Berapa lama masa pemeriksaan kenderaan? Pemeriksaan kereta mungkin mengambil masa antara satu hingga dua jam untuk diselesaikan. Berikut adalah anggaran masa yang diperlukan untuk setiap langkah: 10-15 minit untuk semakan dokumen . 15-30 minit untuk ujian jalan raya.

:eight_pointed_black_star: Berapa Lama Pemeriksaan Kereta?

Berapa Lama Pemeriksaan Kereta

Pemeriksaan kereta adalah elemen penting dalam pembelian dan penjualan kenderaan. Mereka serupa dengan pemeriksaan harta benda lain. Sama ada anda membeli kenderaan baru atau terpakai, perlu dilakukan pemeriksaan . Penting untuk mengetahui bahawa operasi tertentu mungkin memerlukan masa dan memerlukan anda bersabar, bergantung pada keadaan anda.

Masa yang diperlukan untuk memeriksa kenderaan berbeza-beza berdasarkan kebijakan pemeriksaan negara atau kota anda, jenis kenderaan, tahun pembuatan, mekanik , dan peralatan yang diperlukan untuk melakukan proses tersebut. Proses pemeriksaan yang ketat mungkin memakan masa lebih lama daripada yang dijangkakan di beberapa negeri.

Langkah Pemeriksaan Kereta Masa
Ujian Pelepasan 15 min
Dalaman 15-20 min
Status Fizikal kereta 20 min
Bahagian Luar (Lampu, Brek , Tayar) 30 min

:white_square_button: Ringkasan

Juruteknik mesti meluangkan masa semasa operasi pemeriksaan kereta untuk memastikan bahawa tidak ada yang diabaikan. Anda boleh mengambil masa kira-kira 1 jam 20 minit untuk juruteknik bertauliah dan mahir menilai kereta anda dan dokumentasi mengambil masa lebih kurang 10 minit.

:eight_pointed_black_star: Mengapa kenderaan anda mesti diperiksa?

Terdapat pelbagai sebab mengapa anda memerlukan ujian pemeriksaan untuk kereta anda. Sebab utama ialah keadaan di mana anda tinggal menuntutnya. Ujian keselamatan dan pelepasan berkala diperlukan di 33 negeri di seluruh Amerika Syarikat.

Anda ingin agar kereta diperiksa setiap tahun atau dua kali setahun, berdasarkan peraturan negeri anda, agar anda tinggal di salah satu negeri ini. Sekiranya anda ingin melarikan diri dari pemeriksaan seperti itu, anda boleh cuba berpindah ke salah satu daripada dua belas keadaan yang tidak memerlukan ujian. Sekiranya anda ingin menjual atau memperdagangkan kenderaan anda, anda mungkin perlu memeriksa kenderaan anda.

Pertama, di kebanyakan bidang kuasa, anda perlu memberikan pengesahan pemeriksaan keselamatan yang telah diluluskan jika anda memindahkan hak milik sebuah kereta. Banyak negara juga menuntut pengesahan ujian pelepasan. Anda tidak akan dibenarkan untuk memindahkan hak milik kepada pemilik seterusnya tanpa pemeriksaan ini.

Dua ciri kereta diperiksa semasa pemeriksaan kereta: keselamatan dan pelepasan . Ujian keselamatan dirancang untuk menentukan bahawa pemandu dan yang lain selamat memandu di jalan raya.

Ujian Keselamatan Pemeriksaan Pelepasan
Cermin , tingkap, dan kaca Tekanan penutup gas
Keadaan tayar Komputer dalam pesawat
Lampu dan brek Pemeriksaan dan pemeliharaan
Pemandu dan penggantungan Ujian kelajuan terbiar
Sistem ekzos
Kebocoran cecair

Sekiranya anda mula berniaga di kenderaan anda, ujian keselamatan dan pemeriksaan pemeriksaan pelepasan diperlukan oleh kebanyakan syarikat sebelum mempertimbangkan untuk mengambil kenderaan anda. Sekiranya anda menukar kenderaan anda menjadi syarikat atau pengedar yang lebih besar, mereka menawarkan anda untuk menyelesaikan ujian dengan kos.

