Bagaimana gempa bumi berlaku? Gempa berlaku apabila dua bahagian permukaan bumi tiba-tiba bergerak kerana hubungan antara satu sama lain di sepanjang garis sesar dan disebabkan oleh kekuatan tektonik. Gempa pada dasarnya adalah pergerakan permukaan bumi yang tidak dijangka. Gempa bumi disebut gempa tektonik, ketika sejumlah besar tenaga dilepaskan dalam bentuk getaran dan gegaran.

Bagaimana gempa bumi berlaku?

Apa itu gempa bumi?

Gempa bumi didefinisikan sebagai gegaran permukaan bumi yang disebabkan oleh pembebasan tenaga secara tiba-tiba di litosfer bumi yang menimbulkan gelombang seismik. Gempa bumi mempunyai ukuran yang berbeza kerana beberapa gempa bumi sangat lemah sehingga kita tidak dapat merasakannya dan ada yang cukup ganas yang mendorong objek dan orang ke udara, dan keganasan ini menyebabkan kehancuran di seluruh kota.

Bagaimana gempa bumi berlaku di permukaan bumi? Di permukaan bumi, gempa bumi terjadi dengan menggegarkan dan mengganggu tanah. Tsunami berlaku ketika pusat gempa besar terletak di luar pesisir dan dasar laut dapat diganti dengan cukup. Tanah runtuh dan aktiviti gunung berapi juga boleh dicetuskan oleh gempa bumi.

Gempa bumi yang berlaku secara semula jadi

Apabila terdapat cukup disimpan elastik tenaga terikan untuk memandu patah pembiakan sepanjang satah sesar di bumi, gempa bumi tektonik berlaku. Sekiranya tidak ada penyelewengan di sepanjang permukaan kerosakan yang meningkatkan daya tahan geseran, sisi-sisi kesalahan bergerak melewati satu sama lain secara seismik dan lancar. Sebilangan besar permukaan kerosakan menyebabkan bentuk tingkah laku slip-slip. Apabila kesalahan telah terkunci, gerakan relatif antara plat terus berlanjutan yang menyebabkan peningkatan tekanan dan tenaga regangan tersimpan dalam isipadu di sekitar permukaan kerosakan.

Seluruh proses berlanjutan sehingga tekanan meningkat cukup untuk menembus asperiti yang secara tiba-tiba memungkinkan meluncur di atas bahagian kesalahan yang terkunci dan melepaskan tenaga yang tersimpan. Tenaga ini dikeluarkan sebagai gabungan pemanasan geseran permukaan kerosakan, gelombang seismik regangan elastik terpancar, dan retakan batu, itulah sebab bagaimana gempa bumi berlaku . Dianggarkan hanya 10 peratus atau kurang dari jumlah tenaga gempa yang dipancarkan sebagai tenaga gempa. Sebilangan besar tenaga gempa digunakan untuk menukar menjadi haba yang dihasilkan oleh geseran atau untuk menggerakkan pertumbuhan patah gempa. Oleh itu, gempa bumi menurunkan tenaga keupayaan elastik bumi yang ada dan meningkatkan suhunya, walaupun perubahan ini tidak dapat dilihat berbanding dengan aliran haba konduktif dan konvektif yang keluar dari bahagian dalam bumi.

Gempa bumi dan aktiviti gunung berapi

Sebilangan besar gempa bumi terjadi di kawasan gunung berapi dan disebabkan di sana, baik oleh kesalahan tektonik dan pergerakan magma di gunung berapi. Gempa bumi ini boleh menyebabkan letusan gunung berapi, seperti semasa letusan Gunung St. Helens pada tahun 1980. Gempa bumi boleh berfungsi sebagai penanda lokasi magma yang mengalir di seluruh gunung berapi. Gerombolan ini dapat dirakam oleh seismometer dan tiltmeters. Seismometer dan tiltmeters adalah alat yang mengukur cerun tanah dan digunakan sebagai sensor untuk meramalkan letusan yang akan datang.

Apa itu gempa bumi?

Apa yang dijelaskan oleh gempa bumi?

Dalam penjelasan mengenai gempa bumi, saya akan menjelaskan bahawa bagaimana gempa bumi berlaku . Pada dasarnya, gempa bumi berlaku apabila dua blok bumi tiba-tiba melintas satu sama lain. Permukaan di mana slip dua blok disebut kesalahan. Pusat pusat adalah lokasi di bawah permukaan bumi di mana gempa bermula, dan pusat gempa adalah lokasi tepat di atasnya di permukaan bumi.

