Bagaimana anda dalam bahasa Ibrani? Dalam bahasa Ibrani kita dapat mengatakan, apa khabar? seperti ini, מה שלומך. Bahasa Ibrani mempunyai bahasa kuno. Jadi, tidak mudah dipelajari atau senang dituturkan. Anda perlu melakukan latihan yang hebat untuk mempelajari bahasa ini. Sebilangan besar orang menyukai bahasa ini dan ingin mempelajarinya. Oleh itu, dalam artikel ini, saya menerangkan sepenuhnya anda semua metodologi pembelajaran mengenai Bagaimana anda dalam bahasa Ibrani?

Ringkasan Bahasa Ibrani adalah bahasa kuno dan sukar untuk dituturkan atau dipelajari. Sebilangan besar orang menyukai bahasa ini dan ingin mempelajarinya. Hari ini dituturkan di Israel dan masa lalu.

Bahasa Ibrani

Bahasa Ibrani adalah bahasa yang sahih dan baik. Setelah bertahan selama beratus-ratus tahun sejarah , ia akhirnya digunakan sebagai bahasa maju lebih dari 150 tahun sebelumnya, dan hari ini dituturkan di Israel dan masa lalu.

Sebagai bahasa buku yang baik, bahasa Ibrani berjaya memikat dan mengintip individu di seluruh planet ini. Anda juga baru-baru ini bertemu dengan David Williams. Terlebih lagi, anda mungkin ingin bertanya bagaimana dia akrab. Oleh itu, anda akan bertanya kepadanya מַה ​​שְׁלוֹמְךָ ?. Anda akan mengemukakan pertanyaan ini, menggunakan jenis postfix yang jantan "anda" kepada seorang lelaki, atau anak muda lelaki. Pada masa ini, Kami membawa anda beberapa kenyataan yang perlu anda fikirkan mengenai bahasa Ibrani.

Beberapa Fakta Penting Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Bahasa Ibrani

1.Hebrew biasanya dipandang sebagai bahasa suci (lashon hakodesh)

 1. Selepas Israel, Amerika Syarikat mempunyai penduduk berbahasa Ibrani kedua terbesar sekitar 220,000 penutur.

 2. Bahasa Ibrani terdiri dari kanan ke kiri, namun angka disusun diteruskan ke kanan. Nombor yang digunakan sebenarnya seperti dalam Bahasa Inggeris, Angka Arab.

4. Kumpulan huruf Ibrani adalah abjad, kerangka penyusun yang membolehkan pelaku membekalkan vokal yang sesuai. .

 1. Bahasa Ibrani disebut Akademi Bahasa Ibrani, namun selalunya pilihannya tidak dipatuhi.

 2. Kata-kata Ibrani selalu didasarkan pada kata akar tiga huruf, namun banyak kata bukan Ibrani telah memasuki bahasa ini terutama dalam 100 tahun terakhir.

 3. Bahasa Ibrani sangat dekat dengan bahasa Arab - keduanya bahasa Semit. Walaupun mereka mempunyai pelbagai kandungan, mereka mempunyai kerangka sintaksis yang sama.

Kaedah menulis bahasa Ibrani

Bahasa Ibrani adalah bahasa yang sama sekali berbeza. Sah, Yiddish menggunakan huruf surat Yahudi secara berurutan, menggunakan sebilangan besar kata-kata Ibrani, dan terdiri, serupa dengan bahasa Ibrani, dari kanan ke kiri (…). ”Kebanyakan orang Yahudi pada dasarnya berkomunikasi dalam bahasa negara tempat mereka tinggal dalam.

Bahasa Ibrani moden

Bahasa Ibrani moden sama seperti bahasa alkitabiah, mengandungi banyak inovasi yang dirancang untuk memenuhi keperluan moden. Kata-kata Ibrani kebanyakannya diambil dari 3 konsonan, dan banyak jenis kata dihasilkan dengan memasukkan akar tersebut ke dalam templat yang menentukan bunyi vokal dan sekitarnya. Dia Noah Webster dari bahasa Ibrani adalah Eliezer Ben-Yehuda, yang menyusun rujukan kata Ibrani Moden utama dan juga mengangkat anak muda yang baru berbahasa Ibrani dalam beberapa waktu.

Sekiranya anda seorang wanita atau kanak-kanak, anda akan bertanya מַה ​​שְׁלוֹמֵךְ? Pada masa ini, jika anda ingat, bahasa Ibrani biasanya tidak disusun dengan huruf vokal yang ditulis. Jadi bertanya "Apa kabar?" akan menyerupai ini: מה שׁלוֹמך?

Pelajari 10 Kaedah untuk Bertanya Bagaimana Anda dalam Bahasa Ibrani?

Di sini, 1 terangkan 10 cara mudah untuk belajar bagaimana anda boleh bercakap bagaimana anda dalam bahasa Ibrani. Cara-cara ini adalah:

 1. Apa khabar?

Untuk Wanita - מַה שְּׁלוֹמֵךְ?

