Warna kuda: Warna mantel kuda adalah Sorrel, Bay, Palomino, Dun, Dapple grey, Buckskin, Roan, Paint, Appaloosa, Grey, Chestnut, dan Black. Warna mantel kuda berasal dari salah satu dari dua pigmen dasar yang mungkin: merah atau hitam, yang bermaksud bahawa setiap kuda mempunyai gen untuk salah satu pigmen ini.

Gen lanjutan mengawal pengeluaran pigmen merah atau hitam . Oleh itu, dari segi asas, setiap warna kot bermula dengan asas merah atau hitam dan pelbagai warna kot dibuat dengan pengubahsuaian atau pengenceran asas.

Dua warna asas

Walaupun terdapat spektrum warna yang berbeza, anda mungkin terkejut apabila mengetahui bahawa setiap warna berasal dari satu daripada dua warna yang berbeza, hitam atau merah . Sebab mengapa kita mempunyai keseluruhan warna adalah, dalam kebanyakan kes, disebabkan oleh kombinasi gen yang berbeza atau jumlah gen yang sama.

Hitam Seekor kuda dengan mantel dasar hitam akan mempunyai titik hitam (telinga, surai, ekor, dan kaki). Warna dengan pangkalan hitam adalah hitam, teluk, kulit lembu, grullo, perlino serta biru dan teluk roan.
Merah Tidak seperti lapisan asas hitam, kuda dengan pangkalan merah tidak akan mempunyai titik hitam, tidak kira betapa gelapnya surai dan ekornya. Warna dengan pangkalan merah adalah chestnut, cremello, dan mutiara.
Putih Mana-mana guru seni akan memberitahu anda bahawa warna putih sebenarnya bukan warna dan ini juga benar untuk kuda. Oke jadi putih adalah rona bukan warna tetapi ketika datang ke kuda sebenarnya kekurangan pigmen (pewarna tisu semula jadi) yang menjadikan rambut menjadi putih.

Warna kot Sorrel

Asal istilah Sorrel

Sorrel mungkin merujuk kepada warna merah yang terdapat di ramuan sorrel. Herba Sorrel adalah tumbuhan dengan daun hijau terang dan batang dan urat merah tembaga gelap.

Tetapi penggunaan pertama "sorrel" sebagai istilah yang menggambarkan warna mantel kuda berasal dari pertengahan abad ke-14 dan kemungkinan dari Od Perancis sorel untuk sor "kekuningan-coklat."

Penerangan warna Sorrel

Kuda Sorrel berwarna merah tembaga, termasuk kot, surai, dan ekornya. Ini adalah kuda berangan biasa bagi kebanyakan orang. Namun, di dunia kuda barat, haiwan ini adalah kuda belang.

Genetik Sorrel

Kuda Sorrel berwarna merah. Kerana merah bersifat resesif, mereka mesti membawa dua salinan alel faktor merah (e). Apabila haiwan mempunyai gen dengan alel yang sama, mereka homozigot.

Gen A agouti hanya mempengaruhi pigmen hitam, sehingga tidak dapat dilihat pada mantel kuda Sorrel. Walaupun gen agouti tidak dapat dilihat, Sorrel dapat membawa gen tersebut dan menyebarkannya ke keturunannya.

Berkembang dengan warna kot Sorrel

Keturunan popular yang mempunyai warna mantel Sorrel termasuk kuda Thoroughbred, kuda belgia, Tennesse Walking Horse, dan Quarter. Pewarna Sorrel banyak berlaku di kebanyakan keturunan .

Warna kot teluk

Asal istilah Bay

Teluk boleh menjadi badan air atau sejenis tingkap . Tetapi apabila digunakan oleh penunggang kuda, ia menggambarkan warna dan corak mantel kuda tertentu.

Penggunaan teluk paling awal untuk menggambarkan jejak warna kuda pada abad ke-14. Ia berasal dari bahasa Anglo-Perancis dan berasal dari kata Latin badius, yang bermaksud "chestnut- brown. "

Penerangan warna teluk

Kuda teluk mempunyai warna mantel coklat kemerahan dengan titik hitam dan kulit hitam . "Titik" adalah surai kuda, ekor, tepi telinga, dan kaki bawah. Terdapat banyak bayangan teluk, seperti teluk darah dan pasir dun.

