Berapa lama masa untuk cat semburan kering? Cat semburan mengambil masa lima hingga tiga puluh minit untuk kering. Kering yang lengkap biasanya memakan masa 8 jam . Cat semburan adalah warna cair yang teruap yang terdapat di dalam bekas. "Berapa lama masa yang diperlukan untuk cat semburan kering?", Jawaban untuk pertanyaan ini juga bergantung pada banyak pemboleh ubah, seperti jenis bahan permukaan, suhu, dan jenis cat semburan yang digunakan. Terdapat empat peringkat kekeringan.

:round_pushpin: Cat semburan

Semburan cat adalah aerosolisis cecair cat yang datang dalam bekas. Apabila anda menekan butang di bahagian atas tebu cat semburan , ia melepaskan cat. Lukisan semburan adalah pengganti gaya lukisan tradisional ketika datang ke lukisan. Ia hadir dalam pelbagai tekstur dan kemasan, termasuk cat berkilat tinggi, matte , dan panas tinggi untuk peralatan dapur.

Cat semburan membolehkan anda menutup permukaan dengan lebih pantas dan lebih seragam daripada cat konvensional , dan ini adalah kaedah yang sangat baik untuk menyentuh atau menambahkan lapisan cat segar untuk pelbagai projek DIY . Anda mungkin perlu meletakkan primer ke permukaan anda sebelum menyemburkan cat . Ia bergantung pada jenis cat semburan yang anda gunakan.

:arrow_right: Sejarah

Joseph Binks , penyelia penyelenggaraan di Kedai Borong Marshall Field Chicago , membuat cat semburan pada tahun 1887. Binks mencipta sistem penyembur cat air sejuk yang dipacu oleh pam tangan untuk mengecat dinding ruang bawah tanah kedai dengan lebih cepat. Edward Seymour membuat cat termampat pertama dalam tin aerosol pada tahun 1949. (dia memberi kepercayaan kepada isterinya).

:arrow_right: Jenis cat

Cat semburan yang anda pilih memberi kesan yang besar terhadap bagaimana produk anda muncul, tahan lama, dan berfungsi. Berikut adalah pelbagai jenis cat semburan yang mungkin anda gunakan untuk membaiki rumah atau tugas DIY yang berbeza .

:sparkles:Cat semburan untuk tujuan am

Sebilangan besar permukaan dalaman dan luaran dan pelbagai bahan seperti batu , anyaman, dan kayu boleh dicat menggunakan cat semburan khas.

:sparkles:Cat semburan epoksi

Semburan cat epoksi adalah tebal, cat melekit diperbuat daripada organik polimer dan pelekat. Ia sangat tahan noda, tetapi juga tahan terhadap pembersih biasa, menjadikan pembersihan lebih sukar.

:sparkles:Cat semburan panas tinggi

Cat semburan yang direka untuk aplikasi panas tinggi dapat menahan suhu lebih dari 1,000 darjah Fahrenheit , menjadikannya sesuai untuk ketuhar dan dapur. Cat semburan dengan penilaian haba yang tinggi hanya boleh digunakan di luar item.

:sparkles:Cat semburan lakuer

Cat semburan Lacquer menghasilkan kemasan yang kuat dan tahan lama ke permukaan . Ia memerlukan banyak aplikasi dan pengamplasan di antara setiap aplikasi untuk mencapai kesan yang diinginkan, sehingga tidak lagi populer seperti bentuk cat semburan yang lain.

:sparkles:Cat semburan Enamel

Cat Enamel dikenali kerana ketangguhan tahan lama dan tempoh pengeringan cepat . Mereka mempunyai kemasan berkilau dan sering digunakan untuk melukis perabot luar kerana ketahanan terhadap unsur-unsur.

:sparkles:Cat semburan beku

Cat semburan beku boleh digunakan untuk menghasilkan permukaan separa telus , sama dengan kaca buram. Untuk privasi, ia sering digunakan untuk membuat permukaan lebih mencabar untuk dilihat.

