Ibuprofen biasanya mengambil masa sekitar 30 minit untuk bekerja. Walau bagaimanapun, jangka masa ini boleh berbeza-beza dari satu orang ke orang yang lain, dan untuk alasan yang berbeza. Apabila ibuprofen mula berfungsi, anda biasanya akan mula melihat penurunan demam atau sakit. Kesan anti-radang ibuprofen biasanya memakan masa lebih lama kadang-kadang seminggu atau lebih. Ibuprofen dibersihkan dengan cepat dari badan anda. Ini adalah salah satu sebab mengapa bergantung pada keadaan yang dirawat, anda mungkin perlu mengambil dos setiap beberapa jam.

Apa itu Ibuprofen?

Ibuprofen adalah sejenis bukan steroid anti-radang dadah NSAID. Ia biasanya digunakan untuk meredakan gejala seperti keradangan, sakit, dan demam. Ibuprofen dijual dengan nama jenama Mortin, Advil, dan Midol, antara lain. Ubat ini berfungsi dengan menghalang enzim yang membantu menghasilkan sebatian yang disebut Prostaglandin. Prostaglandin dikaitkan dengan keradangan dan kesakitan di badan.

Untuk apa ibuprofen digunakan?

Ibuprofen umumnya diambil untuk membantu meredakan keradangan dan kesakitan.

Keadaan biasa yang digunakan ibuprofen termasuk:

Untuk keadaan akut, seperti sakit kepala, ibuprofen hanya akan diminum sekali atau dua kali dalam jangka pendek. Untuk keadaan kronik, seperti sakit belakang atau arthritis, ibuprofen mungkin perlu diambil secara berkala selama beberapa minggu atau bulan pada satu masa.

Apa yang boleh mempengaruhi berapa lama masa kerja?

Sebilangan orang mungkin mengalami pelepasan simptom dengan cepat sementara yang lain merasa lebih lama. Ini kerana pelbagai faktor boleh mempengaruhi berapa lama ubat itu berfungsi.

Beberapa faktor yang boleh mempengaruhi seberapa cepat ibuprofen berfungsi untuk anda termasuk:

 • Adakah ubat lain diambil pada masa yang sama atau tidak

 • Sekiranya anda mempunyai makanan di perut anda

 • Kesihatan keseluruhan anda

 • Umur awak

 • Berat badan anda

 • Dos yang diambil

Ringkasan Ibuprofen adalah sejenis NSAID ubat anti-radang nonsteroid. Secara amnya diambil untuk membantu meredakan keradangan dan kesakitan. Sebilangan orang mungkin mengalami gejala cepat hilang sementara yang lain menganggapnya memerlukan lebih lama.

Siapa yang boleh dan tidak boleh mengambil ibuprofen

Beberapa jenama tablet, sirup dan kapsul ibuprofen mengandungi glukosa, aspartam, pewarna, gelatin, laktosa, natrium, sorbitol, kedelai atau sukrosa, jadi mungkin tidak sesuai untuk sesetengah orang.

Jangan mengambil ibuprofen melalui mulut atau menggunakannya pada kulit anda jika anda:

 • Mempunyai tekanan darah tinggi yang tidak terkawal

 • Sedang berusaha hamil atau sudah hamil

 • Mengalami simptom alergi seperti mengi, hidung berair atau reaksi kulit setelah mengambil aspirin atau NSAID ubat anti-radang bukan steroid.

 • Pernah mengalami reaksi alergi terhadap ibuprofen atau ubat lain pada masa lalu

Untuk memastikan ibuprofen (melalui mulut atau kulit anda) selamat untuk anda, beritahu doktor atau ahli farmasi anda jika anda mempunyai:

 • Cacar air atau herpes zoster yang mengambil ibuprofen dapat meningkatkan kemungkinan jangkitan dan reaksi kulit tertentu.

 • Penyakit Crohn atau kolitis ulseratif

 • Kegagalan buah pinggang

 • Penyakit jantung atau kegagalan jantung yang teruk

 • Masalah hati, seperti fibrosis hati, sirosis atau kegagalan hati

 • Masalah kesihatan yang bermaksud anda mempunyai peluang pendarahan yang meningkat

 • Adakah pendarahan di perut anda, ulser perut atau lubang berlubang di perut anda.

Ringkasan Jangan mengambil ibuprofen melalui mulut atau memakainya ke kulit anda jika anda mempunyai tekanan darah tinggi yang tidak terkawal dan beberapa masalah serius yang lain. Umumnya diambil untuk meredakan kesakitan sehingga anda dapat menanggungnya ketika anda merasakan sakit dan radang.

Apakah dos biasa?

Ibuprofen biasanya terdapat dalam pil 200 miligram (mg) di kaunter. Sangat sesuai untuk menggunakan dos minimum untuk mengurangkan gejala anda. Secara amnya, satu pil ibuprofen diminum setiap 4 hingga 6 jam. Sekiranya satu pil tidak berfungsi untuk meredakan gejala, pil kedua boleh diambil.

Jangan mengambil lebih daripada 1.200 mg ibuprofen dalam satu hari. Untuk ibuprofen OTC, ini setara dengan maksimum 6 pil sehari. Selain itu, elakkan mengambil ibuprofen lebih dari 10 hari, kecuali jika diarahkan oleh doktor anda.

Kesan sampingan umum ibuprofen dan NSAID lain adalah sakit perut. Oleh kerana itu, boleh mengambil ibuprofen dengan susu atau makanan.

Dos untuk kanak-kanak

Ibuprofen dapat diberikan kepada anak-anak sebagai tablet kunyah, larutan cair, atau pil. Bentuk mana yang disyorkan akan bergantung pada usia anak. Dosis ibuprofen pada kanak-kanak di bawah umur 12 tahun berdasarkan berat badan anak. Sekiranya anak anda perlu mengambil ibuprofen, tanyakan kepada doktor mereka mengenai dos yang disyorkan dan berapa kali diperlukan. diambil.

Ringkasan Ibuprofen biasanya terdapat dalam pil 200 miligram (mg). Ibuprofen dapat diberikan kepada anak-anak sebagai tablet kunyah, larutan cair, atau pil. Bentuk mana yang disyorkan bergantung pada usia anak.

