Kerana hampir satu bilion gambar melayang di Web, mencari gambar yang anda perlukan untuk penyelidikan anda boleh menjadi sangat rumit. Imej Google membantu anda menguruskan prestasi sukar ini.

Memahami bagaimana Imej Google berfungsi

Bertentangan dengan apa yang anda jangkakan, Imej Google tidak mempunyai kemampuan untuk benar-benar menganalisis foto atau gambar lain di halaman Web. Sebaliknya, Imej Google menggunakan konteks gambar untuk menentukan kesesuaian gambar dalam hasil carian anda. Betul! Gambar itu sendiri tidak diambil kira. Teks halaman Web yang mengelilingi gambar, kandungan parameter HTML alt yang dikaitkan dengan gambar, dan (yang paling penting) keterangan gambar adalah petunjuk penting yang digunakan Google untuk mengkategorikan dan menyusun hasil carian gambar.

Dengan menggunakan analisis kontekstual, Imej Google melakukan pekerjaan yang sangat baik untuk memahami apa yang digambarkan oleh gambar. Sudah tentu, Imej Google tidak dapat melakukan pekerjaan dengan sempurna, dan jika elemen kontekstual tidak ada - mungkin gambar diletakkan sendirian di laman Web tanpa teks sama sekali - Google tidak mempunyai cara untuk menentukan kandungan imej.

Google tidak mempertimbangkan nama fail gambar semasa menganalisis gambar itu. Oleh itu, jika anda mempunyai foto bernama billclinton.jpg di halaman dengan sendirinya, Google tidak akan mengetahui bahawa gambar itu adalah Bill Clinton.

Mengakses alat Imej Google

Anda mempunyai beberapa pilihan untuk membuka aplikasi Google Images:

  • Ketik images.google.com ke Bar Alamat penyemak imbas anda dan klik butang Go (atau tekan kekunci Enter pada papan kekunci anda).

  • Sekiranya anda telah memasang Google Toolbar, klik butang Google untuk membuka menu fly-out; dari menu, pilih Pautan Google -> Imej Google.

  • Di laman utama Google, klik pautan Imej.

  • Di laman utama Google, klik pautan Lagi; apabila halaman Perkhidmatan dan Alat Google dibuka, klik ikon Imej atau pautan.

Mencari gambar

Di laman utama Imej Google, anda dapat mencari gambar dengan memasukkan pertanyaan di kotak Carian dan mengklik butang Carian Google.

Imej Google mencari maklumat kontekstual mengenai gambar, serta kandungan tertulis yang muncul berhampiran gambar di laman Web; ia tidak mempunyai cara untuk mencari kandungan gambar itu sendiri. Atas sebab ini, anda mungkin perlu melengkapkan carian anda, membingkai carian gambar anda dengan bahasa yang mungkin hampir dengan gambar yang anda inginkan.

Ketahuilah bahawa perkataan mempunyai lebih daripada satu makna. Walaupun ini adalah sesuatu yang perlu dipertimbangkan dalam semua carian Google, gambar boleh menjadi jauh lebih jelas (atau tidak sesuai) daripada yang anda jangkakan. Sekiranya anda ingin menyaring kandungan yang tidak sesuai, berhati-hatilah semasa memilih istilah carian. Sebagai contoh, carian untuk istilah disney bambi memberikan hasil yang diberi nilai G, tetapi carian untuk bambi sahaja mungkin tidak.

Kerana Imej Google berfungsi dengan memberikan gambar yang berdekatan dengan rentetan teks yang anda masukkan, hasil carian dapat mengembalikan orang dan objek yang tidak jauh dalam istilah carian. Sebagai contoh, gambar pertama yang dikembalikan oleh pencarian mark anthony julius caesar adalah gambar Mark Anthony dan Julius Caesar seperti yang anda jangkakan, melainkan Cleopatra.

Memahami hasil gambar

Semasa anda melakukan carian Imej Google, halaman hasil carian mengembalikan lakaran kecil gambar yang dijumpai oleh Imej Google.

Setiap gambar di halaman hasil pencarian diberi keterangan dengan nama file (dan format file), URL untuk halaman Web yang berisi gambar, ukuran gambar dalam piksel, dan ukuran file gambar.

Dari halaman hasil carian gambar utama ini, anda dapat mengubah tetapan SafeSearch anda dan mengakses tetingkap Advanced Image Search.

Anda juga dapat mengklik setiap gambar di halaman hasil carian. Mengklik gambar akan membuka halaman hasil khusus gambar.

Setiap halaman hasil khusus gambar menunjukkan gambar kecil gambar, serta halaman Web yang mengandungi gambar. Secara teknikal, halaman hasil khusus gambar dibina menggunakan bingkai HTML . Gambar kecil berada di bingkai atas, dan halaman Web yang mengandungi gambar berada di bingkai bawah. Bingkai membolehkan anda melihat gambar kecil gambar dan konteks di mana ia muncul secara serentak.

Memuat turun gambar

Memuat turun gambar dari Imej Google - atau dari halaman yang mengandungi gambar - cukup mudah, tetapi sebelum anda melakukannya, pastikan anda memahami kesahihan bahan berhak cipta.

Bergantung pada sistem operasi komputer anda, anda mungkin boleh menyeret dan melepaskan gambar ke komputer anda. Contohnya, jika komputer anda menjalankan Windows XP, anda boleh menyeret dan melepaskan gambar dari halaman Hasil Imej ke desktop Windows anda atau ke folder dalam Windows Explorer. Sekiranya anda menghadapi masalah menyeret dan menjatuhkan gambar, klik kanan gambar dan pilih Simpan Gambar Sebagai dari menu konteks.