Gempa bumi kadang-kadang mengejutkan. Gempa depan adalah gempa bumi yang lebih kecil yang mempunyai tempat yang sama berlaku dengan gempa yang lebih besar yang berlaku selepasnya. Gempa terbesar yang disebut gempa utama. Mainshock selalu mempunyai gempa susulan yang mengikuti. Gempa susulan dianggap sebagai gempa kecil yang berlaku selepas itu di tempat yang sama dengan gempa utama. Gempa susulan dapat berlanjutan selama berminggu-minggu, bulan, dan bahkan bertahun-tahun setelah kejutan utama, bergantung pada ukuran gegaran utama.

Mengapa bumi bergoncang ketika ada gempa bumi?

Semasa tepi kerosakan tersekat bersama, dan blok lain bergerak, tenaga yang menyebabkan blok meluncur satu sama lain sedang disimpan. Tenaga yang tersimpan dilepaskan dalam proses mengatasi geseran tepi bergerigi dengan kekuatan blok bergerak. Tenaga dibebaskan dari kerosakan di semua sisi dalam bentuk gelombang seismik seperti riak di kolam. Ketika mereka melaluinya, gelombang seismik menggegarkan bumi. Apabila gelombang mencapai permukaan bumi, mereka menggegarkan apa sahaja di atasnya, seperti orang yang tinggal di atasnya dan rumah mereka.

Bagaimana gempa bumi direkodkan?

Instrumen yang merakam Gempa disebut seismograf. Rakaman yang dibuat oleh seismograf disebut seismogram. Asas seismograf dan berat yang bebas gantung dipasang dengan kuat di tanah. Apabila tanah digegarkan oleh gempa, ia menyebabkan dasar seismograf bergegar. Sebaliknya, tali yang digantungnya menyerap semua pergerakan. Perbezaan kedudukan antara bahagian gegaran seismograf dan bahagian tidak bergerak adalah apa yang direkodkan.

Skala gempa skala Richter

tahap magnitud kategori kesan
kurang dari 1 hingga 3 mikro umumnya tidak dirasakan oleh orang, walaupun dirakam pada alat muzik tempatan
3 - 4 bawah umur dirasakan oleh banyak orang; tiada kerosakan
4 - 5 cahaya dirasakan oleh semua; pecahan kecil objek
5 - 6 sederhana beberapa kerosakan pada struktur yang lemah
6 - 7 kuat kerosakan sederhana di kawasan berpenduduk
7 - 8 utama kerosakan serius di kawasan yang luas; kehilangan nyawa
8 dan lebih tinggi hebat kemusnahan teruk dan kehilangan nyawa di kawasan yang luas

Punca gempa bumi

:small_blue_diamond: Ramai orang tidak mengetahui sebab sebenar bagaimana gempa bumi berlaku . Gempa bumi berlaku di bumi terutamanya pada tali pinggang yang bertepatan dengan margin plat tektonik. Ini telah lama tercermin dalam katalog gempa bumi, dan mudah dilihat pada peta gempa moden, yang menunjukkan pusat-pusat yang ditentukan oleh instrumen. Circum-Pacific Belt adalah tali pinggang gempa terpenting, yang meliputi sebahagian besar kawasan pesisir yang padat di Lautan Pasifik, misalnya, di New Zealand, New Guinea, Jepun, Kepulauan Aleutian, Alaska, dan bahagian barat Amerika Utara dan Selatan.

:small_blue_diamond: Dianggarkan 80 peratus tenaga yang dikeluarkan oleh gempa bumi berasal dari mereka yang berpusat di kawasan ini. Aktiviti seismik tidak sama di sepanjang tali pinggang, dan terdapat banyak cabang di titik yang berbeza. Kerana di banyak tempat Circum-Pacific Belt dikaitkan dengan gunung berapi, ia telah dijuluki sebagai "Pacific Ring of Fire."

:small_blue_diamond: Alpide Belt, melewati wilayah timur Mediterranean melalui Asia dan bergabung dengan Circum-Pacific Belt di Hindia Timur. Tenaga gempa di tali pinggang ini adalah kira-kira 15 peratus daripada jumlah dunia. Terdapat juga tali pinggang yang tersambung untuk aktiviti gempa, terutama di sepanjang tebing samudera, yang termasuk di Lautan Artik, Lautan Atlantik, dan Samudera Hindia barat serta lembah-lembah di Afrika Timur. Ini pengedaran seismicity seluruh dunia adalah lebih baik difahami dari segi susunan plat tektonik itu.

