Berapakah jumlah hati yang ada pada sotong? Gurita mempunyai tiga hati dan sembilan otak. Gurita mempunyai darah biru. Fakta ini lebih asing daripada fiksyen. Otak pusat gurita mengawal sistem saraf. Di setiap lengan gurita, ada satu otak. Otak adalah sekumpulan sel saraf. Dalam tiga hati gurita, jantung sistemik bertanggungjawab untuk peredaran darah di dalam badan. Gurita mempunyai dua jantung bercabang yang membantu darah mengepam melalui dua insang.

:black_large_square: Fakta mengenai sotong

Pengelasan saintifik
Kerajaan Animalia
Filum Moluska
Kelas Cephalopoda
Subkelas Coleoidea
Tidak diperingkat Neocoleoidea
Pesanan super Octopodiformes
Pesanan Octopoda Leach, 1818

:purple_heart: Octopus ada kaitan dengan hampir 300 spesies moluska bertubuh lembut dan berkaki delapan Octopoda. Pesanan ini kemudian dikelompokkan ke dalam kelas Cephalopoda. Kelas ini merangkumi sotong, nautiloid, dan sotong. Seperti cephalopod lain, sotong juga simetris secara dua hala. Cephalopod ini mempunyai dua mata dan paruh, mulut berada di tengah lapan anggota badan. Tubuh yang lembut dapat dengan mudah mengubah bentuknya sehingga sotong memerah dari celah kecil.

:purple_heart: Mereka mengambil lapan pelengkap mereka ketika mereka berenang. Mereka memiliki siphon yang digunakan untuk pergerakan dan pernafasan dengan mengeluarkan jet air. Gurita mempunyai sistem saraf yang kompleks . Penglihatan mereka sangat kuat. Di semua invertebrata, gurita adalah tingkah laku yang paling pelbagai dan cerdas.

:black_large_square: Lebih daripada satu otak

:pushpin:Ini adalah fakta terkenal mengenai sotong bahawa mereka mempunyai lapan lengan. Tetapi apa yang ada di lengan mereka? Jon Ablett, kurator muzium koleksi cephalopod , memberitahu bahawa susunan lapan lengan memastikan bahawa sotong melakukan tugas dengan tangan mereka dengan lebih berkesan dan cepat. Dia juga mengatakan bahawa setiap lengan bertindak secara bebas untuk merasakan, bergerak tanpa arah, dan bergerak. Otak, yang ada di pusat, mampu melakukan kawalan dari atas ke bawah. Pada tahun 2011 fakta ini terbukti bahawa seekor sotong dapat mempelajari cara membimbing satu tangannya ke arah makanan.

:pushpin: Eksperimen ini dilakukan ketika para penyelidik merancang labirin sehingga lengan gurita harus keluar dari air. Eksperimen ini juga memastikan bahawa lengan tidak dapat menggunakan sensor kimianya untuk mencari makanan . Dindingnya lut sinar di sekitar sotong; dinding ini membantu sotong mencari makanan. Banyak gurita berjaya mencari makanan mereka. Ini bermaksud otak pusat, yang mempunyai maklumat visual, dapat mengendalikan satu lengan dengan mudah. Eksperimen ini berjaya kerana gurita mempunyai sembilan otak. Ini bermaksud bahawa sotong mendapat manfaat dari otak terpusat dan tempatan kerana mereka dapat mengawal tindakannya.

:black_large_square: Serius pandai

:pushpin:Sebagai panduan kasar kecerdasan gurita, saintis menggunakan ukuran otak haiwan berbanding dengan tubuhnya. Ini kerana ia menunjukkan berapa banyak haiwan melabur di otaknya. Pengukuran ini tidak sempurna kerana tahap lipatan juga memainkan peranan utamanya. Ini juga merupakan fakta bahawa haiwan pintar selalu mempunyai nisbah otak yang lebih tinggi daripada badannya. Jadi, nisbah otak sangat tinggi pada sotong berbanding dengan badannya. Nisbah ini adalah yang tertinggi di antara semua invertebrata.

:pushpin: Ini juga lebih besar daripada banyak vertebrata tetapi tidak pada mamalia. Neuron di gurita sama dengan neuron anjing. Gurita biasa mempunyai sekitar 500 juta neuron. Dari semua neuron, dua pertiga dari mereka hadir di lengan mereka. Neuron yang lain berada di otak berbentuk donat. Otak ini melilit esofagus, dan lokasi otak ini berada di kepala. Jon mengatakan bahawa sotong menunjukkan kecerdasan dalam pelbagai cara. Mereka juga dapat menyelesaikan tugas yang sukar dan menyelesaikan masalah untuk mencari makanan mereka. Mereka juga pakar untuk masuk dan keluar dari bekas.

:black_large_square: Mereka boleh menggunakan alat

:pushpin:Di kerajaan binatang, penggunaan alat ini sangat jarang terjadi. Ini adalah sesuatu yang cuba kami kaitkan dengan monyet, kera, beberapa burung, dan ikan lumba-lumba. Ini adalah petunjuk kemampuan belajar yang baik. Hanya ada sotong, dan beberapa serangga di semua invertebrata dapat menggunakan alat. Jon mengatakan bahawa dengan menyelesaikan tugas, menggunakan alat untuk mendapatkan ganjaran percuma, gurita ditunjukkan untuk membina sarang kecil. Mereka dibenarkan menggunakan batu untuk membentuk beberapa jenis perisai untuk melindungi pintu masuk mereka. Mereka menjumpai semua perkara yang mereka dapat, seperti cengkerang pecah, batu, penutup botol, dan juga kaca pecah.

:black_large_square: Sotong selimut

:pushpin:Sebilangan spesies gurita selimut membawa tentakel dari perang Portugis sebagai senjata. Tentakel ini mempunyai racun yang menyakitkan dan kuat. Gurita ini kebal, tetapi boleh mempengaruhi pemangsa dan mangsa. Pada tahun 2009, contoh penggunaan alat yang paling mengagumkan dan meyakinkan telah diberikan. Ini adalah ketika vena itu adalah gurita ketika mereka mengumpulkan tempurung kelapa yang hancur di Indonesia.

:black_large_square: Mengumpulkan cengkerang

:pushpin:Setelah mengumpulkan cengkerang ini, sotong membersihkannya dengan bantuan air. Kemudian mereka membawa mereka ke lokasi baru dan mengumpulkannya sebagai perisai pelindung. Di sepanjang dasar laut, ketika mereka mula melakukan perjalanan dengan kerang . Tubuh mereka menghasilkan jalan yang tidak sihat dan perlahan. Dalam keadaan ini, gurita menjadi lebih rentan terhadap pemangsa. Tetapi gurita tidak takut kepada mereka kerana mereka bersedia menerima risiko pendek untuk perlindungan masa depan mereka. Para saintis yang menemui tingkah laku ini mengatakan bahawa tingkah laku ini adalah contoh tepat penggunaan alat kerana gurita mengambil cengkerang untuk masa depan mereka.

:black_large_square: Keupayaan untuk mengenali orang

:pushpin:Gurita mengandungi lobus optik yang besar; ini adalah kawasan otak yang dikhaskan untuk penglihatan. Oleh itu, kenyataan ini menyedari bahawa penting bagi gaya hidup mereka. Gurita nampaknya mengenali spesies yang bukan milik Cephalopoda; ini juga merangkumi manusia. Tingkah laku ini tidak unik bagi banyak mamalia dan boleh melakukannya, tetapi ini tidak biasa.

:black_large_square: Amerika saintifik

:pushpin:Terdapat laporan oleh Amerika yang saintifik. Laporan ini merangkumi kisah dari University of Otago di New Zealand. Ada sotong yang tidak menyukai salah seorang kakitangan. Gurita menyemprotkan air pada seseorang setiap kali dia melewati tangki. Dalam dua minggu, satu orang memberi makan sotong secara berkala, tetapi orang lain menyentuhnya dengan tongkat. Pada akhir dua minggu, tingkah laku sotong berbeza dengan kedua-dua lelaki ini.

:pushpin: Mereka berkelakuan baik dengan lelaki yang memberi makan mereka. Mereka tidak berkelakuan baik dengan lelaki yang jahat terhadap mereka. Eksperimen ini menghasilkan fakta bahawa sotong dapat membezakan antara dua individu.

:black_large_square: Menggunakan hectocotylus

:pushpin:Sebilangan besar sotong lelaki tidak mengandungi alat kelamin luaran. Oleh itu, daripada menggunakan ini, mereka menggunakan lengan yang diubah suai, yang disebut hectocotylus. Lengan ini digunakan untuk mengalirkan sperma ke gurita betina. Penampilan hectocotylus berbeza antara spesies yang berbeza. Sebilangannya kelihatan seperti jarum suntik, ada yang kelihatan seperti sudu. Satu sotong yang termasuk dalam Atlantik Utara, kelihatan seperti batu bakar.

:pushpin: Setiap spesies gurita mempunyai kaedah yang berbeza. Gurita lelaki melangkah lebih jauh dalam percubaannya untuk membiak . Ketika dia melarikan diri, dia meninggalkan pelengkap seksual di gurita wanita. Apabila lelaki telah memberikan sperma kepada wanita, maka permainan akan berakhir. Banyak spesies gurita jantan mati setelah beberapa bulan mengawan.

:black_large_square: Ibu yang mengorbankan diri

:pushpin:Hidup tidak mudah bagi ibu gurita. Mereka sebenarnya memberikan seluruh kehidupan mereka kepada anak-anak mereka. Dalam beberapa spesies gurita, betina menunjukkan penjagaan ibu bapa mereka. Mereka melindungi telur mereka dari pemangsa, dan mereka menyebarkan air ke telur mereka untuk mengoksigenkan telur. Sehingga telur menetas, mereka menjaga kelakuan ini secara berterusan. Pada spesies air cetek, proses ini berlangsung selama tiga bulan. Sebilangan gurita merawatnya ke tahap yang melampau.

:pushpin: Selama 18 menyelam ke kedalaman Monterey Canyon, California, para saintis tidak pernah melihat bahawa gurita betina meninggalkan telur mereka atau memakan apa-apa. Mereka tidak makan udang atau karbohidrat yang terdapat sangat dekat dengan mereka. Para penyelidik juga mendapati bahawa gurita betina memudar, kehilangan berat badan, kulit menjadi longgar dan pucat, dan mata menjadi keruh kerana melindungi telurnya. Pengorbanannya memberi masa keturunannya untuk mencapai masa perkembangan.

:pushpin: Beberapa spesies hatchling boreopacifica seperti gurita adalah orang dewasa mini pada masa ia muncul. Ini memberi mereka peluang hidup yang baik. Pada lawatan terakhir penyelidik, menetas telur, dan betina itu hilang. Tiada gurita lain yang diketahui menjaga kelahiran keturunan mereka. Seperti yang telah saya nyatakan sebelumnya bahawa gurita lelaki tidak dapat bertahan lama setelah mengawan. Jadi laut penuh dengan gurita kecil yatim.

:black_large_square: Teknik penyamaran dan pelarian yang licik

:pushpin:Sotong kurita adalah mungkin yang dunia 's paling mahir penyamaran artis. Mereka mengandungi ribuan sel khusus di bawah kulit mereka. Sel-sel ini dipanggil kromatofor. Sel-sel ini membantu gurita untuk menukar warnanya dengan serta-merta. Mereka juga mempunyai papilla. Papillon adalah kawasan kecil pada kulit yang dapat menarik kembali atau mengembang dengan cepat mengubah warna kulit mereka agar sesuai dengan sekitarnya.

:black_large_square: Pembina bandar

:pushpin:Gurita biasanya makhluk antisosial dengan beberapa fakta yang diketahui. Tetapi pada tahun 2012, para penyelidik membuat penemuan yang mengejutkan di Jervis Bay, Australia. Gurita suram benar-benar membina bandar-bandar bawah laut. Singkapan batu membentuk jemaat sarang dan timbunan cengkerang yang dibuang dari menenangkan dan memangkas gurita. Saiz populasi tidak sesuai dengan standard London. Hanya ada 15 penghuni yang tinggal di Octopolis. Ini kerana ia dijuluki. Komuniti gurita Atlantis dikaji pada tahun 2017. Ini sangat tinggi daripada yang dijangkakan para saintis berdasarkan reputasi penyendiri O. tetricus.

Pushpin: Terdapat kelebihan dan kekurangan dalam mengejar kehidupan di bandar, pencerobohan yang kerap, dan bahkan pengusiran yang ditolak di gurita yang tinggal di Atlantis. Para saintis mengatakan bahawa tidak ada jaminan faedah hidup di perkampungan penduduk gurita yang padat. Mungkin itu adalah kes keperluan dengan ruang terhad yang ada.

:black_large_square: Darah biru

:pushpin:Gurita mengandungi darah biru. Ini kerana hemosianin dan protein membawa oksigen ke dalam badan sotong. Ini mengandungi tembaga dan bukannya besi seperti yang terdapat dalam darah manusia . Protein yang mengandungi tembaga lebih efisien dalam mengangkut molekul oksigen dalam keadaan oksigen sejuk dan rendah. Jadi, ini adalah keadaan yang sesuai untuk kehidupan di lautan. Darah (yang disebut hemolymph invertebrate) terdeoksigenasi pada saat kematian gurita. Apabila gurita / haiwan mati, ia akan membuang warna biru darah dan menjadi jernih.

:pushpin: Ketiga-tiga hati gurita mempunyai peranan yang berbeza. Salah satu hati ini mengedarkan darah di dalam badan. Dua hati yang lain menumpahkan darah ini dan masuk ke insang sehingga oksigen diambil.

