Berapa lama masa yang diperlukan untuk belajar memandu? Rata-rata memerlukan 45 jam arahan memandu untuk murid belajar memandu. Ia memerlukan latihan sekitar 22 jam sebagai tambahan kepada arahan memandu. Katakan anda ingin belajar memandu dalam setahun, sisihkan sekurang-kurangnya 6 jam setiap bulan untuk belajar . Memandu, sebaliknya, setanding dengan bakat lain kerana memerlukan masa yang dihabiskan untuk belajar dan berlatih. Ini menunjukkan bahawa setiap orang memerlukan beberapa jam untuk menjadi mahir dalam memandu kereta. Menurut data kerajaan * yang diperoleh oleh Adrian Flux, kira-kira 67.7% pemandu pelajar mendapat lesen penuh mereka dalam setahun setelah memperoleh sementara. Hanya 18.5 peratus yang menyelesaikan kursus dalam masa kurang dari enam bulan, dan individu ini lebih cenderung berpengalaman, pemandu yang lebih tua daripada pemandu baru.

Berapa lama masa yang diperlukan untuk mengetahui cara memandu:

Oleh itu, anda berfikir untuk mendapatkan lesen memandu anda. Berapa lama masa yang diperlukan untuk belajar memandu, khususnya? Walaupun keadaan setiap orang adalah unik, jawapan cepat adalah sekitar 60 jam. Untuk belajar memandu, kebanyakan orang memerlukan latihan sekurang-kurangnya 60 jam . Kami selalu mengesyorkan agar pelatih menjalani latihan sekurang-kurangnya 60 jam sebelum mengikuti ujian jalan pertama mereka di sekolah memandu di mana saya dulu bekerja.

ICBC juga mempunyai kertas log yang serupa. Apabila mereka lulus ujian pengetahuan mereka, ICBC akan menawarkannya kepada mereka. Anda mesti mengawasi setiap jam (atau sedikit masa) yang anda habiskan untuk memandu. Tujuan kertas kerja itu adalah untuk memperoleh pengalaman memandu sekurang-kurangnya 60 jam sebelum mengikuti ujian jalan raya.

Nampaknya ini adalah masa ajaib yang diperlukan oleh manusia biasa untuk belajar memandu dengan beberapa sebab. Kepingan log itu, saya pasti, tidak perlu lagi. Namun, mencatat waktu latihan anda adalah idea yang baik untuk ditulis (atau mungkin ada aplikasi untuk itu). Juga, tetapkan matlamat latihan selama 60 jam.

Ini akan memberikan gambaran tentang tempat anda berada di jalan pendidikan anda. Ini juga alasan untuk memperlakukan diri anda dengan baik.

Sekiranya anda dapat melihat bahawa anda hanya memandu selama 13 jam, anda boleh bersikap baik kepada diri sendiri sekiranya anda tidak menikmatinya. Ia mengambil masa yang lama masa untuk membangunkan kepakaran. Memandu adalah, tanpa keraguan, kemahiran. Satu yang memerlukan banyak latihan untuk disempurnakan.

Jenis Kereta Jangka waktu
Kereta Manual Diperlukan antara empat hari hingga tujuh hari untuk belajar memandu.
Kereta Automatik Memerlukan masa hampir satu hingga dua hari untuk belajar memandu kereta secara automatik

Faktor-faktor yang mempengaruhi masa yang diperlukan untuk lulus ujian anda:

Dalam seminggu, berapa banyak pelajaran yang anda ada?

Sekiranya anda berjaya menguruskan masa anda, anda harus menempah lebih dari satu kelas setiap minggu kerana lebih baik saya nvestment. Sekiranya anda menunggu terlalu lama antara pelajaran memandu sebagai pemula, anda mesti belajar semula semuanya. Untuk bulan pertama, cubalah sekurang-kurangnya dua pelajaran memandu setiap minggu. Selepas itu, jika anda sudah biasa melakukan banyak tugas di dalam kereta anda, anda mungkin akan memperkenalkannya semula.

