Berapa lamakah lightsaber? Lampu sorot panjangnya kira-kira 3 kaki dan meter, berukuran 0.91m. Ia mempunyai kepingan logam di sekelilingnya yang panjangnya sekitar 10.5 inci . Lightsaber adalah pedang tenaga yang digunakan di alam semesta Star Wars. Lampu boleh mempunyai panjang yang berbeza dan berbeza-beza. Ini adalah senjata unik Jedi dan Sith dalam perang bintang. Ia adalah salah satu instrumen terkenal di dunia bintang perang semesta.

:arrow_right: Lightsaber:

Di alam semesta Star Wars, lightsaber adalah pedang tenaga mitologi. Lampu sorot biasa dilambangkan sebagai bilah bersinar panjang 3 kaki (0,91 m) plasma terkurung secara magnetis yang dipancarkan dari lereng logam panjang 10,5 inci (27 cm).

Sejak debutnya dalam filem Star Wars yang asli, ia muncul di hampir setiap episod berikutnya dari "Skywalker saga," dengan sekurang-kurangnya satu pertempuran lightsaber berlangsung di setiap ansuran. Tampilan membezakan lightsaber dicapai dalam filem aslinya melalui rot scoping, kemudian dalam trilogi prequel dan sekuel melalui kesan digital .

The lightsaber adalah senjata utama Jedi Order dan sisi gelap mereka, Sith Order, di alam semesta Star Wars, tetapi ia juga dapat digunakan sebagai senjata atau alat biasa oleh orang yang tidak sensitif terhadap Angkatan.

Untuk membezakan diri mereka dari Jedi, Jedi menggunakan berbagai lampu berwarna (kebanyakannya biru, hijau, dan kuning), sedangkan Sith hanya menggunakan pedang merah. Kristal kyber, sumber kuasa lampu, menentukan rona pisau , walaupun ia juga dapat dipengaruhi oleh emosi dan fikiran pengguna.

Pegangan lampu menggunakan buatan tangan oleh pengeluar lampu, menjadikannya satu-of-a-kind. Di luar lampu sorot tunggal, terdapat jenis lain, termasuk lampu sorot berlipat ganda (terutama digunakan oleh Darth Maul).

Bilah tenaga pencahayaan lampu dapat menghiris, menyala , dan meleleh melalui kebanyakan bahan dengan daya lawan yang kurang. Ini memotong daging dengan luka yang menusuk, namun, itu dapat ditangkis oleh pisau lightsaber atau pelindung tenaga. Ia bahkan digunakan untuk menyatukan logam dengan pisau.

Lampu sorot telah menjadi salah satu simbol semesta Star Wars yang paling terkenal. Ia terpilih sebagai senjata paling popular dalam sejarah filem dalam tinjauan hampir 2,000 peminat filem pada tahun 2008.

Penerbit Filem Lucas
Pertama kali diperkenalkan Star Wars, 1977
Dicipta oleh George Lucas
Genre Ilmu Fantasi
Jenis Pedang Tenaga
Fungsi Sumber Cahaya, Memotong bahan pepejal
Gabungan Jedi, Sith

Ringkasan:

Lightsaber adalah salah satu senjata terkenal di alam semesta Star Wars. Itu adalah senjata Jedi dan Sith dalam Star Wars. Panjangnya kira-kira 3 kaki dan panjang logamnya kira-kira 10.5 inci panjangnya. Pinggulnya direka oleh pengeluar. Bilahnya dapat mengiris, mencairkan dan membakar banyak bahan.

:arrow_right: Berapa lamakah Lightsaber?

Lightsabers ditunjukkan sebagai senjata Jedi dan Sith di seluruh alam semesta Star Wars. Mereka berdua adalah sumber optimisme bagi mereka yang mengenalinya dan menjadi penyebab keganasan bagi mereka yang berhadapan dengan mereka. Walaupun kebanyakan lampu lampu mempunyai panjang yang sama, panjang pisau yang sangat kuat ini berbeza dari satu pengguna ke pengguna yang lain.

Tidak, tidak semua lampu boleh sama panjang. Pisau, seperti kaki mereka, adalah simbol orang yang memakainya dan juga gaya pertempuran mereka. Lampu penerangan pejuang legenda, seperti Obi-Wan Kenobi, Anakin Skywalker, Luke Skywalker, dan Rey's, semuanya mempunyai bilah yang panjangnya sekitar 3 kaki .

