Berapa banyak lautan yang ada? Jawapan mudah untuk soalan ini adalah berikut adalah lautan utama dunia. 1) Lautan Pasifik 2) Lautan Atlantik 3) Lautan Hindi 4) Lautan Artik 5) Antartika atau Lautan Selatan. Lima lautan ini dihubungkan, dikenali sebagai Lautan Global. Kira-kira 71% dari keseluruhan permukaan bumi ditutup dengan Lautan. Ini hampir tiga perempat dari permukaan bumi, dan, seperti yang dilihat dari luar angkasa, ia kelihatan seperti bola biru karena pantulan dari lautan. Ia dikenali sebagai The Blue Planet. Perkataan Ocean berasal dari kata Yunani Okeanos yang bermaksud tuhan Lautan Yunani.

Berapa Banyak Lautan Yang Ada

Tujuh Laut dan Lima Lautan

Tujuh Laut adalah Pasifik Utara, Pasifik Selatan, Atlantik Utara, Atlantik Selatan, India, Artik, dan Lautan Selatan. Tujuh laut dilambangkan sebagai badan air tempatan atau perairan asing, dan laluan lalu lintas, dalam sejarah.

Laut

Dalam buku - buku awal Eropah , Seven Seas merujuk ke Laut Utara , Atlantik, Mediterania, Baltik, Laut Hitam, Arab, dan Laut Merah.

Dalam kesusasteraan Yunani, Seven Seas adalah Laut Adriatik, Mediterania, Hitam, Aegean, Caspian, dan Merah.

Setelah penemuan Amerika Utara, pendapat mengenai Seven Seas adalah Artik , Atlantik, Pasifik, India, Caribbean , Mediterranean, dan Teluk Mexico.

Pokok palma Caribbean

Tetapi sekarang, Tujuh Laut moden terdiri dari terkecil hingga terbesar di Kutub Utara, Atlantik Utara, Atlantik Selatan, Pasifik Utara, Pasifik Selatan, India, dan Lautan Selatan.

Secara geografi, lautan adalah Pasifik, Atlantik, India, Selatan atau (Antartika), dan lautan Artik.

Lima Lautan Dunia

Lima lautan dunia terikat dikenali sebagai Lautan Global atau Lautan. Kedalaman lautan kecil jika dibandingkan dengan kawasannya. Lima lautan ini adalah;

1) Lautan Pasifik

 • Pasifik diberi nama, oleh penjelajah Portugis Ferdinand Magellan yang mendapati Pasifik Pasifik sangat damai mewakili Perancis dengan damai. Tidak seperti namanya, pulau - pulau lautan yang damai sering dilanda ribut dan taufan . Negara-negara yang menghubungkan Pasifik, terus mengalami gunung berapi dan gempa . Desa dikurangkan, oleh Tsunami , gelombang besar yang terkena gempa bawah laut .

Garis pantai Pasifik

 • Lautan Pasifik adalah yang terbesar dan meliputi lebih dari satu pertiga permukaan bumi . Ia memanjang dari Utara ke Lautan Selatan di selatan. Ia meliputi 179.7 juta kilometer persegi, lebih besar daripada gabungan seluruh kawasan daratan Bumi.

 • Pasifik terbesar, ke arah timur pada garis lintang 5 ° N di mana ia memasuki Pantai Columbia dari Indonesia, jarak 19,800 km. Lokasi baratnya yang jauh adalah Selat Melaka. Bahagian terdalam dari Laut Pasifik Barat kira-kira 10,911 m (35,797 kaki) dalam, yang dikenali sebagai Parit Mariana. Namun, ini lebih besar daripada ketinggian gunung tertinggi di darat, Mount Everest.

Kepulauan Pasifik

 • 25000 pulau Pasifik berada di Lautan Pasifik, yang lebih banyak daripada lautan lain. Pulau - pulau ini banyak terdapat di selatan khatulistiwa.

 • Pasifik mengandungi Laut terbesar berikut; Laut Karang, Laut China Timur, Laut China Selatan, Laut Sulu, Laut Tasman Laut Celebes, Laut Jepun, dan Laut Kuning. Lautan Hindi dihubungkan dengan Pasifik oleh Selat Melaka di sebelah barat. Sementara Lautan Atlantik dan Pasifik bergabung dengan Selat Magellan di timur.

 • Lautan Pasifik kini berkurang kerana tektonik plat, sementara Samudera Atlantik berkembang sekitar satu inci per tahun di tiga sisi. Sekitar purata 0.2 batu persegi setiap tahun.

2) Lautan Atlantik

 • Lautan kedua terbesar ialah Lautan Atlantik. Nama Atlantic berasal dari "Laut Atlas" dalam mitologi Yunani. Ini meliputi sekitar seperlima dari seluruh lautan global, yang 106.4 juta kilometer persegi dengan garis pantai 111.000 kilometer. Ini menempati, sekitar 20% permukaan bumi, kira-kira empat kali ukuran kedua Pasifik dan Lautan Hindi. Lautan Atlantik mempunyai beberapa sumber penangkapan ikan terkaya di dunia, terutama di perairan yang meliputi permukaan.