Cara menggunakan ibuprofen gel, mousse atau spray

Jumlah ibuprofen yang anda pakai pada kulit anda bergantung pada produk yang anda gunakan. Periksa risalah pakej dengan teliti untuk mengetahui berapa banyak penggunaannya. Urut ibuprofen dengan lembut ke kawasan yang menyakitkan 3 atau 4 kali sehari. Biarkan sekurang-kurangnya 4 jam antara aplikasi, dan jangan gunakan lebih dari 4 kali dalam 24 jam.

Jangan sekali-kali menggunakan gel ibuprofen, mousse atau semburan pada mulut, mata, bibir, hidung atau kawasan kemaluan anda. Jangan letakkan pada kulit yang patah. Jangan letakkan plaster atau pembalut pada kulit yang telah anda gunakan ibuprofen.

Bagaimana jika saya menelan gel secara tidak sengaja?

Sekiranya anda menelan gel ibuprofen atau mousse secara tidak sengaja, anda mungkin mengalami simptom termasuk:

 • Rasa tidur

 • Sakit (muntah)

 • Sakit kepala

Ringkasan Jumlah ibuprofen yang anda pakai pada kulit anda bergantung pada produk yang anda gunakan. Jangan sekali-kali menggunakan gel ibuprofen, mousse atau semburan pada mulut, mata, bibir, hidung atau kawasan kemaluan anda.

Ibuprofen

Cara pengambilan Tablet, Kapsul dan Sirap

Dos biasa untuk orang dewasa adalah satu atau dua tablet 200mg 3 kali sehari. Dalam beberapa kes, doktor anda mungkin mengesyorkan dos yang lebih tinggi hingga 600mg untuk diminum 4 kali sehari jika diperlukan. Ini hanya boleh berlaku di bawah pengawasan doktor.

Sekiranya anda mengambil ibuprofen 3 kali sehari, biarkan sekurang-kurangnya 6 jam antara dos. Sekiranya anda mengambilnya 4 kali sehari, biarkan sekurang-kurangnya 4 jam antara dos. Sekiranya anda mengalami kesakitan sepanjang masa, doktor anda boleh mengesyorkan tablet atau kapsul ibuprofen pelepasan perlahan. Biasa mengambilnya sekali sehari pada waktu petang atau dua kali sehari. Biarkan jarak antara 10 hingga 12 jam antara dos jika anda mengambil ibuprofen dua kali sehari.

Bagi orang yang sukar menelan kapsul atau tablet, ibuprofen tersedia sebagai tablet yang meleleh di mulut anda, butiran yang anda campurkan dengan segelas air untuk membuat minuman, dan sebagai sirap. Telan tablet atau kapsul ibuprofen keseluruhan dengan segelas air atau jus. Anda harus mengambil tablet dan kapsul ibuprofen selepas makan atau makanan ringan atau dengan minum susu. Ini akan cenderung mengecewakan perut anda. Jangan mengunyah, memecahkan, menghancurkan atau menghisapnya kerana ini boleh merengsakan mulut atau tekak anda.

Ringkasan Dos biasa untuk orang dewasa adalah satu atau dua tablet 200mg 3 kali sehari. Sekiranya anda mengambil ibuprofen 3 kali sehari, biarkan sekurang-kurangnya 6 jam antara dos.

5 Kesan sampingan Ibuprofen yang serius

Ibuprofen boleh mempunyai beberapa kesan sampingan, terutamanya jika diambil pada dos yang lebih tinggi, atau dalam jangka masa yang lebih lama.

Kesan sampingan yang paling serius termasuk:

1. Penurunan fungsi ginjal dan peningkatan tekanan darah Prostaglandin membantu menjaga tekanan di buah pinggang anda pada tahap yang tepat untuk menyaring cecair di dalam badan anda dan mengekalkan tekanan darah anda. Ibuprofen mengubah pengeluaran prostaglandin dalam badan anda. Perubahan ini dapat menyebabkan ketidakseimbangan tekanan cairan tubuh anda, yang dapat menurunkan fungsi ginjal dan meningkatkan tekanan darah Anda.

Gejala penurunan fungsi buah pinggang termasuk:

 • Pening

 • Penumpukan cecair

 • Kekeringan

 • Tekanan darah meningkat

Risiko anda meningkat sekiranya anda:

 • Adakah orang dewasa yang lebih tua

 • Senak

 • Ambil ubat tekanan darah

 • Menghidap penyakit buah pinggang

2. Tindak balas alahan

Beberapa orang mempunyai reaksi alergi terhadap ibuprofen, tetapi ini juga jarang berlaku. Sekiranya anda mempunyai reaksi alergi terhadap aspirin, jangan mengambil ibuprofen. Sekiranya anda mula mengalami masalah bernafas atau muka atau tekak anda mula membengkak, segera hubungi doktor anda dan berhenti mengambil ibuprofen.

3. Serangan jantung dan strok

Bagi kebanyakan orang, risiko serangan jantung dan strok jarang terjadi. Walau bagaimanapun, risiko anda meningkat sekiranya anda menggunakan ibuprofen terlalu banyak atau menggunakannya terlalu lama. Risiko anda juga lebih tinggi jika anda:

 • Ambil ubat lain yang mempengaruhi bagaimana pembekuan darah anda

 • Mempunyai faktor risiko lain untuk serangan jantung atau strok

 • Mengalami gangguan pembekuan

4. Ulser dan pendarahan di perut dan usus

Prostaglandin juga membantu menjaga pembaikan lapisan perut anda secara berterusan, yang melindungi anda dari kerosakan dari asid perut. Kerana ibuprofen mengurangkan berapa banyak prostaglandin yang anda buat, kerosakan perut seperti pendarahan dan bisul di perut dan usus adalah kemungkinan kesan sampingan. kesannya agak jarang berlaku. Walau bagaimanapun, risikonya semakin lama semakin lama anda menggunakan ibuprofen. Faktor lain yang meningkatkan risiko anda termasuk:

 • Penggunaan alkohol secara khusus lebih daripada tiga minuman beralkohol setiap hari.

 • Penggunaan steroid oral atau pengencer darah yang dikenali sebagai antikoagulan.

 • Merokok

 • Lebih tua usia

 • Sejarah ulser atau pendarahan di perut atau usus anda

5. Kegagalan hati

Terdapat risiko kegagalan hati yang sangat jarang berlaku setelah mengambil ibuprofen. Sekiranya anda mempunyai penyakit hati, berbincanglah dengan doktor anda sebelum mengambil ibuprofen. Berhenti mengambil ibuprofen dan segera hubungi doktor anda jika anda mula mengalami gejala berikut:

 • Gejala seperti selesema

 • Sakit di bahagian kanan atas perut anda

 • Menguningkan kulit anda atau putih mata anda

 • Kurang tenaga

 • Penat

Cara mengatasi kesan sampingan

Apa yang perlu dilakukan:

Senak

Sekiranya anda mengalami gangguan pencernaan berulang berhenti mengambil ibuprofen dan berjumpa dengan doktor anda secepat mungkin. Sekiranya anda memerlukan sesuatu untuk menghilangkan rasa tidak selesa, cuba minum antacid tetapi jangan bertangguh dengan doktor.