Hanya mempunyai satu sesi setiap minggu untuk keseluruhan tempoh saya melambatkan saya dengan ketara, terutamanya ketika saya sedang menjalani ujian memandu.

Berapa banyak masa yang anda ada untuk latihan persendirian?

Setelah beberapa minggu belajar memandu dan lulus ujian teori memandu, ada baiknya anda bertanya kepada pengajar anda jika anda mungkin melakukan latihan peribadi dengan rakan, saudara, atau ibu bapa. Terdapat beberapa perkara yang perlu anda atur dan siapkan terlebih dahulu (seperti insurans pemandu pelajar dan pemandu penyelia yang kompeten), tetapi masa dan wang dibelanjakan dengan baik. Memiliki latihan peribadi yang mencukupi bermakna anda lebih cenderung untuk lulus ujian memandu anda. Ini juga menunjukkan bahawa anda dapat mengendalikan pelbagai kenderaan dalam pelbagai keadaan cuaca. Tidak perlu dikatakan bahawa semakin banyak anda berlatih, semakin banyak anda akan belajar.

Berapa banyak jenis senario jalan yang anda hadapi?

Memandu kereta anda dalam pelbagai keadaan cuaca dan jalan raya akan meningkatkan kemampuan anda, membolehkan anda menangani pelbagai senario di dunia nyata. Selanjutnya, kemungkinan besar anda akan menemui jalan raya, speeder musim panas, berhenti sekolah, traktor mengangkut alat penuaian, dan masalah lain yang akan anda hadapi setelah lulus ujian memandu anda.

Berapa kerapkah anda menguji kemahiran persepsi bahaya anda?

Tujuan ujian memandu adalah untuk melihat seberapa berkesan anda dapat menangani risiko. Aspek yang paling penting adalah keselamatan. Salah satu kaedah untuk menjaga keselamatan diri dan orang lain adalah dengan memeriksa cermin dan bertindak balas terhadap persekitaran.

Sejauh mana anda tahu Kod Lebuhraya?

Anda akan ditanya banyak soalan mengenai undang-undang jalan raya dalam ujian teori pemanduan, yang mungkin kelihatan biasa tetapi agak membingungkan dalam ujian sebenar. Contohnya, anda mungkin disoal mengenai kepentingan tanda atau yang memberi respons dengan betul dalam situasi tertentu. Berhenti menetas, memandu di lorong bas pada masa yang salah, atau tidak bertindak balas terhadap pejalan kaki yang menunggu di persimpangan zebra mungkin menelan belanja anda semua. Dalam keadaan ini, menggunakan aplikasi ujian teoritis anda pada telefon pintar, buku, atau sumber lain secara berkala adalah idea yang baik. Terus menyemak semula soalan dan membincangkannya dengan pengajar anda atau orang lain yang mungkin terjejas.

Sebenarnya, mengetahui cara memandu tidak mencukupi; anda memerlukan lesen memandu untuk mengelakkan dari dikenakan denda semasa tersekat di lalu lintas. Hasilnya, bahagian esei berikut (dan terakhir) akan merangkumi cara mendapatkan lesen memandu.

Ringkasan:

Sekiranya anda menunggu terlalu lama antara pelajaran memandu sebagai pemula, anda mesti belajar semula semuanya. Memiliki latihan peribadi yang mencukupi bermakna anda lebih cenderung untuk lulus ujian memandu anda. Semakin banyak anda berlatih, semakin banyak anda akan belajar mengenai pelbagai jenis keadaan jalan raya. Sekiranya anda mahu memandu, anda memerlukan lesen memandu. Inilah cara mendapatkannya. Bahagian terakhir karangan ini akan merangkumi cara mendapatkan lesen dan bagaimana untuk melamarnya.

Berapa lama masa yang diperlukan untuk belajar memandu: Mengapa

Oleh itu, mengapa belajar memandu begitu lama? Itu sahaja yang ada. Memerlukan masa yang lama untuk belajar memandu. Pelajar mesti mengatasi masalah berikut: Membiasakan diri dengan semua kawalan kenderaan, seperti gas, rem, roda streeing , pengelap, penghangat , penyesuaian tempat duduk, dan penyesuaian sandaran kepala; semua tombol dan doohickey itu mungkin baru bagi anda.