Lautan Atlantik

 • Puerto Rico Trench adalah kawasan terdalam yang terdapat di Lautan Atlantik pada ketinggian 8,605 m atau 28,232 kaki. Lebar lautan Atlantik mungkin berbeza dari 2,848 km antara Brazil dan Liberia hingga 4,830 km lebar antara Amerika Syarikat dan Afrika utara.

 • Topografi lautan dapat disusun dengan membayangkan sebuah teluk berbentuk S yang besar yang mengembang dari utara ke selatan. Ia dibahagikan kepada Atlantik Utara dan Atlantik Selatan oleh gelombang kontra di khatulistiwa sekitar 8 ° N garis lintang. Di barat, arah lereng menuju, Amerika Utara dan Selatan. Di timur, ia menuju ke Lautan Pasifik. Di utara dan selatan, ke Lautan Artik. 20 ° timur, meridian membelah Atlantik dari Lautan Hindi di timur. Lautan Artik dibahagikan dari Atlantik dengan garis dari Greenland hingga Svalbard paling selatan ke utara Norway. Titik terendah adalah kedalaman 4,665 m di Lembangan Fram.

 • Terusan Panama kini melibatkan Lautan Atlantik dan Pasifik. Pegunungan bawah laut yang disebut Mid-Atlantic Ridge membentang dari Iceland di utara, hingga sekitar 58 ° S garis lintang, melayani sangat luas sekitar 1.600 km. Kecacatan lembah yang terbentang meluas sepanjang puncak pertengahan Atlantik, dan kedalaman puncak ini kurang dari 2.700 m di banyak tempat dengan rabung gunung yang kelihatan membentuk pulau di atas air. Puncak bawah laut yang lebih kecil di Atlantik selatan dikenali sebagai Walvis Ridge.

3) Lautan Hindi

 • Ia adalah lautan ketiga terbesar, meliputi 73,556,000 kilometer persegi, yang merupakan sekitar 20% air di permukaan bumi. Lautan Hindi adalah yang lebih kecil, dan rumit dari tiga lautan utama di dunia.

Lautan India

 • Lautan Hindi Utara, bergabung dengan Iran, India, Pakistan, dan Bangladesh. Di sebelah timur, Kepulauan Sunda, Semenanjung Tanah Melayu, dan Australia. Di selatan, ia bergabung dengan Antartika dan Afrika, dan di sebelah barat, Semenanjung Arab. Di barat daya, ia bergabung dengan Atlantik. Di Selatan, ia bergabung dengan Afrika, dan Lautan Pasifik di sebelah timur dan tenggara.

 • Lautan Hindi mempunyai beberapa pulau, dan rak benua sempit, dengan lebar rata-rata 200 kilometer. 3,890 m atau 12,760 kaki adalah kedalaman rata-rata lautan. Ia berbeza dengan lautan Atlantik dan Pasifik dalam banyak aspek. Ia terkurung daratan di Hemisfera Utara dan tidak meluas ke lautan Artik. Lautan Hindi mempunyai kawasan yang sederhana hingga dingin. Di utara, ia mempunyai peredaran permukaan yang tidak simetri dan terbalik. Ia mempunyai dua sumber air yang sangat masin, Teluk Parsi, dan Laut Merah. Di utara, di bawah lapisan permukaan, air rendah oksigen.

 • Di lautan India, tebing terdiri dari urutan gunung yang tertutup, dan berfungsi, yang menjadi asas rangkaian tebing samudera di seluruh dunia, mengandungi pusat dasar laut yang tersebar di pelbagai kawasan. Tebing membina Y terbalik di dasar laut, bermula di Laut Arab di barat laut dengan permatang Carlsberg. Dan belok ke selatan melewati Chagos-Laccadive Plateau dan akan menjadi Mid-Indian Ridge.

 • Cabang-cabang rabung di sebelah tenggara Madagascar, adalah tebing barat daya terus ke barat daya sehingga tergabung ke dalam Atlantik Ridge dari lautan India di selatan Afrika. Tebing Tenggara bergerak ke arah timur sehingga menyatukan tebing Pasifik-Antartika di selatan Tasmania.

 • Ninetyeast Ridge tanpa aseisme atau gempa paling mencolok, yang terbesar di lautan dunia. Pada tahun 1962, diperhatikan, bahawa ia bergerak ke arah utara sepanjang meridian 90 ° E sejauh 2,800 batu atau 4,500 km dari tebing Broken zonal pada garis lintang 31 ° S hingga 9 ° N dan dapat dicari jauh di bawah residu Teluk Benggala . Asidisme meridional lain yang signifikan mengandungi dataran Chagos-Laccadive, Mozambique, dan Madagascar, yang bukan merupakan komponen struktur permatang laut di seluruh dunia.

 • Di Lautan Hindi, permatang benua mengembang ke lebar sekitar 120 kilometer atau 75 batu. Lereng pulau seluas hampir 1.000 kaki atau 300 meter. Pada kedalaman kira-kira 140 meter atau ketinggian rak 460 kaki dan di bawah lembah bawah laut yang pecah menandakan cerun menegak. Sungai Indus di Asia, Sungai Gangga, dan sungai Zambezi di Afrika telah membina lembah yang besar. Kon pemendapan Gangga adalah lebih besar di dunia.

