Berapa banyak gigi yang dimiliki manusia ? Terdapat 32 gigi dewasa keseluruhannya 12 lebih banyak daripada yang terdapat pada set bayi. 4 yang terakhir, yang disebut gigi kebijaksanaan , biasanya timbul lebih lewat daripada yang lain, antara usia 17 dan 21 tahun.

:tooth: Berapa Banyak Gigi Yang Harus Saya Miliki?

Adakah anda tahu berapa bilangan gigi yang anda ada? Sekiranya keseluruhan gigi dewasa anda masuk, atau sekiranya gigi anda terkeluar atau dicederakan, semua orang dewasa pada umumnya mempunyai bilangan gigi yang serupa. Gigi adalah bahagian penting dari pembinaan tulang dan penyerapan anda.

:point_right::point_right: Setiap gigi mempunyai tiga lapisan: Enamel, dentin, dan Pulp.

:black_small_square: Enamel. Veneer adalah lapisan luaran yang berwarna putih dan ketara. Permukaan keras ini melindungi lapisan dalaman setiap gigi dari bahaya reput atau kecederaan . Lacquer adalah tisu yang paling sukar di seluruh badan.

:black_small_square: Dentin. Ini adalah lapisan tengah gigi, yang paling menyerupai tisu tulang. Dentin membentuk sebahagian besar struktur gigi. Ia mempunyai banyak silinder kecil yang menghubungkannya dengan sumber gigi

:black_small_square: Pulpa. Mash adalah pusat hidup setiap gigi, dan lapisan terdalam. Mash terdiri daripada darah dan saraf.

Potongan gigi di atas gusi dikenali sebagai mahkota. Juga, bahagian gigi di bawah garis gusi dikenali sebagai akar, yang menghubungkan gigi ke tulang rahang anda.

:tooth: berapakah bilangan gigi yang dimiliki oleh kanak-kanak?

Pada umumnya, bayi mula mendapat gigi baru sekitar setengah tahun. Walau apa pun, tidak mustahil untuk melihat anak berusia berbulan-bulan dengan gigi, atau berusia 1 tahun dengan hanya satu gigi. Setiap "gigi bayi" anak muda harus berusia pertengahan 2-3 tahun.

Anak muda mula tumbuh gigi sekitar setengah tahun. Istilah khusus untuk gigi awal ini adalah gigi yang gugur, kerana akhirnya gugur, sama seperti daun yang jatuh dari pokok yang gugur pada waktu menuai . Sebilangan besar mengetahui gigi ini sebagai gigi kanak-kanak, namun pada masa itu juga disebut gigi susu atau gigi penting.

Secara keseluruhan, anak-anak mempunyai 20 gigi bayi - 10 di bahagian atas dan 10 di pangkal. Gigi ini berfungsi sebagai tempat letak gigi orang dewasa yang mengisi setelah gigi bayi jatuh. Ingatlah bahawa berdasarkan fakta bahawa gigi ini pasti akan putus, tidak bermaksud bahawa gigi ini tidak harus benar-benar tertumpu pada cara yang betul-betul difokuskan pada gigi orang dewasa . Membuat diet dan memberus makan yang baik harus bermula tidak lama selepas anak anda mula tumbuh gigi.

Gigi bayi juga disebut gigi penting, atau gigi gugur, kerana gigi pendek dan cepat putus. Susunan gigi kanak-kanak yang lengkap ialah 20 gigi: 10 di atas dan 10 di pangkal.

Kami mendapat gigi bayi dengan alasan bahawa semasa kecil, mulut kita tidak cukup besar untuk susunan gigi dewasa sepenuhnya, namun anak-anak sebenarnya memerlukan gigi untuk menggigit. Oleh itu, semua individu dibawa ke dunia dengan kedua-dua gigi yang lengkap di rahangnya. Mula-mula datanglah gigi anak dan kemudian, ketika anak-anak tumbuh dengan lebih mantap, mereka kehilangannya dan memperoleh gigi dewasa yang lebih besar secara individu.

Walaupun gigi kanak-kanak itu "singkat", penting untuk menjaga kebersihan gigi sehingga kukuh, untuk menjaga kesihatan mulut yang tahan lama. Pembusukan gigi pada masa remaja boleh mempengaruhi gigi orang dewasa secara antagonis.

Gosok gigi anak kecil anda selama 2 minit, sama seperti gigi anak anda.

:tooth: berapakah bilangan gigi yang dimiliki oleh orang dewasa ?

Tawaran di Pinterest

Individu mula kehilangan gigi anak mereka dan mendapatkan usia dewasa mereka lebih awal daripada jadual pada usia 5 tahun. Orang dewasa mempunyai 32 gigi. Anda semestinya mempunyai susunan gigi dewasa ini sepenuhnya oleh remaja anda yang lewat.

Gigi dewasa merangkumi gigi seri, gigi taring, premolar, dan geraham:

:black_small_square: 8 gigi seri. Empat gigi depan anda di bahagian atas dan pangkal tajam untuk memegang dan memotong makanan. Incisor juga membantu anda merasakan permukaan dan jenis makanan yang anda makan.

:black_small_square: 4 taring atau cuspids. Gigi tajam di bahagian atas dan pangkal disebut gigi taring, atau cuspids. Mereka mempunyai kepingan untuk mendapatkan dan merobek makanan.

:black_small_square: 8 premolar. Gigi ini berada di antara cuspid dan geraham baik secara struktur dan struktur. Premolar kelihatan seperti geraham namun mereka mempunyai dua cusps dan sekali sekala disebut bicuspids. Memotong dan merobek makanan premolar.

:black_small_square: 12 geraham. Anda mempunyai lapan geraham di atas dan pangkal. Mereka memiliki permukaan menggigit yang luas untuk menghancurkan makanan sebelum akhirnya meneguk. Ini merangkumi gigi yang cerdik, susunan geraham ketiga anda, yang dapat muncul seawal pertengahan 20-an dan kerap dihilangkan.

Tidak setiap orang boleh memasukkan 32 gigi dewasa di dalam mulut mereka dengan mudah. Sains menunjukkan Sumber terpercaya bahawa rahang manusia mula berkontraksi pada masa manusia berubah dari tracker mengumpulkan pesanan sosial menjadi peternak yang tidak aktif. Ini mungkin dengan alasan bahawa varieti makanan baru yang dapat dimakan oleh manusia dimasak lebih lembut dan lebih mudah digigit, dan akibatnya makan untuk bertahan tidak memerlukan rahang padat .

