Berapa lamakah penyelarasan tayar? Penjajaran tayar memerlukan purata satu jam, sama ada kenderaan pacuan dua tayar atau pacuan empat tayar. Ia akan mengambil masa yang lebih lama untuk diganti Sekiranya terdapat terlalu banyak keausan atau kerusakan pada sistem gantungan, batang kemudi, batang trek, atau bahagian lain.

Berapa lamakah jangka masa penyelarasan tayar?

Penjajaran tayar adalah salah satu tugas pembaikan yang paling biasa yang diperlukan untuk memastikan kereta anda dalam keadaan lebih baik. Untuk memastikan kereta anda dapat berjalan dengan lancar dan selamat, anda perlu memasang semula tayarnya di kedai atau pusat servis kereta di tempat tertentu atau di mana terdapat gejala tayar yang salah.

Apakah penjajaran tayar?

Penjajaran tayar adalah proses menyelaraskan tayar kereta dengan yang lain dan permukaan jalan. Ini dicapai dengan membawa sistem suspensi ke posisi dan konfigurasi yang tepat serta penyesuaian tertentu. Tidak seperti perkhidmatan pembaikan automotif lain, penjajaran tayar memerlukan kepakaran mekanik berpengalaman dan mesin penjajaran.

Tujuan menyelaraskan tayar adalah untuk menyusun tayar dan gandar kereta supaya mereka bergerak ke arah yang sama. Proses ini melibatkan penyesuaian semua sudut penggantungan yang mempengaruhi pergerakan roda dan kedudukannya dan memastikan roda kemudi diselaraskan sepenuhnya. Pengilang kereta memilih sudut standard untuk menyelaraskan tayarnya, menentukan darjah.

Jenis stereng kereta anda perlu bergantung pada sistem penggantungannya dan cara ia memberikan kuasa pada tayarnya. Sekiranya anda mempunyai kenderaan pacuan semua tayar atau kenderaan pacuan empat tayar, anda harus mendapatkan penjajaran empat tayar. Sebaliknya, jika kereta anda menggunakan sistem tayar depan atau tayar belakang, ia memerlukan penjajaran hujung ke hujung atau penjajaran sudut dalaman.

Adakah penjajaran tayar benar-benar diperlukan?

Ya, menyelaraskan tayar adalah tugas yang paling penting jika tayar anda rosak teruk, kereta anda akan mengalami penurunan yang ketara dalam ketidakupayaan pengendalian. Selalu akan bergerak ke satu arah, yang mungkin sangat membatasi kemampuannya untuk berpusing atau bergerak dalam garis lurus. Ini bukan sahaja menjadikan pemanduan lebih sukar dan mengurangkan keselesaan perjalanan, tetapi juga dapat mengancam anda dan keselamatan penumpang anda.

Selain itu, kegagalan menyesuaikan semula tayar anda secara berkala boleh menyebabkan kos pemilikan kereta anda meningkat secara mendadak. Tayar yang diselaraskan secara tidak betul boleh menyebabkan kehausan tayar yang tidak rata, yang bermaksud anda perlu menukar tayar anda dengan kerap. Adalah tidak biasa apabila ketidakseimbangan tayar menyebabkan keretakan dan tayar rata kerana boleh menyebabkan tayar anda mengalami ketegangan. Selain itu, tayar yang tidak selaras boleh menyebabkan kerosakan pada pelek dan suspensi tayar, yang boleh mempengaruhi prestasi dan jangka hayat kereta anda.

Berapa kerapkah anda mendapat penjajaran tayar?

Waktu penyelarasan tayar boleh sangat berbeza bergantung pada jenis kenderaan yang anda miliki, tabiat memandu anda, dan faktor lain. Sebilangan besar mekanik mengesyorkan mendapatkan penjajaran tayar dua atau tiga tahun sekali. Walau bagaimanapun, perkara terbaik yang boleh anda lakukan adalah mengikuti selang waktu yang disyorkan dalam manual pemilik anda.

Sekiranya manual pemilik anda tidak menyatakan seberapa kerap tayar anda harus diluruskan semula, anda harus membawa kereta anda ke pusat servis atau bengkel untuk memeriksa penyelarasan tayar sekurang-kurangnya sekali setahun. Pada kebiasaannya, penjajaran tayar kereta akan sedikit mati setelah sekurang-kurangnya satu atau dua tahun memandu. Namun, jika kenderaan anda dijaga dengan baik, tidak bergerak ke arah yang berlawanan, atau memakai tayar, tayarnya tidak perlu diluruskan semula setiap tahun.

