Berapakah darjah di luar? Kekejangan haba dan dehidrasi berlaku antara 90 hingga 105F (32C dan 40C). Keletihan haba berlaku antara 105F dan 130F (40C dan 54C). Jangkauan ini harus dielakkan. Selamat keluar dari luar apabila angin sejuk 32 ° atau lebih tinggi. Dari 13 ° hingga 31 °, berehat 20-30 minit di dalam rumah.

:eight_pointed_black_star: Apakah darjah (suhu)?

suhu

Tanda darjah adalah °. Celsius (° C) dan Fahrenheit (° F) adalah skala yang lazim. Pengukuran panas atau sejuk dinyatakan pada satu atau lebih skala sewenang-wenang, menunjukkan jalan di mana tenaga terma akan mengalir secara semula jadi dari kawasan yang lebih panas ke suhu yang lebih rendah (satu pada suhu yang lebih rendah).

Tenaga yang tersimpan dalam proses termodinamik tidak sama dengan suhu; sebagai contoh, tenaga yang terkandung dalam perlawanan pembakaran jauh lebih besar daripada yang terdapat dalam glasier.

:small_red_triangle_down: Pengukuran suhu

Oleh kerana molekul sangat kecil, kaedah tidak langsung harus digunakan untuk menganggarkan tenaga kinetik molekul bahan. Molekul bergerak lebih cepat apabila haba diperkenalkan ke suatu zat.

Pergerakan yang meningkat ini menyebabkan jumlah atau jumlah ruang yang diserap oleh kebanyakan bahan. Terdapat alat yang menggunakan pengembangan bahan untuk mengukur suhu secara tidak langsung. Termometer disebut sebagai instrumen sedemikian.

Terdapat banyak jenis termometer yang ada. Banyak termometer adalah tiub kaca yang nipis dan berisi cecair. Merkuri dan alkohol dalam termometer biasanya digunakan kerana ia tetap cair pada suhu yang luas. Perubahan suhu menghasilkan peralihan isipadu bendalir yang sederhana. Walau bagaimanapun, apabila cecair mengembang di tiub nipis termometer, kesannya meningkat.

Termometer tertentu merangkumi penggunaan jalur bimetal. Jalur yang terdiri daripada dua logam berbeza disambungkan atau disemen bersama dalam termometer sedemikian. Oleh kerana logam mengembang pada kadar yang berbeza, apabila dipanaskan, jalur gabungan bertukar ke arah tertentu.

Ia membengkok ke arah yang bertentangan ketika sejuk. Gambar berikut menggambarkan jalur bimetal yang digunakan sebagai termostat. Termostat adalah unit kawalan sistem pemanasan dan penyejukan.

Beberapa termometer, yang sering digunakan di luar akuarium, menggabungkan kristal cair berdasarkan suhu yang berubah warna. Apabila suhu meningkat, molekul benjolan kristal cair semakin bertambah satu sama lain. Ini mewujudkan perubahan struktur kristal yang seterusnya mengubah warnanya. Suhu antara 65 F dan 85 F mungkin ditentukan dengan tepat dengan termometer ini.

:white_square_button: Ringkasan

Walaupun demikian, tenaga haba keseluruhan yang terdapat di dalam gunung es jauh lebih besar daripada tenaga yang terdapat dalam pertandingan. Suhu diklasifikasikan sebagai ciri kuat, serupa dengan tekanan atau ketumpatan - yang tidak berkaitan dengan jumlah bahan yang dianalisis - dan dibezakan dari kualiti besar seperti berat atau isipadu.

:eight_pointed_black_star: Suhu Pembekuan

suhu beku

Musim musim sejuk menawarkan aktiviti musim salji, ais, dan sejuk di banyak tempat di Amerika Syarikat, termasuk meluncur, bermain ski, papan luncur salji , dan meluncur ais. Sama ada anda ingin menjatuhkan diri dan membuat malaikat salji atau berjalan dengan berani, pertama-tama anda harus mengenali bahaya bahaya cuaca beku. Lihatlah isyarat risiko yang berpotensi ini dan lakukan tindakan yang mencukupi untuk tetap selamat sepanjang musim.