Mempunyai sebilangan besar gigi, atau kesesakan, boleh menyebabkan:

:black_small_square: gigi yang tidak sejajar

:black_small_square: peningkatan reput

:black_small_square: terjejas kegilaan gigi

:black_small_square: risiko penyakit periodontal

Inilah sebab mengapa banyak individu menghilangkan kegilaan gigi mereka.

:point_right: Jaga gigi anda

Anda mendapat dua gigi penuh sepanjang hayat anda. Sebagai bayi, anda mempunyai 20 gigi, dan sebagai orang dewasa anda harus mempunyai 32 gigi.

Di antara 32 gigi, masing-masing mempunyai kapasiti tersendiri dalam ukuran menggigit dan makan. Perhatikan gigi anda dan jaga agar gusi anda tetap baik untuk menjauhkan diri dari lubang dan masalah perubatan umum yang lain.

:tooth: Mengapa Kita Mempunyai Gigi Bijaksana?

Pada suatu ketika antara usia 17 dan 21 tahun, kebanyakan orang dewasa akan membina susunan geraham ketiga mereka. Geraham ini adalah gigi kebijaksanaan yang biasa disebut.

Gigi disusun mengikut kedudukan dan kemampuan mereka. Gigi yang lebih diasah dapat menyerang kepingan yang lebih sederhana dan gigi pujian mengisar makanan ke bawah. Gigi wawasan adalah jenis gigi pujian, yang disebut geraham. Geraham sama sekali merupakan jalan di bahagian belakang mulut anda. Orang dewasa mendapat tiga susunan geraham di atas dan pangkal, dan di kedua sisi mulut.

Dari peringkat awal hingga usia muda, manusia membina susunan gigi pertama mereka, kehilangannya, dan mendapatkan set yang sama sekali berbeza. Terdapat kelewatan yang singkat dan selepas itu sekali lagi, pada awal dewasa, susunan gigi terakhir muncul.

Mereka dipanggil gigi kecerdasan kerana ia adalah gigi terakhir yang muncul. Itu bukan lelucon apabila gigi ini masuk.

:point_right: Bagaimana setiap individu berulang kali mendapat gigi yang cantik?

Keseluruhan gigi yang akan dimiliki seseorang pada bila-bila masa ketika memasuki dunia, lebih tinggi dalam struktur tengkorak . Permulaan, sekumpulan 20 gigi anak mengeluarkan dan jatuh. Pada ketika itu 32 gigi tahan lama mengisi. Set geraham yang awalnya biasanya dapat dilihat pada usia 6, set kedua sekitar 12, dan set terakhir (gigi kecerdasan) pada suatu ketika sebelum usia 21 tahun.

Apabila asas untuk rutin makan manusia pada akar , daun, daging, dan kacang-kacangan, gigi kecerdasan tidak semestinya penting pada ketika ini. Hari ini, manusia memasak makanan untuk mengunyahnya, dan kita boleh memotong dan memerahnya dengan perkakas.

Ahli antropologi menerima bahawa manusia telah berkembang di masa lalu yang memerlukan gigi yang berwawasan, oleh itu beberapa kumpulan mungkin tidak pernah mendapatkannya. Gigi yang cerdik boleh menggunakan kaedah penambahan dan menjadi tidak berguna. Tidak akan mengejutkan pakar-pakar tertentu sekiranya suatu ketika tidak ada yang mempunyai gigi kecerdasan lagi.

Walau bagaimanapun, sifat keturunan menjadikan kebanyakan orang dewasa membina gigi wawasan mereka. Satu kajian yang Dipercayai Sumber mendapati bahawa pada kadar 53% individu mempunyai gigi kecerdasan. Lelaki pasti memilikinya daripada wanita.

Walaupun demikian, dengan alasan bahawa anda tidak melihat keseluruhan gigi kecerdasan anda tidak bermakna ia tidak ada di sana. Dalam beberapa kes, kegilaan gigi tidak pernah terpancar dan tidak akan menjadi jelas. Pancaran sinar X boleh berlaku sekiranya anda mempunyai gigi kecerdasan di bawah gusi anda.

Sekiranya jelas, kegilaan gigi boleh menyebabkan masalah perubatan mulut. Gigi kecerdasan yang belum keluar melalui gusi disebut terjejas. Sekarang dan lagi ini menyebabkan sejumlah besar masalah daripada gigi kecerdasan yang ketara.

:point_right: Mengapa gigi kebijaksanaan dikeluarkan?

Manusia dan rahang kita menjadi lebih sederhana setelah beberapa waktu. Terdapat beberapa tujuan di sebalik kemajuan pembangunan ini. Beberapa penyelidik menerima bahawa ketika minda manusia berkembang lebih besar dalam jangka masa panjang, rahang menjadi lebih sederhana untuk meminta ruang.

Cara makan dan keperluan pergigian kita juga telah berubah secara radikal. Rahang yang lebih sederhana bermaksud tidak ada ruang di mulut yang mencukupi untuk setiap gigi yang seharusnya kita miliki. Terdapat empat gigi kebijaksanaan sama sekali, dua di atas dan dua di pangkalan. Individu boleh memiliki sebilangan besar gigi kebijaksanaan dari tidak satu pun dari keempat-empatnya.

Sebilangan besar rahang selesai berkembang ketika seseorang individu berusia 18 tahun, namun kebanyakan gigi kebijaksanaan muncul ketika seseorang individu berusia sekitar 19.5 tahun. Sebilangan besar masalah yang disebabkan oleh gigi kebijaksanaan adalah kerana cara mereka tidak sesuai.

Masalah yang berkaitan dengan gigi kebijaksanaan termasuk:

:black_small_square: gigi bengkok

:black_small_square: gigi yang ramai

:black_small_square: gigi kebijaksanaan mengisi ke sisi

:black_small_square: peningkatan reput gigi

:black_small_square: siksaan rahang

:black_small_square: sista di bawah gusi dan berpotensi tumor

Persatuan Pergigian Amerika menunjukkan bahawa pengusiran akan sangat penting sekiranya ada perubahan di atas yang jelas.

Disarankan agar remaja dinilai untuk prosedur perubatan pengusiran gigi kebijaksanaan. Individu yang mendapatkan gigi kebijaksanaannya dihilangkan pada usia yang lebih muda pada umumnya akan sembuh lebih baik dari prosedur perubatan, sebelum akar dan tulang sepenuhnya tumbuh. Ini dapat membantu menjauhkan diri dari sebarang masalah yang mungkin berlaku sebelum ia bermula.

