Jawapan mudah untuk berapa banyak kromosom yang dimiliki manusia adalah bahawa manusia mempunyai 23 pasang kromosom. Ia menghasilkan sejumlah 46 kromosom.

Dari 23 pasangan ini, 22 pasangan terdiri daripada kromosom autosom dan pasangan kromosom ke-23 mewakili kromosom seks.

Kromosom adalah bahagian asas warisan dan bertanggungjawab untuk memindahkan sifat dari ibu bapa kepada keturunan. Kromosom X dan Y bertanggungjawab untuk menentukan jantina generasi seterusnya.

Apa itu kromosom?

:star: Kromosom adalah unit keturunan dan terdiri daripada gen. Kromosom adalah struktur seperti benang yang terdapat di inti manusia, haiwan, dan sel tumbuhan.

:star: Perkataan "Kromosom" berasal dari bahasa Yunani. Chrome bermaksud warna dan soma bermaksud badan. Jadi, kromosom secara kolektif bermaksud "badan berwarna".

:star: Istilah ini dikaitkan dengan struktur keturunan ini kerana pewarnaan kromosom tertentu ketika pewarna digunakan dan kenyataannya diperhatikan oleh beberapa saintis.

:star: Semasa bercakap mengenai susunan struktur kromosom, ia terdiri daripada molekul protein dan asid Deoxyribonucleic (DNA) .

:star: Ciri-ciri unik yang diberikan kepada setiap individu dibawa sebagai mesej yang tersembunyi dalam DNA yang dipindahkan dari ibu bapa kepada anak-anak.

:star: 23 pasang kromosom yang menjadikan sejumlah 46 kromosom adalah sumber sebenar untuk membawa maklumat genetik dari ibu bapa kepada anak melalui proses keturunan.

:star: Perincian yang terdapat dalam mesej genetik yang dibawa oleh DNA - yang membentuk kromosom - bertanggungjawab terhadap sifat unik setiap individu yang sama sekali berbeza dengan yang lain.

:star: Berapa banyak kromosom yang terdapat di dalam sel organisma - sama ada manusia atau tumbuhan, menentukan dari segi pengertian dan sejauh mana ia akan berbeza antara satu sama lain.

:star: Sebagai contoh, jika kita mempertimbangkan beberapa spesies serangga, mereka mungkin hanya mempunyai satu atau dua kromosom sementara beberapa haiwan yang lebih besar seperti zirafah mempunyai 31 pasang kromosom menjadikan jumlahnya 62.

:star: Begitu juga, beberapa haiwan lain mempunyai pelbagai kromosom. Semua spesies, termasuk manusia, mempunyai kromosom diploid.

:star: Ini bermaksud bahawa kromosom terdapat dalam bentuk pasangan yang sepadan, anda dapat membandingkannya dengan sepasang kaus kaki atau sarung tangan yang sama persis antara satu sama lain dan saling berfungsi untuk melaksanakan fungsinya.

:star: Pada setiap pasangan, satu kromosom diwarisi dari setiap ibu bapa semasa proses persenyawaan. Semasa mempertimbangkan jumlah kromosom dalam sel manusia, setiap sel manusia mempunyai 23 pasang dan sejumlah 46 kromosom.

:white_check_mark: Kromosom autosom: Sementara dijelaskan lebih lanjut, di antara 23 pasangan ini, 22 pasang disebut sebagai autosom kerana mereka tidak ada kaitan dengan penentuan jantina keturunan.

:white_check_mark: Kromosom seks: Sepasang kromosom yang terdiri daripada kromosom X dan kromosom Y dikenali sebagai kromosom seks dan pasangan ini hanya menentukan jantina keturunan.

:star: Apabila ada masalah pada pasangan kromosom ini, ia mengakibatkan masalah berkaitan seks yang ditransfer dari generasi ke generasi, seperti hemofilia adalah anomali perubatan yang dapat dinyatakan secara turun temurun jika terdapat pada orang tua.

:star: Dalam pasangan XY ini, kromosom X disumbangkan oleh ibu bapa wanita sementara kromosom Y berasal dari ibu bapa lelaki. DNA dan protein adalah unit struktur kromosom sementara bahagian khas DNA disebut sebagai Gen.

:star: Gen hadir sebagai pasangan gen pada titik khas yang dikenali sebagai loki. Secara keseluruhan, semua bahan genetik dinamakan sebagai genom dan genom adalah bahan reka bentuk keturunan.

:star: Pada masa ini, beberapa penyakit berkaitan kromosom sedang dirawat kerana kajian genetik yang mendalam. Apabila kajian genetik dilakukan untuk pelbagai individu, ini memungkinkan para saintis yang mempelajari genetik untuk mengetahui gen yang bertanggungjawab untuk keadaan perubatan yang berbeza.

:star: Mengkaji genetik manusia, membantu para saintis membuat rawatan khusus untuk penyakit mematikan yang secara khusus mensasarkan genom orang itu. Sebilangan besar gangguan yang sedang dirawat atau bertujuan untuk dirawat adalah gangguan genetik seperti anemia sel sabit atau talasemia.

:star: Selain daripada dua gangguan ini, terdapat beberapa gangguan yang disebabkan oleh masalah dalam urutan genetik, yang dikenal dengan tepat sebagai "Kesalahan genetik". Salah satu contohnya ialah diabetes di mana gen yang bertanggungjawab untuk sintesis insulin tidak dijelaskan dengan betul dan oleh itu ia menyebabkan Diabetes mellitus.

:star: Strategi rawatan yang lebih baik hanya dirancang jika anda mengetahui gangguan dan akarnya dengan mendalam dan jelas. Itulah sebabnya, saintis dan penyelidik memfokuskan kajian genetik lebih daripada sebelumnya untuk mendapatkan rawatan yang disasarkan.

Penemuan kromosom

:white_flower: Berapa banyak kromosom yang terdapat di dalam tubuh manusia dan bagaimana ia disusun adalah perkara yang perlu dipertimbangkan untuk memahami masalah dan merancang rawatan.

:white_flower: Kromosom terlalu kecil untuk dilihat oleh mata kasar dan oleh itu para saintis yang mempelajari keturunan, melihat sel dan bahan sel di mikroskop. Sel pertama dilihat oleh mikroskop pada akhir tahun 1800-an dan pada masa itu, kajian sel adalah penemuan yang cukup menarik.

:white_flower: Pada awalnya, tidak ada perincian yang tersedia mengenai struktur dan fungsi sel dan partikel sel, namun, dengan kemajuan dalam kajian selular, kini hampir setiap perincian mengenai sel ada dalam pengetahuan.

:white_flower: Metodologi dan teknologi terus berkembang dan pada abad ke-20, para saintis memiliki pemahaman yang lebih baik mengenai bahan nuklear yang terdiri daripada kromosom.

:white_flower: Kajian kromosom memberi para saintis visi yang lebih baik dan jelas mengenai hubungan antara masalah semasa pewarisan dan ekspresinya secara turun temurun.

:closed_book: Baca Juga:point_down:

Adakah semua sel mempunyai DNA? Bagaimana anda menyalin DNA menjadi mRNA? Apakah warisan dan ungkapan gen?

Struktur kromosom

:white_flower: Untuk pemahaman yang lebih baik mengenai kromosom dan gen dan warisannya secara turun-temurun, langkah pertama adalah memahami struktur kromosom.

:white_flower: Sekiranya kita menganggap kromosom individu, ia terlalu kecil untuk dilihat dengan mata kasar. Dengan menggunakan mikroskop pada mulanya dan mikroskop elektron akhir-akhir ini, para saintis keluar dengan kajian struktur yang jelas mengenai bahan pewarisan ini.

:white_flower: Dua komponen utama yang membentuk kromosom adalah protein dan asid deoksiribonukleik - DNA. Satu molekul DNA digunakan dalam pembentukan kromosom tunggal dan DNA hadir dalam bentuk melingkar di sekitar protein yang lebih besar - protein histon.

:question:Bagaimana jika DNA tidak dililit di sekitar protein?

:white_flower: Nah, DNA terdiri daripada subunit yang lebih kecil dan satu DNA boleh mempunyai panjang 6 kaki jika diletakkan tanpa lapisan. Untuk pemasangan yang lebih baik dalam inti sel, DNA digulung di sekitar protein dan oleh itu dapat dipasang di dalam nukleus.

:white_flower: Semasa membincangkan struktur DNA, ia hadir sebagai heliks berganda atau seperti dua mata air yang melilit di antara satu sama lain. Kedua-dua sisi heliks berpintal ini terdiri daripada asas nukleotida dan tulang belakang yang terdiri daripada gula-fosfat.

:white_flower: Empat asas nukleotida utama yang mengambil bahagian dalam struktur DNA adalah:

Adenine - disingkat A

Guanine - disingkat sebagai G

Sitosin - disingkat C

Thymine - disingkat T

:white_flower: Susunan struktur asas-asas ini dalam heliks memainkan peranan utama dalam pembentukan heliks berganda - bentuk DNA yang khas. Pangkalan dipasang sedemikian rupa sehingga adenin terikat dengan timin dan sitosin hadir di hadapan guanin membentuk penghubung di antara mereka.

:white_flower: Sekiranya terdapat masalah dalam penghubung pangkalan nukleotida, seperti jika A tidak membentuk hubungan dengan T, atau G tidak dihubungkan dengan C, akan terjadi kekacauan semasa proses mitosis. Mitosis adalah proses sebenar yang menjadi asas pembahagian sel.

:white_flower: Semasa mitosis , DNA yang terdapat dalam bentuk heliks berganda tidak digulung, dan kedua helai yang tidak dililit kemudian membentuk helai baru yang saling melengkapi masing-masing.

Kodon: Kod genetik adalah urutan pasangan asas yang merupakan resipi asas untuk sintesis protein. Tiga pasangan asas digabungkan untuk membentuk satu kodon dan asid amino yang berbeza - yang merupakan blok protein - kemudian dibentuk oleh arahan yang terdapat dalam bentuk kodon.

:white_flower: Sebagai contoh, glisin asid amino dibentuk oleh kodon yang mempunyai urutan asas nukleotida sebagai GGG, iaitu, tiga asas guanin membuat kodon.

:white_flower: Resipi untuk setiap protein terdapat dalam gen dan genom manusia adalah faktor asas yang bertanggungjawab untuk sintesis protein dalam badan.

:white_flower: Protein kemudian diberikan fungsi yang berbeza dalam tubuh seperti protein keratin yang mengambil bahagian dalam pembuatan rambut dan insulin digunakan untuk mengawal kadar gula dalam darah.

:white_flower: Hampir semua fungsi yang dijalankan dalam badan melibatkan penggunaan protein. Sebagai contoh, enzim, yang merupakan pemangkin utama dalam tindak balas biokimia yang berlaku di dalam badan adalah protein secara semula jadi.

:white_flower: Hemoglobin adalah komponen utama darah dan antibodi yang menjadikan sistem pertahanan tubuh juga protein. Oleh itu, dapat dikatakan bahawa kromosom - bahan keturunan asas - terdiri daripada dua penyusun utama.

1. Protein - dikenali sebagai histon 2. Asid Deoxyribonucleic (DNA)

Sentromer dan telomer

:dizzy: Walaupun kromosom adalah molekul DNA panjang yang dililit di sekitar protein histon untuk integrasi struktur, kromosom itu sendiri mempunyai beberapa bahagian lain.

Centromere: Jika kita melihat bentuk kromosom, ia mempunyai kawasan yang sempit di tengah atau jauh dari pusat, dan bahagian yang disekat itu dikenali sebagai sentromer.

:dizzy: Tidak kira ia dinamakan sebagai sentromer, ia tidak terdapat di tengah kromosom kerana boleh disalahpahami oleh namanya, kadang-kadang boleh hadir di kawasan pinggir kromosom.

:dizzy: Bahagian kromosom yang terdapat di kedua sisi sentromer disebut sebagai lengan dan oleh itu setiap kromosom mempunyai dua lengan.

Peranan centromere : Peranan centromere dalam kromosom adalah menjaga kromosom dalam bentuk yang selaras ketika melalui langkah-langkah rumit yang terlibat dalam pembelahan sel.

:dizzy: Semasa mitosis, ketika salinan kromosom sedang disiapkan, sentromer adalah wilayah yang membantu penyambungan setiap setengah kromosom replikasi, yang dinamakan sebagai kromatid saudari.

Telomeres: Pada hujung setiap lengan kromosom, peregangan DNA berulang yang melindungi hujungnya dikenali sebagai telomer.

:dizzy: Integriti kromosom diperlukan untuk fungsi dan pembelahan sel yang betul dan jika integriti ini tidak dipelihara, sel harus menderita banyak.

:dizzy: Dalam beberapa sel, telomer kadang-kadang mula kehilangan DNA mereka pada setiap pembahagian sel, dan malangnya jika semua DNA hilang seperti ini, replikasi sel tidak mungkin dilakukan lagi dan ia mati.

:dizzy: Terutama sel-sel yang berada dalam fasa pembelahan secara berterusan, seperti WBC, mempunyai beberapa jenis enzim khas yang melindunginya daripada kehilangan DNA telomer semasa pembelahan sel. Sekiranya tiada enzim pelindung ini, sel tidak mungkin sel terus membelah.

:dizzy: Walaupun dalam beberapa anomali, telomer hilang tetapi dalam kes tumor ganas, biasanya dilindungi dan membantu memicu pertumbuhan sel yang tidak diperiksa sehingga menjadikan penyakit ini mengancam nyawa.

Fungsi kromosom

:dizzy: Pertumbuhan dan pembiakan organisma tidak mungkin dilakukan sekiranya sel tidak terus membelah untuk menghasilkan sel yang lebih baru. Apabila sel-sel baru terbentuk, mereka menggantikan sel-sel badan yang lebih tua dan mati.

:dizzy: Namun untuk pemindahan bahan genetik dari satu sel ke sel yang lain, bahan genetik itu perlu agar tetap utuh. Oleh kerana DNA terdapat dalam kromosom, maka kromosom adalah bahagian inti yang menentukan bahawa bahan genetik utuh dan diedarkan di sel lain semasa pembelahan sel.

:dizzy: Walaupun terdapat pusat pemeriksaan untuk memastikan semua proses terkendali, namun kadang kala kesalahan dalam bahan genetik atau pembelahan kromosom terjadi sehingga menyebabkan gangguan berkaitan genom.

:question: Apa yang berlaku apabila ralat berlaku dalam pembahagian atau pengedaran kromosom?

:dizzy: Sekiranya beberapa perubahan berlaku secara kebetulan dalam kiraan dan struktur kromosom, ia mengakibatkan gangguan serius seperti leukemia adalah contoh sempurna dari gangguan berkaitan kromosom.

:dizzy: Sekiranya bilangan kromosom yang tepat tidak dipindahkan dari ibu bapa ke anak-anak, misalnya, satu atau dua pasangan kromosom hilang, harta yang akan ditentukan oleh anak-anak oleh kromosom tersebut tidak dikembangkan.

:dizzy: Contoh masalah kromosom semacam itu adalah sindrom Down di mana keturunan menerima salinan tambahan kromosom nombor 21. Pada manusia normal, terdapat dua salinan kromosom 21 yang ada.

Warisan kromosom

:ballot_box_with_check: Ciri-ciri dipindahkan dari ibu bapa kepada anak melalui kromosom. Semua bahan genetik terkurung dalam gen dan semasa proses pembiakan, setiap ibu bapa mendermakan salinan kromosom sehingga keturunan mempunyai sifat dari kedua-duanya.

:ballot_box_with_check: Kemudian ada fungsi gen dominan dan resesif yang mendefinisikan lebih jauh bahawa sifat ibu bapa mana yang akan dipamerkan dan ibu bapa mana yang akan ditindas pada anak-anak.

Mitosis: Mitosis adalah proses yang mengawal pembahagian sel somatik semasa menghasilkan sel diploid (2n).

Meiosis: Meiosis juga merupakan proses pembahagian sel tetapi hanya terdapat pada sel gamet yang menghasilkan empat gamet haploid.

:ballot_box_with_check: Berikut adalah maklumat menarik bahawa hanya sel gamet wanita yang menjaga mitokondria mereka tetap utuh sementara sel sperma lelaki tidak melakukan ini. Oleh itu, DNA mitokondria keturunan hanya disumbangkan oleh ibu bapa wanita dan bukan lelaki.

Berapakah bilangan gen yang terdapat dalam genom manusia?

:ballot_box_with_check: Genom manusia adalah satu set lengkap DNA dan DNA adalah unit keturunan yang mengandungi semua petunjuk genetik yang diperlukan untuk pengembangan sifat seseorang.

:ballot_box_with_check: DNA adalah heliks untai dua di mana setiap helai terdiri daripada empat jenis asas nukleotida. Pangkalan ini adalah Adenine, guanine, sitosin, dan timin.

:ballot_box_with_check: Adenine hadir bertentangan dengan timin dan dihubungkan dengannya sementara guanin dan sitosin dipasangkan bersama. Heliks berganda DNA tetap strukturnya utuh dengan bantuan jambatan fosfat yang bertindak sebagai tulang belakang.

:ballot_box_with_check: Apabila dipertimbangkan secara kolektif, genom manusia mengandungi kira-kira 3 bilion pasangan asas nukleotida ini. Semua pasangan asas ini terkurung hanya dalam 23 pasang kromosom dan itulah keajaiban alam.

:ballot_box_with_check: Satu kromosom mengandungi ribuan gen, dan semua arahan untuk sintesis protein terdapat dalam gen ini. kira-kira 30,000 gen yang terdapat dalam genom manusia menghasilkan kira-kira 3 protein.

:closed_book: Lihat juga

Evolusi, teori atau fakta? Di mana transkripsi berlaku dan di mana terjemahan berlaku? Apakah langkah-langkah kitaran litik?

Bilangan kromosom dalam prokariota dan eukariota

Berapa banyak kromosom yang terdapat pada manusia atau sel lain sama ada prokariota atau eukariota? Manusia mempunyai kromosom diploid yang bermaksud setiap sel mempunyai 23 pasang kromosom menjadikan jumlahnya 46.

:star: Walaupun manusia mempunyai kromosom diploid, beberapa spesies tumbuhan mungkin mempunyai kromosom heksaploidi, ini bermakna mereka mempunyai 6 salinan dari 7 kromosom yang berlainan dan jumlahnya menghasilkan 42 kromosom.

:star: Secara amnya, semua anggota yang tergolong dalam spesies eukariotik tertentu mempunyai bilangan kromosom yang sama dalam inti mereka. Sementara kromosom yang terdapat di mitokondria atau kromosom yang lebih kecil seperti plasmid dapat bervariasi dalam jumlah. Jenis kromosom ini terdapat dalam beberapa salinan di setiap sel.

:star: Semua spesies yang membuat keturunannya dengan pembiakan seksual mempunyai sel-sel badan somatik yang diploid [2n], iaitu, mereka mempunyai kromosom secara berpasangan. Sebagai contoh, manusia mempunyai 23 pasang yang menjadikan jumlah keseluruhan 46.

:star: Apabila pembiakan berlaku, kanak-kanak mendapat satu pasangan dari setiap ibu bapa sehingga menjadikan jumlahnya 46. Sementara sel gamet adalah haploid kerana dua gamet digabungkan semasa proses pembiakan seksual dan kromosom haploid ini dihasilkan semasa proses meiosis kuman diploid normal sel garis.

:star: Apabila meiosis berlaku, bahagian yang lebih kecil antara kromosom ibu bapa wanita dan lelaki ditukar untuk membuat kromosom baru.

:star: Oleh itu, anak-anak mendapat sifat dari kedua ibu bapa, dan harta ibu bapa yang dominan ditunjukkan pada anak-anak sambil menutupi yang lain.

:star: Kromosom haploid dari setiap sel gamet apabila digabungkan dalam bentuk zigot, organisme diploid diciptakan. Bahkan beberapa spesies tumbuhan dan haiwan yang merupakan poliploid bermaksud spesies tersebut mempunyai lebih dari dua set kromosom.

:star: Kebanyakan tanaman tembakau dan gandum, yang merupakan tanaman pertanian penting adalah polyploid walaupun nenek moyangnya tidak seperti ini.

:star: Sebagai contoh, pasta dan roti gandum mempunyai kromosom tetraploid dan hexaploidy sementara bertentangan dengan gandum liar mempunyai kromosom diploid. Oleh itu, variasi terdapat pada spesies yang berbeza.

Berapakah bilangan kromosom dalam gamet manusia?

:star: Nah, itu adalah fakta menarik bahawa walaupun semua sel lain yang ada di dalam tubuh manusia memiliki 23 "pasang" kromosom, sel gamet manusia sangat luar biasa dalam hal ini.

:star: Sel gamete hanya mempunyai 23 kromosom yang menjadikannya sel haploid. Jumlah kromosom yang terdapat dalam satu set ditunjukkan oleh n yang merupakan simbol haploid.

:star: Manakala 2n menunjukkan dua set kromosom dan seterusnya. Sebagai contoh, sel somatik mempunyai 2n sementara sel gamet pada manusia mempunyai bilangan kromosom n.

:star: Sebab pengecualian ini adalah, apabila gamet lelaki dan wanita digabungkan semasa proses persenyawaan, mereka membentuk zigot dengan 46 kromosom. Sekiranya sudah ada 46 kromosom dalam sel gamet, zigot akan mempunyai jumlah dua kali ganda bilangan ini.

:star: Gamet haploid adalah hasil meiosis, proses pembelahan yang menghasilkan sel masing-masing dengan separuh bilangan kromosom sebagai sel induk. Walau bagaimanapun, beberapa spesies mungkin mempunyai sebahagian daripada kitaran hidupnya sebagai haploid dan separuh lagi sebagai diploid, seperti alga.

:star: Walaupun sebilangan organisma lain, misalnya, semut boleh hidup sebagai spesies haploid sepanjang hayatnya.

Berapa banyak kromosom yang dimiliki sindrom Down?

:white_check_mark: Terdapat beberapa gangguan berkaitan pewarisan atau kromosom yang berlaku kerana beberapa penyelewengan dalam jumlah kromosom atau masalah struktur. Jenis gangguan yang serupa adalah sindrom Down.

:white_check_mark: Biasanya, ketika bayi dilahirkan, dia mempunyai 46 kromosom di setiap sel. Tetapi bayi dengan sindrom Down mempunyai salinan tambahan kromosom 21 yang merupakan kelainan. Ungkapan salinan tambahan kromosom ini dikenali sebagai trisomi dari segi perubatan.

:white_check_mark: Oleh kerana trisomi berlaku pada kromosom 21, ia juga disebut sebagai Trisomi 21, iaitu salinan tambahan kromosom nombor 21.

:white_check_mark: Salinan kromosom 21 tambahan dan yang tidak diingini ini mengakibatkan perkembangan otak dan badan bayi yang tidak normal. Perkembangan yang tidak normal ini menyebabkan kedua-dua jenis masalah termasuk mental dan fizikal.

:white_check_mark: Walaupun terdapat persamaan dalam penampilan semua orang yang mengalami sindrom Down, namun terdapat perbezaan kemampuan yang mereka miliki.

:white_check_mark: Perbezaan utama antara orang dengan sindrom Down dari manusia normal adalah bahawa mereka mempunyai tahap IQ rendah dan masalah pertuturan.

Peranan kromosom dalam sindrom Down

Sindrom Down mempunyai tiga varian mengikut masalah pada kromosom 21 walaupun semua jenis ini terlalu serupa untuk dibezakan oleh gejala dan ciri. Jenis-jenis ini boleh didefinisikan sebagai:

1. Trisomi 21

Ini adalah jenis sindrom Down yang paling biasa dan kira-kira 95% orang dengan sindrom Down menghidap jenis ini. Dalam trisomi 21, setiap sel tubuh mempunyai salinan kromosom 21 tambahan sehingga 3 salinan kromosom ini terdapat di semua sel yang diwakili oleh namanya.

2. Sindrom Translokasi Down

Sebilangan kecil orang mengalami sindrom Down translokasi dan terdapat pada hampir 3% orang. Apabila terdapat bahagian tambahan atau kromosom 21 tambahan terdapat di dalam sel tetapi ia tidak hadir sebagai kromosom 21 yang terpisah.

Ia dipindahkan ke kromosom yang berbeza dan dengan itu dinamakan sebagai sindrom Down translokasi.

3. Sindrom Mosaic Down:

Walaupun jarang berlaku - sehingga 2% orang - sindrom Down mozaik dicirikan oleh mempunyai dua salinan kromosom 21 biasa di beberapa sel dan penambahan tambahan pada yang lain. Oleh itu, ia adalah campuran kromosom normal dan tidak normal 21 dan dengan itu dinamakan sindrom Down mozek.

Orang-orang yang menderita sindrom Down mosaik mempunyai beberapa ciri atau ciri yang sama dengan jenis sindrom Down yang lain sementara membezakan beberapa kerana sel dengan salinan kromosom 21 yang normal.

Soalan lazim

Beberapa soalan berkaitan dengan berapa banyak kromosom pada manusia. Sebahagian daripada mereka telah dijawab dalam bahagian ini secara ringkas tetapi tepat.

1. Apakah 24 kromosom?

 1. Walaupun terdengar pelik bahawa manusia mempunyai 24 kromosom. Tetapi itu tidak bermaksud bahawa manusia mempunyai 24 pasang kromosom yang menjadikan 48 kromosom secara keseluruhan.

 2. Ini mengenai jenis kromosom yang dimiliki oleh manusia. Manusia - dikenali sebagai Homo sapiens - mempunyai 24 kromosom dalam arti bahawa 22 kromosom adalah autosomal, satu adalah -kromosom dan yang ke-24 adalah kromosom Y. Kedua-dua kromosom X dan Y adalah kromosom seks.

2. Berapa banyak jantina yang dimiliki manusia?

 1. Manusia biasanya mempunyai 2 jantina iaitu lelaki dan wanita. Kadang-kadang, kerana kesalahan kromosom, mungkin ada jenis kelamin ketiga pada manusia yang disebut transgender.

 2. Walau bagaimanapun, berdasarkan sel pembiakan dan pembiakan seksual, wanita dicirikan oleh ovula sementara lelaki dicirikan oleh mempunyai spermatosit.

3. Adakah manusia mempunyai 48 kromosom?

 1. Biasanya, manusia mempunyai 46 kromosom yang terdapat dalam bentuk 23 pasangan kromosom. Dari 23 pasangan ini, 22 pasang kromosom adalah autosomal sementara pasangan terakhir terdiri dari kromosom seks.

 2. Namun, jika mereka manusia mempunyai 48 kromosom, itu bermakna ia bukan keadaan normal. Penyimpangan kromosom dapat mengakibatkan manipulasi seperti itu yang mengekspresikan diri dalam bentuk beberapa gangguan berkaitan kromosom.

4. Apakah jantina kromosom XXY?

Sindrom Klinefelter!

 1. Semasa memerhatikan susunan kromosom manusia normal, jelas bahawa keturunan wanita mempunyai dua kromosom X dan keturunan lelaki mempunyai satu kromosom X dan satu Y.

 2. Dalam beberapa keadaan, anak itu mengalami kromosom XXY yang bermaksud dia membawa kromosom tambahan. Penyakit ini dikenali sebagai sindrom Klinefelter dan walaupun kanak-kanak itu mempunyai jantina lelaki tetapi ciri-ciri wanita seperti payudara yang membesar jelas pada anak seperti itu.

5. Bolehkah wanita mempunyai sindrom XXY?

Tidak!

 1. Kehadiran kromosom Y dalam set menunjukkan bahawa anak itu akan menjadi lelaki. Lelaki normal mempunyai kromosom XY sementara kromosom X didermakan oleh ibu bapa wanita dan kromosom Y berasal dari ibu bapa lelaki.

 2. Tetapi, jika seorang anak memiliki kromosom XXY, itu berarti walaupun dia lelaki, namun dia akan mempunyai beberapa ciri yang dikaitkan dengan wanita. Walau bagaimanapun, seorang wanita tidak boleh menghidap sindrom XXY.

Kesimpulannya

 • Jawapan paling mudah untuk soalan bahawa berapa banyak kromosom yang dimiliki manusia adalah bahawa manusia mempunyai 23 pasang kromosom.

 • Mempunyai 23 pasang kromosom menjadikan keseluruhan 46 kromosom dan dari 23 pasangan ini, 22 pasang terdiri dari kromosom autosom manakala pasangan terakhir atau ke-23 mewakili kromosom seks.

 • Kromosom adalah bahagian asas warisan dan bertanggungjawab untuk memindahkan sifat dari ibu bapa kepada keturunan. Kromosom X dan Y bertanggungjawab untuk menentukan jantina generasi seterusnya.

 • Kromosom terdiri daripada asid deoksiribonukleik (DNA) dan benang DNA dililit di sekitar protein histon yang besar. DNA terdiri daripada gen dan semua perincian mengenai watak keturunan terdapat dalam mesej genetik.

 • Mitosis dan meiosis adalah proses yang terlibat dalam pembahagian sel dan pengembangan organisma baru. Mitosis menghasilkan sel dengan kromosom diploid yang merupakan salinan sel induk.

 • Meiosis adalah proses pembelahan sel yang terdapat dalam sel genetik dan menghasilkan empat salinan kromosom haploid. Oleh itu, haploid dari kedua ibu bapa apabila digabungkan menghasilkan satu set kromosom diploid baru.

 • Sekiranya terdapat penyimpangan dalam jumlah atau struktur kromosom, ia dinyatakan dalam bentuk beberapa sindrom yang berkaitan dengan kromosom seperti sindrom Klinefelter di mana kromosom XXY pada lelaki mewakili diri mereka dalam bentuk beberapa ciri wanita.

Kromosom autosom bertanggungjawab menyimpan bahan genetik yang biasa terdapat pada spesies tersebut, termasuk persamaan antara lelaki dan wanita. Sebaliknya, terdapat jenis kromosom lain yang bertanggungjawab untuk perbezaan seksual. Tetap bersama kami untuk mengetahui segalanya mengenai kromosom autosom!

Kromosom adalah filamen kromatin spiral, terdapat di nukleus semua sel.

Kromatin dibentuk oleh molekul DNA yang berkaitan dengan protein dua kelas, histon dan kromosom bukan histon.

Chromatin dapat disajikan dalam bentuk euchromatin atau heterochromatin:

 • Euchromatin : Terdiri daripada DNA aktif yang dapat melakukan transkripsi.
 • Heterokromatin : Terdiri daripada DNA yang sangat pekat dan tidak aktif yang tidak dapat mentranskripsikan gen.

Apa itu kromosom?

Telah diketahui bahawa semua spesies mempunyai bahan genetik, iaitu urutan molekul yang mengekod seperti apa setiap individu. Penyatuan dua individu menghasilkan makhluk baru , yang mempunyai beberapa persamaan dengan setiap ibu bapanya.

Dalam biologi, dalam bidang genetik, inilah yang kita maksudkan ketika kita bercakap mengenai kromosom. Setiap helai DNA dalam badan anda akan saling berkait sehingga membentuk kromosom, sekeping kecil sel yang akan diturunkan ke generasi berikutnya dalam pembiakan.

Terdapat individu haploid (N - masing-masing 1 kromosom sesuai dengan ciri yang membentuk makhluk) dan diploid (2N - setiap pasangan kromosom sesuai dengan ciri yang membentuk makhluk itu).

Spesies manusia adalah diploid, iaitu, ia memiliki sejumlah kromosom seperti berikut: 2n = 23 , iaitu, ada 23 pasang kromosom yang menentukan ciri kita. Untuk melihat dengan lebih baik, perhatikan kariotipe manusia ini (ujian untuk mengenal pasti kromosom) di bawah:

Apa-kromosom-autosom-pemeriksaan-kariotip-manusia-lengkap-lelaki

Setiap coretan adalah sekumpulan helai DNA, iaitu kromosom. Ia mengandungi semua maklumat anda dan terdapat di semua inti sel anda. Mereka adalah "cap jari molekul" anda!

Seorang lelaki dan seorang wanita mempunyai kariotip mereka masing-masing dengan 23 pasang. Semasa mereka membiak, mereka juga mempunyai anak dengan 23 pasang. Untuk alasan ini, kita tahu bahawa pembiakan gamet sel tidak boleh menjadi mitosis, jika tidak , anak itu akan dilahirkan dengan 46 pasang - yang bukan milik spesies manusia.

Oleh itu, gamet lelaki dan wanita dihasilkan semula oleh meiosis, iaitu, mereka mengurangkan bilangan kromosom mereka menjadi separuh dan, sendiri, tidak dapat membentuk apa-apa.

Tetapi, ketika mereka bersatu, mereka akan membentuk embrio , iaitu, akan ada individu baru dengan 23 pasang, kariotip sendiri, yang akan menyatakan ciri-cirinya. Oleh itu, setiap pasangan kromosom anak dibentuk oleh kromosom ibu dan yang lain dari ayah , menghasilkan makhluk yang benar-benar unik dan berbeza dari ibu bapanya.

Seperti yang anda perhatikan, pasangan terakhir, nombor 23, mempunyai bentuk yang berbeza dari yang lain.

Apa itu kromosom autosom?

Semua 22 pasang pertama kromosom manusia disebut kromosom autosom. Ini bermaksud bahawa mereka akan mengembangkan ciri - ciri yang umum bagi semua individu spesies tersebut.

Mari kita ambil contoh:

Mari kita anggap bahawa pasangan nombor 2 adalah di mana maklumat itu akan menjadikan usus manusia terbentuk dan pasangan nombor 16 adalah di mana tingginya. Kita tahu bahawa mempunyai usus manusia dan tinggi badan adalah ciri yang umum bagi semua individu spesies ini, sama ada lelaki atau wanita.

Terdapat variasi kecil dengan tepat kerana setiap makhluk itu unik, iaitu gabungan dua makhluk unik yang lain. Mereka berlaku di bahagian yang lebih kecil - dalam setiap kromosom - dan kami mempelajarinya dalam Undang-undang Mendel!

Faktanya ialah terdapat ciri-ciri asas yang mengelompokkan spesies itu, sama ada lelaki atau wanita, dan kromosom autosomal yang bertanggungjawab untuk ini!

Apa itu kromosom seks?

Sekarang setelah anda mengetahui apa itu kromosom autosom, kita dapat melihat jenis seterusnya: kromosom seks (atau heterosom).

Pasangan nombor 23 , yang diwakili oleh huruf (X dan Y) , bertanggung jawab untuk memberitahu jantina mana individu itu dimiliki lelaki atau perempuan.

 • Apabila pasangan dibentuk oleh kromosom 2 X, ia tergolong dalam jantina wanita (XX).
 • Apabila pasangan itu dibentuk oleh X dan Y, ia tergolong dalam jantina lelaki (XY).

Seperti yang anda lihat, kromosom Y sedikit lebih kecil dan dialah yang akan mencetuskan ciri lelaki: pengeluaran testosteron tinggi, tulang lebih padat, dll.

Kehadiran 2 kromosom X akan mencetuskan ciri wanita: payudara yang berkembang, pelvis yang lebih terbuka, pengeluaran estrogen yang tinggi, dan lain-lain. Kromosom X sahaja yang mencetuskan ciri seperti kehadiran payudara. Oleh kerana wanita dibentuk oleh sepasang kromosom X, payudara berkembang di dalam dirinya dan lelaki tidak.

Apakah perbezaan antara kromosom dan kromatin?

Kedua-dua struktur itu terdiri daripada DNA, perbezaan di antara mereka adalah keadaan di mana mereka berada.

Chromatin sesuai dengan helai DNA yang panjang dan nipis, yang dijumpai semasa interphase ketika sel tidak membahagi.

Setiap helai kromatin membentuk kromosom. Kromosom adalah kromatin yang "dibungkus" pada dirinya sendiri, mengambil bentuk spiral dan pekat ketika sel membelah.

Oleh itu, kromosom sepadan dengan kromatin pekat. To get an idea of ​​the degree of condensation, the chromosome is the only structure visible during cell division.

Chromosome Formation

A chromosome can be demarcated along its length in thousands of regions called genes .

The function of chromosomes is to control the functions of cells. In addition, they carry an individual's genetic information through genes.

Struktur

The chromosome has a filamentous structural unit of DNA in the form of a spiral, being surrounded by a protein substance called a matrix.

Chromosome Parts

The parts of the chromosome are:

 • Chromomers : These are very irregular thickenings with a granulation aspect, present in the entire length of the chromatin;

 • Chromatids : They are the result of the longitudinal division of the chromosome during cell division;

 • Centromere : Primary constriction that divides the chromosome into 2 arms and influences movement during cell division. In general, there is a single centromere per chromosome, although there are dicentric or polycentric organisms;

 • Satellite : Terminal part of chromosomal material separated from the chromosome by a secondary constriction;

 • SAT zone : Portion of the chromosome related to the formation of the nucleolus during telophase;

 • Telomeres : Final ends of the chromosomes that protect it from degradation.

In the metaphase and anaphase of cell division, the chromosome filaments are more compact and condensed, making them easier to study.

DNA and Histones

The association between DNA and histone proteins is another important aspect in the structure of chromosomes.

They form a complex since histones are positively charged and the phosphate groups of DNA have negative charges.

There are 5 different types of histones (H1, 2 H2A, 2 H2B and 2 H3), which are distinguished according to the lysine/arginine ratio.

Histones increase the diameter of DNA and also alter its physical properties.

For example, the melting temperature, at which the DNA strands change from the regular double helix to the single strand form, is greatly increased due to histones.

Types of Chromosomes

Chromosomes are classified according to the position of the centromeres.

 • Metacentric : Centromere in the middle position. The two arms are the same size.

 • Acrocentric : Centromere near one end of the chromosome. One arm is large and the other is smaller.

 • Telocentric : Centromere at one end. The chromosome has a single arm;

 • Submetacentric : Centromere slightly displaced from the median region. The arms are in uneven sizes.

Types of Chromosomes

Human Chromosomes

The set of chromosomes of a species is called a karyotype.

Thus, the human karyotype has 23 pairs of chromosomes . In diploid organisms, somatic cells have 2n chromosomes, because 23 chromosomes were of maternal origin and the other 23 were of paternal origin.

Thus, a total of 46 chromosomes received. Of these, 44 are autosome chromosomes , found in all somatic cells. Meanwhile, 2 of them are sex chromosomes , with “X” being the female chromosome and “Y” being the male chromosome.

Women have pairs “XX” and men “XY”.

Human karyotype of a male individual

Human karyotype of a male individual

Any type of change in the number and structure of chromosomes causes the mutation.

An example of a mutation is Down's Syndrome caused by the presence of an extra chromosome in pair 21, hence it is also known as Trisomy 21.

Homologous chromosomes

The homologous chromosomes have the same size and maintain the same relative positions of the centromeres.

Homologous chromosomes are related to the Allele Genes. These genes occupy the same gene locus on homologous chromosomes and are involved in determining the same character.

The syndromes generated

When changes in chromosomes occur, consequences in the body can develop. These changes can be structural or numerical . The structural one is about changing the size or shape of the chromosome. This process is generated due to the deficiencies caused during the process of duplication, inversion or also translocation.

The numerical changes correspond to the increase or decrease in the amount of normal karyotype of the individual. These changes are classified into euploidies and aneuploidies.

Euploidies : in this process, there is an increase or loss of chromosomes in the genome;

Aneuploidies : there is already a chromosome increase or decrease process.

Numeric aneuploidy changes are responsible for generating Down's syndrome and Turner's syndrome.

Down Syndrome

As mentioned, the human being has 23 chromosome pairs, with a total of 46. The individual who has Down's Syndrome has one more chromosome in the pair - 21 (2n + 1). It is for this reason that it is also called the 21 trisomy .

People who have Down's syndrome have, for example, a single line on the palm of their hand. In addition, they usually have short stature and eyes pulled up. People who have trisomy 21 are prone to develop heart, lung and respiratory problems.

In summary, this syndrome concerns a genetic mutation in pair 21. There is no cure, however, treatments can be performed, for example, physiotherapy.

Klinefelter Syndrome

Klinefelter Syndrome is also an alteration in the chromosome that concerns the presence of an extra X chromosome . This condition affects only men and can cause, for example, infertility and malformation of the genital organ.

Turner's syndrome

There is also the Turner Syndrome, a condition caused to the detriment of the numerical alteration aneuploidies. This syndrome occurs only in women and is generated due to the absence or lack of part of the X sex chromosome, that is, 2n - 1.

One of the characteristics of those who have the syndrome is the excess skin on the neck. In addition, other aspects of the affected people are related to the existence of the enlarged chest and breasts.

Kesimpulannya

The chromosomes correspond to filaments that have the power to multiply and divide, and are present in the cell nucleus. The human being has 46 chromosomes organized in 23 pairs.

The basic response to the number of chromosomes do people have is that individuals have 23 sets of chromosomes. It makes an aggregate of 46 chromosomes.

DNA, Chromosomal primary unit

DNA, Chromosomal primary unit

1280×788

Out of these 23 sets, 22 sets are comprising of autosomal chromosomes and the 23rd pair of chromosomes addresses the sex chromosomes.

Chromosomes are the fundamental piece of the legacy and are liable for the exchange of attributes from guardians to posterity. X and Y chromosomes are answerable for the assurance of the sex of the future.

What are chromosomes?

:star: Chromosomes are genetic units and are made out of qualities. Chromosomes are string like designs that are available in the cores of people, creatures, and plant cells.

:star: Word “Chromosome” is begun from the Greek language. Chrome implies shading and soma implies body. Thus, the chromosome is aggregately signifying “shaded body”.

:star: This term was credited to this genetic construction as a result of explicit staining of chromosomes when colors are applied and the reality was seen by certain researchers.

:star: While discussing the primary cosmetics of chromosomes, they are comprised of protein and Deoxyribonucleic corrosive (DNA) particle.

:star: Unique qualities that are ascribed to every individual are conveyed as a message covered up in DNA that is moved from guardians to the youngsters.

:star: 23 sets of chromosomes that make an aggregate of 46 chromosomes are the real source to convey the hereditary data from guardians to youngster through the interaction of heredity.

:star: Details that are available in the hereditary message conveyed by DNA - that structures chromosomes - are answerable for the remarkable qualities of every person that are totally not quite the same as others.

:star: what number chromosomes are available in the cell of a life form – regardless of whether individuals or plants, decide in which sense and to which degree they will be not the same as one another.

:star: For instance, on the off chance that we think about certain types of creepy crawlies, they may have only a couple of chromosomes while some bigger creatures, for example, giraffes have 31 sets of chromosomes making a sum of 62.

:star: Similarly, some different creatures yet have a shifted scope of chromosomes. All species, including people, have a diploid number of chromosomes.

Chromosomes, sister chromatids

Chromosomes, sister chromatids

720×720

:star: It implies that chromosomes are available in type of coordinating with sets, you can contrast them and a couple of socks or gloves that are actually like one another and serve inseparably to play out their capacity.

:star: In each pair, one chromosome is acquired from each parent during the cycle of preparation. While thinking about the quantity of chromosomes in the cells of people, every human cell has 23 sets and a sum of 46 chromosomes.

:white_check_mark: Autosomal chromosomes: While elaboration further, among these 23 sets, 22 sets are alluded to as autosomes as they don't have anything to do with the assurance of sex of the posterity.

:white_check_mark: Sex chromosomes: One sets of chromosomes that is comprising of X-chromosome and Y-chromosome are known as sex chromosomes and this lone pair characterizes the sex of posterity.

:star: When there is any issue in this pair of chromosomes, it brings about sex-connected issues that are moved from one age to another, for example, hemophilia is such a clinical oddity that communicates in ages if present in the guardians.

:star: In this XY pair, the X chromosome is given by a female parent while the Y chromosome comes from the male parent. DNA and proteins are the primary units of chromosomes while an extraordinary segment of DNA is alluded to as a Gene.

:star: Genes are available as quality sets at the uncommon focuses that are known as loci. Overall, all the hereditary material is named as genome and genome is the planning material of posterity.

:star: Nowadays, a few chromosome-connected sicknesses are being dealt with in light of profound hereditary examination. At the point when hereditary examinations are accomplished for different people, it permits the researchers that are considering hereditary qualities to discover the qualities that are answerable for various ailments.

:star: Studying the hereditary cosmetics of individuals, assists researchers with thinking of explicit medicines for deadly illnesses that are explicitly focusing on that individual's genome. For the most part the problems that are being dealt with or are planned to be dealt with are hereditary issues, for example, sickle cell sickliness or thalassemia.

:star: Other than these two issues, there are a few issues that are brought about by the issues in hereditary grouping, accurately known as “Hereditary mistake”. One such model is diabetes in which the qualities that are liable for insulin amalgamation are not appropriately sequenced and thus it brings about Diabetes mellitus.

:star: A superior treatment system is possibly planned on the off chance that you know the problem and its underlying foundations profoundly and plainly. That is the explanation, researchers and analysts are centering the hereditary examination more than before to come out with focused medicines.

Disclosure of chromosomes

:white_flower: what number chromosomes are available in the human body and how are they organized are the focuses to be considered for understanding the issues and planning the medicines.

:white_flower: Chromosomes are too little to even think about being seen by the unaided eye and henceforth the researchers who study heredity, take a gander at cells and cell materials in the magnifying instrument. The principal cell was taken a gander at by magnifying instrument in the last part of the 1800s and around then, cell study was a serious striking disclosure.

:white_flower: Initially, there were no subtleties accessible in regards to the construction and capacity of a cell and the cell particles, be that as it may, with the headway in cell examines, presently pretty much everything about cells is in information.

:white_flower: Methodology and innovation continued creating and in the twentieth century, researchers had a vastly improved comprehension of atomic material comprising of chromosomes.

:white_flower: The chromosomal examination gave researchers a greatly improved and clear vision about the connection between the issues during legacy and their appearance in the ages.

:closed_book: Baca Juga:point_down:

Do all cells have DNA?

How would you decipher DNA into mRNA?

What is legacy and quality articulation?

Construction of chromosomes

:white_flower: For a superior comprehension of chromosomes and qualities and their legacy in ages, the initial step is to comprehend the construction of chromosomes.

:white_flower: If we think about an individual chromosome, it's too little to even consider being seen with the unaided eye. By utilizing a magnifying lens at first and an electron magnifying instrument recently, researchers came out with a reasonable primary investigation of this legacy material.

:white_flower: Two significant parts that structure a chromosome are protein and deoxyribonucleic corrosive – DNA. One DNA atom is utilized in the arrangement of a solitary chromosome and DNA is available in curled structure around the bigger protein – histone protein.

Chromosomes, hereditary qualities

Chromosomes, hereditary qualities

669×720

:question: What if DNA isn't snaked around protein?

:white_flower: Well, DNA is made out of more modest subunits and one DNA can have a length of 6 feet on the off chance that it is set uncoiled. For better fitting in the cell core, DNA is snaked around the protein and consequently can be fitted in the core.

:white_flower: While discussing the design of DNA, it is available as a twofold helix or like two springs that are curled around one another. Either side of this contorted helix is comprising of a nucleotide base and a spine comprised of sugar-phosphate.

:white_flower: Four fundamental nucleotide bases that are participating in the design of DNA are:

Adenine – truncated as A

Guanine – truncated as G

Cytosine – truncated as C

Thymine – truncated as T

:white_flower: The primary gathering of these bases in the helix assumes the principle part in the development of a twofold helix – a trademark state of DNA. Bases are gathered so that adenine is fortified with thymine and cytosine is available before guanine framing a connection in the middle of them.

:white_flower: If there is any issue in the connecting of nucleotide bases, for example, if An isn't framing a linkage with T, or G isn't connected with C, there will be a wreck during the interaction of mitosis. Mitosis is the real interaction that frames the base of cell division.

:white_flower: During mitosis, DNA that is available as a twofold helix is uncoiled, and the two uncoiled strands at that point structure new strands corresponding to every one of them.

Codons: Genetic Codons are the grouping of base combines that are the essential formula for the combination of proteins. Three base sets are consolidated to frame a solitary codon and diverse amino acids – that are building squares of proteins – are then shaped by the directions present in type of codons.

:white_flower: For instance, amino corrosive glycine is framed by a codon that has a nucleotide base grouping as GGG, ie, three guanine bases are making a codon.

:white_flower: The formula for every protein is available in a quality and the human genome is the fundamental capable factor for the amalgamation of proteins in the body.

:white_flower: Proteins are then allocated various capacities in the body, for example, keratin protein is participating in the assembling of hair and insulin is being utilized for controlling glucose level.

:white_flower: Almost every one of the capacities that are being completed in the body are including the utilization of proteins. For example, chemicals, which are the significant impetuses in the biochemical responses occurring in the body are proteins naturally.

:white_flower: Hemoglobin is a significant segment of blood and antibodies that make the guard arrangement of the body are likewise proteins. Consequently, it tends to be said that chromosomes – fundamental inherited material – are characteristics.