:sparkles:Cat semburan papan tulis

Cat papan cat adalah cat rata khusus yang dapat mengubah permukaan rata menjadi papan pemadam kering di mana orang boleh menulis dan melukis menggunakan kapur. Ini adalah pilihan standard untuk bilik kanak-kanak.

:sparkles:Cat semburan pencegahan karat

Cat semburan pencegah karat boleh didapati dalam pelbagai kemasan. Ia sering digunakan untuk memastikan perabot luaran dan permukaan logam lain tidak berkarat semasa terdedah kepada cuaca.

:sparkles:Cat semburan akrilik

Cat semburan akrilik adalah bahan tahan air dan fleksibel dengan gloss tahan lama yang biasa digunakan pada cat kenderaan .

:sparkles:Cat semburan berasaskan minyak

Cat semburan berasaskan minyak pada amnya tidak memerlukan priming dan sangat tahan terhadap cip dan kakisan .

:writing_hand: Ringkasan

Berapa lama masa untuk cat semburan kering? Cat semburan mengambil masa lima hingga tiga puluh minit untuk kering. Cat semburan adalah cat cair. Ia mempunyai banyak tekstur dan kemasan. Terdapat pelbagai jenis cat semburan seperti cat semburan buram, cat semburan papan tulis, cat semburan enamel, dll.

:round_pushpin: Bagaimana memilih cat semburan terbaik?

Sebelum anda keluar dan membeli cat semburan terbaik untuk projek lukisan anda, ajar diri anda tentang apa yang menghasilkan produk yang baik. Senarai faktor cat semburan diberikan di bawah:

:arrow_right: Permukaan

Bergantung pada jenis permukaan yang anda lukis , warna cat dan tekstur semburan akan kelihatan berbeza. Untuk membuat cat melekat, permukaan tertentu akan memerlukan penggilap atau cat primer , sementara bangunan luar yang terkena sinar matahari harus menggunakan cat semburan yang kurang rentan terhadap pengelupasan.

:arrow_right: Warna

Cat semburan dapat membantu anda membuat penampilan unik untuk projek DIY anda. Mereka hadir dalam berbagai warna , membolehkan anda memilih warna yang sesuai untuk projek anda.

:arrow_right: Tekstur

Cat hadir dalam pelbagai warna dan kemasan, serta tekstur yang berbeza. Banyak pengeluar kini menyediakan cat semburan bertekstur yang dapat memberikan gambaran khas pada hampir semua projek. Semburkan cat dengan tekstur yang dipukul , misalnya, penyembuhan sehingga kelihatan seperti logam berkerut .

Sebilangan cat mempunyai rupa dan rasa batu atau logam. Memilih tekstur yang betul dapat mengubah pekerjaan cat yang biasa-biasa saja menjadi sesuatu yang luar biasa. Cat semburan yang betul juga dapat membantu menyembunyikan kekurangan, jadi perhatikan pelbagai jenis untuk mendapatkan cat semburan bertekstur terbaik.

:arrow_right: Kelegapan dan ketebalan cat

Mereka yang ingin kreatif dengan usaha cat mereka juga harus memikirkan ketebalan dan kelegapan cat. Banyak cat, seperti yang digunakan dalam seni grafiti dan jalanan , lut sinar. Ini membolehkan artis meletakkan warna kedua pada cat permukaan tanpa menutup warna di bawahnya. Artis juga dapat menggunakan cat lutsinar untuk melancarkan peralihan antara dua rona .

Walaupun kebanyakan projek DIY tidak memerlukan perhatian terhadap keburaman atau ketelusan , liputan mungkin menjadi pertimbangan. Beberapa cat mengandungi primer terpasang, yang memungkinkan untuk penggunaan lebih sedikit. Juga, semakin tipis aplikasinya, semakin cepat pengguna menggerakkan tin penyembur , yang merupakan teknik lain untuk mengatur kelegapan cat.

