Adakah anda tahu bahawa kanak-kanak hari ini menggunakan peranti digital lebih baik daripada kebanyakan ibu bapa mereka? Anak-anak secara semula jadi ingin tahu, dan kerana rasa ingin tahu mereka, mereka belajar bagaimana menggunakan alat digital pada usia yang sangat lembut. Ini adalah berita baik kerana dunia sekarang perlahan-lahan menggunakan teknologi. Sebilangan besar institusi, termasuk hospital, restoran, dan sekolah, untuk menyebut beberapa, tidak lagi bergantung pada tenaga manusia tradisional untuk operasi mereka. Oleh itu, adalah penting agar kanak-kanak diperkenalkan dengan teknologi baru semasa masih kecil.

Kanak-kanak menghabiskan sebahagian besar masa kecil mereka dan sebahagian daripada kehidupan dewasa mereka di sekolah. Oleh itu, sekolah memainkan peranan penting dalam memperkenalkan pelajar kepada teknologi. Sekolah Antarabangsa India Global memberi pelajarnya dengan biasiswa Dr. APJ Abdul Kalam untuk mengenali dan mendorong pelajar yang menunjukkan kecekapan dalam mengendalikan alat digital melalui yayasan sekolah global. Ini adalah biasiswa berasaskan bakat dua tahun yang boleh digunakan untuk pelajar di kelas 6-12.

Mengapa pelajar mesti memohon biasiswa?

Berikut adalah faedah biasiswa Dr. APJ Abdul Kalam Global Skills ;

1. Menjadikan persekolahan di Surat GIIS Terjangkau

Sebagai sebuah sekolah antarabangsa, GIIS Surat menawarkan pendidikan universal kepada pelajarnya di bawah bimbingan guru yang kompeten dan berpengalaman. Sekolah ini juga menawarkan persekitaran yang pelbagai di mana pelajar berinteraksi dengan orang lain dengan budaya, agama, bangsa, dan warna yang berbeza, yang melengkapkan pelajar dengan kemampuan untuk hidup berdamai antara satu sama lain tanpa menyebut pengetahuan tentang orang yang berbeza dan cara hidup mereka.

Sekolah ini juga memupuk perkembangan pelajarnya secara menyeluruh. Atas sebab-sebab ini, ramai ibu bapa ingin mendaftarkan anak-anak mereka di sekolah. Namun, sebilangan dari mereka tidak dapat membayar yuran sekolah yang diperlukan. Oleh itu, biasiswa ini menawarkan kaedah pembiayaan alternatif untuk ibu bapa seperti itu; oleh itu, mereka menanggung kos persekolahan anak-anak mereka dalam Surat GIIS.

2. Meningkatkan Minat Pelajar dalam Teknologi

Kanak-kanak cenderung mencapai sesuatu apabila ada hadiah yang akan dimenangi. Begitu juga, mereka mungkin belajar bagaimana mengendalikan alat digital ketika berusaha untuk mendapatkan biasiswa. Oleh itu, biasiswa adalah bentuk motivasi bagi pelajar untuk membiasakan diri dengan teknologi.

3. Meningkatkan Peluang Kerjaya Pelajar

Teknologi membuka lebih banyak pintu kerjaya untuk pelajar. Sebilangan besar organisasi hari ini hanya mengambil pekerja yang biasa menggunakan peranti digital. Lebih-lebih lagi, menyebutkan beasiswa dalam resume anda meningkatkan peluang anda untuk mendapatkan pekerjaan kerana kebanyakan pekerja menganggap anda sebagai orang yang rajin dan fokus, dan mereka sangat senang kerana anda mempunyai tenaga kerja.

Petua memenangi biasiswa APJ Abdul Kalam;

Berikut adalah petua mengenai Bagaimana Anda Dapat Meningkatkan Peluang Mendapatkan Beasiswa APJ Abdul Kalam di GIIS?

1. Penyelidikan

Sebelum anda menghantar borang permohonan , selidik apakah anda layak mendapat biasiswa, anda harus memastikan bahawa anda memenuhi syarat minimum. Oleh itu, anda harus mempertimbangkan kriteria kelayakan. Anda akan mendapati bahawa biasiswa APJ Abdul Kalam mempunyai tiga kategori dalam kriteria kelayakan dalam penyelidikan anda.

Oleh itu, anda mesti melihat kelas yang anda layak; sebagai contoh, kategori pertama menghendaki semua pemohon berada di kedudukan 10 teratas kebangsaan di Olimpik atau menjadi 3 teratas dalam kongres sains kanak-kanak kebangsaan dan menjadi warganegara India. Setelah anda mengetahui bahawa anda memenuhi syarat ini, anda boleh melanjutkan dan memohon biasiswa.

2. Lampirkan semua dokumen yang berkaitan

Dalam penyelidikan anda, anda akan dapati senarai semua dokumen yang perlu dilampirkan oleh biasiswa termasuk;

  • Bukti tesis atau penerbitan.

  • Bukti alat, alat, atau aplikasi yang diciptakan

  • Rekod prestasi akademik beberapa tahun kebelakangan

Anda harus memastikan bahawa anda tidak menghantar permohonan anda tanpa dokumen ini kerana permohonan anda tidak akan diproses.

3. Bersikap Jujur

Pastikan setiap perincian yang anda sertakan dalam aplikasi anda tepat. Jangan biarkan keinginan anda untuk memenangi biasiswa mengakibatkan penyerahan dokumen palsu kerana ini hanya akan mengurangkan peluang anda memenangi biasiswa. Pastikan anda dapat memastikan maklumat yang anda sertakan dalam aplikasi anda.

4. Kirim Permohonan yang digilap

Permohonan anda menentukan kesan penaja biasiswa kepada anda. Oleh itu, anda perlu mengemukakan permohonan yang mempunyai refleksi positif mengenai diri anda. Atas sebab ini, anda harus memastikan bahawa aplikasi anda bebas dari kesalahan tatabahasa, bahasa anda formal, dan bahawa anda berminat dengan diksi perkataan anda. Anda harus membaca semula permohonan anda untuk memastikan bahawa anda mengemukakan permohonan tanpa ralat. Ingatlah untuk mematuhi tarikh akhir.

5. Ace the Interview

Temu ramah adalah satu-satunya peluang anda untuk membuat kesan fizikal; oleh itu, anda harus membuat persediaan terlebih dahulu untuknya. Teliti soalan biasiswa yang sering diajukan dan bersedia untuk menjawabnya. Pastikan bahawa anda menonjol antara pemohon lain dalam temu ramah .

Kesimpulannya

Beasiswa ini menyedari dan mendorong pelajar yang mahir dalam mengendalikan peranti digital, antara lain faedah biasiswa . Oleh itu, pelajar yang layak harus mengingat petua ini semasa mereka menghantar permohonan, untuk meningkatkan peluang mereka memenangi biasiswa untuk menikmati faedah ini.