Bagaimana anda mengeja peti sejuk? Ia disebut sebagai peti sejuk. Walaupun begitu, beberapa orang mengunjunginya hanya sebagai peti sejuk. Biasanya, singkatan hanya menghalang ortografi perkataan yang diperluas. Oleh itu, ada apa dengan aksesori "d" di dalam peti sejuk? Kamus sejarah bahasa Inggeris mendefinisikan peti sejuk sebagai "Singkatan tidak rasmi untuk peti sejuk" dan mendakwa bahawa ejaan "frig" diilhami oleh nama jenama Frigidaire.

ETYMOLOGI REFRIGERATOR

Penyejukan buatan pertama kali tidak dapat ditandingi oleh William Cullen pada tahun 1748, dan {juga} mesin penyejuk terawal yang dikembangkan pada separuh abad kesembilan belas . Walau bagaimanapun, perkataan kotak es jauh lebih tua; ini berasal dari tahun 1600-an pertama, dan sejuk, dari kata kerja latin sejuk dan akhirnya dari kata sifat frigus, yang bermaksud "sejuk," berasal dari abad sebelumnya.

Fergus juga memberi Amerika Amerika dingin kata sifat kami. (Harus diingat bahawa, seperti halnya dengan kata-kata Latin, frigus dan peti sejuk setiap diucapkan dengan g yang ketat - yaitu, seperti g yang baik. Pergeseran ke suara soft-g - yaitu, diucapkan hanya seperti g dalam isyarat - dalam keadaan sejuk dan sejuk tidak berlaku sehingga setiap perkataan dibuat dalam bahasa Inggeris dan di bawah pengaruh pengucapan Perancis).

Oleh kerana peti ais menjadi biasa di isi rumah , adalah wajar bagi percakapan kata peti sejuk untuk jatuh ke dalam bahasa biasa.

Kenapa ia Peti Sejuk dan Peti Sejuk?

Terdapat banyak spekulasi di luar sana. Sebagai contoh, sementara beberapa kamus Amerika menggambarkan ortografi "frig" sebagai bahasa Inggeris, anda akan merasa sedih untuk mencari leksikon Inggeris yang menggunakan bentuk seperti itu. Macmillan, Collins, Longman, dan lain-lain senarai hanya peti sejuk untuk peti sejuk jenis pendek.

Dari Kamus Inggeris Oxford

Buku kata sejarah utama bahasa darat menggambarkan peti sejuk sebagai "singkatan kontroversi untuk peti sejuk" dan mengatakan bahawa ortografi "frig" mungkin dipengaruhi oleh jenama Frigidaire.

Peti sejuk

Mengapa peti sejuk mempunyai iklan?

Ia berusaha untuk membentuk sistem tulisan untuk menghubungkan sebutan yang betul: frig akan berima dengan rig dan digunakan sebagai sumpahan. Fringe akan mempunyai suara berlarutan. Peti sejuk kelihatan seperti rabung dengan f yang ditambahkan, dan berirama dengan rabung. 2. Mengapa peti sejuk tidak mempunyai iklan? Ia berasal dari peti sejuk Latin, dan, dalam bahasa Latin, saya mungkin pendek atau panjang (tidak ada yang menginginkan e yang senyap), dan dalam bahasa Latin, g lembut setelah ia muncul sebelum e.

Ringkasan

William Cullen mencipta mesin penyejuk buatan pertama pada tahun 1748, dan penyejuk pertama dikembangkan pada pertengahan abad ke-19, tetapi perkataan "peti sejuk" jauh lebih tua; ia kembali ke abad ketujuh belas pertama, dan lebih sejuk dari kata kerja Latin yang jarang terjadi dan akhirnya dari kata sifat frigus, yang bermaksud "sejuk," dari abad sebelumnya. Fergus juga memberi kata sifat dingin kepada Amerika Syarikat. (Harus diingat bahawa seperti kata Latin, dingin dan dingin diucapkan dengan suara g keras, yang mirip dengan suara ag. Mengubah menjadi g lembut bermaksud bahawa itu diucapkan seperti suara ag.

FRIDGE ATAU FRIG?