Berapa kerapkah anda mendapat penjajaran tayar?

Penting untuk diketahui bahawa beberapa keadaan boleh menyebabkan kereta anda memerlukan banyak penjajaran tayar. Kenderaan tayar yang lebih lebar atau kenderaan berorientasikan prestasi sering memerlukan penyelarasan tayarnya dengan kerap. Selain itu, anda harus mempertimbangkan untuk mendapatkan penjajaran tayar setiap kali anda meletakkan tayar baru di kereta anda.

Bagaimana anda tahu bahawa anda memerlukan penjajaran?

Sebagai tambahan kepada pemeriksaan penyelarasan tayar biasa, anda juga harus mencari tanda-tanda tertentu bahawa tayar anda perlu diluruskan semula. Gejala ini merangkumi:

:small_blue_diamond: Menarik ke satu arah: Jika tarikan kereta anda tajam di satu sisi, itu mungkin kerana tayarnya melambung. Namun, jika terus menarik ke satu arah setelah meletakkan tayar Anda dalam tekanan yang betul, itu adalah tanda bahawa anda harus mendapatkan penjajaran tayar.

:small_blue_diamond: Tarik sedikit: Tarik sedikit tidak terlihat seperti tarikan tajam, tetapi menunjukkan bahawa tayar anda tidak sejajar. Untuk menentukan sama ada kereta anda mempunyai tarikan yang lembut, pergi ke tempat letak kereta kosong dengan permukaan yang rata. Pandu kereta anda perlahan-lahan dalam garis lurus dan lepaskan tangan anda dari stereng. Sekiranya anda melihat bahawa kereta anda tergelincir ke satu sisi, maka ia memerlukan penjajaran tayar.

:small_blue_diamond: Getaran roda kemudi: Getaran roda kemudi boleh menjadi hasil daripada tayar yang tidak selaras atau tayar tidak seimbang. Sekiranya tidak selaras, ia berlaku kerana tayar menarik pada bahagian yang berlawanan.

:small_blue_diamond: Tayar stereng bengkok: Penting untuk memperhatikan tayar stereng semasa memandu. Anda mungkin memandu tanpa sedar dengan roda stereng di luar pusat untuk mengimbangi ketidakseimbangan. Sekiranya ini berlaku, mungkin sudah tiba masanya untuk menyesuaikan semula tayar anda.

:small_blue_diamond: Haus tayar yang tidak sama: Periksa tayar depan anda untuk melihat sama ada corak hausnya sama dan periksa tayar belakang anda. Sekiranya corak pemakaiannya berbeza, ini mungkin merupakan petunjuk bahawa roda anda tidak diselaraskan dengan betul.

Prosedur Penjajaran Tayar

Perkara penting yang mesti anda ketahui adalah bahawa penjajaran tayar adalah penyesuaian sistem penggantungan yang disambungkan ke roda tetapi dapat disesuaikan oleh roda itu sendiri. Oleh itu, anda menyesuaikan sudut tayar yang diterjemahkan kepada bagaimana ia berinteraksi dengan jalan raya. Sekarang mari kita lihat cara yang betul untuk membuat penjajaran tayar yang berjaya.

:black_small_square: Perkara pertama yang perlu dilakukan adalah menyediakan dan membuat pemeriksaan. Mulakan dengan memeriksa tekanan udara di dalam setiap roda. Tekanan tayar harus tepat seperti yang disarankan oleh pengeluar . Kedua, periksa bahawa roda mempunyai bentuk yang tidak rata atau keretakan di dalamnya. Tayar itu sendiri mesti memenuhi kualiti standard dan mempunyai data pengeluaran terkini. Terus periksa bahagian suspensi untuk memastikan semua bahagian betul kerana penggunaan lebihan pada komponen ini boleh mempengaruhi kualiti penjajaran roda.

:black_small_square: Pasangkan kereta anda di mesin penjajaran tayar berkomputer. Tutup tayar stereng di tengah dan pasangkan pedal brek menggunakan alat khas. Hook alat pengukur pada setiap tayar dan baca setiap sudut seperti yang ditunjukkan pada skrin komputer. Kajian ini akan membimbing mekanik mengenai cara menyesuaikan sudut dengan betul.

