Berapa lama perenggan? Mungkin ada pelbagai jawapan yang berkaitan dengannya. Pengajar yang berbeza mendorong peraturan yang mengawasi panjang bahagian. Mereka mungkin menyatakan bahawa petikan hendaklah panjang 150 hingga 250 perkataan, atau hampir dengan tujuh atau lapan ayat . Tetapi dalam kenyataannya, petikan yang baik tidak boleh diperkirakan dalam watak , kata, atau ayat. Bahagian sebenar bahagian anda mestilah pemikiran.

Berapa lama hukuman itu ?

Berapa lama hukuman itu? Seperti perenggan, ia perlu sebagai lama bahawa ia akan mencapai yang menamatkan ketika, bagaimanapun, begitu juga dengan petikan, yang matlamat patut diimbangi dengan contemplations menarik. Ayat boleh terdiri daripada satu perkataan atau panjang tanpa henti. Tetapi tidak semestinya tidak lengkap sehingga ada bahagian yang hilang jika tidak, itu tidak akan dianggap sebagai ayat yang tepat dan akan mempunyai kesalahan di dalamnya.

Salah seorang penulis bahasa Inggeris yang paling terkenal 'Mike Markel' telah menyatakan bahawa "Berulang kali kalimat mempengaruhi sifat komposisi. Secara keseluruhan, normal 15 hingga 20 perkataan berjaya untuk korespondensi yang paling khusus. Perkembangan ayat 10 perkataan akan menjadi kasar. Kemajuan ayat 35 perkataan kemungkinan besar akan meminta. Tambahan pula, perkembangan ayat dengan panjang yang hampir sama akan membosankan. "

Ringkasan : Satu ayat boleh terdiri daripada satu perkataan atau lebih daripada itu bergantung pada bagaimana ia ditulis dan tidak mempunyai had tertentu.

Adakah 300 perkataan terlalu panjang untuk satu perenggan?

Petikan menjadi terlalu panjang, menjangkau ruang lingkup teks penerokaan yang layak dari 100-200 perkataan hingga 300 kata atau lebih. Sering kali ini berlaku memandangkan token telah menduplikasi atau membengkak had yang boleh dijaga tanpa masalah. Tetapi kerana watak mereka yang tidak lengkap secara mendalam, pencipta ragu-ragu untuk merasakan perlunya membuat bahagian yang terpisah untuk menghadapinya. Terutama ketika mereka meneliti fokus pertimbangan atau pertunjukan yang rumit dan tidak bertujuan untuk bertindak secara semula jadi dan mudah diperolehi, ayat-ayat badan dan tanda dapat disamarkan bersama, menjadikan teks di mana perbalahan standard ternyata sukar dikenali.

Perenggan yang panjang itu sangat sukar dibaca dan kadangkala boleh mengubah maknanya dan memberi kesan buruk kepada pembaca. Perenggan besar ini tidak menarik perhatian pembaca. Adalah lebih baik apabila perenggan itu mencapai had kata 220 hingga 240 perkataan sehingga mesti dibahagikan dan perenggan baru harus dibuat. Selagi perenggan itu tetap di bawah 250 perkataan sehingga dapat diterima dan akan menarik pembaca ke arahnya sendiri.

Bolehkah perenggan terdiri daripada 3 ayat?

Sekiranya anda bertanya berapa lama perenggan itu? Maka mungkin jawapan saya adalah bahawa ia harus sekitar 3 hingga 9 baris. Jadi jawapannya adalah ya, anda boleh mempunyai perenggan yang terdiri daripada 3 baris tetapi 3 baris tersebut haruslah seperti garis kertas A4 dan jika kurang dari 3 baris maka masih akan menjadi perenggan tetapi akan terlalu pendek dan ada kemungkinan bahawa anda mungkin terlepas sesuatu untuk disertakan dalam perenggan itu.

Berapa banyak baris dalam perenggan?

Sekiranya kita melihat-lihat, kita akan melihat bahawa petikan dengan sekurang-kurangnya 3-5 ayat dan had 8 cukup normal. Bagaimanapun, ada beberapa yang menyatakan bahawa beberapa petikan untuk setiap halaman adalah sesuai dan orang lain yang menyatakan bahawa 5 hingga 7 baris akan cukup tenang. Mereka ahli dalam menyampaikan pesan mereka dalam baris ini dan dengan demikian dapat membentuk perenggan yang tepat. Kemudian, pelajar liputan berita dididik untuk menyimpan ayat sesingkat yang diharapkan, dan satu petikan ayat dianggap benar-benar layak.

Ada individu yang menyatakan bahawa menggunakan lebih dari satu bahagian untuk meneliti suatu pemikiran adalah baik-baik saja, dan kerana tidak ada garis panduan yang tegas untuk petikan, maka secara amnya mereka tidak dapat menolaknya. Mereka bahkan mengemukakan satu cadangan yang mengesyorkan sekurang-kurangnya 6-11 ayat untuk setiap bahagian dan had halaman penuh.

Ringkasan : Tergantung pada individu bagaimana mereka selesa dengan menulis perenggan, sebahagian dari mereka menulis 6-11 baris sementara yang lain menggunakan satu halaman lengkap untuk menulis perenggan.

Berapa lama perenggan di sekolah menengah?

Sekiranya anda seorang pelajar sekolah menengah, pengajar atau mentor anda mungkin meminta anda menyusun petikan tanpa mendedahkan kepada anda berapa lama individu itu menjangkakannya. Apabila semuanya selesai, pengajar ingin melihat petikan yang terdiri daripada 5 ayat. Mulakan dengan ayat yang menyampaikan pemikiran. Gunakan 3 ayat berikut untuk memberikan data yang menyokong pemikiran itu, dan gunakan ayat terakhir untuk membuat kesimpulan.

Panjang perenggan berbeza untuk setiap kelas. Panjang perenggan untuk pelajar standard kelima akan menjadi 5 baris tetapi untuk pelajar standard 8 adalah 8 hingga 9 baris. Semasa pelajar memajukan panjang perenggan dan harapan guru dari mereka mula meningkat.

Langkah-langkah untuk menulis perenggan yang baik:

1 - Percambahan fikiran:

Sebelum menulis perenggan, percambahan fikiran adalah sangat mustahak. Brainstorming adalah prosedur penemuan pengumpulan yang mana usaha dilakukan untuk menemukan penentuan untuk isu tertentu oleh peristiwa sosial yang merangkumi pemikiran yang secara tidak disangka disumbangkan oleh individu-individu. Dalam ini mereka membentuk poin yang harus mereka sertakan dalam perenggan mereka. Percambahan fikiran boleh dilakukan di dalam kertas atau di dalam otak.

2 - Buat ayat topik:

Ini adalah kalimat awal yang menarik perhatian pengejar dan memberi idea kepada pengejar tentang petikan itu. Kami mengharapkan pelajar untuk mengulangi inti pernyataan topik. Ini mula membuat arus (keterkaitan pemikiran dan perubahan) dengan menggunakan beberapa kata kunci dalam subjek.

3 - Buat ayat badan:

Ayat badan adalah perkara utama yang diperlukan untuk membentuk perenggan yang baik. Ini termasuk pesan utama dari perenggan karena berisi perincian dan contoh yang tepat yang ditambahkan dalam perenggan tersebut. Hukuman minimum badan yang diperlukan untuk perenggan adalah tiga dan maksimum tidak mempunyai had. Ia harus dihubungkan dengan ayat topik.

4 - Pernyataan yang lebih jelas atau pernyataan penutup:

Ini sekali lagi mengulangi subjek, membawa kesimpulan pada bahagian, dan merangkum pemikiran yang diperkenalkan. Ceri di atas harus meninggalkan pengejar yang memenuhi syarat bahawa dia memahami apa yang diperkenalkan dalam petikan. Mungkin juga membiarkan pengejar memerlukan lebih banyak, dan memberi jalan untuk menemui lebih banyak data. Ceri di atas mungkin juga merupakan kemajuan kepada petikan atau subjek lain.

Soalan Lazim (FAQS);

Terdapat beberapa pertanyaan yang sering diajukan mengenai berapa lama perenggan. Mereka telah membincangkan di bawah:

1 - Seberapa pendek perenggan boleh?

Fokus pada tiga hingga sekurang-kurangnya enam ayat untuk setiap bahagian. Ingat untuk setiap halaman di sekitar dua bahagian yang ditranskrip atau tiga susunan. Buat petikan anda sesuai dengan kertas anda. Oleh kerana petikan kurang bekerja dalam kertas pendek, mempunyai bahagian pendek untuk kertas pendek dan bahagian lebih panjang untuk kertas panjang. Perkara utama semasa menulis perenggan yang penting ialah idea yang anda sampaikan melalui perenggan anda dinyatakan dengan betul.

2 - Berapa lama esei 5 perenggan?

Karangan 5 perenggan terdiri daripada 600 hingga 850 patah perkataan. Ia harus terdiri daripada pernyataan pendahuluan diikuti oleh dua atau tiga ayat badan dan pernyataan penutup. Tetapi pastikan bahawa aliran kata-kata tidak seharusnya terganggu.

3 - Berapa banyak perenggan yang harus ditulis oleh pelajar kelas 4?

Di kelas empat, anda akan mengetahui cara menggabungkan petikan ke dalam sintesis. Kertas penting terdiri daripada lima bahagian yang mengkaji satu tema. Bahagian-bahagian ini menyajikan, menegakkan, dan menutup data anda, namun harus dilakukan sedemikian rupa sehingga pengejar lain dapat tanpa banyak pemahaman. Semasa pelajar memajukan tahapnya maka tahap kesukaran meningkat secara berkadar dan bilangan perenggan meningkat dengan cara itu.

4 - Seperti apa 200 perkataan?

200 perkataan ialah berapa halaman? Oleh itu, pada dasarnya cek 200 kata akan menjadikan dua halaman kelima dibahagi satu atau empat halaman kelima dua kali terpisah ketika menggunakan tepi biasa 1.1 inci dan 13 pt. Gaya teks Arial atau Times New Roman adalah fon standard yang akan digunakan semasa menulis. Penghitungan halaman anda akan berubah-ubah namun bergantung pada tepi, gaya dan ukuran teks anda, tanpa mengira sama ada anda menggunakan pelbagai ruang selepas satu tempoh, dan tetapan anda yang memisahkan tetapan.

5 - Bagaimana anda memulakan perenggan badan?

Untuk perenggan piawai, perenggan isi mestilah tepat agar mempunyai iklan kesan yang baik ini membentuk badan perenggan tersebut. Bagaimana anda memulakan perenggan badan?

Perenggan isi memberi kehalusan, misalnya, kenyataan, pernyataan, model dan pandangan yang kukuh, untuk ketiga-tiga fokus di bahagian awal anda yang membantu teori anda. Ikuti fokus yang anda rakamkan dalam pembentangan anda dan bincangkan setiap bahagian dalam satu bahagian badan. Untuk menulis perenggan badan yang betul, anda mesti mengikuti langkah-langkah berikut:

Sebagai permulaan, buat ayat subjek yang merangkumi maksud anda. Ini adalah ayat utama bahagian anda.

Seterusnya, tulis pendapat anda, atau mengapa anda merasakan kalimat intinya itu sah.

Akhirnya, kemukakan bukti anda (realiti, pernyataan, model, dan pandangan) untuk membantu perbalahan anda.

6 - Bagaimana penulisan perenggan dapat membantu pelajar?

  • Ia membantu pelajar untuk menumpukan perhatian pada idea, kosa kata yang digunakan dan istilah tatabahasa yang membantu mereka bukan sahaja dalam penulisan tetapi juga membantu dalam memahami pemahaman.
  • Ini membantu pelajar untuk memberi tumpuan kepada kekuatan dan kelemahan mereka. Dengan ini mereka dapat menyedari perkara-perkara apa yang harus mereka perbaiki dan akan bertambah baik dalam masa yang lebih singkat.
  • Pelajar dapat memperluas penyusunan ke dalam setiap cabang pengetahuan dengan mempunyai jumlah pelajar, menganalisis pemikiran secara menyeluruh, atau menjawab idea buku harian. Whey akan menyelaraskan komposisi ke dalam sains dengan bermacam-macam latihan, penyelidikan keadaan yang diaktualisasikan, dan menarik perhatian para pelajar dengan perkembangan terkini di wali kelas. Fahaman perlu melihat pengiriman semua perkara dan mula berasa seronok dengannya.
  • Mereka akan unggul dalam kemahiran menulis yang akan membantu mereka dalam pembelajaran, akan meningkatkan kemahiran komunikasi dan pemikiran mereka . Ini akan menyempurnakan idea mereka dan memungkinkan untuk memahami hidup mereka dan menghiburkan orang lain.