Variasi warna kuda teluk

 • teluk darah
 • teluk dun
 • teluk berpasir
 • perlinos
 • teluk roan
 • teluk sampanye ambar
 • teluk perak
 • pint pinto
 • teluk macan tutul
 • teluk liar
 • kulit lembu

Genetik teluk

Kuda teluk berdasarkan hitam dan mempunyai gen hitam (“E”), juga dikenal sebagai lanjutan; ini diperlukan untuk menghasilkan pigmen hitam. Gen hitam dipengaruhi oleh gen agouti ("A").

Gen agouti mengawal pengedaran pigmen hitam ke titik kuda. Kuda teluk dinyatakan secara genetik sama ada E / Aa atau E / AA.

Kuda berkembang biak yang mempunyai pewarnaan Teluk

Teluk adalah warna kuda utama dan terdapat di hampir setiap baka. Mereka biasa terjadi pada kuda Thoroughbreds, Clydesdales, Standardbreds, dan Quarter.

Warna kot Palomino

Asal nama Palomino

Kuda Palomino disebutkan sepanjang sejarah tetapi dengan pelbagai nama, seperti kuda emas dan dorado emas. Penggunaan pertama Palomino, untuk menggambarkan pewarnaan haiwan cantik ini agak baru jika dibandingkan dengan Sorrel dan Bay.

Penggunaan Palimino I yang paling awal berlaku pada akhir abad ke-19. Palomino adalah Sepanyol dan diterjemahkan dalam bahasa Inggeris kepada "young merpati." Merpati muda adalah keterangan yang tepat berdasarkan mantel berwarna krim Palomino.

Terdapat juga keluarga Royal Palomina di Sepanyol, dan beberapa peminat kuda mendakwa keluarga ini adalah asal usul tatanama kuda, yang mungkin betul. Etimologi Palomino adalah palumbinus Latin, yang diterjemahkan menjadi "merpati kayu."

Penerangan warna Palomino

Palomino adalah jenis kuda yang mempamerkan warna mantel kuning atau emas, dengan mane dan ekor putih atau krim ringan. Palomino mungkin telah berkembang di padang pasir di timur tengah.

Para saintis berteori bahawa mantel kuda berwarna terang menyamarkannya dari pemangsa dan juga memberikan perlindungan dari terik matahari.

Variasi warna kot Palomino

 • Palomino ringan
 • Palomino Emas
 • Chocalote Palomino
 • Mutiara Palomino
 • Champagne Palomino

Genetik Palomino

Palomino mempunyai asas chestnut dan gen pencairan krim. Genotip ee menghasilkan warna lapisan dasar chestnut, dan genotip C Ccr di lokus C mencairkan warna merah di chestnut menjadi pigmen kuning .

Terdapat banyak variasi genetik Palomino asas; beberapa variasi menghasilkan warna emas dan kuning yang lebih dalam kot kuda. Untuk meningkatkan peluang menghasilkan foal Palomino melintasi Palomino dengan cremello atau Perlino.

Palomino membiak

Banyak baka mempunyai pewarnaan Palomino; namun, kuda suku mempunyai sebahagian besar kuda dengan pewarnaan Palomino. Dipercayai bahawa lebih daripada 50 peratus dari seluruh Palominos di seluruh dunia adalah kuda suku.

Warna kot Dapple Grey

Asal nama Dapple Grey

Kuda kelabu Dapple mempunyai mantel kelabu dengan cincin gelap di sebahagian besar badan mereka. Lingkarannya adalah puting. Oleh itu namanya adalah gambaran mengenai corak warna.

Penerangan warna kelabu Dapple

Seperti yang dinyatakan di atas, abu-abu dapple adalah kuda dengan mantel abu-abu yang memperlihatkan lingkaran hitam di atas rambut yang lebih ringan. Dapel biasanya menutup sebahagian besar badan kuda dan menghasilkan corak yang unik dan cantik.

Genetik kelabu Dapple

Kuda kelabu Dapple mempunyai asas genetik kelabu standard. Yang bermaksud mereka mempunyai gen kelabu dominan yang mencairkan gen warna lapisan bawah. Ia bukan gen warna yang berdiri sendiri.