:arrow_right: Masa pengeringan

Semasa mencari cat semburan terbaik, masa pengeringan mungkin menjadi pertimbangan penting dalam beberapa kes. Tidak mungkin DIYer mempunyai hujung minggu keseluruhan untuk menunggu lapisan cat kering sebelum memakai lapisan kedua. Walaupun melukis pada suhu sejuk tidak sesuai, cat semburan yang cepat kering akan sembuh dengan lebih cepat apabila suhu di bawah 65 darjah Fahrenheit .

Sebilangan besar cat semburan kering hingga disentuh dalam 30 minit atau kurang, bergantung pada ketebalan lapisan cat. Bergantung pada keadaan seperti suhu dan kelembapan, cat semburan yang cepat kering boleh siap dalam masa 10 hingga 15 minit sahaja.

:arrow_right: Pangkalan cat

Terdapat dua jenis cat semburan: berasaskan minyak dan berasaskan air . Minyak adalah asas cat semburan yang paling kerap. Cat berasaskan minyak biasanya tidak memerlukan lapisan priming (walaupun tidak menyakitkan), sangat tahan lama, dan dapat digunakan pada permukaan yang tidak sempurna.

Cat semburan berasaskan air ( lateks ) dan resin alkyd ( enamel ) juga ada. Cat penyembur lateks mudah dibersihkan dengan sabun dan air, tetapi biasanya memerlukan pelembap, menjadikannya kurang popular. Enamel tahan lama dan cantik, tetapi mungkin pilih-pilih ketika mencapai kemasan yang sempurna.

:arrow_right: Keserbagunaan

Fleksibiliti cat semburan adalah salah satu pertimbangan penting semasa memilihnya. Beberapa penyelesaian boleh digunakan pada berbagai permukaan, menghilangkan tekaan dari lukisan semburan. Sebilangan besar projek DIY mendapat manfaat daripada cat semburan guna umum atau serba guna.

Sebaliknya, satu projek yang unik ini mungkin memerlukan penggunaan cat selain daripada semua-tujuan atau kegunaan umum cat . Contohnya , cat semburan untuk tujuan umum, mungkin tidak berfungsi pada panggangan barbeku. Sebagai gantinya, cari cat penyembur suhu tinggi khusus logam yang akan kelihatan hebat dan tahan dengan permintaan memanggang.

:arrow_right: Kemasan cat semburan

Cat semburan tersedia dalam pelbagai kemasan untuk membantu anda membuat penampilan yang anda mahukan. Sebilangan kemasan cat semburan yang paling biasa ditunjukkan di sini.

Selesai Definisi
Rata Di permukaan dengan sedikit atau tanpa kilauan , cat semburan rata kelihatan sepenuhnya matte.
Separa kilau Cat semprot semi-gloss mempunyai kemasan yang jatuh antara matte dan gloss. Ini menghasilkan kilauan halus dan tidak berkilat pada karya lukisan anda.
Berkilat Kemasan cat gloss spray agak berkilat.
Gloss tinggi Tahap gloss maksimum dicapai dengan menggunakan cat semburan gloss tinggi. Kemasan cat semburan ini memberikan kilauan paling terang dari semua cat cat semburan.
Satin Cat semburan satin, sering dikenali sebagai cat kulit telur , mempunyai kemasan kilau rendah dan kilauan sederhana.
Logam Cat penyembur logam memberikan permukaan yang sangat memantulkan yang menyerupai kemasan logam .

:writing_hand: Ringkasan

Berapa lama masa untuk cat semburan kering? Ia mengambil masa lima hingga tiga puluh minit. Cat semburan terbaik dapat diketahui dengan melihat beberapa faktor. Faktor-faktor ini adalah tekstur , masa pengeringan, kelegapan, fleksibiliti, jenis permukaan, ketebalan cat, dll.

:round_pushpin: Berapa lama masa untuk cat semburan kering?