Perkataan kita cenderung mengucapkan \ Frij \ diluluskan kira dalam tempoh dua puluhan sebagai jenis yang dipendekkan dan diubah peti sejuk, mereplikasi unit bahasa kedua fonetik dalam lagi perkataan, walaupun kegunaan awal telah dieja peti es. Sebilangan penulis mengakui sifat frig atau peti sejuk elektrik yang dipotong dengan cara ortografinya dengan apostrof: sebuah studio bilik satu yang mewah hanya di perkarangan rumah besar yang hampir berlabuh. Sesuai sepenuhnya dengan mesin basuh pinggan mangkuk, pelupusan sampah, bob penyediaan, ketuhar dan peti sejuk. - The Times (London), tiga belas April 1974

KENAPA D?

Oleh itu, apakah kita cenderung membuat ortografi yang berubah? Seperti beberapa bentuk yang disingkat , tidak diragukan lagi bahawa peti ais tersebar luas dalam bahasa Inggeris yang dituturkan untuk jangka masa yang lama sebelum ia benar-benar digunakan dalam bentuk cetak dengan kerap.

Penulis yang menentukan cara mengeja perkataan memerlukan ejaan yang menggambarkan bagaimana perkataan itu diucapkan. Hanya memotong perkataan menjadi huruf dalam suku kata kedua, frig, bermasalah kerana kata-kata yang berakhir di dalam konsonan g diucapkan dengan bunyi keras-g: mug, beg, babi, dan seterusnya fakta sebenarnya adalah bahawa dalam bahasa Inggeris, bunyi terminal \ j \, seperti di \ frij, hampir dieja seiring dengan usia.

Setelah vokal yang mendahului suara \ j \ panjang, seperti dalam tempoh atau besar, tidak akan ada d; apabila vokal yang mendahului \ j \ pendek, iklan disisipkan, seperti pada hakim , jembatan, pondok, dan sebagainya adalah biasa bagi kata-kata yang dipotong untuk memeriksa huruf baru yang diperkenalkan ke dalam ortografinya, seperti yang diuntungkan untuk meresap atau memancutkan seperti ejaan dialektika kentang .

peti sejuk

Frig jenis pendek akan tetap ada sebagai varian ejaan peti sejuk yang kurang digunakan: “Tidak ada botol MDMA yang menggigil di dalam frig atau hutan tanaman topi herba pot yang tumbuh dari lumut. - Richard Buckley, w, 4-11 April 1988 "namun bahasa Inggeris sudah merangkumi kata kerja yang dieja frig - dengan satu pengertian yang bermaksud" menggosok atau mengunyah "dan yang lain mempunyai konotasi vulgar tambahan.

Pilihan untuk peti ais menawarkan jalan untuk mengelakkan kemungkinan salah tafsir. Oleh itu sebelum anda melambungkan d daripada peti sejuk, anda mungkin perlu meningkatkan sekitar untuk memeriksa jika ia tergolong kepada sesiapa pertama. Kecuali, tentu saja, baunya sangat mengerikan .

PERBEZAAN DALAM Ejaan Ejaan REFRIGERATOR DALAM BAHASA?

Terdapat perbezaan antara Inggeris Inggeris dan Inggeris Amerika: namun, terdapat perbezaan wilayah dalam dialek Inggeris dan Amerika. jika anda melihat satu perkara yang anda anggap aneh , peti sejuk = peti sejuk / peti sejuk

Ringkasan

Hanya memotong perkataan menjadi huruf dalam suku kata kedua, frig , bermasalah kerana kata-kata yang berakhir dalam konsonan g diucapkan dengan bunyi keras-g: mug, beg, babi, dan sebagainya. Fakta sebenarnya adalah bahawa dalam bahasa Inggeris, terminal \ j \ bunyi, seperti dalam \ frij, hampir dieja seiring dengan usia. sekali vokal yang mendahului bunyi \ j \ panjang, seperti dalam tempoh atau besar, tidak akan ada d; apabila vokal yang mendahului \ j \ pendek, iklan dimasukkan, seperti di hakim, jembatan , pondok, dan sebagainya adalah biasa bagi kata-kata yang dipotong untuk memeriksa huruf-huruf baru yang diperkenalkan ke dalam ortografinya, seperti yang diinginkan untuk meresap atau memancutkan seperti ejaan dialektika kentang

SIAPA YANG MENEMPAT "D" DI "FRIDGE"? JIKA PENDEK UNTUK "REFRIGERATOR," MENGAPA "FRIG"?