Daples yang dibuat secara genetik disebabkan oleh penyahaktifan gen kelabu yang dominan di tempat-tempat tertentu pada mantel kuda . Jenis dappling ini disebut "daples benar."

Seekor kuda mungkin menunjukkan "puting mekar", yang mirip dengan dapple sejati. Bloom dapples dihasilkan dari penyaman yang baik dan diet yang betul, bukan genetik. Daples Bloom datang dan pergi, tetapi daples benar selalu ada.

Berkembang dengan kuda kelabu dapple

Abu-abu Dapple adalah standard di banyak keturunan kuda dengan kuda kelabu, dan abu-abu adalah tipikal di kebanyakan baka. Lipizzaner, Andalusia, dan Percheron adalah ketegangan kuda dengan pewarnaan kelabu majoriti.

Warna kot Dun

Asal istilah Dun

Dun adalah perkataan Inggeris Lama dengan asal Jerman . Ini mungkin merujuk pada senja dan berkembang menjadi coklat gelap. Mungkin juga berasal dari bahasa Gaelik. Kata Gaelic donn bermaksud "kusam; coklat gelap; gelap. "

Kegunaan paling awal "dun" untuk menggambarkan kuda adalah akhir abad ke-14. Rujukan untuk "kuda dun" digunakan oleh Shakespeare dan Chaucer.

Penerangan mengenai corak warna Dun

Kuda Dun mempunyai lapisan kuning atau cokelat kusam dengan titik gelap dan tanda primitif. Titik adalah mane, ekor, hujung telinga, dan kaki bawah, sementara tanda primitif adalah jalur punggung, jalur mendatar pada kaki atas, dan kadang-kadang garis melintang.

Semua kuda Dun mempunyai jalur dorsal yang bersih dan segar, dan kebanyakan mempunyai telinga yang gelap. Membezakan dun adalah rumit kerana pembayang, pembayang, atau modifikasi warna lain yang meniru corak warna dun.

Pelbagai warna Warna Dun

Dun yang paling biasa adalah tan dengan titik hitam (dun klasik), tetapi terdapat banyak variasi dan kuda dun berwarna yang berbeza.

 • Teluk Bay
 • Dun Biru
 • Dun Merah
 • Grulla Dun
 • Zebra Dun
 • Claybank Dun
 • Dun Klasik
 • Dun Tikus

Genetik Warna Dun

Gen alel pencairan menghasilkan corak lapisan warna dun. Gen ini meringankan lapisan dasar kuda tetapi tidak mempengaruhi tanda atau titik primitif. Setiap kuda dun mempunyai sekurang-kurangnya satu orang tua dengan gen dun.

Gen dun dominan dan digambarkan oleh "D." Gen dominan selalu menunjukkan kesannya pada corak warna haiwan. Pencairan dun menghasilkan warna mulai dari warna cahaya kuning hingga kelabu gelap dan banyak variasi di antaranya.

Membiakkan dengan kuda Dun

Corak dun lazim digunakan pada kuda liar kuno, untuk menyamarkan pemangsa. Walau bagaimanapun, pada kuda domestik, corak warna tidak sering dilihat.

Sama seperti nenek moyang mereka, baka liar seperti kuda Przewalski, Tarpan, dan Konik kebanyakannya adalah dun. Tidak semua baka domestik membawa tanda dun, tetapi tanda itu terdapat di banyak seperti kuda Quarter, Iceland, Fjords Norway, dan lain-lain.

Warna kot kulit

Asal istilah Buckskin

Pertama kali digunakan pada abad ke-13, kulit lembu digunakan untuk menggambarkan kulit wang. Pada akhir abad ke-18, istilah ini digunakan untuk menggambarkan sejenis kulit lembut yang terbuat dari kulit rusa .

Buckskin juga merupakan nama panggilan untuk pasukan Benua dalam Revolusi Amerika kerana mereka sering memakai pakaian yang serupa dengan Orang Asli Amerika yang dibuat dari kulit rusa. Saya tidak dapat mengesan penggunaan terma awal untuk menggambarkan seekor kuda.