Cat semburan mengambil masa lima hingga tiga puluh minit untuk kering. Walau bagaimanapun, tempohnya tidak sama untuk semua permukaan. Mengenai bahan lain, jawapan untuk soalan ini diberikan di bawah:

:arrow_right: Berapa lama masa untuk cat semburan kering pada logam?

Spray painting metal mempunyai kelebihan membiarkan lapisan cat kering dalam sepuluh minit atau kurang. Anda mesti melukis objek dengan lapisan tipis dan mungkin perlu mengulangi prosesnya beberapa kali untuk mendapatkan liputan lengkap, tetapi masa antara lapisan sangat singkat sehingga anda tidak keberatan.

:arrow_right: Berapa lama masa untuk cat semburan kering di atas plastik?

Lapisan cat biasanya memerlukan setengah jam atau lebih lama untuk menyembuhkan sepenuhnya pada permukaan plastik. Akan lebih baik jika anda ingat bahawa warnanya akan cukup kering untuk disentuh setelah kira-kira sepuluh minit, tetapi kemungkinannya masih menempel pada jari anda.

Anda boleh menyentuh cat tanpa cat pada tangan anda setelah kira-kira 20 minit , tetapi jika anda menekan terlalu kuat, cat akan melekat pada jari anda, atau anda dapat melihat cap jari anda di cat tersebut. Ia tidak akan hilang di tangan anda apabila cat dikeringkan, dan menyentuhnya tidak akan meninggalkan kesan.

:arrow_right: Berapa lama masa untuk cat semburan kering di atas kayu?

Oleh kerana terdapat banyak pemboleh ubah yang perlu dipertimbangkan, mengira jangka masa yang tepat yang diperlukan untuk cat pada kayu menjadi sukar. Cat biasanya akan kering sepenuhnya di permukaan kayu keras dalam satu hingga dua jam.

:arrow_right: Berapa lama masa untuk cat semburan kering pada getah?

Anda akan mahu untuk menyediakan lebih awal jika anda perlu cat ge r permukaan-contohnya, jika anda memperibadikan bola untuk peristiwa tertentu sukan. Cat semburan memerlukan sekurang-kurangnya 24 jam untuk kering selepas digunakan kerana permukaan getah yang berpori.

:arrow_right: Berapa lama masa untuk cat semburan kering di atas kaca?

Anda boleh menggunakan lapisan selembut mungkin kerana melukis pada balang kristal , tingkap, dan sejenisnya - boleh menyebabkan titisan dan coretan yang tidak menyenangkan. Walaupun anda mungkin memakai pelapis sebanyak yang anda inginkan dengan jarak hanya 15 minit di antara mereka, cat pada amnya memerlukan sekurang-kurangnya 24 jam untuk sembuh sepenuhnya.

:arrow_right: Berapa lamakah cat semburan kering di kadbod?

Oleh kerana rasa yang agak lembut , kadbod adalah pilihan permukaan yang menarik - bahan itu sendiri lebih rentan terhadap kerosakan yang tidak disengaja daripada lapisan cat. Walau bagaimanapun, masa yang diperlukan untuk cat kering pada kadbod juga agak singkat. Jaket hendaklah kering dalam masa lebih kurang 15 minit Sekiranya tugas tersebut dilakukan di lokasi yang berventilasi baik.

:writing_hand: Ringkasan

Berapa lama cat semburan kering? Biasanya memerlukan lima hingga tiga puluh minit; namun, tempohnya berbeza untuk bahan yang berbeza.

:round_pushpin: Tahap kering

Pengeringan berlaku dalam empat fasa untuk semua cat. Memahami fasa cat semburan pengeringan adalah penting untuk mengira berapa lama ia akan mengambil warna kepada pengeringan lengkap.

:arrow_right: Permukaan kering

Istilah " permukaan kering " merujuk pada saat pelarut cat menguap. Semasa peringkat ini, cat akan mempunyai lapisan nipis di permukaan. Namun, ada baiknya jika anda berhati-hati kerana lapisan ini mungkin melekit .

