Sejarah anime ?, sejarah anime didapati bermula pada tahun 1906 awal abad ke-20 . Jepun adalah negara pertama yang mula menulis pelbagai jenis anime.

Sebelum zaman filem dan filem, sekarang sangat digalakkan. Orang Jepun banyak digunakan untuk menonton anime dalam gambar-gambar tradisional mereka yang berwarna-warni yang bermain di seluruh unjuran di utsushi-e (写 し 絵), sebuah jenis persembahan anime tanglung sihir yang unik yang popular pada abad ke - 19 Jepun.

Sejarah anime

Sejarah anime kembali ke tahun 1906. Setakat ini, banyak tukang Jepun terpengaruh oleh animasi Barat dan memilih untuk membuat bahan awam yang eksplisit untuk Jepun. Ini sangat menyusahkan dengan alasan bahawa bahan itu mahal dan Jepun mengalami beberapa keadaan darurat kewangan kerana peristiwa bencana dan kemudian disebabkan oleh Perang Dunia II (Perang Besar Kedua).

Pada tahun 1940-an, Jepun memulakan filem pertama yang disokong oleh pihak berkuasa awam. Pada saat konflik selesai, dalam jangka panjang manga (funnies Jepun) digunakan untuk penduduk. Mereka mengisi sebagai gangguan dari faktor-faktor nyata yang kejam yang diperlukan oleh individu Jepun untuk menjaga konflik.

Hari ini terdapat banyak judul anime yang difokuskan pada banyak orang, dan ia telah berkembang untuk mendapatkan barang tambang utama untuk ekonomi Jepun. Kualiti Anime mempunyai plot kecenderungan yang tulen, penuh dengan perasaan dan pertunjukan. Berkali-kali, gambaran salah mengenai aktiviti yang dilakukan oleh watak digunakan. Anime biasa secara umum akan mempunyai watak dengan mata bujur yang sangat besar, gaya rambut yang menggelikan, dan badan yang sangat disesuaikan.

Anime tidak boleh diambil seperti hiburan anak-anak, ia lebih dari apa yang diharapkan. Sebilangan besar tajuk difokuskan pada orang ramai yang sedang berkembang. Terdapat organisasi anime yang telah mengetahui cara membuat bahan untuk memenuhi dua keramaian, seperti Studio Ghibli, mungkin organisasi yang paling mengagumkan dalam dunia animasi.

Era pertama seniman pada bahagian terakhir tahun 1910-an termasuk Ōten Shimokawa, Jun'ichi Kōuchi dan Seitaro Kitayama, yang selalu disebut sebagai "bapa" anime. Filem propaganda, seperti Momotarō no Umiwashi (1943) dan Momotarō: Umi no Shinpei (1945), yang terakhir menjadi filem sorotan anime pertama, dibuat semasa Perang Dunia II. Selama tahun 1970-an, anime berkembang lebih jauh, dengan motivasi para seniman Disney, mengasingkan diri dari akar Baratnya, dan mencipta jenis yang tidak dapat dibezakan, misalnya, mecha dan subgenre robot supernya. Tayangan berkala dari tempoh ini merangkumi Astro Boy, Lupin III dan Mazinger Z. Dalam tempoh ini beberapa penerbit mendapat sambutan, terutamanya Hayao Miyazaki dan Mamoru Oshii.

Selama tahun 1980-an, anime menjadi standard di Jepun, mengalami ledakan yang sedang berlangsung dengan pendakian terkenal anime seperti Gundam, Macross, Dragon Ball , dan kelas seperti robot asli, drama ruang angkasa dan cyberpunk. Space Battleship Yamato dan The Super Dimension Fortress Macross juga membuat kemajuan keseluruhan setelah disesuaikan secara individu sebagai Star Blazers dan Robotech.

Filem Akira menetapkan standard pada tahun 1988 untuk perbelanjaan penciptaan sebuah filem anime dan kemudian berubah menjadi pencapaian global. Selepas itu, pada tahun 2004, pembuat serupa menyerahkan Steamboy, yang mengambil alih sebagai filem anime paling mahal. Energetic Away berkongsi hadiah pertama di Festival Filem Berlin 2002 dan memenangi Anugerah Akademi 2003 untuk Ciri Animasi Terbaik, sementara Innocence: Ghost in the Shell diserlahkan di Festival Filem Cannes 2004.

