Bagaimana Insurans Jurang Berfungsi?

Selalunya digambarkan sebagai "perlindungan insurans pinjaman / pajakan Gap " atau "insurans terbalik," insurans jurang adalah jenis insurans kenderaan khusus yang dibuat untuk melakukan sesuatu dan juga sesuatu yang adil: merangkumi perbezaan dalam apa yang anda beli kereta anda dan juga apa penyedia insurans membelanjakannya sekiranya berjumlah dalam tuntutan insurans. Ini biasanya menanggung kos sendirian (umumnya sekitar $ 300 hingga $ 700) oleh individu penjualan kenderaan semasa menyelesaikannya.

Ya, penyelia wang pengedar kereta itu juga merupakan wakil insurans. Baiklah. Dia biasanya terakreditasi untuk menawarkan jurang insurans dan juga perkara lain yang disebut "peringkat penilaian hayat", yang tidak akan saya masukkan di sini.

Kereta sangat bagus untuk pengangkutan. Walau bagaimanapun, pelaburan pelaburan itu sangat teruk. Tidak ada faktor yang lebih jelas daripada ketika anda menyelesaikan kenderaan anda dalam kemalangan. Anda membeli Ford Blend jenama berkilat itu dengan harga $ 20,000 sepasang tahun sebelumnya. Namun, anda baru memperoleh $ 10,000 dari syarikat insurans untuk mendapatkannya. Lebih teruk lagi, anda masih berhutang $ 13,000 untuk pinjaman automatik.

Apa yang menjaga?

Jurang insurans boleh merangkumi perbezaan dalam keadaan ini; namun, terdapat banyak pilihan lain yang tersedia.

Menyedari Syarat di sebalik Gap Insurance

Untuk lebih mengenali bagaimana fungsi insurans jurang, pada mulanya anda mesti memahami beberapa syarat insurans standard. Cadangan ini dipanggil ganti rugi. Tanpa keraguan, ganti rugi mungkin merupakan prinsip terpenting di sebalik semua insurans, bukan hanya insurans kenderaan. Sebagai contoh, syarikat insurans yang besar baru-baru ini menyebut mengenai ganti rugi dengan menggunakan cogan kata "membawa anda kembali ke tempat anda berada."

Sekiranya semuanya berkaitan dengan ganti rugi selepas itu insurans pasti akan mudah. Jelas tidak. Terdapat pelbagai pemboleh ubah lain yang perlu difikirkan juga. Sebagai contoh, syarikat insurans perlu memahami apa yang dicetuskan yang menyebabkan kerugian anda.

Buat masa ini tinggal bersama saya di sini.

Sebilangan bahaya terutamanya tidak dilindungi oleh insurans kenderaan . Ini dipanggil pengecualian. Pengecualian biasa dalam perlindungan insurans kenderaan terdiri daripada kerosakan yang disengajakan dan juga penurunan nilai. Sudah tentu, pengecualian dicatatkan terutamanya dalam perlindungan insurans kereta anda.

Jadi di sinilah insurans jurang memasuki. Setiap orang memahami nilai kenderaan semakin berkurang dengan masa. Penurunan nilai adalah bahaya kerana ia menyebabkan kerugian yang ketara terhadap kereta anda. Meskipun demikian, kerana penurunan nilai adalah pengecualian dalam rancangan anda, ia tidak dilindungi oleh insurans kenderaan anda. Oleh itu, ini adalah sebab wujudnya jurang insurans. Ikuti kami dan anda juga akan lulus ujian pelesenan insurans di mana-mana negeri di negara ini.

Adakah Anda Memerlukan Insurans Jurang?

Sebilangan besar individu mengelakkan insurans jurang kerana secara jujur ​​mereka percaya bahawa ini adalah satu lagi masalah yang sering digunakan oleh peniaga kereta untuk menampung poket mereka. Itu tidak selalu nyata; namun demikian tidak selalu nyata bahawa anda selalu memerlukannya. Yang selalu nyata ialah anda ingin bercakap dengan wakil insurans anda sebelum anda membenarkan menutup fail pada kereta baru.

Peluang kemungkinan besar anda akan membiayai kereta baru yang baru anda perolehi, yang menunjukkan anda kemungkinan besar akan membawa perlindungan insurans sepenuhnya pada lori tersebut. Anda akan melakukannya jika tidak ada faktor lain selain institusi kewangan yang pasti menjadikan anda. Sekiranya tidak melakukannya, sudah pasti akan mendorong mereka untuk "memerlukan kawasan" insurans perlindungan insurans yang lengkap pada lori anda. Anda tidak mahu berbuat demikian.

Walaupun pengecualian penurunan nilai masih menggunakan rancangan insurans kereta, namun syarikat insurans sedar akan masalah ini, selain bersemangat untuk mengekalkan syarikat anda dengan memberikan lebih banyak loceng dan juga peluit.

Walaupun begitu, anggaplah insurans kenderaan anda tidak memberikan sifat ini, selepas itu. Sekiranya demikian, anda berhasrat untuk melakukan salah satu titik, mendapatkan satu lagi penyedia insurans kenderaan, atau teruskan dan juga mengambil jurang insurans. Satu-satunya perkara, yang lebih buruk daripada terbalik dalam lori, terbalik pada yang rosak.