Walaupun begitu, ini berfungsi sebagai panduan, dan ketinggian pisau dapat disesuaikan agar sesuai dengan ketinggian dan fizikal pengguna. Taller Jedi, seperti Kaminoan Jedi Master Yarael Poof, telah diketahui mempunyai lampu yang panjangnya lebih dari 4 kaki agar sesuai dengan ketinggian dan jangkauan mereka.

:dizzy: Kategori panjang Lightsaber:

Kategori panjang bilah berbeza bergantung pada reka bentuk lampu. Walaupun gagang mempengaruhi reka bentuk lampu , pisau dan panjangnya ditentukan oleh penggunaan dan penggunaan tenaga. Oleh itu, mari kita mulakan dengan kategori.

:star: 1: Lightsaber Standard:

Ini adalah jenis lightsaber yang paling lazim digunakan oleh Jedi dan Sith, serta pengguna Force yang lain. Majoriti Jedi menggunakan pisau ini, yang rata-rata panjangnya sekitar 3 kaki. Ini memiliki jangkauan yang baik untuk tusukan dan dorongan, dan panjangnya memungkinkan untuk pelbagai kombinasi gerakan dan posisi pertempuran.

Pelbagai pisau ini digunakan dalam semua Bentuk Lightsaber yang diajar di kuil. Jedi terkenal seperti Obi-Wan Kenobi dan Luke Skywalker, serta kebanyakan pahlawan Sith seperti Darth Vader, Count Dooku, dan Darth Sidious, adalah ikonik penguasa kelas ini.

Lekukan pisau semacam ini sama ada melengkung untuk memilih pendekatan yang lebih berorientasi pagar untuk mengunci bilah, atau lurus untuk mencocokkan pisau. Tujuh gaya utama pertempuran lightsaber biasanya disukai oleh pengguna panjang pisau lightsaber konvensional . Oleh kerana kualiti pemotongan dan penolakan tepi Omni, penyerang lebih suka bentuk Shien, Ataru, dan Soresu.

:star: 2: Shoto Lightsaber:

Shoto Lightsaber adalah pedang pendek yang lebih dikenali sebagai lightsaber. Varian ini jauh lebih pendek daripada lightsaber konvensional dan terutama digunakan sebagai senjata sekunder tempur . Panjang lightsaber ini kebanyakannya dilihat di tangan Jedi yang lebih gemar bertempur berkembar.

Ahsoka Tano, yang menggunakan pisau Shoto sebagai pelengkap lampu sulap utamanya, adalah pengamal pendekatan ini yang paling kelihatan. Shoto Blade juga dapat digunakan oleh pengguna kekuatan yang lebih pendek. Yoda, Jedi Grandmaster hijau yang legenda, adalah pengguna borang ini yang paling terkenal.

Untuk menindaklanjuti serangan pertama mereka, pengguna pedang sepanjang ini sangat bergantung pada serangan dan serangan seterusnya. Walaupun jarak yang lebih kecil memerlukan pemain yang berada sangat dekat dengan lawannya, panjang lampu ini memungkinkan serangan berturut-turut cepat untuk merobohkan pertahanan lawan.

:star: 3: Lampu Dwi-Fasa:

Mengenai panjang bilah lightsaber, Dual Phase Lightsabers adalah salah satu daripada tiga klasifikasi yang berbeza. Dua kristal Kyber digunakan dalam pembuatan lightsabers luar biasa ini, yang merupakan mekanisme satu-of-a-kind.

Walaupun satu kristal berfungsi sebagai pemancar utama pisau, kristal kedua berfungsi sebagai pemfokuskan, membiarkan panjang pisau diubah mengikut keperluan. Walaupun ini sangat tidak biasa, ia memberikan banyak variasi dalam penggunaan praktik dan teknik pertempuran lampu sorot.

Walaupun panjang semua lampu boleh dimodifikasi dengan jumlah masa dan kejuruteraan yang betul, Dual Phase Lightsabers mempunyai kelebihan kerana dapat menyesuaikan panjangnya situasi seperti pertempuran.

:star: 4: Cambuk Cahaya:

Lightsaber whips, kadang-kadang disebut light-whips , adalah jenis lightsaber yang sangat jarang digunakan oleh pengguna kekuatan praktikal. Mereka adalah yang kedua dari kelas lampu khas kami. Yang disebut 'pisau' panjangnya 2 hingga 3 meter, memungkinkan pelbagai aplikasi .

Cambuk boleh mempunyai beberapa cengkeraman dan cukup menghancurkan . Kekurangan Light-most Whip yang jelas adalah bahawa ia mempunyai kemampuan pertahanan yang sangat terhad dalam hal melawan serangan dan mengarahkan semula tembakan.