 1. Ia memerlukan masa untuk menjadi kurang gementar, dan memerlukan masa untuk menjadi kurang bimbang.
 2. Mereka mempunyai juruterbang bersama setiap masa. Ini jelas bermanfaat dan penting, tetapi ia juga bermaksud bahawa pemandu sentiasa diperhatikan. Akibatnya, orang kadang-kadang membimbangkannya selain semua yang lain.
 3. Beberapa orang tidak mempunyai guru atau juruterbang yang sabar, yang mungkin menambah ketegangan mereka.
 4. Pengguna jalan raya lain boleh atau tidak bersabar. Apabila orang mula membunyikan hon atau bertindak ganas, ini akan menambahkan ketegangan.
 5. Keprihatinan peribadi, seperti menjadi remaja dan menangani hormon yang mengamuk dan masalah remaja yang lain

Ringkasan:

Memerlukan masa yang lama untuk belajar memandu. Pelajar mesti mengatasi masalah berikut: membiasakan diri dengan semua kawalan kereta, masalah peribadi, dan perkara lain yang mungkin menambah ketegangan belajar memandu di tempat pertama.

Berapa lama pelajaran memandu:

Sebilangan besar pelatih memilih pelajaran memandu mingguan sebagai kaedah belajar untuk memandu. Untuk mencapai standard ujian, biasanya memerlukan 30 hingga 40 jam. Bergantung pada kemahiran anda, 2 x 1.5 jam sesi seminggu membolehkan anda mencapai standard ujian dalam 2 hingga 3 bulan. Mungkin memerlukan masa hingga enam bulan untuk mencapai standard ujian jika anda hanya menghadiri satu kelas setiap minggu.

I. Kursus untuk pemanduan separa intensif

Kursus separa intensif mungkin berlangsung antara dua hingga lapan minggu. Ujian memandu sering dijadualkan pada akhir proses. Sekiranya intensif penuh terlalu sukar, tetapi anda masih perlu memenuhi standard peperiksaan tepat pada waktunya, semi- intense biasanya merupakan pilihan terbaik. Separuh intensif mempunyai kelemahan kerana sukar dijadwalkan kerana tanggungjawab pekerjaan.

II. Latihan pemandu intensif

Ini adalah kursus sepenuh masa dalam arti bahawa semua 30 hingga 40 jam pemanduan selesai dalam satu minggu, dengan ujian memandu dijadualkan pada akhir. Ini sangat sesuai untuk orang yang terdesak untuk masa dan yang ingin lulus ujian memandu mereka secepat mungkin . Untuk melakukan ini, banyak orang mengambil cuti seminggu. Kelemahan intensif adalah tidak sesuai untuk semua orang. Memandu mungkin mencabar dan memberi tekanan kepada banyak orang. Apabila anda keletihan dan cemas, keupayaan anda untuk mengingat pengetahuan akan menderita, dan anda cenderung gagal dalam ujian.

Cara Tercepat untuk Lulus Ujian Memandu:

Berikut adalah beberapa petunjuk mengenai cara lulus ujian memandu anda secepat mungkin.

A. Memperolehi lesen memandu sementara:

Sebelum berusia 17 tahun, anda boleh memohon lesen memandu sementara sehingga tiga bulan. Anda akan memerlukan banyak masa untuk mula belajar memandu sebaik sahaja anda berusia 17 tahun jika anda melamar sebelum ulang tahun anda. Bahagian How to Start Learning to Drive mengandungi maklumat mengenai permohonan lesen memandu sementara.

B. Ujian teori dapat dijadualkan.

Anda boleh memohon peperiksaan teori sebaik sahaja anda berumur 17 tahun dan memegang lesen memandu sementara anda. Sekiranya anda mengikuti ujian akademik sebelum menerima ujian sementara, anda boleh segera mengikuti ujian sekiranya anda merasa bersedia. Tempoh menunggu DVSA berbeza mengikut pusat ujian teori dan mungkin berkisar antara satu hingga dua minggu sebelum anda dapat mengambil peperiksaan.