Anime pertama dalam Sejarah anime:

Sesuai dengan Natsuki Matsumoto, filem bertenaga pertama yang dihantar di Jepun mungkin berasal dari awal seperti pada tahun 1907. Dikenali sebagai Katsudō Shashin (Movement 写真, "Foto Pergerakan"), dari penggambaran seorang anak dalam pakaian pelaut yang melukis watak-watak untuk katsudō shashin, filem ini pertama kali dijumpai pada tahun 2005. Filem ini terdiri daripada lima puluh casing yang disisipkan terus ke sekeping seluloid. Walau bagaimanapun, kes ini belum diperiksa dan muncul sebelum munculnya filem bertenaga pertama di Jepun. Tarikh dan filem pertama yang diperlihatkan secara bebas adalah sumber konflik yang lain: walaupun tidak ada animasi yang disampaikan oleh Jepun yang diketahui secara pasti sebelum tahun 1917, ada kemungkinan bahawa filem-filem yang berlainan memasuki Jepun dan tidak ada catatan yang muncul untuk menunjukkan penampilan sebelum tahun 1912.

Anime pertama yang tidak dikenali dalam Sejarah anime:

Animasi pertama yang tidak dikenali diketahui telah dijumpai di Jepun pada tahun 1910, namun tidak jelas apakah filem itu ada ketika muncul dalam sebuah filem atau ditunjukkan secara terbuka oleh imajinasi. Yasushi Watanabe menemui sebuah filem yang dikenali sebagai Fushigi no Bōrudo (不 思議 の ボ ー ル ド, "Marvel Board") dalam catatan organisasi Yoshizawa Shōten (吉 沢 商店). Penggambaran ini sesuai dengan James Blackton's Humor Phases of Funny Faces, namun persetujuan ilmiah mengenai apakah ini adalah filem asli yang dipertikaikan.

Filem yang dimeriahkan pertama dalam Sejarah anime:

Sesuai Kyokko Yoshiyama, filem pertama yang dinamakan Nippāru no Henkei (ニ ッ パ ー ル の 変 形, "Transformasi Nippāru") muncul di Jepun di Asakusa Teikokukan (浅 草 帝国 館) di Tokyo pada suatu ketika pada tahun 1911. Bagaimanapun, Yoshiyama tidak Tidak bermaksud filem ini sebagai "animasi." Filem bertenaga pertama yang disahkan muncul di Jepun ialah Les Exploits de Feu Follet oleh Émile Cohl pada 15 April 1912. Walaupun teori dan "filem aksi" yang lain telah dijumpai di Jepun, ini adalah rakaman pertama penampilan publik dari dua -dimensi filem bertenaga dalam filem Jepun. Selama ini, animasi Jerman yang diiklankan untuk penghantaran pulang disebarkan di Jepun. Pada tahun 1914, AS, pertunjukan kanak-kanak Eropah berkenalan dengan Jepun, pembuat Jepun yang bergerak seperti Junichi Kouchi dan Seitaro Kitayama, yang keduanya dipandang sebagai "bapa anime."

Sejarah Anime dan Manga

Asas Seni dan Animasi (Manga dan Anime)

Pencerobohan:

Sebilangan besar individu di AS mungkin mengetahui tentang pertunjukan kanak-kanak seperti Sailor Moon, Dragonball Z, Voltron, Gundam Wing, Speed ​​Racer, Digimon, dan Pokemon arus perdana; Pertunjukan kanak-kanak terkenal yang mempunyai rancangan watak pelik: watak wanita dengan mata bulat yang menggembirakan, rambut yang sangat mengagumkan, dan bentuk dan susunan fizikal yang sempurna. Karakter lelaki biasanya mempunyai otot yang sangat besar (seperti yang terlihat di Dragonball Z dan GT), badan yang luar biasa dan mungkin, sekarang dan lagi, mempunyai robot mengerikan seperti yang terdapat dalam pertunjukan kanak-kanak seperti Robotech dan Gundam Wing.

Dari mana datangnya setiap pertunjukan kanak-kanak ini? Untuk mengetahui tindak balas yang sesuai, seseorang tidak perlu melihat lebih jauh daripada di Jepun, asal-usul animasi Jepun, titik api asas untuk keseluruhan kegilaan ini.