Angin

Cuba jangan makan makanan yang menyebabkan angin seperti kacang, lentil, dan bawang). Makan makanan yang lebih kecil, makan dan minum perlahan-lahan, dan bersenam setiap hari. Terdapat ubat-ubatan farmasi yang juga dapat membantu, seperti tablet arang atau simethicone.

Sakit

Sakit (muntah) mempunyai sedikit air yang kerap. Bercakap dengan ahli farmasi jika anda mempunyai tanda - tanda dehidrasi , seperti kencing kurang daripada biasa atau kencing yang gelap dan berbau kuat. Jangan mengambil ubat lain untuk merawat muntah tanpa bercakap dengan ahli farmasi atau doktor.

Rasa pening

Sekiranya ibuprofen membuat anda merasa pening, hentikan apa yang anda lakukan dan duduk atau berbaring sehingga anda merasa lebih baik. Elakkan rokok, kopi dan alkohol. Sekiranya pening tidak bertambah baik dalam beberapa hari, berbincanglah dengan ahli farmasi atau doktor anda.

Sakit kepala

Sakit kepala memastikan anda berehat dan minum banyak cecair. Jangan minum alkohol terlalu banyak. Bercakap dengan doktor anda sekiranya ia bertahan lebih lama dari seminggu atau teruk.

Ringkasan Ibuprofen boleh mempunyai beberapa kesan sampingan. Kesan sampingan yang paling biasa termasuk muntah dan loya dan kesan sampingan yang kurang biasa termasuk pening dan kembung. Kita juga dapat mengatasi kesan sampingan ibuprofen.

Ibuprofen

Jenis NSAID lain

Ibuprofen bukan satu-satunya jenis NSAID yang ada. Terdapat pilihan lain yang boleh anda cuba jika anda tidak pasti mengambil ibuprofen. Selain ibuprofen, aspirin dan naproxen juga terdapat di kaunter. Ingat bahawa aspirin tidak boleh diberikan kepada remaja dan kanak-kanak kerana risiko sindrom Reye .

Beberapa NSAID hanya tersedia dengan preskripsi. Beberapa contoh termasuk:

 • Ketorolac (Toradol)

 • Indomethacin

 • Feneoprofen (Nalfon)

 • Diclofenac (Voltaren)

 • Celecoxib

Sekiranya anda tidak pasti NSAID mana yang sesuai untuk anda, berbincanglah dengan doktor anda. Berdasarkan sejarah perubatan dan ubat semasa anda, doktor anda boleh menetapkan NSAID yang sesuai untuk anda ambil.

Ringkasan Terdapat pilihan lain yang boleh anda cuba jika anda tidak pasti mengambil ibuprofen. Beberapa NSAID hanya tersedia dengan preskripsi seperti Ketorolac (Toradol), Indomethacin, Feneoprofen (Nalfon), Diclofenac (Voltaren), Celecoxib.

Berhati-hati dengan Ubat-ubatan lain

Ibuprofen tidak bercampur dengan beberapa ubat. Ibuprofen yang disapu pada kulit cenderung mengganggu ubat lain daripada jika diminum.

Untuk keselamatan, beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat ini sebelum mula mengambil ibuprofen melalui mulut atau menggunakannya pada kulit anda:

 • Ubat diabetes seperti gliclazide

 • Antidepresan seperti citalopram, fluvoxamine, venlafaxine, paroxetine atau sertraline.

 • Antibiotik seperti ciprofloxacin, levofloxacin, moxifloxacin, asid nalidixic, norfloxacin atau ofloxacin.

 • Ubat steroid seperti betamethasone, dexamethasone, hydrocortisone atau prednisolone.

 • Ubat untuk tekanan darah tinggi

 • Ubat penahan sakit anti-radang seperti aspirin, diclofenac, asid mefenamat dan naproxen.

 • Ubat penipisan darah seperti warfarin

Ringkasan Terdapat beberapa langkah berhati-hati untuk menggunakan ibuprofen dengan ubat lain. Ibuprofen yang disapu pada kulit cenderung mengganggu ubat lain daripada jika diminum.

Soalan Lazim

Berapa lama ibuprofen berfungsi?

Ibuprofen mengambil masa sekitar 15 hingga 30 minit untuk memulakan dan 1 hingga 2 jam untuk berkuat kuasa. Tetapi ini juga bergantung pada apa yang ada di perut anda atau apa yang anda makan baru-baru ini. Sekiranya anda menggunakan Ibuprofen dalam bentuk cair, ia berfungsi lebih cepat kerana badan anda tidak perlu memecahkan kaplet / tablet / kapsul apa pun. Ia dengan mudah memasuki aliran darah anda dan melegakan kesakitan. Juga, fahami bahawa setiap manusia berbeza. Sebilangan orang memerlukan masa kurang dari 15 minit untuk bekerja. Oleh kerana ibuprofen mempunyai jangka hayat dua jam, ia berfungsi dengan baik dalam tempoh ini. Oleh itu, seseorang individu harus berasa lebih baik selama 30 minit hingga satu jam.

Apa yang berlaku jika anda mengambil ibuprofen semasa perut kosong?

Ibuprofen adalah tablet, kapsul atau kaplet yang anda ambil dengan segelas air. Penting untuk memilikinya dengan susu atau makanan. Mengambilnya dengan perut kosong boleh merengsakan lapisan perut dan mungkin menyebabkan pendarahan. Sukar untuk mengatakannya tetapi anda mungkin mengalami sakit perut, dan / atau loya. Sekiranya anda terus mengambil ibuprofen semasa perut kosong anda akhirnya akan mendapat ulser perut. Lebih baik mengambilnya dengan makanan. Doktor atau jururawat anda boleh menetapkan ibuprofen untuk anda atau anda boleh membelinya di kaunter.

Adakah selamat mengambil Ibuprofen setiap 4 jam? Berapakah dos selamat maksimum?