C. Membuat temu janji untuk ujian memandu

Setelah lulus ujian teori, anda akan dapat menjadualkan ujian memandu praktikal. Terdapat pelbagai pusat ujian memandu di seluruh negara, masing-masing dengan jangka masa menunggu yang tersendiri. Tempoh menunggu adalah yang paling lama di kawasan berkepadatan tinggi, seperti bandar. Semakin lama menunggu ujian, semakin tinggi risiko komplikasi.

D. Pembatalan ujian memandu

Memeriksa pembatalan ujian adalah salah satu cara untuk mendapatkan ujian memandu dalam masa yang singkat. Setelah menjadualkan peperiksaan anda pada tarikh yang paling awal, anda boleh memeriksa pembatalan dan, jika perlu, mengambil slot waktu itu. Ini dapat mempercepat peperiksaan dengan beberapa minggu . Pembatalan berlaku sepanjang masa, tetapi bergantung pada berapa lama anda perlu terus memeriksa.

Mendapat ujian standard dalam pemanduan anda dalam jangka masa yang singkat akan menghilangkan kemungkinan pembatalan ujian. Sekiranya anda bergantung pada guru dan kereta mereka, satu-satunya kesukaran untuk mengambil pembatalan ujian memandu adalah sama ada mereka dapat membatalkan ujian. Adalah menguntungkan untuk mempunyai akses ke kenderaan rakan atau ahli keluarga yang boleh anda gunakan untuk ujian secara sah.

E. Mengambil ujian memandu di lokasi yang berbeza

Pusat ujian tempatan anda mungkin mempunyai masa menunggu yang lebih pendek daripada pusat ujian alternatif. Anda tidak akan biasa dengan laluan ujian di wilayah itu , yang merupakan keburukan. Mengambil pelajaran memandu dengan guru tempatan untuk pusat ujian itu dapat membantu anda kerana mereka akan mengetahui kawasan bermasalah pusat ujian.

F. Sekolah memandu kediaman disediakan.

Sebilangan sekolah memandu mungkin memberikan pelajaran intensif dalam waktu singkat, diikuti dengan ujian memandu. Namun, kerana tidak semua sekolah memandu menawarkan perkhidmatan ini, anda mungkin perlu mendaftar kursus memandu di kediaman. Sekolah memandu kediaman terdiri daripada seminggu pemanduan yang ketat diikuti dengan ujian memandu dan penginapan. Kerana ia melibatkan penginapan, ini memerlukan kos. Sangat penting untuk menentukan sama ada sekolah memandu intensif sesuai untuk anda atau tidak. Sebilangan pelajar menganggap intensif selama seminggu terlalu sukar dan tidak berkesan sebagai kaedah pembelajaran.

Ringkasan:

Sebilangan besar pelatih lebih suka pelajaran memandu mingguan. Memerlukan masa 30-40 jam untuk mencapai standard ujian — enam bulan untuk separa intensif dengan hanya satu pelajaran setiap minggu. Sekiranya intensif penuh sukar, anda masih mesti memenuhi syarat ujian. Periksa pembatalan ujian untuk mendapatkan ujian memandu cepat.

Sekiranya anda bergantung pada kenderaan guru, pastikan kenderaan itu tersedia. Ikuti pelajaran memandu dengan tenaga pengajar tempatan yang mengetahui kawasan itu.

Apakah jangka masa anda untuk belajar memandu?

Jumlah masa yang diperlukan untuk belajar memandu berkadar terus dengan jumlah jam yang anda ada untuk menumpukan pekerjaan. Memerlukan masa yang lama untuk belajar memandu jika anda hanya mendapat satu pelajaran memandu setiap minggu. Masalah dengan terlalu sedikit arahan memandu adalah bahawa ia akan menyekat kemajuan anda.

Anda mesti belajar semula apa yang anda pelajari sebelumnya jika anda menunggu terlalu lama di antara kelas. Daripada memperoleh kebolehan baru, anda akan terus mengemas kini perkara yang sudah anda ketahui. Ikuti sekurang-kurangnya dua pelajaran memandu setiap minggu untuk melihat hasil yang dapat dilihat. Sekiranya anda menjadualkan satu kelas setiap minggu, perkembangan anda akan menjadi perlahan.

Peraturan Memandu Asas:

Mempelajari undang-undang jalan raya adalah langkah pertama dalam belajar memandu. Sekiranya anda ingin belajar memandu, anda mesti memahami undang - undang laluan berikut:

 1. Pejalan kaki mesti selalu diberi hak jalan.
 2. Apabila anda memerhatikan pejalan kaki, anda mesti berhenti sepenuhnya.
 3. Di persimpangan, anda mesti berhenti sepenuhnya atau berhenti untuk membiarkan kenderaan kecemasan dengan lampu berkelip atau siren melewati jalan.
 4. Memandu di sebelah kanan jalan sepanjang masa.
 5. Tetap di lorong anda ditunjukkan oleh garis putih padat.
 6. Sekiranya bas sekolah mempunyai lampu merah yang berkelip, jangan sesekali lulus . Anda mesti menunggu sehingga lampu padam.
 7. Apabila anda melihat garis putus, itu bermakna tidak boleh menukar lorong.
 8. Jalur lalu lintas yang terpisah mengalir ke arah yang sama dengan garis putih.
 9. Lalu lintas yang menuju ke arah yang bertentangan dipisahkan oleh garis kuning padat.
 10. Garisan kuning pepejal atau berganda tidak boleh dilintasi.
 11. Garis kuning yang rosak menunjukkan bahawa anda dapat melintas dengan berhati-hati sambil mengawasi kenderaan yang masuk.
 12. Roda stereng kenderaan berada di sebelah kiri.
 13. Penunggang basikal mesti berkongsi jalan dengan kereta lain, jadi ingatlah mereka. Penunggang basikal dan pemandu kenderaan biasanya berkongsi jalan raya.
 14. Sentiasa periksa semula bahawa basikal tidak menghampiri sebelum membelok.

:pushpin: Langkah 1 Belajar memandu

Mempelajari undang-undang jalan raya adalah langkah pertama dalam belajar memandu. Apabila anda mengikuti kursus pendidikan pemandu secara formal, anda akan mempelajari undang-undang jalan raya. Anda mungkin layak untuk mengikuti kursus di sana sekiranya anda berada di sekolah menengah. Anda boleh mengikuti kursus pendidikan pemandu dalam talian atau dalam suasana kelas peribadi. Anda mesti terlebih dahulu memenuhi syarat umur minimum negeri anda sebelum mula bekerja untuk mendapatkan lesen memandu anda.

Anda mesti berumur sekurang-kurangnya 15 tahun di kebanyakan negeri. Saya mencadangkan agar anda melihat peraturan di negeri anda. Sekiranya anda berumur sah di negeri anda, anda boleh memulakan proses mendapatkan lesen memandu anda.

Jalan anda untuk mendapatkan lesen memandu akan kelihatan seperti ini:

 1. Mendaftar dalam kursus pendidikan pemandu, yang boleh dilakukan secara dalam talian atau secara peribadi.
 2. Lulus peperiksaan izin pelajar.
 3. Mulakan arahan di belakang roda dengan mengambil guru memandu profesional atau meminta bantuan ibu bapa anda.
 4. Sudah waktunya untuk memohon lesen memandu anda setelah anda menyelesaikan jumlah arahan yang diperlukan di belakang roda.

Penilaian pemandu adalah langkah penting dalam mempelajari asas memandu. Anda akan belajar mengenai amalan memandu pertahanan yang menyelamatkan nyawa dan juga peraturan memandu di negeri anda. Kursus pendidikan pemandu dalam talian akan mencukupi di kebanyakan negeri.

