Bagaimana Bruce Lee mati? Bruce Lee meninggal dunia kerana edema serebrum. Edema serebrum adalah keadaan di mana lebihan cecair di otak menyebabkan kesakitan dan pembengkakan. Doktor mengurangkan pembengkakan dengan memberikan manitol, ubat yang diketahui dapat mengurangkan tekanan intrakranial, tetapi ini bukan Lee terakhir yang dapat diatasi oleh edema serebrum.

Pada 20 Julai 1973, Lee bertemu penerbit Raymond Chow dan memandu kereta pelakon Betty Ting Pei untuk memeriksa rakaman mereka. Setelah Lee mengadu sakit kepala, Ting memberinya Equagesic, pil yang mengandung aspirin dan ubat penenang. Lee mengambil tablet, tidur sebentar, dan meninggal.

Hari Kematian Bruce Lee

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Masalahnya bermula dua bulan sebelumnya ketika Lee jatuh pada 10 Mei semasa sesi penggantian dialog automatik filemnya Enter the Dragon. Dia dibawa ke hospital, di mana dia mengalami sakit kepala yang teruk dan diserang sawan .

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Doktor menyedari gejala edema serebrum dan mereka dapat merawatnya dengan segera dengan manitol. Setelah tinggal sebentar di hospital, dia merasa jauh lebih baik, ini tidak terjadi, dia memberitahu rakan-rakannya, bagaimana Bruce Lee akan mati.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Setelah dibebaskan, dia dengan cepat memulai rezimnya dan terus makan makanannya yang biasa: diperkaya, campuran sayur-sayuran, beras, ikan dan susu yang tidak mengandungi semua makanan yang dipanggang, tepung halus dan gula yang sangat halus.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Sehingga 20 Julai, dia kelihatan pulih dari edema otaknya dan, tanpa mengadu sakit kepala sesekali.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Hari kematian Bruce Lee sibuk. Dia berada di Hong Kong, di mana kebanyakan filemnya dibuat, dan dia bertemu pengarah Raymond Chow hampir sepanjang hari untuk membincangkan filemnya yang akan datang. Dia dilaporkan mempunyai semangat, meniru kekuatan di belakang tabir setelah cuaca panas terik.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Selepas pertemuan itu, Bruce pergi ke pangsapuri rakan atau, seperti yang akan dijelaskan oleh beberapa orang, isterinya, pelakon Taiwan Betty Ting Pei. Mereka bersendirian selama beberapa jam, kemudian membuat rancangan makan malam dengan produser Lee untuk menyelesaikan kontrak filemnya.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Kira-kira jam 7:30 malam, tepat sebelum mereka pergi, Lee mengadu sakit kepala. Ting Pei memberikan Lee Equagesic, ubat penahan sakit biasa yang mengandungi aspirin dan ubat penenang yang dikenali sebagai meprobamate. Setelah mengambilnya, dia tidur.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Beberapa jam kemudian, ketika Lee tidak datang untuk makan malam, Ting Pei pergi kepadanya dan mendapati dia tidak responsif. Dia memanggil Chow pulang dan berusaha membangunkan Lee tanpa kejayaan.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Mereka terpaksa memanggil doktor, yang menghabiskan sepuluh minit lagi untuk membangunkan Lee. Tidak dapat mengingatkan veteran perang untuk berhati-hati, mereka menghantarnya ke hospital berdekatan dengan ambulans. Ketika ambulans tiba di hospital, Lee sudah mati.

Apa yang menyebabkan edema maut Bruce Lee?

Menurut Lycette, penyebab utama kematian Lee adalah keracunan ganja sama ada disebabkan oleh penyalahgunaan dadah atau alkohol. Tetapi tidak ada kaitan antara edema ganja dan serebrum, dan banyak penyelidik mempersoalkan apakah ketagihan ganja mungkin.

Pada bulan September 1973, dua bulan setelah kematian Lee, pakar forensik Donald Teare ditugaskan untuk kes tersebut. Teare, yang melakukan otopsi Jimi Hendrix tiga tahun sebelumnya, menegaskan bahawa Lee mempunyai "hipersensitiviti" terhadap bahan aktif Equagesic yang menyebabkan kematiannya. Namun, beberapa orang masih percaya bahawa hash, bukan Equagesic, yang membunuh Lee. Doktor yang merawatnya pada bulan Mei mengatakan bahawa Lee juga telah memakan hash pada hari itu.