Animasi Jepun, atau disebut anime (diartikulasikan "ani-may"), adalah jenis animasi arus perdana di Jepun yang cepat tersebar di AS. Perbezaan ketara antara pertunjukan anime dan kanak-kanak Amerika adalah yang tidak normal untuk pertunjukan kanak-kanak Amerika, yang hanya ditonton oleh anak-anak muda, anime terkenal di kalangan orang dewasa Jepun dan ditonton oleh berjuta-juta. Orang ramai tidak hanya diselaraskan untuk kanak-kanak tetapi juga kepada anak-anak muda dan orang dewasa. Setara berlaku untuk funnies Jepun yang dikenali sebagai manga.

Untuk mendapatkan anime dan pencerobohan ke AS, penyelidikan mengenai sejarahnya pada umumnya sangat sesuai. Tempat terbaik untuk bermula adalah sekitar Perang Dunia II, kerana itulah ketika industri anime dan manga (funnies Jepun) maju pada dasarnya.

Semasa Perang Dunia II seluruh negara Jepun diaktifkan. Individu harus menyesuaikan diri dengan permintaan pihak berkuasa awam atau mati. Menurut buku Frederik Schodt, Manga: The World of Japanese Comics, individu yang lalai untuk berpartisipasi ditolak oleh "penahanan pencegahan, larangan komposisi, dan pengecualian sosial, sementara individu yang menarik diri diberi kompensasi dengan projek pemulihan dan sokongan dari pihak tempatan kawasan… para pengrajin yang telah membakar sebahagian besar nyawa mereka yang mengutuk pihak berkuasa awam telah berbalik dan menawarkan pertolongan sepenuh hati kepada para pemanas badan ”(Schodt, 55).

Sekitar tahun 1940, banyak persatuan untuk pengrajin dan seniman sketsa dibentuk. Antaranya ialah Persatuan Kartunis Baru Jepun (Shin Nippon Mangaka Kyokai) dan Kumpulan Fraksi Kartunis Baru (Shin Mangaha Shudan). Selama masa itu, pihak berkuasa awam menggunakan beberapa seniman sketsa yang masih ada, yang tidak dilarang bekerja atau yang tidak berada dalam ketenteraan, untuk memberi kesan kepada individu melalui pengerjaan mereka dengan membuat kartun lucu yang sarat dengan pernyataan untuk digunakan terhadap musuh negara.

Animasi di AS:

Anime Amerika , Di bahagian lain dunia, seorang pengrajin hebat yang melewati nama Walt Disney bertempur sebagai seniman sketsa. Sebelum Mickey Mouse, dia memulai dengan Alice's Wonderland dan Oswald the Lucky Rabbit pada tahun 1920-an. Pada ketika itu pada 16 November 1928, Mickey Mouse dikandung dan berubah menjadi hit hebat di AS. Disney memilih untuk mengusahakan pelbagai usaha dan memulakan filem termasuk Snow White and the Seven Dwarfs. Filem ini, yang ditayangkan pada tahun 1937, menjadi hit yang luar biasa. Segalanya berjalan lancar untuk Disney Studio sehingga Perang Dunia II mengikutinya. Pada masa yang lalu, Disney terus bekerja dan menyampaikan Pinocchio dan Fantasia pada tahun 1940. Walaupun kedua-duanya merupakan pilihan khusus, studio ini kehilangan banyak wang kerana mereka kehilangan pasaran yang tidak dikenali kerana konflik. Disney pada ketika itu menyampaikan Dumbo, dengan rancangan kewangan yang sangat terhad, pada tahun 1941 dan Bambi pada tahun 1942. Kerana menyampaikan banyak filem yang mahal dan mahal semasa konflik, Disney mula memberi kesan.

Semasa konflik, Walt Disney Studios menyampaikan dua filem tambahan Saludos Amigos dan The Three Caballeros di Amerika Selatan. Sepanjang konflik, Disney fokus untuk membuat publisiti dan menyiapkan filem untuk tentera. Setelah konflik, Disney Studios bertempur untuk kembali ke puncak ketika mereka menyampaikan beberapa filem "bundle" yang berisi kumpulan pertunjukan kanak-kanak pendek yang digabungkan bersama. Antara filem ini ialah Make Mine Music dan Melody Time. Menjelang tahun 1950, Disney Studios memperoleh kejayaan dengan filem realistis yang sangat mengejutkan, Treasure Island, dan sorotan bertenaga, Cinderella.

Dengan semua pencapaian, Walt Disney merasakan ada sesuatu yang belum dicapai olehnya pada masa ini. Ia tidak sampai dia melacak penghargaan yang menawan untuk karnival yang mendorongnya untuk membina taman hiburannya sendiri, yang dapat dihargai oleh anak muda, ibu bapa, dan individu dari segala usia. Oleh itu, setelah beberapa lama persiapan, pengembangan, dan kemajuan, Disneyland tersirat pada tahun 1955. Ia menjadi taman yang menakjubkan yang membawa para tetamu dari seluruh dunia.

Terlepas dari kenyataan bahawa Disneyland membuat Disney agak sibuk, dia, bersama dengan studio dan kumpulannya, tetap memberikan pengalihan yang berkualiti. Disney menyampaikan 20,000 Liga di Bawah Laut, The Shaggy Dog, rancangan TV terkenal Zorro, dan Mary Poppins. Sayangnya, tahun 1960-an membawa kesimpulan untuk jangka masa yang penting: pada 15 Disember 1966 Walt Disney menendang baldi itu. Walaupun demikian, Walt Disney Studios mencari cara untuk membuat pembayaran berdasarkan rancangan yang ditinggalkan oleh Walt dan di bawah arahan adiknya Roy Disney. Disney kekal di bawah pentadbiran Roy dengan kedatangan tambahan The Jungle Book pada tahun 1967, The Love Bug pada tahun 1969, dan The Aristocrats pada tahun 1970. Menjelang tahun 1971 Roy Disney berlalu dan untuk dekad berikutnya, organisasi ini didorong oleh kumpulan yang pada awalnya disiapkan oleh adik-beradik Disney. Kumpulan itu termasuk Card Walker, Donn Tatum, dan Ron Miller.

Master menghidupkan animasi:

Kembali ke Jepun, setelah Perang Dunia II, seorang pengrajin harapan muda bernama Osamu Tezuka berubah menjadi ilustrator dan menyampaikan karya pertamanya Shintakarajima (disebut dalam bahasa Inggeris sebagai "New Treasure Island"). Semasa kecil, Tezuka adalah peminat fanatik animasi awal Walt Disney. Banyak yang tertarik dengan gaya unik Tezuka. Bagaimanapun, baru Tezuka menyampaikan karya Tetsuwan Atomu (Astro Boy) yang pasti dia berjaya; dia diartikulasikan "Bapa Manga dan Anime".

Pada saat Tezuka menjadi terkenal dalam perniagaan, dia mencari cara untuk membina organisasi ciptaannya sendiri pada tahun 1962. Dia membentuk Mushi Productions, di mana dia menyampaikan karya terbaiknya, Astro Boy. Dengan Astro Boy, Banyak yang merasakan gaya dan pendekatan Tezuka yang unik yang baru bagi keseluruhan perniagaan. Gaya gambaran dan wataknya berasal dari filem Perancis dan Jerman. Watak-wataknya meletup dengan kehidupan dan perasaan, dan akaunnya akan membongkar diri di banyak halaman. Menjelang tahun 1963, Astro Boy melintasi seluruh dunia dan memulakan debutnya di stesen NBC di mana-mana sahaja di AS yang masih berbuah dengan orang Amerika.

Selepas pencapaian Astro Boy, Tezuka menyampaikan karya lain, Jungle Taitei (Kimba the White Lion). Terdapat banyak pertikaian di masa lalu mengenai anime ini setelah Disney menyampaikan bentuk yang setanding dengan filem The Lion King dengan Simba sebagai watak utama. Walaupun Disney menyangkal perkara ini, banyak yang menerima bahawa Disney mengambil anime dan menghasilkannya semula dengan penyesuaian mereka sendiri. (Untuk mengetahui perselisihan antara Disney dan Tezuka, kunjungi "Wilderness King" Tezuka dan "Lion King" Disney).

Astro Boy dan Kimba the White Lion adalah © Tezuka Productions

Namun dengan semua pencapaian yang diperoleh Tezuka, dia sering mengakui bahawa kelucuan adalah yang "pentingnya" dan animasi adalah "paramour" nya. (Schodt 160). Pada tahun 1973, dua tahun selepas Roy Disney meninggal dunia, Mushi Productions gagal. Bagaimanapun, Tezuka benar-benar membuat lucu dan animasi dengan organisasi lain. Sebilangan karyanya merangkumi Buddha, Hi no Tori (Phoenix), dan salah satu karyanya kemudian, Black Jack, yang berkaitan dengan pakar penyamun. Selain daripada funnies dan animasi, Tezuka adalah seorang doktor yang tidak berpengalaman dengan latihan pengamal dari Universiti Perubatan Universiti Osaka. Itu mungkin akan menjelaskan mengapa banyak karya-karyanya "digambarkan oleh humanisme mereka dan dianggap selamanya ... [dan] sering mempunyai logik atau klinikal yang terpelintir." (Schodt 160)

