Apa yang menyebabkan cegukan selepas makan?

1. Makan dengan cepat

Anda mungkin merasa selesa dengan cara menegangkan udara yang membengkak, namun ia juga boleh menyebabkan cegukan. Selalunya ia berlaku apabila anda makan dengan cepat. Menghirup udara semasa makan atau minum "mengembang perut dengan cepat, dan dengan demikian dapat mengganggu otot perut," kata Dr Pedre. "Perut bertindak balas terhadap gangguan mendadak ini dengan menguncup."

2. Makan secara berlebihan

Pada dasarnya, apabila anda makan banyak perut anda memanjang dan menggegarkan apa sahaja yang dekat. Ini secara teratur memasukkan perut, yang apabila didorong, dapat menyebabkan cegukan.

3. Perubahan suhu yang tidak dijangka dan keterlaluan

Anggaplah anda menghabiskan hari musim panas yang terik di luar hanya untuk menarik diri ke dalam AC (atau suhu sebaliknya pada musim sejuk) dan makan dengan segera, perubahan suhu yang mendadak dapat menyebabkan penyempitan perut yang menyebabkan cegukan pasca makan malam.

4. Khasiat panas dan berapi

Lada rebus kacang dan bahan panas lain mempunyai sebatian ramuan yang disebut capsaicin yang boleh mengganggu perut sehingga menimbulkan episod cegukan. Sesuatu yang perlu dipertimbangkan pada masa berikutnya anda meminta agar seorang teman menyerahkan semangkuk sayap lembu liar kembang kol, amirite?

5. Memakan minuman berkarbonat

Inilah sebab lain mengapa bengkak dan cegukan berkongsi secara praktikal. Udara tambahan yang anda hirup ketika minum air bersinar dengan makan malam anda, misalnya, boleh memberi anda kesan buruk dari kedua-duanya melalui pencuci mulut.

Trend

apa yang menyebabkan cegukan bagaimana menghentikan cegukan

Cara membebaskan diri daripada cegukan

Sebab-sebab anda mendapat cegukan setelah makan dan bagaimana membebaskan diri dari mereka secepat mungkin

1. Tahan nafas

Anda mungkin pernah mendengar perkara ini sebelumnya. Pemikiran di belakangnya adalah bahawa mengambil udara yang tiba-tiba harus mengatur semula reseptor regangan di perut anda menghentikan cegukan, seperti yang dikatakan oleh Dr. Pedre.

2. Ketakutan

Fikirannya seperti menahan nafas anda - ketakutan sering menimbulkan kenaikan tiba-tiba dan perubahan dalam pernafasan anda, yang dapat menghentikan cegukan. Lebih sukar untuk dilakukan kerana anda tidak dapat melakukannya secara amnya dan sekiranya anda meminta orang lain untuk melakukannya, anda mungkin akan menjangkakan ia akan merobohkan faktor yang tidak dijangka. Oleh itu, semua perkara yang dipertimbangkan, perlu melihat pemandangan atau dua perkara seperti American Horror Story.

3. Matikan refleks gag anda

Pedre mengatakan bahawa salah satu pendekatan yang kurang disedari untuk membuang cegukan adalah mencekik diri sendiri. Anda boleh melakukannya dengan menggunakan penekan lidah atau menarik lidah anda dengan lembut. Dengan berbuat demikian, anda akan menghidupkan saraf vagus, yang mengawal banyak saluran gastrousus anda dan mengambil bahagian dalam penyempitan perut anda.

4. Bilas air

Juga, mencuci air dapat membantu mempengaruhi saraf vagus untuk memudahkan cegukan anda dengan meredakan penyempitan perut anda.

5. Belakang menggosok perut

Untuk menguruskan masalah, anda juga boleh pergi ke akarnya. "Gosok belakang perut yang halus di sepanjang pinggir tulang rusuk adalah kaedah yang baik untuk berusaha menentukan cegukan," kata Dr Pedre.

6. Minum air

Walaupun perubahan suhu yang tidak dijangka mungkin menyebabkan cegukan anda, minum segelas air sejuk (yang diketahui dapat melegakan saraf) adalah penyelesaian rumah yang mudah untuk cubaan melawan cegukan.

Ini adalah kaedah yang betul untuk minum air, seperti yang ditunjukkan oleh Ayurveda. Namun, Adakah kaedah yang salah untuk minum air?

Lebih Banyak Lawatan

cara menghilangkan cegukan

Baca Lagi

apa cegukan bagaimana menyembuhkan cegukan

Cegukan Selepas Makan

Cegukan selepas makan roti, makanan ringan, nasi, pisang atau penkek? ^

Mengapa saya menangis setelah makan roti, makanan ringan, nasi, pisang atau penkek? Ia sangat pelik kerana saya fikir saya masuk ke dalam perut di suatu tempat dan kemudian BAM menangis.