 • a: walaupun kebanyakan kamus menyenaraikan "peti sejuk" kerana sistem penulisan semata-mata untuk versi "peti sejuk" ini, beberapa melakukannya merangkumi versi "d" -lebih miniatur "frig" sebagai ejaan varian

 • Leksikon warisan bahasa negara Amerika (edisi ke-5), misalnya , hanya mempunyai ejaan "peti sejuk", sedangkan kamus Merriam-webster (edisi ke-11) termasuk "frig" sebagai varian.

 • Beberapa kamus Amerika menggambarkan ejaan "frig" sebagai bahasa Inggeris . Walau bagaimanapun, semua kamus rakyat Britain yang kami periksa (Macmillan, Collins, Longman, dll.) Hanya menyenaraikan "peti sejuk" untuk bentuk pendek "peti sejuk". menariknya, contoh bertulis paling awal untuk istilah di dalam leksikon bahasa Inggeris Amerika Syarikat adalah sistem tulisan "frig" (ditambah dengan apostrof bersekutu).

 • Sebenarnya, 5 daripada lapan contoh kamus Inggeris oxford mengeja istilah itu sementara bukan "d" (beberapa dengan dan beberapa tanpa apostrof).

 • Petikan "frig" utama Oxford adalah dari e. novel karya spanner 1926 yang rusak: "sebahagian besar barang kami di sini sejuk, dan tanpa kilang frig berfungsi, merkuri dapat memanjat semacam roket." namun, pembaca buku harian itu telah memperhatikan kita contoh "frig" sebelumnya dan oleh itu "pinggiran" jamak sebagai jenis "peti sejuk" yang dipendekkan.

 • s. wilding Cole menggunakan setiap istilah berkali- kali dalam "pembersihan kilang bir," sebuah makalah yang diberikan pada 13 Mac 1916, pada pertemuan di London bab asli institusi pembuatan bir

 • Dalam bahagian yang sangat baik mengenai pemeliharaan peti sejuk, misalnya, Cole mengatakan, "kebanyakan pembuat bir memahami bahawa kecuali 'frig' dan sesalur tidak bersih sepenuhnya, gangguan pasti akan berlaku."

peti sejuk

 • Petikan "peti sejuk" terawal dalam kamus bahasa Inggeris oxford adalah dari kerangka, sebuah novel jenayah tahun 1935 oleh Collin brooks: "adakah anda bermaksud bahawa anda hanya menyimpan mayat di dalam peti ais yang menantikan saat yang tepat untuk membawanya keluar?"

 • Kamus Bahasa Inggeris Oxford mempunyai contoh "frig" sejak tahun 1960. Inilah salah satu novel Amerika yang tenang, novel tahun 1955 oleh Graham Greene: "Kami tidak mempunyai frig - kami menghantar es."

 • Walaupun "peti sejuk" adalah satu-satunya sistem tulisan atau yang {disukai ramai yang popular} di lapan negara bersatu atau kamus Britain yang kami periksa , sentuhan googling mendapati bahawa "frig" tidak betul-betul menyejukkan tumitnya hari ini. Berikut adalah hanya beberapa daripada banyak contoh ditandakan sejak tahun lepas:

 • "Frig tidak menyejukkan, deep freezer baik-baik saja" ... "Mencari frig integral dengan dispenser ais / air hancur" ... "" Frig tidak sejuk lagi. Apa yang dapat saya lakukan? "..." Freezer berfungsi, tapi tidak sejuk "" "freezer separa sejuk, sejuk.

 • "Kata kerja yang sama dieja," frig, "yang digambarkan oleh kebanyakan kamus sebagai bahasa kasar, mempunyai banyak usaha untuk dilakukan dengan pemanasan daripada penyejukan.

 • Namun, adakah kata-kata yang mengerikan ini diucapkan ? Baiklah, kata kerja "frig" berima dengan "prig", tetapi kata nama dieja "frig" dan "peti sejuk" setiap sajak dengan "jembatan". dan sajak "frigging" dengan "menggali," demikian biasanya ejaannya dihubungkan dengan lafaz yang jelas .