:star: 5: Kakitangan Lightsaber:

Bilah lightsaber semacam ini bahkan mungkin tidak biasa daripada Light-Whip, tetapi alat pengawalnya lebih terkenal. Pengawal Kuil Jedi menggunakan gaya Lightsaber secara eksklusif. Kategori keempat bilah Lightsaber adalah Kakitangan Lightsaber. Kakitangan lightsaber lebih merupakan senjata upacara kerana bilah kuning dan panjangnya kecil.

Itu digunakan untuk menganugerahkan Kuda Jarrus dalam Star Wars: Rebels dan membuat penampilan utama dalam episod Star Wars: The Clone Wars. Kakitangan mempunyai gagang panjang dengan pisau pendek di hujung yang boleh digunakan sebagai kakitangan atau pilum.

Ringkasan:

Lightsaber biasa panjangnya sekitar 3 kaki. Ukurannya berbeza-beza dan terdapat banyak kategori lightsaber. Setiap lightsaber mempunyai panjang, bentuk, dan fungsinya. Sebahagiannya adalah lampu lampu standard yang digunakan oleh Jedi dan Sith dalam perang bintang. Sementara ada yang mempunyai dua mata yang mempunyai bentuk seperti pedang.

:arrow_right: Berapa lama pisau lightsaber?

Blade lightsaber utama akan selalu bergantung sepenuhnya pada pengeluarnya , sama ada anda membuatnya sendiri atau membina watak untuk peminat Star Wars anda. Faktor-faktor termasuk ketinggian dan ukuran wielder, serta gaya pertempuran yang mereka inginkan, semuanya akan memainkan peranan dalam reka bentuk akhir dan panjang pedang anda.

:dizzy: 1: Reka bentuk Sabre:

Terdapat pelbagai pendekatan yang dapat anda gunakan ketika membuat gagang penyangga anda. Lightsabers dalam kanun Star Wars (terutamanya dalam episod The Clone Wars) sangat individual. Warga Padawana memilih bahan mereka dan hanya mewarisi pencahayaan lampu pada waktu yang jarang berlaku.

Mereka biasanya terdiri daripada logam dengan hiasan getah dalam filem, tetapi anda boleh menambahkan bahan yang berbeza seperti kulit, kayu, tulang, dan batu dengan mudah. Saya menggunakan kayu, logam, kulit buaya hitam palsu, dan sedikit ambar untuk batang penyangga pertama saya. Konsep menggabungkan elemen yang lebih semula jadi dan tidak konvensional menarik minat saya.

:dizzy: 2: Kumpulkan bahan:

Bahan - bahan ini boleh didapati di kedai perkakasan dan barang berjimat cermat . Landasan gagang adalah pemasangan sink sinki pop-up, yang mungkin diperoleh di kawasan paip kedai perkakasan . Anda semestinya dapat memilih dari pelbagai pilihan, tetapi pemasangan plastik dengan penyaduran krom tiruan, yang berharga sekitar $ 8 hingga $ 10 , adalah yang anda mahukan.

Anda juga boleh mendapatkan penjepit paip murah di sini, serta barang lain seperti butang atau suis untuk mencetuskan kancing. Sebilangan besar bahan lain dibeli di kedai kraf. Pengertian jahitan, vinil kulit dalam tekstil, kulit pada kulit, wayar perhiasan, dan tali pusat di kawasan manik semuanya termasuk cincin D.

:dizzy: 3: Siapkan pemasangan longkang sink:

Tanggalkan pemasangan longkang sink pop timbul terlebih dahulu. Padamkan sebarang label dan hapuskan sisa. Bahagikan bahagian yang ditunjukkan di bawah dan, jika dikehendaki, semburkan catnya dengan perak berkilat. Saya menggunakan cat untuk mengurangkan "chrome" kerana sedikit terlalu terang bagi saya. Sapukan lapisan cat semburan enamel lapisan jernih hingga selesai.

:dizzy: 4: Menghiasi cincin serbet:

Saya membuat beberapa luluhawa dan penyesuaian lebih lanjut pada cincin serbet untuk badan saya. Cincin serbet logam untuk batang penyangga asal saya mula agak berkilat, jadi saya meletakkannya di atas api yang menyala dengan tang hidung jarum untuk menahannya.

Secara semula jadi, berhati-hati ketika menggunakan lilin dan cincin serbet yang dipanaskan. Cincin itu agak ternoda dan disimbah oleh jelaga dan kepanasan dari api, sehingga muncul kerosakan panas akibat pertempuran.

Saya menambahkan teks ke cincin serbet kayu . Di kedua-dua landasan penopang, saya menggunakan teknik pembakaran kayu. Walaupun saya menulis Aurebesh seperti tadika Corus cant, kata pendek asas seperti masih berfungsi.