Anda juga menghirup banyak udara semasa makan, yang menyebabkan cegukan. Itulah sebabnya anda mahu pergi ke suatu tempat. Makan perlahan-lahan dan kunyah lebih banyak. Kemudian biarkan air liur bertemu di dalam makanan. Dan anda mesti minum semasa makan. Tetapi jangan minum terlalu banyak alkohol, atau anda akan mendapat cegukan jika anda minum terlalu banyak. Adakah anda pernah minum segelas air terlalu cepat dan tiba-tiba merasakan sakit di dada anda? Ini bermaksud bahawa semasa anda minum air, anda minum banyak udara. Dan ini boleh menyebabkan cegukan pada sesetengah orang dan bahkan sakit perut. Apa yang membantu, sebagai contoh.

Apa yang menyebabkan cegukan semasa makan?

Cegukan biasanya disebabkan oleh makanan berkanji, dan kebanyakannya mengandungi kanji.

Saya biasanya tidak mendapatkannya selepas makan, tetapi ketika saya minum air limau. Tetapi seperti makanan ini, soda kaya dengan karbohidrat dan gula.

Ayah saya memberitahu bahawa Dharma-nya agak terbuka dan cegukan adalah hasil daripada berusaha mendekati Dharma. Apabila anda mengalami cegukan, anda akan mendapat banyak udara. Dan Dragum membantu bernafas dan mengawal pernafasan anda.

Saya akan mengesyorkan makan makanan ini secara sederhana, tetapi jangan terburu-buru. Ambil dos kecil dan kunyah perlahan. Ini dapat membantu reaksi positif anda terhadap kekuatan dan seumpamanya.

Makanan ini mengandungi banyak udara, atau jika anda memakannya terlalu cepat, anda akan menelan udara.

Anda makan dengan cepat

Wow, tidak normal anda berjumpa doktor ...

Cegukan Selepas Makan

Cegukan Selepas Makan

Batu-

Cegukan Selepas Makan

Cegukan Selepas Makan

Cegukan selepas makan roti, makanan ringan, nasi, pisang atau penkek?

Mengapa saya menangis setelah makan roti, makanan ringan, nasi, pisang atau penkek? Ia sangat pelik kerana saya fikir saya akan pergi ke perut dan kemudian cegukan BAM.

Semasa makan, anda juga menghirup banyak udara, yang menyebabkan cegukan. Itulah sebabnya anda mahu pergi ke suatu tempat. Makan perlahan-lahan dan kunyah lebih banyak. Kemudian biarkan air liur bertemu di dalam makanan. Dan anda mesti minum semasa makan. Tetapi jangan minum terlalu banyak alkohol, atau anda akan mendapat cegukan jika anda minum terlalu banyak. Adakah anda pernah minum segelas air terlalu cepat dan tiba-tiba merasakan sakit di dada anda? Ini bermaksud bahawa semasa anda minum air, anda minum banyak udara. Dan ini boleh menyebabkan cegukan pada sesetengah orang dan juga sakit perut. Apa yang membantu, misalnya?

Cegukan biasanya disebabkan oleh makanan berkanji, dan kebanyakan perkara adalah kanji.

Saya biasanya tidak mendapatkannya selepas makan, tetapi ketika saya minum air limau. Tetapi seperti makanan ini, soda kaya dengan karbohidrat dan gula.

Ayah saya memberitahu bahawa Dharma-nya agak terbuka dan cegukan adalah hasil daripada berusaha mendekati Dharma. Apabila anda mengalami cegukan, anda akan mendapat banyak udara. Dan Dragum membantu bernafas dan mengawal pernafasan anda.

Saya akan mengesyorkan makan makanan ini secara sederhana, tetapi jangan terburu-buru. Ambil dos kecil dan kunyah perlahan. Ini dapat meningkatkan tindak balas anda terhadap kekuatan, dll.

Makanan ini mengandungi banyak udara atau jika anda memakannya terlalu cepat anda akan menelan udara.

Wow, tidak normal pergi ke doktor ...

Cegukan Selepas Makan

Cegukan Selepas Makan

Hiccups After Eating

Semasa makan, anda juga menghirup banyak udara, yang menyebabkan cegukan. Itulah sebabnya anda mahu pergi ke suatu tempat. Makan perlahan-lahan dan kunyah lebih banyak. Kemudian biarkan air liur bertemu di dalam makanan. Dan anda mesti minum semasa makan. Tetapi jangan minum terlalu banyak alkohol, atau jika anda minum terlalu banyak, anda akan mendapat cegukan. Adakah anda pernah minum segelas air terlalu cepat dan tiba-tiba merasakan sakit di dada anda? Ini bermakna bahawa semasa anda minum air, anda minum banyak udara. Dan ini boleh menyebabkan cegukan pada sesetengah orang dan juga sakit perut. Apa yang membantu, sebagai contoh.

Cegukan biasanya disebabkan oleh makanan berkanji, dan kebanyakan perkara adalah kanji.

Saya biasanya tidak mendapatkannya selepas makan, saya mendapatnya apabila saya minum soda. Tetapi soda kaya dengan karbohidrat dan gula, sama seperti makanan.

Ayah saya memberitahu bahawa Dharma-nya sedikit terbuka dan cegukan adalah hasil daripada berusaha mendekati Dharma. Apabila anda mengalami cegukan, anda akan mendapat banyak udara. Dan Dragum membantu bernafas dan mengawal pernafasan anda.