:arrow_right: Sentuh kering

Anda sekarang mungkin menyentuh lapisan cat, seperti namanya. Namun, walaupun tekanan ringan di atasnya akan menyebabkannya hancur dan menempel pada jari anda.

:arrow_right: Kering kering

Cat kering pada ketika ini, tetapi anda tidak boleh memberi tekanan . Walaupun cat tidak lagi melekit untuk menggunakan jari , tekanan yang dikenakan akan meninggalkan kesan jari pada warna.

:arrow_right: Seluruh kering

Sudah selesai. Anda mungkin memberi tekanan dan menyentuhnya. Berehatlah dan puji diri anda untuk pekerjaan yang dilakukan dengan baik.

:writing_hand: Ringkasan

Terdapat empat tahap kekeringan cat semburan , iaitu permukaan kering, kering sentuh, kering keras, dan kering sepenuhnya.

:round_pushpin: Bagaimana membuat cat semburan kering lebih cepat?

Tidakkah pengeringan cat cukup cepat untuk anda? Adakah tarikh akhir untuk projek anda? Adakah anda memerlukan kawasan itu siap digunakan secepat mungkin? Jangan panik; terdapat beberapa kaedah untuk mempercepat proses pengeringan.

:arrow_right: Sapukan lapisan nipis

Sebagai permulaan, jika lapisan cat tipis, cat yang ada akan lebih sedikit untuk pengeringan. Oleh itu, jika anda ingin mempercepat masa pengeringan, sapukan lapisan cat nipis. Sekiranya anda tidak mendapat liputan yang mencukupi pada kali pertama, jangan cat semula cat basah.

Harap tunggu lapisan terakhir kering sebelum meneruskan ke langkah seterusnya. Malah para profesional cenderung untuk melupakan ini.

:arrow_right: Jalankan pemanas

Panas baik, dan sejuk sangat teruk. Semakin panas ruang kerja anda, semakin cepat cat anda akan kering . Sekiranya anda bekerja di dalam rumah, tekan panas pada termostat anda atau gunakan sedikit pemanas.

Anda juga boleh menggunakan pengering rambut untuk mempercepat proses pengeringan di kawasan kecil. Namun, perlu diingat bahawa menaikkan suhu tidak akan mempercepat prosedur dengan ketara. Matahari adalah rakan anda jika anda melukis di luar.

:arrow_right: Mengurangkan kelembapan

Sekiranya anda bekerja di dalam rumah dalam suasana lembap, menjalankan penyahhidratan di dalam bilik adalah idea yang baik. Apabila cuaca di luar hujan, lebih baik menjaga tingkap ditutup. Sila bawa barang bergerak ke ruangan yang kurang lembap jika anda melukis selama ini.

Ini abad ke-21 , zaman internet dan pengetahuan tanpa had. Sekiranya anda melukis di luar, manfaatkan ini. Periksa ramalan cuaca di hadapan dan jadualkan lukisan untuk hari yang indah, hangat dan kering. Musim hujan bukanlah masa terbaik untuk mengubahsuai bahagian luar rumah anda. Apabila anda sudah memutuskan suatu hari, bangun seawal mungkin dan manfaatkan waktu siang . Sekali lagi, cahaya matahari bermanfaat.

:arrow_right: Beredar udara

Angin adalah sahabat anda sekiranya matahari adalah rakan anda. Sekiranya tidak ada angin, teknologi yang luar biasa ini dapat membuatnya untuk anda. Ia dikenali sebagai "Fan" . Peminat membantu pengarah seni di unit filem menyiapkan set tepat pada masanya kerana pembuat filem dan penerbit tidak pernah membiarkan mereka cukup masa - peminat datang untuk menyelamatkan .

Oleh kerana pergerakan udara di sekitarnya, kadar penyejatan meningkat. Kipas siling atau kipas dudukan tugas berat mungkin digunakan untuk menghasilkan kesan yang diinginkan. Namun, jika stesen kerja anda tidak bersih, jangan hidupkan kipas . Debu, kotoran, dan zarah-zarah lain mungkin dibawa oleh angin dan melekat pada cat.