:memo: Ringkasan

Octopus tergolong dalam kelas Cephalopoda. Mereka mempunyai 8 pelengkap. Mereka mempunyai sifon yang membantu mereka dalam pergerakan. Sebilangan spesies Octopus juga mengandungi racun yang dapat mereka gunakan untuk melindungi mereka. Ketika pemangsa mendatangi mereka, mereka menaburkan racun ini pada mereka yang mengakibatkan kelumpuhan, dan kemudian kematian terjadi. Beberapa spesies gurita sangat ramah dan suka bermain dengan manusia. Gurita adalah makhluk haiwan yang paling jarang yang dapat menjana semula bahagian badannya yang hilang.

:black_large_square: Penyamaran

:pushpin:Gurita disesuaikan dengan keadaan yang berbeza kerana mereka boleh mengubah warnanya mengikut keadaan. Mereka dapat mengubah teksturnya menjadi penyamaran hanya dalam satu saat. Mereka memiliki sistem yang kompleks yang disebut kromatofor, otot, dan saraf. Sistem yang kompleks ini mempunyai kantung pigmen khusus, dan pigmen ini disebut kromatofor.

:black_large_square: Dakwat beracun

:pushpin:Terdapat kelenjar khas dalam sotong yang terlibat dalam pengeluaran dakwat toksik. Dakwat beracun ini disimpan dalam karung besar. Ketika haiwan itu berada di zon bahaya , ia menaburkan tinta dalam jet kuat ke satu arah untuk mendorong haiwan ke arah bahaya yang berlawanan. Tinta beracun ini membingungkan kemungkinan ancaman ketika mereka melarikan diri ke arah keselamatan.

:black_large_square: Banyak penyedut

:pushpin:Gurita betina mempunyai sebilangan besar penyedut. Gurita pasifik wanita dewasa yang besar mempunyai 280 penyedut. 280 penyedut ini terdapat di setiap lapan lengan sotong. Berbanding dengan wanita, lelaki mempunyai jumlah cawan sedutan yang lebih sedikit. Ini kerana hujung lengan kanan mereka berfungsi sebagai organ pembiakan .

:black_large_square: Gurita mempunyai 8 otak. Apa yang 8 daripada mereka lakukan?

:pushpin:Seperti yang kita tahu bahawa sotong sangat cerdas kerana mereka dapat menggunakan alat. Jadi, kita harus mengaitkan semua otak ini. Otak yang terdapat di tengahnya seperti bentuk donat. Otak ini membentuk cincin di sekitar esofagus. Jadi, apabila seekor sotong menelan, itu bermaksud makanan mesti melalui otak. Fakta yang paling menarik ialah gurita ini mempunyai otak mini di setiap lengan. Keupayaan otak diedarkan di semua otak. Setiap lengan mempunyai fungsinya sendiri, jadi otak pusat hanya menghantar isyarat tahap tinggi ke lengan.

:pushpin: Mesej ini seperti 'untuk kemungkinan kepiting bergerak ke celah.' Ini bermakna otak kita akan memandu kita untuk memahami setiap pergerakan. Lengan gurita bertindak secara bebas. Lengan menuju ke celah-celah. Mereka pergi ke celah-celah dengan merasai dan merasakan dengan bantuan penyedut. Otak mini mengambil beban besar dari otak pusat. Setiap lengan mempunyai sistem sarafnya sendiri yang mengawalnya. Sistem saraf ini terdiri daripada 40 juta neuron yang dihubungkan dengan penghisap gurita.

:black_large_square: Terdapat 180 juta neuron di otak pusat

:pushpin:Para saintis telah mendapati bahawa 180 juta neuron terdapat di otak. Neuron ini disambungkan ke lebih daripada 40 juta neuron di setiap lengan. Terdapat fakta yang menggembirakan mengenai gurita bahawa jika mereka kehilangan lengan, mereka dapat menjana semula lengan baru yang berisi otak mini. Ini boleh berlaku hanya dalam 100 hari.

:black_large_square: Awasi lengan mereka untuk mencari makanan

:pushpin:Ada fakta aneh mengenai sotong yang mereka tidak tahu di mana lengannya sehingga mereka dapat melihatnya.

:pushpin: Senjata menghantar isyarat mengenai tekstur dan rasa. Tetapi mereka tidak tahu mengenai struktur dan lokasi makanan. Di dalam tubuh mereka, ada kemampuan yang disebut proprioception. Keupayaan ini memberitahu tentang lokasi lengan walaupun mereka tidak dapat dilihat. Kita dapat membengkokkan punggung dengan sempurna kerana kita mengetahui lokasi tangan kita berbanding belakang kita. Gurita memerhatikan pengisapnya. Ini adalah fakta yang baik bahawa mereka tidak dapat melihat tangan mereka. Mereka tidak tahu mengenai senjata dengan alasan yang baik.

:pushpin: Di otak kita, kita membawa peta tepat badan kita, tetapi ini tidak mungkin berlaku untuk gurita. Ini kerana bentuk badan mereka sentiasa berubah, dan dalam bentuk cecair. Satu lagi persoalan menarik mengenai penutup lapan lengan dengan bantuan penyedut. Bagaimana mereka menyimpan semua lengan ini yang saling melekat? Kulit gurita mengeluarkan bahan kimia agar penyedut tidak melekat padanya. Untuk mengelakkan kekacauan, suara sangat mustahak.

:black_large_square: Berkawan dan keseronokan bertahan

:pushpin:Semasa kita bercakap mengenai senjata, mari kita bincangkan proses kawin gurita. Ya, ada lengan penting yang memainkan peranan penting dalam proses kawin gurita. Lengan ini dipanggil hectocotylus. Lengan ini terdapat di badan gurita lelaki. Gurita lelaki menggunakan lengannya untuk menyebarkan sperma ke gurita betina. Setelah beberapa hari mengawan atau mengawan, sotong jantan terbunuh kerana ini. Salah satu sotong, iaitu, Nautilus, mempunyai hectocotylus, yang seperti cacing.

:black_large_square: Proses mengawan

:pushpin:Ini berfungsi sebagai zakar yang boleh dilepaskan yang akan berenang ke betina sendiri. Juga, ada fakta bahawa lelaki boleh memulakan ereksi. Ini terdengar seperti permulaan pemerhatian yang baik. Masalahnya ialah apabila pasangan gurita betina dan lelaki, lelaki menggunakan lengan khasnya dan perlahan-lahan menyimpan satu atau dua bungkus sperma di mantel wanita. Kemudian dia kembali dengan pantas. Dia akan memerlukan lengan panjang untuk penghantaran sperma khas. Ini kerana wanita boleh menjadi kanibalistik sebaik sahaja dia mendapat paket cinta dari gurita lelaki. Sekarang dia mempunyai sperma di mantelnya. Lelaki kemudian hanya tinggal untuk satu perkara, iaitu makanan.

:black_large_square: Sotong betina

:pushpin:Dari perspektif wanita, kanibalisme masuk akal bagi wanita. Ini kerana dia memerlukan makanan kerana dia harus menghasilkan ribuan telur. Dia juga harus menghabiskan berbulan-bulan untuk mengurus keturunan tanpa memberi makan kepada mereka. Setiap betina meletakkan 100,000 telur yang disenyawakan dalam bentuk kelompok di bawah gantungan. Di banyak spesies gurita, betina menjaga telurnya sentiasa. Mereka membersihkan dan mengoksigenkan telur selama tujuh bulan sebelum proses penetasannya.

:pushpin: Dalam tempoh ini, ibu boleh kehilangan 50% badan mereka dan menjadi sangat lemah. Betina hidup untuk waktu yang sangat singkat setelah pengeluaran keturunan. Berkawan dengan lelaki tidak baik untuk kesihatan mereka. Setelah mereka mengawan, mereka mulai menurun dengan cepat ketika memasuki proses penuaan. Mereka mula bertindak tidak menentu dan berhenti makan sehingga mati setelah beberapa lama.

:black_large_square: Mengapa mereka memerlukan tiga hati

:pushpin:Mungkin gurita mengatakan bahawa bagaimana manusia dapat bertahan dalam satu hati? Sebilangan besar spesies gurita hidup di lautan dalam, di mana tidak ada lagi oksigen yang tersedia, dan airnya sejuk. Untuk bertahan hidup di persekitaran ini, gurita telah mengembangkan tiga hati sehingga mereka dapat mendapatkan darah beroksigen penting ke semua bahagian tubuh mereka. Mereka boleh mengambil darah ini hingga ke hujung lengan mereka. Dua jantung gurita mengepam darah ke arah insang, dan jantung yang lebih besar mengambil darah beroksigen dan mengedarkannya ke seluruh tubuh dan organnya.

:black_large_square: Darah biru sejati mempunyai kandungan tembaga

:pushpin:Oleh kerana kebanyakan gurita hidup di perairan sejuk. Mereka telah menyesuaikan diri untuk menggunakan protein kaya tembaga yang disebut hemocyanin. Hemosianin ini mengoksigenkan darah mereka dan bukannya hemoglobin kita yang kaya dengan zat besi. Besi ini memberikan warna biru pada darah mereka, tetapi hemoglobin memberikan warna merah pada darah. Ini kerana darah berasaskan tembaga tidak mampu membawa oksigen . Gurita menggemari air kaya oksigen yang lebih sejuk.

:black_large_square: Gurita dapat menjana semula pelengkap yang hilang

:pushpin:Gurita adalah salah satu makhluk langka yang dapat menumbuhkan semula bahagian yang hilang. Mereka juga dapat tumbuh tambahan yang rusak dan rusak menjadi baik seperti pelengkap baru. Lampiran ini tidak dapat dibezakan dari yang asli. Dalam hampir 100 hari, lengan yang hilang dapat dijana semula. Octopus juga dapat menjana semula keseluruhan otak mini dengan bantuan calar.

:black_large_square: Fakta mengenai sotong

  • Kadar pertumbuhan gurita sangat pantas. Mereka menambah 2 peratus berat badan mereka dalam satu hari. Anggaran ini sesuai dengan kecekapan 50 peratus yang luar biasa untuk mengubah makanan menjadi hasil mekanikal. Manusia hanya separuh cekap pada 25%.
  • Terdapat 2000 penyedut dalam sotong tunggal. Penyedut ini beroperasi secara bebas. Sucker mempunyai reseptor kemoterapi yang dapat merasakan segala-galanya ketika disentuh.
  • Mereka dapat membunuh mangsanya hanya dengan menusuk lidah yang tajam .
  • Mereka sangat pintar dibandingkan dengan haiwan kesayangan anda, iaitu anjing dan kucing, dll., Mereka dapat menyelesaikan banyak masalah, dan mereka mempunyai ingatan jangka panjang.
  • Para saintis menganggarkan bahawa dari 50,000 hingga 75,000 telur, hanya 2 telur yang akan bertahan dan menjadi dewasa yang matang.
  • Octopus paralarvae memakan banyak zooplankton, tetapi mereka tidak boleh hidup di lapisan plankton. Mereka bergilir-gilir dan menjadi makanan bagi makhluk lain.
  • Setelah menetas, sotong hidup sebagai paralarva kecil yang melayang di sekitar awan plankton. Mereka hadir berhampiran permukaan lautan.

:black_large_square: Soalan lazim

:one: Bolehkah sotong membunuh anda?

Ya, sotong dapat membunuh manusia dalam satu minit. Haiwan ini adalah salah satu haiwan paling berbisa di dunia. Semua gurita mengandungi racun , tetapi sebilangannya berbahaya. Gurita cincin biru yang lebih besar adalah salah satu sotong berbahaya. Cincin ini mengancam apabila haiwan itu berbahaya. Sekiranya pemangsa tidak pergi, maka sotong menyerang mereka dengan menaburkan racun boleh menyebabkan kelumpuhan dan kemudian kematian.

:two: Mengapa sotong mempunyai sembilan otak?

Untuk bertahan di lautan dalam, gurita berkembang sembilan hati. Sebilangan besar spesies gurita hidup di lautan dalam. Octopus mempunyai lapan lengan, dan setiap lengan mengandungi otak mini sendiri. Satu otak terdapat di tengah gurita yang bergulung di sekitar esofagus. Gurita mempunyai darah biru kerana mereka disesuaikan dengan air oksigen rendah menggunakan hemosianin, dingin, dan protein tembaga yang kaya.

:three: Mengapa sotong mati selepas mengawan?

Gurita jantan mati setelah beberapa ketika mengawan tetapi betina harus hidup sehingga menetas telur kerana dia harus menjaga keturunannya. Gurita mati kerana dia telah menggunakan semua tenaga untuk tumbuh dengan cepat daripada kawin. Dia akan mula merosot setelah mengawan dan akhirnya mati. Mereka memerlukannya memberi oksigen, membuang alga. Setelah betina mati, dia memberikan semua nutriennya kepada mereka.

:four: Apa kerja 8 otak itu?

Seperti yang kita tahu gurita sangat pintar kerana dapat menggunakan alat. Jadi, kita harus mengaitkan semua otak ini. Otak yang terdapat di tengahnya seperti bentuk donat. Otak ini membentuk cincin di sekitar esofagus. Jadi, apabila seekor sotong menelan, itu bermaksud makanan mesti melalui otak. Fakta yang paling menarik ialah gurita ini mempunyai otak mini di setiap lengan. Kemampuan otak didistribusikan di semua otak kerana setiap lengan mempunyai fungsinya sendiri, sehingga otak pusat mengirimkan isyarat tahap tinggi ke lengan.

:five: Bagaimana sotong dapat menjana semula bahagian badan mereka?

Gurita adalah salah satu makhluk langka yang dapat menumbuhkan semula bahagian yang hilang. Mereka juga dapat tumbuh tambahan yang rusak dan rusak sehingga ini sebaik pelengkap baru. Lampiran ini tidak dapat dibezakan dari yang asli. Dalam hampir 100 hari, lengan yang hilang dapat dijana semula. Octopus juga dapat menjana semula keseluruhan otak mini dengan bantuan calar.