:eight_pointed_black_star: Ringkasan:

Alasan khas lain mengapa anda perlu memeriksa kenderaan anda adalah dengan membawa kenderaan anda ke keadaan lain. Contohnya, jika anda bergerak atau ingin berada dalam keadaan tertentu untuk jangka masa yang lebih lama, pemeriksaan kenderaan perlu dilakukan. Dalam kebanyakan keadaan , jika Negara tidak mewajibkan pemeriksaan kenderaan, ia memerlukan kenderaan di luar Negeri untuk melakukan pemeriksaan.

:eight_pointed_black_star: Mekanik mesti diperiksa - semasa pemeriksaan kereta:

pemeriksaan kereta

:small_red_triangle_down: Cermin Mata

Cari retak, terkelupas, dan anjing laut yang longgar kerana dianggap bahaya keselamatan. Beberapa syarikat menawarkan pembaikan chip batu percuma, jadi jika anda mempunyai retak atau cip, pastikan untuk memperbaikinya terlebih dahulu. Dalam pendekatan ini, anda tidak perlu menghabiskan masa pemeriksaan anda dan kemudian meneruskannya.

:small_red_triangle_down: Keadaan Tayar Kereta

Tayar yang lemah tidak akan membantu anda melakukan pemeriksaan. Cari bar petunjuk getah. Tali harus diganti jika dipukul hingga ke tahap itu. Menilai bahawa anda mengganti kualiti sebagai sebahagian daripada pemeriksaan keselamatan. Pasangkan tayar dengan gaya dan ukuran yang sama. Roda ganjil, walaupun mempunyai tapak yang mencukupi, mungkin gagal dalam penilaian keselamatan kenderaan.

:small_red_triangle_down: Fungsi Cahaya

Bukan hanya lampu depan anda. Pemeriksaan penuh memeriksa pencahayaan kereta anda. Ini termasuk lampu kepala anda, lampu keselamatan, dan lampu belakang.

:small_red_triangle_down: Prestasi brek

Tidak ada misteri, rehat adalah fungsi keselamatan utama di dalam kereta anda. Sekiranya mekanik mengetahui bahawa rehat anda sudah usang atau tidak berfungsi dengan baik, kereta anda tidak akan menjalani pemeriksaan. Sebelum pemeriksaan, lakukan ujian terlebih dahulu dan ganti pad brek anda jika perlu untuk membantunya bergerak dengan lancar dan pantas.

Brek kecemasan juga disertakan. Mekanik akan membiarkan brek kecemasan semasa memeriksa dan meletakkan kereta dalam pemeriksaan untuk mengesahkan sama ada ia tetap berada di tempatnya.

:small_red_triangle_down: Penjajaran dan stereng

Seorang mekanik automotif akan memeriksa setiap komponen sistem stereng kereta anda. Sekiranya ada yang didapati longgar atau tidak berjaya, mereka akan memberitahu anda apa yang mesti diperbaiki untuk meneruskan coraknya. Sekiranya penyelarasan kereta anda sedikit tidak betul, ia boleh diabaikan. Walau bagaimanapun, masalah penjajaran yang lebih besar perlu diselesaikan untuk menjalankan pemeriksaan kenderaan.

:small_red_triangle_down: Fungsi Seat Belt

Secara amnya, tali pinggang keledar kenderaan anda mesti mudah diakses, dalam keadaan baik, dan dalam keadaan operasi yang sempurna untuk menjalani pemeriksaan. Ini berlaku di tempat duduk belakang dan depan , jadi pastikan untuk memeriksanya juga.

:small_red_triangle_down: Kebocoran cecair

Kebocoran bendalir besar dan lain-lain yang boleh menyebabkan anda, penumpang anda, atau pemandu lain berisiko keselamatan merupakan titik kawalan penting bagi mekanik. Sekiranya tidak ada kebocoran di dalam kereta anda, jangan anggap anda akan terbang dengan warna. Lihat keseluruhan kereta. Sebagai contoh, jika knalpot anda mengikis tanah atau dipegang oleh tali kasut, jangan sekali-kali mempertimbangkan untuk mengambil pemeriksaan sehingga diperbaiki. Setiap masa, ini akan memberi anda GAGAL yang cepat.