:writing_hand: Ringkasan

Terdapat cara yang berbeza untuk mengeringkan cat semburan dengan lebih cepat. Sapukan lapisan nipis, gunakan pemanas dan kipas dan mengurangkan kelembapan adalah kaedah yang mungkin.

:round_pushpin: 5 cat semburan terbaik

:arrow_right: Warna Popular Montana Black

Montana Colors (MTN) adalah sebuah syarikat Sepanyol yang mengkhususkan diri dalam merancang dan menghasilkan tin cat cat dan penanda yang dibuat khas untuk seniman grafiti. Ia dibentuk di Barcelona pada tahun 1994 . Sant Vicenç de Castellet adalah sebuah kawasan perbandaran di Comarca of Bages, di wilayah Barcelona, ​​Sepanyol.

Firma ini terkenal di kalangan pengarang kerana menjadi yang pertama di Eropah yang membuat semburan hanya untuk mereka. Jenama ini kini dipasarkan di sekitar tiga puluh negara, menduduki tempat pertama di Sepanyol dan keempat di Eropah.

Set cat semburan Montana merangkumi belasan tin 400 mililiter dalam warna berikut: hijau limau, biru sederhana, oren, biru tua, hijau Kelly, burgundy, merah, fuchsia, hitam, lavender, putih, dan kelabu. Kaleng ini diisi dengan cat yang sangat bertekanan yang digunakan untuk grafiti dan mural. Cat mengering dengan cepat, memberikan liputan lengkap, dan tahan cuaca.

:arrow_right: Cat Graffiti Warna Gelung

Cat semburan dari Loop Hues tersedia dalam 70 warna yang terang . Cat cat akrilik 100 peratus bebas bau, tidak beracun dan menawarkan liputan yang sangat baik dan meluncur dengan lancar, buatan tangan di Itali. Cat ini cepat kering, tahan kelembapan, dan tahan smear. Ia tidak akan bocor atau retak. Kaleng 400 mililiter dari Loop termasuk semburan mekanisme injap yang boleh laras pada tekanan tinggi dan rendah.

Semburan nebulizer menjamin ketepatan yang sangat baik, dan muncung grafiti direka secara ergonomik untuk kawalan maksimum. Cat ini dibuat tanpa plumbum atau logam berat lain dan direka untuk mesra alam.

:arrow_right: Cat semburan profesional Liquitex.

Liquitex adalah sebuah syarikat bekalan seni yang berpusat di AS yang mengkhususkan diri dalam membuat, menghasilkan, dan memasarkan cat akrilik. Pada tahun 1955, Henry Levison mengasaskan "Permanent Pigments" , gesso akrilik berasaskan air pertama. Levison menyusun semula syarikat itu dengan nama "Liquitex" pada tahun berikutnya.

Perniagaan ini mula menawarkan cat akrilik "Soft Body" berasaskan air pada tahun 1956. Pada tahun 1963, cat "Heavy Body" dengan konsistensi yang lebih tebal diperkenalkan. Firma ini mempunyai pilihan bahan cat akrilik terbesar di dunia.

Cat semburan Liquitex, yang direka untuk pelukis halus, mahal tetapi berkualiti tinggi seperti produk jenama lain. Cat matte legap ini, yang ringan dan sangat berpigmen, hadir dalam spektrum warna artis konvensional yang luas dan serasi dengan warna dan media akrilik Liquitex yang lain.

Cat berasaskan air mempunyai bau yang lebih rendah dan kurang berbahaya daripada kebanyakan cat semburan. Ia mudah dibersihkan dengan air, tetapi tahan air (walaupun kita tidak menganjurkan menggunakannya di luar).