Doktor Peter Wu pada tahun B 2000 mengatakan bahawa, mereka memberi ceramah panjang kepada Bruce sebelum dia meninggalkan hospital, memintanya untuk tidak makan hashish lagi. Mereka memberitahunya bahawa peratusan lemak badan yang sangat rendah boleh membahayakannya untuk dadah. Wu juga memberi amaran bahawa tahap tekanannya dapat meningkatkan kesan hash secara signifikan. Oleh kerana dia sudah mempunyai masa yang sangat buruk dengan ubat itu, mereka memberitahunya bahawa kesan sampingannya mungkin serius pada masa akan datang.

Lee mungkin sangat sensitif terhadap salah satu ubat yang terdapat dalam sistemnya, tetapi dikatakan bahawa dia sebelumnya telah meminumnya tanpa kesan sampingan.

Khabar angin baru mengenai kematian Bruce Lee

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Selama bertahun-tahun, pelbagai pendapat muncul: Pada persidangan tahun 1975 , Chuck Norris, bintang Lee's Way of the Dragon dan pengurus pallbearer di pengkebumiannya, menganggap Ting telah memberinya antibiotik sebagai tindak balas terhadap ubat-ubatan Lee. dengan sakit belakang. Pandangan itu dipertikaikan oleh otopsi Lee, tetapi itu menunjukkan betapa perinciannya tidak tepat mengenai kematiannya. Ada yang mengesyaki semuanya dari feng shui jahat hingga kutukan ajaib, sementara yang lain percaya bahawa "kematian" Lee hanyalah tipuan untuk mempromosikan Game of Death.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Legenda filem kung fu Lee penuh dengan khabar angin mengenai kematiannya - satu teori ialah pakar seni mempertahankan diri Jepun mengupah ninja untuk meracuninya. Selain daripada konflik tradisional Jepun dan Cina, Lee selalu mengekalkan racun khasnya dalam karate dan judo Jepun.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Media memburu Betty Ting tanpa ampun setelah Lee meninggal, memikirkan hubungan mereka dan menunjukkan bahawa dia mungkin telah membunuhnya kerana kekuatan cintanya. Pada tahun 2016, ahli meteorologi Patrick Wang Sai-yu memberitahu South China Morning Post bahawa dia telah menyuap mayat $ 200 untuk mengambil gambar mayat Lee untuk melihat apakah benar bahawa bintang aksi itu telah mati.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Kemajuan perubatan sejak kematian Lee menyebabkan spekulasi yang meluas tentang mengapa dia meninggal dunia: Pada pertemuan tahun 2006 di Akademi Sains Amerika, pemeriksa perubatan James Filkins menyatakan bahawa Lee mengalami kejang atau kematian yang tidak dapat dijelaskan secara tiba-tiba akibat epilepsi, merujuk kepada kematian waktunya orang yang kelihatan sihat dengan epilepsi, ketika tidak ada sebab kematian telah ditentukan. Tetapi ia tidak dilakukan sehingga 1995, lebih dari 20 tahun setelah kematian Lee. sawan boleh disebabkan oleh tekanan, tetapi tidak ada catatan bahawa dia pernah didiagnosis dengan epilepsi.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Polly memberikan penjelasan lain: Bruce Lee meninggal dunia akibat serangan panas. Dalam Bruce Lee: A Life, Polly mengatakan Lee mengeluarkan kelenjar peluh dari ketiaknya untuk membuatnya kelihatan sedikit berkeringat di kamera, dan bahawa setelah bermain sepanjang hari-hari musim panas di Hong Kong, tubuhnya menyerah. Gejala Lee pada hari kematiannya, termasuk pening dan sakit kepala, disertai dengan strok panas, dan edema serebrum sering dijumpai pada autopsi. Di samping itu, edema pertama Lee pada bulan Mei terjadi di ruang penyuntingan yang dipanaskan tanpa penyaman udara. Seperti epilepsi, strok panas kurang diteliti pada tahun 1973 daripada sekarang.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Sekiranya benar, pandangan ini mungkin lebih tragis daripada yang lain secara keseluruhan: Dalam usaha mencapai kejayaan dan kesempurnaan fizikal, Bruce Lee telah mengabaikan menguruskan tubuhnya dengan salah satu cara yang paling penting.

Bruce Lee, seorang seniman tentera Cina-Amerika

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Lee Jun-fan dilahirkan pada 27 November 1940 dan meninggal pada 20 Julai 1973, lebih dikenali sebagai Bruce Lee, adalah seorang pemuzik, pelakon, pengarah, jurulatih seni dan ahli falsafah keturunan Cina-Amerika. Dia adalah pengasas Jeet Kune Do, falsafah seni mempertahankan diri dari pelbagai bidang yang sering disebut sebagai membuka jalan untuk seni mempertahankan diri moden (MMA).

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Lee dianggap oleh pengkritik, media dan seniman tentera lain sebagai pemuzik ketenteraan yang paling berpengaruh dan ikon budaya pop abad ke-20, menutup jurang antara Timur dan Barat. Dia diberi kepercayaan untuk membantu mengubah cara orang Asia diperkenalkan dengan filem-filem Amerika.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Anak lelaki bintang opera Canton Lee Hoi-chuen, Lee dilahirkan di daerah Chinatown di San Francisco, pada 27 November 1940, oleh ibu bapa Hong Kong, dan dibesarkan bersama keluarganya di Kowloon, Hong Kong. Dia diperkenalkan dengan industri filem oleh ayahnya dan muncul dalam beberapa filem sebagai pelakon kanak-kanak. Lee pindah ke Amerika Syarikat pada usia 18 tahun untuk melanjutkan pendidikan tinggi di University of Washington di Seattle, dan pada masa inilah dia mula mengajar seni mempertahankan diri.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Filem-filemnya yang dihasilkan di Hong Kong dan Hollywood meningkatkan industri perfileman ke tahap populariti baru, mencetuskan minat besar terhadap bangsa dan seni mempertahankan diri China pada tahun 1970-an. Arah dan nada filem-filemnya memberi kesan mendalam kepada mereka dan mengubah seni perang di seluruh dunia.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Dia terkenal dengan peranannya dalam lima filem seni mempertahankan diri pada awal 1970-an: Lo Wei's The Big Boss (1971) dan Fist of Fury (1972); Golden Harvest's Way of the Dragon (1972), diarahkan dan ditulis oleh Lee; dan Golden Harvest with the Warner Brothers 'Enter the Dragon (1973) dan The Game of Death (1978), kedua-duanya diarahkan oleh Robert Clouse. Lee menjadi tokoh terkenal di dunia, terutama bagi orang Cina, berdasarkan pendedahannya mengenai nasionalisme Cina dalam filem-filemnya dan di kalangan orang-orang Asia Amerika kerana menentang mitos-mitos yang berkaitan dengan lelaki Asia.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Dia berlatih dalam seni Wing Chun dan kemudian memasukkan pengaruh lain dari pelbagai sumber ke dalam semangat seni mempertahankan diri, yang disebutnya sebagai Jeet Kune Do (The Way of the Intercepting Fist). Lee tinggal di Hong Kong dan Seattle.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Lee meninggal dunia 20 Julai 1973, pada usia 32. Tidak ada kecederaan luaran yang kelihatan; tetapi, menurut laporan autopsi, otak Lee sangat bengkak. Autopsi mendapati Equagesic dalam sistemnya. Ketika doktor mengumumkan kematian Lee, secara rasmi dinyatakan "tidak dibenarkan". Sejak kematiannya, Lee terus memiliki pengaruh yang besar terhadap sukan moden, termasuk judo, karate, seni mempertahankan diri campuran dan tinju. Lee adalah salah satu daripada 100 orang yang paling terkenal pada abad ke-20.

Kehidupan awal, Kerjaya dan Pendidikan Bruce Lee

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Bruce Lee dilahirkan pada 27 November 1940, di sebuah hospital Cina di Chinatown, San Francisco. Menurut zodiak Cina, Lee dilahirkan pada jam dan tahun Raja, yang secara tradisional merupakan simbol yang kuat dan bermakna. Lee dan ibu bapanya kembali ke Hong Kong ketika berusia tiga bulan. Ayah Bruce, Lee Hoi-chuen, adalah orang Cina Han, dan ibunya, Grace Ho, berketurunan Eurasia.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Ayah Lee Lee Hoi-chuen adalah bintang opera Kantonis yang terkenal. Akibatnya, Lee muda diperkenalkan ke dunia pawagam pada usia yang sangat muda dan muncul di banyak filem pada usia muda. Lee mempunyai peranan pertamanya sebagai seorang anak yang dibawa ke panggung dalam filem Golden Gate Girl.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Ketika berusia sembilan tahun, dia akan membintangi filem bersama ayahnya di The Kid pada tahun 1950, yang berdasarkan watak buku komik dan menjadi peranan utamanya. Pada usia 18 tahun, dia telah muncul dalam dua puluh filem.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Setelah belajar di Tak Sun School, beberapa blok dari rumahnya di 218 Nathan Road, Kowloon, Lee memasuki sekolah rendah di Kolej Katolik La Salle pada usia 12. Pada tahun 1956, akibat salah laku akademik dan moral , dia dipindahkan ke St. Louis. Francis Xavier's College, di mana dia akan diajar oleh Saudara Edward, seorang guru sekolah dan pelatih tinju.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Setelah Lee terlibat dalam banyak pergaduhan jalanan, orang tuanya memutuskan bahawa dia perlu dilatih dalam seni mempertahankan diri. Rakan Lee William Cheung memperkenalkannya kepada Ip Man tetapi ditolak biasiswa untuk belajar Wing Chun Kung Fu di bawah undang-undang anti-imigrasi Cina yang telah lama berlaku. Latar belakang Jerman seperempatnya di sisi ibunya mungkin menjadi halangan pertama untuk latihan Wing Chun, tetapi Cheung akan bercakap dan Lee akan diterima di sekolah.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Lee memulakan latihan di Wing Chun dan Jip Man. Yip cuba menghalang pelajarnya bertengkar di kelab jalanan Hong Kong dengan mendorong mereka untuk bertanding dalam pertandingan yang dianjurkan. Setelah setahun berlatih dengan Wing Chun, kebanyakan pelajar Yip Man enggan berlatih dengan Lee ketika mereka mendengar tentang perlumbaan campurannya, kerana orang Cina sering menentang mengajar teknik seni mempertahankan diri bukan Asia mereka.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Rakan kontroversi Lee, Hawkins Cheung, mengatakan, "Mungkin kurang dari enam orang di seluruh keluarga Wing Chun dididik sendiri, atau sebahagiannya dididik oleh Yip Man". Namun, Lee menunjukkan minat terhadap Wing Chun dan terus berlatih secara peribadi dengan Jip Man, William Cheung dan Wong Shun Leung.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Pada tahun 1958, Bruce memenangi tinju di sekolah Hong Kong, mengalahkan bekas juara Gary Elms di final. Pada tahun itu, Lee juga merupakan penari cha-cha, memenangi Crown Colony Cha-Cha Championship Hong Kong.

Filem Bruce Lee di Hong Kong dan terobosan Hollywood

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Pada tahun 1971, Lee muncul dalam empat episod siri televisyen Longstreet, yang ditulis oleh Silliphant. Lee berperanan sebagai Li Tsung yang mengajar seni mempertahankan diri kepada gelaran pelakon Mike Longstreet (diperankan oleh James Franciscus), dan unsur-unsur utama falsafah seni mempertahankan diri dicatatkan dalam dokumen itu. Menurut pernyataan yang dibuat oleh Lee, dan Linda Lee Cadwell setelah kematian Lee, pada tahun 1971 Lee menayangkan siri televisyennya sendiri berjudul The Warrior, yang wawancaranya juga disahkan oleh Warner Bros.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Dalam wawancara yang disiarkan di televisyen pada 9 Disember 1971. Dalam Pertunjukan Pierre Berton, Lee mengatakan bahawa kedua-dua Paramount dan Warner Brothers menginginkan dia "berada dalam keadaan moden, dan bahawa mereka menganggap idea Barat sudah keluar, dan saya ingin membuat orang Barat ”.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Namun, menurut Cadwell, konsep Lee dirancang semula dan dinamakan semula sebagai Kung Fu, tetapi Warner Bros. dia tidak memberikan kredit kepada Lee. The Warner Brothers menyatakan bahawa untuk beberapa waktu mereka mencipta idea yang sama, yang diciptakan oleh dua pengarang dan editor, Ed Spielman dan Howard Friedlander pada tahun 1969, juga oleh pengarang Lee, Matthew E. Polly. Menurut sumber-sumber ini, alasan Lee tidak disamar sebagai sebahagian adalah kerana rasnya, tetapi terutama kerana dia memiliki nama yang kuat.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Peranan rahib Shaolin di Wild West akhirnya diberikan kepada seniman bukan tentera pada masa itu, David Carradine. Dalam wawancara dengan The Pierre Berton Show, Lee mengatakan dia memahami sikap Warner Brothers terhadap tiruan dalam siri ini: "Mereka menganggap kecerdasan perniagaan berbahaya. Saya tidak menyalahkan mereka. Sekiranya keadaan tidak berubah, bintang Amerika akan telah datang ke Hong Kong, dan adakah akan ada penerimaan ".

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Produser Fred Weintraub telah menasihati Lee untuk kembali ke Hong Kong dan membuat filem untuk para eksekutif Hollywood. Tidak berpuas hati dengan peranannya sebagai penyokong di AS, Lee telah kembali ke Hong Kong. Tidak menyedari bahawa Green Hornet telah berjaya dimainkan di Hong Kong dan secara tidak sah disebut sebagai "The Kato Show", dia terkejut dikenali sebagai bintang pertunjukan. Setelah menemu ramah kedua Shaw Brothers Studio dan Golden Harvest, Lee menandatangani kontrak lakonan filem untuk dua filem yang dihasilkan oleh Golden Harvest.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Lee memainkan peranan utama pertamanya di The Big Boss (1971), yang merupakan kejayaan besar di box office di seluruh Asia dan membuatnya kuat. Dia segera mengikutinya dengan Fist of Fury (1972), yang memecahkan rekod box office yang sebelumnya ditetapkan oleh The Big Boss. Setelah menyelesaikan kontrak dua tahun pertamanya, Lee merundingkan kontrak baru dengan Golden Harvest. Lee kemudian mengasaskan syarikatnya sendiri, Concord Production Inc., dan Chow.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Dengan filem ketiganya, The Way of the Dragon (1972), dia diberi wewenang penuh untuk menghasilkan sebuah filem sebagai penulis, pengarah, bintang, dan seniman bela diri. Pada tahun 1964, di sebuah pameran di Long Beach, California, Lee bertemu juara karate Chuck Norris. In the Way of the Dragon Lee memperkenalkan Norris kepada penonton filem sebagai lawannya, yang persaingannya dianggap "salah satu adegan pertempuran terbaik dalam seni mempertahankan diri dan sejarah filem". Peranan ini pada mulanya diberikan kepada juara karate Amerika, Joe Lewis. Fist of Fury dan Way of the Dragon terus memperoleh anggaran US $ 100 juta dan US $ 130 juta di seluruh dunia.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Dari bulan Ogos hingga Oktober 1972, Lee mula mengerjakan filem keempatnya Golden Harvest Game of Death. Dia mula merakam adegan lain, termasuk rentetan pertarungannya dengan bintang bola keranjang Amerika 7 kaki 2 (218 cm), Kareem Abdul-Jabbar, bekas pelajar. Produksi ini dibuat pada bulan November 1972 ketika Warner Brothers memberi peluang kepada Lee untuk membintangi Enter the Dragon, filem pertama yang dihasilkan bersama oleh Concord, Golden Harvest, dan Warner Bros. Pembuatan filem bermula di Hong Kong pada Februari 1973 dan berakhir pada bulan April 1973.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Satu bulan selepas rakaman itu, syarikat produksi lain, Starseas Motion Pictures, mencalonkan Bruce Lee sebagai pelakon utama dalam Fist of Unicorn, walaupun dia sudah setuju untuk mengatur urutan perang dalam filem itu sebagai kebaikan kepada rakan lamanya Unicorn Chan.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Lee telah merancang untuk menuntut syarikat produksi itu, tetapi dia mempertahankan persahabatannya dengan Chan. Namun, hanya beberapa bulan setelah selesainya Enter the Dragon, dan enam hari sebelum pembebasannya pada 26 Julai 1973, Lee meninggal dunia. Enter the Dragon akan terus menjadi salah satu filem terlaris tahun ini dan menjadikan Lee sebagai legenda seni. Ia dibuat dengan harga AS $ 850.000 pada tahun 1973 (bersamaan dengan $ 4 juta untuk inflasi pada tahun 2007). Masukkan Naga dan terus menghasilkan anggaran 350 juta dolar di seluruh dunia. Filem ini telah menghasilkan tugas singkat dalam seni bela diri, menggabungkan lagu-lagu seperti "Kung Fu Fighting" dan drama TV lain.

Seni mempertahankan diri dan kecergasan Bruce Lee

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Faktor utama dalam pengembangan seni mempertahankan diri Lee adalah kajiannya tentang Wing Chun. Lee berumur 16 tahun di bawah cikgu Wing Chun, Yip Man antara tahun 1956 dan 1957 setelah dikalahkan oleh ahli geng. Kelas khas Yip biasanya terdiri daripada latihan bentuk, chi sao (tangan melekit), teknik dummy, dan pertarungan bebas. Tidak ada corak yang ditetapkan di bilik darjah.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Dengan berat 172 cm dan berat 64 kg pada waktu itu, Lee terkenal dengan kekuatan dan stamina fizikalnya yang kuat, yang diperoleh melalui penggunaan stamina jenis yang kuat untuk sekuat mungkin. Selepas perlawanannya dengan Wong Jack Man pada tahun 1965, Lee mengubah pendekatannya untuk latihan seni. Lee merasakan bahawa banyak pemuzik perang pada zamannya tidak menghabiskan cukup masa untuk mempersiapkan keadaan fizikal.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Lee menggabungkan semua elemen kekuatan mutlak - kekuatan otot, daya tahan otot, daya tahan jantung, dan kelenturan . Gunakan teknik bina badan tradisional untuk membina otot tertentu, atau ia boleh digunakan secara berlebihan, kerana itu dapat mengurangkan kelajuan atau fleksibiliti. Pada masa yang sama, dari segi keseimbangan, Lee menyimpulkan bahawa persiapan mental dan spiritual sangat penting untuk kejayaan latihan fizikal dalam kemahiran seni mempertahankan diri.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Lee juga menikmati latihan yang berlawanan antara pelbagai seni mempertahankan diri, dan minat tertentu dalam gusti. Setelah berkawan dengan Gene LeBell yang telah bermain dengan baik di set The Green Hornet, Lee berjanji untuk mengajarnya seni dengan bergilir-gilir mengajar judo dan seni mempertahankan diri. Dia juga berlatih dengan hakim lain di Seattle dan California, dan menyatakan keinginan LeBell untuk menggabungkan judo dengan seni mempertahankan diri. Walaupun Lee memilih untuk berdebat dengannya, tidak ada gunanya dalam proses editorial kerana tidak membelah secara visual, dia menunjukkan pergerakan yang nyata dalam filemnya, seperti The Way of the Dragon, di mana wataknya menghilangkan lawannya dengan leher yang dipegang oleh LeBell, dan Enter the Dragon, kata pengantar yang menampilkan Lee memperkenalkan lawan dengan barisan lengan.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Menurut Linda Lee Cadwell, segera setelah pindah ke Amerika Syarikat, Lee mulai memandang serius pemakanan dan tertarik dengan makanan sihat, minuman berprotein tinggi, dan vitamin dan mineral.

:diamond_shape_with_a_dot_inside: Dia kemudian menyimpulkan bahawa mendapatkan badan yang berfungsi dengan baik adalah seperti memastikan enjin kereta berjalan dengan baik. Secara kiasan, kerana seseorang tidak dapat membiarkan kereta berjalan dengan bahan bakar oktan rendah, seseorang tidak akan dapat memberi makan tubuhnya dengan makanan tetap yang tidak sihat, dan dengan "bahan bakar yang tidak betul", tubuh manusia akan melakukannya secara sembrono atau cuai. Lee juga menghindari makanan yang dipanggang dan tepung halus, menggambarkannya sebagai memberi kalori kosong kepada tubuhnya. Dia terkenal sebagai orang yang menyukai makanan Asia kerana ragamnya, dan sering makan makanan dengan campuran sayur-sayuran, nasi dan ikan. Lee tidak menyukai produk tenusu dan akibatnya, dia menggunakan susu tepung dalam makanannya.

Soalan Lazim

Berikut adalah beberapa soalan yang sering diajukan oleh orang-orang yang berkaitan dengan topik bagaimana Bruce Lee mati;

1. Adakah Bruce Lee seorang seniman bela diri yang sebenar?

Dia berlatih dalam seni Wing Chun dan kemudian memasukkan pengaruh lain dari pelbagai sumber ke dalam semangat seni mempertahankan diri, yang disebutnya sebagai Jeet Kune Do (The Way of the Intercepting Fist). Lee memiliki kediaman di Hong Kong dan Seattle.

2. Adakah Bruce Lee telah mengeluarkan kelenjar peluh?

Beberapa bulan sebelum kematiannya, Lee menjalani pembedahan untuk mengeluarkan kelenjar peluh dari ketiaknya, kerana dia menganggap lubang kecil terlihat buruk di layar. Ini mengurangkan keupayaan tubuhnya untuk menghilangkan haba. Dia dikejarkan ke hospital di mana dia hampir meninggal dunia akibat edema serebrum.

3. Adakah Bruce Lee dan Chuck Norris berkawan?

Semasa pertandingan, Norris bertemu dengan Bruce Lee, yang kemudian dikenali sebagai siri TV Green Hornet. Mereka menjalin persahabatan, latihan dan hubungan kerja. Pada tahun 1969, pada hujung minggu pertama bulan Ogos, Norris mempertahankan gelarannya sebagai juara dunia di International Karate Championship.

4. Adakah Bruce Lee menghadiri pengkebumian Ip Man?

Beberapa orang mengatakan hubungan antara Bruce Lee dan IP Man tidak baik. orang mengatakan bahawa Bruce Lee tidak menghadiri pengebumian IP Man. Sebilangan orang mengatakan bahawa mereka benar-benar berperang di Hong Kong. Tetapi beberapa orang telah menemui gambar Bruce Lee di pengkebumian IP Man di Hong Kong.

5. Siapa seniman bela diri terhebat sepanjang masa?

Walaupun dengan semua orang yang tidak percaya di sana, Bruce Lee terus dilihat oleh orang ramai sebagai seniman bela diri yang paling hebat. Dia dijuluki oleh Dana White sebagai "ikon pertempuran seluruh dunia" bukan hanya karena seni bela diri tetapi juga kerana falsafah, filem, kemampuan mengajarnya, dan banyak lagi.

6. Adakah Bruce Lee ditendang di belakang?

Pada tahun 1969, Bruce mengalami kecederaan punggung yang teruk semasa latihan biasa kerana dia tidak dapat memanaskan badan dengan betul. Dia telah diberitahu bahawa dia tidak akan lagi dapat melakukan seni mempertahankan diri dan tidak akan pergi seperti biasa. Dari masa pemulihan sepanjang tahun ini yang banyak dihasilkan oleh tulisan Bruce Lee.

Kesimpulannya

:ballot_box_with_check: Lee meninggal sebulan sebelum filem karate ikonik Enter the Dragon dirilis, yang mengesahkan kedudukannya sebagai ikon antarabangsa.

:ballot_box_with_check: Dia telah selesai menjalani penggambaran di Hong Kong, dan sedang mengerjakan proses produksi di latar belakang.

:ballot_box_with_check: Semasa salah satu adegan filem pada 10 Mei 1973, Lee tiba-tiba jatuh ke kejutan pasukannya.

:ballot_box_with_check: Dia dibawa ke Hong Kong Baptist Hospital, di mana doktor mendiagnosisnya dengan edema serebrum.

:ballot_box_with_check: Para doktor memberinya ubat anti-radang, tetapi ini bukan kali terakhir dia mengalami masalah kesihatan yang boleh menyebabkan kematiannya.

:ballot_box_with_check: Akhir tahun itu, pada 20 Julai 1973, Lee berada di Hong Kong dengan penerbit konvensyen Raymond Chow untuk membincangkan pembuatan filem baru.

:ballot_box_with_check: Pada malam itu, Lee mengunjungi apartmen Betty Ting Pei, seorang pelakon Taiwan yang kemudian mengakui bahawa dia mempunyai hubungan rapat dengan Lee.

:ballot_box_with_check: Bruce mengeluh bahawa dia sakit kepala, dan Ting memberinya pil sakit Equagesic sebagai ubat.

:ballot_box_with_check: Lee kemudian tertidur, dan meninggal

:ballot_box_with_check: Ambulans dipanggil, tetapi mengumumkan bahawa Bruce Lee telah mati ketika dia tiba, pada usia 32 tahun.

Baca Juga:point_down:

Kemalangan Kereta Mark Hamill

Quinton Anderson Reynolds

Filem Marvel Dalam Susunan Kronologi