Kesan gempa

Berikut ini disebutkan beberapa kesan gempa bumi yang meliputi guncangan tanah, kerusakan permukaan, kegagalan tanah, dan tsunami.

:one: Gegaran Tanah

:small_blue_diamond: Ini adalah istilah yang digunakan terutamanya untuk menjelaskan bagaimana gempa bumi berlaku . Gegaran tanah disebabkan oleh gelombang badan dan gelombang permukaan. Sebagai amalan umum, keparahan gegaran tanah meningkat apabila ukurannya bertambah dan berkurang ketika jarak dari kesalahan penyebab meningkat. Walaupun fizik gelombang seismik kompleks, gegaran tanah dapat didefinisikan dari segi gelombang badan, mampatan, atau P, dan ricih, atau S, dan gelombang permukaan, Rayleigh dan Cinta.

:small_blue_diamond: Gelombang P menyebarkan di Bumi dengan kelajuan sekitar 15.000 batu per jam dan merupakan gelombang pertama yang boleh menjadi penyebab gempa bumi. Gelombang S datang seterusnya dan menyebabkan struktur bergetar dari satu sisi ke sisi lain. Gelombang tersebut merupakan gelombang yang paling merosakkan, kerana bangunan lebih mudah rosak oleh pergerakan mendatar daripada pergerakan menegak. Gelombang P dan S menyebabkan getaran frekuensi tinggi; Sementara itu, gelombang Rayleigh dan gelombang Cinta, menyebabkan getaran frekuensi rendah. Gelombang badan dan muka menyebabkan bumi, dan akibatnya bangunan, ia bergetar dengan cara yang kompleks . Tujuan struktur tahan gempa adalah untuk membina struktur yang dapat menahan gegaran tanah yang disebabkan oleh gelombang badan dan gelombang permukaan.

:small_blue_diamond: Dalam pengezonan penggunaan tanah dan reka bentuk tahan gempa, maklumat amplitud, pembentukan frekuensi, dan waktu gegaran tanah diperlukan. Masalah-masalah ini dapat ditentukan oleh data visual (empirikal) yang menghubungkan besarnya dan taburan intensiti gempa Mercalli yang Diubah, jarak dari bangunan dari kesalahan penyebab, dan sifat fizikal tanah dan batu yang mendasari bangunan. Nilai berangka dari Skala Intensiti Mercalli yang Diubahsuai menunjukkan kesan gegaran Ground pada seseorang, pada bangunan dan di permukaan bumi.

:small_blue_diamond: Apabila kesalahan meletus, gelombang seismik menyebar ke semua arah, menyebabkan bumi bergetar pada frekuensi antara 0.1 hingga 30 Hertz. Bangunan bergetar kerana gegaran tanah; kerosakan berlaku sekiranya struktur tidak dapat menahan pergerakan ini. Gelombang mampatan dan gelombang ricih khususnya menyebabkan getaran frekuensi tinggi (lebih besar daripada 1 Hertz) yang lebih efisien daripada gelombang frekuensi rendah yang menyebabkan getaran tahap rendah. Gelombang Rayleigh dan cinta menyebabkan getaran frekuensi rendah yang berfungsi jauh lebih baik daripada gelombang frekuensi tinggi menyebabkan bangunan tinggi bergetar. Kerana amplitud getaran frekuensi rendah terurai lebih cepat daripada getaran frekuensi tinggi kerana jarak dari kesalahan meningkat, bangunan tinggi yang terletak pada jarak yang jauh (60 batu) dari kesalahan kadang-kadang akan rosak.

:two: Kerosakan Permukaan

:small_blue_diamond: Ini adalah pergerakan pembezaan dari sisi yang berbeza dari patah tulang di permukaan bumi dan boleh tergelincir, normal, dan terbalik. boleh didapati kombinasi jenis slip-slip dan dua jenis kesalahan yang lain. Walaupun hakikat bahawa pemindahan jenis ini dapat terjadi akibat tanah runtuh dan dangkal lain, kesalahan permukaan berlaku untuk pergerakan pembezaan yang disebabkan oleh kekuatan mendalam di Bumi, pergerakan lambat deposit sedimen ke Teluk Mexico, dan kesalahan berkaitan dengan kubah garam .