:six: Adakah sotong ramah kepada manusia?

Ya, beberapa spesies sotong ramah kepada manusia . Gurita adalah iklan yang penuh akal, ingin tahu. Beberapa spesies bermain antara satu sama lain, tetapi ada juga yang bermain dengan manusia. Ini adalah invertebrata yang sangat berkembang dan pintar. Sebilangan spesies sotong berbahaya kepada manusia.

:seven: Adakah sotong pintar?

Ya, sotong sangat pintar jika dibandingkan dengan semua haiwan peliharaan seperti anjing dan kucing. Para saintis melakukan banyak eksperimen untuk mengetahui mengenai kecerdasan, dan mereka mendapati gurita sangat cerdas. Para saintis mencuba setiap corak dan bentuk. Satu kajian mengatakan bahawa sotong mempunyai kemampuan untuk menggunakan pembelajaran pemerhatian. Octopus dan nautilus juga mempunyai kemampuan pembelajaran spatial.

:eight: Adakah sotong berasa sakit?

Ya, sotong berasa sakit. Para saintis telah membuat kesimpulan bahawa gurita adalah invertebrata neurologi yang paling kompleks. Mereka dapat merasakan kesakitan, dan mereka mengingatinya. Tingkah laku mereka berbeza bagi orang yang berbeza. Orang-orang ini, ketika merawat dengan baik, gurita akan berkelakuan berbeza dengan mereka. Apabila orang pergaulilah keduanya kasar , tingkah laku mereka akan menjadi sebaliknya. Ini kerana mereka dapat merasakan apa yang berlaku kepada mereka.

:nine: Mengapa anda tidak boleh makan sotong?

Gurita memerlukan sejumlah makanan untuk bertahan dan tumbuh dengan cepat. Makanan ini tiga kali lebih besar daripada berat haiwan itu sendiri. Gurita adalah karnivor, dan memakan protein dan minyak ikan. Mereka meletakkan risiko dan tekanan lebih lanjut pada ekosistem laut , yang sudah dieksploitasi secara berlebihan.

:keycap_ten:Berapakah jangka hayat gurita?

Gurita mempunyai jangka hayat yang pendek. Sebilangan spesies gurita hidup hanya selama enam bulan. Gurita pasifik besar boleh hidup hanya selama lima tahun. Ini adalah salah satu daripada dua spesies sotong terbesar. Gurita lelaki akan mengawan setelah beberapa hari mengawan. Tubuh mereka akan mula merosot dan akhirnya mati. Gurita betina mati setelah beberapa hari menetas telur. Ini kerana dia menjaga telurnya selama tujuh bulan dan tidak memakan apa-apa. Itulah sebabnya dia menjadi lemah dan mati.

:memo: Kesimpulannya

Gurita mempunyai tiga hati dan 8 otak. Gurita adalah makhluk lautan yang sangat terkenal kerana kepala bulat dan lapan lengan yang mempunyai otak mini di masing-masing. Otak pusat juga hadir yang mengelilingi esofagus. Gurita mempunyai darah biru. Gurita boleh mengubah warna dan teksturnya bergantung pada persekitarannya. Gurita lelaki mempunyai jangka hayat yang pendek berbanding wanita. Gurita lelaki mati setelah beberapa ketika mengawan. Gurita betina mengorbankan kesihatan dan tubuhnya untuk melindungi telurnya. Setelah menetas telur, dia juga mati kerana kelemahan dan masalah kesihatan. Sebilangan besar gurita tinggal di Lautan Dalam, dan mereka disesuaikan dengan persekitaran itu. Jangka hayat gurita kecil, iaitu hampir 6 bulan.

artikel berkaitan

Berapa banyak jantung yang ada pada seekor Octopus? Gurita mempunyai tiga hati kerana mereka mengangkut oksigen menggunakan hemosianin, yang kurang berkesan daripada hemoglobin dalam mengangkut oksigen.

Jantung gurita:

Gurita adalah haiwan yang bersendirian yang tergolong dalam cephalopoda, mempunyai 3 hati kerana jenis darah yang ada.

mereka mempunyai jantung yang menyendiri yang menyedut darah ke seluruh tubuh kita. Sebilangan besar vertebrata dan haiwan mempunyai jantung yang menyendiri yang mengalir oksigen dan menambah seluruh tubuh. Banyak hati ini mungkin tidak serupa, namun mereka mengurus perniagaan.

Sekarang bertemu dengan cephalopods - sotong, sotong, dan sotong (begitu juga nautiloid, namun kita akan menemui mereka kemudian) yang tinggal di lautan. Mereka tidak puas hanya dengan satu hati, jadi mereka mengembangkan diri mereka bertiga. Ketiga-tiga hati mereka bersama-sama berfungsi menyedut darah melalui badan mereka yang mudah disesuaikan dan tanpa tulang untuk membekalkan oksigen.

Atas sebab apa mereka memerlukan tiga hati daripada satu hati yang berfungsi untuk banyak orang lain di alam haiwan ?

Berapakah bilangan jantung sotong? Nah, sotong mempunyai 3 hati kerana jenis darah yang mereka bawa (Hemocyanin), dan mempunyai sistem peredaran darah tertutup.

Bagaimana Gurita Mengedarkan Darahnya

Cephalopods mempunyai kerangka peredaran darah tertutup, kelas soliter dalam moluska filum yang melakukannya (ini adalah filum yang serupa dengan tempat siput dan kerang mempunyai tempat). Kerangka peredaran darah tertutup bermaksud bahawa darah mereka mengalir ke dalam kapal, berbeza dengan rangka peredaran terbuka, di mana semua darah atau hemolimus mencuci setiap tisu, misalnya, terdapat dalam kutu, udang dan moluska yang berlainan.

Ketiga hati dalam penyebaran cephalopod mempunyai pelbagai keupayaan. Terdapat hati yang mendasar, sama dengan hati manusia kita, yang dianggap sebagai jantung asas yang menyedut darah ke seluruh tubuh. Dua hati yang lain adalah hati bercabang atau hati insang, terletak dekat dengan setiap insang. Reka bentuk ini terdapat di dalam mantel, pembinaan kukuh di belakang bahagian atas cephalopod. Mantel juga menempatkan organ yang berbeza, seperti kerangka perut dan kelenjar regeneratif.

Perkembangan darah yang tulen melalui ketiga hati tidak jarang berlaku. Darah yang terdeoksigenasi kembali ke jantung asas dari bahagian badan yang lain. Hati asas mengalihkan darah ini ke jantung bercabang. Hati bercabang kemudian, pada ketika itu menghantar darah ke saluran di insang untuk mendapatkan oksigen. Darah beroksigen ini dihantar kembali ke jantung dasar, jadi, semuanya mengalir ke bahagian tubuh yang lain untuk memperbaharui tisu dengan oksigen. Dan seiring dengan itu, interaksi melakukan perkara yang sama.

Haiwan yang berlainan mempunyai kerangka perbandingan, namun bukannya dua hati tambahan, darah dihantar terus ke paru-paru atau insang untuk mendapatkan oksigennya. Manusia mempunyai saluran pneumatik yang keluar dari jantung kita, yang membawa darah yang terdeoksigenasi ke paru-paru untuk mendapatkan oksigen. Vena aspirasi membawa darah kaya oksigen kembali ke jantung untuk penyebaran.

Penjelasan cephalopod mengambil jalan tiga hati, berbanding dengan jalan langsung, mungkin ada kaitan dengan darah mereka.

Darah gurita adalah pembenaran bagi 3 hati

Kita mungkin menyebut kedaulatan 'pedigreed', namun yang jujur ​​kepada kebaikan 'darah' adalah cephalopoda. Berbeza dengan darah kita, yang berwarna merah kerana hemoglobin pengangkut oksigen yang mengandung zat besi kita, cephalopod menggunakan protein yang mengandung tembaga yang disebut hemocyanin. Hemosianin, apabila terikat dengan oksigen, memberikan warna biru pada darah mereka.

Pada ketika protein tidak terikat dengan oksigen, ia berubah menjadi telus! Anda tidak akan melihat darah yang terdeoksigenasi yang telus ini kerana fakta bahawa jika bersentuhan dengan oksigen di dalam air atau di iklim, darah menjadi biru sekali lagi.

Hemocyanin adalah pengangkut oksigen di cephalopods. Ia berwarna biru ketika dioksigenkan dan kering dalam keadaan deoksigenasi.

Ringkasan :

Hemocyanin adalah pengangkut oksigen di cephalopods. Ia berwarna biru ketika dioksigen dan kering dalam keadaan deoksigenasi. Hemosianin tidak begitu berkesan dalam mengangkut oksigen seperti hemoglobin. Hemosianinnya ini tembaga hubungan dengan oksigen bukan Sangat berminat, walaupun hubungan besi hemoglobin untuk oksigen secara menyenangkan.

Lebih-lebih lagi, ketika hemoglobin sampai tahap tertentu beroksigen, kerana perubahan adaptasi dalam protein, pembahagiannya terhadap oksigen bertambah lebih jauh.

Walau bagaimanapun, hemoglobin tidak luar biasa pada suhu rendah, di mana semua cephalopoda lebih awal tinggal. Dalam keadaan suhu rendah, tekanan oksigen rendah, hemosianin mempunyai kelebihan.

Hemocyanin , berbeza dengan hemoglobin, yang terdapat di dalam platelet merah, adalah kompleks protein yang bebas di dalam darah cephalopod, yang menjadikan darah mereka lebih pekat. Tidak berada di dalam sel boleh membantu keupayaan pengangkutan oksigennya pada suhu rendah.

Untuk menampung produktiviti pengangkutan oksigen dan ketebalan yang diperluas secara umum, cephalopod diharapkan dapat mengalirkan darah mereka pada faktor tekanan yang lebih tinggi.

Pengaturan itu mewujudkan tiga hati. Selama bertahun-tahun, gurita dan cumi-cumi naik ke pantai yang lebih panas, menjadikan tiga hati mereka menyedut darah pada faktor tekanan yang lebih tinggi.

Keseluruhannya dikatakan, tidak semua binatang yang mempunyai bangsawan memerlukan tiga hati. Cephalopod nautilus, binatang laut yang berliku-liku yang memikat, hanya memiliki hati yang menyendiri yang menyedut darah, tidak sama dengan ahli keluarganya yang berjiwa tiga. Ia mungkin tidak memerlukan dua hati tambahan memandangkan ukurannya yang umumnya lebih sederhana dan cara hidup haiwan yang sangat tidak aktif.

Arthropoda seperti ketam tapal kuda yang terkenal dan beberapa kalajengking juga mempunyai darah hemosianin biru. Arthropod hemocyanin berbeza dengan hemocyanin moluska dalam subunit reka bentuk dan protein. Arthropoda mungkin tidak akan mempunyai tiga hati dengan alasan bahawa dengan rangka peredaran terbuka mereka, mereka tidak memerlukan tiga hati.

Gurita

Spesies Gurita
Filum Moluska
Jumlah hati 3
Jumlah anggota badan 8
Jumlah mata dua
Simetri Simetri dwi-sisi

Gurita (atau gurita, sekiranya anda suka) adalah cephalopoda, makhluk tanpa putar yang juga menggabungkan sotong dan sotong. Mereka mempunyai kepala yang bulat, mata besar, dan lapan lengan yang sangat membantu . "Cephalopod" adalah bahasa Yunani untuk "kepala-kaki," yang bertubuh baik, kerana pelengkap mereka dihubungkan langsung ke kepala mereka.

Ringkasan :

Octopus tergolong dalam cephalopoda kelas filum arthropoda, makhluk tanpa putar yang mempunyai mata besar, pelengkap besar dan badan yang pelik.

Gurita juga dapat memberikan kabut dakwat gelap, yang menggelapkannya dan menghilangkan perasaan penceroboh

sotong boleh kehilangan tangan daripada penyerang dan tumbuh semula kemudian.

Watak gurita

berikut adalah beberapa watak gurita yang menunjukkan sotong mesti mempunyai 3 hati:

Jaminan diri

Gurita adalah binatang yang sangat cerdik, pakar penutup yang telah mengembangkan berbagai aksi lebih dari sebilangan besar tahun untuk menjauhkan diri atau merosakkan bakal penyerang. Mereka dapat berkoordinasi dengan nada dan permukaan elemen persekitaran mereka, membiarkannya bersembunyi dengan tidak benar-benar cuba bersembunyi. Sekiranya pemburu mendapat sotong yang terlalu dekat dapat melarikan diri dengan cepat, menembak diri ke depan dengan mengeluarkan air dari silinder kuat yang disebut siphon . Gurita juga dapat memberikan kabut dakwat gelap, yang menggelapkannya dan menghilangkan rasa penceroboh.

Tubuh mereka yang halus bermaksud sotong dapat memasuki tempat-tempat persembunyian kecil yang kecil, selagi bukaannya tidak lebih sederhana daripada aspek keras badan mereka: moncongnya. Sekiranya ragu-ragu, gurita boleh kehilangan tangan daripada penyerang dan tumbuh semula kemudian.

Sangat cerdik

Lengan gurita dipasang dengan banyak penyedut, masing-masing dapat digerakkan secara autonomi berkat timbunan neuron yang tidak dapat diramalkan yang berlaku sebagai fikiran, membiarkan haiwan menyentuh, mencium, dan memanipulasi objek. Gurita dapat membuka kerang, batu manuver - bahkan memecahkan sistem penapisan ruang akuarium. Mereka juga dapat memupuk perasaan terhadap individu; yang satu mengalirkan air ke belakang penjaga yang kelihatan seperti membenci. Yang lain menembak aliran air pada cahaya untuk menimbulkan gangguan.

Ruang dan tingkah laku

Terdapat sekitar 300 jenis sotong dan ia terdapat di setiap lautan. Umumnya hidup di dasar laut, namun sebilangan kecil, serupa dengan nautilus kertas, melayang lebih dekat ke permukaan. Gurita umumnya memakan alpukat, udang, dan moluska.

Haiwan kesepian, mereka biasanya tinggal sendirian, kadang-kadang di sudut mereka bekerja dari batu , beberapa waktu di cengkerang mereka menarik di atas diri mereka sendiri. Ada juga yang membuat jalan masuk untuk diri mereka sendiri - batu dimanuver setelah mereka masuk ke rumah mereka dengan selamat.

Beberapa Fakta Mengenai Hati Gurita

Semua cephalopod mempunyai jantung di atas setiap insang (disebut jantung bercabang) dan satu jantung fokus (yang asas) yang menyedut darah di seluruh badan. Gurita perlu membina ketegangan peredaran darah mereka untuk memindahkan oksigen ke setiap otot pelbagai fungsi mereka.

Namun, platelet gurita kaya dengan hemosianin tembaga daripada hemoglobin besi. Darah kaya tembaga tidak memindahkan oksigen secukupnya dengan darah kaya zat besi. Dengan sedikit oksigen yang dipindahkan melalui darah, kecepatan gurita akan berkurang dengan ketara kerana nadi tidak akan cukup tinggi untuk membangkitkan otot. Gurita kemudiannya akan menjadi petisyen Tuhan yang lebih sederhana untuk musuh - musuhnya , dan mungkin tidak akan dibuat tepat sampai sekarang. Namun, hati penolong bercabang mendapatkan darah yang terdeoksigenasi dari badan dan menyedutnya melalui kedua insang dan kembali ke jantung asas. Pada masa yang sama jantung asas menjadikan aliran darah mengalir ke organ.

Adakah tepat untuk mengatakan bahawa anda agak bingung ketika ini?

Yang lebih asasnya: Tidak ada hati, tidak laju, tidak ada sotong

Gurita akan memburukkan lagi perenang lumba jarak jauh!

Berjalan dengan dua tangannya jauh lebih mudah untuk sotong. Pada ketika berenang, jantung asas ditutup dan oleh itu gurita cepat kering. Nasib baik gurita tidak boleh dilarikan ke ER . Apabila gurita menggunakan kaki lengannya sekali lagi, jantung asas kembali aktif.

Sekiranya anda akhirnya mempunyai gurita peliharaan, lebih baik lakukan apa sahaja untuk tidak mengejutkannya lagi dan lagi dengan mengetuk kaca akuarium. Menurut pakar, jantung asas dapat berfikir dua atau dua ketika gurita menjadi cemas.

Lebih Banyak Hati, Lebih Banyak Cinta?

Walaupun tidak ada bukti logik seperti itu, kami tidak menginginkan apa-apa selain daripada membayangkan bahawa kerana gurita adalah binatang yang menakjubkan, masuk akal jika memiliki tiga hati akan membiarkannya dihargai dengan lebih bersemangat dan tidak begitu hebat .

Soalan Lazim

berikut adalah beberapa soalan yang sering diajukan berkaitan dengan artikel berapa banyak hati yang ada pada seekor Octopus:

1. Adakah sotong mempunyai 4 hati?

Gurita mempunyai tiga hati, yang merupakan hasil dari memiliki bangsawan. Kedua-dua hati mereka menghirup darah melalui insang, di mana ia mendapat oksigen. A hea fokus rt kemudian, pada ketika itu mengalir darah beroksigen untuk baki badan untuk memberi tenaga kepada organ-organ dan otot.

2. Adakah sotong mempunyai 4 hati?

Tidak, Gurita mempunyai tiga hati, yang sepenuhnya takdir mempunyai darah biru. Dua jantung periferal mereka mengepam darah melalui insang, saluran di mana ia mengambil oksigen. Jantung pusat kemudian mengedarkan darah beroksigen ke seluruh bahagian tubuh yang tersisa untuk membekalkan tenaga untuk organ dan otot periferal.

3. Adakah Octopus mempunyai tiga otak?

Gurita mempunyai bangsawan, tiga hati dan otak yang dibentuk donat. Walau bagaimanapun, ini bukan perkara yang paling biasa mengenai mereka! Terkenal dengan penampilan luar biasa mereka dan pengetahuan yang luar biasa, gurita terus menemui ciri, kapasiti dan tingkah laku yang mengejutkan

4. Haiwan apa yang mempunyai 8 hati?

Penjelasan: Pada masa ini, tidak ada haiwan dengan ukuran hati. Namun, Barosaurus adalah dinosaur besar yang memerlukan 8 hati untuk mengalirkan darah ke kepalanya. Pada masa ini, jumlah hati yang paling ekstrem adalah 3 dan mereka mempunyai tempat dengan Gurita.

5. Adakah sotong mempunyai 8 hati?

Gurita Pasifik besar mempunyai tiga hati, sembilan otak dan tidak masuk akal, menjadikan kenyataan serupa dengan fiksyen. Otak fokus memegang sistem deria. Begitu juga, terdapat sedikit otak di setiap lapan anggota badan mereka - awan sel saraf yang dikatakan oleh para sarjana perkembangannya. Daripada hanya dua hati menyedot darah ke insang.

6. Mengapakah sotong mempunyai 9 otak?

Gurita memiliki 9 otak dengan alasan bahawa, walaupun otak fokus, setiap satu dari 8 lengan memiliki otak kecil yang memungkinkannya bertindak bebas. Gurita mempunyai bangsawan sejak mereka menyesuaikan diri dengan air oksigen rendah yang sejuk dengan menggunakan hemosianin, protein kaya tembaga.

Kesimpulannya

apa yang anda fikir Octopus membawa Hemocyanin dalam darah mereka? Nah, Octopus adalah makhluk laut yang mempunyai anggota badan besar yang cukup panjang untuk membawa otak di dalamnya.

Mereka membawa Hemosianin sehingga mereka dapat mengedarkan Oksigen di dalam badan mereka. Untuk menemani mereka mempunyai 3 hati dan untuk menjaga peraturan tersebut, mereka juga memiliki 9 hati.

Artikel berkaitan

Berapa Banyak Hati Yang Ada Di Dalam Kad )

Pengenalan

Gurita mempunyai tiga hati, yang sebahagiannya disebabkan oleh darah biru mereka. Darah dipam ke insang, di mana ia mengumpulkan oksigen, oleh dua jantung periferalnya. Darah beroksigen kemudiannya diedarkan ke seluruh badan, memberikan tenaga kepada organ dan otot. Cephalopods, yang secara harfiah berarti "kaki kepala," menggambarkan anatomi gurita terpotong. Gurita mempunyai tiga hati: dua yang mengalirkan darah melalui insang, dan satu yang mengepam darah ke seluruh aliran darah badan. Ia juga mempunyai mata yang dirancang dengan baik dan direka dengan baik. Ia adalah salah satu invertebrata terbesar, terpantas, dan pintar di planet ini.

Haiwan Laut Pintar

Bermain permainan adalah salah satu contoh yang menunjukkan betapa cerdiknya haiwan laut ini. Octopus (gurita jamak; lihat varian di bawah) adalah moluska bertubuh lembut dan berkaki lapan yang tergolong dalam urutan Octopod. Sotong, sotong, dan naticoid adalah semua anggota kelas Cephalopodan, yang merangkumi lebih dari 300 spesies. Gurita simetri secara dua hala, mempunyai dua mata dan mulut paruh di titik tengah lapan anggota badan, sama dengan cephalopod yang lain.

Kesimpulannya

Gurita, yang lama menjadi sumber inspirasi untuk raksasa, mendapatkan penampilan baru dalam buku baru yang menyelidiki kehidupan misteri makhluk. Gurita adalah sejenis sotong yang boleh didapati di (Foto oleh Albert Koki melalui Wikimedia Commons). Rachel Newer menyumbang kepada artikel ini. Tubuh kita digerakkan oleh satu jantung kuat yang mengepam darah ke seluruh badan kita.

Matlamat

Majoriti mamalia dan haiwan mempunyai jantung tunggal yang mengepam oksigen dan nutrien ke seluruh badan mereka. Hati tunggal ini mungkin tidak semua terlihat atau berfungsi sama, namun semuanya mencapai tujuan yang sama. Sekarang berjumpa dengan cephalopods, yang merangkumi sotong, sotong, dan sotong (yang juga merupakan naticoid, tetapi kita akan sampai kemudian).

Gurita Mempunyai Cephalopod

Gurita, cephalopoda yang cerdas namun aneh, seolah-olah merangkumi segala yang menakutkan dan pelik tentang laut - anggapan tentang mereka membuat saya merasa tidak selesa.

Soalan Lazim

S: Mengapa Octopus mempunyai 3 Hati, 9 Otak, dan Darah Biru? Pengisap Pintar?

S: Bilakah Anda Mempunyai 9 Otak? Apakah 8 Yang Mereka Lakukan?

S: Perhatikan Lengan Anda untuk Mencari Makanan?

S: Adakah Anda Menemui Gurita Menarik?

Q: Bolehkah Octopus Membunuh Anda?

S: Mengapa Anda Perlu 3 Hati? Gurita mungkin bertanya, bagaimana manusia dapat menguruskan hanya dengan satu hati?

Gurita mempunyai tiga hati, sembilan otak, dan darah biru. Penyedut Bodoh! Octopus Makhluk Menarik oleh Jaehn Laffite on Unsplashed, ditulis oleh George Stanchion. Minat saya belajar tentang makhluk unik, dan salah satu perkara paling mengagumkan yang saya temui ialah sotong. Tajuk artikel ini mengatakan semuanya: haiwan ini SANGAT MENARIK, harapkan pemikiran anda ditolak ke lapan arah yang berbeza. Gurita mempunyai tiga hati, dua daripadanya mengepam darah ke insang dan satu daripadanya mengedarkan darah ke seluruh badan. Gurita mempunyai sembilan otak kerana masing-masing lapan lengannya mempunyai otak mini yang membolehkan mereka bertindak secara bebas.

Berapakah jumlah hati yang ada pada sotong? Gurita mempunyai tiga hati. Gurita adalah moluska bertubuh lembut dan berkaki lapan yang tergolong dalam urutan Octopoda . Sotong, sotong, dan nautiloid adalah semua anggota kelas Cephalopoda , termasuk lebih dari 300 spesies . Gurita simetris secara dua hala, mempunyai dua mata dan mulut paruh di titik tengah lapan anggota badan, sama dengan cephalopod yang lain.

:round_pushpin: Fungsi tiga hati sotong

Gurita mempunyai tiga hati, yang sebahagiannya disebabkan oleh darah biru mereka. Darah dipam ke insang, di mana ia mengambil oksigen, oleh dua jantung periferalnya. Darah beroksigen kemudiannya diedarkan ke seluruh badan , memberikan tenaga kepada organ dan otot.

Cephalopods, yang bermaksud " kaki kepala ", menggambarkan anatomi gurita terpotong. Seperti tiga anggota kumpulan lain - cumi-cumi, sotong, dan nautilus - mempunyai darah biru , yang mengangkut oksigen melalui protein yang kaya dengan tembaga. Ini menjelaskan mengapa mereka memerlukan tiga hati.

Hemoglobin protein berasaskan zat besi, yang diangkut dalam sel darah merah , memberi warna pada darah manusia. Cephalopod menggunakan hemocyanin , protein berasaskan tembaga yang jauh lebih besar dan beredar di dalam plasma darah. Haemocyanin kurang berkesan daripada hemoglobin dalam mengikat oksigen .

Gurita, sebaliknya, mengimbangi ini dengan memiliki tiga hati: dua hati " bercabang " yang menerima darah yang terdeoksigenasi dari seluruh badan dan mengepamnya melalui insang, dan satu jantung " sistemik " yang mengambil darah kaya oksigen, meningkat tekanannya dan mengedarkannya ke seluruh bahagian badan.

Cephalopods lain menyediakan bukti bahawa tiga jantung sistem diperlukan untuk menjana sotong 'sibuk gaya hidup . Nautilus, yang lebih pasif dan hemat tenaga daripada yang lain, adalah satu-satunya ahli kumpulan yang tidak mempunyai kelainan anatomi ini.

Tambahan pula, sistem neurologi gurita yang besar bergantung pada peredaran darah beroksigen yang mencukupi. Gurita mempunyai sembilan otak , termasuk satu di tengah antara mata mereka dan satu di setiap anggota badan. Tisu otak jenis ini terkenal kerana memerlukan banyak tenaga.

Gurita, seperti manusia, memerlukan oksigen untuk membakar otot mereka. Merayap ke dasar laut adalah bentuk pergerakan utama mereka. Mereka juga dapat berenang dengan kecepatan yang luar biasa, didorong oleh jet air yang ditembakkan dari tiub yang dikenali sebagai siphon. Tetapi ketika mereka berenang , jantung sistemik tidak berdegup. Oleh itu mereka cepat letih.

:writing_hand: Ringkasan

Berapakah bilangan hati yang ada pada sotong? Gurita mempunyai tiga hati . Gurita mempunyai darah biru. Tiga hati sangat penting untuk membekalkan tenaga dan darah yang mencukupi untuk otot gurita yang besar.

:round_pushpin: Tingkah laku dan ekologi sotong

Beberapa perkara penting mengenai sotong diberikan di bawah:

:arrow_right: Memberi makan

Hampir semua gurita adalah pemangsa ; gurita yang tinggal di bahagian bawah memakan krustasea, cacing polychaete, dan moluska lain seperti kulit telur dan kerang, sementara gurita laut terbuka memakan udang, ikan , dan cephalopoda lain. Gurita Pasifik raksasa memakan moluska bivalve seperti Clinocardium nuttallii, kerang, dan kerang, serta krustasea.

Biasanya, gurita bentik merangkak di antara batu dan terasa melalui celah-celah. Makhluk itu dapat merampas mangsa dengan tangannya dan membawanya ke mulutnya , dengan penyedut menghalangnya. Struktur jaring dapat menangkap haiwan kecil sepenuhnya.

Gurita umumnya menyuntikkan air liur yang melumpuhkan ke dalam krustasea sebelum memotongnya dengan paruhnya. Gurita memakan moluska dengan cengkerang dengan menolak injap terbuka atau menggali lubang di badan untuk memperkenalkan racun saraf.

:arrow_right: Pergerakan

Gurita kebanyakan bergerak dengan merangkak dengan perlahan, dengan berenang terlebih dahulu. Mod mobiliti terpantas mereka adalah penggerak jet atau berenang ke belakang, diikuti dengan berenang dan merangkak. Mereka merangkak di permukaan padat atau lembut apabila tidak tergesa-gesa.

Beberapa lengan diregangkan ke depan, beberapa penyedut menempel pada substrat, dan haiwan menggunakan otot lengan penuh kekuatannya untuk mengangkut dirinya ke depan, sementara komponen lain mungkin mendorong dan bukannya menarik. Senjata lain bergerak ke depan untuk meniru operasi serupa ketika kemajuan dibuat dan penghisap awal melepaskan. Denyut jantung berlipat ganda semasa merangkak, dan haiwan memerlukan sepuluh hingga lima belas minit untuk pulih dari aktiviti yang sangat sedikit.

:arrow_right: Kepintaran

Gurita adalah makhluk yang sangat pintar . Eksperimen dengan labirin dan penyelesaian masalah telah menunjukkan petunjuk sistem memori yang mampu menyimpan memori jangka pendek dan jangka panjang . Tidak jelas peranan peranan pembelajaran dalam tingkah laku gurita dewasa.

Gurita dewasa tidak memberi penjagaan orang tua kepada gurita muda mereka selain merawat telurnya hingga gurita muda menetas. Oleh itu gurita muda tidak belajar apa-apa dari mereka. Gurita mudah diajar untuk membezakan antara bentuk dan corak yang berbeza dalam ujian makmal. Walaupun kebenaran kajian-kajian ini dipertikaikan, kajian-kajian tersebut didapati dapat mempraktikkan pembelajaran secara jeli.

Gurita juga dilihat terlibat dalam apa yang dicirikan sebagai " bermain ", di mana mereka terus-menerus melepaskan botol atau mainan ke aliran melingkar di tangki mereka dan kemudian menangkapnya. Gurita sering melarikan diri dari tangki mereka , kadang-kadang ke akuarium lain, dalam mencari makanan. Sotong gurita mengumpulkan kulit kelapa yang dibuang dan menggunakannya untuk membina rumah, menunjukkan penggunaan alat.

:writing_hand: Ringkasan

Gurita adalah pemangsa. Mereka menangkap mangsa dengan tangan mereka. Mereka juga melumpuhkan air liur untuk melumpuhkan mangsanya. Mereka bergerak lebih pantas dengan mod yang disebut jet propulsion. Mereka cemerlang.

:round_pushpin: Soalan Lazim (Soalan Lazim)

Orang biasanya mengajukan banyak pertanyaan mengenai “ berapa banyak hati yang ada pada gurita? ", Beberapa di antaranya diberikan di bawah:

:one: Mengapa gurita betina memakan pasangannya?

Setiap gurita lelaki ingin berkahwin dan menyebarkan gen ke generasi seterusnya. Masalahnya ialah gurita betina biasanya lebih gergasi dan lebih lapar daripada gurita jantan, jadi selalu ada kemungkinan bahawa bukannya mengawan, dia akan mencekik dan memakannya.

:two: Mengapa gurita betina mati setelah menetas telur?

Sekitar telur mereka menetas , gurita betina mati. Sotong dengan pengeluaran telur yang tidak mencukupi akan kehilangan kecergasan pembiakan . Dia akan hidup sebentar setelah telurnya menetas , tetapi dia akan mati tidak lama kemudian, dan dia akan mempunyai lebih sedikit keturunan daripada yang dia dapat.

:three: Adakah sotong hidup lebih lama jika tidak mengawan?

Gurita biasa, misalnya, dapat hidup hanya dua tahun , sedangkan gurita raksasa dapat hidup hingga lima tahun jika tidak kawin . Di alam liar, gurita Pasifik yang luas dapat hidup selama tiga hingga lima tahun.

:four: Berapakah bilangan telur yang dihasilkan oleh sotong betina?

Sepanjang fasa pembiakan satu hingga dua minggu , gurita betina yang dikenali sebagai ayam dapat menghasilkan 100,000 telur . Selama beberapa minggu, ibu melindungi telur lut di gua sotong.

:round_pushpin: Kesimpulannya

Berapakah jumlah hati yang ada pada sotong? Gurita mempunyai tiga hati yang diperlukan untuk menyediakan darah dan tenaga yang cukup untuk berfungsi dengan baik. Mereka adalah pemangsa. Mereka menggunakan air liur yang melumpuhkan untuk menangkap mangsanya. Mereka cemerlang.

Gurita terus mengejutkan kami - berikut adalah lapan contoh bagaimana

Gurita mempunyai darah biru, tiga hati, dan otak yang berbentuk seperti donat. Tetapi itu bukan aspek yang paling unik dari mereka! Gurita terkenal dengan penampilan asing dan kecerdasannya yang luar biasa, dan mereka terus menunjukkan ciri, bakat, dan tingkah laku yang luar biasa.

1. Lebih daripada satu otak

Fakta bahawa gurita mempunyai lapan anggota badan sudah terkenal. Namun, adakah anda menyedari bahawa setiap lengan mempunyai 'otak mini' sendiri? Lebih banyak maklumat boleh didapati dari Jon Ablett, kurator koleksi cephalopod Muzium (yang merangkumi gurita). Gurita dapat melakukan aktiviti dengan lengan mereka dengan lebih pantas dan berkesan kerana konfigurasi ini. Selanjutnya, sementara setiap anggota badan dapat berfungsi secara bebas - merasakan, menyentuh, dan bergerak tanpa diarahkan - otak yang terpusat juga dapat melakukan kawalan dari atas ke bawah. Pada tahun 2011, para penyelidik melakukan eksperimen untuk melihat apakah seekor sotong dapat belajar menggerakkan salah satu tangannya melalui labirin untuk mendapatkan makanan. Labirin itu dibuat untuk memaksa lengan meninggalkan air, mencegahnya menggunakan sensor kimianya untuk mencari makanan. Sotong dapat melihat makanan kerana dindingnya lutsinar. Sebilangan besar gurita akhirnya berjaya mengarahkan lengan mereka ke makanan.

2. Serius pandai

Para saintis menggunakan ukuran otak haiwan dibandingkan dengan tubuhnya untuk mengira kecerdasannya kerana ia menunjukkan berapa banyak haiwan itu 'menghabiskan' di otaknya. Ini bukan metrik yang sempurna kerana faktor lain seperti lipatan otak juga berperanan, tetapi haiwan yang lebih pintar mempunyai nisbah otak-ke-badan yang lebih besar. Nisbah otak-ke-badan gurita adalah yang tertinggi dari mana-mana makhluk. Ia juga lebih besar daripada banyak vertebrata, walaupun tidak sebesar mamalia. Gurita mempunyai bilangan neuron yang sama dengan anjing, dengan sekitar 500 juta gurita biasa (Octopus vulgaris). Ia mempunyai dua pertiga dari badannya di lengannya. Selebihnya disimpan di otak berbentuk donat. Di dasar laut, sotong ini tersangkut ke dalam botol yang pecah. Ada juga anekdot menarik mengenai kekuatan dan kegilaan gurita. "Saya teringat membaca tentang makmal di mana semua ikan hilang dari akuarium mereka," ingat Jon. 'Kru membuat kamera video kecil dan mendapati bahawa salah satu gurita keluar dari tangki, pergi ke tangki lain, membukanya, memakan ikan, menutup penutup, kembali ke tangki sendiri, dan menyembunyikan bukti . ' Tingkah laku licik dan penyelesaian masalah yang inventif telah diperhatikan di alam liar. Sementara itu, ketika mencari makan malam, gurita bergaris Pasifik yang lebih besar menggunakan taktik menakutkan. Ia menghampiri korbannya, seperti udang, dengan tenang dan mengetuknya di bahu. Udang yang terkejut biasanya melarikan diri dari lengan yang menyentuhnya dan menjerat ke genggaman gurita yang sedang menunggu. Mempunyai tujuh lengan tambahan berguna. Dalam video ini dari University of California, Berkeley, anda dapat melihat pendekatan memburu unik ini dalam tindakan.

3. Mereka boleh menggunakan alat

Penggunaan alat jarang terjadi di kerajaan binatang, dan kita biasanya menghubungkannya dengan kera, monyet, lumba-lumba, dan beberapa burung (terutama burung gagak dan burung beo). Ini adalah petunjuk kemampuan belajar yang baik. Hanya gurita dan beberapa serangga yang diketahui menggunakan alat di kalangan invertebrata. "Di alam liar, gurita ditunjukkan untuk membangun sarang kecil dan menggunakan batu untuk membuat semacam perisai untuk melindungi pintu masuk," jelas Jon. "Selain menyelesaikan tugas menggunakan alat untuk mendapatkan ganjaran makanan di makmal, gurita ditunjukkan untuk membangun sarang kecil dan menggunakan batu untuk membuat semacam perisai untuk melindungi pintu masuk." Mereka menumpuk apa sahaja yang dapat mereka temukan, termasuk batu, cengkerang yang pecah, dan juga kaca dan penutup botol yang hancur. Tentakel dibawa oleh individu kecil dari gurita selimut biasa (Tremoctopus violaceus). Gurita vena (Amphioctopus marginatus) telah merancang kaedah baru untuk mengumpulkan kelapa dan kerang laut dari dasar laut. Setelah menggali cengkerang, gurita mencucinya dengan jet air. Mereka kemudian mengangkut mereka ke tempat lain di mana mereka didirikan ke tempat perlindungan. Perjalanan di dasar laut dengan cengkerang di bawah badan mereka mengakibatkan jalan kaki yang perlahan dan tidak stabil. Gurita lebih rentan terhadap pemangsa akibatnya, tetapi nampaknya mereka siap untuk mengambil bahaya jangka pendek sebagai pertukaran untuk keselamatan di masa depan. Para saintis yang mendapati tingkah laku tersebut menyatakan bahawa ini, bersama dengan fakta bahawa cengkerang digerakkan, inilah yang menyebabkan tingkah laku tersebut.

4. Keupayaan mengenali orang (dan memilih mereka!)

Gurita mempunyai lobus optik yang besar, yang merupakan kawasan otak yang didedikasikan untuk penglihatan, menunjukkan bahawa sangat penting bagi cara hidup mereka. "Gurita nampaknya dapat mengenali individu dari spesies lain, termasuk wajah manusia," kata Jon. Ini bukan tingkah laku satu-of-a-kind; mamalia dan burung lain melakukannya juga, tetapi tidak biasa. ' Gurita yang ditawan di University of Otago di New Zealand nampaknya tidak menyukai salah seorang pekerja, menurut Scientific American. Gurita itu mengalirkan air ke arahnya setiap kali dia melewati tangki. Sekiranya sotong menarik perhatian anda, anda pasti berharap ia menyukai anda. Damsea / Shutterstock.com Ahli biologi Seattle Aquarium membuat percubaan untuk menguji kemampuan mengenali gurita Pasifik yang besar. Seorang individu memberi makan sekumpulan gurita secara berkala selama dua minggu, sementara seorang lagi membelai mereka dengan sebatang kayu yang kemas. Gurita memberi tindak balas yang berbeza terhadap penjaga 'baik' dan 'bererti' pada akhir eksperimen, menunjukkan bahawa gurita dapat membezakan antara mereka sambil memakai seragam yang sama.

5. Masa seksi yang tidak biasa

Banyak gurita lelaki kekurangan alat kelamin luaran dan sebaliknya memberikan sperma mereka kepada wanita menggunakan lengan yang diubahsuai yang disebut hectocotylus. "Kemunculan hectocotylus berbeza antara spesies," jelas Jon. Beberapa menyerupai jarum suntik, sementara yang lain menyerupai sudu, dan yang lain menyerupai rak roti kecil, menurut gurita Atlantik Utara (Bathypolypus arcticus). Menurut Jon, setiap spesies mempunyai teknik yang agak berbeza. "Gurita jantan di argonauts, kadang-kadang dikenal sebagai nautilus kertas, melangkah lebih jauh dalam percubaannya untuk berkembang biak, meninggalkan pertunjukan seksualnya di gurita wanita ketika dia pergi." Permainan berakhir setelah lelaki menyerahkan sperma.

6. Ibu yang berkorban diri

Walaupun bagi ibu gurita, hidup tidak mudah. Mereka benar-benar menyerahkan hidup mereka untuk anak-anak mereka. "Betina dari beberapa spesies gurita menunjukkan penjagaan orang tua," kata Jon. "Mereka melindungi telur mereka dari pemangsa dengan mengibaskan air di atasnya untuk mengoksigenkannya." Mereka terus bertindak sedemikian sehingga telur menetas. Ia boleh bertahan hingga tiga bulan pada spesies perairan cetek, tetapi gurita tertentu merawatnya secara ekstrem. Graneledone boreopacifica telah dinobatkan sebagai "ibu tahun ini." Gurita laut dalam ini dilihat merembeskan telurnya selama 53 bulan, atau hampir empat tahun. Ini adalah tempoh pembuahan paling lama di dunia untuk haiwan mana pun. Para penyelidik tidak pernah memerhatikan bahawa betina meninggalkan telurnya atau memakan apa-apa, bahkan tidak ■■■■■ atau udang yang menjelajah dekat, selama 18 menyelam mereka ke kedalaman Monterey Canyon, California. Sebaliknya, para penyelidik melihat wanita itu menurunkan berat badan, kulitnya menjadi longgar dan pucat, dan matanya menjadi kabur. Pengorbanan diri yang luar biasa memungkinkan anak-anaknya mencapai tahap perkembangan yang lebih maju. Anak buah G. boreopacifica serupa dengannya.