 • Parit di Lautan Hindi paling jarang dibandingkan dengan lautan lain di dunia. Aktif seismik, gunung berapi, dan sempit sekitar 80 km, Parit Java adalah yang kedua terpanjang di dunia. Di Indonesia, Tsunami yang dihasilkan oleh gempa bumi menghancurkan kota-kota dekat dan memasuki pantai Bengal dan barat Lautan Hindi.

Pantai Maldives

 • Paya bakau, delta, rawa garam, laguna, terumbu karang pantai, bukit pasir, dan pulau adalah struktur pesisir yang ditentukan di Lautan Hindi. Pakistan mengukuhkan pantai yang paling aktif secara tektonik dengan 190 kilometer atau 120 batu delta Sungai Indus. Bakau terdapat di kebanyakan delta dan muara. Berkaitan dengan Atlantik dan Lautan Pasifik, Lautan Hindi mempunyai pulau-pulau yang sangat sedikit. Maldives, Madagascar, Socotra, Sri Lanka, dan Seychelles adalah unsur benua. Saint Paul, Prince Edward, Christmas Cocos, Amsterdam adalah pulau-pulau di lautan India.

4) Antartika atau Lautan Selatan

 • Lautan keempat terbesar di dunia ialah Lautan Antartika. Lautan Antartika meliputi 20,327,000 km persegi, wilayahnya relatif lebih dari dua kali ukuran Amerika Syarikat. Lautan selatan mempunyai kawasan perairan cetek yang terhad. Arus Circumpolar Antartika bergerak secara kekal ke arah timur, mengejar dan bersatu dengan sendirinya.

Gunung es Antartika

 • Ini adalah arus lautan terpanjang di dunia yang mengalihkan 130 juta meter padu sesaat, dan ini adalah seratus kali aliran seluruh sungai dunia. Ia adalah lautan yang dinamakan baru-baru ini oleh Lembaga AS mengenai Nama Geografi. Lautan Antartika memanjang dari pantai Antartika hingga garis lintang pada 60 ° S. Ia mengelilingi seluruh benua Antartika.

 • Benua ini paling kering, paling sejuk, dan paling sejuk, suhu berbeza dari hampir 10 ° C hingga -2 ° C. Badai taufan yang teruk bergerak ke arah timur di seluruh benua. Ia disebabkan oleh perbezaan suhu antara lautan terbuka dan ais. Ketika Antartika dan Amerika Selatan berpisah antara satu sama lain, jalan drake dibuka, dan Lautan Selatan terbentuk 30 juta tahun yang lalu. Laluan drake ini memberi jalan perjalanan melalui Terusan Panama.

 • Lautan Antartika mempunyai kedalaman 4000 hingga 5000 meter. Titik terendah adalah hujung selatan Parit lautan Selatan, yang -7,235 meter, dan titik tertinggi adalah permukaan laut. Pengasidan, eksploitasi komersial, dan iklim menyebabkan pengubahsuaian dalam struktur fizikal, biologi, dan kimia lautan.

Beruang kutub di antartika

 • Suasana Laut Antartika, mempromosikan kehidupan anjing laut, paus, penguin, dan albatros. Beberapa dekad sebelumnya, wilayah Antartika selamat dari eksploitasi manusia. Tetapi sekarang, ia berisiko disebabkan oleh penangkapan ikan yang tidak berkelanjutan, pembuangan sampah, dan perubahan iklim. Setiap tahun, ribuan haiwan mati kerana menelan plastik, cangkuk, dan jaring ikan. 7% spesies penguin menjadikan 90% daripada seratus juta spesies burung di Antartika.

Kehidupan haiwan di lautan antartika

 • Angin kencang, gunung es besar, gunung es yang lebih kecil, serpihan gunung es, rak Continental dihancurkan oleh sedimen glasial, gelombang besar, dan lapisan kapal adalah bahaya semula jadi.
 • Nodul mangan, ladang minyak dan gas, pasir dan batu, sedimen penempatan, air tawar, ikan, krill, paus, dan cumi-cumi adalah Sumber Asli dari Lautan Selatan ini.

5) Lautan Artik

 • Artik adalah lautan terkecil di dunia, diliputi oleh Eurasia dan Amerika Utara. Sebahagian besarnya, lautan Artik dikelilingi oleh ais laut sepanjang tahun. Lautan Artik dialokasikan oleh puncak lautan tenggelam yang disebut jurang Lomonosov ke dalam lembah Eurasia atau Nasin seluas 4.000 hingga 4.500 m dan teluk Amerika Utara atau Hyperborean.

Lautan Artik

 • Topografi Lautan Artik, dasar laut bervariasi, terdiri dari puncak penghalang kesalahan, rentang jurang, jurang laut. Oleh kerana pinggir benua di lubang sisi Eurasia mempunyai kedalaman rata-rata 1.038 m. Lautan Artik mempunyai luas 5,440,000 batu persegi atau 14,090,000 kilometer persegi. Ia 5 kali lebih besar daripada Laut Mediterranean. Kedalaman purata Laut Artik ialah 3.240 kaki atau 987 meter.