Ibuprofen adalah NSAID. NSAID (ubat anti radang bukan steroid) digunakan untuk menghilangkan rasa sakit & radang. Tidak disarankan untuk menggunakannya setiap 4 jam jangka panjang kerana boleh menyebabkan bisul GI dan merosakkan buah pinggang. Setiap 4 jam mestilah untuk kecederaan akut atau penyakit tidak lebih dari seminggu. Dosis berbeza mengikut umur, berat badan dan keadaan penyakit. Jadi dos selamat maksimum juga berbeza. Sentiasa ambil NSAID anda dengan makanan & air. Jangan berbaring selepas mengambilnya, tetap tegak sekurang-kurangnya 30 minit untuk membiarkannya kosong dari perut anda.

Bagaimana Ibuprofen dan Nurofen berbeza?

Ibuprofen adalah nama ubat sebenarnya. Manakala Nurofen adalah jenama ibuprofen. Dengan cara yang sama, Dyson adalah nama jenama pembersih vakum. Secara kimia tidak ada perbezaan antara tablet ibuprofen generik dan salah satu Nurofen, walaupun terdapat perbezaan harga yang sangat ketara. Sungguh mengagumkan berapa orang, walaupun setelah menjelaskannya, masih akan memilih untuk membelanjakan £ 4,00 untuk satu paket Nurofen, berbanding £ 0,50 untuk satu paket ibuprofen, yang akan berfungsi dengan cara yang sama.

Adakah 800 mg ibuprofen lebih berkesan daripada 4 x 200mg ibuprofen? Sekiranya demikian, mengapa?

Jumlah ibuprofen hampir sama tetapi berbahaya pada masa yang sama. Perbezaannya adalah dos yang disyorkan pada botol 200 mg yang boleh anda beli di kaunter. Dos yang disyorkan adalah satu hingga dua tablet. 800 juta mg adalah dos ibuprofen yang tinggi yang jika anda mengambil terlalu banyak atau terlalu kerap boleh menyebabkan kerosakan serius pada buah pinggang atau hati dan organ lain. Itulah sebabnya ia hanya boleh didapati dengan preskripsi sahaja. Belum lagi terdapat sebatian kimia lain dalam pil 200 mg yang akan menjadi empat kali ganda jika anda mengambil 4 pil 200 mg. Sekiranya anda mengambil 1 800 mg ibuprofen, ramuan lain tidak akan berada dalam dos yang tinggi kerana pengambilan empat pil 2 mg adalah sebabnya ia tidak digalakkan.

Adakah Ibuprofen mengurangkan bengkak?

Ibuprofen adalah ubat anti-radang bukan steroid (NSAID), dan ia berfungsi dengan menyekat pengeluaran prostaglandin. Ini adalah bahan yang dihasilkan oleh tubuh sebagai tindak balas terhadap kecederaan dan yang menyebabkan rasa sakit, bengkak dan radang. Ibuprofen mengurangkan pembengkakan dengan mengatasi penyebab pembengkakan itu, menjadikannya ubat penahan sakit yang berguna untuk cedera ringan kerana dapat mengatasi sakit awal dan pembengkakan yang terjadi tidak lama kemudian.

Adakah yang lebih baik daripada Ibuprofen untuk bengkak?

Terdapat naproxen, yang boleh didapati di kaunter sebagai Aleve. Kira-kira sama baiknya dengan ibuprofen untuk melegakan keradangan tetapi sedikit lebih menjengkelkan pada perut sehingga memerlukan sedikit makanan di perut anda dan diminum dengan banyak air untuk mengelakkannya, dan ia dapat menghilangkan rasa sakit selama kira-kira 12-ish jam, sementara ibuprofen harus diambil setiap 4 jam seperti kerja jam.

Adakah pengambilan Ibuprofen setiap hari adalah kaedah yang baik untuk mencegah penyakit yang disebabkan oleh keradangan?

Ibuprofen akan menutupi keradangan (yang merupakan salah satu daripada beberapa gejala) penyakit. Sekiranya penyakit itu disebabkan oleh keradangan yang disebabkan oleh bakteria, ia hanya akan menekan keradangan & tidak membunuh bakteria. Sekiranya keradangan disebabkan oleh penyakit imun auto seperti arthritis rheumatoid, keradangan & kesakitan yang berkaitan dengannya akan terkawal tetapi bukan punca yang mungkin merupakan sistem imun yang terlalu aktif & sebagainya. Oleh itu, untuk menjawab soalan anda, Ibuprofen hanya akan menyembunyikan atau mengurangkan keradangan & kesakitan (keradangan dan kesakitan berkait rapat, satu biasanya menyebabkan yang lain) tetapi bukan penyakitnya. Sebenarnya, jika diminum setiap hari dalam jangka masa panjang, Ibuprofen pasti akan merosakkan buah pinggang anda & juga menyebabkan perut anda mengalami ulser.

Adakah Ibuprofen membuat anda mengantuk?

Tidak. Advil, apabila diambil pada dos yang disarankan, tidak mengandungi bahan-bahan yang mungkin membuat anda mengantuk. Bahan aktif dalam Advil adalah ibuprofen, NSAID (ubat anti-radang bukan steroid) yang merupakan penahan sakit dan demam pengurang.

Adakah Ibuprofen membuat anda terjaga pada waktu malam?

Aspirin dan ibuprofen mengganggu tidur dibandingkan dengan tempat dengan meningkatkan jumlah kebangkitan dan peratusan masa yang dihabiskan ketika bangun tidur, dan dengan mengurangkan kecekapan tidur. Ibuprofen juga melambatkan permulaan tahap tidur yang lebih dalam.

Adakah terdapat kafein di Ibuprofen?

Kesan analgesik tambahan kafein harus ditimbang terhadap peningkatan risiko kesan sampingan. Kafein tersedia dalam kombinasi dengan acetaminophen atau aspirin, tetapi saat ini tidak ada produk di Amerika Syarikat yang mengandung ibuprofen plus kafein.

Bolehkah Ibuprofen membantu mood?

Ujian klinikal menunjukkan bahawa rawatan tambahan dengan ubat anti-radang, seperti ibuprofen (Advil, Motrin, dan Nurofen) dan celecoxib (Celebrex), meningkatkan mood pada pesakit dengan peningkatan tahap CRP. Ubat anti-radang ini tergolong dalam kelas yang disebut ubat anti-radang nonsteroid (NSAID).