Terdapat bahaya yang selalu berkaitan dengan prosedur perubatan, jadi pastikan untuk membuat banyak pertanyaan semasa anda memilih untuk menghilangkan gigi ini atau tidak. Sekiranya anda memilih untuk tidak menghilangkan gigi kebijaksanaan anda, gigi tersebut harus diperhatikan dengan teliti oleh pakar pergigian anda. Gigi bijaksana secara amnya akan menjadi lebih berisiko dalam jangka masa panjang.

Kadang-kadang pakar pergigian akan mencadangkan pengosongan gigi kebijaksanaan sebelum kerja ortodontik, sama dengan sokongan, untuk memastikan bahawa gigi ini tidak keluar kemudian dan memperbaiki semua kerja sukar untuk mencetak rahang dan gigi anda.

Sama ada pakar pergigian pakar atau pakar mulut dan rahang atas boleh menghilangkan gigi kebijaksanaan anda. Mereka akan memberi anda panduan yang jelas mengenai kaedah yang paling mahir untuk merancang prosedur perubatan dan apa yang harus dilakukan semasa penyembuhan.

:tooth: Gambaran Keseluruhan Gigi

Gigi adalah pencapaian yang memberangsangkan dan signifikan dalam kehidupan bayi anda. Ini menunjukkan bahawa tidak lama lagi anak anda benar-benar ingin mula makan pelbagai jenis makanan baru. Walau bagaimanapun, bagi bayi anda, ini bukanlah pertemuan yang sangat menggembirakan.

Oleh kerana semua kanak-kanak akhirnya melakukannya, gigi mungkin merupakan sumber kebimbangan yang paling terkenal bagi ibu bapa yang tidak berpengalaman. Setiap kanak-kanak menghadapi pelbagai manifestasi semasa tumbuh gigi. Petunjuk yang paling banyak dikenali adalah kesunyian dan kehilangan keinginan.

Beberapa penjaga melaporkan kesan sampingan gigi yang lebih asli seperti kegembiraan, demam, dan buang air besar. Tidak kira sama ada pengangkatan benar-benar disebabkan oleh gigi pasti meragukan. Walaupun begitu, tidak ada ujian yang dapat diakses untuk membantu hubungan antara muntah dan tumbuh gigi. Sebilangan besar pakar berpendapat bahawa walaupun rasa sakit dan penderitaan terhad mungkin berlaku, gigi tidak menyebabkan kesan sampingan di tempat lain di badan, sama seperti ruam, memuntahkan, dan kelonggaran usus.

Tasihatkan pakar keluarga atau pakar pediatrik anda sekiranya bayi anda memuntahkan atau mempunyai kesan sampingan yang melampau. Lebih-lebih lagi, jangan cuba merawat anak muda anda sendiri. Sumber Makanan yang Dipercayai Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) pada masa ini tidak mencadangkan apa-apa jenis ubat, rempah, atau ubat homeopati untuk tumbuh gigi. Doktor penjagaan primer anda perlu menilai bayi anda untuk menentukan sama ada sesuatu yang berbeza menyebabkan serangan semula.

:point_right: Bilakah gigi bermula?

Menurut Persatuan Pergigian Amerika, kanak-kanak mula tumbuh gigi ketika berada di suatu tempat dalam lingkungan usia 4 dan 7 bulan. Gigi asas, yang dikenali sebagai taruhan, biasanya masuk pertama, dituruti oleh gigi masyarakat teratas. Sisa gigi mengiris gusi selama dua tahun. Apabila seorang kanak-kanak berumur 3 tahun, mereka harus mempunyai susunan 20 gigi yang penting.

:point_right: Petunjuk lain untuk tumbuh gigi

Sebilangan gigi akan diisi tanpa sebarang penderitaan atau penderitaan. Yang lain menyebabkan kerengsaan dan kemerahan pada gusi. Sering kali, kanak-kanak pemarah dan tidak mempunyai keinginan.

Bayi juga boleh menunjukkan sebahagian daripada petunjuk semasa mereka mula tumbuh gigi:

:black_small_square: mengunyah

:black_small_square: air liur meleleh

:black_small_square: perubahan dalam merawat berulang atau jumlah

:black_small_square: menangis

:black_small_square: mudah marah

:black_small_square: ketidakupayaan untuk berehat

:black_small_square: kehilangan kelaparan

:black_small_square: gusi merah, halus, dan bengkak

Penjaga secara semula jadi prihatin apabila anak mereka mengalami kesukaran, menangis, atau tertentu. Mereka memerlukan penjelasan untuk sebarang manifestasi yang dihadapi anak mereka. Namun, seperti yang ditunjukkan oleh American Academy of Pediatrics, tidak ada manifestasi yang menyertainya dengan tepat dan tepat menjangka permulaan tumbuh gigi:

:black_small_square: batuk

:black_small_square: rehat terganggu

:black_small_square: penurunan rasa lapar untuk cecair

:black_small_square: muntah

:black_small_square: cirit-birit atau najis yang mengembang

:black_small_square: ruam

:black_small_square: demam panas

:point_right: Mengapa kanak-kanak boleh naik sambil tumbuh gigi?

Gigi berlaku semasa hidup kanak-kanak dan ketika bayi anda mengalami banyak penderitaan. Oleh itu, gigi sering dikecam dengan salah kerana terdapat beberapa manifestasi.

Walaupun begitu, penyelidikan menunjukkan bahawa masalah peretasan, penyumbatan, penyebaran semula, aliran, ruam, demam tinggi (lebih dari 102ËšF), dan masalah rehat bukanlah kesan sampingan dari tumbuh gigi. Satu siasatan terhadap 125 pemuda mengesan bahawa kesan sampingan ini tidak berkaitan dengan kenaikan gigi. Selain itu, pemeriksaan menunjukkan bahwa tidak ada pengaturan kesan sampingan yang dapat dengan tepat menjangkakan awal tumbuh gigi.

American Academy of Pediatrics menjelaskan bahawa selama ini, kebal pendam anak anda dari kekaburan antibodi ibu dan bayi anda disajikan dengan pelbagai penyakit, termasuk jangkitan dan organisma mikroskopik. Jadi semua perkara yang dipertimbangkan, memuntahkan anak anda mempunyai sebab lain.

