adakah anda pernah melangkah ke tempat kerja anda menantikan hari yang hebat di tempat kerja dan kemudian anda menyedari bahawa rakan sekerja anda memberi anda ruang dan tidak mahu mendekati anda dan apabila mereka tersilap menghampiri, mereka cenderung mengerutkan kening dan pindah secepat mungkin? ..… .Anda kesal dengan keadaan itu dan ingin tahu mengapa dan kemudian bos anda menyuruh anda berehat sebentar dan mendapat nafas lega… dan oo anda melakukannya kerana anda sudah mendapat nafas berbau ...

Apa itu halitosis (bau mulut)

Nafas berbau (disebut halitosis secara perubatan) adalah bau busuk yang keluar dari mulut seseorang. Banyak kali ia berpunca daripada tabiat kesihatan gigi yang buruk dan mungkin merupakan tanda masalah kesihatan yang lain. Nafas berbau juga boleh diperburuk oleh jenis makanan yang dimakan dan kebiasaan gaya hidup tidak sihat yang lain. Nafas berbau paling kerap bermula di mulut. Kebersihan mulut yang buruk membolehkan zarah makanan terkumpul di permukaan lidah, di antara gigi, atau di sepanjang gusi (tisu gingiva) yang mengelilingi gigi. Bakteria yang berlaku secara semula jadi di dalam mulut kemudian memecah zarah makanan tersebut, melepaskan bahan kimia yang mempunyai bau yang kuat.

Ringkasan Halitosis atau bau mulut dari bau busuk yang keluar dari mulut ... biasanya disebabkan oleh kebersihan gigi yang buruk, diet tertentu atau petunjuk masalah kesihatan yang lain.

Punca bau mulut

 1. mulut kering

 2. meneteskan hidung

 3. Diet yang tinggi protein (makanan tenusu, daging merah, kacang, diet Atkins dll dan kadang-kadang diet keto ( Apa itu Keto Diet? )

 4. merokok

 5. alkohol (dalam minuman dewasa atau di beberapa pencuci mulut kuno)

 6. penggunaan produk oral lama yang berlebihan yang mengandungi alkohol dan sodium laurylsulphate.

 7. ubat-ubatan yang mempunyai kesan sampingan mulut kering seperti anti-cholinegics seperti Atropine.

 8. perubahan hormon.

 9. Sejarah diet makanan khas diabetes seperti diet Atkins.

* Ringkasan

Kebersihan gigi yang buruk adalah penyebab utama nafas berbau… namun nafas berbau juga boleh disebabkan oleh faktor lain seperti yang disebutkan di atas *

Gejala bau mulut

 1. bau yang tidak menyenangkan datang dari mulut.
 2. rasa tidak enak atau masam atau perubahan rasa.
 3. mulut kering, dan lapisan di lidah.

Baca juga ( Cara Membuat Pembersih Tangan Alkohol [DIY] )

( Cara Membuat Pembersih Tangan Sendiri di Rumah )

Faktor-faktor risiko

 1. air liur membantu mencuci zarah makanan dari mulut; oleh itu orang yang mempunyai mulut kering mempunyai risiko peningkatan bau mulut. Beberapa ubat, pernafasan mulut dan merokok semuanya boleh menyebabkan mulut kering.

 2. jangkitan pada mulut seperti karies gigi (kerosakan gigi), penyakit periodontal (gusi) atau luka mulut yang berkaitan dengan keadaan lain boleh menyebabkan bau mulut.

 3. filem bakteria yang disebut plak yang berlaku secara semula jadi di dalam mulut dapat menumpuk jika tidak dikeluarkan secara berkala melalui amalan kebersihan mulut yang baik. Bakteria dalam plak mengeluarkan bau busuk yang boleh menyebabkan bau mulut.

 4. makanan seperti bawang putih, bawang, diet Atkins dan juga diet ketogenik boleh menyebabkan bau mulut.

 5. bau mulut boleh disebabkan oleh keadaan kesihatan tertentu. Ia mungkin disebabkan oleh jangkitan pada hidung, tekak atau paru-paru, sinusitis kronik, titisan hidung, bronkitis kronik ( 12 ubat semula jadi untuk batuk ), atau gangguan pada sistem pencernaan.

 6. hampir semua penyebab gangguan nafas berbau dan rasa melibatkan sekumpulan bakteria penghasil sulfur anaerobik ( Anaerobik ) yang hidup di bawah permukaan lidah, di tekak, sering di amandel dan di antara gigi.

Ringkasan pencegahan bau mulut yang berkesan melibatkan amalan kebersihan gigi yang baik dan mengelakkan faktor risiko yang disebutkan di atas.

Rawatan

Untuk mengurangkan bau mulut, elakkan rongga dan Turunkan risiko penyakit gusi dengan mengamalkan kebersihan mulut yang baik. Rawatan untuk nafas berbau boleh berbeza bergantung kepada penyebabnya. Sekiranya nafas berbau anda disebabkan oleh keadaan kesihatan yang mendasari, maka rawatan yang berkesan akan bermula dengan merawat keadaan kesihatan yang mendasari.