Ma shlomekh?

Untuk Lelaki - מַה שְּׁלוֹמְךָ?

Ma shlomkha?

 1. Apa yang berlaku ?

מה רהורה?

Ma korea?

? קורה אחי?

 1. Apa yang baru?

מה חדש?

Ma hadash?

 1. Bagaimana perasaan anda?

ךיך אתה?

Eich ata?

Adakah anda?

Eich di?

 1. Apa khabar? dalam bahasa Ibrani

מה נשמע?

Ma nishma?

 1. Apa itu walkin? Apa itu rollin?

מה לךולך?

Ma holech?

Secara harfiah, frasa ini bermaksud "Apa yang berjalan?"

 1. Ada apa dengan awak?

מָה אִתְּךָ? (Untuk Lelaki)

Ma eitcha?

מָה אִתָּךְ? (Untuk Wanita)

Ma eitach?

 1. Apa perniagaannya?

מה Keadaan?

Ma einyanim?

 1. Bagaimana perasaan anda?

שיך אתה מרגיש?

Eich ata margish?

שהיך את מרגישה?

Eich di margisha?

 1. Apa khabar? (loghat)

מה המצב?

Apabila anda sering berlatih dengan kata-kata tanya ini, anda akan belajar asas untuk ibrani

Beberapa kata asas untuk bertanya khabar dalam bahasa Ibrani

 1. Helo

שלום

shalom

 1. Hey

היי

hai

 1. Apa yang ada dalam bahasa Ibrani

מה רהורה?

Ma korea?

 1. Selamat Pagi.

בוקר טוב.

Boker tov

 1. Sangat mengagumkan untuk menonton anda lagi.

נחמדנחמדתא ךוךך שוב.

nekhmad lir-ot otkha shuv.

 1. Bagaimanakah segalanya?

ךיך הכל?

eikh hakol?

 1. Bagaimana hari anda?

ךיך היום שלך?

eikh ha'yom shelkha?

 1. Senang berjumpa dengan awak.

נעים להכיר אותך.

naim lehakir otkha.

9. Bagaimana keadaannya?

ךיך הולך?

eikh holekh?

 1. Awak?

Wanita (anda) Wanita

Youתה (anda) Untuk lelaki

Salam dalam bahasa Ibrani

Kami akan menyiasat ini tersendiri berita gembira Ibrani supaya anda boleh memikirkan bagaimana untuk membuat kenalan yang betul dalam bahasa Ibrani dalam mana-mana keadaan, bila-bila masa, dengan kepastian dan ketenangan. Nasib baik, bahasa ini sebahagian besarnya bukan struktur ayat yang serius, jadi duduklah, bersantai, dan bermain-main dengan ini! Ini dia!

Langkah 1 Ucapan Am
Langkah 2 Ucapan Khas Situasi
Langkah 3 Salam dengan Soalan
Langkah 4 Ucapan Khas Masa

Salam Umum

Ini adalah ucapan selamat dalam bahasa Ibrani yang dapat Anda gunakan dalam keadaan apa pun. Sebelum kita menyelam, apa pun, tentu saja kita harus merujuk kepada bahasa Ibrani yang canggih ini - bukannya bahasa Ibrani Alkitabiah - tidak menggunakan pertunjukan dalam perbualan lisan.

Oleh itu, sangat baik untuk mengelakkan banyak kualiti santai dengan orang tua atau orang paksa, (misalnya, polis). Menjelang akhir hari, norma bahasa Ibrani tidak formal atau santai.

Contoh:

Helo! Saya Margaret.

שלום! ראהתראה מחר.

Shalom! Nitra'eh machar.

Selamat tinggal! Jumpa kamu esok.

Ucapan Khas Situasi

Kita boleh membincangkan beberapa kata ucapan selamat untuk menyatakan keadaan. Cukup tinjau bahawa anda harus memastikan anda menggunakannya dalam keadaan yang betul. Perkara utama yang akan kita lihat adalah sambutan yang biasa digunakan semasa kita menyambut seseorang, sebagai contoh, sebagai tetamu di rumah kita atau mungkin orang yang mengundang hubungan sosial yang kita bekerjasama.

Contoh:

Selamat datang. [bercakap dengan lelaki]

ברוך הבא. זה הב שלנ שלנו.

Barukh haba. Zeh habayit shelanu.

Selamat datang. Ini adalah rumah kami.

ברוכה הבאה.

Brukha ha-ba'ah.

Selamat datang. [bercakap dengan wanita]

ברוכה הבאה. זה שלנ שלנ שלנו.

Brukha ha-ba'ah. Zeh habayit shelanu.

Selamat datang. Ini adalah rumah kami.