 • Sisa-sisa dasar Laut Artik, melaporkan kualiti atmosfera biologi, iklim, dan ekosistem pada skala waktu, yang ditentukan oleh keupayaan untuk bereksperimen dengan coring dan pada penemuan yang disimpulkan oleh nisbah pemendapan. Dari beratus-ratus residu, hanya empat daripadanya yang cukup merembes untuk mendahului permulaan keadaan cuaca sejuk.

 • Hampir lumpur hitam berusia 80 juta tahun dan lumpur silikon berusia 67 tahun adalah bahagian tertua di Laut Artik yang agak panas dan berkesan secara biologi sebelum 40 juta tahun. Lautan Artik mengandungi residu terrigenous yang terbentuk oleh glasier tepi dan diangkut oleh ais laut.

Air laut Artik

 • Suhu dan kemasinan laut ini berbeza mengikut musim kerana lapisan es membeku dan mencair. Ia menjadi panas dengan cepat daripada yang lain dan merasakan permulaan perubahan iklim. Kehilangan ais laut akan mengubah corak iklim di seluruh dunia. Pada tahun 2018, Lautan Artik menghadapi penurunan ais laut kedua yang mengerikan. Beberapa bahagian di Greenland, membuka lautan untuk pertama kalinya.

 • Organisma seperti alga dan bakteria , bergabung untuk membentuk Plankton, yang menjadi asas rantai makanan Artik. Plankton mengubah karbon dioksida menjadi bahan organik, yang merupakan makanan ikan kecil dan ikan paus. Ikan dan ikan paus adalah sumber makanan penduduk yang tinggal di sana. Lautan Artik mempunyai kewujudan tumbuhan yang sangat sedikit kecuali fitoplankton. Nutrien dari aliran dan gelombang Samudera Atlantik dan Pasifik memberikan makanan untuk fitoplankton Artik.

Fitoplankton

 • Para saintis mendedahkan bahawa pemanasan perairan boleh merosakkan hidupan liar. Seperti untuk mencari makanan dan anjing laut beruang kutub bergantung pada es laut. Ia juga mempengaruhi proses kehidupan zooplankton dan pelbagai haiwan yang menjadi mangsa mereka.

 • Pada tahun 1960, Fridtjof Nansen menemui Mid-Atlantic Ridge, yang dikenal sebagai Nansen Cordillera. Lembangan Nansen adalah dasar laut lautan Artik terkecil, yang terletak di antara Nansen Gakkel Ridge dan jurang Benua Eurasia. Pada tahun 1950, Lembangan Amerasia ditemui, dibagi menjadi dua lembangan yang tidak sama oleh Alpha Ridge, yang merupakan kawasan pegunungan yang tidak rata dan luas yang meluas hingga 4.600 kaki dari permukaan laut.

Ringkasan Berapa banyak lautan di sana? Terdapat lima lautan, yang meliputi 71% permukaan Bumi. Lima lautan ini adalah Pasifik, Atlantik, India, Selatan atau Antartika, dan Lautan Artik. Lautan ini dihubungkan dan membentuk satu lautan global. Lautan Pasifik adalah yang terbesar, dan Lautan Artik adalah yang terkecil di dunia.

Soalan Lazim

Terdapat banyak kekeliruan yang berkaitan dengan soalan ini. Berapa banyak lautan di sana? Jawapan untuk soalan ini diberikan di atas dalam artikel ini, tetapi beberapa soalan yang sering diajukan adalah;

S1. Adakah terdapat 5 atau 7 lautan?

Seperti yang kita ketahui, ada lima lautan Pasifik, Atlantik, India, Selatan, dan Kutub Utara, sementara Pasifik Selatan, Pasifik Utara, Atlantik Selatan, Atlantik Utara, India Selatan, dan Lautan Artik adalah tujuh lautan yang dinamakan asal mereka.

S2. Lautan mana yang paling sejuk?

Lautan Artik adalah yang paling sejuk di dunia. Ia ditutup dengan ais sepanjang tahun. Lautan Artik mengekalkan banyak aspek kehidupan yang berbeza yang sangat berubah dalam sejarah hidup, fisiologi, dan ekologi mereka ke iklim yang intens dan bermusim dan suasana ini.

S3. Apakah fakta menarik mengenai Lautan?