Seberapa pentingnya penjajaran tayar?

Salah satu tugas terpenting yang harus anda laksanakan sebagai pemilik kereta yang boleh dipercayai adalah menyelaraskan tayar anda. Kereta anda akhirnya akan mengalami penurunan keupayaan pengendalian yang ketara jika roda anda tidak sejajar. Ia akan menarik satu arah secara berterusan dan sangat menyekat kemampuannya untuk berpusing atau bergerak dalam garis lurus. Jadi, ia bukan sahaja menjadikan pemanduan lebih sukar dan mengurangkan keselesaan perjalanan, tetapi juga dapat mengancam sesiapa sahaja yang melakukan perjalanan dengan kereta.

Kegagalan melakukan kerja-kerja penyelenggaraan ini secara berkala boleh menyebabkan kehausan tayar tidak rata, yang bermaksud anda harus mengganti tayar lebih kerap. Jadi, kos akan terus meningkat. Ia jarang membawa ke sisi licin dan tayar rata kerana tayar yang tidak diselaraskan dengan baik boleh menyebabkan geseran pada tayar anda lebih jauh. Tayar yang tidak selaras juga boleh menyebabkan tayar yang rosak menjadi suspensi dan pelek, yang boleh mempengaruhi prestasi kereta anda dan jangka hayatnya.

Bolehkah anda memandu dengan penjajaran tayar yang teruk?

Anda boleh memandu kereta dengan jajaran tayar yang teruk tetapi masalahnya adalah apa yang berlaku pada kereta. Ia menyebabkan haus pada tayar tidak rata. Oleh itu, jika masalah ini tidak dapat diselesaikan dengan cepat, tayar kereta boleh rosak sebelum waktunya, sehingga mustahil bagi mereka untuk memandu dengan selamat. Untuk mengelakkan kerosakan tayar yang tidak perlu, masalah pelurusan harus segera diperbaiki.

Ketidaksesuaian dapat memberi tekanan yang berlebihan pada kenderaan, sehingga menimbulkan risiko merosakkan komponen suspensi yang dapat menyebabkan perbaikan pada mobil. Ketidakseimbangan tayar boleh menyebabkan kesukaran memandu ketika memandu dengan kelajuan tinggi, meningkatkan risiko kemalangan. Tayar yang tidak seimbang nampaknya menyeret ke kiri, memerlukan pemandu untuk memastikan kenderaan tetap berada di sterengnya. Ketidakseimbangan boleh memberi kesan buruk terhadap cara brek kereta, dan dengan itu merosakkan keselamatan jalan raya. Menyeret tayar dari tayar yang tidak sejajar dapat mengakibatkan penggunaan bahan bakar .

Pemandu yang bijak dan bertanggungjawab akan mencari tanda-tanda kemerosotan dan akan mengambil tindakan segera untuk menyelesaikan masalah tersebut. Orang lebih cenderung untuk mengelakkan kemalangan yang menyebabkan masalah dengan penyelewengan dengan memandu dengan berhati-hati, yang memungkinkan mereka mendapat keuntungan dari keselamatan jalan raya yang lebih besar.

Dan setiap kali anda memutar tayar, periksa keausan tapak. Sekiranya ia dipakai secara seragam, anda tidak perlu diselaraskan. Selagi kereta kelihatan berjalan lancar, stereng tidak bergerak, atau kereta tidak bergerak ketika anda menuruni jalan sejauh 500 batu lagi tidak akan memberi perbezaan.

Ringkasan: Anda boleh memandu kenderaan dengan penjajaran tayar yang buruk. Kenderaan boleh menarik kuat ke kanan atau ke kiri, ia boleh memakai tayar dua kali lebih pantas daripada kereta dengan jajaran yang betul, kereta boleh sangat menyenangkan untuk memandu di atas ais.

Bagaimana penjajaran dilakukan

Untuk menentukan apa yang berlaku dengan kenderaan anda, seorang mekanik akan membawa kereta anda untuk memandu uji. Mereka kemudian akan mengangkat kereta dan memeriksa bahagian tayar dan suspensi dan memastikan semuanya dalam keadaan teratur. Sebelum proses penjajaran bermula, apa-apa yang hilang atau menunjukkan tanda-tanda keausan berlebihan akan diganti.