Dalam kursus pendidikan pemandu anda, anda harus mempelajari topik berikut:

 1. Dalam situasi kecemasan , gunakan teknik yang betul.
 2. Penyelenggaraan dan keselamatan kenderaan
 3. Memusing, masuk dan keluar dari lebuh raya, dan menukar lorong dengan cara yang selamat
 4. Papan tanda jalan, lampu isyarat, dan jalan kanan

:pushpin: Langkah 2 belajar kursus memandu:

Untuk belajar memandu, anda mesti menyelesaikan langkah kedua. Sudah tiba masanya untuk meletakkan perkara yang telah anda pelajari setelah anda mempelajari undang-undang jalan raya secara teori. Adalah wajar untuk merasa khuatir pada kali pertama anda berada di belakang kemudi. Jangan menjadi jengkel. Terimalah hakikat bahawa semua orang yang pernah belajar memandu berada di kasut anda . Semakin banyak anda berlatih, sama seperti kemampuan baru, semakin baik anda akan dapat. Sebaiknya mulakan dengan perlahan dan jalankan senario yang lebih sukar.

Anda boleh mula belajar memandu dengan pemandu berlesen dewasa setelah anda mendapat lesen memandu anda. Hubungi negeri anda untuk memastikan anda mengetahui kriteria khusus untuk melengkapkan bahagian permohonan lesen memandu ini. Beberapa sekolah memandu mungkin memerlukan anda membahagikan masa pelajaran anda dengan pelajar lain. Pilihan ini membolehkan pelajar belajar melalui pemerhatian.

Perhatikan guru anda dan perhatikan tindakan dan reaksi pemandu pelajar lain untuk belajar daripada mereka. Anda akan lebih bersedia apabila giliran anda untuk memandu jika anda belajar dari orang lain.

:black_medium_small_square: Untuk belajar memandu, tingkatkan masa memandu anda secara beransur-ansur:

Tingkatkan masa anda di belakang roda jika anda ingin belajar memandu dengan lebih pantas. Keluarga dan rakan dapat membantu anda dalam persiapan ujian memandu anda dengan lebih cepat daripada mengikuti beberapa pelajaran memandu. Meningkatkan amalan memandu anda bermaksud anda mempunyai peluang yang lebih baik untuk lulus ujian pemandu anda. Untuk memanfaatkan sepenuhnya latihan anda, cubalah berlatih memandu di pelbagai kenderaan dan dalam situasi memandu yang berbeza-beza. Sangat mudah untuk belajar memandu. Semakin banyak anda berlatih, semakin baik.

:black_medium_small_square: Ketahui cara memandu dalam semua jenis cuaca.

Berlatih memandu dalam pelbagai keadaan cuaca akan membantu anda meningkatkan kemampuan memandu. Akibatnya, anda akan dapat mengatasi pelbagai keadaan jalan raya. Anda akan lebih bersedia untuk memandu dengan yakin setelah anda lulus ujian memandu anda . jika anda berpeluang berlatih memandu ketika hujan atau salji.

:black_medium_small_square: Ketahui cara memandu dalam pelbagai keadaan.

Anda akan lebih bersedia untuk menangani bahaya lalu lintas sekiranya anda belajar memandu dalam pelbagai keadaan jalan raya. Sebilangan besar peperiksaan memandu anda akan tertumpu pada bagaimana anda menangani bahaya jalan raya. Anda mesti meningkatkan persepsi bahaya semasa anda belajar memandu. Memeriksa cermin anda secara berkala dan bertindak balas dengan betul terhadap pelbagai keadaan lalu lintas adalah mustahak.

:black_medium_small_square: Petua Memandu Kereta untuk Pemandu Saraf:

Walaupun kebanyakan orang tidak sabar untuk memandu untuk pertama kalinya, sebilangan orang merasa gugup. Bagi pemandu yang cemas, berikut adalah beberapa petua memandu:

 1. Kerana pengetahuan adalah kekuatan, cubalah membaca seberapa banyak yang anda dapat sebelum berada di belakang roda.
 2. Pandu sepanjang hari dan dalam cuaca baik sehingga anda mempunyai penglihatan yang mencukupi, dan teruskan sehingga anda merasa selesa di belakang roda.
 3. Anda harus memandu ketika anda paling prihatin, bukan ketika anda mengantuk atau sibuk.
 4. Memandu di jalan raya harus dielakkan sehingga anda berada di belakang kemudi sepenuhnya kerana memerlukan keyakinan dan kepakaran sepenuhnya.
 5. Adalah bermanfaat untuk mempunyai pemandu bersama yang merupakan pemandu yang berpengalaman dan dapat membantu anda di jalan raya.