:arrow_right: Sentuhan Rust-Oleum Painter

Rust-Oleum, yang sebelumnya merupakan cat penyembur untuk penulis grafiti, telah ketinggalan dari perniagaan Eropah seperti Montana dalam menyediakan produk yang disesuaikan untuk seniman jalanan dan muralis. Produk berprestasi tinggi dari syarikat terhormat ini terkenal kerana umurnya yang panjang, dengan pelbagai kaedah untuk menggodam topi Rust -Oleum konvensional untuk menghasilkan garis yang lebih tebal atau lebih nipis. Pilih Karat jika anda mahu barang anda tahan lama.

:arrow_right: Montana MTN 94 warna popular

Satu lagi produk hebat dari Montana, cat yang sangat mesra pengguna ini mempunyai tekanan yang lebih rendah daripada Montana Black , bahkan membolehkan pelukis jalanan pemula menguruskan semburan. Ini ultra-matte , sangat cepat-pengeringan cat, kabus, campuran dan kemudian pergi kembali untuk bekerja denda.

:writing_hand: Ringkasan

Warna Popular Montana Black, Colour Gropiti Colour Loop, Cat spray Liquitex Professional, sentuhan Rust-Oleum Painter, dan Montana MTN 94 warna popular di atas lima cat semburan terbaik.

:round_pushpin: Soalan Lazim (Soalan Lazim)

:one: Bagaimana cuaca mempengaruhi masa pengeringan cat semburan?

Kelembapan dapat melambatkan keseluruhan proses pengeringan, sedangkan cuaca yang lebih panas mempercepat proses pengeringan. Pertama dan terpenting, jika anda mengecat cat pada suhu beku di bawah , pastikan kawasan itu berventilasi dengan baik. Anda juga harus memastikan pistol penyembur dan permukaannya bersih dan bebas fros.

Kerana suhu sejuk mungkin mempengaruhi konsistensi cat , bekerja secepat mungkin. Dalam cuaca yang lebih sejuk, jangka masa pengeringan lebih lama. Sekiranya anda mengecat objek mudah alih dan kekurangan masa, lebih baik anda bekerja di dalamnya, di mana anda dapat meningkatkan panas untuk membantu cat kering lebih cepat.

:two: Apa yang baik mengenai buku asas?

Kecuali anda mengecat plastik dan menggunakan cat ikatan plastik, lebih baik menggunakan primer. Pertimbangkan untuk menggunakan primer pemotongan diri jika anda mengecat logam. Primer membantu lekatan cat , menghasilkan kemasan yang lebih tahan lama dan tahan lama . Ia juga menjadikan pelapis lapisan atas lebih mudah kerana cat kurang rentan terhadap kebocoran atau kebocoran.

Lebih baik jika primer dan topcoat adalah jenama yang sama. Anda boleh menggabungkan jenama dalam situasi tertentu, tetapi tidak semuanya, jadi jika anda mahu melakukannya, uji terlebih dahulu untuk memastikan keduanya tidak bertindak balas.

Masa yang diperlukan untuk primer kering berbeza-beza, tetapi kebanyakan primer semasa siap untuk topcoat dalam masa kurang dari satu jam . Periksa kaleng untuk memastikan, tetapi kebanyakan buku asas disiapkan pada waktu itu, jadi tidak banyak menambah waktu yang diperlukan untuk menyelesaikan projek . Dan produk akhirnya bernilai usaha.

:three: Berapa lama masa untuk cat semburan Rustoleum kering?

Pada sebahagian besar permukaan, cat semburan Rustoleum mengering dalam beberapa minit . Masa menunggu paling lama antara lapisan cat semburan ini adalah sekitar 30 minit . Jangka masa ini berdasarkan lapisan nipis yang dikenakan pada suhu melebihi 45 darjah Fahrenheit . Rustoleum akan memakan masa lebih lama untuk kering jika mencurah, bersalju, atau mempunyai kelembapan yang tinggi.

:four: Berapa lamakah cat semburan kering di antara lapisan?