Berikut adalah fakta yang sukar dipercayai mengenai lautan; :diamond_shape_with_a_dot_inside: Sebilangan besar spesies hidup hidup di bawah air, ia adalah sekitar 94%. :diamond_shape_with_a_dot_inside: Laut meliputi 71% permukaan bumi, jadi penting bagi bumi, dan hanya 5% dari laut yang ditemui. Penyelidik cuba mengetahui lebih banyak mengenai lautan di bumi. :diamond_shape_with_a_dot_inside: Mid-Ocean Ridge adalah rantai gunung terpanjang yang terdapat di bawah air. :diamond_shape_with_a_dot_inside: Setiap hari, spesies laut baru ditemui, mereka adalah sekitar 240,470 spesies yang didaftarkan di World Register Of Marine Spies. :diamond_shape_with_a_dot_inside: 70 hingga 80% Oksigen yang kita gunakan untuk bernafas di bumi, dihasilkan oleh alga dan tumbuhan akuatik. :diamond_shape_with_a_dot_inside: Aliran tasik atau sungai di bawah air apabila hidrogen sulfida dan air masin laut bercampur, ia menjadi lebih berat daripada air di sekitarnya. :diamond_shape_with_a_dot_inside: Lautan Pasifik mengelilingi 25000 pulau, dan ia adalah lautan terbesar di dunia.

S4. Lautan apa yang paling panas?

Teluk Parsi adalah lautan terpanas, kerana, pada musim panas, suhu mencapai 90 darjah Fahrenheit. Suhu 132.8 darjah Fahrenheit, dilaporkan pada kedalaman sekitar 6.500 kaki di Laut Merah, yang merupakan tempat panas lain.

S5. Lautan mana yang lebih berbahaya?

Selain ancaman pesisir, Lautan Hindi adalah yang paling berbahaya dari semua lautan, terhitung dari lautan ke lautan. Kerana suhunya yang panas, belayar melalui Lautan Hindi menjadi aktiviti yang sukar. Ini menjadikannya rentan terhadap perubahan iklim seperti monsun, tsunami, siklon, dan, lebih sering, angin kencang.

S6. Dalam secawan air laut, berapa banyak garam yang ada?

Mulakan dengan 250 mL (1 cawan) air untuk mengetahui betapa asinnya laut? 1 L air laut mengandungi 35 g garam, jadi 35/4 = 8.75 atau 9 g garam terdapat dalam 250 mL (1/4 liter). Cukup garam hingga 2 tingkat teh garam dalam cawan air Lautan. Kepekatan garam (kemasinan) dalam air laut adalah kira-kira 35 bahagian per seribu.

S7. Apakah lautan terdalam di planet ini?

Kedalaman rata-rata lautan sekitar 12,100 kaki. The Challenger Deep, berpusat di bawah Lautan Pasifik barat di hujung selatan Parit Mariana, yang membentang beberapa ratus kilometer di barat daya pulau wilayah Guam AS, adalah bahagian lautan terdalam.

S8. Mengapa kita tidak dapat menuju ke kedalaman laut yang paling dalam?

"Tekanan laut dalam yang luar biasa menjadikannya tempat yang sangat berbahaya untuk dijelajahi." Tekanan udara yang menekan badan adalah sekitar 15 paun per inci persegi di permukaan laut, sesuatu yang anda tidak perhatikan. Keamatan akan turun menjadi sifar jika anda pergi ke angkasa lepas, di atas atmosfera Bumi. Ini bermaksud bahawa kebanyakan orang dapat menyelam dengan selesa hingga kedalaman 60 kaki. Menyelam dalam kedalaman 20 kaki (6.09 meter) adalah had bagi kebanyakan perenang. Ketika menjumpai terumbu bawah laut, penyelam berpengalaman dapat berjaya menyelam hingga kedalaman 40 kaki (12.19 meter).

S9. Adakah mungkin manusia dapat bertahan hidup di bawah air?

Ada kemungkinan untuk bertahan hidup di bawah air, dan anda mungkin akan berpindah ke kawasan bawah laut. Manusia yang hidup di bawah air mungkin tidak seperti yang anda sangka. Bandar-bandar bawah laut, yang hanya digunakan dalam permainan video atau fiksyen ilmiah, mungkin merupakan jalan penyelesaian yang munasabah bagi manusia pada masa akan datang.

S10. Adakah bandar yang hilang di Atlantis?

Atlantis sama sekali tidak wujud; ia dicipta oleh Plato. Sepanjang sejarah, beberapa sarjana dan saintis menyimpulkan bahawa kisah Plato tentang kerajaan Atlantis yang hilang itu adalah rekaan. Kisah Atlantis mendakwa orang yang berakhlak dan bermoral yang hidup dalam masyarakat utopia yang berteknologi maju. Para dewa menjadi marah kerana orang-orang itu tersesat dan kembali ke pengejaran yang tidak beretika, dan mereka menjadi egois, kecil hati, dan "rosak etika."