:white_square_button: Ringkasan

Ketahuilah bahawa pemeriksaan kenderaan ada untuk memastikan kenderaan kita tidak runtuh di jalan raya dan membahayakan diri kita sendiri atau orang lain. Pertimbangkan pemeriksaan keselamatan anda dengan tahap keseriusan yang sama seperti yang anda harapkan juga oleh pengguna lain.

Pemeriksaan Keselamatan dan Pelepasan Kereta

pemeriksaan kereta

Ujian keselamatan motor dan pemeriksaan pelepasan pada kenderaan kerana dua faktor.

  1. Kereta selamat untuk dipandu.

  2. Tahap pelepasan berada dalam standard undang - undang.

Walaupun teknik dan kriteria tidak sama, pemeriksaan keselamatan mengesahkan sama ada mekanik kereta berfungsi. Beberapa objek yang diperiksa semasa pemeriksaan keselamatan mungkin termasuk:

Sekiranya mana-mana bahagian kenderaan tidak memenuhi kriteria yang ditentukan, pemilik mesti menyelesaikan masalah sebelum pemeriksaan dapat dilakukan. Ini mengesahkan ujian pelepasan bahawa kereta tersebut berfungsi dengan betul dan membebaskan dibenarkan jumlah bahan pencemar ke udara. Pemeriksaan SMOG AS menunjukkan proses tiga peringkat secara jelas.

  • Semua saluran paip dan sistem ekzos dihubungkan dengan betul. Asap ekzos tidak boleh berwarna hitam atau putih.
  • Kod kesalahan atau ralat dipantau di komputer dan sistem diagnostik onboard.
  • Pelepasan kenderaan diperiksa untuk pencemaran.

:white_square_button: Ringkasan

Walaupun ujian itu tidak standard, kebanyakan pemeriksaan mempunyai tujuan yang sama dan melakukan pemeriksaan yang sama, walaupun dengan intensiti dan tahap pemeriksaan yang berbeza.

:eight_pointed_black_star: Mengapa anda gagal menjalankan pemeriksaan?

masa pemeriksaan kereta

Anda harus sedar pada masa ini bahawa tanpa mengira komponen kecil di dalam kereta anda, fungsi ini lebih besar fungsinya dalam situasi seperti ini. Berikut adalah beberapa sebab mengapa ujian keselamatan dan pelepasan anda gagal.

:small_red_triangle_down: Cahaya yang rosak "Check Engine"

Sekiranya tidak diabaikan sepenuhnya, nampaknya menyusahkan; namun, lampu motor kawalan harus sentiasa beroperasi pada waktu tertentu. Anda hanya boleh gagal pemeriksa untuk pengawasan ini.

:small_red_triangle_down: Penapis disekat

Sekiranya enjin anda mengandungi hidrokarbon tinggi, anda boleh gagal dalam pemeriksaan. Ia berlaku apabila anda terlupa menukar penapis anda. Penapis yang tidak bersih mungkin menyekat dan menyebabkan unsur berbahaya ini memasuki motor anda.

:small_red_triangle_down: Kekurangan EVAP

Ini adalah sistem kawalan pelepasan penyejatan kereta anda (EVAP). Sekiranya pemeriksa mengetahui bahawa terdapat kebocoran dan angin yang bocor , wap akan keluar dari tangki anda dan menjadikan anda penyumbang kepada pencemaran dan meratakan pemeriksaan anda.

:small_red_triangle_down: Pengelap cermin depan usang

Wiper adalah elemen keselamatan penting yang tidak boleh anda biarkan tidak terkawal. Ia memberikan penglihatan di jalan raya, oleh itu periksa pisau anda dengan kerap. Pastikan pandangan anda jelas dan kaca depan anda tidak berbau.

:small_red_triangle_down: Enjin minyak kotor

Motor anda mesti beroperasi dengan lancar . Yang dinyatakan, minyak motor anda mesti sentiasa bersih. Semakin kotor ia tumbuh, semakin merosakkannya sehingga anda gagal dalam ujian pelepasan anda.

:small_red_triangle_down: Tutup gas yang bocor

Anda harus berhati-hati dengan kebocoran penutup gas kerana mereka membuang bahan kimia berbahaya yang mungkin menyebabkan pencemaran alam sekitar.