Penerangan mengenai kuda Buckskin

Kuda Buckskin biasa adalah warna rusa, tan pudar dengan mane hitam , ekor, dan kaki bawah. Walau bagaimanapun, terdapat variasi warna mantel dari kuning berkrim ringan hingga keemasan gelap.

Pelbagai warna Buckskin

 • Kulit Susu Buttermilk
 • Kulit Dusty Dusty
 • Sooty Buckskin
 • Buckskin Standard
 • Kulit Labu Perak
 • Kulit lembu coklat
 • Kulit Emas

Genetik Buckskin

Warna kot kulit dibuat oleh gen pencairan tunggal yang bertindak pada dasar warna bay. Kuda teluk mempunyai pangkalan hitam dengan gen agouti yang mengarahkan pigmen hitam ke titik kuda.

Nada pencairan gen creme ke bawah asas kot warna tetapi tidak menjejaskan arah gen Agouti pigmen hitam untuk mata. Gabungan gen menghasilkan kuda hitam dengan titik hitam.

Keturunan dengan pewarnaan Buckskin

Buckskin adalah pewarnaan yang biasa di banyak baka, seperti American Quarter Horse, Andalusian, Morgan, Tennessee Walking Horse, dan banyak jenis pony.

Namun, beberapa pendaftar kuda tidak menerima kuda berwarna kulit sapu. Contohnya, persatuan kuda Arab, Friesian, dan Shire adalah sebilangan kecil yang mendapati warna kot tidak boleh diterima.

Warna kot Roan

Asal istilah Roan

Roan pertama kali menerangkan jejak mantel warna kuda hingga pertengahan abad ke-16. Istilah ini didasarkan pada bahasa Perancis yang bermaksud "coklat kemerahan," atau mungkin Jermanik , dan mereka menggunakan "reudh" untuk menggambarkan kuda merah.

Dan akhirnya, dalam bahasa Sepanyol "Roano" adalah nama untuk anak lelaki, atau digunakan untuk menggambarkan seseorang dengan kulit coklat kemerahan. Dalam kesusasteraan Sepanyol , "Roano" kadang-kadang diterjemahkan dalam bahasa Inggeris sebagai warna kuda merah.

Penerangan mengenai corak Roan

Kuda Roan mempunyai warna mantel gelap yang diselingi dengan rambut putih individu. Biasanya muka dan bahagian bawah kaki kekal pepejal warna. Pengaruh rambut putih bercampur rata dengan warna pangkal menimbulkan penampilan buram.

Pelbagai warna kot Roan

 • Biru Roan
 • Roan Merah
 • Bay Roan
 • Palomino Roan (madu roan)
 • Buckskin Roan
 • Rabicano Roan

Genetik Roan

Mantel kuda Roan diciptakan dengan adanya gen roan, (R), mengubah warna lapisan dasar kuda. Ini adalah alel Rn yang dominan, dan ketika dipasangkan dengan chestnut "e", ia menghasilkan kuda roan merah .

Apabila gen roan mempengaruhi gen hitam "E", hasilnya adalah roan biru, dan jika terdapat di teluk, ia menghasilkan bay roan.

Berkembang dengan warna mantel Roan

Corak warna Roan terdapat di banyak baka kuda. Mereka biasa di keturunan American Quarter Horse, Paso Fino, dan Belgia. Walau bagaimanapun, persatuan Thoroughbred dan Arab tidak membenarkan pendaftaran kuda berwarna Roan.

Warnakan kot kot

Asal nama Cat

Kata nama "cat" berasal dari bahasa Inggeris abad ke-13 dari Old French peintier "to paint," dari kata Latin pingere dengan makna yang sama.

Kuda yang kita kenal sebagai kuda Cat moden pada awalnya disebut kuda belang dan pinto. Tidak sampai tahun 1962 ketika Persatuan Paint dibentuk bahawa kuda Paint ditakrifkan.

Huraian cat kuda

Paint Horses terdapat dalam banyak kombinasi warna warna putih dan lain-lain, seperti chestnut, bay, black, sorrel, palomino, grey, atau roan. Tiada dua corak cat yang sama; warna tidak hanya berbeza, tetapi juga bentuk dan lokasi. Reka bentuknya tidak terbatas, seperti cap jari .