7. Penyamaran dan teknik melarikan diri yang licik

Gurita mungkin adalah seniman penyamaran terbaik di planet ini. "Ribuan sel khusus di bawah kulitnya yang disebut kromatofor membantu mereka berubah warna dalam sekejap," tambah Jon. Mereka juga mempunyai papilli, yang merupakan bahagian kulit yang kecil sehingga dapat memanjang atau menarik kembali untuk mengubah tekstur kulit mereka agar sesuai dengan lingkungan. ' Gurita boleh mengubah warnanya dan juga tekstur kulitnya. Penyelidik baru-baru ini telah membina kulit sintetik yang mereplikasi fungsi dan reka bentuk papillae, menghasilkan bahan regangan yang dapat diprogram untuk beralih ke corak 3D, yang diilhami oleh kemampuan penyamaran gurita luar biasa (dan sotong). Gurita tiruan mungkin yang paling menakjubkan dari semua penyembunyikan diri (Thaumoctopus mimicus). Gurita ini, yang ditemukan pada tahun 1998 di Indonesia, tidak meniru batu, karang, atau rumput laut di sekitarnya seperti gurita lain, tetapi meniru spesies lain yang dielakkan oleh pemangsa. Ia menyusun dirinya dengan memutar tubuhnya.

8. Pembina bandar

Gurita biasanya makhluk antisosial, dengan hanya beberapa pengecualian yang diketahui. Di Jervis Bay, Australia, para saintis menemui penemuan yang tidak dijangka pada tahun 2012: gurita suram yang dikatakan kesepian (Octopus tetricus) sebenarnya membina bandar-bandar bawah laut. Singkapan batu dan timbunan cengkerang dari kerang dan kerang yang dimakan oleh gurita digunakan untuk membuat sarang. Octopolis, seperti yang dijuluki, dan Octlantis, komuniti gurita kedua yang bersebelahan dieksplorasi pada tahun 2017, mempunyai ukuran populasi yang tidak cukup sesuai dengan standard London, dengan hanya sekitar 15 penduduk. Walau bagaimanapun, mereka jauh lebih tinggi daripada yang diharapkan oleh para saintis berdasarkan reputasi tunggal O. tetricus.

mengapa sotong mempunyai darah biru?

Adakah anda masih bingung mengapa darah gurita berwarna biru dan fungsi ketiga hati? Darah gurita berwarna biru kerana protein hemosianin, yang mengangkut oksigen ke seluruh badan, mengandungi tembaga dan bukan zat besi, seperti yang dilakukan oleh hemoglobin kita sendiri. Dalam lingkungan dingin dan rendah oksigen, protein berasaskan tembaga lebih efisien dalam memindahkan molekul oksigen, menjadikannya sempurna untuk hidup di lautan. Apabila darah haiwan (disebut haemolymph in invertebrata) terdeoksigenasi - sebagai contoh, ketika ia mati - ia akan kehilangan warna biru dan sebaliknya menjadi telus. Ketiga-tiga hati gurita memainkan peranan yang sedikit berbeza. Satu jantung mengepam darah ke seluruh badan, sementara dua yang lain mengepam oksigen.

Soalan Lazim

Haiwan apa yang mempunyai 8 hati?

Penjelasan: Pada masa ini tidak ada haiwan dengan begitu banyak hati. Walau bagaimanapun, Barosaurus adalah dinosaur besar dengan lapan hati untuk memastikan darah mengalir ke kepalanya. Octopus kini mempunyai jumlah hati maksimum, iaitu tiga.

Mengapa sotong mempunyai 9 otak?

Hasil gambar untuk berapa banyak hati yang terdapat pada sotong

Gurita mempunyai sembilan otak kerana, selain otak primer, masing-masing lapan lengannya memiliki otak mini sendiri yang memungkinkannya berfungsi secara bebas. Gurita mempunyai darah biru kerana mereka menggunakan hemosianin, protein yang kaya dengan tembaga, untuk menyesuaikan diri dengan air yang rendah oksigen.

Adakah sotong mempunyai 8 hati?

Ketiga hati, sembilan otak, dan darah biru gurita Pasifik yang besar menjadikan kenyataan lebih aneh daripada fiksyen. Sistem saraf dikawal oleh otak pusat. Selain itu, setiap lapan lengannya mempunyai otak mini - kumpulan sel saraf yang dipercayai oleh penyelidik mengatur pergerakan. Darah dipam ke insang oleh dua hati.

Adakah semua sotong mempunyai tiga hati?

Hasil gambar untuk berapa banyak hati yang terdapat pada sotong

Fakta bahawa gurita mempunyai tiga hati disebabkan oleh darah biru mereka. Darah dipam ke insang, di mana ia mengumpulkan oksigen, oleh dua jantung periferalnya. Darah beroksigen kemudiannya diedarkan ke seluruh badan, memberikan tenaga kepada organ dan otot.

Kesimpulannya

Gurita suram (Octopus tetricus) mengintai di sarang. Seperti yang kita semua ketahui, kehidupan bandar mempunyai kelebihan dan kekurangannya. Pencerobohan, pengejaran, dan bahkan pengusiran sarang telah dilihat di antara gurita Octlantis. Para penyelidik mengatakan bahawa mereka tidak pasti apa kelebihan hidup dalam komuniti berpenduduk padat untuk gurita ini, tetapi ia mungkin menjadi persoalan keperluan, memandangkan kekurangan lokasi sarang di persekitaran yang rata dan tanpa ciri.

Berapakah jumlah hati yang ada pada sotong? Gurita mempunyai 3 hati, yang sebahagiannya disebabkan oleh darah biru mereka. Darah dipam ke insang, di mana ia mengambil oksigen, oleh dua jantung periferalnya. Darah beroksigen kemudiannya diedarkan ke seluruh bahagian tubuh, memberikan tenaga kepada organ dan otot. Gurita, yang bermaksud " " kaki kepala, " menggambarkan anatomi gurita terpotong. Mereka, seperti tiga anggota kumpulan lain - cumi-cumi, sotong, dan nautilus - mempunyai darah biru, yang mengangkut oksigen melalui protein kaya tembaga. Ini menjelaskan mengapa mereka menginginkan tiga hati tersebut.Hemoglobin protein berasaskan zat besi, yang diangkut dalam sel darah merah, memberi warna pada darah manusia.Cephalopod menggunakan hemocyanin, protein berasaskan tembaga yang jauh lebih besar dan beredar di aliran darah.

Taburan dan Kitaran Hidup Gurita

Gurita boleh dijumpai di pelbagai persekitaran air . Batu karang dan dasar laut adalah dua contoh. Beberapa gurita hidup di kedalaman dasar laut, sementara yang lain tinggal di zon intertidal. Tidak ada spesies gurita yang dapat dijumpai di air tawar. Mereka menggunakan pelbagai kaedah untuk melindungi diri daripada pemangsa . Mereka mungkin menggunakan pelepasan dakwat, penyamaran, atau cuba melepaskan diri dan menyembunyikan dengan cepat. Kecuali Octopus yang berwarna biru, gurita beracun tetapi tidak berbahaya bagi manusia. Kecuali ketika mereka mengawan, kebanyakan spesies gurita hidup sepi.

Gurita adalah pemangsa haiwan yang memakan pelbagai spesies laut dalam yang lebih kecil. Mereka sangat pintar , sehingga manusia tidak memahami sepenuhnya. Mereka dilihat menyelesaikan masalah labirin, menunjukkan bahawa mereka mempunyai antara muka memori. Mereka juga boleh diajar untuk membezakan antara pelbagai bentuk dan corak .

Mereka berkembang dengan pesat dan mempunyai jangka hayat yang terhad. Octopus maskulin mati setelah mengawan, sementara Octopus betina mati setelah telur menetas. Beberapa spesies gurita mempunyai jangka hayat enam bulan, sementara spesies gurita paling lama mempunyai jangka hayat lima tahun.

Gurita boleh dijumpai di pelbagai habitat di seberang lautan. Kecuali gurita cincin biru, semuanya beracun tetapi tidak berbahaya bagi manusia. Tidak ada spesies gurita yang hidup di air tawar. Kecuali ketika mereka berkawan, gurita adalah makhluk kesepian.

Peredaran Darah di Gurita

Cephalopods adalah satu-satunya anggota filum Moluska dengan sistem peredaran tertutup. Berbeza dengan serangga, udang, dan moluska lain, dengan sistem peredaran terbuka, serangga, udang, dan moluska lain memiliki sistem peredaran tertutup di mana semua darah atau hemolimus memandikan semua tisu.

Tugas yang berbeza dilakukan oleh hati tiga dalam peredaran gurita. Hati bercabang, juga dikenal sebagai hati insang, terletak di dekat setiap insang. Semua struktur ini terdapat di mantel cephalopod, struktur otot yang terletak di bawah kepala. Organ lain, termasuk kelenjar pencernaan dan pembiakan, juga ditempatkan di mantel.

Aliran darah ke tiga hati tidak jarang berlaku. Jantung sistemik menerima darah yang terdeoksigenasi dari tubuh manusia. Darah ini dialihkan ke ruang cabang oleh jantung sistemik. Darah kemudian dioksigenkan oleh jantung cabang, yang menyampaikannya ke urat di insang. Akibatnya, kitaran berterusan.

Sebilangan besar mamalia mempunyai mekanisme yang serupa, tetapi bukannya dua jantung tambahan, plasma dihantar terus ke insang atau paru-paru untuk mendapatkan oksigen. Ada kemungkinan bahawa cephalopod menggunakan jalur tiga jantung daripada jalan lurus kerana darahnya.

Gurita mempunyai tiga hati kerana satu alasan.

Cephalopod mempunyai tiga hati yang semuanya bekerja sama untuk memastikannya tetap hidup. Bukankah itu luar biasa? Lalu mengapa mereka mempunyai hati tiga, dan juga mereka memerlukan ketiga - kita manusia kelihatan baik-baik saja dengan tidak seperti manusia dan haiwan, gurita memerlukan tiga hati, jadi hemosianin logam dalam darah mereka menebal darah, memerlukan hati tekanan yang lebih besar mengepam darah ke dalam dan keluar dari insang mereka dan ke seluruh badan mereka.

Walaupun tiga hati gurita diperlukan untuk mengedarkan udara melalui insang dan ke seluruh tubuhnya, semuanya tidak berfungsi dengan cara yang sama.

Dua dari hati gurita, yang dikenali sebagai jantung bercabang, terdapat di dekat setiap insang gurita. Mereka mengedarkan darah melalui insang gurita. Darah beroksigen kemudiannya dipam melalui bahagian badan yang lain oleh jantung ketiga (juga dikenali sebagai jantung sistemik).

Ringkasan:

Walaupun sotong dengan dua hati akan kurang aktif, ia akan hidup. Sekiranya jantung peredaran gurita, yang bergerak melalui aliran darah , gagal, ia berkesan berhenti berfungsi. Sekiranya sotong kehilangan kedua hati, ia akan mati; ia hanya dapat bertahan dengan satu.

Adakah benar bahawa sotong memerlukan ketiga hati untuk hidup?

Jantung gurita mempunyai tiga ruang , yang masing-masing sangat penting. Setiap hati Octopus bukan sandaran atau hati cadangan. Ketiga-tiga hati benar-benar mengedarkan darah melalui insang dan ke seluruh badan pada masa yang sama.

Apa pun, Octopus sebenarnya tidak memerlukan ketiga-tiga hati untuk hidup. Ia boleh berfungsi tanpa ketiga-tiga hati yang lain.

Adakah Kemungkinan Gurita Mempunyai Dua Hati?

Berapakah jumlah maksimum hati yang boleh hidup sotong? Adakah mungkin sotong hidup jika salah satu hatinya gagal? Penyelesaiannya bergantung pada hati tiga mana yang tidak berfungsi. Gurita akan hidup dengan dua hati jika salah satu hati "bercabang" ini berhenti berfungsi.

Sebilangan individu tidak setuju, percaya bahawa kerana seekor gurita mempunyai dua hati ke darah yang mengalir melalui insangnya , setelah seseorang jatuh, Octopus tidak akan mempunyai cukup darah yang membawa oksigen dan akan mati.

Ini tidak selalu berlaku. Perlu diingat bahawa Gurita memiliki satu jantung di bawah masing-masing dua insang, yang mengepam darah melalui mereka. Kedua insang berfungsi sama dengan paru-paru manusia, menyerap oksigen dari insang ketika darah mengalir melewatinya. Manusia boleh hidup dengan hanya satu paru-paru. Tambahkan fakta bahawa gurita mengambil oksigen melalui kulit nipisnya. Sebenarnya, gurita menerima 41% pengoksigenan dari kulit mereka semasa mereka tidur!

Walaupun cephalopod dengan dua hati akan kurang aktif daripada gurita biasa, ia akan hidup. Walau bagaimanapun, jika jantung sistemik Octopus, yang mengepam darah ke seluruh badan, gagal, ia berkesan berhenti berfungsi.

Adakah mungkin Octopus hidup dengan satu hati?

Itu sangat tidak mungkin. Ia telah menghancurkan kedua-dua hati anterior atau satu jantung anterior dan jantung utamanya setelah kehilangan dua dari tiga jantungnya. Gurita tidak dapat menerima darah melalui insang menjadi darah beroksigen jika kedua-dua jantung bercabang hilang.

