Berapa Karat Untuk Cincin Pertunangan? Ukuran, walaupun bukan yang paling penting, adalah pertimbangan kritikal ketika membeli berlian anda. Dari masa ke masa, kami mempunyai diperhatikan berbeza trend cincin pertunangan datang dan pergi, masing-masing dengan unik tanda tangan kelihatan dari segi reka bentuk, bentuk, dan saiz. Reka bentuk cincin itu sering kali berbeza untuk menampung ukuran berlian yang berbeza, dengan tumpuan keseluruhan adalah betapa besarnya berlian itu.

Maksud saya, walaupun tidak semua orang dapat membeli berlian 30 karat bernilai Mariah Carey, angka statistik dari kajian Brilliant earth menunjukkan bahawa rata-rata wanita di Amerika lebih suka berlian besar di cincin pertunangan mereka. Oleh kerana perbezaan demografi dan budaya antara orang, persoalan ini muncul; Seberapa besar 'besar', dan berapakah ukuran berlian yang sesuai untuk cincin pertunangan?

Jawapannya, Besar, adalah relatif.

Orang yang berlainan mempunyai selera dan pilihan yang berbeza mengenai perhiasan, prasangka yang dapat memberi tahu keseluruhan persepsi mereka tentang besar.

Menurut Brilliant Earth, persepsi ukuran dipengaruhi oleh faktor-faktor seperti lokasi geografi orang, ukuran jari , kedudukan ekonomi, dan budaya popular.

Sebagai contoh, di New York, rata-rata ukuran berlian yang dikenakan pada cincin pertunangan adalah berlian 1 karat, dengan rata-rata perbelanjaan untuk cincin pertunangan adalah sekitar 6,500 dolar. Oleh itu, mana-mana berlian di atas tanda 1 karat akan dianggap besar oleh penduduk umum.

Walau bagaimanapun, ukuran ini berbeza di setiap negeri kerana kuasa ekonomi rakyat beralih, dengan kawasan seperti Wisconsin melaporkan perbelanjaan berlian yang lebih rendah.

Mengikut negara, ukuran berlian rata-rata di United Kingdom adalah 0,6 karat, Eropah dan China 0,5 karat dan 0,3 karat Jepun. Ukuran berlian yang rendah mencerminkan permintaan yang rendah untuk berlian pada cincin pertunangan, tetapi ukuran rata-rata pasti akan meningkat seiring dengan perkembangan trend.

Perlu diperhatikan, tidak ada satu ukuran yang sempurna atau ideal.

Bagi pengguna rata-rata di mana keputusan untuk membeli berlian dilakukan dengan anggaran , berusaha memenuhi standard masyarakat yang dirasakan hanya akan menghasilkan kompromi besar pada kualiti. Oleh itu, anda mungkin tidak berpuas hati dengan berlian yang anda beli

Sebaliknya, anda boleh mengukur ukuran cincin pertunangan yang ideal berdasarkan kriteria ini:

Selera dan pilihan pasangan anda

Tumpuannya adalah pada berlian yang menonjol dari potongan berkilau lain untuk pasangan yang memakai perhiasan yang luas. Oleh itu, anda boleh memilih berlian yang lebih besar. Namun, bagi pasangan yang mempunyai rasa minimalis, berlian yang lebih kecil sangat sesuai.

Aktiviti fizikal pasangan anda

Bagi orang yang mempunyai pekerjaan yang sangat ketat, ukuran berlian yang anda pilih harus merasa selesa di tangan pasangan anda semasa mereka melakukan aktiviti seharian. Anda boleh memilih berlian yang lebih besar jika tidak.

Saiz jari pasangan anda

Berlian 1 karat biasanya kelihatan lebih besar pada seseorang dengan jari yang lebih kecil. Memilih berlian besar, seperti itu, mungkin tidak selesa. Untuk cincin yang dimaksudkan untuk kekal di jarinya selama-lamanya, anda boleh memilih ukuran yang lebih kecil dan lebih selesa.

Sekiranya anda masih mahukan ukuran cincin yang lebih besar dengan anggaran yang terhad, anda boleh memanipulasi kualiti lain yang digunakan untuk menilai berlian untuk mencipta ilusi yang baik. Sebagai contoh, nilai potongan yang sangat baik menjadikan cincin kelihatan lebih besar daripada yang ada. Cari berlian yang memenuhi anggaran anda di sini .

Begitu juga, berlian potong puteri pada umumnya kelihatan lebih besar daripada berlian potong bulat yang cemerlang kerana pinggirnya yang persegi.

Ukuran berlian yang ideal untuk cincin pertunangan anda adalah yang lain dari mana anda memperoleh kepuasan dan nilai yang paling tinggi.

Ingat, ukuran berlian tidak menggambarkan komitmen anda.

Lebih-lebih lagi, perbezaan yang halus dalam ukuran karat seperti memilih 0,8 karat di atas berlian 1 karat, sementara ia mempengaruhi kos secara signifikan, tidak dapat dibezakan dengan mata kasar dan dengan itu menjadikan alternatif yang lebih baik.

Berapa banyak berlian karat untuk cincin pertunangan?

Menurut sumber data, berat rata-rata berlian pusat cincin pertunangan di Amerika Syarikat adalah antara 1.08 dan 1.2 karat.

Di luar Amerika Syarikat, cincin pertunangan berlian umumnya kurang karat . Di UK, rata-rata sekitar 0,6 karat, sementara negara seperti Jepang dan China, yang tidak memiliki budaya berlian yang sama dengan Amerika Utara, memiliki berat karat rata-rata. malah lebih lemah.

Di Amerika Syarikat, ukuran rata-rata mungkin berbeza-beza bergantung pada tempat anda berada di negara ini. Secara umum, jika anda berada di sebuah bandar besar seperti New York atau Los Angeles, anda boleh melihat potongan berlian rata-rata yang jauh lebih besar daripada di sebuah bandar kecil.

Di Amerika Syarikat, rata-rata berlian untuk cincin pertunangan adalah antara 1.08 dan 1.2 karat. Namun, seperti yang kami jelaskan di atas, ada beberapa faktor di luar berat karat berlian yang mempengaruhi betapa mengagumkan dan elegannya dalam cincin pertunangan.

Berapa karat yang baik untuk cincin pertunangan?

Sebilangan besar wanita menganggap dua karat adalah berlian potong yang baik, dengan kejelasan warna khas mulai dari VS1-VS2, FG. [D tidak berwarna.] Berlian yang kelihatan besar akan terdiri daripada tiga karat atau lebih.

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

Q: Adakah berlian 2 karat dianggap besar?

Adakah berlian 2 karat dianggap besar? Berat karat rata-rata cincin pertunangan berlian adalah sekitar 0.9 karat, yang bermaksud bahawa berlian 2 karat pasti dianggap besar. Dengan cincin pertunangan 2 karat, berliannya terlihat dan menarik.

Q: Adakah 1 karat cukup besar untuk cincin pertunangan?

Bentuk lain boleh mempunyai permukaan yang lebih besar atau lebih kecil. Berlian bujur, pir dan marquise mempunyai luas permukaan yang lebih besar, sementara berlian potong puteri dan asscher lebih kecil, dengan ukuran meja kira-kira 5.5mm. Walaupun kelihatan kecil, berlian 1 karat cukup besar untuk menarik perhatian.

S: Apakah ukuran karat terbaik untuk cincin pertunangan?

Bergantung pada tempat tinggal anda, ukuran rata-rata cincin pertunangan boleh berbeza. Batu pusat 1.0 karat adalah ukuran yang paling dikehendaki dipilih untuk cincin pertunangan, namun, baru-baru ini kita melihat pergeseran ke arah batu yang sedikit lebih besar dengan pasangan memilih berlian dengan rata-rata 1, 25 hingga 1.50 karat.

Q: Adakah berlian 1 karat baik untuk cincin pertunangan?

Mencari cincin berlian 1 karat selalunya merupakan pilihan terbaik bagi kebanyakan pasangan, baik dari segi harga dan kepraktisan. Lebih baik lagi: gaya klasik dan abadi yang tidak akan ketinggalan zaman.

Q: Bentuk berlian mana yang paling besar?

Bentuk berlian yang manakah paling besar? "Dari segi bentuk, berlian bulat tampak lebih besar untuk berat karatnya daripada ukuran lain," jelas Kwiat. "Potongan bulat tidak terlalu dalam, jadi banyak berat yang tercermin dari penampilannya yang tinggi pinggang."

S: Berapakah perbelanjaan lelaki untuk cincin pertunangan?

Peraturan am: anda mesti menumpukan gaji sekurang-kurangnya 2 bulan untuk cincin pertunangan. Sekiranya, misalnya, anda memperoleh $ 60,000 setiap tahun, anda harus membelanjakan $ 10,000 untuk cincin pertunangan.

Q: Apakah potongan berlian yang paling mahal?

Potongan berlian yang paling mahal adalah potongan bulat

Dan bukan hanya kerana permintaannya paling banyak: bulat yang cemerlang mempunyai aspek paling banyak dari semua bentuk, memerlukan kerja yang lebih tepat, dan tukang jahit harus menyingkirkan lebih banyak berlian kasar, jadi anda pada dasarnya membayar batu yang lebih besar daripada anda. berakhir dengan.

Q: Adakah berlian 3 karat terlalu besar?

3 berlian karat biasanya cukup besar sehingga potongan rendah dapat benar-benar menggegarkan keseluruhan penampilan. Anda harus mengehadkan carian anda hanya untuk yang berkualiti atau lebih tinggi.

Q: Berapakah berlian 1 karat?

Harga berlian 1 karat

Harga berlian 1 karat adalah antara $ 1,300 dan $ 16,500, bergantung pada faktor seperti kualiti potongan, kejelasan, warna dan bentuk berlian.

Kesimpulannya

Pertunangan adalah acara yang paling tidak dapat dilupakan dalam hidup lelaki dan perempuan dan mereka mahu semua perkara menjadi betul. Begitu juga dengan cincin pertunangan. Sekiranya anda cukup kaya dan mampu membeli cincin berlian, maka itu hebat. Berlian di cincin tidak boleh lebih dari 1 karat kerana lebih dari 1 karat berlian akan menjadikan cincin itu berat dan sukar untuk membawanya di jari.

artikel berkaitan

Cincin Peri

5 Cincin Perkahwinan yang Dirancang Khusus untuk Beli pada tahun 2021

Makna & Kepentingan Cincin Pertunangan Batu

5 Cara Luar Biasa untuk Membeli Cincin Yang Tidak Melanggar Bank!