Kesimpulannya

Ibuprofen biasanya mengambil masa sekitar 30 minit untuk bekerja. Walau bagaimanapun, jangka masa ini boleh berbeza-beza dari satu orang ke orang yang lain, dan untuk alasan yang berbeza. Ibuprofen adalah sejenis NSAID ubat anti-radang nonsteroid. Umumnya diambil untuk membantu meredakan gejala seperti radang, sakit, dan demam. Sebilangan orang mungkin mengalami pelepasan simptom dengan cepat sementara yang lain merasa lebih lama. Jangan mengambil ibuprofen melalui mulut atau memakainya ke kulit anda jika anda mempunyai tekanan darah tinggi yang tidak terkawal dan beberapa masalah serius yang lain. Umumnya diambil untuk meredakan kesakitan sehingga anda dapat menanggungnya ketika anda merasakan sakit dan radang. Ibuprofen biasanya terdapat dalam pil 200 miligram (mg). Ibuprofen dapat diberikan kepada anak-anak sebagai tablet kunyah, larutan cair, atau pil. Bentuk mana yang disyorkan bergantung pada usia anak.

Topik-topik yang berkaitan

Farmaseutikal

Perubatan Pekerjaan

Perubatan Alam Sekitar

Berapa lama masa yang diperlukan untuk Ibuprofen mengemukakan soalan perubatan yang diajukan oleh banyak daripada kita. Ibuprofen adalah preskripsi dalam kelas ubat penenang nonsteroid yang digunakan untuk merawat kesakitan, demam dan kerengsaan. Ini merangkumi tempoh feminin yang menyakitkan, sakit kepala, dan radang sendi reumatoid. Pada amnya, 20-30 minit Ibuprofen berfungsi apabila diambil untuk kegunaan dalaman.

Ibuprofen dan coronavirus: Adakah terdapat hubungan?

Oleh kerana coronavirus menyebar dari hari ke hari begitu juga khabar angin yang berbeza mengenainya tetapi tidak perlu setiap berita itu benar, jadi sebelum mempercayai apa-apa, kita mesti masuk ke dalamnya.

Baru-baru ini, terdapat perbincangan mengenai penggunaan ibuprofen dan bagaimana orang harus mengelakkannya.

Tetapi di mana sebenarnya kebimbangan mengenai penggunaan permukaan ibuprofen?

Pada pertengahan Mac, menteri kesihatan Perancis, Olivier Véran, mengatakan bahawa orang yang menganggap mereka mempunyai Covid-19 tidak boleh mengambil ibuprofen. Olivier Veran mencadangkan mereka yang demam mengambil paracetamol, juga dikenal sebagai acetaminophen dan dijual dengan nama seperti Panadol, Calpol dan Tylenol.

Menurut The Guardian, pesakit Perancis terpaksa berkonsultasi dengan farmasi sejak pertengahan Januari sebelumnya jika mereka ingin membeli ubat penahan sakit yang popular, termasuk ibuprofen, parasetamol dan aspirin untuk diingatkan akan risikonya.

Tweet lain juga membuat sorotan yang dilaporkan BBC, termasuk yang mengatakan bahawa ibuprofen "boleh menyebabkan kes penyakit yang teruk, bahkan pada orang dewasa muda dan pertengahan usia tanpa keadaan yang mendasar" yang telah dibagikan lebih dari 94,000 kali di Twitter

Ada yang mendakwa bahawa coronavirus mungkin berkembang di ibuprofen tetapi tidak ada bukti mengenai pernyataan tersebut. Tidak ada kajian atau penyelidikan yang membuktikan bahawa orang yang dijangkiti harus menghindari pengambilan ibuprofen. Lebih-lebih lagi, doktor telah menetapkan bahawa jika pesakit mengambil ibuprofen untuk alasan lain. Oleh itu, mereka mesti terus melakukannya.

Hubungan sebenar antara Ibuprofen dan coronavirus

Paracetamol dan ibuprofen dapat menurunkan suhu badan dan membantu dengan gejala seperti selesema tetapi ibuprofen dan ubat-ubatan anti-radang bukan steroid yang juga dikenali sebagai (NSAID) tidak sesuai untuk semua orang dan boleh menyebabkan kesan sampingan, terutama bagi orang yang mempunyai masalah asma, jantung dan peredaran darah. Ia juga boleh menyebabkan masalah serius bagi pesakit diabetes.

Hubungan yang paling mungkin antara ubat-ubatan anti-radang bukan steroid seperti ibuprofen dan Covid-19 dibangkitkan dalam surat yang diterbitkan dalam jurnal Lancet, di mana doktor berteori bahawa ubat-ubatan tersebut mungkin memudahkan coronavirus menjangkiti sel, menurut yang diketahui. Tekan.

Perkhidmatan Kesihatan Nasional (NHS) Inggeris mengatakan bahawa sementara "saat ini tidak ada bukti kuat bahawa ibuprofen dapat membuat coronavirus (Covid-19) menjadi lebih buruk sehingga kita mempunyai lebih banyak maklumat mengambil parasetamol untuk merawat gejala coronavirus. Kecuali doktor anda memberitahu anda bahawa parasetamol tidak sesuai untuk anda ”.

Mereka yang kini dinasihatkan untuk mengambil ibuprofen tidak boleh menghentikannya untuk mengelakkan komplikasi kesihatan lebih lanjut.

Tidak ada bukti jika Ibuprofen memburukkan kovid-19

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia dan agensi terkemuka lain mengatakan tidak ada bukti yang menyokong cadangan bahawa ibuprofen mungkin memburukkan lagi gejala Covid-19.

WHO mengatakan, pihaknya melakukan tinjauan cepat dan tidak menemui penyelidikan atau data yang diterbitkan mengenai isu tersebut. Ia juga diperiksa oleh doktor yang merawat pesakit koronavirus.

Agensi kesihatan PBB mengatakan bahawa ia "tidak mengetahui adanya laporan mengenai kesan negatif ibuprofen, melebihi kesan sampingan yang biasa diketahui". Ia menambah bahawa tidak menyarankan penggunaan ibuprofen untuk rawatan demam pada orang dengan Covid-19.

Pentadbiran Makanan dan Dadah AS juga menyatakan, menyatakan bahawa ia tidak mengetahui adanya bukti bahawa mengambil ubat seperti ibuprofen boleh membahayakan orang yang dijangkiti dengan coronavirus baru. Ibuprofen dijual dengan jenama Aadvin, Motrin, Nurofen dan lain-lain.