Secara amnya, beberapa lapisan cat nipis menghasilkan kemasan cat yang lebih baik . Tebal kot mengambil masa yang lama untuk kering dan lebih cenderung kepada keputusan berair dan drippy. Lapisan nipis berfungsi lebih baik dan kering lebih cepat kerana kulit terakhir membantu mengeringkan lapisan berikutnya. Kerana tidak ada cukup cairan untuk mengalir atau jatuh ketika menggunakan lapisan halus, ia cenderung tetap di tempatnya. Selagi anda membiarkan lapisan awal cat semburan kering sepenuhnya, setiap habuk berturut-turut akan tetap berada di tempatnya.

:five: Adakah perlu cat pertama kering sepenuhnya sebelum memakai lapisan lain?

Tidak, cat tidak harus kering sepenuhnya sebelum meletakkan lapisan lain. Sebaliknya, semburkan pada lapisan kedua sementara masih kering, yang memerlukan masa sekitar 5 minit . Pada masa ini, permukaan cat akan kering, memberikan lapisan segar sesuatu yang harus dipatuhi. Walau bagaimanapun, lapisan cat paling rendah mungkin masih basah sehingga tidak cukup kering untuk disentuh .

:six: Mengapa cat semburan haram di California?

Di California , tidak sah menjual atau menyediakan botol cat semburan yang mengandungi lebih daripada enam ons cat yang merosakkan kepada anak di bawah umur (seseorang yang berumur kurang dari 18 tahun ). Tidak sah bagi kanak - kanak untuk membeli cat semburan tersebut. Ibu bapa dan penjaga tidak diminta untuk mengambil bahagian.

:seven: Apakah kegunaan cat semburan?

Kenderaan sering dipulihkan atau disembur semula dengan cat semburan. Goresan dan penyok boleh berlaku pada kereta dan motosikal dari masa ke masa, tetapi kami boleh melakukan pertandingan warna profesional agar anda dapat mengubah kawasan tersebut dengan warna yang betul.

:eight: Apa yang mengerikan mengenai cat semburan?

Kerengsaan mata , hidung , dan tekak , sakit kepala , kekurangan koordinasi , dan mual adalah kesan buruk jangka pendek. Kesan negatif jangka panjang mungkin berbahaya seperti kerosakan sistem saraf hati, buah pinggang , dan pusat.

:nine: Mengapa anda mesti memakai topeng semasa menyemburkan cat?

Sebaiknya gunakan alat pernafasan cat semasa menyemburkan cat . Topeng pernafasan menyimpan banyak zarah kecil dan tidak berbau dari paru - paru anda. Bahan kimia, gas toksik, dan spora acuan semuanya dilindungi oleh alat pernafasan.

:keycap_ten:Mengapa anda mesti memilih untuk menyemburkan cat?

Ketika menggunakan cat semburan, terdapat beberapa kelebihan. Cat semburan , misalnya, memberikan liputan yang lebih baik (tanpa sapuan berus) dan mengering lebih cepat daripada cat dari bekas. Ia berasaskan minyak , menempel dengan baik ke hampir semua permukaan , dan tahan lebih lama daripada cat lateks.

:round_pushpin: Kesimpulannya

Berapa lama masa untuk cat semburan kering? Diperlukan lima hingga tiga puluh minit dan lapan jam untuk kering sepenuhnya. Cat semburan adalah cat cair. Joseph Binks membuatnya pada tahun 1887. Ia mempunyai pelbagai jenis. Terdapat banyak faktor cat semburan terbaik seperti ketebalan, kelegapan, fleksibiliti, dll.

Cat semburan mengambil masa lima hingga tiga puluh minit untuk kering, tetapi kali ini berbeza dengan bahannya. Terdapat juga banyak kaedah untuk mengeringkan cat semburan dengan lebih cepat. Faktor-faktor ini adalah kelembapan, pemanas, kipas, dll.

Artikel berkaitan

Cat Enamel Sintetik Epoksi Vs

Pelukis Dinding

Cat Semburan Epoksi

Sabotaz Spray Paint