:small_blue_diamond: Kecederaan dan kematian yang disebabkan oleh kerosakan permukaan tidak mustahil, namun kecederaan boleh berlaku akibat kerosakan pada struktur. Kerosakan permukaan, disebabkan oleh kesalahan slip-slip, umumnya mempengaruhi zon sempit panjang yang jumlah keseluruhannya sedikit berbanding dengan kawasan lengkap yang dipengaruhi oleh gegaran tanah. Bagaimanapun, kerosakan pada struktur yang terletak di zon sesar dapat tinggi, terutama di mana penggunaan tanah sangat intensif. Berbagai struktur telah rusak akibat kerusakan permukaan, termasuk pangsapuri , rumah, bangunan komersial, panti jompo, landasan kereta api, jalan raya, liang, jambatan, saluran, saluran air, sumur air, dan saluran air, gas, dan saluran pembuangan. Kerosakan struktur jenis ini telah berubah dari yang kecil hingga sangat parah. Gambaran mengenai kerosakan yang melampau terjadi pada tahun 1952 ketika tiga terowong kereta api mengalami kerosakan yang teruk dengan kesalahan bahawa lalu lintas di landasan kereta api yang signifikan yang menghubungkan utara dan selatan California dihentikan selama 25 hari walaupun terdapat jadual pembaikan 24 jam.

:small_blue_diamond: Panjang, anjakan dan lebar permukaan pecah kerosakan menunjukkan jarak yang luas. Perpindahan kesalahan di Amerika Syarikat berkisar antara sebahagian kecil inci hingga lebih daripada 20 kaki pergerakan pembezaan. Keterukan bahaya yang berpotensi meningkat apabila ukuran perpindahan meningkat. Panjang pecah permukaan permukaan di darat berkisar antara kurang dari 1 batu hingga lebih dari 200 batu. Sebilangan besar pemindahan kerosakan terhad kepada zon sempit dengan lebar 6 hingga 1.000 kaki, namun pecah kerosakan anak syarikat yang berasingan mungkin berlaku 2 hingga 3 batu dari kerosakan utama. Wilayah yang mengalami gangguan akibat kesalahan permukaan berubah dengan panjang dan lebar zon pecah.

:three: Kegagalan Tanah

:small_blue_diamond: Liquefaction bukanlah sejenis kegagalan tanah; ia adalah proses fizikal yang berlaku semasa gempa bumi tertentu yang boleh menyebabkan kegagalan tanah. Hasil daripada pencairan, endapan tanah bebas tanah liat, pasir dan sedimen pada dasarnya, kehilangan kekuatan buat sementara waktu dan mengalir sebagai cecair likat dan bukan sebagai pepejal. Pencairan berlaku apabila gelombang ricih seismik melalui lapisan tanah berbutir yang direndam, memutarbelitkan struktur butirannya, dan menyebabkan sebahagian ruang kosong runtuh. Gangguan ke tanah yang disebabkan oleh keruntuhan ini menyebabkan pemindahan beban yang menggegarkan tanah dari kontak butiran ke butir di lapisan tanah ke air liang. Pertukaran beban ini meningkatkan tekanan pada air liang, baik membuat saliran terjadi atau, jika saliran terkurung, perkembangan tekanan air liang secara tiba-tiba. Pada titik ketika tekanan air liang naik ke tekanan yang disebabkan oleh berat tiang tanah, lapisan tanah berbutir terus seperti cecair dan bukan seperti pepejal untuk jangka waktu yang singkat. Dalam keadaan ini, ubah bentuk boleh berlaku tanpa masalah.

:small_blue_diamond: Cecair terbatas pada keadaan geologi dan hidrologi tertentu, terutama kawasan di mana pasir dan residu disimpan sejak 10,000 tahun terakhir dan di mana air tanah berada di dalam 30 kaki permukaan. Sebahagian besarnya, semakin muda dan semakin longgar residu dan semakin tinggi permukaan air, tanah yang lebih rentan terhadap pencairan.

:small_blue_diamond: Pencairan menyebabkan tiga jenis kegagalan tanah: penyebaran lateral, kegagalan aliran, dan kehilangan kekuatan galas. Lebih-lebih lagi, pencairan meningkatkan penempatan tanah dan kadang-kadang menimbulkan bisul pasir. Bisul pasir boleh menyebabkan banjir dan pemendapan kelodak.

:small_blue_diamond: Penyebaran Lateral merangkumi pergerakan lateral blok besar tanah kerana pencairan di lapisan bawah permukaan. Pergerakan berlaku dalam keadaan gegaran tanah yang disebabkan oleh gempa bumi. Penyebaran lateral dibuat pada lereng yang lembut, biasanya pada tempat yang berada dalam lingkungan 0.3 dan 3 darjah. Pergerakan mendatar pada penyebaran lateral umumnya hanya sekitar 10 hingga 15 kaki, tetapi, di mana cerun sangat disukai dan jangka masa gegaran tanah panjang, pergerakan lateral dapat mencapai 100 hingga 150 kaki. Penyebaran lateral biasanya terpisah di dalam, membentuk pelbagai celah dan selendang.

:small_blue_diamond: Kerosakan yang disebabkan oleh penyebaran lateral kadang-kadang menjadi bencana, namun secara amnya menyusahkan. Sebagai contoh, semasa Putera William Sound pada tahun 1964, Alaska, gegaran, lebih dari 200 jambatan telah dirosakkan oleh penyebaran selendang banjir yang selari ke saluran sungai. Penyebaran deposit ini memampatkan jambatan di saluran, geladak tertutup, mendorong tempat tidur sedimen ke atas penyangga, dan dermaga dan penyangga yang miring dan bergeser.

:small_blue_diamond: Penyebaran lateral merosakkan terutamanya ke saluran paip. Pada tahun 1906, pelbagai kerosakan saluran paip berlaku di bandar San Francisco semasa gempa akibat penyebaran lateral. Pecah bekalan air menghalang usaha untuk memadamkan api yang menyala semasa gempa. Dengan cara ini, mungkin perpindahan kegagalan tanah yang tidak dapat dilihat dengan jarak lebih dari 7 kaki sebahagian besarnya bertanggung jawab atas kemusnahan ke San Francisco pada tahun 1906.

:four: Tsunami

:small_blue_diamond: Tsunami adalah gelombang air yang dihasilkan oleh pergerakan menegak tiba-tiba di kawasan besar dasar laut semasa gempa bawah laut. Gelombang pasang surut sering disebut tsunami; namun, istilah ini adalah keliru. Tidak seperti gelombang laut biasa, tsunami tidak disebabkan oleh tindakan pasang surut Bulan dan Matahari. Ketinggian tsunami di lautan dalam adalah sekitar 1 kaki, namun jarak antara puncak gelombang sangat panjang, melebihi 60 batu. Kelajuan pelayaran tsunami menurun ketika kedalaman air berkurang. Pada pertengahan Pasifik, di mana kedalaman air mencapai 3 batu, kecepatan tsunami dapat melebihi 430 batu setiap jam. Ketika tsunami tiba di perairan cetek di sekitar pulau atau di landasan benua; ketinggian ombak biasanya meningkat, kadang-kadang mencapai 80 kaki. Jarak yang signifikan antara puncak gelombang menjadikan gelombang tidak menyebarkan tenaga sebagai ombak pecah; semua perkara sama, tsunami menyebabkan paras air naik dengan cepat di sepanjang garis pantai.

:small_blue_diamond: Gempa bumi dan gempa bumi bervariasi dalam ciri-ciri yang merosakkan. Gegaran tanah menyebabkan kehancuran terutama di sekitar kesalahan penyebab, namun tsunami menyebabkan penghapusan baik di kawasan tempatan dan di kawasan yang sangat jauh dari kawasan generasi tsunami.

Tsunami

Soalan Lazim

Berikut ini disebutkan beberapa pertanyaan yang sering diajukan berkaitan dengan bagaimana gempa bumi terjadi , yang dijawab secara ringkas:

1. Adakah manusia menyebabkan gempa bumi?

Ya, beberapa gempa kecil disebabkan oleh aktiviti manusia. Kejadian seismisitas merujuk kepada gempa bumi dan gegaran yang disebabkan oleh aktiviti manusia yang mengubah tekanan dan tekanan pada kerak bumi.

2. Apakah 4 jenis gempa bumi?

Terdapat empat jenis gempa bumi:

 1. Tektonik

 2. Gunung Berapi

 3. Runtuhkan

 4. Letupan

Gempa tektonik berlaku apabila kerak bumi pecah disebabkan oleh kekuatan geologi pada batu dan plat bersebelahan yang menyebabkan perubahan kimia dan fizikal.

3. Bolehkah anda merasakan gempa 1.0?

Biasanya, kita tidak dapat merasakan gempa 1.0. Gempa kecil yang jauh mungkin tidak akan dirasakan sama sekali, tetapi jika seseorang itu, itu akan menjadi goncangan lembut atau dua yang dapat dirasakan dengan mudah jika anda berada dalam keadaan diam dan duduk.

4. Bolehkah kita mencegah gempa bumi?

Kita dapat mengurangkan kesannya dengan ketara dengan mengenal pasti bahaya , membina struktur yang lebih selamat, dan memberikan pendidikan keselamatan gempa tetapi tidak ada kawalan manusia untuk mencegah gempa bumi sama sekali. Kita juga dapat mengurangkan risiko gempa akibat manusia dengan bersiap sedia untuk gempa bumi semula jadi.

5. Sejauh mana anda dapat merasakan gempa 9.0?

Di tempat dengan geologi yang kompleks, setiap kontak batu tersebar dan mengasimilasikan tenaga gempa, sehingga jauh anda mungkin merasakannya tetapi tidak melihat korban atau kerosakan. Di Benua Amerika Syarikat, dengan geologi lapisan-lapisan yang membuat panduan gelombang yang mahir, peristiwa 9.0 kemungkinan besar akan menghasilkan kerosakan yang nyata sejauh 565 batu.

6. Apakah jenis gempa yang paling berbahaya?

Gelombang cinta adalah yang paling berbahaya dari semua jenis gelombang seismik adalah gelombang Cinta. Gelombang cinta lebih pantas daripada gelombang Rayleigh dan gelombang ini lebih besar dalam amplitud .

7. Bagaimana kita dapat mencegah kerosakan gempa di rumah?

Berikut adalah cara-cara yang dapat membantu anda untuk mencegah kerosakan gempa di rumah:

 • Tempat perlindungan di tempat

 • Tutup kepala anda

 • Merayap di bawah perabot yang kukuh seperti meja atau meja yang berat, atau di dinding dalam

 • Jauhkan dari tempat kaca boleh pecah di sekitar tingkap, cermin, gambar, atau tempat rak buku atau perabot berat lain jatuh.

8. Bolehkah kita meramalkan gempa bumi?

Ya, kita boleh meramalkan gempa bumi. Sebilangan besar saintis pesimis dan percaya bahawa ramalan mungkin dan ada yang berpendapat bahawa ramalan gempa memang mustahil.

9. Di mana tidak ada gempa bumi?

Tidak ada tempat di dunia ini yang tidak mempunyai gempa bumi. Florida dan North Dakota adalah negeri-negeri yang mempunyai gempa bumi paling sedikit. Antartika mempunyai gempa paling sedikit di benua mana pun, tetapi gempa kecil boleh berlaku di mana sahaja di Dunia.

10. Apakah 5 gempa bumi terbesar yang pernah direkodkan?

 1. Valdivia, Chile, 22 Mei 1960 (9.5)

 2. Putera William Sound, Alaska, 28 Mac 1964 (9.2)

 3. Sumatera, Indonesia, 26 Disember 2004 (9.1)

 4. Sendai, Jepun, 11 Mac 2011 (9.0)

 5. Kamchatka, Rusia, 4 November 1952 (9.0)

Kesimpulannya :writing_hand:

:ballot_box_with_check: Artikel ini memberitahu maklumat lengkap mengenai bagaimana gempa bumi berlaku . Gempa bumi biasanya berlaku apabila batu di bawah bumi tiba-tiba pecah di sepanjang kerosakan. Tenaga yang dibebaskan semasa proses ini menyebabkan gelombang seismik yang membuat tanah bergegar. :ballot_box_with_check: Pada titik ketika dua bongkah batu atau dua pinggan saling menggosok; mereka melekat sedikit. Pada ketika batu pecah, gempa berlaku. :ballot_box_with_check: Plat tektonik dalam setiap kes bergerak secara beransur-ansur, namun mereka tersekat di pinggirnya kerana geseran. Ketika tekanan di pinggir mengatasi geseran, gempa berlaku yang membebaskan tenaga dalam gelombang yang bergerak melalui kerak bumi dan menyebabkan gegaran yang kita rasakan.

Baca Juga:point_down:

Berapa Lama Bumi

Tepezcohuite

Insurans gempa

Liputan Gempa

Gempa Peribadi