Langkah seterusnya adalah memeriksa keempat-empat tayar untuk memampatkan tayar dan membuat penyesuaian yang diperlukan. Kereta itu kemudian akan disambungkan ke sistem penjajaran dan, mengikut spesifikasi pengeluar mulai membuat perubahan pada sudut suspensi. Empat kawasan utama akan diperbaiki oleh mekanik anda: jari kaki, ruang, kastor, dan tujahan.

Jari kaki adalah sudut di mana tayar masuk atau keluar dan dilihat dari atas dan mempunyai jari kaki yang selaras dengan baik adalah mustahak agar tayar boleh dipakai secara merata dan jangka hayat tayar dapat diperpanjang. Camber sebaliknya mempunyai sudut menegak (ke dalam atau ke luar) roda ketika melihat kereta lurus. Sebilangan besar kereta mempunyai ruang kecil yang rosak yang dapat menolong ketidakstabilan.

Sudut hadapan atau belakang paksi stereng di sisi kereta dipanggil kastor, yang membantu kereta anda bergerak dalam garis lurus dan membantu roda kemudi anda kembali ke kedudukan lurus setelah membelok. Akhirnya, pengukuran tujahan adalah petunjuk arah gandar belakang dan bahagian tengah kenderaan. Ia memastikan bahawa gandar belakang dan depan selari .

Setelah semua diperiksa, mekanik akan memastikan roda kemudi berada di tengah. Akhirnya, kenderaan akan diperiksa untuk memastikan bahawa semua masalah diperbetulkan dan semuanya kembali ke arah yang betul.

Ringkasan: Penjajaran tayar dilakukan dengan memeriksa dan menyesuaikan sudut tayar yang saling berkaitan antara satu sama lain dan dengan badan atau bingkai kereta.

Berapakah kos untuk penjajaran?

Selagi kereta tidak mempunyai masalah yang tidak biasa, penyelarasan kereta tidak mahal berbanding dengan kerja-kerja pembaikan dan penyelenggaraan yang lain. Anda mesti mengatur antara 75 dolar untuk satu pembaikan hingga $ 200 rata - rata untuk jaminan lanjutan, bergantung pada jenis kereta dan tempat tinggal anda. Walau bagaimanapun, jaminan anda atau jaminan yang diperpanjang mungkin merangkumi penjajaran, jadi pastikan untuk menyemak syarat-syarat liputan jaminan yang mesti anda tentukan sama ada anda layak mendapat penjajaran percuma.

Anda mungkin memerlukan perkhidmatan tambahan jika anda menghadapi masalah dengan penggantungan atau penjajaran tayar kenderaan anda. Sekiranya demikian, mekanik perlu memperbaikinya untuk menyelaraskan tayar anda dengan betul, dan itu akan dikenakan biaya. Dan jika anda mempunyai reka bentuk kereta reka bentuk khas boleh menjadi sangat mahal.

Banyak perniagaan bersekutu yang melakukan penjajaran menawarkan jaminan terhad atau seumur hidup untuk perkhidmatan mereka. Ini boleh menjadi idea yang baik jika anda kadang-kadang memandu di jalan raya yang sukar dan merancang untuk menyimpan kereta anda lebih lama.

Soalan Lazim

Berikut ini disebutkan beberapa pertanyaan yang sering diajukan berkaitan dengan topik berapa lama penjajaran tayar diperlukan .

1. Adakah buruk untuk memandu dengan tayar yang tidak selaras?

Memandu kereta dengan jajaran tayar yang tidak betul boleh menyebabkan kehausan tayar tidak rata. Sekiranya masalah itu tidak dapat diperbaiki dengan cepat, tayar kereta boleh rosak sebelum waktunya, menjadikannya tidak selamat. Selesaikan masalah penjajaran dengan cepat untuk mengelakkan kerosakan tayar yang tidak perlu.

2. Berapa lama selepas mendapatkan tayar baru, saya harus mendapatkan penjajaran?

Dianjurkan untuk menyelaraskan setelah pemasangan tayar baru. Ini membantu anda mendapatkan lebih banyak masa pakai tayar baru anda. Ujian penyelarasan roda disarankan setiap kali terdapat kesan ketara atau kehausan tayar yang tidak rata. Juga, dapatkan pemeriksaan setiap tahun, atau dua kali setahun jika anda biasa melakukan perjalanan di jalan raya yang kasar.