Kemudian, pengrajin yang berbeza datang untuk mengambil sebahagian daripada sorotan seperti Akira Toriyama, Rumiko Takashi, Hayao Miyazaki, Isao Takahata, dan banyak lagi. Miyazaki, yang bekerja di Studio Ghibli (atau www.onlineghibli.com/ ), mungkin merupakan pengrajin anime yang paling terkenal dan terkenal pada masa ini. Sebahagian daripada karya Miyazaki adalah Kiki's Delivery Service, Heidi, Nausicaa dari Lembah Angin, dan penyanyi pertunjukan barunya Princess Mononoke.

Sejarah anime - Garis Masa

Tarikh berikut menunjukkan sejarah anime dengan perubahan masa:

1914 - Kartunis adalah antara pakar Jepun pertama yang meneroka jalan yang berbeza mengenai filem yang dimeriahkan.

1918 - Momotaro oleh Kitayama Seitaro berubah menjadi pencapaian keseluruhan pertama Jepun. Walau bagaimanapun, perniagaan manga terus berkembang secara beransur-ansur dan masih harus ditempuh.

1932 - Sebelum Perang Dunia II, Seitaro menyampaikan anime, Chikara To Onna No Yononoka.

** 1941 - ** Pemerintah Jepun menggunakan ilustrator untuk membuat kartun lucu dengan publisiti untuk digunakan terhadap musuh mereka.

1947 - Selepas Perang Dunia II, Osamu Tezuka berubah menjadi ilustrator dan menyampaikan karya pertamanya Shintakarajima (disebut dalam bahasa Inggeris sebagai Pulau Harta Karun Baru).

1951 - Osamu Tezuka membuat pencapaian manga, Tetsuwan Atom atau Astro Boy, seperti yang diketahui di AS. Oleh itu, lama kemudian ia berubah menjadi pelopor dalam anime, dan merupakan lelaki yang bertanggung jawab atas pencapaian anime dan manga di seluruh dunia.

1956 - Organisasi penciptaan, Toei Animation, ditubuhkan oleh Hiroshi Okawa dan menyampaikan komponen pertamanya, The Tale of the White Serpent.

1958 - Tezuka memajukan kemampuannya memasuki dunia anime.

1961 - Tezuka menubuhkan Osamu Tezuka Production Animation Department, yang akhirnya menjadi Mushi Productions.

1962 - Manga Calendar adalah anime pertama mutlak yang diedarkan di TV.

1963 - Tezuka Astro Boy memulakan debutnya di stesen NBC.

1970-an-pelbagai "mecha" (anime dengan robot goliath) mendominasi. Antaranya ialah G-Force, Battle of the Planets, Great Mazinger, dan Star Blazers.

1979 - Mobile Suit Gundam, penyesuaian asal dari anime Gundam Wing semasa memulakan debutnya dan merupakan pencapaian besar yang berubah menjadi penetapan merentas desa. Selepas itu, susunan itu diserahkan ke dalam tiga filem dramatik.

1986 - Pengrajin, Akira Toriyama, menyampaikan susunan Dragon Ball, yang mendapat salah satu pertunjukan anime Jepun yang paling terkenal. Selepas itu, susunan itu terus membentuk Dragon Ball Z dan Dragon Ball GT.

1988 - Dunia mendapat kesan dengan anime grafik yang mengerikan dan mengerikan, Akira, yang menjadi hit global.

1995 - Anime wanita muda, Sailor Moon, disiarkan di AS.

** 1997 - ** Cartoon Network menghantar Toonami, bahagian yang menunjukkan pertunjukan kanak-kanak bukan Amerika yang kemudian menunjukkan diri mereka lebih daripada layak menonton di AS.

1999 - Pokemon dihantar di AS dan melanda negara dengan ribut! Pada suatu ketika pada tahun itu, Miyazaki menyampaikan filem, Princess Mononoke dengan bantuan Disney.

Princess Mononoke © Studio Ghibli dan Miramax Films

2000 - Gundam Wing, anime yang diturunkan dari Mobile Suit Gundam, telah disampaikan. Di samping itu terdapat Tenchi Muyo, Card Captors, Blue Submarine 6, dan Visi ringkas Escaflowne.