Peti sejuk dalam Kamus Bahasa Inggeris Oxford

 • Ini menggambarkan "peti sejuk" sebagai singkatan tidak rasmi untuk "peti sejuk", istilah yang jauh lebih tua yang muncul pada awal tahun 1600-an. Ini menunjukkan bahawa sistem tulisan 'frig' mungkin dipengaruhi oleh jenama "Frigidaire" (lakonan "frigid air"). kamus Oxford

 • "Oxford, sebuah kamus yang menyokong bukti sejarah, juga menyatakan bahawa edisi 1886 dari john Russell Bartlett's Dictionary of Americanism merangkumi" peti sejuk "jenis pendek.

 • Kami akan menambah bahawa syarikat yang sekarang disebut sebagai Frigidaire disebut sebagai syarikat peti sejuk penjaga setelah ia disokong di Fort Wayne, iaitu pada tahun 1916.

 • Syarikat menggunakan nama "Frigidaire" pada tahun 1919, 3 tahun ketika "frig" dan "friges" digunakan dalam kertas diam yang disebutkan di atas. Oleh itu jenama "Frigidaire" mungkin mempengaruhi penggunaannya. Namun, itu bukan sumbernya.

 • Kami cenderung tidak dapat memberitahu dari contoh yang dinyatakan dalam kamus Inggeris oxford (atau beberapa yang lebih awal dalam buku google) yang berasal ejaan "frig" dan "peti sejuk".

 • Namun, kami akan membuat spekulasi mengenai mengapa "peti sejuk" menjadi ejaan yang dominan. Pertama sekali, sebutan semula jadi "peti sejuk" sesuai dengan kaedah yang dibunyikan oleh unit linguistik kedua di "peti sejuk."

 • Walaupun "frig" disebut metode yang sama dengan "fridge" begitu itu bermaksud peti sejuk, pengucapan semula jadi "frig" akan seperti kata kerja nakal yang cenderung kita sebutkan di atas.

 • Kami meneka bahawa penutur bahasa Inggeris biasanya menyukai sistem tulisan "peti sejuk"; sebagai hasil dari mereka secara naluriah mengucapkannya seperti huruf frig terdengar di "peti sejuk."

Ringkasan

Kami cenderung tidak dapat memberitahu dari contoh yang dinyatakan dalam kamus Inggeris oxford (atau beberapa yang lebih awal dalam buku google) yang berasal ejaan "frig" dan "peti sejuk". Pertama sekali, sebutan semula jadi "peti sejuk" sesuai dengan kaedah yang dibunyikan oleh unit linguistik kedua di "peti sejuk". Namun, "frig" disebut cara yang sama dengan "fridge" begitu itu bermaksud peti sejuk, pengucapan semula jadi "frig" akan seperti kata kerja nakal yang cenderung kita sebutkan di atas. Kami rasa penutur bahasa Inggeris biasanya menyukai sistem tulisan “peti sejuk”; sebagai hasilnya mereka secara naluriah mengucapkannya seperti huruf frig terdengar di "peti sejuk."

Jenama Peti Sejuk yang terkenal:

Jenama Terkenal

Jadual berikut menyenaraikan jenama peti sejuk yang paling terkenal di dunia:

Jenama Negara Jenama Ibu pejabat Ketua Pegawai Eksekutif
PERBADANAN WHIRPOOL USA MICHIGAN, BENTON CHARTER TOWNSHIP, AS MARC BITZER
ELEKTRONIK LG KOREA SELATAN DAERAH SEOUL JO SEAONG-JIN
ELECTROLUX SWEDEN STOCKHOLM JONAS SAMUELSON

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

1. Apakah ejaan yang betul untuk peti sejuk?

Ejaan yang betul untuk perkataan Inggeris “peti sejuk” adalah [ɹɪFɹˈɪD͡ƷƏɹˌE͡ɪTƏ], [ɹɪFɹˈɪDƷƏɹˌEɪTƏ], [ɹ_ɪ_F_ɹ_ˈɪ_DƷ_Ə_ɹ_ˌEɪ_T_Ə] (IPA PHONETIC ALPHABET)

2. Bagaimanakah satu peti sejuk ejaan di UK?

Termasuk "frig" sebagai varian. Beberapa kamus Amerika menggambarkan ortografi "frig" sebagai bahasa Inggeris. Walau bagaimanapun, semua kamus negara kami telah diperiksa (Dewan Bahasa dan Pustaka, Collins, Longman, dan lain-lain) Senarai semata-mata "peti sejuk" bagi pendek semacam "peti sejuk."