:dizzy: 5: Memasang pemancar:

"Pemancar" adalah bahagian mesin di mana pisau akan muncul. Saya menggunakan dua komponen dari pemasangan longkang sink pop-up untuk projek saya. Saya mulakan dengan mengacukan kacang ke bawah untuk memberi ruang pada cincin serbet.

Kemudian saya mengikat pada bebibir dan meletakkannya di cincin serbet. Anda boleh bermain dengan bahagian lain yang termasuk dalam kit, seperti gasket, tetapi begini rupa saya.

:dizzy: 6: Membuat bungkus hilt:

Sekiranya anda menyukai reka bentuk logam -dan-getah tradisional yang terdapat di Skywalker lightsabers , anda boleh melangkau langkah ini sepenuhnya. Walau bagaimanapun, saya menikmati penambahan pemegang kulit yang baik, yang menjadikannya lebih senang untuk digenggam dan digunakan kembali ke pedang klasik. Anda boleh mengikat tali dengan beberapa cara yang berbeza.

Saya memotong jalur segi empat tepat dari vinil kulit lembut untuk batang penyangga pertama saya. Anda boleh melekatkannya di tempat, tetapi saya memilih untuk menggunakan tali untuk mengetuknya di sekitar lereng. Untuk menggunakan tali, buat rangkaian lubang di dua hujung, kemudian renda seperti kasut dengan tali yang sepadan.

:dizzy: 7: Menambah pelekat tali pinggang:

Lightsabers , seperti pedang, dibawa pada tali pinggang tetapi tidak ada sarung untuk menyimpannya. Terdapat cangkuk pada tali pinggang dalam trilogi asal, dan lightsaber mempunyai sambungan jenis D-ring yang meluncur di atas cangkuk, iaitu pendekatan termudah untuk mencipta semula.

Penjepit paip yang boleh disesuaikan , cincin D, dan beberapa wayar perhiasan nipis adalah semua yang anda perlukan. Pasang cincin-D ke penjepit di dua tempat dengan dua kepingan dawai. Ia tidak semestinya karya kawat mewah (Angkatan tahu teknik saya tidak), ia hanya harus diamankan di tempat dengan ujungnya tersendat sehingga mereka tidak menggaru atau mengurai pengguna.

Letakkan pengapit pada gagang dan ketatkannya. Cubalah dalam beberapa putaran untuk menentukan mana yang akan menyebabkan gangguan yang paling sedikit dengan pegangan anda. Perlu diingat bahawa apabila digantung pada tali pinggang, apa-apa di sisi yang sama dengan cincin D akan disembunyikan. Bagaimanapun, inilah yang sepatutnya.

:dizzy: 8: Membuat potongan pommel:

"Pommel" adalah pangkal lightsaber , serupa dengan bagaimana pommel pedang adalah bahagian paling rendah dari gagang. Ia bertindak sebagai penyeimbang pada pisau pada pedang, dan juga mekanisme agar tangan tidak jatuh dari cengkaman.

Ia bukan sahaja membantu menentukan tempat mencengkeram gagang lampu, tetapi juga menambah aspek hiasan . Saya menggunakan skru yang terdapat di sisi pemasangan longkang (saya percaya ia dipanggil kerusi pangsi) dan sekeping cakera roda kecil yang aneh yang saya dapat di kedai kraf untuk ini.

Ia adalah jenis steampunk, dan saya fikir saya dapati dalam scrapbooking atau barang kemas yang jabatan . Bagaimanapun, itu adalah sesuatu yang kebohongan di sana, dan kebetulan diameternya sama dengan kacang.

:dizzy: 9: Sentuhan akhir:

Anda boleh berhenti di situ, tetapi saya mahu menambahkan beberapa elemen lagi pada hentakan prop pertama saya yang tidak saya miliki. Mula-mula, saya menambahkan beberapa variasi pada benang gagang. Saya melukis bahagian bawah benang dengan cat akrilik hitam untuk memberi mereka sedikit lebih mendalam dan kerumitan .

Ini ditambahkan lebih awal, dan anda dapat melihatnya di beberapa gambar lama yang meliputi gambar. Sebarang cat hitam tambahan boleh disapu bersih dengan tuala untuk mengekalkan kontras antara perak di atas benang dan hitam di alur.

Ringkasan:

Bilah lightsaber tidak mempunyai panjang dan ukuran tetap. Ia berbeza secara berbeza. Ia bergantung pada ketinggian dan ukuran pemain dan kemahirannya dalam pertempuran. Ia juga bergantung pada reka bentuk akhir dan panjang pedang.