Kesimpulannya

Berapa banyak lautan yang ada? Lautan utama dunia disenaraikan di bawah sebagai jawapan asas untuk masalah ini. Lautan Pasifik adalah yang terbesar, diikuti oleh Lautan Atlantik, Lautan Hindi, Lautan Artik, dan Antartika atau Lautan Selatan. Lautan Global merujuk kepada lima lautan yang dihubungkan bersama. Lautan menempati sekitar 71 peratus dari luas permukaan bumi atau hampir tiga perempat dari keseluruhan luas planet. Selepas penemuan Amerika Utara, Kutub Utara, Atlantik, Pasifik, India, Caribbean, Mediterranean, dan Teluk Mexico dianggap sebagai Tujuh Laut. Namun, Kutub Utara, Atlantik Utara, Atlantik Selatan, Pasifik Utara, Pasifik Selatan, India, dan Lautan Selatan sekarang membentuk Tujuh Laut sekarang, dari terkecil hingga terbesar. Lautan Pasifik, Atlantik, dan India dibahagikan mengikut geografi.

artikel berkaitan

Pantai Terbaik Untuk individu yang tidak menjaga pasir Pantai Pasir Putih Musim Pantai Pantai Pantai Musim Panas

# #The Oceans

Lautan boleh menjadi badan air garam yang berterusan yang meliputi lebih dari tujuh puluh permukaan Bumi. Arus laut mengatur cuaca dunia dan menggegarkan mainan kehidupan. … Lautan menahan sekitar 321 juta batu kotak (1,34 miliar kilometer kotak) air, yang merupakan sekitar sembilan puluh tujuh pemasangan Bumi. # # Minat mengenai Lautan • Lautan kita melingkupi lebih dari tujuh puluh persen permukaan Bumi Dengan sebahagian besar permukaan Bumi dipengaruhi oleh lautan, jelas betapa pentingnya persekitaran laut ini ke bumi, dan masih banyak yang ada di sana diterokai. • Sebahagian besar kehidupan di Bumi adalah akuatik. Oleh kerana sebahagian besar permukaan Bumi berada di bawah air, tidak mengejutkan bahawa spesies laut datang ke darat. Tetapi, ini adalah di luar dunia ini sembilan puluh empat peratus dari spesies hidup Bumi yang ada di Lautan • Kurang dari 5 peratus lautan planet ini dijelajahi. Menurut Perkhidmatan Laut, manusia telah menjelajah tetapi 5 persen lautan Bumi. Oleh kerana para penyelidik berusaha mendapatkan banyak, kita akan secara berterusan memahami lautan kita lebih tinggi. • Pembentukan geologi terpanjang di dunia adalah di bawah air. Rangkaian gunung terpanjang di bumi, Mid-Ocean Ridge, hampir seluruhnya berada di tempat yang lebih rendah di lautan, membentang sejauh enam puluh lima, 000 kilometer. Telah disebutkan bahawa formasi geologi ini adalah jumlah yang lebih kecil yang dijelajahi daripada permukaan Venus atau Marikh. • Terdapat banyak artefak bersejarah di bawah lautan daripada semua yang diceritakan di muzium dunia. Kira-kira 1,000 bangkai kapal terletak di terumbu karang sahaja, sebilangan besar di antara kawasan Perlindungan Laut Nasional terumbu karang. Muzium bawah laut yang berbeza telah dibuat dalam beberapa tahun kebelakangan ini, bersama dengan patung tembaga yang tenggelam di Laut, Christ of the jurang. Kami masih memahami sebahagian kecil spesies laut di ocea kami. Menurut planet Daftar Spesies Laut pada masa ini terdapat 240.470 spesies yang diterima, namun ini dapat dipercayai hanya sebilangan kecil spesies yang ada, dengan kehidupan laut baru menjadi ditemui setiap hari. • Lebih daripada tujuh puluh persen unsur planet kita diciptakan oleh lautan. Dianggap bahawa antara tujuh puluh hingga lapan puluh peratus unsur yang cenderung kita hirup diciptakan oleh tumbuhan laut, hampir semua alga marin itu. Hal ini dapat dilakukan untuk mencari sungai dan tasik di tempat yang lebih rendah Ocala Apabila air garam dan sulfida bercampur, ia menjadi lebih padat daripada sisa air di sekitarnya, yang memungkinkannya untuk membuat tasik atau anak sungai yang mengalir di tempat yang lebih rendah di lautan. • Sekitar lima puluh peratus negara Amerika Utara terletak di tempat yang lebih rendah di lautan. Bukan hanya sebahagian bumi yang besar di tempat yang lebih rendah di lautan, begitu juga dengan kita - sekitar lima puluh persen, sebenarnya. • Lautan adalah lautan terbesar di dunia dan mengandungi sekitar dua puluh lima, 000 pulau. Dengan 25,000 pulau yang terletak di dalamnya, lautan mempunyai banyak pulau daripada tempat lain di bumi. Dengan kebanyakannya berlaku di bawah permukaan, kita mesti lupa bahawa lautan penuh dengan kehidupan. Sebenarnya, sembilan puluh empat% kehidupan adalah akuatik, mengikut pertandingan Sains & Kejuruteraan Amerika Syarikat. Yang bermaksud orang-orang itu Organisasi Kesihatan Sedunia hidup untuk memberitahu bahawa tanah kisah itu adalah sebahagian daripada minoriti yang sangat kecil. • Karang menghasilkan pelindung matahari sendiri. Cahaya siang yang terlalu banyak akan mencederakan alga yang hidup di dalam karang di perairan cetek. Untuk melindungi alga, yang merupakan bekalan utama untuk karang, karang itu bersinar. Ini menghasilkan protein yang bertindak sebagai sejenis sunblock untuk alga. • Terdapat cukup emas di lautan untuk setiap negara Amerika Utara yang memiliki sembilan. Terdapat kira-kira dua puluh juta banyak emas yang diedarkan ke seluruh lautan. Namun, diencerkan hampir menjadi bubur — konsentrasinya hanyalah sejumlah elemen per triliun, per Layanan Lautan Nasional. Dasar laut juga mempunyai emas yang belum dilekatkan yang tertanam di dalamnya, namun tidak menelan kos untuk menambang. Tetapi, jika emas lautan dibahagi sama rata di setiap badan di bumi, kita akan menerima emas sebanyak 9 paun.