3. Apa yang berlaku jika anda tidak melekatkan tayar anda?

Sekiranya tayar kereta anda tidak diselaraskan dengan betul, ia boleh menyebabkan tayar anda cepat terpakai atau tidak rata. Anda mungkin menyedari bahawa roda kemudi anda mungkin bergerak ke arah yang berlawanan. Penjajaran yang tidak betul juga dapat menyebabkan tayar anda berputar dan bergetar, yang pada gilirannya dapat membuat pemanduan tidak selesa.

4. Sekiranya anda selalu selaras dengan tayar baru?

Penjajaran tayar tidak perlu dilakukan sekiranya anda memasang tayar baru, tetapi itu adalah idea yang baik. Keselarasan membantu memastikan keempat-empat tayar diselaraskan dengan betul antara satu sama lain dan jalan raya. Penjajaran tayar dapat membantu anda mendapatkan lebih banyak batu pada satu set tayar baru.

5. Bolehkah tayar baru melemparkan penjajaran?

Tidak menjadi masalah jika anda mendapat penjajaran sebelum atau selepas tayar baru anda. Sebilangan besar pakar bersetuju bahawa satu-satunya kesan tayar yang dipakai pada penjajaran anda adalah mengubah ketinggian perjalanan kenderaan jika diberi reka bentuk moden suspensi, yang harus diabaikan.

6. Bolehkah penjajaran dilakukan dalam 20 minit?

Perkhidmatan penjajaran tayar mengambil masa 30 minit hingga satu jam, tidak termasuk tempoh menunggu di kedai mekanik. Beberapa kedai rendang mungkin mengaku melakukannya dalam masa 20 minit. Tetapi mustahil untuk melakukan penyelarasan dalam jangka masa yang singkat.

7. Adakah bernilai mendapatkan penjajaran roda?

Harus ada penjajaran setelah pemasangan tayar baru. Ini akan membantu anda memanfaatkan seumur hidup dengan tayar baru anda. Pemeriksaan penyelarasan tayar selalu dinasihatkan setelah kesan atau kehausan tayar tidak rata dikesan.

8. Bilakah saya harus memeriksa penjajaran kereta saya?

Anda harus memeriksa penjajaran tayar anda setiap 2 hingga 3 tahun . Walau bagaimanapun, untuk memastikan keselamatan kereta anda, diri sendiri dan orang lain di sekitar anda, adalah yang terbaik untuk penjajaran roda setiap kali anda menukar minyak kenderaan.

9. Berapakah penjajaran hujung depan di Walmart?

Kos penjajaran di Walmart adalah antara $ 30 dan $ 95 . Kos ini bergantung pada cawangan yang anda kunjungi dan pekerjaan yang anda mahu laksanakan.

10. Berapa km yang harus anda dapatkan penjajaran?

Kita harus memastikan perataan tayar kereta mereka diperiksa mengikut cadangan pengeluar kereta atau setiap 5.000 kilometer .

Kesimpulan:

:ballot_box_with_check: Berapa lama masa penjajaran tayar? Seperti yang dijelaskan sebelumnya dalam artikel ini, memerlukan lebih kurang satu jam di kebanyakan tempat, itulah banyak masa untuk menyelaraskan kereta, tetapi hanya jika semuanya berjalan lancar.

:ballot_box_with_check: Walau bagaimanapun, jika mekanik menemui masalah, mungkin diperlukan beberapa saat sebelum mereka menyelaraskan kenderaan. Sekiranya anda ingin memastikan kereta anda berfungsi sebagaimana mestinya, lakukan pemeriksaan selaras kerana anda akan melakukan kerja pembaikan. Pastikan anda melakukan ini secara berkala sejauh 6.000 batu, atau sekurang-kurangnya setiap kali minyak anda diganti atau sebaik sahaja anda melihat penggunaan tayar pramatang atau tidak rata. Perkhidmatan penyesuaian berkala akan melindungi pengurusan dan kawalan kenderaan anda, meningkatkan ekonomi bahan bakar, bertindak sebagai pencegahan komponen penting kereta, dan membantu memperpanjang umur tayar anda.

:ballot_box_with_check: Pada penghujung hari, lebih efisien dan menjimatkan kos jika anda membayar penjajaran daripada terus membeli set tayar baru, serta berisiko mengalami kemalangan.

artikel berkaitan

Petua Untuk Tayar Dan Roda Berapa lamakah masa yang diperlukan untuk Mengganti 4 Tayar Apa Yang Berlaku Sekiranya Batang Tali Patah

Berapa lama masa penjajaran tayar? Penjajaran tayar memerlukan purata satu jam, sama ada pacuan dua roda atau kenderaan pacuan empat roda.

Beberapa perkara penting mengenai penjajaran Tayar

Sudut primer

Sudut utama adalah penjajaran sudut asas roda yang saling berkaitan antara satu sama lain dan badan kereta. Camber, kastor, dan jari kaki menyesuaikannya. Di beberapa kenderaan, tidak semua komponen ini dapat diperbaiki pada semua tayar.

Ketiga-tiga parameter ini dapat dibahagikan kepada segmen depan dan belakang. Ringkasnya, parameternya adalah:

 • Depan: Kastor (kiri dan kanan)
 • Depan: Camber (kiri dan kanan)
 • Depan: Kaki (kiri, kanan, dan keseluruhan)
 • Belakang: Camber (kiri dan kanan)
 • Belakang: Kaki (kiri, kanan, dan keseluruhan)

Sudut sekunder

Sudut sekunder merangkumi banyak perubahan lain, seperti:

 • SAI (Kecenderungan Paksi Pemandu) (kiri & kanan)
 • Sudut yang disertakan (kiri & kanan)
 • Jari kaki secara bergilir (kiri & kanan)
 • Giliran Maksimum (kiri & kanan)
 • Perubahan keluk kaki (kiri & kanan)
 • Perbezaan lebar jejak
 • Perbezaan jarak roda
 • Tinggi perjalanan depan (kiri & kanan)
 • Ketinggian belakang belakang (kiri & kanan)
 • Sudut bingkai
 • Kemunduran (depan & belakang)

Kemunduran adalah perbezaan antara sisi kanan dan panjang kiri jarak roda. Ia juga dapat diukur sebagai sudut. Kemunduran di bawah toleransi yang ditentukan pengeluar tidak mempengaruhi pengendalian kenderaan. Apabila kereta berpusing, satu tayar berada di depan yang lain selama beberapa inci sehingga tidak perlu dipusingkan. Terdapat beberapa jenis kenderaan dengan jarak roda kilang yang berbeza di sisi kanan dan kiri kerana pelbagai alasan pembinaan. Kemunduran di luar spesifikasi mungkin berlaku kerana perlanggaran atau perbezaan antara kastor kanan dan kiri.

Berlumba perbezaan antara ketinggian perjalanan depan dan belakang, jumlah yang baik jika ketinggian perjalanan belakang besar.

Pengukuran

Unit kamera dipasang pada wayar yang direka khas yang menahan tayar. Biasanya terdapat empat unit kamera dalam sistem penjajaran tayar (unit kamera per tayar). Unit kamera menyampaikan kedudukan fizikalnya mengenai unit kamera lain di komputer pusat yang mengira dan memaparkan.

Selalunya dengan mesin penjajaran, "kepala" ini boleh menjadi petunjuk ketepatan yang hebat. Dalam hal ini, penjajaran "menara" terdiri dari kamera dan pengaturan LED. Sistem ini menerangi satu paparan LED setiap satu ketika kamera berada di tengah array LED "melihat" pada gambar wajah corak terang. Kamera-kamera ini melakukan pekerjaan yang sama seperti mesin penjajaran jenis lain, tetapi mereka mengurangkan banyak cabaran umum untuk menyampaikan ketepatan kamera berat ke setiap kenderaan yang disediakan.

Camber

Camber adalah sudut yang dibuat paksi menegak tayar dengan paksi menegak kenderaan. Sudut ini sangat penting untuk prestasi kenderaan. Pada kebiasaannya, Dewan dengan jarak sekitar 0.5-2 darjah disediakan untuk kereta. Bergantung pada bentuk tayar, Camber boleh terdiri daripada tiga jenis.

:small_blue_diamond: Camber Positif

Camber akan dipanggil positif apabila bahagian atas tayar condong ke luar. The Positive Camber sering digunakan dalam kenderaan luar jalan. Ini kerana ia meningkatkan tindak balas kemudi dan mengurangkan usaha kemudi yang diperlukan untuk membalikkan kereta. Positive Camber juga disediakan untuk kereta barang. Ini kerana beban yang berat pada kenderaan ini menyebabkan roda condong ke arah luar lurus, meningkatkan kestabilan kereta.

:small_blue_diamond: Zero Camber

Kereta itu dikatakan tidak mempunyai Camber sifar ketika tayar berdiri lurus di atas tanah.

:small_blue_diamond: Camber Negatif

The Negative Camber menemuinya ketika bahagian atas roda condong ke dalam. Menyediakan Camber Negatif meningkatkan prestasi barisan. Apabila kereta membelok, ia membuat gerakan bulat. Oleh itu, ia berkaitan dengan daya sentripetal & sentrifugal yang sama dan bertentangan. Daya sentripetal bertanggungjawab untuk ketegangan Tayar. Daya sentrifugal yang menghadap kenderaan cuba membuangnya dari titik pusing. Ini meningkatkan tindak balas biasa terhadap tayar luaran. Sebagai hasil daripada peningkatan reaksi yang diharapkan, daya patah pada tayar luar juga meningkat. Perlanggaran ini bertindak sebagai kekuatan yang signifikan dan cuba membengkokkan tayar luar ke bahagian dalam. Tayar rosak akibat dibengkokkan, dan kawasan hubungan antara tayar dan tanah berkurang.

Ini seterusnya mengurangkan daya geseran antara tayar luar dan tanah, menyebabkan kereta tergelincir di tengah. Oleh itu, ia diberikan Camber negatif pada kenderaan. Roda yang tidak selaras condong ke dalam. Oleh itu, apabila daya geseran cuba menghancurkan tayar luar, mereka terdiam dan meningkatkan geseran dengan permukaan jalan.

Tanda-tanda penyelarasan tayar yang buruk

 • Kereta ditarik ke belakang
 • Roda stereng tidak kembali ke tengah
 • Roda stereng tidak berpusat
 • Haus tayar yang berlebihan di kawasan tertentu
 • Kemudi longgar

Bolehkah anda memandu dengan penjajaran tayar yang teruk?

Anda boleh memandu kereta dengan jajaran tayar yang buruk, tetapi masalahnya adalah apa yang berlaku pada kenderaan. Ia menyebabkan haus pada tayar tidak rata. Oleh itu, jika masalah ini tidak diatasi dengan cepat, tayar kereta boleh rosak sebelum waktunya, sehingga mustahil bagi mereka untuk memandu dengan selamat. Untuk mengelakkan kerosakan tayar yang tidak perlu, masalah pelurusan harus segera diperbaiki.

Ketidakseimbangan dapat memberi tekanan yang berlebihan pada kenderaan, sehingga menimbulkan risiko merosakkan peralatan suspensi, yang menyebabkan perbaikan pada mobil. Tayar yang tidak betul boleh menyebabkan kesukaran memandu ketika memandu dengan kelajuan tinggi, meningkatkan risiko kemalangan. Tidak seimbang, tayar nampaknya menyeret ke kiri, yang memerlukan pemandu untuk memastikan kenderaan tetap berada di sterengnya dengan kuat. Ketidakseimbangan boleh memberi kesan buruk terhadap cara brek kereta dan sehingga menjejaskan keselamatan jalan raya.

Menyeret tayar ke roda yang salah juga boleh menyebabkan kereta kehabisan petrol. Pemandu yang bijak dan bertanggungjawab akan mencari tanda-tanda ketidakseimbangan dan akan mengambil tindakan segera untuk menyelesaikan masalah tersebut. Orang lebih cenderung untuk mengelakkan kemalangan yang menyebabkan masalah dengan penyelewengan dengan memandu dengan berhati-hati, yang memungkinkan mereka mendapat keuntungan dari keselamatan jalan raya yang lebih besar.

Berapa lama masa yang diperlukan untuk mengimbangkan tayar?

Mengira satu set empat tayar boleh memakan masa antara 45 minit hingga satu jam sebagai perkhidmatan mandiri. Tayar lama yang melihat bahagiannya melambung dan lebam (dan mendapati banyak ketidakseimbangan) biasanya akan memakan masa lebih lama daripada keseimbangan daripada tayar baru yang sedikit tidak sesuai semasa penghantaran dan penyimpanan.

Penilaian tayar sering ditambahkan ke perkhidmatan lain, termasuk pembuangan dan penggantian tayar, seperti penggantian tayar atau pembelian tayar baru.