Ringkasan:

Pelajari peraturan lalu lintas sebelum belajar memandu. Jangan sesekali melewati bas sekolah dengan lampu merah. Sebilangan besar negeri memerlukan umur minimum 15 tahun untuk mendapatkan lesen. Memandu bertambah baik dengan latihan.

Meningkatkan amalan memandu anda dapat membantu anda lulus ujian memandu. Beberapa sekolah memerlukan anda belajar dengan memerhatikan murid lain. Sebaik sahaja anda mempunyai lesen, anda boleh mula belajar bersama pemandu berlesen dewasa. Belajar memandu dalam pelbagai keadaan. Perhatikan persekitaran anda dan bertindak balas dengan sewajarnya.

Mempunyai pemandu bersama yang berpengalaman yang dapat menolong anda di jalan raya. Berikut adalah beberapa panduan memandu untuk pemandu saraf.

SOALAN YANG BANYAK DITANYA:

1. Berapa lama masa yang diperlukan untuk belajar memandu secara automatik?

Walau bagaimanapun, mengenai pelajaran memandu kenderaan automatik, anda mungkin memerlukan lebih sedikit. Mungkin anda hanya memerlukan 20 jam arahan. Di dalam kereta automatik, pembelajaran lebih cepat dan mudah. Anda tidak perlu belajar menukar gear atau menggunakan klac.

Tidak ada bahaya untuk berhenti. Menghentikan adalah penderitaan kewujudan pemandu manual, tetapi jika anda tertanya-tanya sama ada kereta automatik boleh berhenti, jawapannya tidak (kecuali jika ada masalah teknikal). Phew! Di pergunungan, kenderaan automatik lebih disukai. Bagi pemandu yang tidak berpengalaman, pendakian curam boleh menakutkan, terutama ketika bermula dari perhentian. Sekiranya anda memandu secara automatik, kereta akan mengendalikannya untuk anda.

Mereka lebih selesa di kawasan yang sesak. Pertimbangkan betapa senangnya tidak perlu menekan klac dan menukar gear setiap beberapa meter. Lagipun boleh dilaksanakan! Automatik menjadi semakin popular. Di United Kingdom , kenderaan manual masih lebih biasa, walaupun automatik adalah kereta masa depan. Sebagai contoh, jika anda ingin memandu kereta elektrik, ia akan automatik!

2. Berapa lama masa yang diperlukan untuk belajar memandu kereta manual?

Belajar memandu di dalam kereta dengan kotak gear manual, sebaliknya, memerlukan masa sekurang-kurangnya dua hari. Semasa memandu kereta dengan kotak gear manual yang tidak segerak, mungkin diperlukan tiga hingga empat hari untuk terbiasa dengan klac dua kali semasa menukar gear. Belajar memandu di dalam kereta dengan kotak gear manual, sebaliknya, memerlukan masa sekurang-kurangnya dua hari.

Sukar untuk diingat kapan menukar gear, seberapa cepat melepaskan kopling, dan gear mana yang harus ditukar ketika belajar mengemudi manual. Apabila anda tidak terbiasa mengemudi dengan tongkat, cukup mudah untuk membunuh kereta anda. Sukar untuk mengetahui kapan menukar gear pada mulanya, dan memerlukan beberapa latihan.

3. Bolehkah saya belajar bagaimana anda memandu dalam 2 bulan?

Anda tidak akan dapat mempelajarinya dalam dua bulan kerana ini semua mengenai pengalaman , bukan kepandaian atau keyakinan. Dalam dua bulan, anda boleh belajar memandu. Walau bagaimanapun, kami yakin bahawa pengajaran selama 30 hari akan mencukupi.