Memantau keadaan

Agensi Ubat Eropah mengatakan bahawa ia sedang membaca keadaan dengan teliti. Agensi itu mengatakan ketika merawat demam atau sakit pada Covid-19, semua pilihan rawatan yang ada harus dipertimbangkan, termasuk paracetamol dan (anti-radang bukan steroid seperti ibuprofen). Ia menyatakan bahawa kebanyakan negara Eropah mengesyorkan paracetamol (acetaminophen) sebagai pilihan rawatan pertama untuk demam atau sakit.

Kesimpulan Ibuprofen adalah kapsul dan telah diresepkan oleh banyak doktor selama ini. Ia dianggap sebagai salah satu ubat terbaik untuk mengatasi demam, selesema dan penyakit lain yang berkaitan dengan selesema dan virus. Biasanya, Ibuprofen memerlukan masa sekitar 20-30 untuk dilakukan apabila diambil secara dalaman dan sekitar 2 hari ketika digunakan secara luaran.

Ibuprofen adalah ubat anti-radang yang tergolong dalam kategori Dadah Anti-Radang Bukan Steroid (NSAID).

Ia hadir dalam bentuk:

 1. Tablet,
 2. Kapsul
 3. Penangguhan.
 4. Sirap
 5. Gel
 6. Semburkan

JALAN:

Ia boleh diambil melalui dua cara:

 1. Mulut
 2. Prosedur intravena.

ASAL:

Ibuprofen berasal dari asid propionik kimia oleh penyelidikan kumpulan but pada tahun 1960-an. Tujuannya adalah untuk membuat alternatif yang lebih selamat untuk aspirin.

Kemudian dilancarkan sebagai rawatan untuk Rheumatoid Arthritis di UK pada tahun 1969 dan kemudian di AS pada tahun 1974.

PENGGUNAAN:

Ibuprofen dilancarkan sebagai rawatan untuk banyak penyakit kronik tetapi kemudian menjadi penggunaan untuk masalah akut yang seperti berikut:

 1. Hipotensi Ortostatik
 2. Migrain
 3. Artritis dan Sciatica
 4. Sakit belakang
 5. Sakit haid
 6. Sakit gigi
 7. Selsema dan Selsema
 8. Jerawat Dewasa
 9. Sakit kecederaan
 10. Ia juga digunakan untuk penyakit seperti penyakit kolagen vaskular dan Patent Ductus Arteriosus.

BAGAIMANAKAH IA BERFUNGSI?

Apabila seseorang mengalami kecederaan, sistem kekebalan tubuh kita menghantar mesej ke otak untuk melepaskan asid arakidonat sebagai tindak balas kepada keradangan. Kemudian asid arakidonat bergabung dengan enzim yang terdapat dalam darah yang dikenali sebagai siklooksigenase dan kemudian terbentuk menjadi bahan kimia yang dikenali sebagai Prostaglandin .

Fungsi Prostaglandin adalah untuk membentuk gumpalan darah di mana kecederaan, lebam, atau luka telah terjadi. Pengeluaran bahan ini di sekitar kawasan sasaran membantu membentuk rasa sakit yang berdenyut.

Jadi, apa yang Ibuprofen lakukan?

Ibuprofen memasuki aliran darah setelah mengambil tablet dari mulut atau secara intravena tiga puluh hingga empat puluh minit yang lalu. Ia beredar ke seluruh badan dan menyekat pengeluaran siklooksigenase. Dengan cara ini, ia tidak dapat menyatu dengan asid arakidonat dan akhirnya menghentikan pengeluaran Prostaglandin.

Ibuprofen memerlukan masa satu hingga dua hari untuk menunjukkan kesannya apabila digunakan pada kulit. Untuk keadaan tertentu seperti Sciatica dan Rheumatoid Arthritis, diperlukan lebih kurang dua minggu untuk menunjukkan kesannya setelah diambil secara berkala.

Simpan ubat pada suhu bilik . Elakkan menyimpannya di dekat api dan api serta di dalam peti sejuk beku.

KESAN SAMPINGAN IBUPROFEN:

Ibuprofen mempunyai banyak keupayaan untuk merawat kesakitan, tetapi jangka panjang dan dos yang tinggi juga boleh menyebabkan kesan sampingan seperti berikut:

 1. Dos yang tinggi boleh menyebabkan lapisan perut merosakkan dan penggunaannya selanjutnya dapat menyebabkan pendarahan perut.
 2. Ia boleh meningkatkan risiko serangan jantung dan strok.
 3. Ia boleh menyebabkan kerosakan pada lapisan usus.
 4. Wanita hamil harus mengambil preskripsi dari doktor kerana dos yang tinggi boleh membahayakan pertumbuhan anak. Begitu juga dengan ibu menyusu.
 5. Ia boleh menyebabkan cirit-birit dan loya.
 6. Ubat-ubatan tersebut boleh menyebabkan tekanan darah tinggi. Dianjurkan untuk memeriksa BP anda secara berkala.
 7. Ia boleh menyebabkan masalah hati dan buah pinggang
 8. Ia boleh menyebabkan perubahan mood dan mental secara tiba-tiba.
 9. Ia boleh menyebabkan kenaikan berat badan.
 10. Dalam situasi yang jarang berlaku, ia boleh menyebabkan alahan.

KESIMPULAN:

Lebih baik jika anda mengambil sesuai dengan preskripsi doktor dan tepat di label. Sekiranya anda ditetapkan untuk mengambil secara berkala dan lupa mengambil dos, ambil dos seterusnya seperti biasa. Jangan sekali-kali mengambil dos berganda sekaligus. Jumlah maksimum untuk orang dewasa ialah 800 mg hingga 3200 mg sehari, bergantung kepada penderitaan pesakit.

Ubat digunakan dalam kes sakit, demam, radang dan kekejangan haid. Setelah mengambil dos 400 mg ibuprofen , kesan analgesik berlangsung sekitar 8 jam. Dalam kebanyakan ujian klinikal, permulaan penurunan nyeri yang ketara lebih cepat, lebih besar, dan tahan lama dengan ibuprofen daripada dengan parasetamol.

Digunakan secara meluas dalam kes sakit, demam, radang dan kekejangan haid, ibuprofen adalah ubat yang diklasifikasikan sebagai ubat anti-radang bukan steroid (NSAID).

Walaupun penggunaannya meluas, beberapa keraguan berulang, seperti yang berkaitan dengan bentuk penggunaan, persembahan, harga, interaksi ubat-ubatan, antara lain.

Apa itu Ibuprofen?