Corak cat

 • Cat Tobiano
 • Cat Terlalu
 • Cat Tovero

Cat genetik kuda

Tobiano adalah satu-satunya corak bercak yang dibuat oleh satu gen, yang dilambangkan oleh TO. Ia menyekat corak rambut putih dengan warna kot dan mempunyai kulit merah jambu yang mendasari.

Overo adalah istilah payung yang merangkumi tiga corak cat yang berbeza secara genetik: bingkai overo, sabino, dan putih percikan. Tidak banyak yang difahami mengenai genetik yang mencipta corak berlebihan.

Tetapi diterima secara meluas bahawa satu atau lebih gen dominan mempengaruhi coraknya. Walau bagaimanapun, ini masih merupakan teori kerana ada kemungkinan satu gen dan pengubah membuat corak.

Kuda membiak dengan corak cat cat

American Paint Horse adalah keturunan, tetapi dalam situasi tertentu boleh didaftarkan sebagai American Quarter Horse juga. Terdapat juga baka seperti Clydesdales dengan corak yang serupa dengan cat .

Warna kot Appaloosa

Asal nama, Appaloosa

Kuda Appaloosa kemungkinan dinamai Sungai Palouse di Idaho. Peneroka memanggil kuda dari wilayah Nez Perez sebagai kuda Palouse, dan akhirnya, nama itu berubah menjadi Appaloosa.

Di Louisiana, kita mempunyai sebuah kota bernama Opelousa, yang diterjemahkan menjadi "badan hitam" dari Choctaw. Walaupun Opelousa dan Appaloosa terdengar serupa, itu tidak mungkin menjadi asas bagi nama haiwan itu .

Penerangan mengenai kuda Appaloosa

Warna mantel kuda Appaloosa adalah gabungan warna asas dan corak bercak putih yang bertindih. Reka bentuk yang paling biasa adalah corak bercak putih di atas kaki kuda.

Selain corak warna mantel yang berbeza, kuda Appaloosa mempunyai ciri-ciri lain seperti kuku berjalur, kulit berbintik-bintik, dan sklera putih yang terlihat di mata mereka.

Pelbagai Corak Lapisan Appaloosa

Selimut Kawasan putih padat di atas kawasan pinggul dengan warna asas yang berbeza.
Selimut dengan bintik-bintik Selimut putih digabungkan dengan bintik-bintik gelap di putih. Bintik-bintik biasanya berwarna asas
Titik Titik besar warna putih atau gelap di seluruh atau sebahagian badannya.
Roan / Marbleized Rambut putih dan gelap bercampur, mewujudkan penampilan bintik putih di mantel.
Selimut Roan Corak roan di bahagian badan, biasanya kawasan pinggul.
Selimut Roan Dengan Bintik Selimut roan dengan bintik-bintik putih dan gelap di kawasan yang terjejas.
Padu Warna asas yang dapat diterima tanpa corak Appaloosa yang berbeza, tetapi dengan kulit berbintik-bintik dan ciri keturunan yang lain.
Corak macan tutul Tubuh yang kebanyakannya putih ditutup dengan bintik-bintik gelap mewujudkan penampilan macan tutul.
Kepingan salji Lapisan gelap dengan titik-titik putih, terutamanya di bahagian atasnya.

Genetik Appaloosa

Dua gen mesti ada untuk membuat corak appaloosa. Gen alel LP Kompleks Leopard mengawal kewujudan atau ketiadaan ciri-ciri appaloosa, dan gen lain adalah pengubah corak warna.

Tahap corak Appaloosa ditentukan oleh bilangan alel LP dan kehadiran alel pengubah. Kuda yang membawa satu alel LP akan menunjukkan beberapa ciri Appaloosa.

Kuda membiak dengan gen alel LP

Gen LP dianggap sebagai gen Appaloosa, tetapi baka lain membawa alel LP, seperti Knabstrupper, Pony of Americas, Andalusia, dan Paso Fino.

Warna kot chestnut

Asal istilah Chestnut

Warna kuda chestnut adalah rujukan warna gelap, coklat kemerahan yang terlihat pada buah pohon berangan. Ini dari bahasa Inggeris Tengah, dan chastaign Perancis Lama, kedua-duanya berakar dalam bahasa Latin.

Chestnut digunakan pada abad ke-14 untuk menggambarkan pokok tertentu, tetapi penggunaan paling awal untuk menggambarkan warna kuda yang saya dapati adalah pada pertengahan tahun 1800-an.

Penerangan mengenai kuda Chestnut

Kuda chestnut mempunyai mantel merah dan surai dan ekor rona yang sama atau lebih terang. Mereka tidak memiliki rambut hitam dan berkisar dari merah muda, mirip dengan buah persik , hingga merah gelap pekat yang hampir hitam.

Variasi chestnut

Hati Ini adalah buah berangan paling gelap, ada yang sangat gelap sehingga boleh disalah anggap sebagai hitam.
Flaxen adalah kuda berangan dengan mane dan ekor berwarna jerami, atau lebih ringan daripada warna badan.
Sorrel Lapisan berwarna tembaga kemerahan. Ini adalah naungan chestnut yang paling biasa.
Cahaya adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan chestnut pucat, dengan mane dan ekor dengan warna yang sama.

Genetik Chestnut

Kuda chestnut mempunyai lokus lanjutan (E). Gen ini menghentikan pengeluaran pigmen hitam dan menyebabkan pengeluaran pigmen merah. Terdapat tiga alel gen peluasan chestnut, E +, e, dan ea.

Kuda berkembang biak dengan pewarna Chestnut

Chestnut adalah salah satu warna kuda yang paling biasa dan terdapat di hampir semua baka kuda. Beberapa kuda seperti Haflingers secara eksklusif berangan, dan yang lain seperti Belgia kebanyakannya berangan.

Warna kot kelabu

Asal Kelabu

Gray adalah Bahasa Inggeris Lama dari græg. Perbezaan ejaan antara ejaan AS (kelabu) dan ejaan Inggeris (kelabu) timbul pada abad ke-20. Rujukan untuk kuda "kelabu" ditelusuri sejak berabad-abad lamanya.

Penerangan mengenai kuda kelabu

Kuda kelabu dapat dilahirkan dalam pelbagai warna dan semakin berubah menjadi kelabu. Sebilangan besar kuda hampir putih pada usia enam tahun. Kuda kelabu mempunyai kulit gelap, yang membezakannya dengan kuda putih. Kuda putih mempunyai kulit berwarna merah jambu.

Variasi Warna Mantel Kelabu

 • Kelabu Keluli / Kelabu Besi: Kuda dengan rambut putih dan gelap bercampur rata, mewujudkan penampilan kelabu gelap.
 • Dapple Grey: Kuda dengan mantel abu-abu dilapisi dengan cincin rambut kelabu yang lebih ringan di seluruh badan haiwan.
 • Fleabitten Grey: Kuda kelabu muda dengan bulu rambut gelap di seluruh kotnya.
 • Rose Gray: Kuda kelabu yang lahir di teluk atau buah berangan dan berada di peringkat awal kelabu. Keadaan ini menimbulkan rona mawar.

Genetik kuda kelabu

Gen kelabu dominan (G) mencipta lapisan kelabu kuda. Kesan dominan ini selalu mengubah warna asas kot kelabu. Gen kelabu bukan gen warna tetapi gen pencairan.

Ketika kuda semakin tua, pencairan warna terus meringankan warna rambut haiwan tetapi tidak mengubah warna kulit atau mata kuda. Walau bagaimanapun, terdapat kejadian depigmentasi kulit di sekitar mata, mulut, dan dubur.

Kuda berkembang biak dengan warna kot kelabu

Sebilangan besar baka kuda memaparkan warna mantel kelabu, termasuk kuda Arab, Thoroughbreds, dan American Quarter. Walau bagaimanapun, beberapa keturunan berwarna kelabu, seperti kuda Andalusia, Lipizzan, dan Camargue.

Warna kot hitam

Asal Hitam

Makna asli blac Old English bermaksud tidak berwarna dan digunakan untuk merujuk kepada orang tanpa warna, seperti albino, digunakan sama dengan blanc. Tidak sampai tahun 1500-an warna hitam bermaksud gelap atau warna malam .

Penerangan mengenai kuda hitam

Hitam cantik adalah untuk menggambarkan; ia adalah warna kot rambut tanpa semua warna kecuali hitam. Hitam adalah warna kot unik, dan yang paling kuda dianggap hitam adalah gelap teluk, coklat gelap, atau buah berangan gelap.