3. Yang mana peti sejuk atau peti sejuk yang betul?

Peti sejuk, diucapkan / frij /, adalah gaya peti sejuk yang dipendekkan yang dicetak pada awal abad kedua puluh.

4. Mengapa peti sejuk dieja tanpa iklan?

Oleh kerana setiap teknologi dan jargonnya relatif baru, semuanya bergantung kepada para penulis untuk membuat ortografinya. Agaknya kata itu diubah dari "frig" menjadi "peti sejuk" untuk meniru ejaan istilah serupa yang mempunyai bunyi yang sama, mengagumi jembatan, langkan, menghindar, fudge, dan banyak lagi.

5. Berapakah suhu peti sejuk yang sesuai?

Kekalkan suhu 40 ° F (4 ° C) ke bawah di dalam peti sejuk. Pembeku hendaklah ditetapkan kepada 0 ° F (-18 ° C). Periksa suhu secara berkala. Termometer perkakas adalah teknik yang paling tepat dan menjimatkan kos untuk menentukan suhu ini.

6. Apa yang dipanggil Inggeris sebagai peti sejuk?

Peti sejuk, diucapkan / frij /, adalah peti sejuk yang dipendekkan yang mula dicetak pada awal abad kedua puluh.

7. Bagaimanakah satu ejaan peti sejuk di dalam peti sejuk?

Kata kerja (digunakan dengan objek), rerigator · at · ed, re · frig · er · at · ing. untuk membuat atau menyimpan sejuk atau sejuk, seperti untuk pemeliharaan .

8. Adakah peti sejuk atau peti sejuk?

Oleh kerana setiap teknologi dan karenanya jargonnya agak baru; terserah kepada penulis untuk melihat sistem penulisannya, dan ada kemungkinan kata itu diubah dari "frig" menjadi "fridge" untuk meniru ejaan istilah serupa yang mempunyai bunyi yang serupa, setanding dengan jembatan , langkan, mengelak, dan fudge.

9. Apakah definisi peti sejuk?

Kaitkan perkakas atau petak yang tidak sejuk dan tidak terbiasa dengan sejuk dan terbiasa menyimpan makanan dan minuman. Peti sejuk bergaya biasanya menggunakan kesan penyejukan.

10. Apakah singkatan peti sejuk? Apa yang dimaksudkan oleh ref?

Singkatan Ref bermaksud peti sejuk .

Kesimpulannya

Peti sejuk sering digunakan sebagai peti sejuk. Biasanya, singkatan hanya menghalang ortografi. Jadi, mengapa ada "d" di dalam peti sejuk? Ejaan "frig" dipengaruhi oleh nama syarikat Frigidaire , menurut kamus sejarah.

William Cullen yang membuat penyejuk buatan pertama pada tahun 1748, tetapi nama "peti sejuk" jauh lebih tua, berasal dari kata kerja Latin keras, jarang dan terakhir dari kata sifat frigus, yang bermaksud "dingin." Fergus juga memberi istilah sejuk kepada AS . Suara g yang kuat digunakan untuk mengucapkan dingin dan dingin, sama seperti istilah Latin . The g lembut menunjukkan ia diucapkan seperti g.

Kami tidak dapat mengenal pasti yang mencipta "peti es" dan "peti sejuk" ejaan dari contoh-contoh dalam Kamus Inggeris Oxford (atau beberapa yang lebih awal dalam Google Books. Selain itu, "peti sejuk" adalah kerakyatan kepada bunyi serupa dengan "peti sejuk. "Sebagai peti sejuk," frig "diucapkan sama dengan" fridge ", oleh itu pengucapan semula jadi " frig "mirip dengan kata kerja buruk. Oleh kerana penutur bahasa Inggeris secara automatik menyebut huruf frig di" peti sejuk, "kami menganggap mereka menghargai sistem tulisan "peti sejuk".

artikel berkaitan