Covid-19 telah memberi kesan buruk kepada hampir setiap negara di dunia. China adalah negara pertama yang mengalami penyebaran virus ini. Untuk mengekang penyebaran virus, China menutup semua sempadan antarabangsa, menutup semua organisasi awam dan swasta dan melarang semua perhimpunan awam. Keseluruhan penutupan telah dikenakan ke atas negara ini dari 23 Januari 2020 dan sempadan China telah ditutup untuk orang asing mulai 28 Mac 2020.

Sejauh ini, keadaan itu mempengaruhi profesional asing yang bekerja di China, bahkan mereka yang mempunyai visa kerja jangka panjang. Keadaan ini tidak berbeza bagi guru TEFL. Semua mereka harus segera meninggalkan negara ini. Ini adalah gambaran awal negara, dan secara beransur-ansur mereka menggunakan strategi yang berbeza untuk menangani situasi ini. Kini hampir 8 bulan setelah WHO mengisytiharkan Covid-19 sebagai wabak, China telah mengendalikan penyakit ini sebagai sebuah negara. Menerima keadaan baru, China telah mulai membuka semula sempadan antarabangsa secara beransur-ansur. Ini petanda positif bagi anggota TELF yang bekerja di China atau ingin bekerja di China. Di sini dalam catatan ini, kami telah membincangkan perubahan yang relevan dan peraturan baru yang telah dimasukkan dalam industri TEFL China. Semoga ini dapat membantu banyak guru EFL yang mengunjurkan bekerja di China atau ingin kembali ke negara ini.

Keadaan coronavirus di China

Memerangi keadaan semasa untuk menjadikan negara ini normal telah diambil tindakan drastik oleh pihak berkuasa China. Dari segi itu, negara kini berjaya menangani keadaan yang terkawal. Walaupun virus itu belum hilang sepenuhnya, beberapa wabak sporadis telah dilaporkan di setiap bandar. Menjaga kewaspadaan terus menerus terhadap situasi ini, negara ini terus melakukan langkah-langkah yang tepat untuk mencegah virus tersebut merebak lebih jauh di negara ini.

Pada 25 Oktober 2020, berdasarkan data WHO, hanya 22 kes yang dilaporkan di seluruh negara dalam 24 jam terakhir.

Pembukaan Semula Sekolah Dan Organisasi Pengajaran

Sekolah telah beroperasi semula di China dari bulan Ogos. Di China, kebanyakan tadika, sekolah rendah dan menengah dan universiti akan dibuka semula untuk semester baru hingga akhir September. Beberapa kolej dan universiti akan dibuka semula pada awal Oktober, kementerian itu mengumumkan. Secara beransur-ansur pihak berkuasa China berusaha membawa hampir 280 juta pelajar di kampus dengan semua langkah berjaga-jaga sebagai normal.

Oleh itu, peluang untuk guru EFL yang bercita-cita untuk memulakan kerjaya EFL di China semakin meningkat. Sebilangan besar guru EFL telah meninggalkan negara ini. Oleh kerana pelbagai institusi melanjutkan kurikulum mereka, permintaan untuk profesional pengajaran bahasa akan tinggi. Oleh itu, silangkan jari anda dan melamar pekerjaan itu.

Garis panduan perjalanan di China

Media China telah menyatakan bahawa mulai 3 September, negara itu akan meneruskan penerbangan langsung dari lapan negara, termasuk Thailand, Kemboja, Pakistan, Yunani, Denmark, Sweden, dan Kanada.

Walaupun China telah membuka sempadan bagi warga asing untuk perniagaan dan perkhidmatan penting, mereka tidak mengeluarkan visa untuk guru bahasa Inggeris asing. Oleh itu, seseorang boleh melakukan perjalanan ke China tetapi tidak dapat bekerja secara sah di sana sekarang. Tetapi ketika sekolah dan organisasi pengajaran dibuka semula, para guru EFL dapat berharap akan adanya isyarat positif tidak lama lagi.

Memohon Visa Kerja

Setelah Perbatasan China dibuka semula, mereka akan mula mengeluarkan semula visa. Visa 'Z' diperlukan untuk bekerja di China.

