Bagaimana Insurans Kesihatan Berfungsi?

Terdapat banyak tawaran pelbagai jenis insurans kesihatan . Rancangan yang merangkumi perkhidmatan klinikal serta ubat-ubatan preskripsi, menyediakan yang merangkumi perbelanjaan oral, insurans hilang upaya yang menggantikan pendapatan yang diturunkan kerana masalah kesihatan atau kecederaan yang teruk, rawatan jangka panjang, dan sebagainya. Di Amerika Syarikat, orang biasanya merujuk kepada strategi yang merangkumi perbelanjaan perubatan sebagai "insurans kesihatan", dan rancangan ini biasanya diperoleh oleh majikan dan dibekalkan kepada pekerja sebagai sebahagian dari pampasan mereka, atau "kelebihan".

Strategi insurans perubatan biasanya ditawarkan sekali, kemudian diperbaharui setiap tahun. Oleh itu, apabila pelanggan memperoleh insurans kesihatan (baik secara lurus atau dengan majikan), firma insurans bersetuju untuk membelanjakan untuk perbelanjaan kesihatan selagi premium dibayar segera dan akaun tetap kukuh.

Persediaan insurans kesihatan terdapat dalam 2 rasa: "Bayaran untuk Perkhidmatan" atau "Penjagaan Terurus". Kedua-dua jenis perlindungan insurans merangkumi perbelanjaan pusat perubatan, perubatan dan kesihatan utama, dan biasanya disebut sebagai " strategi perubatan utama". Pelan bayaran untuk perkhidmatan membayar bayaran kepada penyedia perubatan untuk setiap perkhidmatan yang diberikan kepada seseorang, dan individu itu biasanya boleh pergi melihat apa sahaja pembawa perkhidmatan kesihatan yang mereka mahukan. Pelan rawatan terurus, sebaliknya, pra-bayar mendapat pembawa untuk liputan setiap anggota terlebih dahulu. Peserta menggunakan insentif wang untuk menggunakan syarikat penerbangan yang berasal dari strategi.

Berikut adalah beberapa istilah khas yang kemungkinan besar akan anda hadapi:

Insurans boleh ditolak: Ini adalah jumlah yang perlu anda bayar di luar poket sebelum syarikat insurans membayar apa-apa. Deductibles boleh berubah secara meluas, dari $ 0 hingga beberapa ribu dolar.

Amaun insurans bersama: Ini adalah peratus perbelanjaan klinikal anda yang perlu anda bayar setelah insurans anda ditolak. Ini secara amnya berbeza dari 10-30%.

Kuantiti luar poket maksimum: Ini adalah kuantiti maksimum yang perlu anda bayar pada tahun yang ditentukan , selepas itu firma insurans akan membayar 100% dari harga perbelanjaan perubatan yang dilindungi.

Manfaat yang dilindungi: Jenis penyelesaian perubatan yang akan dibayar oleh syarikat insurans.

Pengecualian: Jenis perkhidmatan klinikal yang tidak akan dibelanjakan oleh syarikat insurans.

Sebenarnya: ada banyak istilah, dan strategi sukar untuk dikaji dan juga kontras. Namun itu penting, dan juga bernilai masa anda. Ringkasan rancangan penilaian dengan teliti, dan luangkan masa anda untuk memahami perlindungan insurans mengenai strategi apa pun yang anda sedang buat sekarang - atau memikirkan untuk membeli.

PELBAGAI JENIS DASAR

Terdapat pelbagai jenis polisi insurans hayat standard. Sangat penting untuk memahami tentang mereka untuk memastikan bahawa anda dapat membuat pilihan yang tercerahkan mengenai jenis perlindungan apa yang terbaik untuk anda.

Yang pertama adalah polisi insurans hayat jenis pertama yang pernah dibangunkan: Jangka masa. Pelan berjangka sangat mudah: anda membayar kos untuk mendapat perlindungan faedah yang selamat untuk jangka waktu tertentu, atau jumlah masa. Sekiranya anda meninggal sepanjang tempoh tersebut, penerima anda akan mendapat pembayaran. Sekiranya anda masih hidup semasa tempohnya habis, anda boleh memperbaharui polisi (kadang-kadang) untuk satu penggal lagi (dengan kos berdasarkan status usia baru anda) atau anda dapat memberikan perlindungan. Terdapat pelbagai jenis jangka hayat untuk pelbagai objektif. Anda tidak akan menerima balik sebarang kos yang anda bayar selama tempoh tersebut. Walau bagaimanapun, Term Life adalah jenis polisi insurans hayat yang paling murah dan juga beberapa perunding kewangan serta penyelaras mengesyorkannya.

(Baru-baru ini, pasaran polisi insurans nyawa sebenarnya telah merancang jenis Term Life yang baru disebut Return of Premium Life Insurance (ROP) di mana anda boleh mendapatkan kembali semua kos anda sekiranya anda masih bertahan. Walau bagaimanapun, Term Life semacam ini secara dramatik jauh lebih mahal. Penanggung insurans nyawa menggunakan wang tambahan untuk dibelanjakan serta memperoleh keuntungan sebagai semak berbanding ROP yang layak.).