Sebelumnya, sebelum gigi tumbuh dirasakan, individu akan berusaha keras merawat gigi dengan strategi yang meragukan dan berbahaya. Ini termasuk mengiris gusi untuk menenangkan faktor penekan. Amalan berbahaya ini secara berkala akan menimbulkan pencemaran dan masalah sukar yang lain. Sekiranya anda bimbang tentang manifestasi anak anda, anda hanya perlu mendapatkan nasihat daripada pakar.

:point_right: Bolehkah indikasi tumbuh gigi diawasi?

Untuk memudahkan rasa tidak selesa dan gusi yang lembut, anda boleh menguli atau menggosok gusi dengan jari anda atau memberi bayi baru lahir cincin gigi yang sejuk atau kain lap yang sempurna untuk digigit. Sekiranya bayi anda menggigit, anda boleh mencubanya untuk menggigitnya, seperti makanan mentah yang tumbuh dari tanah - selagi anda pasti kepingan tertentu tidak boleh putus dan menyebabkan sesak. Anda juga harus tetap berada dalam keadaan sekiranya mereka tersekat.

Cuba jangan berikan anak anda ubat penahan sakit atau ubat yang anda gosokkan pada gusi mereka, seperti barang lidokain atau benzocaine lengket. Jenis preskripsi ini boleh menyakitkan bagi anak anda setiap kali meneguk. FDA memberi amaran terhadap penggunaan ubat ini untuk tumbuh gigi kerana bahaya berlebihan.

Petunjuk lebihan termasuk:

:black_small_square: kegelisahan

:black_small_square: kekeliruan

:black_small_square: muntah

:black_small_square: sawan

Sekiranya anak anda mengalami kemunduran, kemungkinan besar ini bukan disebabkan oleh pertumbuhan gigi. Pujuk pakar pediatrik anda.

:tooth: Bila berjumpa pakar

Gigi boleh diuruskan secara berkala di rumah. Walau bagaimanapun, jika anak anda demam tinggi atau mempunyai kesan sampingan yang tidak berkaitan dengan gigi, berjumpa dengan doktor penjagaan utama anda.

Anda juga harus berkunjung ke doktor penjagaan utama anda jika bayi anda kerap mengembung, berjalan, atau kelihatan sangat canggung. Beberapa petunjuk, seperti mencuba, tidak boleh dikira sebagai gigi, kerana mereka mungkin mempunyai alasan tersembunyi yang lebih tulen. Doktor penjagaan utama anda harus menjalani beberapa ujian untuk mengelakkan sebab berlainan untuk kesan sampingan bayi anda.

"Kajian tidak menunjukkan indikasi tertentu yang dapat dibawa oleh gigi. Sekiranya anak anda rajin atau berulang kali memuntahkan, atau kelihatan sakit, jangan terima bahawa ini adalah dari tumbuh gigi. Periksa dengan PCP anda semua perkara sama. " - Karen Gill, pakar pediatrik yang berpusat di San Francisco

:tooth: Pereputan gigi

Pembusukan gigi adalah pemusnahan venir gigi anda, lapisan luaran gigi anda yang keras. Ini mungkin menjadi masalah bagi anak muda, remaja dan orang dewasa. Plak, filem mikroba yang rapuh, sentiasa membentuk gigi anda. Pada ketika anda makan atau minum sumber makanan yang mengandungi gula, mikroorganisma dalam plak menghasilkan asid yang menyerang gigi. Ketahanan plak menjadikan asid ini bersentuhan dengan gigi anda dan selepas beberapa lama venir dapat terpisah. Ini adalah ketika rongga dapat membentuk.

Lubang lebih normal di kalangan anak muda, namun perubahan yang berlaku dengan kematangan menjadikan lubang menjadi masalah juga. Kemerosotan gusi dari gigi, yang disertai dengan berlakunya jangkitan gusi, boleh menyebabkan akar gigi menjadi plak. Akar gigi ditutup dengan simen, tisu yang lebih lembut daripada lakuer. Mereka tidak berdaya untuk membusuk dan lebih sensitif untuk dihubungi dan panas dan sejuk. Adalah biasa bagi individu berusia lebih dari 50 tahun untuk mengalami kerosakan akar gigi.

Putar di tepi, atau tepi, tambalan juga asas untuk orang dewasa yang lebih mapan. Oleh kerana banyak orang dewasa yang berpengalaman memerlukan kelebihan fluorida dan pertimbangan pergigian pencegahan semasa mereka dewasa, mereka sering mempunyai pelbagai jenis gigi. Sepanjang jangka masa panjang, tambalan ini boleh melemahkan dan secara amnya akan pecah dan berlubang di sekitar tepinya. Mikroorganisma berkumpul di celah kecil ini yang membuat pengembangan menghakis yang menyebabkan reput.

:point_right: Anda boleh mencegah kerosakan gigi dengan mengikuti petua ini:

:black_small_square: Berus dua kali setiap hari dengan ubat gigi fluorida.

:black_small_square: Bersihkan antara gigi anda setiap hari dengan benang atau interdental lebih bersih.

:black_small_square: Makanlah makan malam yang berkhasiat dan disesuaikan serta makanan cutoff.

:black_small_square: Tanyakan kepada pakar pergigian anda mengenai penggunaan fluorida tambahan, yang menguatkan gigi anda, dan mengenai penggunaan sealant gigi (penutup plastik pertahanan) yang digunakan pada permukaan gigitan gigi belakang (di mana reput kerap bermula) untuk melindungi mereka dari reput.

:black_small_square: Lawati pakar pergigian anda secara konsisten untuk pembersihan dan penilaian oral yang mahir.

:tooth: Kesihatan Pergigian dan Mulut

Kesejahteraan gigi dan mulut adalah asas asas kesejahteraan dan kesejahteraan umum anda. Kebersihan mulut yang tidak berdaya dapat menyebabkan sakit gigi dan penyakit gusi, dan juga berkaitan dengan penyakit koronari, keganasan, dan diabetes.

Menjaga gigi dan gusi yang sihat adalah tanggungjawab yang mendalam. Sebelumnya anda mengetahui kecenderungan kebersihan mulut yang sesuai - seperti menyikat, flos, dan mengehadkan pengambilan gula anda - lebih mudah untuk menjauhkan diri daripada kaedah pergigian yang terlalu tinggi dan masalah perubatan jarak jauh.

:point_right: Fakta mengenai kesihatan gigi dan mulut

Lubang gigi dan penyakit gusi sangat normal. Seperti yang ditunjukkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia Sumber Dipercayai:

:black_small_square: antara 60 hingga 90 peratus pelajar yang lebih muda mempunyai satu rongga gigi

:black_small_square: hampir 100% orang dewasa mempunyai rongga gigi

:black_small_square: antara 15 hingga 20 peratus orang dewasa yang berumur 35 hingga 44 tahun mempunyai penyakit gusi yang melampau

:black_small_square: kira-kira 30% individu di seluruh planet berusia 65 hingga 74 tahun tidak mempunyai gigi biasa

:black_small_square: di kebanyakan negara, daripada setiap 100,000 individu, terdapat di antara 1 dan 10 kejadian penyakit mulut

:black_small_square: berat jangkitan mulut jauh lebih tinggi pada pertemuan penduduk miskin atau terhalang

Terdapat banyak kaedah yang boleh anda gunakan untuk memastikan gigi tetap kukuh. Contohnya, penyakit gigi dan mulut dapat dikurangkan dengan banyak:

:black_small_square: gosok gigi dengan ubat gigi fluorida dalam dua kali sehari

:black_small_square: menggosok gigi dengan kadar apa-apa sekali sehari

:black_small_square: mengurangkan kemasukan gula anda

:black_small_square: makan rejimen makan tinggi makanan berdaun

:black_small_square: mengelakkan barang tembakau

:black_small_square: minum air berfluorida

:black_small_square: mencari pertimbangan pergigian yang mahir

:tooth: Gejala masalah pergigian dan mulut

Anda tidak boleh berhenti sehingga anda mempunyai kesan sampingan untuk melawat pakar pergigian anda. Pergi ke pakar pergigian dua kali setahun akan membolehkan mereka mendapat masalah sebelum anda memberitahu sebarang kesan sampingan.

Sekiranya anda mengalami sebarang petunjuk pemberitahuan masalah perubatan pergigian yang disertakan, anda harus merancang untuk menganggapnya cepat:

:black_small_square: bisul, kecederaan, atau kawasan halus di mulut yang tidak akan sembuh sehingga 14 hari

:black_small_square: gusi berdarah atau bengkak selepas menyikat atau menggosok

:black_small_square: nafas mengerikan kronik

:black_small_square: kebarangkalian secara tiba-tiba terhadap suhu atau minuman panas dan sejuk

:black_small_square: sakit atau sakit gigi

:black_small_square: gigi longgar

:black_small_square: gusi surut

:black_small_square: sakit dengan menggigit atau menggerogoti

:black_small_square: bengkak muka dan pipi

:black_small_square: mengklik rahang

:black_small_square: gigi retak atau patah

:black_small_square: mulut kering yang kerap

Sekiranya ada tanda-tanda ini disertai oleh demam tinggi dan wajah atau leher tumbuh, anda harus mencari rawatan klinikal krisis. Biasakan dengan petunjuk pemberitahuan masalah perubatan mulut.

:point_right: Punca jangkitan gigi dan mulut

Lubang mulut anda mengumpulkan pelbagai mikrob, jangkitan, dan organisma. Sebilangan dari mereka mempunyai tempat di sana, yang membentuk kehijauan khas mulut anda. Sebilangan besar mereka tidak berbahaya. Namun, rutin makan yang tinggi gula menjadikan keadaan di mana organisma mikroskopik yang menghakis dapat berkembang. Ini menghakis kerosakan gigi dan menyebabkan kemurungan gigi.

Mikroorganisma menutup garis gusi anda berkembang dalam kisi yang disebut plak. Plak mengumpulkan, menguatkan, dan menggerakkan panjang gigi sekiranya ia tidak dihilangkan secara rutin dengan menyikat dan menggosok gigi. Ini boleh membangkitkan gusi anda dan menyebabkan keadaan yang dikenali sebagai penyakit gusi.

Kerengsaan yang meluas menjadikan gusi anda mula terlepas dari gigi anda. Interaksi ini menjadikan poket di mana pelepasan pada akhirnya berkumpul. Fasa penyakit gusi yang semakin berkembang ini disebut periodontitis.

Terdapat banyak unsur yang menambah penyakit gusi dan periodontitis, termasuk:

:black_small_square: merokok

:black_small_square: kecenderungan memberus yang lemah

:black_small_square: kerap mencuba sumber makanan dan minuman manis

:black_small_square: diabetes

:black_small_square: penggunaan ubat-ubatan yang mengurangkan ukuran ludah di mulut

:black_small_square: sejarah keluarga, atau sifat keturunan

:black_small_square: pencemaran tertentu, seperti HIV atau AIDS

:black_small_square: perubahan hormon pada wanita

:black_small_square: refluks asid, atau pencernaan

:black_small_square: kerap memuntahkan, kerana menghakis

:point_right: Mendiagnosis penyakit pergigian dan mulut

Umumnya masalah pergigian dan mulut dapat dianalisis semasa ujian gigi. Semasa ujian, pakar pergigian anda akan menyiasat dengan teliti:

:black_small_square: gigi

:black_small_square: mulut

:black_small_square: tekak

:black_small_square: lidah

:black_small_square: pipi

:black_small_square: Rahang

:black_small_square: leher

Pakar pergigian anda boleh mengetuk atau menggaru gigi dengan alat atau alat yang berbeza untuk membantu mencari. Pakar di pejabat pakar pergigian akan mengambil sinar X gigi anda, memberi maksud untuk mendapatkan gambaran setiap gigi anda. Pastikan anda memberitahu pakar pergigian sekiranya anda hamil. Wanita yang hamil tidak boleh mempunyai sinar-X.

Peranti yang disebut ujian dapat digunakan untuk mengukur poket gusi anda. Pembaris kecil ini boleh memberitahu pakar pergigian anda sama ada anda menghidap sakit gusi atau gusi yang mundur. Dalam mulut yang pejal, kedalaman poket di antara gigi adalah sebahagian besarnya dalam jarak antara 1 dan 3 milimeter (mm). Sebarang anggaran yang lebih tinggi dari itu mungkin bermaksud anda menghidap penyakit gusi.

Sekiranya pakar pergigian anda mengesan pelindung, kecederaan, atau perkembangan yang aneh di mulut anda, mereka mungkin melakukan biopsi gusi. Semasa biopsi, sekeping tisu kecil dihilangkan dari perkembangan atau kecederaan. Contohnya kemudian dihantar dari kemudahan penyelidikan untuk penilaian di bawah instrumen pembesar untuk memeriksa sel berbahaya.

Sekiranya penyakit mulut disyaki, pakar pergigian anda juga boleh melakukan ujian pencitraan untuk memeriksa sama ada pertumbuhan malignan telah merebak. Ujian mungkin merangkumi:

:black_small_square: Sinar-X

:black_small_square: Penapis MRI

:black_small_square: Penapis CT

:black_small_square: endoskopi

:tooth: Jenis penyakit pergigian dan mulut

Kami menggunakan gigi dan mulut kami seberat satu ton, jadi tidak mengherankan jumlah perkara yang boleh berubah dengan buruk dalam jangka masa panjang, terutamanya jika anda tidak mengambil perhatian dengan betul terhadap gigi anda. Secara amnya masalah pergigian dan mulut dapat dihalang dengan kebersihan mulut yang sesuai. Anda mungkin akan menghadapi masalah pergigian sepanjang hayat anda.

:point_right: Rongga

Lubang juga disebut karies atau reput gigi. Ini adalah ruang gigi yang telah lama dicederakan dan bahkan mungkin terdapat bukaan di dalamnya. Rongga sangat normal. Ia berlaku apabila mikroorganisma, makanan, dan menghakis menutup gigi dan membina plak. Kakisan pada gigi anda mula merosakkan venir dan selepas itu dentin asas, atau tisu penghubung. Dalam jangka masa panjang, ini boleh menyebabkan bahaya berterusan.

:point_right: Penyakit gusi (penyakit gusi)

Penyakit gusi, juga disebut penyakit gusi, adalah kerengsaan pada gusi. Secara amnya, kesan plak pada gigi anda adalah disebabkan oleh kecondongan menyikat dan flos yang tidak berdaya. Penyakit gusi boleh membuat gusi anda tumbuh dan mengalir semasa anda menyikat atau mengepal. Penyakit gusi yang tidak dirawat boleh menyebabkan periodontitis, pencemaran yang lebih tulen.

:point_right: Periodontitis

Apabila periodontitis meningkat, pencemaran boleh merebak ke rahang dan tulang anda. Ia juga boleh menyebabkan reaksi berapi-api di seluruh badan.

:point_right: Gigi retak atau patah

Gigi boleh pecah atau berpisah dari masalah fizikal ke mulut, menggigit sumber makanan keras, atau menggerogoti gigi sekitar waktu petang. Gigi yang patah boleh menyakitkan. Anda mesti segera berjumpa pakar pergigian sekiranya anda mengalami kerosakan atau kerosakan gigi.

:point_right: Gigi sensitif

Sekiranya gigi anda sensitif, anda mungkin merasa terseksa atau tidak selesa apabila mengalami pelbagai jenis makanan atau minuman sejuk atau panas.

Keberkesanan gigi juga disebut sebagai "sentuhan gigi yang melampau." Ini kadang-kadang berlaku sebentar selepas mempunyai jalan air atau pengisian. Ini juga boleh menjadi akibat dari:

:black_small_square: penyakit gusi

:black_small_square: gusi surut

:black_small_square: gigi patah

:black_small_square: tampalan atau mahkota yang usang

Beberapa kumpulan biasanya mempunyai gigi yang sensitif kerana mereka mempunyai cat yang lebih langsing.

Lebih kerap daripada tidak, gigi yang biasa disentuh dapat dirawat dengan penyesuaian rutin kebersihan mulut anda dari hari ke hari. Terdapat jenama ubat gigi dan ubat kumur yang jelas untuk individu yang mempunyai gigi halus.

Belanja ubat gigi dan ubat kumur yang dibuat untuk individu yang mempunyai gigi halus.

:point_right: Keganasan mulut

Tumor mulut merangkumi pertumbuhan malignan:

:black_small_square: gusi

:black_small_square: lidah

:black_small_square: bibir

:black_small_square: pipi

:black_small_square: lantai mulut

:black_small_square: deria rasa yang keras dan halus

Pakar pergigian pada umumnya adalah individu utama untuk melihat pertumbuhan malignan mulut. Penggunaan tembakau, seperti merokok dan menggigit tembakau, adalah faktor bahaya terbesar untuk keganasan mulut.

Berdasarkan Yayasan Kanser Mulut (OCF), hampir 50,000 orang Amerika akan bertekad untuk mengalami keganasan mulut tahun ini. Secara keseluruhan, sebelum keganasan mulut dianalisis, semakin baik sudut pandangannya.

:tooth: Hubungan antara kesejahteraan lisan dan umum

Kesejahteraan mulut meningkat secara signifikan akhir-akhir ini, kerana penganalisis mendapati hubungan antara penurunan kesihatan mulut dan keadaan asas asas. Secara kebetulan, mulut yang padat dapat membantu anda menjaga kesihatan badan. Seperti di Klinik Mayo, mikroorganisma oral dan kemerosotan mungkin berkaitan dengan:

:black_small_square: jangkitan jantung

:black_small_square: endokarditis, atau pemburukan penutup jantung

:black_small_square: kelahiran pramatang

:black_small_square: berat lahir rendah

Organisme mikroskopik boleh merebak dari kemurungan mulut ke sistem peredaran darah anda, menyebabkan endokarditis infektif. Endokarditis berjangkit adalah penyakit berbahaya pada injap jantung anda. Pakar pergigian anda mungkin mencadangkan anda menerima anti-toksin sebagai langkah pencegahan sebelum mereka menggunakan metodologi pergigian yang boleh mencetuskan mikroorganisma di mulut anda.

Merawat masalah pergigian dan mulut

Tidak kira sama ada anda telah mempertimbangkan gigi anda, anda mesti mempunyai pakar pembersihan dua kali setahun semasa pertemuan biasa dengan pakar pergigian anda. Pakar pergigian anda akan mencadangkan ubat-ubatan yang berlainan sekiranya anda memberi petunjuk penyakit gusi, penyakit, atau masalah yang berbeza.

:point_right: Pembersihan

Pembersihan pakar boleh membuang sebarang plak yang mungkin anda terlepas semasa menyikat dan menggosok. Ia juga akan menghilangkan tartar. Pembersihan ini biasanya dilakukan oleh pakar kebersihan gigi. Setelah semua tartar dikeluarkan dari gigi anda, pakar kebersihan akan menggunakan sikat gigi yang kuat untuk menyikat gigi. Ini dikendalikan oleh flos dan pembilasan untuk membersihkan sampah.

Pembersihan yang mendalam disebut penimbangan dan penyusunan akar. Ini menghilangkan tartar dari tempat yang lebih tinggi dan di bawah garis gusi yang tidak dapat dicapai semasa pembersihan biasa.

:point_right: Ubat fluorida

Selepas pembersihan gigi, pakar pergigian anda mungkin menggunakan rawatan fluorida untuk membantu pertempuran dengan lubang yang luar biasa. Fluorida adalah mineral yang biasa berlaku. Ia dapat menguatkan venir gigi anda dan menjadikannya lebih kuat daripada mikroba dan menghakis.

:point_right: Antibiotik

Sekiranya anda memberi petunjuk adanya pencemaran gusi atau anda mempunyai ulser gigi yang merebak ke gigi yang berbeza atau rahang anda, pakar pergigian anda mungkin mengesyorkan agen anti-jangkitan untuk membantu menghilangkan penyakit ini. Anti-jangkitan mungkin sebagai pencuci mulut, gel, tablet oral, atau sarung. Gel anti-mikrob yang berkesan juga boleh digunakan pada gigi atau gusi semasa pembedahan.

:point_right: Isi, mahkota, dan pelekat

Pengisian digunakan untuk memperbaiki lubang, pecah, atau membuka gigi. Pakar pergigian pada mulanya akan menggunakan latihan untuk menghilangkan ruang gigi yang rosak dan selepas itu mengisi bukaan dengan beberapa bahan, seperti campuran atau komposit.

Mahkota digunakan jika sebilangan besar gigi anda harus dihilangkan atau putus kerana masalah fizikal. Terdapat dua jenis mahkota: mahkota embed yang sesuai dengan embed, dan mahkota kebiasaan yang sesuai dengan gigi khas. The two sorts of crowns fill in the hole where your common tooth showed up.

Dental sealants are meager, defensive coatings that are set on the back teeth, or molars, to help forestall pits. Your dental specialist may suggest a sealant for your youngsters when they get their first molars, at around age six, and again when they get their second arrangement of molars around age 12. Sealants are not difficult to apply and totally easy.

:point_right: Root waterway

You may require a root channel if tooth rot arrives at all the route inside the tooth to the nerve. During a root channel, the nerve is eliminated and supplanted with a filling made of a biocompatible material, generally a mix of an elastic like material called gutta-percha and cement concrete.

:point_right: Probiotik

Probiotics are for the most part known for their job in stomach related wellbeing, however new examination has shown that the solid microorganisms might be helpful for your teeth and gums.

Probiotics have been appeared to forestall plaque and treat awful breath. They additionally help to forestall oral malignant growths and diminishing irritation from gum illness.

While enormous clinical preliminaries are as yet expected to demonstrate their viability, results to date have been promising. You can take a probiotic enhance or eat food varieties high in helpful microbes, like yogurt, kefir, and kimchi. Other mainstream probiotic food varieties incorporate sauerkraut, tempeh, and miso.

:point_right: Changing day by day propensities

Keeping your mouth solid is an every day responsibility. A dental hygienist can show you how to appropriately deal with your teeth and gums consistently. As well as brushing and flossing, your day by day schedule can incorporate mouthwash, oral flushes, and conceivably different devices, for example, a Waterpik water flosser.

:tooth: Surgery for dental and oral issues

Oral medical procedures are typically performed to treat more genuine instances of periodontal sickness. Certain dental medical procedures should likewise be possible to supplant or fix absent or broken teeth brought about by a mishap.

:point_right: Flap a medical procedure

During a fold a medical procedure, a specialist makes a little sliced in the gum to lift up a segment of the tissue. They at that point eliminate tartar and microorganisms from under the gums. The fold is then sewed once again into the right spot around your teeth.

:point_right: Bone joining

Bone joining is required when gum infection makes harm the bone encompassing the foundation of your tooth. The dental specialist replaces the harmed bone with a unite, which can be produced using your own bone, a manufactured bone, or a gave bone.

:point_right: Soft tissue unites

A delicate tissue unite is utilized to treat retreating gums. A dental specialist will eliminate a little piece of tissue from your mouth or utilize a contributor tissue and connect it to the spaces of your gums that are absent.

:point_right: Tooth extraction

In the event that your dental specialist can't save your tooth with a root trench or other medical procedure, the tooth will probably should be separated.

You may likewise require a tooth extraction if your wisdom teeth, or third molars, are affected. Now and then, an individual's jaw isn't sufficiently huge to oblige the third arrangement of molars. At least one of the wisdom teeth will become caught or affected when it attempts to arise. A dental specialist will normally suggest that wisdom teeth be extricated in the event that they cause agony, irritation, or different issues.

:point_right: Dental inserts

Dental inserts are utilized to supplant missing teeth that are lost because of an illness or a mishap. An embed is precisely positioned into the jawbone. After the embed is set, your bones will develop around it. This is called osseointegration.

When this interaction is finished, your dental specialist will modify another counterfeit tooth for you that coordinates with your different teeth. This counterfeit tooth is known as a crown. The new crown is then appended to the embed. In case you're supplanting more than one tooth, your dental specialist may modify a scaffold to find a way into your mouth. A dental extension is made of two projection crowns on one or the other side of the hole, which at that point hold the counterfeit teeth in the middle set up.

:tooth: What can turn out badly?

Periodontal illness can at last separate the bone that upholds your teeth. This can prompt numerous intricacies. You'll probably require dental treatment to save your teeth.

Dangers and entanglements of untreated periodontal sickness include:

:black_small_square: tooth abscesses

:black_small_square: other contaminations

:black_small_square: migration of your teeth

:black_small_square: pregnancy confusions

:black_small_square: exposure of the underlying foundations of your teeth

:black_small_square: oral disease

:black_small_square: tooth misfortune

:black_small_square: increased hazard of diabetes, coronary illness, malignancy, and respiratory sicknesses

Whenever left untreated, a disease from a tooth ulcer can spread to different pieces of your head or neck. It can even prompt sepsis, a hazardous blood disease.

:tooth: Keeping your teeth and gums solid

Great oral wellbeing reduces to great general wellbeing and presence of mind. The most ideal approaches to forestall oral medical issues are to:

:black_small_square: brush your teeth with fluoride toothpaste at any rate double a day

:black_small_square: floss in any event once per the very first moment (of the most useful things you can do to forestall sickness in your oral depression)

:black_small_square: have your teeth cleaned by a dental expert at regular intervals

:black_small_square: avoid tobacco items

:black_small_square: follow a high-fiber, low-fat, low-sugar diet that incorporates a lot of products of the soil

:black_small_square: limit sweet tidbits and beverages

Food varieties with covered up sugars include:

:black_small_square: condiments, for example, ketchup and grill sauce

:black_small_square: sliced organic product or fruit purée in jars or containers that have added sugars

:black_small_square: flavored yogurt

:black_small_square: pasta sauce

:black_small_square: sweetened frosted tea

:black_small_square: soda

:black_small_square: sports drinks

:black_small_square: juice or juice mixes

:black_small_square: granola and oat bars

:black_small_square: muffins

Get more tips on forestalling oral medical issues. Great oral wellbeing is particularly essential to gatherings like kids, pregnant ladies, and more seasoned grown-ups.

:point_right: What you should think about your youngster's oral wellbeing

The American Academy of Pediatrics (AAP) suggests that kids begin seeing a dental specialist by their first birthday celebration.

Youngsters are profoundly helpless to dental cavities and tooth rot, particularly the individuals who jug feed. Pits might be brought about by an excessive amount of sugar left on the teeth after bottle taking care of.

To keep away from child bottle tooth rot, you ought to do the accompanying:

:black_small_square: only bottle feed during supper times

:black_small_square: wean your youngster off of a jug when they're one year old

:black_small_square: fill the jug with water on the off chance that you should give them a jug at sleep time

:black_small_square: begin brushing with a delicate infant toothbrush once their infant teeth begin to come in; you should utilize just water until your youngster learns not to swallow the toothpaste

:black_small_square: start seeing a pediatric dental specialist routinely for your kid

:black_small_square: ask your youngster's dental specialist about dental sealants

Infant bottle tooth rot is otherwise called youth caries (ECC). Go here to discover more ways you can forestall ECC.

:point_right: What men need to think about oral wellbeing

As indicated by the American Academy of Periodontology, men are more averse to take great consideration of their teeth and gums than ladies. Contrasted with ladies, men are more averse to brush two times every day, floss consistently, and look for preventive dental consideration.

Oral and throat malignancy is more normal in men. A recent report showed that men with a background marked by periodontal sickness are 14% bound to create different sorts of disease than men with sound gums. It's significant that men perceive the results of helpless oral wellbeing and make a move from the get-go throughout everyday life.

:point_right: Women oral wellbeing

Because of changing chemicals at different phases of their lives, ladies are in danger for a few oral medical problems.

At the point when a lady initially begins discharging, she may encounter mouth injuries or swollen gums during her periods.

During pregnancy, expanded chemicals can influence the measure of salivation delivered by the mouth. Regular spewing brought about by morning affliction can bring about tooth rot. You can get dental consideration during pregnancy, however you should inform your dental specialist as to whether you're pregnant.

During menopause, lower measures of estrogen can expand your danger of gum sickness. A few ladies may likewise encounter a condition called consuming mouth disorder (BMS) during menopause. Find out about the diverse dental issues that ladies face for the duration of their lives.

:tooth: Soalan Lazim

1. Does everybody have 32 teeth?

Adult teeth

What number of teeth do grown-ups have? Most grown-ups have 32 teeth, which is 12 teeth more than kids! Among these 32 teeth are 8 incisors, 4 canines, 8 premolars, and 12 molars, including 4 wisdom teeth.

2. Is having 32 teeth fortunate?

Number of teeth

An adult individual preferably ought to have 32 teeth. Those with 31-32 teeth would appreciate popularity and regard in the public eye. They will likewise be princely.

3. Is it OK to have 30 teeth?

As a child, you have 20 teeth, and as a adultyou ought to have 32 teeth. Among the 32 teeth, each has its own capacity in the biting and eating measure. Take great consideration of your teeth and keep your gums sound to stay away from holes and other generally speaking medical problems.

4. At what age do humans quit developing teeth?

By about age 12 or 13, most children have lost the entirety of their infant teeth and have a full arrangement of perpetual teeth. There are 32 lasting teeth altogether — 12 more than the first arrangement of infant teeth.

5. Can grown-ups develop new teeth?

Humans can't develop new teeth, however we're in good company — most warm blooded creatures can't. Numerous reptiles and fish can grow hundreds, or even huge number of new teeth. Geckos develop more than 1,000 new teeth in a lifetime. Humans can just grow two arrangements of teeth, child and adult teeth, in view of how they advanced more than 300 million years prior.

6. Can wisdom teeth come at 30?

The last perpetual teeth to eject are wisdom teeth – or third molars, they typically emit around the ages of 17 and 20, with at any rate 90% of 20-year old's having in any event one wisdom tooth that hasn't emitted, or has just somewhat ejected. Wisdom teeth can keep on emitting up until the age of 30.

7. Can teeth develop after 18?

Individuals can have quite a few wisdom teeth from none to every one of the four. Most jaws are finished developing when an individual is 18 years of age, however most wisdom teeth arise when an individual is around 19.5 years old. Most issues brought about by wisdom teeth are because of the way that they simply don't fit.

8. Can humans grow a third arrangement of teeth?

Hyperdontia is a condition that makes such a large number of teeth fill in your mouth. These additional teeth are here and there called effusive teeth. They can fill anyplace in the bended regions where teeth join to your jaw. This region is known as the dental curves.

9. Is wisdom tooth excruciating?

As the wisdom teeth come in, they can be exceptionally difficult. How might you perceive this interesting torment? You'll feel wisdom teeth torment at the rear of your mouth, behind your molars. On the off chance that you investigate a mirror, you may even notification that your wisdom teeth have started to jab through your gums.

10. Can I leave a dead tooth in my mouth?

A dead or passing on tooth left in the mouth may not do a ton of prompt harm first thing, yet leaving it in for a really long time can make different teeth decay and even reason issues and undesirable issues with your jaw.

:tooth: Kesimpulannya

There are 32 adult teeth altogether – 12 more than in the infant set. The last 4 of these, called wisdom teeth, for the most part arise later than the others, by and large between the ages of 17 and 21.

Your oral wellbeing affects something other than your teeth. Helpless oral and dental wellbeing can add to issues with your confidence, discourse, or nourishment. They can likewise influence your solace and in general personal satisfaction. Numerous dental and oral issues create with no manifestations. Seeing a dental specialist consistently for a test and test is the most ideal approach to get an issue before it deteriorates.

Eventually, your drawn out result relies upon your own endeavors. You can't generally forestall each pit, however you can lessen your danger of extreme gum illness and tooth misfortune by keeping steady over your day by day oral consideration.

:tooth: Artikel berkaitan