:small_red_triangle_down: Pengiraan Suhu Dingin Angin

Suhu angin menggigil adalah suhu luaran apabila dipasangkan dengan kelajuan angin. Semakin cepat angin bertiup, semakin berkesan apabila haba dikeluarkan dari badan anda. Walaupun suhu boleh berada di luar 10 darjah , ia akan terasa seperti hanya 1 darjah pada kelajuan angin 5 batu sejam. Apabila kelajuan angin 20 mph, sepuluh darjah terasa seperti -9. Rasanya seperti -12 pada 30 mph. Suhu angin sejuk mempengaruhi bahaya yang anda hadapi dari pendedahan.

:small_red_triangle_down: Suhu Tidak Selamat

Frostbite ditetapkan dalam setengah jam ketika suhu angin menggigil -18 atau kurang. Suhu akan turun, dan kelajuan angin akan meningkat dengan lebih pantas. Dalam keadaan ini, angin kencang lebih berbahaya daripada suhu rendah. Anda boleh mengalami radang dingin dengan angin sejuk -33 hanya dalam 10 minit jika angin bertiup dengan kecepatan 60 km / j. Dengan kelajuan angin 5 mi / j, kesejukan angin boleh mencapai -57 sebelum anda menghadapi risiko yang sama.

Gejala Frostbite Gejala Hipotermia
Penampilan lilin , keras, atau kuning keabu-abuan Menggigil tidak terkawal
Kulit gatal atau terbakar Disorientasi
Rasa kebas Percakapan yang tidak jelas
Sakit dan kemerahan ketika kulit menjadi panas Mengantuk atau keletihan
Pernafasan perlahan dan cetek
Apatis

:white_square_button: Ringkasan:

Sekiranya anda fikir anda mungkin mengalami radang dingin, lindungi kulit yang terdedah secepat mungkin. Panaskan tangan anda di ketiak anda dan masuk ke dalam secepat mungkin. Di dalamnya, tanggalkan pakaian yang lembap dan panaskan kawasan yang sakit dengan lembut. Sentiasa periksa sejuk angin sebelum keluar di luar dalam keadaan sejuk. Pakai lapisan untuk kehangatan tambahan. Memakai topi; kepala anda kehilangan 40% kepanasan badan anda.

:eight_pointed_black_star: Apakah Skala Suhu?

Semasa menggunakan termometer, skala di dinding tiub mesti ditandai dengan angka di atasnya. Skala suhu mesti ditentukan. Skala suhu adalah kaedah mengukur suhu terhadap titik permulaan (0 atau sifar) dan unit pengukuran.

Angka-angka ini sewenang-wenangnya, dan beberapa teknik alternatif secara tradisional telah digunakan. Sebagai contoh, beberapa kemalangan fizikal ditakrifkan pada suhu tertentu, seperti titik beku dan takat didih air, dan mereka ditakrifkan sebagai 0 dan 100.

:eight_pointed_black_star: Empat jenis skala suhu

skala suhu

Timbangan suhu menyediakan teknik untuk mengukur dan mengukur suhu bahan. Terdapat empat skala suhu di seluruh dunia, iaitu Fahrenheit dan Celsius, dalam ukuran biasa di mana-mana sahaja di rumah, sedangkan skala Kelvin dan Rankine sifar mutlak lebih luas dalam perniagaan dan sains.

:small_red_triangle_down: Skala Fahrenheit

Skala suhu Fahrenheit adalah bentuk pengukuran suhu yang biasa di Amerika Syarikat dan bahagian Caribbean. Ia dirancang pada awal abad ke-18 oleh ahli fizik Jerman Daniel Gabriel Fahrenheit dan mengubah standard pengukurannya dari skala Ole Roemer yang lebih tua.

:small_red_triangle_down: Skala Celsius

Negara lain menggunakan Celsius untuk mengukur suhu. Mereka adalah Anders Celsius dari Sweden dan Jean Pierre Cristin dari Perancis. Skala Celsius memisahkan turun ke julat suhu cecair sebanyak 100 darjah: cecair membeku pada 0 ° C dan mendidih pada 100 ° C.

:small_red_triangle_down: Skala Kelvin

Lord Kelvin, seorang saintis Britain, menyesuaikan skala Celsius pada abad ke-19. Kelvin diciptakan untuk meletakkan titik sifar skala suhu pada sifar mutlak. Kerana Kelvin tidak menggunakan darjah, sifar mutlak adalah 0 K. Untuk menukar Celsius ke Kelvin , tambahkan 273.15 ke suhu.

Dengan kata lain, air mendidih memerlukan 273,15 K. Ini kerana suhu Kelvin secara langsung berkaitan dengan sifar mutlak. Sebagai contoh, undang-undang gas yang ideal menggunakan Kelvin untuk menunjukkan kaitan antara jisim, tekanan, suhu, dan isipadu.

:small_red_triangle_down: Skala Rankine

Skala Rankine adalah rakan berasaskan Fahrenheit untuk skala sifar mutlak. Untuk skala Celsius, Kelvin adalah skala Fahrenheit. Skala ini diciptakan sejurus selepas skala Kelvin oleh ahli fizik Scotland William John Rankine. Tambahkan 459.67 untuk menukar dari Fahrenheit ke Rankine.

:white_square_button: Ringkasan

Air membeku pada 31 darjah Fahrenheit dan mendidih pada 212 darjah Fahrenheit. Skala suhu Fahrenheit lebih rendah, dengan suhu yang merosakkan. Sifar ekstrem ialah -459.67 darjah Fahrenheit. Oleh itu, sifar mutlak adalah 0 Rankine. Pada suhu 489.97 darjah Fahrenheit, air membeku dan pada suhu 680.37 darjah Fahrenheit, ia mendidih. Itu menjadikan darjah Fahrenheit 1.8 kali lebih besar daripada darjah Celsius. -273.15 darjah C betul-betul sifar.

:eight_pointed_black_star: Apakah Skala Suhu Terbaik?

skala suhu

Fahrenheit, Celsius, dan Kelvin nampaknya merupakan skala suhu yang paling kerap digunakan. Walaupun saya menyedari bahawa sebahagian besar dunia maju menggunakan Celsius, saya tidak dapat membungkus kepala saya di sekitarnya. Saya pasti sudah terlalu tua. Selain itu, saya sering teringatkan grafik skala suhu ini yang menegaskan bahawa 0 ° C sejuk tetapi 100 ° C mematikan (suhu air mendidih).

Ia mudah digunakan. Pada suhu 0 ° C, air membeku dan pada suhu 100 ° C, ia mendidih. Nilai-nilai ini, bagaimanapun, tidak sesuai untuk mengkalibrasi termometer kerana bergantung pada keadaan atmosfera . Skala Kelvin setanding dengan skala Celsius kecuali bahawa diimbangi oleh 273.15 darjah; dengan itu, 0 Kelvin (sifar darjah) sama dengan 273.15 Celsius. Skala Kelvin tidak membenarkan suhu negatif, yang diperlukan dalam sejumlah pengiraan.

Itu kisah lain. Secara universal disepakati bahawa ia terdiri daripada dua metrik: suhu kulit (sekitar 98 ° F) dan suhu garam dan ais (0 ° F). Ini cukup menarik . Perkara paling sejuk yang boleh anda perolehi ialah ais, garam, dan air. Itulah sebabnya anda membuat ais krim buatan sendiri dengan garam.

Tidak ada yang benar-benar setuju di mana suhu badan normal adalah 98 ° F dan bukannya 100 ° F. Satu kemungkinan adalah membahagikan skala menjadi tiga bahagian 32 °, satu untuk setiap tiga musim. Ia tidak betul-betul sesuai pada suhu 100 ° F, tetapi ia akan dekat. Kita tidak akan tahu kecuali seseorang mencipta mesin masa.

:eight_pointed_black_star: Sejauh mana terlalu panas untuk bermain di luar untuk kanak-kanak?

Sekiranya cuaca tidak membahayakan kesihatan, anak-anak boleh dan harus menghabiskan masa di luar rumah. Bermain di luar boleh, dalam banyak cara, meningkatkan kesejahteraan fizikal dan mental anak . Tetapi, menurut Perkhidmatan Cuaca Nasional, indeks panas pada atau lebih dari 90 darjah Fahrenheit menimbulkan risiko kesihatan yang cukup besar.

Perhatikan tanda-tanda dan hubungi pakar pediatrik anda untuk melindungi anak anda daripada panas sebanyak mungkin jika anda melihat perkembangannya. Apabila sangat panas dan / atau lembap, sangat masuk akal untuk meluangkan waktu sebentar ke kolam renang atau pantai atau duduk dan mengerjakan kraf atau membaca atau bermain permainan papan .

Rancang ke depan jika anda mengetahui bahawa terdapat banyak suhu tinggi hari berturut-turut sehingga anda dapat mengharapkan sesuatu yang berimaginasi, membolehkan anak-anak muda berputar dan mengubah aktiviti mereka (untuk mengelakkan "demam kabin" atau perasaan gelisah).

Kipas tidak boleh digunakan dalam keadaan panas yang melampau (atas 90-an atau lebih tinggi) kerana mereka tidak menyejukkan udara, dan kipas boleh membuat badan meningkat daripada menumpahkan panas ketika suhunya lebih tinggi daripada suhu badan.

Sekiranya panas, anda akan berada di luar, anda boleh mengambil banyak langkah untuk melawan panas dan melindungi anak anda daripada penyakit dan bahaya yang berkaitan dengan panas:

  • Tetap terhidrasi: dorong anak-anak anda, bahkan sebelum mereka memintanya, minum air dengan kerap dan membuatnya mudah didapati. Sekiranya anda keluar, bawa botol air bersama anda. Pada hari-hari panas, bayi yang baru lahir menerima susu ibu dalam botol boleh mendapatkan lebih banyak susu dalam botol , tetapi mereka tidak boleh menerima air, terutama dalam enam bulan pertama kehidupan mereka. Formula tambahan dalam botol boleh diberikan kepada anak yang menerima formula.

  • Berpakaian ringan: gayakan anak-anak anda dengan pakaian ringan, ringan dan terhad dengan satu lapisan bahan penyerap, yang memaksimumkan penyejatan peluh. Kanak-kanak mempunyai kapasiti berpeluh yang lebih rendah daripada orang dewasa. Pastikan anda menggunakan banyak pelindung matahari.

  • Rancang waktu rehat tambahan: Panas kadang-kadang boleh membuatkan anak-anak (dan ibu bapa mereka) merasa letih. Tidak hanya panas yang tinggi dapat membuat orang merasa letih, tetapi juga dapat menambah kerengsaan . Datang dan bersantai, berehat, dan minum air dengan kerap.

  • Pastikan bayi anda tetap sejuk: jika panas, berikan mandi air sejuk atau nebula air sehingga sejuk. Berenang adalah kaedah hebat lain untuk berehat semasa anda aktif. Ingatlah bahawa kanak-kanak harus selalu diawasi untuk mengelakkan lemas ketika berenang dan bermain di air.

  • Jangan sekali-kali meninggalkan bayi anda di dalam kereta: walaupun dengan semua lubang keluar, bahagian dalam kereta boleh menjadi panas yang tidak tertahankan dalam jangka masa yang singkat.