Soalan Lazim:

Orang biasanya mengemukakan banyak soalan mengenai "berapa lama lightsaber?", Beberapa soalan berikut diberikan di bawah:

1: Adakah semua lampu boleh sama panjangnya?

Lightsabers digambarkan sebagai senjata Jedi dan Sith di alam semesta Star Wars. Tidak, tidak semua lampu menggunakan panjang yang sama. Pisau, seperti kaki mereka, adalah simbol orang yang memakainya dan juga gaya pertempuran mereka.

2: Berapakah panjang terbaik untuk pisau lightsaber?

Untuk kanak-kanak, orang yang lebih pendek, atau sesiapa sahaja yang akan menggunakan lightsaber di dalam rumah, pisau 24 inci sangat sesuai. Untuk lampu sorot dua kali, bilah 24 inci juga panjang.

3: Mengapa lightsaber KYLO Ren tidak stabil?

Lightsaber itu disatukan, dan kegelisahannya menunjukkan kekurangan keterampilan Ren dengan senjata seperti itu. Kerana lampu sorot itu dibuat berdasarkan kristal kyber yang sangat teruk, ia bergantung pada lubang ventilasinya untuk memastikan kristal yang pecah tidak berlebihan.

4: Apakah lightsaber paling jarang?

Lampu hitam adalah yang paling biasa di Star Wars. Ini kerana hanya satu yang dapat dilihat. The Dark saber digunakan oleh anak Mangalore pertama dalam Jedi Order. Selain itu, terdapat banyak warna yang boleh dianggap sebagai warna lightsaber paling jarang dalam francais terkenal ini.

5: Siapa yang mempunyai lampu berwarna hitam?

Sekitar tahun 1032 BBY, Tarre Vizsla, orang Mangalore pertama yang pernah masuk ke dalam Jedi Order, merancang Dark saber, sebuah lampu sorot hitam dan kuno yang khas .

6: Apa maksud lampu lampu kuning?

Jedi Sentinel adalah Jedi yang telah memoles kemahirannya dalam gabungan usaha mempertahankan diri dan skolastik. Pengawal kuil, di sisi lain, menggunakan kristal kuning untuk menghidupkan lampu mereka.

7: Adakah pedang Ultra baik untuk berduel?

Pisau Gred Berat , menurut kebanyakan veteran Ultra Sabre , adalah lampu terbaik untuk berduel, terutama dalam pertempuran besar atau berat. Bilah ini sangat kuat dan tahan banyak hukuman.

8: Adakah pedang Ultra dilengkapi dengan pisau?

Mata pisau terdapat di hampir semua lampu saber Ultra yang dibeli terus dari saber Ultra. Semasa checkout, pembeli boleh memilih dari pelbagai panjang pisau lightsaber , jenis (Ultra edge atau Standard), ketebalan (midgrade atau heavy grade), dan petua (bulat atau runcing) pada kebanyakan lampu siber Ultra.

9: Adakah Jedi menggunakan lampu merah?

Walaupun tidak ada Jedi yang menggunakan lampu merah sebagai senjata utama mereka dalam kanon semasa, ada beberapa kejadian di mana mereka terpaksa menggunakannya, seperti ketika Anakin membunuh Dooku sebagai Return of the Sith atau ketika pertempuran Obi-Wan dan Asajj Ventress Darth Maul dan Savage Opress dalam Perang Clone.

10: Adakah Luke memberi lampu sorot kepada Rey?

Dia menyerahkannya kepada Luke Skywalker , yang kehilangannya di Cloud City ketika Darth Vader memutuskan tangan anaknya. Lightaber akhirnya ditambahkan ke perbendaharaan Maz Kanata dari peninggalan Jedi, di mana ia ditemui oleh pemulung Rey. Rey membawa senjata antik itu sendiri setelah dia menolak.

Kesimpulan:

Lightsaber adalah salah satu senjata terkenal yang digunakan di alam perang bintang. Ia mempunyai panjang 3 kaki dan kepingan logam di sekitarnya sepanjang 10.5 inci. Ini adalah salah satu senjata terkenal yang digunakan oleh Jedi dan Sith dalam perang Star. Ia mungkin berbeza bentuk dan saiz. Ia mempunyai kategori yang berbeza seperti lightsaber standard, lightsaber double blade, dan banyak lagi. Setiap orang mempunyai fungsinya. Bilahnya tidak mempunyai ukuran yang tetap dan bergantung pada ketinggian dan ukuran pengeluar.

Artikel berkaitan: