Berapa lama pasport sesuai dengan had umur anda. Sekiranya anda lebih muda dari 15 tahun atau anda berumur 15 tahun maka pasport anda adalah baik selama 5 tahun. Sekiranya anda berumur di atas 15 tahun, pasport anda adalah baik / sah selama 10 tahun.

Berapa lama pasport bagus untuk

Apa itu Pasport?

Pasport adalah dokumen rasmi yang dikeluarkan oleh pemerintah; ia menunjukkan identiti dan kewarganegaraan seseorang yang membolehkan mereka melancong ke negara asing. Ia membolehkan anda melakukan perjalanan ke peringkat antarabangsa. Terdapat banyak jenis pasport yang dijelaskan di bawah.

Jenis Pasport:

Terdapat 6 jenis pasport yang dikeluarkan oleh majoriti orang di dunia jenis pasport ini dibincangkan di bawah.

1. Pasport Biasa : Pasport Biasa dikeluarkan kepada semua warganegara lain dengan alasan yang berbeza seperti pergi ke luar negara pasport ini mungkin mempunyai jenis yang berbeza di negara yang berlainan.

2. Pasport Rasmi: Pasport rasmi ini dikeluarkan kepada pegawai kerajaan untuk pekerjaan yang berkaitan dengan perjalanan . Juga, pasport rasmi dikeluarkan untuk mereka yang merupakan Hakim Mahkamah Agung / Mahkamah Tinggi, Senator, MNA, dan Menteri Provinsi. Pegawai yang berkhidmat dengan Kerajaan dan kerana tugas rasmi mereka pergi ke luar negara dikeluarkan pasport ini.

3. Pasport diplomatik : Pasport diplomatik adalah dokumen identiti antarabangsa yang menentukan kedudukan diplomat dan memberi mereka hak pasport jenis ini dikeluarkan oleh Kementerian Luar Negeri kepada pegawai pemerintah dan keluarga mereka yang dihantar ke luar negara untuk tujuan menghadiri sebarang persidangan.

4. Pasport Kecemasan : Pasport jenis ini dikeluarkan kepada mereka yang kehilangan pasport mereka atau pasport mereka mungkin dicuri dan mereka tidak mempunyai masa untuk mendapatkan yang baru Pasport ini sementara seperti satu cara anda akan pergi pulang ke negara asal anda juga ia mempunyai tempoh sah yang pendek daripada pasport biasa.

5. Pasport Kolektif : Pasport jenis ini dikeluarkan kepada kumpulan yang melakukan perjalanan bersama ke tempat tertentu contohnya Perjalanan yang diatur oleh sekolah untuk pelajar.

6. Pasport Keluarga : Pasport jenis ini dikeluarkan untuk seisi keluarga; hanya seorang sahaja yang boleh menjadi pemegang pasport yang boleh melakukan perjalanan sendiri atau dengan ahli yang termasuk dalam pasport. Anggota yang bukan pemegang pasport tidak boleh melakukan perjalanan sendiri tanpa pemegang pasport. Sebilangan kecil negara mengeluarkan pasport keluarga misalnya: semua Amerika Syarikat, Kanada, dan Inggeris.

Tujuan pasport:

Pasport adalah sejenis dokumen dan bukti kewarganegaraan anda. Pasport tidak boleh digunakan untuk tujuan haram. Pasport boleh digunakan untuk tiga tujuan perjalanan:

 1. Menempah tiket untuk perjalanan ke negara luar.

 2. Mengesan pemilik pasport sekiranya dia hilang di luar negara.

3. Sekiranya anda membuka akaun di luar negara dan merancang untuk mendapatkan kad SIM.

Reka Bentuk dan Format Pasport:

Menurut ICAO mereka mengeluarkan standard pasport dan mengesyorkannya kepada pemerintah negara. Ukuran pasport mengikut standard SO / IEC 7810 id-3 yang menetapkan ukuran 125 * 88 mm. Kad pasport dikeluarkan mengikut piawaian ID-1 (ukuran kad kredit).

Format pasport standard merangkumi perkara berikut.

 1. Format pasport standard merangkumi penutup (warnanya berlainan) yang mengandungi nama Penerbit, simbol negara .nasional, dan dokumen yang mempunyai keterangan (pasport, pasport diplomatik, dan simbol pasport biometrik .

 2. Halaman tajuk termasuk nama negara.

 3. Halaman data mempunyai maklumat mengenai pihak berkuasa penerbit dan pemegangnya.

 4. Halaman kosong untuk Visa .

 5. Setem untuk masuk dan keluar.

 6. Pasport mempunyai nombor siri yang diberikan oleh pihak berkuasa penerbit.

Bahasa Pasport:

Menurut cadangan ICAO, pasport boleh dikeluarkan dalam bahasa Perancis dan Inggeris atau pasport boleh dalam bahasa kebangsaan negara yang mengeluarkan pasport banyak negara di Eropah menggunakan bahasa Inggeris dan Perancis termasuk bahasa kebangsaan mereka sendiri.

Waktu Pemprosesan pasport:

Perlu beberapa minggu dan dalam waktu ini, aplikasi Anda diserahkan ke kemudahan surat, setelah pembayaran Anda , aplikasi Anda dimasukkan ke dalam sistem. Sekiranya ditunjukkan dalam status pasport anda bahawa aplikasi yang anda minta adalah "Tidak Ada" tetapi dokumennya dalam perjalanan dengan selamat.

Sekarang sehari, anda boleh menghantar aplikasi anda secara dalam talian menggunakan Sistem Status Pasport Dalam Talian. Semua perkhidmatan pasport memerlukan masa untuk diproses.

1. Masa Dari Pintu ke Pintu

Rutin: Memerlukan sehingga 18 minggu hampir 12 minggu untuk diproses dan 6 minggu untuk menghantar .

Dipercepat: Sekiranya anda menginginkannya lebih awal, maka diperlukan sehingga 12 minggu termasuk 6 minggu untuk diproses dan 6 minggu untuk menghantar.

Dipercepat di Agensi: Jika bulan depan anda berangkat dan memerlukan pasport segera untuk mendapatkan visa sebelum anda pergi ke mana sahaja Agensi pasport akan mendapatkan pasport anda dalam masa 72 jam dalam 3 hari bekerja.

2. Semak dalam talian:

Anda juga boleh menggunakan perkhidmatan dalam talian untuk memeriksa status pasport anda, jadi pergi ke Sistem Status Pasport Dalam Talian dan periksa status permohonan anda.

Melalui Telefon:

Anda juga boleh membuat permohonan pasport melalui telefon pintar hanya dengan menghubungi Pusat Maklumat Pasport Nasional di 1-877-487-2778 atau 1-888-874-7793 pada hari Isnin hingga Jumaat dari jam 8:00 pagi hingga 10:00 malam Waktu Timur.

Buat Janji Temu di Agensi atau Pusat Pasport

Berikut adalah dua jenis janji temu:

1. Perkhidmatan Kecemasan:

Sekiranya anda mengalami kecemasan, anda mesti memanggil untuk membuat janji darurat .

2. Perkhidmatan Perjalanan Segera:

Sekiranya anda ingin melakukan perjalanan dengan segera maka dengan bantuan Sistem Perjanjian Pasport Dalam Talian anda boleh membuat janji temu atau dengan menghubungi atau TDD / TTY 1-888-874-7793 atau 1-877-487-2778.

Berapa lama pasport bagus untuk

:low_brightness: Berapa lama pasport sah?

Secara amnya, Pasport adalah baik selama 5-10 tahun maka anda harus memperbaharuinya untuk melakukan perjalanan lagi. Negara yang berlainan mempunyai masa sah pasport yang berlainan, beberapa di antaranya dibincangkan di bawah.

1. Berapa lama pasport digunakan di Pakistan?

Setelah di Pakistan pasport biasa dikeluarkan untuk semua warganegara Pakistan maka Pasport Boleh Dibaca Mesin dikeluarkan oleh doktor am imigresen & Pasport yang sah selama 5 tahun dan Sepuluh tahun untuk membayar deposit. Ingat bahawa pasport yang mempunyai tempoh 5 tahun tidak akan ditukar menjadi sah selama 10 tahun.

2. Berapa lama pasport digunakan di AS?

Berapa lama pasport anda bagus di AS setelah anda mendapat pasport baru bergantung pada usia anda, anggaplah umur anda 16 atau anda lebih tua dari 16 tahun maka pasport anda sah selama 10 tahun jika anda berumur di bawah 16 tahun dan pasport anda dikeluarkan maka pasport anda baik selama 5 tahun.

3. Berapa lama kad pasport digunakan di Kanada?

Di Kanada, kesahihan pasport anda bergantung pada usia pemegang pasport dan bagus untuk jangka masa yang berlainan. Orang dewasa yang berumur 16 dan lebih dari 16 tahun pasport mereka sah selama lima atau 10 tahun bergantung pada apa yang anda pilih. Kanak - kanak yang berumur 0 hingga 15 tahun kad pasport mereka adalah baik selama 5 tahun.

4. Berapa lama pasport sah di UK?

Anda mesti memikirkan berapa tahun pasport bagus di UK? Kemudian ingat jika anda berusia 16 tahun ke atas sehingga pasport anda sah selama 10 tahun. Pasport anda sah selama 5 tahun ketika semasa mengeluarkan pasport anda berumur 15 tahun lebih muda atau berumur 15 tahun sepenuhnya.

:low_brightness: Berapa lama untuk pasport yang diperbaharui:

Memerlukan masa sehingga 10 minggu untuk mendapatkan pasport anda jika anda menginginkannya yang mendesak, anda juga boleh melamarnya mungkin mengenakan bayaran tambahan ingat pasport baru anda dan yang lama tidak akan mempunyai nombor yang sama jadi jangan menempah perjalanan anda sehingga anda mendapat pasport baru / sah.

Negara yang berbeza mempunyai masa yang berbeza untuk memperbaharui pasport beberapa negara dibincangkan di bawah.

1. Berapa lama pasport yang diperbaharui di Pakistan:

Masa pemprosesan untuk memperbaharui pasport biasanya memakan masa 4 minggu dan jika anda menginginkan pasport mendesak maka diperlukan hingga 2 minggu setelah tarikh pemesanan.

2. Berapa lama pasport yang diperbaharui di AS:

Dari hari anda mengemukakan permohonan anda, mereka memerlukan masa sehingga 18 minggu sehingga anda menerima pasport baru anda. 18 minggu ini merangkumi 12 minggu untuk pemprosesan dan 6 minggu untuk masa penghantaran depan dan belakang.

3. Berapa lama pasport yang diperbaharui di Kanada:

Sekiranya anda hendak memperbaharui pasport anda di pejabat pasport maka hampir 10 hari bekerja dan jika anda merancang untuk memperbaharui pasport anda melalui surat maka permohonan anda akan diproses sehingga 20 hari bekerja .

4. Berapa lama pasport yang diperbaharui di UK:

Tidak memerlukan masa yang lama untuk memperbaharui pasport di UK setelah anda meminta pembaharuan pasport, anda memerlukan masa sehingga 10 minggu untuk mendapatkan pasport anda dan jika anda lebih suka masuk melalui talian untuk memperbaharui pasport anda maka tidak perlu lama dalam talian daripada melalui pos .

Ringkasan: :writing_hand: Pasport adalah baik / sah selama 5 tahun-10 tahun bergantung pada usia anda. Memiliki pasport sangat bermanfaat untuk melakukan perjalanan ke mana sahaja di peringkat antarabangsa. Anda juga boleh memohon pasport baru, pasport yang dicuri, dan pasport yang hilang melalui pos atau dalam talian melalui surat.

Soalan Lazim:

Berikut adalah beberapa pertanyaan yang sering diajukan mengenai berapa lama pasport digunakan dan ia adalah seperti berikut.

1. Bilakah masa terbaik untuk mendapatkan pasport?

Menurut Negara Amerika Syarikat, ia adalah yang terbaik untuk memohon pasport baru atau memperbaharui pasport yang telah tamat tempoh adalah antara September dan akhir Disember kerana pada masa itu anda boleh menuntut pasport baru dan jabatan boleh memproses segera kerana kedudukannya kira- musim puncak .

2. Berapa lama saya memerlukan pasport sebelum membuat perjalanan?

Di AS memerlukan pasport mestilah baik sekurang-kurangnya enam bulan sebelum anda menyelesaikan perjalanan anda sementara di UK anda mesti mempunyai sekurang-kurangnya 30 hari sebelum anda keluar dari tempat perjalanan jika tidak, anda disyorkan mempunyai tempoh sah sekurang-kurangnya 6 bulan pada pasport anda sebelum tamat.

3. Negara manakah yang memerlukan tempoh pasport selama enam bulan?

Kadang kala, pasport yang sah tidak mencukupi. Syarat masuk bagi kebanyakan negara menyatakan bahawa pasport tidak boleh habis masa dalam masa enam bulan setelah tiba di negara itu, atau dalam beberapa keadaan, pasport tidak dapat berakhir sehingga enam bulan setelah tarikh keluar. Banyak negara Asia dan Amerika Selatan yang menyukai peraturan berikut.

 • Belize
 • Bolivia
 • Brazil
 • Burundi
 • China
 • Cote d'Ivoire (Pantai Gading)
 • Ecuador (juga merangkumi Kepulauan Galapagos),
 • Dan Perancis.

Mexico dan Kanada pada masa ini tidak memerlukan tempoh sah 6 bulan.

4. Apa yang perlu dilakukan sekiranya anda kehilangan pasport?

Sekiranya anda kehilangan pasport anda terlebih dahulu, anda akan membuat laporan dan kemudian anda boleh memohon pasport baru dan hanya melengkapkan borang pasport tambahan yang mendakwa bahawa anda telah kehilangan pasport anda.

Atau jika pasport anda dicuri, anda mesti mengisi borang DS-11 secara langsung dan mengemukakannya maka mungkin anda akan dipanggil untuk membuat janji temu di agensi pasport untuk mendapatkan pasport anda.

5. Bagaimana kita boleh mendapatkan pasport AS dalam keadaan darurat?

Sekiranya anda mahukan pasport segera, biasanya dikeluarkan dalam 72 jam bermaksud 3 hari bekerja oleh jabatan AS dan membayar bayaran tambahan. Terdapat banyak pilihan lain untuk mendapatkan janji temu di Regional Passport Agency untuk mendapatkan pasport AS anda.

6. Berapa yuran pasport?

Bayaran pasport berbeza dari 500 hingga Rs. 3,500 bergantung pada perkhidmatan mana yang anda perlukan untuk pasport anda. Sebagai contoh:

S.No Perkhidmatan Diperlukan untuk Pasport Bayaran permohonan Bayaran Tambahan
1. Pasport Baru / Penerbitan semula Pasport yang sah selama 10 tahun (36 halaman) 1,500 2,000
2. Pasport Baru / Penerbitan semula Pasport yang sah selama 10 tahun (60 halaman) 2,000 2,000
3. Pasport Baru / Penerbitan Semula Pasport (36 halaman) 1,000 2,000
4. Penggantian Pasport (36 halaman) 3.000 orang 2,000
5. Penggantian Pasport (60 halaman) 3,500 2,000
6. Sijil Pelepasan Polis (PCC) 5,00 NA
7. Penggantian Pasport (36 halaman) 10 tahun sah 1,500 2,000
8. Penggantian Pasport (60 halaman) 10 tahun sah 2,000
9. Penggantian Pasport (36 halaman) Kesahan 5 tahun 1,000

7. Apakah perbezaan antara buku pasport dan kad pasport?

Kad pasport dirancang untuk tujuan asas keperluan komuniti sempadan AS utara dan selatan dengan penduduk yang sering melintasi sempadan melalui darat. Dokumen yang akan diluluskan untuk perjalanan antarabangsa adalah buku pasport.

8. Apakah faedah kad pasport?

Pasport memberi kita perjalanan di peringkat antarabangsa. Pasport membolehkan anda melakukan perjalanan dengan mudah ke negara-negara berdekatan dengan darat dan laut. Menurut agensi Pelancong, kad pasport AS diterima sebagai kad pengenalan untuk mengunjungi 20 negara asing. Negara-negara tersebut adalah Mexico, Kanada, Bermuda, dan 17 pulau di Caribbean.

Kesimpulan:

Berapa lama pasport adalah baik tidak sama sekali menjadi persoalan hari ini kerana sudah cukup jelas sekarang bahawa kesahihan pasport adalah minimum 5 tahun dan maksimum 10 tahun bergantung pada usia anda.

Artikel berkaitan:

1. Kad Caj

2. Bandar paling selamat di AS

3. Kad Kredit APR

Pengenalan Pasport Baik Untuk

Pasport adalah dokumen yang dikeluarkan oleh kerajaan yang mengesahkan identiti seseorang. Ini membolehkan pemegangnya melakukan perjalanan ke dan dari negara asing semasa berada di bawah perlindungannya. Dokumen tersebut mengesahkan pengenalan diri dan kewarganegaraan pemegangnya. Keseluruhan nama, foto, lokasi dan tarikh lahir, tandatangan, dan tarikh luput pasport semuanya termasuk dalam pasport standard. Banyak negara mempunyai masalah. Adakah anda perlu mengetahui perbezaan antara pasport dan visa sebelum memulakan perjalanan?

Tujuan

Sebelum meneruskan perjalanan, pastikan anda memahami perbezaan antara pasport dan visa, kerana anda mungkin memerlukan kedua-duanya. Apa tujuan pasport? Perbezaan utama antara pasport dan visa adalah bahawa pasport diberikan kepada penduduk suatu negara untuk tujuan perjalanan dan pengenalan diri asing. Pasport digunakan untuk membuktikan identiti seseorang. Laju perjalanan semakin meningkat. Walau bagaimanapun, jika anda bercadang untuk melancong ke peringkat antarabangsa akhir tahun ini, anda harus memeriksa pasport anda.

Masalah

Anda mungkin sudah menghadapi masalah sekiranya akan habis masa berlakunya. Oleh kerana negara dan syarikat penerbangan mempunyai undang-undang kadaluarsa masa berlakunya pasport, ini berlaku. Pasport anda hendaklah sah sekurang-kurangnya enam bulan setelah permulaan perjalanan anda agar selamat. Ini adalah sesuatu yang terlalu dibimbangkan oleh banyak orang. Anda mesti memberikan dokumen tertentu sebagai sebahagian daripada proses permohonan visa Schengen ketika memohon visa ke Eropah. Negara-negara Schengen telah menyusun daftar dokumen yang diperlukan untuk setiap tujuan masuk ke wilayah ini, dan kriteria ini hampir sama untuk tinggal di masing-masing. Halaman ini mengandungi senarai semak dokumen yang biasanya diperlukan. Pasport biometrik dan pasport kanak-kanak adalah dua jenis pasport yang tersedia untuk kanak-kanak. Berikut adalah pautan ke halaman yang menerangkan perbezaannya. Perlu diingat bahawa setelah membuat janji temu, semua pasport mesti dilamar sendiri (oleh ibu bapa / penjaga sah dan anak). Panduan ini akan memandu anda melalui proses memperbaharui pasport Ireland anak anda. Terdapat juga maklumat mengenai cara memohon pasport Ireland pertama anak anda. Untuk memenuhi syarat untuk pasport Ireland, anak anda mestilah warganegara Ireland.

Kesimpulannya

Pasport Ireland kanak-kanak sah selama 5 tahun. Anda perlu membuat permohonan untuk memperbaharui pasport Ireland anak anda sekiranya mereka ingin melancong ke luar negara sepanjang tempoh ini. Pelan Strategi Keselamatan Visa dan Pasport memenuhi lebih daripada sekadar Seksyen 7218 dari keperluan Akta Pembaharuan Perisikan dan Pencegahan Keganasan. Ini melampaui mengatasi kelemahan yang ditunjukkan oleh penggunaan perampas perjalanan AS oleh perampas 9/11.

Peta Jalan

Rancangan ini memaparkan peta jalan terperinci untuk tiga taktik proaktif dan bersepadu untuk mengelakkan pengeluaran palsu. Semasa melintasi sempadan antarabangsa, anda hampir selalu diminta menunjukkan pasport anda. Dan, seperti yang diketahui oleh kebanyakan orang, pemerintah memberikan pasport kepada warganya. Tetapi apa yang berlaku sekiranya pelarian tidak dapat mendapatkan pasport dari pemerintah negara asal mereka? Pelarian adalah orang yang telah melarikan diri dari penganiayaan, konflik, atau keganasan di negara asalnya dan tidak dapat, atau tidak mahu kembali.

Soalan Lazim

Saya tidak mempunyai dokumen yang membuktikan kewarganegaraan saya di Kanada. Apa pilihan yang saya ada? Sekiranya anda tidak memiliki atau kehilangan bukti kewarganegaraan Kanada, anda harus menggantinya secepat mungkin dan, jika boleh, menangguhkan urusan perjalanan anda. Setelah anda meminta penggantian bukti kewarganegaraan Kanada anda dan menentukan bahawa rancangan percutian anda dapat dilaksanakan.

1 **: Saya tidak mempunyai bukti dokumentari kewarganegaraan Kanada. Apa yang boleh saya lakukan?**

2 **: Saya mempunyai pasport yang sah. Bilakah saya boleh memohon pasport baru? **

3 **: Bolehkah saya menambahkan lebih banyak halaman ke pasport saya? Bolehkah tempoh pasport saya dilanjutkan? **

4: * Bolehkah saya mengemukakan permohonan untuk diproses di Filipina jika saya tidak berada di sana secara fizikal?

5 **: Adakah saya perlu memberi kebenaran bertulis agar wakil saya mengemukakan permohonan? **

6: Bagaimana saya boleh memohon pasport jika saya tidak mempunyai penjamin yang layak?

7: Berapa lama masa yang diperlukan untuk memproses permohonan pasport saya?

8: Bolehkah saya meminta pemprosesan permohonan pasport saya dengan tergesa-gesa?

9: Bolehkah saya pergi ke Kanada menggunakan kad kewarganegaraan Kanada dan pasport yang dikeluarkan dari negara lain (mis. Pasport Filipina)?

10 **: Di mana saya boleh mengambil gambar saya? Bagaimana saya boleh menggantikan pasport yang rosak? Adakah saya dibenarkan menyimpan pasport saya yang rosak atau musnah? **

11: Bolehkah saya menghantar seseorang untuk mengambil pasport bagi pihak saya? Bolehkah pasport baru saya dihantar ke pejabat lain untuk saya kumpulkan di sana? Masih bolehkah saya menggunakan visa yang sah di pasport yang dibatalkan? Pasport saya telah tamat untuk beberapa lama. Masih bolehkah saya memperbaharui?

12: Adakah saya dapat melakukan perjalanan menggunakan pasport saya yang telah tamat tempoh? Adakah saya dapat melakukan perjalanan menggunakan kad kewarganegaraan Kanada saya? Mengapa anda mengesyorkan agar warga Kanada memastikan terdapat sekurang-kurangnya enam atau lebih bulan sah di pasport mereka?

13: Adakah saya memerlukan tempoh sah enam bulan pada pasport saya untuk kembali ke Kanada?

Tarikh Luput Pasport: Apakah Peraturan untuk Melancong?

Dalam dunia yang sempurna, anda akan dapat melancong dan tinggal di luar negara sehingga pasport anda tamat. Ini bukan dunia yang sederhana. Walaupun pasport anda sah dan akan sah pada akhir penginapan anda, anda mungkin dilarang masuk ke negara ini. Ini kerana pasport yang belum tamat tempoh belum tentu sah. Oleh itu, sebelum anda memulakan senarai semak pembungkusan perjalanan kami, periksa semula tarikh luput pasport anda dan peraturan luput pasport negara yang anda lawati. Tutorial ini akan mengajar anda semua yang perlu anda ketahui mengenai kesahihan dokumen perjalanan anda yang berharga, termasuk: Apa lokasi tarikh luput?

Bagaimana Memeriksa Tarikh Luput Pasport Anda?

Di manakah tarikh luput pasport?

Proses menentukan tarikh luput pasport biasanya mudah. Itu ada di halaman data, yang biasanya merupakan halaman pertama pasport. Di halaman ini, anda juga akan melihat foto pengembara, serta maklumat peribadi seperti kewarganegaraan dan tarikh lahir. Halaman ini juga menunjukkan tarikh dikeluarkan dan tamatnya pasport anda, yang sangat penting dalam kes ini. Gambar di sebelah gambar di sudut kanan bawah. Pasport tidak lagi sah 10 atau 15 tahun setelah diberikan sebagai peraturan. Teruskan membaca untuk mengetahui mengapa anda harus memperlakukan tarikh luput pasport anda dengan berhati-hati.

Bolehkah saya memeriksa kadaluarsa pasport saya dalam talian?

Perkhidmatan peribadi seperti ini tidak ditawarkan di setiap negara. Untuk mengetahui sama ada anda dapat memeriksa tarikh luput pasport anda secara dalam talian, pergi ke laman web pasport negara anda. Akan tetapi, anda memerlukan nombor pasport anda, yang boleh didapati… di pasport anda. Anda tidak perlu mengesahkan tarikh luput pasport anda secara dalam talian jika anda memilikinya kerana sudah tertulis di halaman pertama! Satu-satunya sebab anda ingin menyemak ini dalam talian adalah jika maklumat ini menjadi tidak terbaca di halaman atas sebab tertentu, atau jika anda salah meletakkan pasport anda. Dalam kedua keadaan, kesahihan pasport anda terganggu, dan anda mesti memperbaharui secepat mungkin.

Peraturan Tamat Tempoh Pasport: Seberapa Dekat dengan Masa Berlaku Pasport Bolehkah Saya Melancong?

Terdapat lebih banyak masa tamat pasport daripada tarikh dicetak pada pasport anda, seperti yang telah kita bincangkan. Setiap negara mempunyai aturan tersendiri mengenai masa berlakunya pasport dan larangan masuk.

Apakah Peraturan Enam Bulan untuk pasport?

"Peraturan Enam Bulan," seperti namanya, mewajibkan pasport anda sah selama enam bulan di luar tarikh perjalanan anda di negara-negara yang melaksanakan syarat tersebut. Pihak berkuasa menilai lebih dari sekadar tarikh luput pasport anda ketika menentukan kemampuan anda memasuki negara mereka: mereka juga menilai jangka masa tinggal anda. Sebilangan besar negara membenarkan anda tinggal tanpa visa sehingga tiga bulan. Oleh itu, mereka memerlukan sekurang-kurangnya 3 bulan sah pasport melebihi tarikh keberangkatan anda. Namun, di beberapa negara, terutama Eropah, syarat sah pasport telah meningkat menjadi enam bulan.

Bolehkah anda membuat perjalanan dengan pasport yang akan berakhir dalam 2 bulan?

Itu bergantung pada tempat yang anda tuju dan ke mana anda akan pergi, tetapi umumnya adalah idea yang baik untuk meninggalkan sekurang-kurangnya 6 bulan antara perjalanan. Walaupun begitu, jika anda terlupa mengenai tarikh luput pasport anda yang akan datang, anda mungkin masih dapat memasuki negara ini jika anda mempunyai bukti tarikh pengembalian anda. Sekiranya anda menempah penerbangan pulang, misalnya, mungkin berguna untuk menunjukkan pegawai imigresen bahawa anda berhasrat untuk meninggalkan negara ini sebelum pasport anda tamat. Mereka juga boleh membiarkan anda masuk sekiranya anda dapat menunjukkan bahawa anda mempunyai janji temu yang dijadualkan untuk memperbaharui pasport anda.

Bolehkah anda melancong dengan pasport yang telah tamat tempoh?

Bukan peluang jika anda melancong ke peringkat antarabangsa. Percutian anda sudah terancam sekiranya pasport anda hampir habis; pasport yang telah tamat tempoh hampir tidak memberikan prospek keberangkatan yang selamat. Sekiranya pasport anda telah tamat atau tidak lama lagi, ikuti arahan yang diberikan oleh Jabatan Negara dan pihak berkuasa tempatan di negara tujuan anda untuk memperbaruinya sebelum perjalanan anda. Anda tidak mahu menyerahkannya kepada kawalan sempadan untuk memutuskan sama ada akan membiarkan anda masuk atau tidak.

Bolehkah anda menempah penerbangan dengan pasport yang telah tamat tempoh?

Kerana syarikat penerbangan tidak memerlukan pasport semasa membuat tempahan, jawapannya adalah ya. Akan tetapi, ketika mendaftar masuk untuk perjalanan anda, anda akan menemui tembok bata: sama ada anda mendaftar masuk dalam talian atau di lapangan terbang, syarikat penerbangan akan meminta maklumat pasport anda, termasuk tarikh luput, untuk perjalanan asing. Anda tidak akan dapat mendaftar masuk sekiranya pasport anda telah tamat tempoh. Bahkan tidak menganggap berbohong mengenainya; anda hanya akan melambatkan perkara yang tidak dapat dielakkan dan ditolak menaiki kapal terbang di lapangan terbang. Dan anda tidak akan mendapat ganti rugi kerana ditolak menaiki kapal terbang. Anda tidak akan dapat terbang dalam negeri dengan pasport yang sudah habis masa berlakunya. Dokumen perjalanan tidak lagi sah setelah habis masa berlakunya.

Pembaharuan Pasport Berakhir: Seberapa Dekat dengan Masa Berlaku Bolehkah Pasport Dibaharui?

Pasport yang sah harus diperbaharui sekitar 8 bulan sebelum kadaluarsa sebagai peraturan umum. Kenapa? Kerana permohonan pasport memerlukan purata dua bulan untuk diproses. Pertimbangkan untuk memulakan proses pembaharuan pasport 8 bulan sebelum pasport anda tamat jika anda ingin mempunyai penyangga 6 bulan untuk melakukan perjalanan dengan tenang (lihat Peraturan Enam Bulan di atas).

Apa yang perlu dilakukan sekiranya saya menyedari bahawa pasport saya akan habis pada saat-saat akhir?

Itu semua bergantung pada bila wawasan ini berlaku. Sebilangan besar pemerintah negara mempunyai prosedur kecemasan untuk membolehkan pemegang pasport memperbaharui dokumen perjalanan mereka dengan cepat. Seperti yang anda fikirkan, ia akan lebih mahal daripada penggantian pasport biasa.

Bagaimana cara memperbaharui pasport yang telah tamat tempoh?

Kami menawarkan arahan langkah demi langkah mengenai cara memperbaharui pasport yang telah tamat tempoh. Anda mempunyai pilihan untuk melakukannya dalam talian, melalui pos, atau secara peribadi. Semua alternatif ini dibahas dalam panduan kami, serta dokumen yang perlu anda berikan, termasuk gambar pasport yang sah. Ini juga berlaku sekiranya anda salah meletakkan pasport anda.

Apa yang perlu dilakukan dengan pasport anda yang telah tamat tempoh?

Walaupun anda mendapat pasport yang baru dan sah, anda masih harus berhati-hati dengan yang lama dan sudah luput. Untuk memulakan, ingatlah bahawa pasport anda, walaupun sudah habis masa berlakunya, masih boleh digunakan sebagai bukti kewarganegaraan di kebanyakan negara. Akhirnya, dan mungkin yang paling kritikal, pasport sebelumnya mungkin masih mempunyai visa yang sah di dalamnya. Sekiranya ini berlaku, pastikan anda mempunyai pasport yang sah dan pasport yang sudah habis masa berlakunya dengan cap visa bersama anda semasa anda dalam perjalanan. Sekarang, jika pasport lama anda yang sudah tamat tempoh tidak lagi berharga, jangan buang sahaja. Cincang atau bakar pasport anda sebelum membuangnya. Ini akan mengelakkan mereka yang mempunyai motif jahat menyalahgunakannya.

Pemeriksaan Sah Pasport: Berapa lama pasport sah?

Berapa lama pasport sah di AS?

Pasport dewasa di Amerika Syarikat sah selama sepuluh tahun dari tarikh penghantaran, tetapi pasport kanak-kanak hanya sah selama lima tahun.

Berapa lama pasport sah di UK?

Pasport di United Kingdom sah selama 10 tahun jika anda berusia 16 tahun ke atas pada waktu penghantaran, dan hanya 5 tahun jika anda berumur 15 tahun atau lebih muda.

Adakah pasport saya sah selepas Brexit?

Walaupun Brexit tanpa perjanjian, pemegang pasport UK akan dapat melakukan perjalanan ke Eropah. Mereka akan dapat menggunakan antrian "pasport EU" di kawalan sempadan sekurang-kurangnya hingga akhir tahun 2020. Sebaliknya, pasport Inggeris mesti sah sepanjang perjalanan mereka. Selepas akhir tahun ini, rakyat Britain, seperti negara-negara bukan EU lain, akan dikenakan Peraturan Enam Bulan yang berlaku untuk negara-negara Kawasan Schengen. Di sisi positifnya, undang-undang pampasan penerbangan tidak akan berubah setelah Brexit.

Berapa lama pasport sah di setiap negara?

Berikut adalah senarai negara yang lengkap dan jangka masa pasport sah untuk setiap negara. Tetapi ada satu perkara lagi yang perlu diingat: semasa melancong ke negara-negara tertentu, pasport anda bukan sahaja tidak akan luput atau sekurang-kurangnya enam bulan lagi sebelum kadaluwarsa, tetapi juga harus mengandungi banyak halaman kosong. Ini bertujuan untuk mencetak visa.

Soalan Lazim

Berapa lama pasport digunakan selepas kadaluarsa?

Adakah terdapat masa tenggang untuk memperbaharui pasport saya jika kadaluarsa? Ya, jika pasport anda adalah pasport 10 tahun, anda mempunyai lima tahun dari tarikh luput untuk memperbaruinya (tidak termasuk pasport sementara atau anak).

Berapakah kos pasport dan berapa lama untuk itu?

Buku pasport untuk orang dewasa berharga $ 110 ditambah caj pemprosesan / penerimaan $ 25, sementara kad pasport dewasa berharga $ 30 ditambah dengan kos pemprosesan $ 25. Kedua-duanya mempunyai jangka hayat sepuluh tahun . Buku pasport kecil berharga $ 80 ditambah caj pemprosesan / penerimaan $ 25, sementara kad pasport kecil berharga $ 15 ditambah dengan kos pemprosesan $ 25.

Adakah lebih mudah untuk memperbaharui pasport sebelum kadaluarsa?

Permohonan pembaharuan pasport harus diserahkan sembilan bulan sebelum tarikh luput pasport . Terdapat tiga sebab mengapa anda perlu memperbaharui pasport anda secepat mungkin. Sebagai permulaan, semakin cepat anda membuat permohonan, semakin kecil kemungkinan anda memerlukan perkhidmatan yang dipercepat.

Kesimpulannya

Sebelum anda mempertimbangkan untuk menjadualkan percutian senarai baldi, ada satu perkara yang harus anda lakukan sekarang: periksa semula tarikh luput pasport anda. Penting untuk memastikan bahawa dokumen perjalanan anda sah sekurang-kurangnya enam bulan melebihi tarikh perjalanan antarabangsa yang dirancang. Oleh kerana pasport sah sehingga sepuluh tahun, mudah dilupakan bila perlu diperbaharui (terutamanya jika anda tidak menggunakannya terlalu kerap). Isu yang nampaknya tidak ketara ini boleh menyebabkan bencana perjalanan anda. Walaupun Amerika Syarikat mengizinkan pelancong menggunakan pasport mereka sehingga tarikh yang ditentukan di muka depan, banyak negara lain tidak.