# # FAQ

# # Apakah kepentingan lautan kita? Udara yang cenderung kita hirup: Lautan menghasilkan lebih dari element unsur dunia dan menyerap lima puluh kali lebih banyak gas asid karbonik daripada atmosfera kita. Peraturan iklim: Meliputi tujuh puluh% permukaan Bumi, lautan mengangkut haba dari khatulistiwa ke kutub, mengawal pola iklim dan cuaca kita

# # Apa itu lautan dan jenisnya? ## # Hanya ada 1 lautan dunia.

Secara tradisional, terdapat empat lembangan laut bernama: Atlantik, Pasifik, India, dan Artik. Namun, kebanyakan negara - bersama-sama dengan kita - kini mengakui wilayah Selatan (Antartika) kerana lembangan lautan kelima. Pasifik, Atlantik, dan India adalah yang paling terkenal biasanya terkenal.

Berapa banyak lautan yang ada? Ini adalah persoalan yang sering kita jawab semasa sekolah menengah kita tetapi kemudian kita tidak pernah berfikir bahawa apa sebenarnya lautan itu? Berapa luas permukaan bumi yang diliputi dan bagaimana kitarannya berfungsi? Apakah tujuan lautan? Dan mengapa ia penting? Dalam perbincangan ini kita akan membincangkan semua persoalan ini. Pertama sekali kita harus memahami bahawa apa itu lautan? Lautan atau dengan kata lain bioma laut adalah permukaan bumi yang besar yang diliputi oleh air di antara benua. Lautan lebih besar daripada laut, bentuk Laut di mana darat dan lautan bertemu. Pada dasarnya ia bergabung dengan laut yang berbeza, ia merangkumi 1/3% bumi. Lautan mengandungi air garam yang terus beredar melalui siklus yang disebut "Kitaran Hidrologi" oleh kitaran ini air terus beredar di antara Takungan. Ini termasuk: tenaga berasal dari matahari, penyejatan, pemendakan, atmosfera dan aliran air sungai dan air tanah. Lautan memainkan peranan penting bagi planet kita. Pertama dan paling penting, ia menyediakan air yang merupakan keperluan asas setiap makhluk hidup termasuk manusia. Ia membekalkan oksigen dan menyerap karbon dioksida lebih banyak daripada atmosfera. Bukan hanya untuk manusia tetapi juga untuk pencipta lain, banyak dari mereka bergantung kepada air yang memberi mereka makanan dan tempat tinggal.

Berapa banyak lautan di dunia?

Terdapat 5 lautan di dunia:

 • lautan Pasifik
 • lautan Atlantik
 • lautan India
 • Lautan Selatan atau Lautan Antartika
 • Lautan Artik

Lautan ini berbeza antara satu sama lain kerana pergerakan air, kedalaman, suhu air dan makhluk yang hidup di lautan ini. Mari kita perhatikan sifat-sifat setiap lautan.

Lautan Pasifik:

Nama lautan ini "Pasifik" diberikan oleh nama penjelajah "Magellan" pada tahun 1521 yang bermaksud "Laut Damai". Lautan Pasifik adalah lautan terbesar di dunia yang memegang banyak laut utama seperti: Laut China Selatan, Laut China Timur, Laut Jepun, laut Okhotsk, Laut Filipina, Laut Karang dan Laut Tasman. Isipadu Lautan Pasifik adalah 50.1% air lautan dan suhu permukaan airnya boleh berubah dari -1.4⁰c hingga 30⁰c mengikut wilayah. Lautan Pasifik adalah kawasan penangkapan ikan yang kaya kerana mengandungi ikan todak, ikan kakap dan ikan salmon.

Lautan Atlantik:

Lautan Atlantik adalah lautan kedua terbesar di dunia yang merangkumi 20% permukaannya. Lautan ini terbahagi kepada dua bahagian: Lautan Atlantik utara dan Lautan Atlantik selatan. Suhu permukaan air Lautan Atlantik boleh berubah mengikut musim, garis lintang dan sistem semasa. Julat suhu air lautan ini di bawah -2⁰c hingga 30⁰c. Lautan Atlantik adalah lautan masin yang lebih kurang bergantung pada permukaan air. Lautan Atlantik adalah salah satu lautan terkaya dari segi ekonomi. Selain semua mineral kaya, ia juga menyediakan sumber penangkapan ikan terkaya di dunia kerana ia mengandungi ikan seperti ikan paus dan ikan mahal lainnya.