Bersiap dengan soalan

Kategori ucapan seterusnya kami membincangkan salam dengan soalan. Terutama seperti dalam bahasa Inggeris, terdapat banyak ucapan selamat yang bergabung dengan soalan. Ini boleh digunakan dari kelawar untuk mengundang seseorang, atau dapat mengikuti salah satu berita umum yang kami pelajari sebelumnya, misalnya, שלום (shalom), "hello" atau היי (roughage) yang bermaksud "hello." Sebagai contoh, anda boleh menggunakan artikulasi ini untuk mengatakan "Salam, apa khabar?" dalam bahasa Ibrani.

Contoh:

מה ֹמְךָוֹמְךָ?

Mah shlomkha?

Apa khabar? [bercakap dengan seorang lelaki]

מה מךומך? ןין שולחן?

Mah shlomkha? Dia-nazmin shulchan?

Apa khabar? Sekiranya kita mendapat meja?

מַה ֹמֵךְוֹמֵךְ?

Mah shlomekh?

Apa khabar? [bercakap dengan wanita]

מה מךומך? ןין שולחן?

Mah shlomekh? Dia-nazmin shulchan?

Apa khabar? Sekiranya kita mendapat meja?

מַה מכםומכם?

Mah shlomkhem?

Apa khabar? [bercakap dengan lelaki atau kumpulan campuran]

Bahasa Ibrani dituturkan?

Israel Ibrani

Bahasa Ibrani dituturkan di Israel dan di banyak komuniti Yahudi di seluruh dunia, dan anda mungkin akan menemui penutur bahasa Ibrani di mana terdapat komuniti Yahudi yang besar, misalnya di AS (di mana terdapat lebih daripada 5 juta orang Yahudi), Perancis (kira-kira 490,000 orang Yahudi ) dan Kanada (kira-kira 375,000 orang Yahudi).

Ringkasan Bahasa Ibrani adalah bahasa yang sama sekali berbeza. Sah, Yiddish menggunakan huruf huruf Yahudi secara berurutan, menggunakan sebilangan besar kata-kata Ibrani, dan terdiri, serupa dengan bahasa Ibrani, dari kanan ke kiri,. Bahasa Ibrani berjaya memikat dan mengintip individu di seluruh planet ini. Anda juga baru-baru ini bertemu dengan David Williams.

Soalan Lazim

1. Apa maksud La Heim?

untuk hidup

La heim dalam bahasa Ibrani bermaksud "untuk hidup". Tepat ketika pasangan menjadi tertarik, mereka berdampingan dengan rakan dan keluarga untuk meraikannya. Oleh kerana mereka minum l'chaim ("seumur hidup"), perayaan ini juga disebut l'chaim.

2. Adakah Bahasa Arab Ibrani?

Oh! Ya, bahasa Ibrani sangat dekat dengan bahasa Arab dan mereka berdua adalah bahasa Semit. Walaupun mereka mempunyai zat yang berbeza, mereka mempunyai sistem struktur linguistik yang setara dan seringkali perkataan serupa; sebagai contoh, shalom dalam bahasa Ibrani adalah salam dalam bahasa Arab (yang menyiratkan kesesuaian dan hey). 10. Pelbagai perkataan dalam bahasa Arab digunakan oleh penutur bahasa Ibrani sebagai perkataan slanga.

3. Bagaimanakah bahasa Ibrani Moden berbeza dengan bahasa Ibrani?

Potongan Ibrani Moden ini benar-benar serupa dengan Ibrani Alkitab. Kata-kata Ibrani umumnya berasal dari 3 akar konsonan , dan jenis kata yang berlainan dibuat dengan memasukkan akar tersebut ke dalam reka bentuk yang membunyikan suara vokal dan menyelimuti

4. Adakah bahasa Ibrani moden sukar dipelajari?

Perkara utama yang kami anggap ialah Seberapa sukar untuk belajar bahasa Ibrani masa kini? Mungkin sangat sulit untuk membiasakan diri dengan huruf-huruf Ibrani, yang berisi 22 karakter. Tidak kira seperti di kebanyakan lidah Eropah, kata-kata dibuat dari kanan ke kiri. … Cara terbaik untuk menangani menyampaikan suara R dalam bahasa Ibrani adalah suara yang kerongkong, sama seperti bahasa Perancis.

5. Adakah bahasa Ibrani adalah bahasa Tuhan?

Bahasa Ibrani sebagai bahasa digunakan untuk permintaan dan bahasa Aram. Mempelajari Bahasa Ibrani Moden adalah cara paling sukar dalam Alkitab. Bahasa Ibrani dipandang sebagai bahasa Tuhan yang diberkati. ia dipulihkan sebagai bahasa yang dikomunikasikan pada abad kedua puluh dengan pendirian Israel. Ibrani adalah bahasa Alkitab, yang merupakan pendirian tegas dan sosial tanpa kesan

Kesimpulannya

Sekiranya seseorang berminat untuk belajar dalam bahasa Ibrani maka tepat di tempat ini kerana di sini, dalam artikel ini, saya menerangkan sepenuhnya bagaimana anda dapat belajar bahasa Ibrani dengan cara yang mudah. Artikel ini 100% bermanfaat untuk anda.