Untuk memohon visa, seseorang memerlukan dokumen berikut:

  • Ijazah Sarjana Muda - disahkan oleh badan penerbit dan disahkan oleh kedutaan China.
  • Sijil TEFL 120 jam - disahkan oleh badan penerbit dan disahkan oleh kedutaan China.
  • Laporan pemeriksaan latar belakang jenayah yang bersih - dikeluarkan dalam masa 6 bulan - disahkan oleh badan penerbit dan disahkan oleh orang Cina.
  • Pemeriksaan perubatan - dikeluarkan dalam tempoh 6 bulan

Dokumen tersebut harus dihantar ke sekolah sekolah berkenaan yang akan mengeluarkan 'surat jemputan' untuk bekerja di China. Surat ini digunakan untuk memohon visa kerja Anda di kedutaan besar China.

Ingatlah bahawa akan ada tunggakan besar untuk notari dan permohonan visa. Walaupun kedutaan China tempatan anda tidak menerima permohonan visa sekarang, ketika perbatasan dibuka kembali, mereka akan sangat sibuk.

Memperakui Sebagai Guru TEFL

Mengingat keadaan, seseorang harus mencari kursus pensijilan TEFL yang sesuai tanpa membuang masa atau menunggu sempadan dibuka semula, dan mendapat sijil. Kini kebanyakan organisasi latihan TEFL menawarkan kursus dalam talian.

Lengkapkan sijil TEFL 120 jam anda, dan mula melamar pekerjaan. Dalam senario baru-baru ini, banyak profesional bekerja dalam mod dalam talian . Terus berlatih untuk temu ramah dan cari kedudukan dalam talian yang ditawarkan oleh sekolah bahasa Cina. Memohon jawatan tersebut, sertai jawatan ini sehingga sempadan terbuka dan bina resume yang kuat dengan pengalaman kerja yang kukuh di sekolah Cina. Pastikan diri anda bersedia untuk peluang besar yang akan datang.

Ikuti Ujian Covid

Sejak 20 Julai 2020, Pentadbiran Penerbangan Awam China (CAAC) menghendaki penumpang asing dan China yang terbang ke China untuk mendapatkan sijil negatif COVID-19 sebelum menaiki pesawat jika mereka dari atau berpindah melalui negara yang disenaraikan.

Penumpang mesti menyelesaikan ujian asid nukleik di kemudahan yang ditentukan atau dikenali oleh kedutaan besar China di negara tuan rumah dalam masa lima hari sebelum menaiki kapal terbang. Kedutaan besar China akan berhati-hati menilai had ujian negara tuan rumah dan merancang perjalanan ketika syarat ujian dipenuhi.

Sediakan Untuk Kuarantin

Pelancong akan dikenakan kuarantin wajib selama 14 hari di bandar masuk pertama. Setelah mereka menyelesaikan karantina dua minggu dan menguji negatif virus, mereka dapat pergi ke bandar yang diinginkan pada hari yang sama atau hari berikutnya dan mereka tidak perlu menjalani karantina 14 hari lagi. Jika tidak, mereka akan dikenakan karantina 14 hari lagi semasa ketibaan.

Mereka yang berumur lebih dari 70 tahun, lebih muda dari 14 tahun, mengandung, dengan keadaan perubatan yang mendasari, atau dalam situasi khas lain boleh memohon pengasingan diri di rumah. Yang lain mesti menghabiskan 14 hari pengasingan mereka di tempat penginapan yang ditetapkan. Ini bermakna anda perlu mengambil kira makanan dan makanan tambahan selama dua minggu dalam anggaran awal anda (sekitar $ 50 sehari).

Jumlahkan

Kemas kini terakhir mengenai keadaan ini ialah banyak sekolah pembelajaran bahasa di China bekerja dalam mod dalam talian dengan guru EFL. Oleh itu, tanpa peduli dengan perkembangan semasa mengenai pembukaan semula sempadan China untuk calon TEFL, anda harus:

  • Sahkan diri anda
  • Memohon pekerjaan TEFL dalam talian di China.
  • Mula bekerja
  • Mengekalkan pengalaman bekerja yang kuat
  • Buat diri anda bersedia untuk peluang masa depan.