:small_red_triangle_down: Kekurangan penukar pemangkin

Anda harus lebih berhati-hati dengan pemangkin pemangkin anda. Selain menjadi salah satu bahagian kereta anda yang paling kritikal, ia juga mahal untuk menyekat bahan cemar keluar dari udara. Sekiranya ini tidak dilakukan, poket anda juga akan terluka.

:small_red_triangle_down: Palam yang rosak untuk percikan api

Anda tahu bagaimana rasanya. Palam inilah yang menyalakan bahan bakar enjin anda. Sekiranya ia rosak, nisbah udara-ke-bahan bakar akan dipengaruhi oleh pembakaran yang salah yang dipicu dan akan mengeluarkan bahan pencemar tambahan ke udara.

:small_red_triangle_down: Sensor oksigen yang rosak

Nisbah angin diatur . Sekiranya ini rosak, kereta anda tidak akan menyesuaikan diri dengan nisbah oksigen yang penting.

:eight_pointed_black_star: Apa yang terlibat dalam pemeriksaan kereta?

:small_red_triangle_down: Keadaan luaran dan dalaman kereta

Proses ini memerlukan pemeriksaan komponen fizikal kenderaan anda. Di sini pemeriksa memeriksa lampu depan, lampu depan, sistem suspensi, tayar pneumatik, brek, cermin depan, pengelap cermin depan, tanduk, dll.

Pemeriksa juga akan memeriksa paip ekzos anda, yang merupakan bahagian penting dalam kereta anda. Kadang-kadang pemeriksa melihat dengan lebih dekat dan mungkin memeriksa keadaan sawan dan brek tangan anda . Sekiranya pemeriksa anda cukup rajin, hanya memerlukan 15 minit atau kurang.

:small_red_triangle_down: Anda mesti melakukan ujian jalan raya

Sebilangan besar negeri memerlukan ujian jalan untuk kenderaan baru. Tujuannya adalah untuk mengesahkan bagaimana enjin berfungsi untuk keselamatan orang yang anda bawa. Objektif lain untuk ujian jalan adalah untuk melihat bagaimana pelbagai komponen berfungsi. Pengoperasian brek kecemasan yang cekap.

Pemeriksa juga memantau pengelap dan beberapa lampu di atas meja untuk melihat bagaimana ia berfungsi. Beberapa negeri tidak lagi melakukan ujian jalan raya. Di Amerika negara seperti Virginia gembira dengan pemeriksaan fizikal jika komponennya dalam keadaan baik.

:small_red_triangle_down: Periksa Pelepasan

Ujian pelepasan sangat penting untuk pemeriksaan kereta anda. Sebilangan besar negara tegas dalam mengawal pelepasan. Sekiranya ujian pemeriksaan gagal, anda tidak akan dapat memandu di dalam kereta anda. Pemeriksaan mengesahkan sama ada kereta anda merokok berbahaya. Sebilangan pelepasan ekzos menyebabkan kabut asap.

:small_red_triangle_down: Persijilan

Anda akan mendapat sijil setelah kereta anda diberi kebenaran . Sijil tersebut mengesahkan bahawa kereta anda telah lulus ujian. Pemeriksa juga akan menawarkan pelekat untuk diletakkan di kaca depan dan plat kenderaan anda.

Pensijilan sangat penting semasa anda mendapatkan izin pendaftaran . Anda juga perlu mengemas kini lesen anda.

:white_square_button: Ringkasan

Sekiranya anda gagal lulus ujian efusi, jika kereta itu baru, anda boleh mengembalikannya kepada peniaga. Tetapi anda harus membawanya ke kedai servis jika itu adalah kenderaan lama. Pastikan anda memberikan laporan akhir kepada petugas pemeriksaan dan bahawa kerosakannya dapat diatasi. Bawa kenderaan anda kembali untuk pemeriksaan lain selepas pembaikan.

Soalan Lazim - Soalan Lazim

Orang ramai bertanya banyak mengenai masa pemeriksaan kereta. Kami membincangkan beberapa perkara di bawah:

:one: Berapa Lama Pemeriksaan Kereta?