Rawatan biasa untuk bau mulut termasuk;

* Bilas mulut dan ubat gigi; * jika bau mulut adalah akibat penumpukan bakteria (plak) pada gigi, maka bilas mulut yang membunuh bakteria ditunjukkan. Bilas mulut yang mengandungi cetylpridinium chloride dan yang mengandungi chlorhexidine dapat mencegah pengeluaran bau yang menyebabkan bau mulut. Ubat gigi yang mengandungi agen antibakteria dapat membunuh bakteria yang menyebabkan penumpukan plak sehingga dapat menghilangkan bau mulut.

Rawatan penyakit gigi ; Penyakit gusi boleh menyebabkan gusi menarik diri dari gigi, meninggalkan kantong dalam yang mengumpulkan bakteria penyebab bau. Kadang kala bakteria ini dapat dikeluarkan hanya dengan pembersihan profesional.

Ringkasan Mengamalkan kebersihan mulut dan rawatan penyebab bau mulut (jika ada) adalah kaedah terbaik untuk membasmi bau mulut.

Orang juga membaca ( Kesan psikologi tekanan pada tubuh dan minda manusia:)

( Cara Menghilangkan Sakit Kepala )

Langkah pencegahan

 1. gosok gigi selepas anda makan ; sikat menggunakan ubat gigi yang mengandungi fluorida sekurang-kurangnya dua kali sehari, terutamanya selepas makan. Ubat gigi dengan sifat antibakteria terbukti dapat mengurangkan bau mulut.

 2. benang sekurang-kurangnya sekali sehari: Pembuangan benang yang betul menghilangkan zarah makanan dan plak dari antara gigi, membantu mengawal bau mulut.

 3. Berus lidah anda; Lidah anda menyimpan bakteria, jadi menyikatnya dengan berhati-hati dapat membantu mengurangkan bau. Orang yang mempunyai lidah bersalut dari pertumbuhan bakteria ( Bakteria ) yang ketara (dari merokok atau mulut kering) boleh mendapat manfaat daripada menggunakan pengikis lidah, atau menggunakan ubat gigi yang mempunyai pembersih lidah terpasang.

 4. Elakkan mulut kering; Untuk menjaga kelembapan mulut, hindari tembakau ( Pipa ) dan minum banyak air ... bukan kopi, minuman ringan atau alkohol ( Kepekatan alkohol darah (BAC) ), yang boleh menyebabkan mulut lebih kering. Kunyah permen karet atau menyedut gula-gula ... lebih baik tanpa gula ... untuk merangsang pengeluaran air liur.

 5. Elakkan makanan dan minuman yang boleh menyebabkan bau mulut. Elakkan makanan bergula yang keras ( Bagaimana Menurunkan Tekanan Darah? ).

 6. ganti berus gigi anda setiap 3-4 bulan, dan pilih berus gigi yang lembut.

 7. Lawati doktor gigi anda ( Bagaimana Mendapatkan Insurans Pergigian? ) Secara berkala, lebih baik dua kali setahun.

Ringkasan Pencegahan bau mulut lebih baik daripada menyembuhkannya ... jadi amalkan kebersihan mulut yang baik dan biarkan nafas tetap segar .

Soalan lazim

Adakah nafas berbau genetik? Nafas berbau tidak genetik ... biasanya disebabkan oleh kebersihan mulut yang buruk dan kadang-kadang dari keadaan kesihatan yang mendasari.

Saya mempunyai plak pergigian, saya telah mencuba mengeluarkannya dengan teruk tetapi tidak berfungsi ... apa yang perlu saya lakukan? Sebilangan plak gigi hanya boleh dikeluarkan secara perubatan, jadi berbincanglah dengan doktor gigi dan mulakan kebersihan mulut dan gigi dengan baik dan jika anda merokok ... anda juga harus merokok.

Kesimpulannya

Halitosis atau nafas berbau ditandai dengan bau busuk yang keluar dari mulut seseorang. Ia biasanya disebabkan oleh tabiat kesihatan gigi yang buruk. Namun itu juga dapat menjadi petunjuk masalah kesihatan lain, sebagai akibat dari diet tertentu, atau sebagai akibat dari kebiasaan gaya hidup tidak sihat yang lain. Banyak kali nafas berbau adalah akibat daripada mikroba memecah serpihan makanan di dalam mulut. Penyebab bau mulut yang teruk adalah kebersihan gigi yang buruk, mulut kering, titisan hidung, merokok, alkohol, diet tertentu dan lain-lain. Jangkitan mulut, gigi, plak di mulut, dan diet seperti bawang putih dan diet Atkins adalah faktor risiko yang biasa. Rawatan yang berkesan untuk halitosis melibatkan amalan kebersihan mulut yang baik seperti menyikat pagi dan petang menggunakan ubat gigi yang mengandungi florida, dan mencuci mulut, mengelupas sekurang-kurangnya sekali sehari dan mengelakkan mulut kering.

Artikel berkaitan

( Jerawat (gejala, sebab, faktor risiko dan pencegahan )

( Farmakologi penyakit ulser peptik dan ubat yang digunakan dalam penyakit ulser peptik )

( Ulser peptik, gejala, patofisiologi, faktor risiko dan profilaksis (langkah pencegahan) )