Genetik kuda hitam

Kuda hitam mesti mempunyai satu salinan alel "E" yang dominan dan dua salinan alel "a" resesif. Ia tidak mempunyai gen dominan lain atau pencairan atau pengubahsuaian gen.

“E” yang dominan menghasut penghasilan pigmen hitam, dan “a” resesif mengawal pengedaran warna, sebaran pigmentasi hitam yang sama adalah kuda hitam sejati.

Kuda hitam membiak

Kuda hitam jarang berlaku; namun, dalam beberapa keturunan, haiwan tersebut hampir hitam secara eksklusif, misalnya, Friesian dan Mugese. Juga tidak biasa untuk kuda Fell, Andalusia atau Dales, menjadi hitam.

10 Fakta Menakjubkan mengenai Kuda?

 1. Kuda Tidur sambil berdiri

 2. Kuda Tidak Boleh Bersendawa. Kuda tidak boleh bersendawa , sekurang-kurangnya bukan seperti yang dilakukan manusia. Mereka tidak boleh muntah atau bernafas melalui mulut seperti yang dilakukan oleh manusia. Sistem pencernaan kuda adalah jalan sehala, tidak seperti lembu dan ruminan lain yang menghidupkan makanan untuk mengunyahnya semula. Walaupun mereka mempunyai cara yang cukup efisien untuk memproses makanan berserat yang keras yang membentuk makanan mereka, sistem satu arah yang panjang ini dapat menyebabkan masalah yang mengakibatkan kolik.

 3. Anda Boleh Mengira Umur Kuda dengan Gigi: Walaupun anda tidak dapat mengetahui usia kuda dengan giginya, anda boleh menganggarkan usianya. Kuda memerlukan penjagaan gigi kuda yang betul untuk gigi mereka, tetapi kadang-kadang kuda hidup lebih lama daripada giginya, jadi penjagaan tambahan diperlukan ketika memberi makan kuda senior.

 4. Kuda Boleh Hidup Lebih dari 30 Tahun: Salah satu soalan yang paling biasa mengenai kuda adalah "berapa lama kuda hidup?" Jawapannya mungkin mengejutkan anda. Pengetahuan mengenai pemakanan kuda, penjagaan kuda, dan perubatan veterinar telah meningkat. Kerana ini, sama seperti jangka hayat manusia meningkat, begitu juga umur panjang kuda.

 5. The American Quarter Horse adalah Breed Horse Paling Popular di Dunia: Dihargai oleh penunggang pemula dan penunggang kuda profesional, kuda quarter Amerika adalah baka paling popular di dunia.

 6. Kuda Arab Mempunyai Satu Vertebra Kurang Daripada Baka Lain: Kuda Arab adalah asas banyak keturunan kuda ringan yang lain. Mereka juga mempunyai beberapa ciri unik. Kuda Arab mempunyai satu tulang vertebra, tulang rusuk dan ekor yang lebih sedikit daripada kuda lain.

 7. Kuda Adalah Herbivora: Manusia adalah omnivora , singa adalah karnivor , dan kuda adalah herbivora . Cara gigi mereka terbentuk, kedudukan mata mereka, dan jenis sistem pencernaan adalah ciri khas herbivora.

 8. Kuda Adalah Kawanan Haiwan: Kuda di alam liar tinggal di kawanan kecil, dan kuda domestik merasa lebih selesa jika mereka juga mempunyai teman. Ia boleh menjadi agak tertekan untuk kuda untuk hidup bersendirian. Untuk menggembirakan kuda anda, ia memerlukan rakan (lebih baik kuda).

 9. Kuda Di Domestik oleh Manusia Lebih dari 3,000 Tahun yang lalu: Anjing mungkin telah dijinakkan sekitar 14,000 tahun yang lalu. Kucing menjadi sahabat manusia kira-kira 8,500 tahun yang lalu. Hubungan manusia dengan kuda bermula sedikit lebih baru-baru ini, sekitar 3.500 SM walaupun beberapa bukti telah terungkap bahawa kuda mungkin telah dijinakkan lebih awal.