Diperlukan sekitar 30 minit untuk pemeriksaan biasa sekiranya kemudahan ujian dilengkapi dengan peralatan ujian terkini. Walau bagaimanapun, terdapat senarai pemeriksaan kenderaan bermotor yang bervariasi untuk keadaan berasingan yang mempengaruhi jumlah masa pemeriksaan. Sekiranya dijalankan di luar stesen metro, kos pemeriksaan tahunan dikurangkan.

:two: Berapa lamakah pemeriksaan NY State?

Bagi kebanyakan kes, biasanya 1 hingga 1.5 jam adalah biasa. Namun, jika kenderaan anda dalam keadaan mengerikan , mungkin memerlukan sedikit masa lagi untuk memeriksa kenderaan tersebut.

:three: Apa yang anda perlukan untuk memeriksa kereta anda?

Bawalah pemeriksaan anda semua dokumen dan maklumat kereta yang diperlukan. Anda mesti membawa lesen memandu , pendaftaran dan bukti insurans semasa membawa kereta anda untuk diperiksa. Sebarang dokumen fotokopi, faks atau e-mel tidak akan diterima dan akan dibatalkan.

:four: Apa yang mereka lakukan semasa pemeriksaan?

Pemeriksaan mengesahkan bahawa setiap lampu kenderaan anda berfungsi dengan baik. Ini mengandungi lampu depan anda, dan lampu berkedip belakang, lampu isyarat, lampu sisi, dan lampu belakang.

:five: Bolehkah saya mengupah jurutera untuk melihat kereta terpakai?

Anda mungkin meminta mekanik untuk menyertai anda di peniaga dan memeriksa kenderaan di lot. Sebagai alternatif, klinik diagnostik kenderaan yang berasingan boleh diambil. Sebilangan besar pengedar kenderaan yang dihormati mampu mengeluarkan kereta untuk diperiksa oleh bakal pembeli.

:six: Adakah terdapat masa tenggang pemeriksaan?

Kereta yang baru didaftarkan harus diperiksa selama 10 hari dari pendaftaran. Tempoh pendaftaran pembaharuan untuk pemeriksaan adalah 10 hari dalam bulan berikutnya jika selesai pada bulan pembaharuan.

:seven: Apa maksud pemeriksaan untuk kereta?

Pemeriksaan kereta merujuk kepada penilaian keadaan kereta dan merupakan aspek penting dalam prosedur insurans kereta. Pemeriksaan terhadap kereta membantu syarikat insurans untuk menentukan sama ada terdapat bahaya yang melekat pada kereta dan adakah ia bersedia untuk melindungi pemiliknya untuk mendapatkan premium daripada mereka.

:eight: Bolehkah anda memeriksa kereta anda sebelum mendaftarkannya?

Pendaftaran dan formaliti lain dilakukan di gudang . Setelah menyelesaikan kenderaan anda dan menempahnya dengan peniaga, anda mesti memberi tahu peniaga bahawa anda ingin melihat kereta anda di gudang.

:nine: Adakah anda mendaftar kereta untuk pengedar?

Nasib baik, anda biasanya mengurus kertas kerja, jika anda membeli kereta baru atau terpakai dari peniaga, sekurang-kurangnya untuk pendaftaran sementara sebelum meninggalkan peniaga. Pengedar di beberapa negara boleh menyelesaikan keseluruhan proses pendaftaran dan mendapatkan plat nombor dari peniaga.

:keycap_ten:Mengapa penting untuk melakukan pemeriksaan kereta?

Keselamatan, perlindungan , dan keuntungan adalah hasil pemeriksaan keselamatan yang teliti. Apabila kereta anda diuji setiap hari sebelum digunakan, anda akan memastikan bahawa ia memenuhi standard, tidak rosak di jalan raya, dan menjaga keselamatan pekerja anda.

:closed_book: Kesimpulan:

Sekarang kita dapat menganggarkan bahawa biasanya memerlukan satu atau dua jam untuk menyelesaikan semua tugas yang disertakan semasa pemeriksaan kereta. Kertas kerja memerlukan banyak masa dan keseluruhan pemacu ujian. Itu selalu bergantung pada model kereta anda dan bandar di mana anda berada. Sentiasa pastikan bahawa anda tamat pada waktunya sekurang-kurangnya 15 minit sebelum janji temu sekiranya anda mempunyai jadual lain yang akan diadakan pada hari itu.

artikel berkaitan