip sinar (yang mungkin juga dikenali sebagai ikan bertulang) adalah yang terbesar dari tiga kumpulan utama ikan. Penyakit bawaan vektor seperti schistosomiasis dan malaria dicegah dengan penggunaan ikan dalam pengurusan.

artikel berkaitan

1 - Haiwan Akuatik 2 - Ikan mempunyai insang bukan buah pinggang mengapa? 3 - Kumpulan kucing dipanggil?