4. Berapa banyak pelajaran yang anda perlukan untuk lulus ujian memandu di UK?

Untuk lulus ujian memandu anda, Agensi Piawaian Memandu (DSA) mengesyorkan 44 jam pengajaran profesional. Ini hanya statistik purata; ingat bahawa setiap orang berbeza.

5. Berapa lama masa yang diperlukan untuk merasa selesa semasa memandu?

Untuk mula merasa selesa dan tidak mengganggu jalan raya, anda mesti menghabiskan sekurang-kurangnya 40 jam di belakang kemudi sebagai pemandu (ramai dengan ibu bapa anda) pada waktu siang, malam, hujan, dan salji. Enam jam membiasakan anda dengan kenderaan dan beberapa asas. Tempoh. Untuk menjadi pemandu yang hebat dalam setiap keadaan, anda memerlukan 10,000 jam.

6. Bagaimana saya berasa lebih baik memandu?

Berikut adalah beberapa petunjuk untuk membantu anda membina keyakinan ketika belajar memandu.

 1. Ini semua mengenai latihan, latihan praktik.
 2. Pandu seberapa banyak yang anda boleh dengan orang lain di belakang roda.
 3. Pilih rakan memandu anda dengan berhati-hati.
 4. Mulakan di garaj tempat letak kereta.
 5. Mulakan dengan jalan yang lengang dan jalan sehingga jalan-jalan utama dan lebuh raya sebaik sahaja anda menguasai tempat letak kereta.

7. Bagaimana saya boleh berehat semasa memandu?

Mendalami pernafasan anda dan menarik nafas panjang masuk dan keluar. Daripada bernafas dari dada anda, bernafaslah dari perut anda . Berjalan-jalan atau makan sebentar untuk makan. Sekiranya masa dan ruang memungkinkan, cari tempat letak kereta atau jalan kosong untuk dilalui dan praktikkan beberapa manuver pemanduan asas.

8. Berapa lama masa yang diperlukan untuk memandu dengan yakin?

Selalu ada satu individu yang mengaku telah lulus peperiksaan pada kali pertama setelah hanya tiga kelas, tetapi ini jauh dari kebiasaan . Menurut Badan Pemandu dan Piawaian Kenderaan (DVSA), kebanyakan orang memerlukan latihan selama 45 jam ditambah dengan latihan selama 22 jam untuk belajar memandu.

9. Apakah masa terbaik untuk belajar memandu?

Sekiranya anda baru mula memandu, tidak mempunyai banyak pengalaman, atau mengikuti pelajaran memandu pertama anda, masa yang sesuai untuk melakukannya adalah ketika jalan raya paling lengang. Ini mungkin berbeza-beza bergantung pada tempat anda tinggal tetapi bertujuan untuk lewat pagi atau tengah hari pada hari bekerja untuk kelas (sekitar jam 2 petang).

10. Adakah kursus memandu intensif berbaloi?

Kursus intensif mungkin merupakan pilihan yang sesuai jika anda memerlukan lesen memandu anda untuk bekerja atau tujuan lain. Melangkah dengan bersungguh-sungguh mungkin menjimatkan wang anda dalam beberapa keadaan kerana anda membayar sejumlah kelas dengan tarikh peperiksaan yang ditetapkan pada akhir.

Kesimpulan:

 • Kesimpulannya, jumlah masa untuk belajar memandu berbeza-beza dari orang ke orang. Agensi Piawaian Pemandu dan Kenderaan (DVSA) menganggarkan bahawa belajar memandu memerlukan kebanyakan orang 45 jam pengajaran.

 • Selain 45 jam arahan memandu, rata-rata pelajar memerlukan 20 jam latihan untuk lulus ujian memandu. Ini hanya rata-rata, dan anda seharusnya tidak merasa perlu membandingkan diri anda dengannya. Terdapat juga perbezaan yang perlu dibuat antara belajar cukup untuk lulus ujian memandu anda dan menjadi pemandu berpengalaman. Anda mungkin dapat lulus ujian memandu dalam beberapa bulan, tetapi menjadi pemandu yang baik akan memakan masa beberapa tahun.

ARTIKEL BERKAITAN: