Berapa banyak gigi yang dimiliki anjing? Gigi anjing adalah penghalang rancangan asas yang bertujuan untuk merobek, mencincang dan mengisar makanan. Anak anjing mempunyai 28 gigi susu jika tidak dipanggil penting, kanak-kanak, atau susu gigi . Anjing dewasa mempunyai 42 gigi kekal, atau disebut gigi bantu.

Anjing mempunyai dua susunan gigi. 28 gigi gugur dikeluarkan oleh usia enam hingga kira-kira dua bulan, dan ketika doggie muda berusia enam hingga tujuh bulan, gigi gugur ini diganti sepenuhnya oleh 42 gigi dewasa. Gigi kekal menggunakan gigi seri, yang digunakan untuk menggigit dan mengunyah; gigi taring, yang merobek dan menghancurkan tisu; dan premolar dan geraham, yang mencukur dan menghancurkan. Jadi, gigi anjing diisi sebagai senjata dan alat untuk memotong atau merobek makanan. Taring adalah gigi atas dan bawah yang dinamakan keluarga anjing. Seperti pada banyak karnivor, gigi-gigi itu didelegasikan tinggi dan runcing, berbeza dengan gigi yang lebar dan menghancurkan dari banyak makhluk herbivora.

Gigi Anak Anjing dan Gigi Dewasa

Anjing mempunyai dua susunan gigi yang berbeza, seperti yang dilakukan oleh individu. Setiap set bertujuan untuk memenuhi keperluan mereka pada pelbagai peringkat usia. Anda juga boleh menggunakan gigi anjing anda sebagai kaedah untuk memberitahu usia mereka yang tidak tepat .

Gigi Pertama Anak Anjing

Gigi anjing kecil yang awalnya disebut gigi gugur, namun ia selalu disinggung sebagai gigi susu kerana mereka keluar melalui gusi semasa anak anjing masih menyusu. Gigi ini sangat sedikit dan tajam, dan mereka mempunyai akar yang sangat kecil yang menjadikannya lebih mudah untuk diturunkan sekitar usia empat bulan ketika gigi dewasa yang terus tumbuh menggantinya. Set awal gigi 28 susu tidak mengandungi geraham kerana anak-anak kecil tidak perlu bersusah payah dengannya sekarang.

Seekor anjing kecil mempunyai 28 gigi yang gugur, atau disebut sebagai susu susu, yang mulai kelihatan empat belas hari selepas kelahiran dan biasanya diisi sepenuhnya 8 setelah 10 minggu, "kata Dr. Rachel Barrack, DVM, pemilik Akupunktur Haiwan di New York City .

Sukar untuk kehilangan gigi yang tajam dan seperti pisau cukur di mulut anjing kecil, terutamanya ketika anak anjing itu menggigit anda. Idea itu mungkin tidak akan memasuki pemikiran anda mengenai mengapa gigi ini terasa seperti jarum, namun sekiranya ada, Dr. Asrama mengingatkan bahawa anak anjing memerlukan bantuan tambahan untuk menggerogoti tahap ini dengan alasan bahawa rahang mereka tidak sekuat anjing dewasa. Gigi yang tajam menjadikannya lebih mudah digigit ketika mereka mula makan makanan yang lebih kuat dan mengunyah makanan, mainan , dan tulang.

Berbeza dengan anak kecil, anjing kehilangan gigi pertama dengan cepat, kerana perkembangannya cepat. Bergantung pada ukuran dan keturunan anjing, Dr. Lucas White dari Sunset Veterinary Clinic mengatakan gigi seri cepat gugur pada usia sekitar 4 bulan cukup lama, ditelusuri oleh gigi taring, sebagai peraturan pada 5-6 bulan. Pada ketika itu, premolar dan geraham akan muncul pada pertengahan 5-8 bulan, dan akhirnya, akan ada agregat 42 gigi kekal dewasa. Sebarang gigi anjing yang tidak tercabut harus dikeluarkan oleh doktor haiwan.

Gigi Dewasa

Gigi tumbuh jauh lebih besar , dan mempunyai akar yang kukuh yang bertujuan untuk menjaga gigi dengan selamat seumur hidup anjing. Kuantiti gigi di mulut anjing melonjak menjadi 42 ketika seekor anjing melakukan gigi pada usia sekitar setengah tahun.

4 Jenis Gigi Anjing

Gigi anjing boleh dipisahkan menjadi empat pertemuan yang jelas. Setiap perhimpunan mempunyai alasan yang tidak dapat disangkal.

Penipu

Gigi pemotong adalah gigi kecil di bahagian depan rahang yang digunakan untuk menggaru sisa daging dari tulang dan mendapatkan barang. Seekor anjing menggunakan gigi ini untuk mengunyah dirinya sendiri semasa melakukan persiapan ketika dia berusaha menghilangkan bug dan kerengsaan yang berbeza. Terdapat agregat dua belas gigi seri; enam di rahang atas dan enam di rahang bawah.

Taring

Gigi tajam ini biasanya disinggung sebagai gigi dan digunakan untuk mengunyah dan mencengkam apa sahaja anjing yang ingin dijaga, baik itu tulang, mainan atau makhluk lain. Anjing mempunyai empat taring; terdapat dua di rahang atas dan dua di rahang bawah. Setiap pasangan individu diasingkan dengan sekatan gigi seri.

Premolar

Premolar bertanggungjawab untuk semua gigitan yang ketara. Anda akan melihat bahawa apabila anda memberi anjing anda mainan atau makanan gigitan besar, dia akan mengambil barang itu dari gigi dengan gigi palsu dan kemudian memindahkannya ke sebelah mulutnya ketika dia mula menggigit. Di alam liar, anjing menggunakan premolar mereka untuk merobek daging dari tulang. Terdapat enam belas premolar; empat masing-masing di satu atau sisi lain rahang atas dan bawah, tepat di belakang taring.

Geraham

Geraham menangani kerja gigi anjing tanpa kompromi, memisahkan benda keras yang lebih besar seperti tulang, batu besar atau roti anjing. Setiap anjing dewasa mempunyai sepuluh geraham di belakang premolar; dua di setiap sisi rahang atas dan tiga di setiap sisi rahang bawah.

Formula Pergigian Anjing

"Resipi pergigian" adalah kaedah di mana doktor haiwan memahami jumlah gigi yang harus dimiliki oleh anjing . "Persamaan" merujuk kepada jenis gigi dan ditunjukkan dengan huruf tunggal:

• C untuk Canines

• Saya untuk Incisors

• M untuk Geraham

• PM untuk Premolar

Resipi menggabungkan dua nombor. Nombor utama menunjukkan kuantiti gigi semacam itu di setiap sisi rahang atas dan nombor berikutnya menunjukkan kuantiti setiap jenis itu di setiap sisi rahang bawah. Sebagai contoh, anjing adalah 1/1, yang menunjukkan ada satu gigi taring di setiap sisi rahang atas yang mendekati dua agregat. Lebih-lebih lagi, ada cara serupa di setiap sisi rahang bawah, yang terdiri dari dua agregat. Ditambah bersama, seekor anjing mempunyai empat taring mutlak. Resipi pergigian penuh untuk anjing adalah:

• C 1/1

• Saya 3/3

• M 3/2

• PM 4/4

Membersihkan Gigi Anjing Anda

Gigi anjing tidak cenderung busuk, tetapi anjing cenderung mengalami jangkitan gusi jika giginya tidak dijaga kebersihannya. Jangkitan gusi adalah masalah besar yang mempengaruhi gigi anjing. Sebilangan besar anjing mendapat pembersihan gigi yang mencukupi daripada menggigit keriting, tulang dan gulungan yang mengorek tartar dari garis gusi. Walau apa pun, anjing yang mempunyai rutin makan yang lebih ringan, misalnya makanan anjing dalam tin, harus menggosok gigi dengan cara yang sama seperti yang anda lakukan untuk anak kecil. Walau apa pun, ini lebih sukar daripada yang diharapkan.

Oleh kerana anjing anda mempunyai gigi yang ketara, sangat penting anda memusatkan perhatian kepada kesejahteraan pergigiannya, sama seperti yang anda mahukan. Menyikat standard, di samping ujian kesejahteraan mulut dan pembersihan gigi yang dapat diramalkan apabila doktor haiwan anda menganggapnya penting, akan menjamin kesejahteraan gigi dan periodontal. Buat titik untuk menggunakan ubat gigi yang dirancang secara eksplisit untuk anjing; ubat gigi manusia secara teratur mengandungi pelekat seperti xylitol, yang berbahaya bagi anjing. Mainan gigitan keras juga merupakan pilihan berkaitan dengan kebersihan gigi dan pilihan yang baik untuk anjing yang tidak tahan menyikat.

Menyelaraskan Anjing Anda untuk Menerima Gosok

Sebilangan besar anjing memerlukan persiapan dan latihan sebelum mereka membiarkan seseorang menggosok gigi. Bagaimanapun, kebanyakan akan terbiasa dengannya pada akhirnya sekiranya anda menggosok gigi secara konsisten. Sangat sesuai untuk memulakan strategi semasa kecil kerana anjing lebih mudah dikendalikan.

Menurut Penasihat Gaya Hidup Haiwan Peliharaan, Wendy Nan Rees, "Perkara utama yang harus Anda lakukan adalah membiasakan diri dengan binatang peliharaan Anda membiarkan Anda meletakkan jari di mulutnya. Masukkan jari anda ke dalam sedikit mentega kacang, dan setelah anjing anda menjilatnya, terima pintu terbuka untuk menjalankan jari anda di dalam mulutnya. Ini perlahan-lahan akan menyesuaikan dirinya dengan kaedah penting. Apabila anjing anda mengecam jari anda, anda boleh menyelimutkannya dengan lapisan kain yang sedikit sebelum anda memulakan gulanya. Ini juga akan menghilangkan sebilangan makanan dan sampah, jadi sekarang anda bergerak dengan cara yang betul. "

Setiap kali anda menyesuaikan anjing anda dengan jari yang dibalut, anda boleh terus menggunakan sikat gigi doggie. Menurut Rees, "Sebagai peraturan, gaya sikat yang paling sedikit, paling tidak mengganggu akan menjadi yang paling mudah untuk mengubah anjing anda."

Cara Menyikat Gigi Haiwan Peliharaan Anda

Umumnya lebih baik menggunakan berus gigi bulu sederhana pada anjing. Anda pada dasarnya boleh menggosok gigi dengan air biasa; Rees mendorong penggunaan ubat gigi manusia. "Ubat gigi manusia dapat menggerakkan perut anjing anda, dan kebanyakan anjing tidak menjaga rasanya. Item ubat gigi anjing terdapat dalam beberapa rasa menarik. "

Untuk menggosok gigi:

1. Sapukan pasta gigi anjing berukuran kacang pada sikat, atau hanya basahi sikat dengan air biasa.

2. Pegang perlahan mulut anjing anda dengan cukup lebar untuk memasukkan berus gigi.

3. Mulakan menyikat sepanjang garis gusi kembali dekat dengan geraham.

4. Berusahalah ke arah gigi seri. Basuh berus anda di dalam air dengan kerap semasa anda pergi.

Anjing dengan tartar dan matematik yang tulen akan memerlukan pembersihan oleh pakar pergigian veterinar yang akan menggunakan alat pergigian untuk mengorek perkembangannya dan membersihkan permukaan gigi sehingga organisma mikroskopik perlu mendapat daya tarikan di kemudian hari. Wendy Nan Rees memberikan satu cadangan terakhir bahawa semua pemilik anjing akan menjadi perhatian. “Pastikan anda tidak pernah menggosok gigi anjing anda sebagai tugas. Ini semestinya menjadi pengalaman yang menyeronokkan dan bertahan bagi anda berdua. "

Hubungan Antara Penyakit Gigi dan Masalah Jantung

Sesuai dengan penyelidikan yang diarahkan oleh Purdue University , ada hubungan antara penyakit gusi dan penyakit koronari pada anjing. Pada titik ketika tartar dibiarkan terbentuk di garis gusi anjing, ia menjadikan tempat tetap untuk organisma mikroskopik anaerob yang meningkat dan masuk ke dalam poket di sekitar asas gigi anjing yang mendasari. Poket ini menjadi lebih besar, dan gigi dalam jangka masa panjang akan habis.

Mikroorganisma kini berjalan lancar ke sistem peredaran darah di mana ia berkumpul di organ jantung anjing dan berkembang seperti plak pada jantung manusia yang tidak diingini. Jika tidak diperiksa, anjing itu menimbulkan penyakit koronari dan akhirnya akan menendang baldi.

Tanda-tanda Penyakit Gusi

• Gusi merah, bengkak, atau mengering

• Perkembangan putih atau kekuningan berkerut di sepanjang garis gusi

• Nafas berbau

• Gigi yang longgar atau hilang

• Sebilangan besar masalah pergigian anjing adalah seperti yang terdapat pada individu. Pertimbangan pergigian yang sah, termasuk teknik pencegahan seperti memberus gigi, dapat membantu menjaga kesihatan gigi dan gusi anjing anda.

Penyakit gusi

• Pencemaran tisu dari tisu yang merangkumi gigi menyebabkan kerengsaan pada gusi, tendon yang melekatkan gigi, dan tulang yang merangkumi. Sekiranya jangkitan gusi (periodontal) tidak dapat dirawat, gigi boleh hilang kerana kekurangan tisu penyokongnya. Inilah justifikasi kemerosotan gigi pada anjing.

• Jangkitan gusi disebabkan oleh pengumpulan organisma mikroskopik (plak) pada garis gusi kerana beberapa tahap kerana tidak adanya kebersihan mulut yang sesuai. Komponen penyumbang lain mungkin merangkumi pelbagai, kualiti keturunan, usia, dan diet. Oleh kerana kuantiti mikroorganisma di bawah garis gusi bertambah, produk sampingan bakteria, seperti hidrogen sulfida, garam berbau, asid, dan campuran yang berbeza, agregat dan membahayakan tisu. Reaksi anjing terhadap pencemaran ini (kerengsaan) juga menyebabkan kerosakan tisu dan kehilangan tisu penyokong gigi. Terdapat 2 jenis penyakit gusi : penyakit gusi dan periodontitis.

Penyakit gusi

• Dalam penyakit gusi, gusi menjadi menyala kerana plak bakteria, namun tendon dan tulang belum dipengaruhi. Gusi berubah warna dari karang-merah jambu menjadi merah atau ungu, dan pinggir gusi membengkak. Gusi secara amnya akan tersentuh. Nafas yang mengerikan adalah perkara biasa. Penyakit gusi dapat diatasi dengan pembersihan gigi yang sesuai namun, jika tidak dirawat, boleh menyebabkan periodontitis (lihat di bawahnya).

Perkembangan penyakit gusi pada anjing

• Gingivitis biasanya boleh dirawat dengan berhati-hati pakar pembersihan gigi manakala anjing itu adalah di bawah ubat pelali. Ini harus merangkumi pembersihan di bawah garis gusi. Sekiranya penyakit gusi tidak membaik, anjing harus dianalisis lagi sekiranya diperlukan pembersihan yang lebih luas. Pada saat pembersihan selesai, doktor haiwan anda mungkin menggunakan sealant pada gigi untuk mencegah perkembangan bakteria dan meningkatkan pemulihan. Anjing yang tidak bertindak balas terhadap rawatan harus dinilai untuk penyakit lain, seperti masalah kerangka yang tidak dapat diterima dan diabetes. Penyakit gusi akan berulang jika gigi tidak dijaga dan bebas dari plak. Oleh itu, strategi kebersihan mulut di rumah, seperti menyikat, sama seperti pembersihan standard oleh doktor haiwan anda adalah penting.

Periodontitis

• Pada periodontitis, kerosakan tisu lebih serius dan merangkumi gusi, tendon, dan tulang. Secara amnya, penyakit plak, tartar, dan gusi agak lama. Ia tidak dapat dipulihkan dan menyebabkan kehilangan sokongan gigi yang berpanjangan. Anjing pelbagai kecil biasanya mempunyai masalah dengan periodontitis daripada anjing pelbagai jenis. Anjing yang mempunyai rejimen pemakanan yang keras dari keributan keras menimbulkan masalah kerana kesan pembersihan mekanikal pada gigi ketika makanan digigit. Gigi belakang dipengaruhi lebih kerap daripada gigi depan. Gigi bahagian atas dipengaruhi lebih serius daripada gigi bawah, dan permukaan pipi gigi mempunyai lebih banyak penyakit daripada permukaan yang dekat dengan lidah. Penyakit gusi mula-mula dilihat pada usia sekitar 2 tahun tetapi bertambah baik setiap kali dirawat. Periodontitis biasanya bermula pada usia 4 hingga 6 tahun dan, jika tidak dirawat, mengalami kemalangan gigi.

• Periodontitis dirawat dengan pembersihan pakar yang lengkap di atas dan di bawah garis gusi. Kadang-kadang, prosedur perubatan diharapkan dapat memasuki permukaan akar untuk membersihkan. Doktor haiwan anda boleh menentukan tahap kemalangan tulang dengan mengambil sinar-x rahang. Ini secara amnya disarankan sebagai kaedah analisis penyakit periodontal dan penyusunan terapi. Pengekstrakan sering penting untuk anjing dengan periodontitis. Pengekstrakan membolehkan tisu pulih, dan anjing mengejutkan tanpa gigi. Akhirnya, doktor haiwan akan merawat unsur-unsur yang menambah periodontitis, seperti sakit gigi atau penyakit asas.

• Sekiranya anjing anda dirawat kerana periodontitis, anda harus menjalani rawatan kebersihan mulut di rumah. Patuhi garis panduan doktor haiwan anda, yang boleh merangkumi berus gigi dari hari ke hari, perubahan diet, gel penghindaran plak, dan pembilasan mulut.

• Pencegahan

• Perkara yang paling penting untuk diingat adalah bahawa jangkitan gusi tidak akan berlaku di sekitar gigi yang bersih. Strategi di rumah untuk memastikan gigi haiwan kesayangan anda tidak bersih, misalnya, memberus gigi dan diet, bersama dengan penilaian pergigian standard, adalah pendekatan yang paling ideal untuk membantu mencegah penyakit gusi. Berus gigi setiap hari sangat sesuai, namun membersihkan gigi dengan berpakaian seperti setiap 2-3 hari dapat menghilangkan plak pada anjing yang tidak membenarkan memberus gigi. Cuma permukaan luaran gigi harus disikat atau dibersihkan. Ubat gigi yang dibuat untuk individu tidak boleh digunakan. Doktor haiwan anda mungkin mencadangkan sumber makanan, mainan, dan rawatan untuk membantu membersihkan wabak gigi. Cadangan yang boleh dipercayai untuk makanan dan makanan yang dapat membantu mengawal wabak boleh didapati di laman Majlis Kesihatan Mulut Veterinar.

Penyakit Endodontik

• Penyakit endodontik berlaku di dalam gigi . Beberapa syarat unik termasuk dalam kelas ini. Penyebabnya merangkumi kecederaan, retak gigi, anomali selesai, dan reput gigi. Gigi boleh retak akibat kecederaan luar (misalnya, permainan kuat atau kemalangan kereta) atau dari menggerogoti barang yang tidak betul (contohnya, tulang asli, kuku, gading, mainan nilon keras, gegaran, pagar, atau penutup). Rawatannya adalah pengambilan gigi atau strategi penyumbatan akar. Tanda-tanda boleh merangkumi gigi yang sukar ditentang oleh haiwan kesayangan anda ketika dihubungi atau ditoreh; gigi dengan warna berwarna ungu, ungu, atau gelap; keretakan yang jelas; bukaan merah atau gelap pada mahkota; mengembang di wajah; atau pengurangan keinginan. Dalam kes canggih, fistula pergigian (penipisan plot) berlaku. Walau bagaimanapun, kebanyakan anjing menutupi siksaan mereka, menjadikan penemuan menyusahkan. X-pancaran mulut digunakan untuk mengenali gigi yang dipengaruhi dan membantu menentukan rawatan yang sah.

Keabnormalan Perkembangan

• Terdapat beberapa penyelewengan formatif yang mempengaruhi gigi anjing. Sebilangan besar ini mempunyai bahagian keturunan. Sebagai peraturan, anomali yang mempengaruhi ketenangan, kesejahteraan, atau kemampuan bekerja anjing memerlukan rawatan ; mereka yang bersendirian mempengaruhi rupa (rasa) gigi tidak.

• Gigi Tidak Berupaya

• Beberapa keturunan, terutama varietas kecil (seperti Malta), cenderung mempunyai gigi yang tetap di bawah garis gusi (gigi yang tidak mengalami kerosakan). Keturunan yang memiliki kepala yang disingkat dan dilicinkan (varietas brachycephalic) boleh memiliki gigi yang lalai untuk dikeluarkan dengan alasan bahawa mereka berada dalam posisi yang salah. Sinar-X harus diambil dari mana-mana tempat di mana gigi tidak ada. Memperbaiki sinar-x ini secara konsisten adalah penting dengan alasan bahawa gigi yang tidak diikat dapat membentuk jerawat yang dapat menghilangkan bahagian rahang yang sangat besar. Gigi yang tidak tersumbat yang menyebabkan masalah harus dipisahkan. Anjing yang mempunyai gigi yang tidak terawat harus diperbaiki atau diperbaiki sehingga keadaannya tidak diteruskan ke anak cucu.

• Gigitan Tidak Betul

• Perkembangan dan kemajuan mulut dan gigi yang betul bergantung pada perkembangan peristiwa yang seharusnya berlaku dalam susunan yang sesuai atau kerumitan jangka panjang akan berlaku. Lokasi awal dan syafaat adalah pendekatan yang paling ideal untuk mengatasi masalah yang lebih penting. Kemajuan pergigian dapat dipisahkan menjadi 3 fasa, yang masing-masing dapat mengatur masalahnya sendiri yang memerlukan penyelidikan oleh doktor haiwan. Tahap 1 berumur dari 0 hingga kira-kira empat bulan, Tahap 2 berumur dari sekitar empat bulan hingga 7 bulan, dan Tahap 3 berumur dari 7 bulan hingga 1½ tahun.

• Tahap 1: Anak anjing dibawa ke dunia dengan rahang atas yang panjang ("overbite"), yang memungkinkan mereka memelihara. Semasa anjing itu berkembang dan mula memakan makanan yang kuat, rahang bawah menjalani penyemburan pengembangan. Sekiranya gigi anak yang lebih rendah masuk sebelum semburan pengembangan, mereka dapat ditangkap di belakang gigi atas dan mencegah rahang bawah dari membentuk hingga panjangnya yang sah. Sekiranya doktor haiwan anda melihat tema ini sebagai anjing kecil, orang tersebut mungkin akan mencadangkan untuk menghilangkan beberapa gigi anak yang lebih rendah (gugur). Jika ini dilakukan, rahang bawah akan berpeluang mencapai panjang penuh, dengan itu menolak masalah dengan gigi kekal. Sebilangan kecil anjing biasanya akan menghidap overbite yang kritikal, tidak kira sama ada pencabutan gigi dilakukan.

• Keadaan terbalik juga boleh berlaku. Dalam kes ini, rahang bawah menjadi lebih cepat dari yang diharapkan dan ternyata terlalu panjang untuk rahang atas, memberikan "underbite". Keadaan ini dapat diakui tepat pada waktunya cukup umur dua bulan. Sekali lagi, gigi tertentu dari rahang atas dapat ditangkap di belakang rahang bawah, yang mencegah perkembangan rahang atas. Rawatan yang biasa dilakukan adalah dengan mengeluarkan beberapa gigi anak atas. Pengiktirafan awal dan pindaan isu-isu tersebut akan memberikan hasil jangka panjang yang terbaik.

• Masalah bawaan dan formatif lain di Tahap 1 yang mungkin memerlukan rawatan merangkumi gigi tambahan (yang seharusnya dikeluarkan hanya jika mereka menyebabkan masalah) atau keadaan gigi bayi yang salah, yang harus dikeluarkan sekiranya ia campur tangan dengan gigi yang berbeza. Sekiranya pengembangan rahang berbeza antara sisi kiri dan kanan, gigi mungkin terpisah dari sisi yang kurang dibuat. Teknik ini memberi peluang terbaik untuk pengembangan yang sepihak untuk mengatasi dirinya sendiri.

• Tahap 2: Masalah utama yang boleh berlaku semasa peringkat ini adalah pemeliharaan gigi anak. Biasanya, penumpahan bermula sekitar usia 14 minggu dengan kekurangan gigi seri fokus atas. Untuk 3 bulan berikutnya, gigi bayi diganti dengan gigi yang berterusan. Gigi tahan lasak yang keseluruhan reka bentuk gigi anjing juga dikeluarkan semasa peringkat ini. Sekiranya gigi kanak-kanak tidak hilang pada saat gigi tahan lama masuk, kedudukan gigi yang tidak biasa dan kerosakan boleh terjadi. Setiap kali gigi kanak-kanak yang dipegang dikeluarkan oleh doktor haiwan apabila ia dilihat; kesukaran biasanya dapat dielakkan daripada berlaku di kemudian hari.

• Masalah formatif lain yang diperhatikan dalam Tahap 2 adalah keadaan (pergeseran) gigi taring bawah atau atas yang tidak biasa. Bergantung pada keadaan dan usia tertentu anjing, rawatan ortodontik (iaitu, "sokongan" untuk haiwan kesayangan anda) dapat digunakan untuk menyesuaikan gigi pada posisi yang tepat. Pergeseran taring atas secara teratur dijumpai di Shetland Sheepdogs, terlepas dari kenyataan bahawa ia telah diperhitungkan dalam banyak jenis kecil lainnya. Overbite dilihat berulang kali pada peringkat ini dan boleh dirawat dengan pelat unik yang dipasang di mulut.

• Tahap 3: Penambahan gigi tambahan dari asas boleh berlaku semasa fasa perkembangan haiwan kesayangan anda. Rawatan, jika penting, boleh merangkumi rawatan ortodontik atau pencabutan gigi. Penutupan gigi diselesaikan dengan mencabut sekurang-kurangnya satu gigi. Lebih-lebih lagi, gigi yang dipusingkan sama sekali, seperti yang sering dijumpai pada keturunan (brachycephalic) keturunan, biasanya dihilangkan.

Kecacatan Enamel

• Semasa peningkatan pernis gigi pada gigi bayi dan gigi yang tahan lama, demam dan penyataan bahan sintetik di dalam gigi boleh menyebabkan kemudaratan berterusan. Jangkitan penyakit anjing sangat membahayakan kerana kedua-dua mereka menyerang veneer yang membawa sel-sel gigi dan menyebabkan demam. Ini menghasilkan venir gigi yang lebih langsing daripada biasa. Penyakit demam lain boleh menyebabkan cat yang tidak tumbuh seperti yang diharapkan dan lebih rapuh daripada biasa. Kesihatan yang tidak sihat pada anjing muda boleh menyebabkan ketidaksempurnaan pengilat. Tudung venir pada gigi yang terpisah berpotensi menjadi akibat kecederaan atau pencemaran. Kerap kali, pencemaran pada gigi kanak-kanak yang retak mempengaruhi kerosakan gigi kekal yang terdapat di belakangnya. Ketidaksempurnaan Poland juga boleh didapati, terutama di Siberian Huskies.

• Rawatan terhadap keadaan ini boleh merangkumi penahan bahan buatan gigi, rawatan fluorida, dan pertimbangan pencegahan gigi yang berterusan.

Trauma ke Muka dan Rahang

• Gigi dan rahang yang patah kerap berlaku akibat kecederaan (contohnya, jatuh, menggigit, bertarung dengan makhluk yang berlainan, dan perlanggaran automatik). Rahang juga boleh retak dengan alasan bahawa ia telah dilemahkan oleh periodontitis atau keganasan yang melampau. Gigi yang retak harus dinilai oleh doktor haiwan untuk memutuskan sama ada terdapat kerosakan pada tisu gigi. Sekiranya terdapat peluang untuk memecahkan mash, rawatan saluran air (endodontik) atau pencabutan gigi akan diperlukan. Strategi pemulihan mahkota seperti itu dapat memperbaiki kotoran pada struktur gigi jika kemudaratannya terbatas pada tisu keras atau mash secara efektif telah dirawat dengan rawatan parit akar. Luka pada gusi atau tisu halus lain juga harus dirawat oleh doktor haiwan.

• Patah tulang harus diimbangi oleh doktor haiwan. Penyesuaian mungkin memerlukan penggunaan wayar, pin, atau bahan yang berbeza. Walau berapa lama posisi menggigit kanan dapat dijaga, pemulihan cepat dan sebahagian besar bahan sokongan dapat dikeluarkan oleh doktor haiwan sekitar 6 hingga sekitar dua bulan. Penjagaan silinder mungkin diperlukan jika anjing mengalami masalah makan semasa kecederaannya pulih.

Kerosakan Gigi (Rongga)

• reput gigi tidak pernah terjadi sebelumnya pada anjing. Pada ketika ia berlaku, reput biasanya dilihat sebagai lubang pada permukaan gigi geraham. Sekiranya kemurungan berlaku, mereka dapat memenuhi jalan seperti yang digunakan dalam pergigian manusia.

Nasihat Pergigian Veterinar

Melihat bagaimana gigi anjing dibingkai dan struktur kehidupannya yang tepat membantu anda dengan lebih baik untuk memperhatikan gigi mereka. Pemilik anjing secara berkala tidak menganggap gigi anjing tetapi sekiranya mereka tidak disikat dengan betul dan dibebaskan dari penyakit gusi, anjing anda boleh mengalami keadaan perubatan yang tulen. Ikutilah cadangan doktor haiwan anda secara berterusan mengenai pertimbangan pergigian anjing dan kesihatan gusi yang sesuai.

Soalan Lazim

1. Bilakah Anak Anjing Mula Kehilangan Gigi Bayi mereka?

Berbeza dengan gigi bayi manusia, yang memerlukan waktu yang sangat lama untuk berubah menjadi pengganti yang tahan lama, gigi anjing kecil muncul agak cepat kerana perkembangan anjing. "Gigi seri biasanya gigi utama untuk dikupas pada 3-4 bulan, diikuti oleh gigi taring pada 4-6 bulan, dan pra-molar pada 4-6 bulan," kata Mulherin. "Garis panduan yang boleh dipercayai adalah bahawa tidak ada dua gigi yang berusaha memakan ruang yang serupa harus berada di rongga mulut secara serentak."

Oleh itu, jika lelaki kecil anda menggigit perabot, kasut anda, dan semua perkara lain di sekelilingnya sejak sekian lama, pergerakan pantas ini adalah sebabnya! Mainan yang sesuai akan memberinya jalan keluar yang luar biasa untuk menggigit selama ini.

2. Adakah penyakit periodontal sangat normal?

Ia dinilai bahawa lebih daripada 66% anjing berusia lebih dari tiga tahun mengalami kesan buruk dari beberapa tahap penyakit periodontal, menjadikannya jangkitan yang paling banyak diakui mempengaruhi anjing peliharaan.

3. Apa yang menyebabkan gigi retak pada anjing?

Sebilangan besar kerosakan gigi berlaku apabila anjing menggigit objek yang terlalu keras, serupa dengan kotak 3D ais, tulang, gigitan nilon keras, cengkeraman, dan kuku kuda dan babi. Sebarang mainan gigitan atau rawatan pergigian yang dijaga oleh anjing harus dipusingkan dan "memberi" tekanan.

4. Berapa banyak gigi yang harus dimakan oleh anjing?

Anjing mempunyai 28 gigi yang gugur dan berakhir dengan 42 gigi yang tahan lama. Anda mungkin mendapati tumbuh-tumbuhan di lantai, tetapi hampir pasti, anjing anda akan menelan giginya ketika dia sedang makan.

5. Bolehkah anjing hidup tanpa gigi?

Sekiranya anjing anda mesti menghilangkan giginya, anjing akan menyesuaikan diri dengan hidup tanpa mereka, walaupun pada hakikatnya ia memerlukan pelaburan. Anda juga perlu menyesuaikan dan melancarkan penambahbaikan tertentu untuk memastikan anjing anda senang, boleh makan dengan betul, dan tidak mengalami sebarang kesulitan.

6. Mengapa pembersihan gigi anjing sangat mahal?

Penjelasan asas pembersihan gigi anjing adalah teknik yang mahal adalah hasil langsung dari sinar X dan ubat penenang yang diperlukan untuk kaedah ini. "Sinar X gigi sangat penting untuk meneliti penyakit periodontal dan kesejahteraan gigi di bawah garis gusi. Sayangnya, mereka memerlukan ubat penenang, ”kata Dr. Brigden.

7. Adakah gigi yang rosak merosakkan anjing?

Masalah pergigian mungkin menjadikan penjagaan menjadi interaksi yang janggal atau menyakitkan bagi anjing anda. Selepas itu, mereka mungkin ragu-ragu untuk membuka rahang dan menggigit makanan dengan betul, dan boleh menjatuhkan makanan dari mulut ketika makan.

8. Bolehkah saya membersihkan gigi anjing saya sendiri?

Jatuhkan jari anda pada sesuatu yang dia gemari, seperti stok tulang, pada ketika itu gosokkan jari anda pada gusi. Mempunyai andaian yang masuk akal. Menyikat gigi anjing memerlukan tenaga dan ketekunan yang serius. Pada saat anda mula-mula memulakan, anda hanya akan menggosok gigi selama beberapa saat setiap hari, sedikit demi sedikit bergerak sedikit demi sedikit dalam jangka masa panjang.

9. Seberapa normal penyakit gigi pada anjing?

Jangkitan gigi adalah penyakit yang paling banyak diakui oleh doktor haiwan. Lebih daripada 80% anjing melebihi tiga tahun mempunyai jangkitan gigi yang dinamik.

Hampir tidak ada anjing yang memberi petunjuk yang jelas mengenai penyakit gigi, jadi terserah kepada keluarga dan doktor haiwan untuk menyatakan keadaan yang tertutup dan sering menyakitkan ini.

10. Bagaimana anda menghilangkan organisma mikroskopik di mulut anjing?

Dengan menambahkan beberapa tetes jus lemon ke dalam mangkuk air anjing anda, anda pasti dapat membantu memerangi mikroorganisma dan memberi nafas berbau segar kepada anjing anda. Ini asas tetapi menarik!

11. Apa yang harus dijaga anjing dengan gigi yang mengerikan?

Makanan Kering dan Dehidrat

Dengan mengandaikan anjing anda terbiasa dengan diet mentah atau protein tinggi, mengurus makanan kering atau makanan kering mungkin merupakan keputusan yang paling ideal. Sebilangan besar sumber makanan yang dibekukan dan dikeringkan digiling halus atau terkelupas, sehingga cepat mengekalkan kelembapan dan meninggalkan permukaan pate yang halus.

Kesimpulannya

Seperti pada orang, anjing mempunyai dua susunan gigi sepanjang hayatnya. Doggie muda mempunyai 28 gigi lebat yang disebut gigi penting, bayi, atau susu. Anjing dewasa mempunyai 42 gigi kekal, atau disebut gigi bantu.

artikel berkaitan