Lautan India:

Lautan Hindi adalah lautan ketiga terbesar di dunia. Ia memiliki beberapa laut wilayah yang besar seperti: Teluk Bengal, laut Arab, Laut Laccadive, Laut Somalia. Lautan Hindi adalah lautan paling panas di dunia kerana suhu permukaan airnya antara 0.7⁰c hingga 1.2⁰c. Lautan Hindi secara khusus dikenali sebagai Udang dan tuna.

Lautan Selatan:

Lautan selatan juga disebut Lautan Antartika kerana selatan laut ini meliputi sebahagian besar wilayah Antartika. Ini adalah lautan terkecil kedua di bahagian lautan dunia. Lautan Antartika lebih kecil daripada Lautan Pasifik, Lautan Atlantik dan Lautan Hindi tetapi lebih besar daripada Lautan Artik. Lautan ini adalah penyebab utama perubahan iklim dan ekosistem sejak bertahun-tahun yang lalu. Lautan ini umumnya dikenali sebagai sumber semula jadi seperti ladang minyak dan gas. Ia adalah lautan paling sejuk kerana suhu permukaan airnya tetap antara -2⁰c hingga 10⁰c. Ia memiliki kebenaran kehidupan laut seperti penguin, paus biru, orcas dan anjing laut.

Lautan Artik:

Lautan Artik adalah lautan terkecil di dunia dari bahagian lautan dunia. Ia adalah lautan paling panas kerana suhunya tetap melebihi 22⁰c. lautan ini juga kaya dengan sumber semula jadi seperti petroleum, gas asli, pasir dan haiwan laut termasuk ikan wales yang terdapat di Lautan Artik.

Adakah kamu tahu?

Warna biru laut bukanlah warna sebenarnya. Lautan sedikit berwarna biru sementara warna sebenarnya biru / hijau kerana menyerap bahagian merah cahaya matahari dan memantulkan warna biru dan hijau.

Berapa banyak lautan yang ada?

Bumi kita adalah gabungan antara gunung, padang pasir, hutan, air, dan lain-lain. Di sini kita bercakap mengenai kawasan-kawasan di mana air berada. Di tanah ini, hanya ada satu Lautan Global.

Ya! sangat mengagumkan apabila mengetahui bahawa hanya ada satu lautan (global) di negeri kita yang damai.

Terdapat empat lautan yang ditentukan mengandungi Atlantik, Pasifik (timur, pesisir), India, dan Kutub Utara. Walaupun, kawasan desa terkemuka - serta tanah bintang dan belang. Pada masa ini mendorong kutub (Antartika) sebagai baut laut ke-5. Pasifik (pasifis), Atlantik, dan India adalah yang paling terkenal.

Seperti yang anda ketahui, lautan alam semesta ini meliputi 71% tanah yang kelihatan.

Pada dasarnya, di lautan air maksimum adalah stok dalam proses bumi. Bahagian sistem darat ini dikaji sebagai satelit semula jadi. Lagi: Air di Bumi

Kawasan permukaan 361.132.000 km2 (139.434.000 batu persegi)
Titik pertengahan dasar laut 3,688 m (12,100 kaki)
Maks. jarak ke belakang 10,911 m (35,797 kaki)
Skala air 1,332,000,000 km3 (320,000,000 cu mi)
sarung tangan Senarai holms

laut darat

1. Artik 2. Atlantik 3. India 4. Pasifik 5. Selatan

Lautan Dunia, pelayaran, tenggelam.

Geographers separate the sink into five vital basins: the Pacific, Atlantic, Indian, Arctic, and Southern. Minor seaway range such as the south European Sea, the Creek of Spanish, and the cove of India are called seas, gulfs, creek, cove, and bays.

The Universal Ocean

The pentagon sinks are interrelated and are one immense part of water, called the universal ocean or entirely the ocean. The quint sinks from minor to sizeable are the Arctic, Southern, Indian, Atlantic, and Pacific. Four sinks basins are added in the three largest oceans and the Arctic Ocean. On Earth, there are three largest oceans: the Pacific, Atlantic, and Indian sinks(oceans)

An individual five global Oceans are;

1.Pacific Ocean 2.The Atlantic Ocean 3.Indian Ocean 4.The Arctic Ocean 5.Southern Ocean

ETOPO1;

ETOPO1 is one of the major management systems that is used to measure or calculate the width and volume of oceans its is a collection of data in it. that improved or declared by the National Oceanic and Atmospheric Adm (NOAA) in 2009. It's a 1 curve-minute universal national upgrading model or Digits elevation model (DEM) of the land or earth's attitude that insert the pair of land geography and ocean echolocation. A curve-minute is similar to one-sixtieth of a point which outputs in a grating unit decision of over 1.8 km. This is the greatest decision dataset than the earlier ETOPO2 about 3.7 km and ETOPO5 over 9.3 km data sets.

How to measures oceans ;

here we are going to use formulas that help us to calculate the depth of the ocean. Depth is equal to Volume, Times 1/2 T D = Depth must be given in meters. T= Time must be given in seconds. V = 1507 m/s (speed of waves) compute the depth (bottom of the sea)for one and all of the times given beside, using the formula overhead.