Saya akan mengesyorkan makan makanan ini secara sederhana, tetapi jangan terburu-buru. Ambil dos kecil dan kunyah perlahan. Ini dapat meningkatkan tindak balas anda terhadap kekuatan, dll.

Cegukan Selepas Makan

Cegukan Selepas Makan

Cegukan selepas makan roti, makanan ringan, nasi, pisang atau penkek? .

Mengapa saya menangis setelah makan roti, makanan ringan, nasi, pisang atau penkek? Ini sangat pelik kerana saya fikir saya akan pergi ke suatu tempat di perut saya dan kemudian BAM tersedu.

Semasa makan, anda juga mengambil terlalu banyak udara, yang menyebabkan cegukan. Itulah sebabnya anda mahu pergi ke suatu tempat. Makan perlahan-lahan dan kunyah lebih banyak. Kemudian biarkan air liur bercampur dengan makanan. Dan anda mesti minum semasa makan. Tetapi jangan minum terlalu cepat, atau anda akan mengalami cegukan jika anda minum terlalu cepat. Pernahkah anda minum segelas air terlalu cepat dan tiba-tiba merasakan sakit di dada anda? Ini bermakna anda minum banyak udara semasa anda minum air. Dan boleh menyebabkan cegukan dan juga sakit perut pada sesetengah orang. Apa yang membantu, sebagai contoh.

Cegukan biasanya disebabkan oleh makanan berkanji, dan kebanyakan perkara yang mereka gambarkan adalah pati.

Saya biasanya tidak mendapatnya selepas makan, saya mendapatnya apabila saya minum soda. Tetapi soda, seperti makanan ini, kaya dengan karbohidrat dan gula.

Ayah saya memberitahu bahawa Dharma-nya sedikit terbuka dan cegukan itu adalah hasil daripada cuba menutup Dharma. Apabila anda mengalami cegukan, anda akan mendapat banyak udara. Dan Dragum membantu anda bernafas dan mengawal pernafasan anda.

Saya akan mengesyorkan makan makanan ini secara sederhana, tetapi jangan terburu-buru. Ambil dos kecil dan kunyah perlahan. Ini dapat meningkatkan tindak balas kekuatan anda.

Makanan ini mengandungi banyak udara atau jika anda memakannya terlalu lama anda akan menelan udara.

Cegukan Selepas Makan

Cegukan Selepas Makan

Fakta cepat mengenai Cegukan

Cegukan sering disebabkan oleh sesuatu di perut, esofagus, atau saraf anda. Cegukan boleh disebabkan oleh makanan kering dan alkohol dalam pelbagai cara.

Cegukan biasanya mereda dalam masa 48 jam sendiri.

Sekiranya anda mengalami cegukan yang berlangsung lebih dari 48 jam, anda mesti berjumpa doktor. Cegukan berlaku apabila diafragma anda kekejangan, menyebabkan diafragma dan otot di antara tulang rusuk anda (otot interkostal) menguncup secara tiba-tiba. Ini menarik udara ke paru-paru anda dengan cepat.

Kepak yang menutup jalan nafas anda untuk mengelakkan makanan masuk ke paru-paru anda (epiglotis) menghancurkan pecahan sesaat kemudian. Bunyi cegukan dihasilkan dengan penutupan cepat.

Punca Cegukan Selepas Makan

Patologi ini adalah variasi yang mengganggu tetapi tidak membawa maut dari norma.

Mampatan refleks diafragma menyebabkan penyedutan udara atmosfera yang lebih kuat dan penutupan pita suara yang sangat cepat, yang merupakan pengatur jumlah gas yang bergerak melalui laring, mengakibatkan proses ini. Proses sedemikian disertai dengan suara yang sangat biasa dan tidak asing lagi. Selepas makan, kebanyakan orang mengalami cegukan. Mari cuba memahami dilema ini dan mencari penyelesaian dalam karangan ini.

Cegukan selepas makan: apa yang menyebabkannya?

Kekejangan diafragma - proses ini dapat menimbulkan pelbagai sensasi yang tidak menyenangkan dan merupakan salah satu penyebab utama cegukan setelah makan.

Cegukan yang berpanjangan

Cegukan disebabkan oleh diafragma yang menguncup secara tiba-tiba dan tidak sengaja. Diafragma adalah lapisan otot yang memisahkan ruang dada dan perut dan sangat penting untuk peraturan pernafasan. Apabila diafragma berkontrak, pita suara ditutup secara tiba-tiba, menghasilkan ciri khas "hic".

Cegukan adalah penyakit yang agak biasa yang hampir semua orang akan alami pada suatu ketika dalam hidup mereka. Episod pendek cegukan telah dikaitkan dengan pelbagai faktor, termasuk minum alkohol, makan sejumlah besar makanan, dan minum cecair bersoda atau panas.

Cegukan dan pedih ulu hati

Cegukan dan pedih ulu hati adalah kesan sampingan biasa dari rawatan barah. Perlu diingat bahawa masalah dan ubat bukan barah boleh menyebabkan atau meningkatkan risiko mereka.

Cegukan (atau cegukan) adalah kekejangan yang mempengaruhi diafragma, otot yang menghubungkan paru-paru dan perut anda dan digunakan untuk bernafas. Apabila diafragma meradang, ia tiba-tiba berkontraksi di antara nafas normal, menyebabkan cegukan.

Cegukan disebabkan oleh kerengsaan saraf pengendali diafragma, yang boleh berlaku dengan pelbagai sebab, termasuk: Ubat kemoterapi adalah ubat yang digunakan untuk merawat barah.

Cegukan

Cegukan berlaku ketika diafragma, otot besar yang memisahkan rongga dada dari rongga perut, mengencang kerana kekejangan. Penutupan pita suara menghasilkan pengambilan nafas yang dihentikan secara tiba-tiba oleh kekejangan (glotis). Bunyi "cegukan" dihasilkan oleh penutupan ini.

Cegukan disebabkan oleh pelbagai faktor. Cegukan yang tidak hilang sendiri boleh disebabkan oleh perut yang sangat kenyang. Perut yang kenyang dapat dihasilkan oleh pelbagai faktor, termasuk makan berlebihan dalam jangka waktu yang singkat. Terlalu banyak minuman beralkohol. Mengambil terlalu banyak udara.

Merokok.

Minum minuman panas dan kemudian minuman sejuk menyebabkan perubahan suhu perut yang cepat. Ketegangan emosi atau kegembiraan.

Amalkan Keperluan Cegukan

Cegukan adalah kejadian biasa dalam kehidupan seharian; namun, serangan berterusan adalah kejadian yang lebih berbahaya yang dikaitkan dengan tahap morbiditi dan kematian yang ketara.

Untuk mengenali cegukan, anda tidak memerlukan latihan perubatan. Walau bagaimanapun, cegukan yang berterusan dan sukar ditangani biasanya disertai dengan beberapa proses patologi yang mendasari, jadi penting untuk mengetahui apa yang menyebabkannya.

Rawatan Rumah Untuk Cegukan

Cegukan akut muncul entah dari mana dan hilang dalam jangka masa yang singkat. Namun, jika masalah berlanjutan selama lebih dari dua hari, ia mungkin menjadi perhatian. Cubalah penawar rumah yang cegukan ini.

Sekiranya cegukan anda berlangsung lebih lama dari dua hari, anda pasti prihatin.

Cegukan yang tidak akan hilang boleh disebabkan oleh masalah kesihatan yang mendasari. Cegukan, menurut Nenek, menunjukkan bahawa seseorang sakit.

Mengaktifkan Cegukan

Hampir semua orang mengalami cegukan, cegukan, Hickam, geehouk, Hoguet, hipo, kenaikan, atau apa sahaja yang anda mahu namakan. Anda mungkin ingin tahu apa yang menyebabkannya dan, yang lebih penting, bagaimana mencegahnya.

Cegukan adalah pergerakan yang berkaitan dengan pernafasan yang sering berlaku tetapi tidak berfungsi untuk fungsi pernafasan. Ia dicirikan oleh pengecutan diafragma yang cepat dan tidak disengaja, diikuti dengan pengambilan nafas yang tajam.

Untuk mengelakkan hiperventilasi, glotis (di mana pita suara berada) dengan cepat ditutup. Nafas terhenti ketika glotis ditutup, memaksanya untuk menyerang glotis tertutup, menghasilkan suara khas. Orang telah lama menggunakan onomatopoeia.

Rawatan Cegukan Pasca Operasi yang Berterusan Dengan Blok Ganglion Stellate

Walaupun cegukan pasca operasi yang berpanjangan dapat menimbulkan pelbagai masalah bagi pesakit (seperti gangguan tidur, kemurungan, dan keletihan), sedikit kajian telah dilakukan mengenai perkara ini. Matlamat kajian ini adalah untuk melihat apakah blok ganglion stellate (SGB), yang melibatkan penyuntikan anestetik tempatan ke tisu saraf simpatik pada leher, berguna untuk merawat cegukan pasca operasi yang berterusan.

Kebimbangan dan Diagnosis Pesakit:

Dalam 3 hari pembedahan perut, tiga pesakit mengalami cegukan berterusan yang berlangsung selama 3 hingga 6 hari. Tempoh cegukan digunakan untuk mendiagnosis pesakit yang mengalami cegukan berterusan.

Cegukan, Kronik

Cegukan, Cegukan Kronik, Cegukan Kronik, Cegukan Berterusan adalah sinonim untuk perkara yang sama.

Cegukan adalah pengecutan spasmodik otot diafragma yang tidak disengaja diikuti dengan penutupan kord suara dengan pantas. Cegukan biasanya berlangsung beberapa jam atau, dalam kes yang jarang berlaku, satu atau dua hari.

Cegukan kronik, sebaliknya, adalah masalah yang bertahan lama. Cegukan berterusan ditakrifkan sebagai episod yang berlanjutan lebih lama daripada dua hari tetapi kurang dari sebulan. Cegukan boleh bertahan hingga sebulan atau sering berulang dalam jangka masa yang panjang dalam kes yang jarang berlaku. Ini adalah episod terpanjang dari kronik ini yang telah dirakam.

Soalan Lazim

Adakah terdapat makanan yang menyebabkan cegukan?

Cegukan adalah kekejangan diafragma yang tidak disengajakan, otot di pangkal paru-paru. Paru-paru anda menarik udara dengan cepat akibat kekejangan, dan epiglotis anda (kepingan tisu yang menutupi saluran angin anda semasa anda menelan untuk mengelakkan makanan masuk ke paru-paru anda) membanting. Bunyi "cegukan" disebabkan oleh ini. Biasanya, tidak ada yang tahu mengapa seseorang mendapat cegukan.

Cegukan sering berlaku tanpa sebab yang jelas dan kemudian mereda setelah beberapa minit. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang berkaitan dengan permulaan cegukan.

Sebilangan makanan boleh meningkatkan peluang anda mendapat cegukan.

Mengapa kita mendapat cegukan semasa makan?

Cegukan adalah tekanan automatik otot perut, yang memisahkan dada anda dari bahagian tengah anda dan memainkan peranan penting dalam bersantai. Setiap penyempitan diikuti oleh penghentian tiba-tiba dari rentetan vokal anda, yang menghasilkan tanda tangan "hic".

Selesaikan langkah-langkah berikut mengikut urutan:

Cegukan adalah penyempitan perut yang berlaku secara tiba-tiba dan tanpa amaran. Ia berlaku apabila laring (kotak suara) berkontrak dan glotis ditutup.

Akibatnya, glotis secara berkesan menghalang penggunaan udara. Cegukan disebabkan oleh perut menguncup daripada irama. Cegukan boleh berlaku dengan pelbagai sebab. Zarah makanan yang memasuki saluran angin adalah penyebab utama cegukan.

Bagaimana Menghilangkan Cegukan Bayi?

Cegukan bayi biasanya tidak menjadi perhatian kerana ia biasa berlaku pada tahun pertama kehidupan. Walaupun dalam rahim, banyak bayi mengalami cegukan! Cegukan bayi anda tidak seharusnya menimbulkan masalah kepada mereka. Mari ketahui lebih lanjut mengenai cegukan bayi, termasuk cara menghindarinya dan kapan mendapatkan bantuan perubatan.

Apa yang menyebabkan cegukan bayi?

Cegukan bayi disebabkan oleh diafragma bayi yang menguncup dan tali suara ditutup dengan cepat. Semasa prosedur ini, udara dipaksa keluar dari pita suara, menghasilkan suara cegukan. Walaupun asal usulnya tidak diketahui, cegukan bayi sering dikaitkan dengan makan, minum, dan emosi yang kuat seperti tekanan.

Kesimpulannya

Cegukan boleh memburukkan lagi, terutama jika tidak hilang setelah beberapa minit. Kerana penawar cegukan masih menjadi misteri, ada sedikit kajian penyelidikan yang ditujukan untuk mereka. Pergerakan Valsalva, trik kiub es, dan menelan baji lemon, misalnya, adalah semua kaedah berdasarkan bukti yang mempunyai peluang lebih baik untuk mencegah cegukan. Anda mungkin pernah mengalami cegukan pada suatu ketika dan cuba menyingkirkannya.

Tidak pernah ada masa yang membosankan ketika anda hidup dengan MS. Sebagai contoh, saya telah cegukan tanpa henti sejak sepuluh hari yang lalu. Apa kaitan dengan cegukan dengan MS, anda mungkin berfikir. Cegukan adalah gejala MS yang kurang lazim, seperti yang saya temui.

Semuanya bermula dengan cukup tidak bersalah. Isteri saya memasak roti enchilada yang enak dengan cili hijau. Ia tidak terlalu pedas, tetapi ada sedikit rasa panas.

Saya membungkuk selepas makan malam untuk mengambil beberapa pakaian yang dijatuhkan oleh anak-anak di lantai. Saya berasa seperti hendak muntah ketika saya melakukannya. Cegukan bermula ketika saya berdiri. Saya menganggap ia akan berlaku sekali, serupa dengan kesukaran yang lain. Malangnya, itu hanya permulaan.

Kerana kepekaan usus dan kerengsaan terhadap capsaicin pada lada, makanan pedas dapat menghasilkan cegukan. Lada termasuk capsaicin, yang menyebabkan cegukan dengan mengaktifkan reseptor kesakitan pada neuron yang mengawal diafragma.

Walaupun para saintis belum dapat menentukan sebab sebenar mengapa manusia cegukan, dan mengapa banyak dari kita cegukan ketika makan makanan pedas, berikut adalah penjelasan teratas.

Ribuan cili merah dililit ristra dalam foto ini.

Michael Flippo mengambil gambar itu. Capsaicin ada di dalam pinggan ini. Capsaicin, molekul yang terdapat secara semula jadi yang terdapat dalam lada, bertanggungjawab untuk rasa pedasnya. Capsaicin melekat pada pai ketika anda memakan lada cili panas.

Ramai pesakit datang ke kemudahan kami untuk membincangkan masalah mereka dengan batuk kronik, sakit tekak, dan cegukan. Mereka mungkin mengalami cegukan setiap 5 hingga 10 minit. Ini mengganggu kemampuan mereka untuk tidur, makan, dan berkomunikasi.

Batuk dan sakit tekak menyertai cegukan, seolah-olah ada sesuatu yang tersekat di kerongkong mereka. Malangnya, ini bukan satu-satunya gejala yang mereka alami. Gejala neurologi lain mungkin termasuk masalah pendengaran dan penglihatan, masalah pening dan keseimbangan, serta rasa sakit yang merebak dari belakang, bahu, dan lengan.

Cegukan dan batuk yang berlangsung selama beberapa minggu atau bulan mungkin disebabkan oleh pelbagai masalah.

Mengapa kita cegukan?

Cegukan (kadang-kadang dieja cegukan) adalah pengecutan otot diafragma (kekejangan) yang tidak disengajakan. Penjepit pita suara ditutup kerana kekejangan otot, mengakibatkan bunyi cegukan. Cegukan sering dijadualkan. Cegukan biasanya hanya kerengsaan kecil, tetapi cegukan berterusan dapat menunjukkan masalah perubatan yang serius.

Apa yang menyebabkan cegukan?

Walau bagaimanapun, ada sebab-sebab kekacauan yang terkenal. Cegukan boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, termasuk:

Makan terlalu cepat dan menelan makanan dan udara pada masa yang sama.

Makan terlalu banyak (terutama makanan berlemak atau pedas) atau minum terlalu banyak (minuman berkarbonat atau alkohol) boleh menyebabkan perut buncit dan ketidakselesaan diafragma, yang mengakibatkan cegukan.

Mana-mana keadaan yang mengganggu saraf yang mengawal diafragma (seperti penyakit hati, radang paru-paru, atau gangguan paru-paru lain).

Cegukan boleh disebabkan oleh pembedahan perut yang mengganggu saraf yang mengawal diafragma.

Strok, tumor otak, dan keadaan lain yang mempengaruhi batang otak.

Sebahagian besar masa, tidak ada sebab yang jelas untuk cegukan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa penyebab cegukan yang terkenal.

Cegukan dapat disebabkan oleh beberapa perkara, termasuk:

Makan berlebihan dan menelan makanan dan udara pada masa yang sama.

Cegukan disebabkan oleh perut buncit dan ketidakselesaan diafragma yang disebabkan oleh terlalu banyak makan (terutamanya makanan berlemak atau pedas) atau terlalu banyak minum (minuman berkarbonat atau alkohol).

Sebarang keadaan yang mengganggu saraf diafragma harus dielakkan (seperti penyakit hati, radang paru-paru, atau gangguan paru-paru lain).

Pembedahan perut dapat mengganggu saraf yang mengawal diafragma, sehingga cegukan.

Strok, tumor otak, dan gangguan lain yang menimpa otak adalah antara yang paling biasa.

Bagaimana cegukan pada bayi dan bayi dapat dihentikan?

Cegukan berlaku pada bayi baru lahir, bayi, dan bayi, sama seperti pada orang dewasa. Sekiranya anda mengalami cegukan semasa makan, hentikan makan sehingga cegukan itu berhenti. Dalam kebanyakan kes, cegukan pada bayi atau bayi akan "hilang." Untuk mengatasi cegukan, cubalah mengubah kedudukan bayi atau bayi, membuatnya bersendawa, atau menenangkannya. Cegukan dapat diatasi dengan memulakan makan semula.

Apakah tanda dan gejala cegukan?

Satu-satunya tanda cegukan adalah pergerakan diafragma secara tiba-tiba dan ganas, yang menghasilkan bunyi cegukan.

Bilakah saya harus menghubungi doktor saya untuk cegukan?

Cegukan biasanya hilang sendiri dalam jangka masa yang pendek dan jarang berlaku kecemasan perubatan. Sekiranya cegukan anda berlanjutan lebih dari 3 jam atau mengganggu tabiat makan atau tidur anda, berjumpa doktor.

Bagaimana profesional perubatan mendiagnosis penyebab cegukan? Jenis doktor yang manakah merawat cegukan?

Sebilangan besar dari kita sudah biasa dengan sensasi cegukan dan bagaimana membezakannya. Cegukan didiagnosis dalam persekitaran perubatan berdasarkan pemeriksaan fizikal. Kecuali cegukan anda adalah gejala penyakit perubatan, ujian darah atau sinar-X biasanya tidak diperlukan.

Kepakaran doktor yang manakah merawat cegukan?

Bergantung pada alasan yang mendasari, pelbagai profesional boleh merawat cegukan, misalnya:

Seorang pakar neurologi, pakar dalam sistem saraf dan otak, boleh mendapatkan nasihat sekiranya penyebabnya adalah strok atau keadaan neurologi yang lain.

Sekiranya refluks asid adalah penyebabnya, anda harus berjumpa pakar gastroenterologi, doktor yang pakar dalam penyakit pencernaan.

Anda mungkin perlu berjumpa dengan pakar pulmonologi jika alasannya adalah penyakit paru-paru atau radang paru-paru.

Bagaimana saya boleh menghilangkan cegukan?

Ubat rumah untuk cegukan

Cegukan dapat dirawat di rumah dengan pelbagai cara. Untuk menghilangkan cegukan, cubalah cara berikut di rumah:

Kaedah yang menyebabkan tubuh mengekalkan karbon dioksida, yang dianggap melonggarkan dan menghentikan kekejangan diafragma yang menyebabkan cegukan:

  • Tahan nafas anda

Cegukan dapat dikurangkan dengan menggunakan teknik yang merangsang nasofaring dan saraf vagus, yang bergerak dari otak ke perut.

Segera minum segelas air.

Minta seseorang menakutkan anda.

Tarik lidah anda dengan kuat.

Ambil sebiji lemon.

Bilas dengan air.

Minum dari gelas paling jauh.

Gunakan garam berbau.

Di bahagian belakang lidah anda, letakkan setengah sudu teh gula kering. (Ulangi kaedah ini tiga kali pada selang waktu 2 minit. Untuk anak kecil, gunakan sirap jagung dan bukannya gula.)

Adakah terdapat rawatan perubatan untuk cegukan?

Sebilangan besar cegukan akan mereda dengan sendirinya. Dalam kebanyakan kes, rawatan di rumah cukup untuk menghentikan cegukan. Rawatan untuk cegukan kronik (bertahan lebih dari tiga jam) berbeza-beza, dan anda harus berjumpa doktor.

"Hiccup bout" adalah episod cegukan yang berlangsung sehingga 48 jam.

"Cegukan berterusan" berlangsung lebih dari 48 jam dan boleh bertahan hingga sebulan.

"Cegukan yang tidak dapat diatasi" mungkin berlanjutan hingga sebulan.

Untuk cegukan kronik yang teruk, pakar penjagaan kesihatan boleh mengesyorkan pengambilan ubat. Rawatan pertama untuk cegukan biasanya adalah chlorpromazine (Thorazine). Haloperidol (Haldol) dan metoclopramide adalah dua lagi ubat yang digunakan untuk merawat cegukan (Reglan). Relaksan otot, penenang, analgesik, dan juga perangsang didapati dapat membantu dengan cegukan.

Adakah terdapat komplikasi cegukan?

Komplikasi sangat jarang berlaku kerana kebanyakan kejadian cegukan dapat diselesaikan secara spontan atau dengan terapi yang dilakukan sendiri. Berat badan atau masalah tidur boleh berlaku dalam situasi yang teruk dan berterusan di mana cegukan mengganggu kitaran makan dan tidur.

Adakah mungkin untuk mengelakkan cegukan?

Cegukan tidak dapat dielakkan kadang-kadang. Cegukan dapat dielakkan dengan tidak makan berlebihan, makan terlalu cepat, atau minum terlalu banyak.

Mengapa Saya Cegukan Selepas Makan?

Gambaran keseluruhan

Cegukan berlaku apabila diafragma anda kekejangan, menyebabkan diafragma dan otot di antara tulang rusuk anda (otot interkostal) menguncup secara tiba-tiba. Ini menarik udara ke paru-paru anda dengan cepat.

Punca cegukan ketika makan

Perut cepat terisi

Cegukan boleh dicetuskan oleh apa sahaja yang menyebabkan perut anda mengembang lebih banyak daripada biasa (distensi). Di sebelah kiri anda, perut anda betul-betul di belakang diafragma anda. Cegukan mungkin disebabkan oleh tekanan menekan atau memburukkan lagi diafragma anda.

Perut perut boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, termasuk:

memakan sejumlah besar makanan sekaligus menelan udara (aerophagia), terutamanya semasa mengunyah atau bercakap semasa makan.

pengambilan minuman berkarbonat menyebabkan gas masuk ke dalam perut.

mengambil sejumlah besar alkohol dalam jangka masa yang singkat, terutamanya bir.

Perubahan suhu pada esofagus anda

Ini mungkin kerana saraf yang menyebabkan diafragma berkontraksi terganggu atau dirangsang. Saraf phrenic dan saraf vagus adalah dua saraf utama. Mereka dekat dengan kerongkongan anda, jadi mereka dirangsang oleh makanan dan cecair semasa anda menelan. Perengsa boleh merangkumi yang berikut:

Makanan yang sungguh pedas.

Masakan yang panas dan berasid.

Cecair yang sangat sejuk.

Alkohol.

Perengsa bukan makanan

Cegukan boleh disebabkan oleh perkara selain makanan yang menjengkelkan atau merangsang saraf yang mengawal diafragma anda. Ini adalah beberapa daripadanya:

Kegembiraan.

Menghirup udara sejuk yang membeku ketika berada dalam tekanan mental.

Pelbagai pencetus

Cegukan boleh disebabkan oleh pelbagai faktor.