 10. Kuda Bukan Asli Amerika Utara : Setiap kuda di benua Amerika Utara adalah keturunan kuda Eropah. Bahkan kuda yang kita anggap sebagai "liar" sebenarnya adalah kuda liar, yang nenek moyangnya melarikan diri dari penawanan. Kuda hilang dari Amerika lebih dari 8.000 tahun yang lalu dan terdapat banyak bukti fosil bahawa nenek moyang kuda itu tinggal di sini sebelum itu.

Soalan Lazim

1- Apa warna kuda yang berbeza?

Hanya ada empat warna asas kuda. Teluk, coklat , hitam dan berangan. Yang lain adalah variasi pada empat warna ini atau ketiadaan warna yang memberi anda warna putih.

2- Apakah warna kuda paling jarang?

Putih. Salah satu warna yang paling jarang, kuda putih mempunyai rambut putih dan kulit sepenuhnya (sebahagian besarnya tidak berpigmen). Kuda-kuda ini dilahirkan putih, dengan mata biru atau coklat, dan tetap putih sepanjang hayat. Sebilangan besar kuda yang disebut "putih" sebenarnya kelabu dengan mantel rambut putih sepenuhnya.

3-Apakah warna yang paling biasa untuk kuda?

 • Teluk. Ini adalah warna yang paling umum di banyak keturunan kuda kerana ia adalah warna dasar.
 • Hitam. Satu kuda hitam sebenar mempunyai mata coklat, kulit hitam tulen, dan hitam kot rambut.
 • Berangan.
 • Coklat.
 • Dun.
 • Kulit lembu.
 • Palomino.
 • Kelabu.

4- Kuda warna apa yang kemerahan atau tembaga berwarna merah?

Kuda sorrel adalah kuda merah tembaga dengan surai dan ekor merah. Secara genetik, ia adalah lapisan warna asas coklat kemerahan padat yang disebabkan oleh gen resesif e. Beberapa penunggang kuda menggunakan istilah sorrel dan chestnut secara bergantian, tetapi sorrel lebih sering digunakan merujuk kepada kuda yang digunakan dalam acara barat .

5- Apakah 5 warna asas kuda?

Lima warna mantel kuda yang paling biasa adalah chestnut, bay, hitam, kelabu, dan pinto. Chestnut - juga disebut sorrel - adalah warna dasar yang menampilkan coklat, mulai dari pucat (flaxen chestnut) hingga kemerahan hingga coklat gelap (chestnut hati).

6- Apakah jenis kuda paling jelek di dunia?

Akhal-Teke. Baka tertua di dunia tetapi, bagi saya, kuda paling buruk di dunia.

7-Seberapa jarang kuda cremello?

Nasib baik, kemungkinan kejadian itu adalah sekitar 25%. Baka yang paling popular digunakan dalam penciptaan cremellos termasuk Saddlebreds, draft horse, Shetland pony, dan Quarter Horses. Ini kerana mereka semua adalah "chestnut" dengan gen krim, itulah yang anda perlukan untuk membuat cremello

8- Apakah 3 jenis kuda itu?

Secara amnya kuda dibahagikan kepada tiga jenis utama, iaitu kuda berat, kuda ringan, dan kuda kuda.

9- Apa warna kuda roan?

Roan adalah ciri warna kot corak putih rambut putih dan berwarna yang bercampur di badan sementara kepala, kaki bawah, mane, dan ekor tetap berwarna. Kuda Roan dilahirkan dengan corak , walaupun mungkin tidak jelas sehingga mantel foal ditumpahkan.

10- Apakah jenis kuda yang paling berbahaya?

Velka Pardubicka adalah perlumbaan kuda paling berbahaya di dunia.

Kesimpulan:

Warna mantel kuda ialah Sorrel, Bay, Palomino, Dun, Dapple grey, Buckskin, Roan, Paint, Appaloosa, Grey, Chestnut, dan Black. Warna mantel kuda berasal dari salah satu dari dua pigmen dasar yang mungkin: merah atau hitam, yang bermaksud bahawa setiap kuda mempunyai gen untuk salah satu pigmen ini.

artikel berkaitan :pencil2:

Bagaimana Melayari Kuda Barat? Seberapa pantas Lumba Kuda?