2001 - Outlaw Star, anime terbaru yang akan disiarkan di AS, muncul di Toonami Cartoon Netwrok.

Soalan Lazim **

Berikut adalah beberapa pertanyaan yang sering diajukan berkaitan dengan sejarah artikel anime:

Untuk apa pendek anime?

Dalam bahasa Jepun, anime disusun sebagai "ア ニ メ" (dalam arti sebenarnya, "anime") dan kependekan dari "animasi" (ア ニ メ ー シ ョ ン atau "animeeshon"). Gosok adalah cara penggunaan perkataan itu, baik di Jepun dan di luar negara. Memendekkan perkataan adalah asas dalam bahasa Jepun. Sekiranya bahasa dapat membuat sesuatu yang lebih terhad, anda boleh bertaruh bahawa ia akan berlaku.

Dari mana asalnya anime?

Jepun

Tune in)) dilukis dengan tangan dan animasi PC bermula dari Jepun. Di Jepun dan dalam bahasa Jepun, anime (istilah yang berasal dari kata bahasa Inggeris animasi) menggambarkan setiap karya yang bertenaga, tanpa memikirkan gaya atau sumber.

Apakah anime yang paling terkenal?

Gambar Bergerak

Wikipedia: Moving Picture (ats ats Katsudō Shashin?) Adalah anime Jepun yang dibuat pada tahun 1907, menjadikannya anime yang paling terkenal.

Bilakah anime pertama kali muncul?

1960-an

Contoh animasi Jepun yang paling cepat dapat diikuti pada tahun 1917. Karakteristik gaya pembuatan anime yang kita ketahui hari ini pertama kali muncul pada tahun 1960-an menerusi karya Osamu Tezuka. Sekiranya anda menonton anime sekarang, anda akan mendapat penampilan dan gaya gaya kerja anime yang luar biasa.

Siapa yang mula-mula memulakan anime?

Shimokawa Oten

Filem pertama yang dihidupkan di Jepun, dan dengan cara ini anime pertama, kemungkinan besar ditayangkan pada akhir 1916 atau pertengahan '17 oleh Shimokawa Oten, dibuat dengan kapur, dan panjangnya kurang dari lima minit.

Apa anime Jepun pertama?

Tetsuwan Atomu

Tetsuwan Atomu: Anime Televisyen Jepun Pertama

Pada 1 Januari 1963, Fuji Television menyiarkan rancangan TV bertenaga selama 30 minit yang disebut Tetsuwan Atomu (lebih baik disebut dalam bahasa Inggeris sebagai Astro Boy). Acara ini berubah menjadi hit yang tidak dijangka, memulakan ledakan anime dan masa persaingan luar biasa untuk penonton TV.

Atas sebab apa arus perdana anime di Jepun?

Salah satu sebab asas mengapa anime telah bertahan dalam percobaan masa dan penuh di mana-mana di seluruh dunia adalah kerana keupayaannya yang luar biasa untuk berkembang bersama para penontonnya. Ini menunjukkan bahawa pembuat anime telah mulai membuat konten lebih sesuai dengan pilihan Barat, sama seperti membuat anime di luar negara kerana ia jauh lebih murah.

Anime apa yang mempunyai pertempuran terbaik?

  1. Battling anime mungkin merupakan klasifikasi terbaik, jadi berikut adalah pertunjukan anime bertarung terbaik untuk ditonton pada tahun 2020.
  2. Pudar. 9.54 / 10.
  3. pemburu x pemburu. 9.65 / 10.
  4. Akademia Wira Saya. 9.09 / 10.
  5. Binatang mitos Ball Super.
  6. Alkimia Fullmetal: Persaudaraan.
  7. Serangan ke atas Titan.
  8. Liar.
  9. Satu Keping.

Siapa yang membawa anime Amerika?

Concordance Gold dan Carl Maecek membawa Robotech (Macross, Southern Cross, Mospeda) ke Amerika pada tahun 85. Sandy Frank membawa kami Battle of the Planets (Gatchaman) pada tahun 70-an. Lebih jauh lagi, ada segelintir lagi, sebelumnya, dan selama jam Gen Fukunaga yang membawa anime ke Amerika.

artikel berkaitan

Anime Ova

Anime bola tampar

Wajah Anime - Cara Menggambar Wajah Anime

Apa itu Naruto? Filem Naruto mengikut urutan

Sewa Anime Girl Girl