Cari bangunan berhampiran jika rumah anda tidak mempunyai penghawa dingin. Perpustakaan dan pusat membeli-belah boleh menjadi tempat yang sangat baik untuk tempat percutian panas. Sekiranya terdapat gangguan bekalan elektrik yang kerap atau penyaman udara anda tidak boleh dipercayai, kenal pasti tempat yang selamat untuk keluarga anda pergi dengan suhu yang sangat tinggi. Banyak bandar dan kawasan mempunyai bilik penyejukan di gimnasium, pusat komuniti, dan lain-lain untuk orang yang memerlukan waktu panas.

Cari strategi agar anak-anak menjadi aktif dengan mengesyorkan senaman yoga yang mudah atau bermain petak di dalam rumah dan cari atau atasi beberapa rintangan fizikal yang tidak menyenangkan.

:white_square_button: Ringkasan:

Suhu yang tinggi dan panas yang berlebihan boleh menyebabkan anak muda menjadi tidak sihat dalam banyak cara dengan cepat. Ini boleh menyebabkan dehidrasi , tenaga panas, kekejangan panas, dan panas terik. Panas tinggi juga boleh menyebabkan kerengsaan kanak-kanak dan penjaga. Dan dengan pemanasan yang ketara di AS akibat perubahan iklim, "kegelisahan eko" juga dapat menimbulkan penderitaan emosi.

Soalan Lazim - Soalan Lazim

Orang ramai bertanya banyak mengenai darjah di luar. Kami membincangkan beberapa perkara di bawah:

:one: Mengapa begitu sejuk di Chicago?

Bandar ini terletak di garis lintang tengah, namun sejuk di musim sejuk kerana banyaknya daratan Amerika Utara menyegarkan banyak, dan pelarian udara kutub adalah perkara biasa. Musim sejuk di Chicago sejuk dari akhir November hingga awal Mac, dan suhu rata-rata mengingatkan bandar-bandar di Eropah utara.

:two: Apakah bandar paling sejuk di Amerika Syarikat pada masa ini?

Sekarang, bandar paling sejuk di AS - Rogers City, Michigan, pada suhu 54 ° C.

:three: Apakah negara paling panas di Bumi?

Burkina Faso adalah negara terhangat di dunia. Purata suhu tahunan ialah 82.85 darjah F (28.25 darjah C). Terletak di Afrika Barat , Gurun Sahara meliputi kawasan utara Burkina Faso. Negara ini rentan terhadap kemarau berulang, kebimbangan serius bagi negara yang sentiasa panas.

:four: Apa tempat paling panas sekarang di Amerika Syarikat?

Selasa di 124 darjah Death Valley di California, bukan sahaja laman terpanas di AS tetapi juga salah satu yang paling panas di dunia, jika bukan yang paling panas.

:five: Berapakah suhu manusia yang panas?

Suhu bola-basah yang menentukan had tertinggi pengendalian badan adalah 95 darjah Fahrenheit (35 Celsius). Walau bagaimanapun, suhu di atas 86oF (30oC) boleh membahayakan dan membawa maut.

:six: Apakah bandar terpanas di dunia?

Dari segi panas terik, Dallol, tempat paling panas di Bumi , tidak mempunyai tempat. Ia dapat mencapai 145 derajat di bawah sinar matahari, terletak di Lembah Danakil yang mendidih, bentuk tanah semula jadi bawah tanah.

:seven: Adakah lebih panas dari India adalah Singapura?

Purata suhu bulanan di Singapura berbeza 17.3 ° C (31.1 ° F). Ketinggian matahari 13.3 ° lebih tinggi di Singapura pada waktu tengah hari berbanding di New Delhi. Kelembapan relatif adalah 26.1% lebih besar. Suhu purata titik embun adalah 8.3 ° C (14.9 ° F) lebih tinggi.

:eight: Apakah iklim optimum bagi manusia?

Kami berasa seronok apabila suhu rata-rata kulit kami berkisar antara 32.5 ° hingga 35 ° C dan apabila perbezaan suhu antara bahagian badan tidak melebihi 5 ° C. Tubuh manusia adalah optimum jika dapat mengawal panas dengan mudah dengan mengubah aliran darah - jika kita tidak berpeluh atau terkoyak untuk memanaskan badan.

:nine: Berapakah suhu yang terlalu panas?

Anda boleh mendapatkan kekejangan panas dan keletihan dalam lingkungan 90 dan 105 daF (32 dan 40 DAC). Penurunan haba berkemungkinan antara 105 € dan 130 € (40 € dan 54 €). Anda harus menghadkan kerja anda di kawasan ini. Suhu melebihi 130 Livres F (54 Livres C) sering mengakibatkan strok panas.

:keycap_ten:Mengapa Lembah Kematian begitu panas?

Faktor utama yang mendasari panasnya Death Valley adalah ketinggiannya. Sebahagian daripadanya berada di bawah permukaan laut, walaupun wilayah ini berada 400 kilometer (250 batu) ke daratan dari setiap badan air yang signifikan. Sebilangan besar gunung (Sierra Nevada) juga menghalang pemendakan daripada mencapai wilayah dari Pasifik.

:blue_book: Kesimpulan:

Suhu yang tinggi dan panas yang berlebihan boleh menyebabkan anak muda menjadi tidak sihat dalam banyak cara dengan cepat. Ini boleh menyebabkan dehidrasi, keletihan panas, kekejangan panas, dan panas terik. Panas tinggi juga boleh menyebabkan kerengsaan kanak-kanak dan penjaga. Dan dengan pemanasan yang ketara di AS akibat perubahan iklim, "kegelisahan eko" juga dapat menimbulkan penderitaan emosi.

artikel berkaitan

1 Suka

Cara Terbaik Mengurangkan Panas Badan

Perubahan luaran dan dalaman menyebabkan tubuh manusia bertindak balas. Suhu badan meningkat ketika suhu luar meningkat, begitu juga suhu dalaman meningkat.

Suhu badan biasa adalah sekitar 98.6oF Sumber Dipercayai (37oC) menurut para pakar, namun dapat bervariasi hingga 0.9oF (0.5oC) bergantung pada waktu siang. Sumber Sejati: Purata suhu badan sedikit berbeza dari orang ke orang.

Suhu badan yang lebih tinggi daripada biasa kerap berlaku selepas aktiviti fizikal yang kuat atau pada hari yang panas. Demam boleh ditunjukkan oleh suhu badan melebihi 100.4oF Sumber Dipercayai (38oC). Suhu luar yang tinggi, senaman fizikal yang berat, penyakit yang menyebabkan demam.

Lapisan Atmosfera Bumi

Atmosfera Bumi terbahagi kepada lapisan, masing-masing mempunyai ciri tersendiri. Troposfera, stratosfer, mesosfer, termosfera, dan eksosfera adalah lapisan yang naik di atas permukaan tanah. Eksosfera secara beransur-ansur hancur menjadi ruang antarplanet.

Troposfera

Troposfera adalah lapisan terendah atmosfera kita. Ini naik dari tanah ke ketinggian sekitar 10 kilometer (6.2 batu atau 33.000 kaki) di atas permukaan laut. Troposfera adalah tempat kita tinggal, dan di sinilah hampir semua cuaca berlaku. Kerana troposfera mengandungi 99 peratus wap air di atmosfera, kebanyakan awan terbentuk di sini. Suhu turun ketika tekanan udara turun.

Budaya korporat

Sikap dan amalan yang menentukan bagaimana pekerja dan pengurusan syarikat berinteraksi dan menangani urusan komersial di luar disebut sebagai budaya korporat. Budaya korporat sering disarankan dan bukannya didefinisikan secara eksplisit, dan ia muncul secara organik dari masa ke masa sebagai hasil daripada ciri-ciri kumulatif individu yang disewa syarikat.

Kod berpakaian, waktu perniagaan, pengaturan pejabat, faedah pekerja, perolehan, keputusan pengambilan pekerja, layanan pelanggan, kebahagiaan pelanggan, dan semua aspek operasi lain akan mencerminkan budaya syarikat.

Definisi Metamorfisme

Metamorfisme berasal dari kata Yunani meta, yang berarti "setelah," dan morph, yang berarti "bentuk." Istilah ini merujuk kepada perubahan susunan mineral dan tekstur yang berlaku apabila batu terdedah kepada tekanan dan suhu yang berbeza dengan yang di bawahnya.

Fotolit adalah batu purba yang telah mengalami metamorfisme. Fotolit boleh berupa bentuk batu, dan perbezaan tekstur dan mineralogi menjadikannya mustahil untuk memberitahu apa itu fotolit. Perlu diingat bahawa diagenesis dan luluhawa adalah kedua-dua bentuk transformasi batuan.

Fungsi Badan & Proses Hidup

Fungsi fisiologi dan psikologi sistem tubuh disebut sebagai fungsi badan. Fungsi organisma akhirnya fungsi selnya. Perniagaan tubuh yang paling penting adalah kelangsungan hidup. Keupayaan badan untuk mengekalkan atau memulihkan homeostasis, atau konsistensi relatif, persekitaran dalamannya sangat penting untuk bertahan hidup.

Claude Bernard (1813-1878), seorang ahli biologi Perancis, membuat penemuan yang mengejutkan lebih dari satu abad yang lalu. Dia mendapati bahawa sel-sel tubuh hanya dapat hidup dalam keadaan sihat jika suhu, tekanan, dan komposisi kimia di sekitarnya tetap konsisten. Walter B. Cannon (1871-1945), seorang ahli fisiologi Amerika, mencadangkan nama homeostasis untuk hubungan itu kemudian.

Keperluan Ijazah untuk CS Major

Sebahagian besar daripada apa yang anda pelajari sejak awal diprogramkan adalah kumulatif. Jabatan ini menawarkan ujian pengecualian untuk CMSC131, CMSC132, CMSC216, dan CMSC250 untuk memastikan bahawa pelajar tahun pertama dan pelajar pindah akan bermula dengan kursus yang betul. Ujian pengecualian harus dijadualkan dan diambil oleh pelajar yang telah mengikuti kursus CS sebelum bermula di Maryland.

Kerja kursus peringkat rendah diperlukan. Kurikulum peringkat rendah berikut adalah wajib bagi semua pelajar, tanpa mengira pengkhususan:

Keperluan dalam Matematik

Keperluan untuk Sains Komputer

Kalkulus I (MATH140)

Kalkulus II (MATH141)

STAT4XX (3) MATH141 diperlukan sebagai prasyarat untuk kursus ini. CMSC bukan pilihan senarai silang yang sah.

Cara Mengukur Ketika Terlalu Bahaya Dingin Untuk Keluar

Suhu rendah telah disalahkan untuk sembilan kematian di Amerika Syarikat pada minggu lalu. Minggu lalu, suhu mencapai minus 36 darjah Fahrenheit di satu bandar Minnesota. Selsema lebih berbahaya bagi orang dewasa dan kanak-kanak yang lebih tua, tetapi setiap orang harus berkumpul dan mengambil langkah berjaga-jaga tambahan agar tangan, inti, muka, dan kepala mereka tetap hangat.

Apabila suhu turun di bawah sifar darjah (Fahrenheit) atau kesejukan angin turun di bawah -18, disyorkan untuk tinggal di dalam dan menyekat pendedahan kulit tidak lebih dari 30 minit.

Sedikit sejuk di luar musim sejuk ini.

Ketika perairan sejuk di Lake Superior melayang ke udara di bawah sifar Minnesota utara, mereka kelihatan panas. Pada Hari Tahun Baru.

Suhu Air

Suhu air adalah sifat fizikal yang menggambarkan betapa panas atau sejuknya. Kerana panas dan sejuk adalah konsep sewenang-wenangnya, suhu juga dapat didefinisikan sebagai pengukuran tenaga termal purata bahan

Oleh kerana tenaga haba adalah tenaga kinetik atom dan molekul, suhu adalah ukuran tenaga kinetik purata mereka. 5. Oleh kerana haba mengalir di antara bahan, tenaga ini dapat dipindahkan. Suhu air dapat diubah dengan pemindahan haba dari udara, sinar matahari, sumber air lain, atau pencemaran haba.

Kualiti hidupan dan habitat akuatik sangat dipengaruhi oleh suhu air.

Soalan Lazim

Berapakah Suhu Purata Bumi?

Satu-satunya planet yang kita tahu yang boleh menjadi tuan rumah adalah Bumi. Planet ini tidak terlalu dekat dengan matahari atau terlalu jauh darinya. Ia berada di "zon Goldilocks" di mana tidak terlalu panas atau terlalu sejuk.

Salah satu aspek yang paling penting dalam menjaga Bumi dapat dihuni adalah jarak antara ia dan matahari. Venus, misalnya, adalah planet terpanas di sistem suria kerana jaraknya dekat dengan matahari. Suhu purata di Marikh ialah minus 80 darjah Fahrenheit (400 darjah Celsius), sementara suhu rata-rata di Bumi lebih daripada 750 darjah Fahrenheit (400 darjah Celsius) (minus 60 C).

Atmosfera Bumi juga memainkan peranan penting dalam pengaturan suhu dengan menyediakan selimut gas yang tidak hanya melindungi kita dari panas yang melampau tetapi juga mengatur suhu.

Apakah perbezaan antara Cuaca dan Iklim?

Kami banyak mendengar tentang cuaca dan iklim. Untuk mengatur hari-hari kita, kebanyakan kita berunding dengan ramalan cuaca tempatan. Perubahan iklim, tanpa keraguan, adalah topik "panas" dalam berita. Walau bagaimanapun, masih terdapat banyak salah faham mengenai perbezaan antara keduanya. Pertimbangkan ini: iklim adalah apa yang anda harapkan, sedangkan cuaca adalah yang anda terima.

Cuaca merujuk kepada apa yang anda lihat di luar pada hari tertentu. Jadi, sebagai contoh, mungkin suhu 75 darjah dan cerah atau 20 darjah dan bersalji turun dengan lebat. Begitulah keadaannya.

Iklim adalah rata-rata keadaan cuaca tersebut. Sebagai contoh, pada bulan Januari, anda akan menjangkakan salji di Timur Laut, sementara bulan Julai di Tenggara akan panas dan lembap. Ini adalah perubahan iklim.

Kesimpulannya

Lintang, Bujur, dan Suhu

Pelajar menggunakan peta dunia untuk meramalkan corak suhu dan kemudian membandingkan ramalan mereka dengan data suhu sebenar pada peta interaktif. Mereka mengkaji hubungan antara garis lintang dan aliran iklim umum, serta bagaimana suhu berbeza dengan garis lintang.

Cari komponen kesimpulan esei yang kuat. Akhir karangan anda cukup ketara.

Ia memerlukan rawatan yang lebih baik daripada itu, walaupun kadang-kadang dianggap sebagai ringkasan dari semua perkara yang tidak sesuai dengan kertas sebelumnya! Kerana perkara terakhir yang dilihat pembaca, ia cenderung melekat di fikiran mereka. Ini juga merupakan tempat yang baik untuk mengingatkan pembaca mengapa subjek anda sangat penting.

Kesimpulannya lebih daripada sekadar "perenggan terakhir"; ini adalah aspek yang tidak terpisahkan dari struktur kertas. Ini adalah tempat untuk mendorong pembaca anda untuk mempertimbangkan implikasi yang lebih luas dari masalah anda atau kehidupan pembaca sendiri.

1 Suka