Dengan internet menjadi keperluan di hampir setiap tempat kerja di arena masa kini, aplikasi web menjadi alat yang semakin ketara bagi perniagaan. Peningkatan bilangan syarikat pembangunan aplikasi web adalah bukti baik pernyataan ini. Aplikasi web menemui kegunaannya yang paling umum bekerjasama dengan pekerja, memberikan maklumat dan data kepada pengurusan, komunikasi dengan pelanggan, dan penyimpanan data yang selamat.

Dalam blog ini, kita akan melihat pentingnya aplikasi web untuk perniagaan hari ini dan bagaimana pengembangan aplikasi web khusus dapat membantu perniagaan anda mencapai tahap baru. Tetapi sebelum menyelami topik ini, mari kita fahami terlebih dahulu apa sebenarnya aplikasi web?

Mendefinisikan Aplikasi Web:

Aplikasi Web, secara umum, adalah program komputer yang memungkinkan pengguna masuk ke alamat web sehingga dapat mengirim serta mengambil data ke / dari pangkalan data melalui internet. Aplikasi web dibina menggunakan teknologi web seperti CSS, JS, HTML, dan lain-lain dan dapat diakses dengan mudah menggunakan penyemak imbas web yang disukai, seperti Firefox, Google Chrome, Internet Explorer, Safari, dll.

Perhatikan bahawa program ini dijalankan di pelayan web, bukannya PC, atau pelayan tempatan untuk aplikasi konvensional. Tidak seperti halaman laman web asas, halaman aplikasi web berinteraksi dan bertindak balas dengan permintaan pengguna. Aplikasi membeli-belah dalam talian adalah contoh yang paling biasa.

Untuk kejayaan perniagaan e-dagang, pembangunan aplikasi web sangat penting. Ini terus menjadi trend bagi syarikat e-dagang di seluruh dunia untuk mempromosikan jenama perniagaan.

Faedah Aplikasi Web untuk Perniagaan

Penyelenggaraan yang Mudah

Apabila anda mempunyai aplikasi perisian berbasis web, kebutuhan untuk melakukan pembaruan berkala pada setiap desktop pengguna akan dihilangkan. Pengemaskinian dan pemeliharaan perisian dapat dilakukan dengan mudah dan langsung ke pelayan dan kemas kini dapat disebarkan secara efisien ke komputer pengguna.

Kecekapan yang dipertingkatkan

Mengguling-guling tumpukan kertas kerja dan memiliki banyak versi spreadsheet bukan hanya memakan waktu, tetapi juga menyebabkan perniagaan anda terpengaruh oleh kesalahan manusia yang biasanya terlihat ketika terlambat untuk membetulkannya.

Tambahan pula, dengan penyatuan sifar antara pelbagai sumber data ini, replikasi data yang sukar dan memakan masa mungkin diperlukan untuk mencapai gambaran keseluruhan prestasi perniagaan yang holistik.

Di sinilah pentingnya aplikasi web yang membolehkan anda menyelaraskan proses perniagaan agar anda dapat menyelesaikan lebih banyak dalam masa yang lebih sedikit dan juga dengan peningkatan ketepatan. Lebih-lebih lagi, setelah semua data disatukan di satu tempat yang sama memberi anda peningkatan penglihatan perniagaan anda, mengurangkan masa kakitangan dan juga membolehkan anda menjalankan laporan yang dikemas kini dengan maklumat masa nyata.

Boleh disesuaikan dan boleh diskalakan

Salah satu kebimbangan pelanggan yang paling biasa dan paling besar hari ini adalah bahawa beberapa aplikasi tidak dapat berkembang atau berintegrasi dengan perniagaan mereka tanpa peningkatan yang mahal. Oleh kerana, aplikasi web khusus dibuat khusus dengan mempertimbangkan keperluan perniagaan pelanggan, aplikasi ini sepenuhnya dapat disesuaikan dan fleksibel terhadap permintaan dan pertumbuhan perniagaan mereka.

Penyesuaian aplikasi boleh merangkumi penjenamaan atau mempunyai pelbagai tahap akses kebenaran pengguna. Anda dapat meminimumkan masa latihan dengan hanya mempunyai ciri dan fungsi yang relevan dan juga dapat menambahkan fungsi ketika perniagaan berkembang.

Keupayaan Merentas Platform

Aplikasi web dapat diakses oleh pengguna tanpa mengira sistem operasi yang mungkin mereka gunakan, seperti Mac, Windows, dll. Tidak seperti aplikasi perisian konvensional. Dengan begitu banyak penyemak imbas internet yang tersedia hari ini, seperti Firefox, Bing, Internet Explorer, dan lain-lain, pengguna umumnya tidak mengalami masalah keserasian perisian.

Penyelenggaraan yang Konsisten

Apabila anda menggunakan perisian tradisional, anda diminta untuk bergantung sepenuhnya kepada syarikat pengembangan perisian agar perisian anda terus berjalan. Sekiranya syarikat ditutup atau mereka memutuskan untuk tidak mengekalkan aplikasi ini lagi, anda akan diminta untuk menukar perisian yang boleh menjadi perbelanjaan yang tidak dijangka untuk anda. Aplikasi web khusus sentiasa dikemas kini dan dikekalkan secara automatik secara konsisten, sehingga menjimatkan banyak usaha dan juga wang.

Pembangunan Berkesan dari Kos

Dengan aplikasi web, pengguna dapat mengakses sistem melalui lingkungan yang seragam, yakni penyemak imbas web. Walaupun interaksi pengguna dengan aplikasi perlu diuji secara menyeluruh di pelbagai pelayar web, aplikasi itu sendiri perlu dibina untuk satu sistem operasi.

Tidak perlu membuat dan mengujinya pada semua kemungkinan versi sistem operasi dan juga konfigurasi. Ini membawa kepada pengembangan yang lebih mudah serta penyelesaian masalah dan untuk aplikasi web yang menggunakan ujian front end dan penyelesaian masalah cukup mudah.

Pengoperasian yang dipertingkatkan

Mencapai interoperabilitas yang jauh lebih tinggi antara aplikasi web adalah mungkin dibandingkan dengan sistem desktop terpencil. Sebagai contoh, menggabungkan sistem keranjang belanja web jauh lebih mudah dengan pakej perakaunan web berbanding dengan mendapatkan dua sistem proprietari untuk berkomunikasi antara satu sama lain.

Oleh kerana itu, seni bina berasaskan web memungkinkan penyatuan sistem perusahaan dengan cepat, sehingga meningkatkan aliran kerja dan juga proses perniagaan yang lain. Anda mendapatkan model bisnis yang dapat diadaptasi dan fleksibel dengan memanfaatkan teknologi internet yang dapat diubahsuai sesuai dengan perubahan permintaan pasar.

Pemasangan dan Penyelenggaraan yang Mudah

Apabila anda menggunakan aplikasi web, kerumitan dan memori penggunaan perisian pemasangan pada setiap peranti dapat dihindari. Juga, aplikasi web kurang menghukum pada spesifikasi rendah dan peranti lama.

Oleh kerana setiap PC mempunyai penyemak imbas, masa pemasangan adalah lebih sedikit dan juga dapat berjalan di latar belakang sementara kakitangan meneruskan pekerjaan mereka yang lain. Keperluan penyelenggaraan juga jauh lebih rendah, dengan kemas kini dan patch dilancarkan ke setiap peranti dari jauh.

Pemikiran Akhir:

Semoga artikel ini memberi anda gambaran yang cukup mengenai pentingnya aplikasi web khusus untuk perniagaan hari ini. Sekiranya anda juga mencari syarikat pengembangan aplikasi web yang baik, maka bagikan keperluan anda melalui e-mel dan harapkan tindak balas tidak lama lagi. Pasukan kami akan memenuhi keperluan perniagaan anda dan akan memberi anda penyelesaian yang tepat untuk membantu anda menjayakan perniagaan anda.

Terima kasih kerana berkongsi untaian terperinci ini mengenai kebaikan dan keburukan pengembangan aplikasi web dan mudah alih tersuai. Sebenarnya, apabila anda menggunakan pilihan pengembangan khusus, anda akan mendapat kawalan keseluruhan aplikasi anda, dan setiap perkara akan tetap ada di dalam akses anda. Itulah sebabnya mudah untuk melakukan aktiviti penyelenggaraan dengan pilihan seperti itu.

Namun, jika kita melihat keburukan pengembangan aplikasi khusus, maka itu memakan masa. Ya, memerlukan banyak masa. Sebaliknya, jika anda hanya fokus pada front-end dan mendapatkan perkhidmatan backend seperti Parse untuk melakukan semua operasi sisi pelayan melalui pengkomputeran awan, maka ia bukan sahaja menjimatkan masa pengembangan anda, tetapi juga menjimatkan kos. Pengaturcara biasanya mengenakan bayaran sekitar $ 800k untuk pengembangan backend khusus, dan jika anda memilih sebarang pilihan BaaS, maka anda berpeluang untuk menjimatkan banyak wang anda.

Juga, pengembangan BaaS membantu perniagaan menekankan keserasian teras mereka dan bukannya membuang semua tenaga mereka pada operasi depan dan pelayan. Dengan itu, pengembangan khusus masih penting ketika data sensitif dilibatkan.