Kesimpulan:

Berapa lama perenggan mesti? Kecuali jika anda sibuk dengan komposisi ilmiah, panjang petikan anda terpulang kepada anda. Saya suka petikan yang lebih terhad untuk menyusun kasual, misalnya entri blog ini. Saya suka mematuhi satu pemikiran untuk setiap petikan, dan saya merasakan bahawa bahagian membuat perisisan dan pemahaman tentang kandungan menjadi lebih rumit. Petikan ayat tunggal luar biasa untuk penekanan.

Semasa menyusun artikel untuk ujian yang disetujui oleh negara, gambarkan kertas anda dan lintasi setiap petikan secepat yang diharapkan dalam keadaan tersebut. Anggap ia sebagai kerja yang sedang dijalankan. Pada saat masa anda habis, jumlah artikel akan mendapat lebih banyak fokus daripada kertas yang kurang dengan alasan bahawa penilai menjangkakan permulaan, pusat dan akhir.

Sekiranya anda berpeluang untuk mengaudit pendedahan anda sebelum waktunya selesai, oleh semua itu, lakukanlah seperti itu! Buat sebarang kemas kini yang anda fikir akan meningkatkan "versi yang belum selesai" dan pastikan untuk memeriksa kesalahan bahasa atau ejaan yang salah.

Sekiranya anda menulis untuk lulus sekolah, sekolah atau kuliah, saya cadangkan anda bertanya kepada pengajar atau guru anda apa yang diharapkan daripada anda. Lebih baik bertanya dalam keadaan seperti ini daripada berusaha mencari tahu. Ini adalah pendekatan yang paling ideal untuk memastikan anda menyesuaikan komposisi anda dengan apa yang diharapkan oleh pengajar anda dan bukannya dengan melewati garis panduan keseluruhan.

Anda pernah membaca berapa lama perenggan itu? Dan di sini anda akan membaca teknik penulisan perenggan dan teknik penyuntingan ayat

Teknik penulisan perenggan

Luangkan satu perenggan untuk satu idea

Satu perenggan harus merumuskan satu idea. Untuk memastikan anda mengikuti peraturan tersebut, anda harus menulis ayat yang menyatakan apa yang ditentukan oleh perenggan di sebelah setiap perenggan yang anda bawa. Ini akan membantu anda melihat dua masalah penting yang harus anda hadapi lagi.

Beberapa tayangan dalam satu perenggan tidak berkaitan dengan idea utama - ini memberitahu anda apa yang akan terjadi di sebelah tempat ini.

Anda mempunyai pelbagai perenggan dengan idea utama yang tepat - ini memberitahu anda perlu menghilangkan isi pendua dan merumuskan satu perenggan yang fokus untuk meningkatkan idea yang satu ini.

Buat seperti perenggan yang disatukan

Apabila anda telah melengkapkan perenggan pertama, anda mungkin menyedari bahawa subtopik diliputi di mana pelbagai perenggan berkaitan antara mereka sendiri. Pastikan anda meletakkannya secara serentak.

Begitu juga, apabila anda menetapkan idea-idea yang saling mengejar secara logik satu sama lain, anda mengelakkan kata-kata dan frasa yang menghubungkan terlalu banyak. Walaupun kata hubung adalah biasa dalam penulisan akademik dan ia mungkin memberi isyarat kepada organisasi yang tidak baik: jika niatnya menghubungkan secara logik, tidak perlu menambahkan elemen tambahan untuk membuat pembaca memahami ke mana anda menuju. Oleh itu, jika anda meletakkan beberapa kata penghubung di dalam kertas anda, anda mungkin ingin mengubah arah perenggan untuk meningkatkan aliran idea yang logik.

Gunakan struktur selari

Sekiranya anda mempunyai perenggan yang lebih panjang dengan pelbagai ilustrasi, buatlah ayat yang berkaitan mempunyai konfigurasi yang berkaitan. Ini secara signifikan akan meningkatkan aliran dan keterbacaan artikel.

Dalam kalimat, mengekalkan struktur selari bukanlah cadangan, itu adalah suatu keharusan: semua komponen yang digabungkan dengan "dan", "tetapi" dan "atau" harus menjadi bahagian yang serupa dari ucapan. Sebagai contoh, terdapat pelbagai cara untuk memperbaiki kesalahan dan meningkatkan penulisan dan kesalahan anda diberikan di bawah

Kalimat yang salah: Untuk menjadi eksperimen yang baik, seseorang harus menjadi guru sepanjang hayat, berfikir secara kritis, dan berdedikasi secara profesional. "

Betul: "Untuk menjadi eksperimen yang baik, seseorang harus menjadi guru sepanjang hayat, pemikir kritis, dan profesional yang berdedikasi"

Gunakan suara aktif

Cari semua ayat anda dengan suara pasif dan ubah menjadi suara aktif. Suara aktif meningkatkan kejelasan dan menjadikan artikel lebih menarik dan menarik.

Pelajar seharusnya berhenti menghentikan kata ganti nama diri, tetapi ini tidak bermaksud anda harus mencuba suara pasif. Apabila anda melihat artikel anda secara kritis, anda akan melihat bahawa dalam banyak contoh tidak diperlukan dan anda boleh membalikkannya untuk bertindak tanpa perubahan makna.

Gunakan titik koma, titik dua, tanda hubung, dan tanda kurung untuk menggabungkan dan memisahkan idea dengan berkesan

Amalan tanda baca yang betul dapat meningkatkan aliran dan kesederhanaan sambil membolehkan anda mengabaikan dan mengelakkan frasa penghubung yang tidak perlu.

Tanda titik koma dapat menghayati masalah dua ayat cepat mengikut satu sama lain. Ini juga memungkinkan kita untuk menunjukkan bahawa kesan itu terpisah, tetapi berkaitan dengan yang utama. Kolon membantu mengurangkan kekacauan semasa pengkomputeran. Tanda sempang dan tanda kurung kedua-duanya meletakkan satu perenggan dan mengurangkan bacaan. Walau bagaimanapun, gunakan dengan berhati-hati, kerana tanda sempang menggarisbawahi apa yang mereka tutupi, sementara tanda kurung (sebenarnya, apa yang disusun dalam kurungan hampir tidak dapat dilangkau oleh pembaca).

Teknik Penyuntingan Kalimat

Elakkan menggunakan kata nama bentuk kata kerja

Begitu juga, untuk menghasilkan suara yang lebih akademik, pengarang menyusun frasa kata dengan kata nama bentuk kata kerja. Sebagai contoh, "memberikan ulasan" bukan "ulasan", "menggambarkan" bukan "menggambarkan", "menyatakan kepercayaan" dan bukan "percaya". Dalam kes pengulangan, kata nama yang dicetak dari kata kerja membingungkan membaca lebih banyak lagi : “Penelitian ini bertujuan untuk memilih…, kategori… dan perbincangan…” vs “kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti.

Cubalah ungkapkan semula klausa anda sehingga kata nama kembali menjadi kata kerja, dan anda akan melihat aliran masuk dan kejelasan kemajuan yang tidak dijangka.

Menghilangkan kata sifat yang tidak perlu

Anda boleh mengurangkan kata sifat tambahan apabila kata kerja dan kata sifat yang menentukan tindakan dipindahkan dengan satu kata kerja yang kuat. Sebagai ilustrasi, "kira-kira bernilai" dapat dipindahkan dengan "anggaran" dan "anggaran bahawa di masa depan" dapat dipindahkan dengan "projek". Dan kata sifat seperti mungkin harus dipindahkan dengan "may" dan "must"

Ubah bentuk negatif menjadi positif

Anda tahu walaupun beberapa negatif mungkin baik, "itu tidak biasa" hanyalah kata untuk mengatakan "itu biasa.

Potong berlebihan ada / ada

Anda mesti memotong Terdapat / sering terdapat kesediaan dan anda boleh melakukannya dengan baik tanpa mereka dalam kebanyakan masalah. Contohnya "Ada banyak pelajar yang ragu-ragu ketika ..." = "Banyak pelajar ragu-ragu ketika ..."

Menghilangkan frasa yang berantakan

Kaedah penyuntingan lain yang akan membantu anda meningkatkan penulisan anda ialah mencari frasa kekacauan atau “deadweight”. Senarai fasa kekacauan yang bagus dan pilihannya terdapat di sini.

walaupun terdapat petunjuk bahawa - walaupun

trend baru - trend

hasil yang luar biasa - hasil