Ini adalah ubat anti-radang yang mempunyai petunjuk berikut untuk digunakan:

 1. Artritis psoriasis
 2. Penyakit Reiter - artritis reaktif
 3. Artritis reumatoid
 4. Kesakitan ringan hingga sederhana
 5. Spondylitis ankylosing
 6. Spondylosis
 7. Demam

Petunjuk lain

 • Senggugut primer (juga dikenali sebagai kekejangan haid)
 • Penyakit keradangan muskuloskeletal

Untuk apa ibuprofen? Bilakah ia boleh digunakan?

Ibuprofen adalah ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) yang ditunjukkan untuk melegakan sementara bukan sahaja dari demam, tetapi juga dari sakit ringan hingga sederhana seperti sakit kepala, sakit belakang, selesema dan selesema, sakit gigi, sakit otot, senggugut dan arthritis sebagai dijelaskan dalam sisipan pakej.

Oleh itu, untuk penggunaannya, nisbah risiko-manfaat mesti diambil kira sebelum digunakan pada pesakit dalam keadaan berikut: sejarah penyakit ulser peptik, pendarahan atau perforasi gastrousus, disfungsi ginjal, sirosis, asma atau keadaan alahan lain, hipertensi atau jantung penyakit diperburuk oleh pengekalan air dan edema, disfungsi hati, riwayat gangguan pembekuan atau lupus eritematosus sistemik, atau yang juga menggunakan NSAID lain.

Di samping itu, penggunaan ubat ini oleh orang tua memerlukan berhati-hati dan perhatian khusus.

Fahami bagaimana ia berfungsi

Ibuprofen mempunyai farmakokinetik yang sangat baik, iaitu, tanpa mengira persembahan, ia diserap dengan baik dan diedarkan oleh tisu, sehingga mencapai sasarannya, melakukan tindakannya, berubah menjadi produk yang dapat dikeluarkan (metabolisme) dan menyelesaikan tugasnya, meninggalkan tubuh melalui buah pinggang . Bagi farmakodinamik, atau mekanisme tindakan, ia berfungsi dengan menyekat mekanisme organik yang menyebabkan kesakitan dan keradangan (enzim COX2). Masa menunggu untuk memanfaatkan kesannya adalah 20 hingga 30 minit, dan berlangsung dari 4 hingga 6 jam.

Kelebihan dan kekurangan penggunaannya?

Kelebihan pertama ialah ibuprofen dianggap sebagai ubat yang paling ditoleransi di kalangan NSAID, terutamanya di kalangan kanak-kanak berumur lebih dari 2 tahun. Itulah sebabnya dia sangat disyorkan oleh pakar pediatrik. In addition, it is recognized as being the safest, as long as its indications, doses and contraindications are respected.

The second advantage concerns lower risks of bleeding, liver toxicity and agranulocytosis, that is, a reduction in the body's defence system when compared to dipyrone and paracetamol.

The disadvantage is that it cannot be used by people allergic to any of its components. However, depending on the cause of its use, there.

Who should avoid ibuprofen?

Talk to your pharmacist or doctor before using ibuprofen if you have ever had an allergic reaction related to NSAIDs or acetylsalicylic acid (aspirin). Individuals who fit into any of the conditions below should avoid the medication.

Check out:

 1. People who have ulcers or gastritis;
 2. Uncontrolled hypertension;
 3. Patients at high risk of cardiovascular diseases, such as heart attack;
 4. Individuals with liver disease;
 5. People with renal or heart failure;
 6. Preoperative patients (they should not use it 48 hours before surgery);
 7. Bleeding individuals present;
 8. People who use anticoagulants or antiplatelet agents (drugs that prevent thrombosis in patients at risk).

What are the differences between ibuprofen and paracetamol?

Presenting analgesic and antipyretic action, paracetamol does not, therefore, have the same anti-inflammatory properties as ibuprofen.

Thus, it is less effective in reducing pain associated not only with inflammation, but also with bodily injury.

However, while ibuprofen acts for 30 minutes, paracetamol has no effect for 45 to 60 minutes after taking the first dose.

Therefore, primarily, ibuprofen can act more quickly and has a longer lasting effect than paracetamol.

What can ibuprofen cause? Are there any contraindications?

Meta-analysis study (which is a statistical technique specially developed to integrate the results of several studies on the same research question, in a systematic review of the literature) evaluated the consequences of the use of non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) in relation to events cardiovascular diseases, such as acute myocardial infarction (AMI), stroke (stroke) and death from cardiovascular disease. Primarily, these authors mention that all medications studied (for example, naproxen, ibuprofen, diclofenac, celecoxib, etoricoxib, lumiracoxib, rofecoxib) caused an increase in cardiovascular events.

As a result, it is yet another study that corroborates the information that all NSAIDs increase patients' cardiovascular risk.

How long does it take for ibuprofen to take effect?

Up to 30 minutes.

Is ibuprofen available in drops and capsules? What are the differences in effect and indications of each?

Not only drops but also capsules are pharmaceutical forms used in pharmacotherapy.

For children and people who have difficulty swallowing, undeniably, the best way to administer the medication is in liquid form.

On the other hand, adults who do not have problems related to the ingestion of solid dosage forms, usually use them even due to their ease of transport.

After all, they bring more convenience if it is necessary to administer them during work hours, for example.

In capsules, ibuprofen is available in 300 mg, 400 mg and 600 mg presentations. What are the differences in effect between them?

The dose to be prescribed depends not only on age but also on the disease, severity of symptoms, the period of therapy and according to the clinical response obtained.

Does ibuprofen have contraindications?

The drug ibuprofen belongs to the group of non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs). Therefore, according to the Food and Drug Administration (FDA), it is mainly indicated for the relief/treatment of pain, fever, headache, migraine, osteoarthritis, primary dysmenorrhea and rheumatoid arthritis.

However, despite being a Prescription-Free Medicine (IPM), its administration must be guided by a health professional, considering all the implications arising from the use of any medication.

In addition, this medication has numerous contraindications, such as, for example, asthma, hives or other allergic reaction after the administration of aspirin or other NSAIDs (severe and sometimes fatal anaphylactic reactions have been reported), in myocardial revascularization, hypersensitivity to ibuprofen or, equally, to any component of the product.

Can ibuprofen generate drug interactions?

According to the database of the package insert, a series of drug interactions can be summarized. Between them:

Graves

1. Cyclosporine

The concomitant use of cyclosporine and NSAIDs can therefore result in an increased risk of nephrotoxicity caused by cyclosporine.

2. Selective Serotonin Reuptake Inhibitors (SSRIs)

In principle, the simultaneous use of NSAIDs and with SSRIs, such as, for example, fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine, sertraline, citalopram, escitalopram, vortioxetine, can result not only in the increased risk of gastrointestinal bleeding but also in intracranial haemorrhage.

3. Selective Serotonin and Noradrenaline Reuptake Inhibitors (ISRSN)

Using NSAIDs and ISRSN (such as venlafaxine, nefazodone, sibutramine, reboxetine, milnacipran, duloxetine, desvenlafaxine) simultaneously can consequently result in an increased risk of bleeding.

4. Low Molecular Weight Heparins (LMWH)

The simultaneous use of NSAIDs and LMWH (drug use, among others, as an anticoagulant in cases of thrombosis), such as, for example, enoxaparin, dalteparin, paranaparin, danaparoid, nadroparin, reviparin, tinzaparin, ardeparin, certainparin, can result, in short, increasing the risk of bleeding.

5. Methotrexate (systemic)

The concomitant use of ibuprofen (systemic) and systemic methotrexate (a drug used to treat cancer and autoimmune diseases) may cause, as a consequence, an increased risk of methotrexate toxicity, such as leukopenia, thrombocytopenia, anaemia, nephrotoxicity and ulceration of mucous.

6. Ginkgo biloba

The joint use of NSAIDs and ginkgo biloba can therefore result in an increased risk of bleeding.

7. Tacrolimus

I use using NSAIDs and tacrolimus (a drug used mainly after organ transplantation) concurrently can result, therefore, in acute kidney failure.

8. Acetylsalicylic acid - ASA (systemic)

Synchronizing the concomitant use of ibuprofen (systemic) and AAS can result, for example, in an increased risk of bleeding.

Moderate

1. Angiotensin-Converting Enzyme Inhibitors (ACEI) and Angiotensin II Receptor Blockers (BRAII)

Concomitant use of NSAIDs and ACE inhibitors / BRAII can generate not only renal dysfunction but also a decrease in antihypertensive efficacy.

2. Beta-blockers

The concomitant use of NSAIDs and beta-blockers (indicated for cases of arrhythmia, hypertension and cardiac protection after infarction) is likely to result in a decrease in antihypertensive efficacy.

3. Potassium-sparing diuretics

The simultaneous use of NSAIDs and potassium-sparing diuretics (which act by excreting sodium) may, as a consequence, decrease the diuretic effect, hyperkalaemia and possible nephrotoxicity.

4. Amikacin (systemic)

Concomitant use of ibuprofen and amikacin (indicated for the short-term treatment of serious infections caused by sensitive strains of bacteria) may result, for example, in an increase in half-life and a decrease in clearance (clearance) of amikacin.

5. Thiazide diuretics

The use of NSAIDs and thiazide diuretics (used in cases of hypertension, for example) at the same time can consequently result in a decrease in the diuretic and hypertensive effect and an increased risk of nephrotoxicity, which is the poisonous reaction of some substances on the kidneys.

6. Loop diuretics

Concomitant use of NSAIDs and loop diuretics can result, as a consequence, in a decrease in the diuretic and hypertensive effect.

Can ibuprofen cause adverse reactions orally?

Adverse reactions to ibuprofen by mouth include, for example:

 1. edema (1% to 3%);
 2. dizziness (3% to 9%);
 3. headache (1% to 3%),
 4. nervousness (1% to 3%);
 5. rash (3% to 9%),
 6. itching (1% to 3%);
 7. fluid retention (1% to 3%);
 8. epigastric pain (3% to 9%);
 9. heartburn (3% to 9%); nausea (3% to 9%);
 10. abdominal pain (1% to 3%);
 11. constipation (1% to 3%);
 12. decreased appetite (1% to 3%);
 13. diarrhea (1% to 3%);
 14. dyspepsia (1% to 3%),
 15. flatulence (1% to 3%);
 16. vomiting (1% to 3%); dan
 17. tinnitus (3% to 9%).

Can ibuprofen be used in children?

The recommended dose for children from six months is 1 drop/kg of weight, in intervals of six to eight hours, therefore, three to four times a day.

In this sense, the maximum dose per dose in children over 30 kg is 20 drops (200 mg) and the maximum allowed dose per day is 80 drops (800 mg). Finally, this dose is recommended for a maximum of four times a day.

What is the best way to consume it?

The tablets should be taken with water or milk. Avoid juices, carbonated drinks and, in particular, alcoholic beverages. The suspension should be administered directly into the mouth, in drops. However, as the medicine is bitter, diluting it in a little water facilitates the process.

Is there a better time of day to use it?

No. The important thing is that it is ingested 3 times a day (every 8 hours). In cases where it is the doctor who recommends the use of ibuprofen, the frequency may be different, depending on your health condition. When you forget to take your medicine, wait until it is time for your next dose and start using the medicine.

When should use be stopped?

Sometimes, side effects can be more serious. Stop taking the medicine and seek medical help immediately if you notice the following symptoms:

 1. Weakness,
 2. vomiting with blood, dark or bloody stools;
 3. Worsening of pain or pain lasting more than 10 days;
 4. Worsening of fever or duration for more than 3 days;
 5. Worsening or continuing stomach pain.
 6. Difficulty urinating;
 7. Uncontrolled blood pressure.

How do I know if I'm allergic to Ibuprofen?

Watch for the following signs of an allergic reaction: flushing (redness of the skin), facial swelling, itching, glottis closure. Get medical help immediately.

Interaction with food

Some scientific studies suggest that food interferes, even if little, in the absorption of ibuprofen, reducing its concentration in the bloodstream.

Kesimpulannya

In conclusion, ibuprofen can be used successfully for several cases of pain, fever, inflammation, menstrual cramps and also in specific cases of some pathologies, such as arthritis. However, like any drug, it is not only subject to drug interactions but can also have contraindications.

Available in several presentations, and despite being a Prescription-Free Medication (MIP), its administration must be guided by a health professional, thus considering all the implications arising from the use of any medication.

In addition, this medication has numerous contraindications, such as, for example, asthma, hives or other allergic reaction after the administration of aspirin or other NSAIDs (severe and sometimes fatal anaphylactic reactions have been reported), in myocardial revascularization, hypersensitivity to ibuprofen or, equally, to any component of the product.

In summary, it is essential that, when symptoms persist, the doctor is consulted.