Makan makanan kering, seperti roti

Bahagian belakang tekak anda boleh digelitik atau jengkel oleh makanan kering. Makanan yang kering juga lebih sukar dikunyah dan ditelan daripada makanan yang lembek atau cair. Anda mungkin menelan bahagian yang lebih besar, menyebabkan perut anda mengembang. Apabila anda memakan sesuatu yang sukar dikunyah, anda akan menelan udara tambahan pada masa yang sama. Ini dapat memperburuk ketidakselesaan gastrousus.

Minum alkohol

Minum banyak alkohol dalam jangka masa yang singkat, terutamanya bir, boleh menyebabkan perut buncit. Bir dan minuman berkarbonat lain, seperti soda, juga boleh menyebabkan sembelit. Alkohol boleh mengganggu kerongkongan anda juga.

10 penyumbat cegukan untuk dicuba

Cegukan biasanya hilang dengan sendirinya. Anda boleh mencuba beberapa strategi untuk menyingkirkannya dengan lebih cepat. Perlu diingat bahawa strategi ini tidak selalu berkesan. Berikut adalah beberapa contoh penyumbat cegukan:

Tarik nafas ke dalam beg kertas.

Selama 15 hingga 20 saat, tahan nafas.

Bersandar ke depan sambil memeluk lutut.

Gunakan pergerakan Valsalva untuk membantu anda bernafas dengan lebih mudah (tahan sambil menahan nafas).

Air atau air beku boleh dimakan atau dikumur.

Ambil sebiji lemon.

Tenang dan perlahankan pernafasan anda untuk mencuba menguruskannya.

Ambil satu sudu teh gula putih dan memakannya.

Ambil air panas yang disaluti madu.

Cubalah menakutkan anda.

Bilakah berjumpa doktor mengenai masalah cegukan?

Cegukan biasanya mereda dalam masa 48 jam sendiri. Cegukan berterusan didefinisikan sebagai cegukan yang bertahan selama 48 jam hingga dua bulan, menurut artikel 2012 yang Dipercayai Sumber. Cegukan yang tidak dapat diatasi adalah cegukan yang berlanjutan lebih lama daripada dua bulan. Cegukan kronik adalah nama lain bagi mereka. Cegukan yang kronik dan sukar diserang mungkin merupakan tanda penyakit besar, seperti strok, atau kecil, seperti sakit tekak.

Cegukan dan penyakit jantung

Cegukan kadang-kadang boleh menjadi petunjuk masalah jantung yang tidak dijangka. Menurut kajian dari 2018, menurut Sumber yang Dipercayai, seorang lelaki dengan risiko tinggi penyakit jantung pergi ke bilik kecemasan empat hari lalu mengadu cegukan.

Mengapa Kita Cegukan?

Cegukan boleh menyusahkan, tetapi biasanya hanya sementara. Sebilangan pesakit, bagaimanapun, mungkin mengalami cegukan berterusan. Kejadian cegukan yang berlama-lama lebih dari 48 jam disebut sebagai cegukan berterusan atau cegukan kronik. Sumber yang boleh anda percayai.

Soalan Lazim

Apa maksudnya jika anda mendapat cegukan selepas setiap kali makan?

Kerengsaan atau rangsangan saraf yang menyebabkan diafragma berkontraksi boleh menjadi penyebabnya. Saraf phrenic dan saraf vagus adalah dua saraf utama. Mereka dekat dengan kerongkongan anda, jadi mereka dirangsang oleh makanan dan cecair semasa anda menelan.

Adakah cegukan yang kerap adalah gejala apa-apa?

Penyakit diafragma, radang paru-paru , uremia, alkoholisme, masalah perut atau esofagus, dan penyakit usus adalah antara penyakit yang boleh menyebabkan cegukan berterusan. Pankreatitis, kehamilan, keradangan pundi kencing, keganasan hati, dan hepatitis adalah kemungkinan penyebab cegukan.

Adakah cegukan kronik serius?

Cegukan yang berlanjutan lebih dari 48 jam dikelaskan sebagai kronik dan harus diperlakukan seperti itu. Chronic hiccups can impair sleep and make it difficult to eat or drink, in addition to being extremely uncomfortable.

Can acid reflux cause hiccups?

Hiccups can be caused by a variety of things, including acid reflux disease and, unexpectedly, ear infections. Hiccups can occur when the tympanic membrane (the membrane in the ear that vibrates in reaction to sound waves) becomes inflamed.

Is it normal to get hiccups multiple times a day?

Hiccups can be triggered by a variety of everyday events, such as stomach distention (which can be caused by overeating), swallowing air, or consuming carbonated beverages. They normally go away on their own, but episodes lasting more than 48 hours may indicate a medical concern.

Kesimpulannya

**The foods and drinks that a person consumes are frequently the cause of excessive burping. It can also be caused by behavioural difficulties like aerophagia and supragastric belching, as well as digestive issues like gastroesophageal reflux disease (GERD). When the air rushes into your voice box, your vocal cords close abruptly, resulting in a loud hiccup. **

Eating too rapidly or too much, an irritation in the stomach or throat, or feeling frightened or agitated are all things that irritate the diaphragm. The hiccups usually only last a few minutes in almost all cases.