Octopus mungkin sangat vaskularisasi melalui satu jantung dan mengoksigenkannya , tetapi ia tidak akan dapat mengepam darah ke bahagian tubuh jika satu ditambah jantung utama hilang. Sotong akan binasa jika kehilangan hati; ia tidak dapat bertahan dengan hanya satu.

Ringkasan:

Walaupun sotong dengan hati kembar akan kurang aktif, ia akan hidup. Sekiranya jantung sistemik Octopus, yang mengepam darah ke seluruh badan, gagal, ia tidak akan hadir secara berkesan. Sekiranya sotong kehilangan kedua hati, ia akan mati; ia hanya dapat bertahan dengan satu.

Octopus Anatomy adalah buku mengenai anatomi gurita.

Octopus adalah moluska bertubuh lembut dengan lapan lengan. Itu termasuk dalam kelas Cephalopoda, yang termasuk sotong , cumi-cumi, dan nautiloid. Ia mempunyai dua mata dan paruh, dan mulutnya berada di tengah-tengah lapan anggota badannya, seperti cephalopod yang lain. Semasa membincangkan sotong, kata "tentakel" sering digunakan. Namun, itu bukan kata yang tepat. Istilah "tentakel" merujuk pada makan tambahan, namun Gurita tidak makan dengan anggota badannya.

Gurita mempunyai tekstur halus yang dapat berubah bentuk di bawah air, memungkinkan mereka melewati ruang kecil. Lapan pelengkap mereka mengekori di belakang mereka ketika mereka berenang, dan mereka menggunakan sifon mereka untuk mendorong diri mereka ke hadapan dengan aliran air. Mereka juga mempunyai sistem neurologi yang kompleks dan penglihatan yang sangat baik. Gurita mempunyai tiga hati, di mana satu mengedarkan darah ke seluruh badan dan dua yang lain mengepam darah melalui insang.

Kerajaan: Animalia
Filum : Moluska
Kelas Cephalopoda
Subkelas : Coleoidea
tidak bertaraf : Neocoleoidea
Superorder : Octopodiformes
Pesanan : Octopod

SOALAN YANG BANYAK DITANYA:

Orang sering bertanya mengenai jumlah hati dalam sotong dengan mengemukakan soalan berikut:

1. Haiwan apa yang mempunyai lapan hati?

Tidak ada haiwan dengan hati yang begitu banyak. Namun, Barosaurus adalah dinosaur besar dengan lapan hati untuk memastikan darah mengalir hingga ke tengkoraknya. Octopus kini mempunyai jumlah hati maksimum, iaitu tiga.

2. Mengapakah sotong mempunyai sembilan otak?

Gurita mempunyai sembilan otak kerana masing-masing lapan anggota badannya mempunyai otak mini sendiri yang membolehkan mereka berfungsi secara bebas. Cephalopoda mempunyai darah biru sejak mereka menggunakan hemocyanin, protein kaya tembaga, untuk menyesuaikan diri dengan air beroksigen rendah dan sejuk.

3. Adakah benar bahawa sotong mempunyai lapan hati?

Ketiga hati , sembilan otak, dan darah biru gurita Pasifik yang sangat besar menjadikan kenyataan lebih aneh daripada fiksyen. Sistem saraf dikawal oleh otak pusat. Di samping itu, masing-masing dari lapan lengannya mempunyai otak kecil - kumpulan neuron yang dipercayai para saintis mengatur pergerakan.

4. Haiwan apa yang mempunyai sepuluh hati?

Gurita , yang sering dikenali sebagai gurita, adalah antara makhluk paling terkenal yang mempunyai banyak hati.

Kesimpulan:

Gurita mempunyai tiga hati: yang pertama mengepam darah ke seluruh badan, sementara yang kedua mengepam darah ke insang. Rias darah mereka yang unik kemungkinan besar menjadi penyebab perkakasan jantung mereka yang luar biasa.

Tidak seperti vertebrata, yang mempunyai haem kaya zat besi yang dimasukkan ke dalam sel darah, gurita mempunyai hemosianin kaya tembaga yang tersebar secara langsung di dalam darah mereka. Haemocyanin kurang berkesan sebagai pembawa oksigen daripada hemoglobin. Ketiga hati menyesuaikan diri dengan ini dengan mengawal tekanan darah pada tekanan yang lebih besar untuk mengikuti gaya hidup sibuk gurita.

Berapakah jumlah hati yang ada pada sotong? Gurita mempunyai tiga hati. Darah Gurita berwarna biru. Ini lebih luar biasa daripada fiksyen. Otak pusat gurita mengatur sistem saraf. Terdapat satu otak di setiap anggota badan gurita. Otak adalah kelompok sel saraf. Jantung sistemik di tiga tempat duduk Octopus bertanggungjawab untuk peredaran darah di dalam badan.

Gurita

Octopus adalah moluska Octopoda lapan kapur lembut. Urutan terdiri dari sekitar 300 spesies dan diklasifikasikan sebagai Cephalopoda bersama cumi-cumi, camar, dan nautiloid. Seperti cephalopod lain, sotong simetri dengan dua mata di tengah-tengah lapan anggota badan dan mulut yang paruh.

Badan lembut boleh berubah bentuk secara drastik dan membiarkan Gurita memerah melalui rehat kecil. Mereka mengikuti lapan lampiran mereka sambil berenang di belakang mereka. Siphon digunakan untuk bernafas dan bergerak dengan melepaskan jet air.

Gurita mempunyai sistem neurologi yang canggih dan penglihatan yang luar biasa dan merupakan salah satu invertebrata paling pintar dan paling berperilaku.

Kerajaan Animalia
Filum Moluska
Kelas Cephalopoda
Pesanan Leach Octopoda

Gurita tinggal di sejumlah wilayah laut, termasuk terumbu karang, laut pelagis, dan dasar laut , dengan beberapa tinggal di zon intertidal dan ada yang tinggal di kedalaman jurang. Sebilangan besar spesies tumbuh dengan cepat, matang awal dan berumur pendek.

Bagi kebanyakan spesies, lelaki menggunakan lengan yang diubah suai khas untuk memindahkan bundel sperma terus ke rongga mantel betina , yang diikuti oleh kematian dan persenyawaan telur di sarang, di mana betina kemudian menjaganya sehingga mereka terbang, dan selepas itu mereka mati.

Fakta Mengenai Gurita

Menurut World Animal Foundation, pesanan Octopoda merangkumi 289 spesies.

1 - Tiga Hati

Terdapat tiga hati dalam sotong. Menurut World Animal Foundation, seseorang mengepam darah ke organ-organnya; dua yang lain mengepam darah melalui insang. Darah gurita berwarna biru disebabkan oleh hemosianin, yang dikenali sebagai protein berasaskan tembaga.

Ketika sotong berenang, ia berhenti menumbuk organ yang menghantar darah ke organ. Ini meletihkan unggas, yang, menurut artikel di Smithsonian, mungkin merupakan alasan mengapa mereka lebih suka merangkak daripada berenang.

2 - Saiz

Gurita terdapat dalam pelbagai saiz. Gurita terbesar adalah gurita pasifik raksasa (Enteroctopus dofleini). Mereka biasanya panjang hingga 16 kaki (5 meter) dan berat sekitar 110 lbs (50 kg), walaupun satu telah didokumentasikan untuk berat 600 lbs. Menurut National Geographic, ukurannya selebar 30 kaki (9,1 m).

3 - Diet

Gurita, yang bermaksud mereka memakan daging, adalah karnivor. Makanan boleh merangkumi udang, kerang, udang galah, ikan , jerung, dan juga burung. Biasanya, gurita turun ke sasaran anda, bungkusnya di lengan anda dan bawa ke dalam mulut anda. Senjata memberikan isyarat sentuhan dan rasa. Tetapi struktur dan penempatan makanan yang mereka tidak tahu.

Terdapat keupayaan dalam badan anda yang disebut proprioception. Keupayaan ini memberi tahu kedudukan lengan walaupun tidak dapat dilihat. Kita dapat membengkokkan punggung dengan sempurna kerana kita tahu kedudukan tangan kita berbanding belakang kita. Gurita memerhatikan penyedut.

4 - Keturunan

Gurita mempunyai jangka hayat yang terhad. Sebilangan haiwan hanya bertahan sekitar enam bulan. Spesies lain, seperti raksasa gurita Pasifik Utara, dapat hidup selama lima tahun. Menurut World Animal Foundation, semakin besar pulpa, semakin lama ia hidup.

Betina biasanya menyimpan 200,000 hingga 400,000 telur, tetapi ini berbeza mengikut spesies. Dia menyimpan telur secara paksa sehingga menetas. Dia malah berhenti makan. Selepas telur , menurut cerita di Smithsonian, tubuhnya memusingkan badannya. Ia melalui bunuh diri sel , merobek tisu dan organnya sehingga mati.

Sementara itu, lelaki itu berenang dan, dalam beberapa bulan, mati. Gurita bayi disebut larva ketika menetas. Mereka memakan larva haiwan lain di awan plankton sehingga mereka berkembang. Jangka hayat gurita lelaki lebih pendek daripada wanita . Setelah beberapa ketika mengawan, gurita jantan mati.

5 - Lebih daripada Satu Otak

Ini adalah fakta yang terkenal bahawa mereka mempunyai 8 lengan. Kurator koleksi cephalopod muzium, mengatakan bahawa reka bentuk lapan lengan menjamin bahawa pulpa dapat berfungsi dengan lebih efisien dan lebih cepat. Dia juga mendakwa bahawa setiap lengan berfungsi dengan selera, bergerak tanpa arah, dan bergerak secara autonomi.

Otak di bahagian tengah dapat melakukan kawalan atas-bawah. Pada tahun 2011, ditunjukkan bahawa sotong dapat belajar bagaimana menggerakkan satu tangannya ke arah makanan . Eksperimen ini dilakukan ketika para saintis membina sebuah labirin untuk mengeluarkan lengan pulpa. Eksperimen ini juga memberi jaminan kepada kita bahawa lengan tidak dapat mencari makanan dengan sensor kimianya.

Dinding yang mengelilingi pulpa lut; dinding ini membolehkan pulpa menemui makanan. Sebilangan besar mimbar berjaya menjumpai makanan mereka. Ini bermaksud bahawa lengan tunggal dapat dikendalikan dengan mudah oleh otak pusat dengan data visual. Percubaan berjaya kerana pulpa mempunyai 9 otak.

Ringkasan

Gurita mempunyai darah biru. Tiga hati diperlukan untuk memberi tenaga dan darah otot gurita yang cukup. Para penyelidik mencadangkan bahawa kelebihan tinggal di kawasan yang berpenduduk tinggi untuk mimbar-mimbar ini tidak jelas, tetapi hanya kerana bilangan laman web yang terhad di lanskap yang rata dan tidak berubah. Ini mungkin masalah keperluan.

Soalan Lazim

Orang ramai bertanya banyak mengenai jantung gurita. Kami membincangkan beberapa perkara di bawah:

:one: Adakah sotong mempunyai 10 hati?

Gurita mempunyai tiga hati kerana dua pam darah mengedar insang dan jantung yang lebih besar mengedarkan darah ke bahagian badan yang lain. Gurita mempunyai sembilan otak, kerana masing-masing 8 anggota badannya mengandungi sedikit otak yang membolehkan mereka beroperasi secara bebas di samping otak pusat.

:two: Bolehkah pulpa membunuh anda?

Ya, dalam satu minit, sotong dapat membunuh manusia. Spesies ini adalah salah satu makhluk paling beracun di dunia. Semua mimbar mempunyai racun, tetapi ada yang berbahaya. Salah satu gurita berbahaya adalah gurita cincin biru yang lebih besar. Cincin ini mengancam jika haiwan itu berbahaya. Sekiranya pemangsa tidak berlepas, sotong dapat menyebabkan kelumpuhan dan akhirnya mati dengan taburan racun.

:three: Mengapa sotong mati selepas mengawan?

Gurita jantan mati setelah beberapa hari, tetapi betina mesti dapat bertahan dengan keturunannya sehingga telur menetas. Gurita binasa kerana menghabiskan seluruh tenaga dengan cepat. Setelah dia mula merosot, dia akhirnya mati. Anda memerlukannya untuk membekalkan oksigen dan menghilangkan alga . Apabila wanita itu mati, dia memberi mereka semua khasiatnya.

:four: Bagaimana sotong memperbaiki komponen tubuhnya?

Gurita adalah salah satu haiwan yang tidak biasa yang dapat mengisi bahagiannya yang hilang. Mereka bahkan dapat dipisahkan sepenuhnya dan rosak sehingga ia sama baik dengan pelengkap baru. Lampiran ini tidak dapat dibezakan dengan yang asal. Lengan yang hilang dapat dibina semula dalam masa lebih kurang 100 hari.

:five: Adakah pulpa terasa sakit?

Ya. Para saintis mendapati bahawa gurita adalah invertebrata yang paling rumit dalam neurologi . Anda boleh merasakan kesakitan, dan anda ingat itu. Bagi pelbagai orang, tingkah lakunya berbeza. Orang-orang ini akan bertindak berbeza ketika mereka dilayan dengan baik. Apabila orang lain bersikap kasar terhadap mereka, tingkah laku mereka. Ini kerana mereka dapat merasakan apa yang berlaku dengan mereka.

:large_blue_diamond: Kesimpulannya

Tiga hati dan lapan otak mempunyai sotong. Gurita adalah makhluk lautan yang terkenal dengan kepala bulat dan lapan anggota badannya yang mempunyai otak mini. Terdapat juga otak pusat yang mengelilingi esofagus. Darah Octopus berwarna biru. Gurita boleh mengubah warna dan tekstur bergantung pada persekitaran.

Jangka hayat gurita lelaki lebih pendek daripada wanita. Selepas beberapa ketika, sotong jantan mati. Untuk melindungi telurnya , gurita betina mengorbankan kesihatan dan fizikalnya. Setelah telurnya menetas, dia mati juga, kerana masalah kesihatan dan kelemahan.

artikel berkaitan

Berapa banyak hati yang ada pada Octopus? Gurita mempunyai tiga hati. Dua jantung periferal mereka mengepam darah ke insang, di mana ia mengumpulkan oksigen. Selepas itu, darah beroksigen diedarkan ke seluruh badan, membekalkan tenaga ke organ dan otot. Semakin besar jantung, semakin banyak darah yang dipam ke seluruh badan.

:arrow_right: Fungsi tiga hati:

Itu lebih masuk akal, memandangkan seluruh tubuh mereka terdiri dari otot , kecuali dua piring kecil yang melekatkan tangan mereka dan paruh yang digunakan untuk menangkap dan memakan mangsa. Dua hati membekalkan darah ke insang. Jantung lebih besar yang mengepam darah ke seluruh badan.

:arrow_right: Anatomi gurita:

:dizzy: Saiz:

Spesies Octopus yang paling terkenal adalah gurita Pasifik yang besar (Enter octopus dofleini). Orang dewasa biasanya beratnya kira-kira 15 kg (33 lb.) dan jangkauan lengan 4.3 m (14 kaki). Seekor haiwan dengan ukuran hidup 71 kg adalah contoh terbesar spesies ini yang dilaporkan secara saintifik (156.5 lb.).

Gurita Pasifik yang besar telah dilaporkan tumbuh dalam jumlah yang sangat besar . Satu spesimen beratnya 272 kg (600 lb.) dan mempunyai jarak lengan 9 meter (30 kaki). Haiphong Atlantics, gurita bersenjata tujuh, berat 61 kg (134 lb.) dan diramalkan mempunyai jisim hidup 75 kg (165 lb.). Octopus wolfi adalah spesies terkecil, berukuran kira-kira 2.5 cm (1 in) panjang dan beratnya kurang dari 1 g.

:dizzy: Ciri-ciri luaran:

Di sepanjang paksi dorso-ventralnya, sotong berbentuk gelendong ; kepala dan kaki berada di satu hujung badan memanjang dan berfungsi sebagai anterior (depan) haiwan. Mulut dan otak terletak di kepala. Kaki telah berubah menjadi serangkaian pelengkap anggota badan yang elastik dan memanjang yang disebut "lengan" yang melingkari mulut dan dihubungkan oleh rangka tulang di sekitar pangkalnya.

Epidermis luar nipis dengan tisu kelenjar dan sel deria, dan dermis kolagen dengan serat kolagen dan sel lain yang memungkinkan perubahan warna, membentuk kulit. Tisu lembut membentuk sebahagian besar badan, yang memungkinkan untuk meregangkan, menguncup , dan memutar.

Kerana senjata kekurangan sokongan rangka, mereka berfungsi sebagai otot hydrostats, yang terdiri daripada memanjang, melintang, dan membulat otot yang disusun sekitar paksi saraf pusat. Mereka boleh meregang dan menguncup, memutar kiri dan kanan, membongkok dengan cara apa pun, atau tetap kaku.

Sebilangan spesies Octopus tidak mempunyai bentuk badan gurita yang biasa. Corrina, spesies basal, memiliki tubuh agar-agar yang kuat dengan anyaman yang menjangkau dekat tepi lengannya dan dua sirip besar di atas mata, yang dilindungi oleh cangkang dalam. Bahagian bawah lengan mempunyai papillae atau cirri berdaging, dan mata lebih maju.

Ringkasan:

Spesies Octopus terbesar berukuran sekitar 15KG dan spesies Octopus terkecil adalah Octopus Wolfi yang kira-kira 1g. Gurita berbentuk gelendong dan otak dan mulutnya terletak di kepala. Ia mempunyai banyak ciri luaran.

:dizzy: Sistem Peredaran:

Gurita mempunyai dinding sel yang kaku, yang bermaksud darah berada di dalam saluran darah . Gurita mempunyai tiga hati , satu jantung sistemik yang mengepam darah ke seluruh badan, dan dua jantung bercabang yang mengepam darah melalui insang. Ketika haiwan itu berenang , jantung sistemik tidak aktif, sehingga cepat letih dan cenderung merangkak.

Untuk mengangkut oksigen, darah gurita mengandungi hemosianin protein kaya tembaga. Darah menjadi sangat likat sebagai akibatnya, dan mengepamnya ke seluruh badan memerlukan banyak tekanan ; Tekanan darah gurita boleh mencapai 75 mmHg (10 kPa).

Ventrikel tunggal dan dua atria, satu untuk setiap sisi badan, membentuk jantung sistemik, yang mempunyai dinding fleksibel yang kuat. Endotelium selular, tidak seperti kebanyakan invertebrata lain, melapisi saluran darah, yang terdiri daripada arteri, kapilari, dan vena.

Darah bergerak melalui sistem aorta dan kapilari ke vena cavae, di mana ia dipam oleh jantung tambahan melalui insang dan kembali ke jantung utama. Sistem vena kebanyakannya kontraktil, yang membantu dalam peredaran darah.

Ringkasan:

Darah Octopus berada di dalam saluran darah. Ia mempunyai dinding sel yang kaku dan tiga hati. Ia mengandungi hemocyanin yang kaya dengan protein. Darah dalam sotong bergerak ke vena cavae melalui aorta.

:dizzy: Pernafasan:

Air ditarik ke ruang mantel oleh bukaan , diangkut melalui insang, dan dikeluarkan melalui siphon semasa pernafasan . Air memasuki dinding mantel melalui kontraksi otot radial, dan injap flapper ditutup ketika otot jantung yang kuat memaksa air keluar melalui sifon.

Otot pernafasan disokong oleh kisi tisu penghubung yang luas , yang memungkinkan mereka memanjangkan ruang pernafasan . Struktur lamella insang memungkinkan mereka mengambil banyak oksigen, hingga 65 persen air pada suhu 20 ° C (68 ° F). Aliran air melintasi insang berkorelasi dengan pergerakan, dan ketika sotong mengeluarkan air melalui sifonnya, ia dapat mendorong dirinya sendiri.

Kulit nipis sotong mendapat oksigen tambahan. Ketika gurita sedang berehat, kulit menyerap sekitar 41% oksigen yang diambilnya . Ketika berenang, penurunan ini menjadi 33% kerana lebih banyak cecair mengalir ke insang; pengambilan oksigen kulit juga meningkat. Penyerapan melalui kulit boleh merosot hingga 3% dari pengambilan oksigen total semasa badan berehat selepas makan.

Ringkasan:

Semasa pernafasan di Octopus, air diangkut melalui insang dan dikeluarkan melalui siphon. Kisi-kisi tisu penghubung menyokong otot pernafasan. Kulit gurita menyerap sekitar 41% oksigen ketika berada dalam keadaan rehat.

:dizzy: Pencernaan dan perkumuhan:

Sistem pencernaan gurita bermula dengan jisim bukal , yang meliputi mulut, yang mempunyai paruh kitin, faring, radula, dan kelenjar air liur. Radula adalah organ seperti lidah dengan banyak baris gigi kecil yang berduri dan berotot .

Sebagai tambahan kepada radula, dua sambungan sisi sisi dinding esofagus memecah makanan dan memaksa ke bawah esofagus . Ia kemudian bergerak ke saluran gastrointestinal, yang pada dasarnya disokong oleh jaringan membran yang digantung dari siling rongga mantel.

Saluran pencernaan terdiri daripada tanaman, di mana makanan diletakkan; perut, di mana makanan ditimbang; ileum, di mana makanan yang sekarang berair diluruskan menjadi cecair dan molekul dan memainkan peranan utama dalam pengambilan; kelenjar gastrointestinal, di mana sel-sel pankreas memecah dan mencerna cairan, membentuk "badan coklat"; dan usus, di mana rembesan mengubah sisa terkumpul menjadi tali.

Cecair diperkenalkan ke perikardia jantung bercabang semasa osmoregulasi. Dua nefridia (ginjal vertebrata) dihubungkan dengan jantung bercabang, dan ini, bersama-sama dengan saluran yang berkaitan, bergabung dengan rongga jantung dengan rongga mantel di gurita .

Setiap cabang vena cava tumbuh sebelum sampai ke jantung cabang, menghasilkan tambahan buah pinggang dalam komunikasi segera dengan nefridium yang kurus. Urin dihasilkan di rongga perikardial dan diubah ketika melewati saluran yang menyertainya dan melalui nephridiopore ke rongga mantel melalui perkumuhan, terutamanya dari amonia, dan penyerapan pelengkap renal selektif.

:dizzy: Pembiakan:

Gurita bersifat gonochoric , dengan satu gonad diletakkan di belakang dan dihubungkan dengan coelom. Gamet dilepaskan dari testis pada lelaki dan ovari pada wanita ketika mereka membengkak ke gonokokus.

Gonoduct menghubungkan gonokokus ke rongga mantel , yang masuk melalui gonofore. Hormon yang dihasilkan oleh kelenjar optik menyebabkan gurita matang dan bertambah tua, serta meningkatkan pembentukan gamet. Faktor persekitaran seperti suhu, cahaya, dan nutrisi semuanya dapat merangsang kelenjar , yang mengawal masa pembiakan dan jangka hayat.

Berdasarkan variasi dan suhu air, kebanyakan gurita remaja berasal dari larva Para dan bersifat planktonik selama berminggu-minggu hingga berbulan-bulan. Mereka memakan copepod, larva arthropoda, dan zooplankton lain sebelum berehat di dasar laut dan matang menjadi orang dewasa tanpa melalui metamorfosis khas yang dilihat pada larva moluska lain.

Betina Argonaut menyembunyikan cangkang papery yang halus dan halus di mana telur diletakkan dan di mana dia juga bersandar ketika terapung di tengah lautan . Dia menggunakannya untuk merenungnya yang masih muda dan sebagai alat bantu terapung, memungkinkannya mengatur ketinggiannya . Sebagai perbandingan, Argonaut lelaki itu kecil dan tidak memiliki cangkang.

:dizzy: Jangka hayat:

Gurita hidup hanya selama beberapa bulan secara purata ; spesies tertentu dapat bertahan hidup hanya enam bulan. Salah satu daripada dua spesies gurita teratas, gurita Pasifik raksasa, dapat hidup hingga lima tahun.

Jantan hanya boleh hidup selama beberapa bulan setelah kawin, sementara betina mati tidak lama setelah telurnya menetas, sehingga mengehadkan jangka hayat gurita. Gurita bergaris Atlantik yang lebih besar nampaknya menjadi pengecualian, kerana ia dapat berkembang biak beberapa kali selama jangka masa dua tahunnya .

Organ pembiakan gurita matang akibat kesan hormon kelenjar optik, tetapi kelenjar pencernaannya menjadi tidak aktif, menyebabkan gurita mati kelaparan. Setelah bertelur, para penyelidik mendapati bahawa menghilangkan kedua-dua kelenjar optik mengakibatkan penghentian kegembiraan, permulaan makanan , peningkatan pertumbuhan, dan jangka hayat yang jauh.

Jangka hayat yang pendek secara semula jadi telah dianggap sebagai kaedah untuk mencegah penumpukan penduduk yang cepat.

:arrow_right: Soalan Lazim:

Beberapa soalan yang ditanyakan orang mengenai kata kunci ini diberikan di bawah;

:dizzy: 1: Mengapa gurita mempunyai 3 hati?

Gurita mempunyai tiga hati : satu mengalirkan darah ke seluruh badan, sementara dua yang lain membekalkan darah ke insang. Gaya hidup aktif gurita dikompensasi oleh ketiga hati yang mengepam darah pada tekanan yang lebih tinggi di seluruh badan.

:dizzy: 2: Apa fungsi dua buah hati gurita yang lebih kecil?

Oleh kerana itu, gurita telah mengembangkan tiga hati untuk membantu mereka mendapatkan cukup darah beroksigen ke semua kawasan badan mereka, termasuk hujung lengan mereka. Dua jantung yang lebih kecil mengepam darah ke insang , sementara jantung yang lebih besar menyalurkan darah beroksigen ke organ dan selebihnya badan.

:dizzy: 3: Bolehkah sotong hidup dengan 2 hati?

Menurut Onthank, jawapan untuk pertanyaan anda ditentukan oleh tiga hati gurita mana yang gagal. Terdapat dua jenis jantung pada sotong . Dua daripadanya dikenali sebagai jantung bercabang , sementara yang ketiga dikenali sebagai jantung sistemik. Gurita dapat hidup dengan hanya satu insang, seperti yang dilakukan manusia dengan hanya satu paru-paru.

:dizzy: 4: Bolehkah sotong hidup jika satu jantung mati?

Ringkasnya, walaupun sistem peredaran darahnya rumit dan kemampuan jantung sistemik untuk berhenti mengepam selama beberapa saat atau sepanjang masa berenang , gurita nampaknya tidak dapat bertahan jika salah satu jantung mereka berhenti berdegup.

Kesimpulan:

Gurita mempunyai tiga hati. Dua jantung periferal mereka mengepam darah ke insang, di mana ia mengumpulkan oksigen. Semakin besar jantung, semakin banyak darah yang dipam ke seluruh badan. Gurita Pasifik yang sangat besar adalah spesies gurita terbesar di dunia. Spesies terkecil, Octopus wolfi, panjangnya sekitar 2.5 cm (1 in) dan beratnya kurang dari 1 gram. Gurita hanya hidup selama beberapa bulan secara purata, dan beberapa spesies hanya dapat hidup selama enam bulan. Gurita Pasifik yang besar, salah satu daripada dua spesies gurita teratas, dapat hidup hingga lima tahun. Jantan hanya boleh hidup selama beberapa bulan setelah kawin dan betina mati segera setelah telurnya menetas, gurita mempunyai jangka hayat yang pendek.