Berapa banyak gigi yang kita ada? Manusia dewasa yang normal mempunyai 32 gigi. Gigi dewasa merangkumi 8 gigi seri, 4 gigi taring, 8 premolar, dan 12 geraham. Gigi bijaksana meletus pada sekitar usia 18 tahun, tetapi kebanyakannya dikeluarkan melalui pembedahan untuk mengelakkan perpindahan gigi lain.

Gigi dewasa termasuk gigi seri, gigi taring, premolar, dan geraham:

8 gigi seri Empat gigi depan anda di bahagian atas dan bawah tajam untuk memegang dan memotong makanan. Incisor juga membantu anda merasakan tekstur dan jenis makanan yang anda makan.
4 taring atau cuspids Gigi runcing di bahagian atas dan bawah disebut cuspids atau gigi taring. Mereka mempunyai tongkat untuk meraih dan meruntuhkan makanan.
8 premolar Gigi ini berada di antara taring dan geraham secara fizikal dan juga bentuk. Premolar kelihatan sama seperti geraham tetapi mempunyai dua cusps dan kadang-kadang disebut bicuspids. Memotong dan merobek makanan premolar.
12 geraham Anda mempunyai lapan geraham di bahagian atas dan bawah. Mereka memiliki permukaan kunyah yang luas untuk mengisar makanan sebelum akhirnya ditelan. Ini termasuk gigi kebijaksanaan, set geraham ketiga anda, yang dapat muncul seawal usia 20-an dan sering dikeluarkan.

Bahagian gigi:

Bahagian gigi merangkumi:

Enamel Bahagian luar gigi yang paling sukar dan putih. Enamel kebanyakannya terbuat dari kalsium fosfat, mineral keras batu.
Dentin Lapisan yang mendasari enamel. Ia adalah tisu keras yang mengandungi tiub mikroskopik. Apabila enamel rosak, panas atau sejuk dapat memasuki gigi melalui jalan-jalan ini dan menyebabkan kepekaan atau kesakitan.
Pulpa Struktur dalaman gigi yang lebih lembut dan hidup. Saluran darah dan saraf mengalir melalui pulpa gigi.
Simen Lapisan tisu penghubung yang mengikat akar gigi dengan kuat pada gusi dan tulang rahang.
Ligamen berkala Tisu yang membantu memegang gigi dengan kuat terhadap rahang

Mengapa Kita Mempunyai Gigi Bijaksana?

Pada usia antara 17 dan 21 tahun, kebanyakan orang dewasa akan mengembangkan geraham ketiga mereka. Geraham ini lebih dikenali sebagai gigi kebijaksanaan.

Gigi dikategorikan berdasarkan penempatan dan fungsinya. Gigi yang lebih tajam dapat merobek makanan menjadi lebih kecil dan gigi yang rata mengisar makanan ke bawah. Gigi kebijaksanaan adalah jenis gigi yang lebih rata, yang disebut geraham. Geraham ada di bahagian belakang mulut anda. Orang dewasa mendapat tiga set geraham di bahagian atas dan bawah, dan di kedua-dua belah mulut.

Sejak bayi hingga awal remaja, manusia mengembangkan set gigi pertama mereka, kehilangannya, dan mendapatkan set baru lagi. Terdapat jeda sebentar dan sekali lagi, pada awal dewasa, set gigi terakhir muncul.

Mereka dipanggil gigi kebijaksanaan kerana mereka adalah gigi terakhir yang muncul. Anda mungkin "lebih bijak" ketika gigi ini masuk.

Mempunyai terlalu banyak gigi, atau terlalu ramai, boleh menyebabkan:

 • gigi yang tidak sejajar
 • peningkatan kerosakan
 • gigi kebijaksanaan terjejas
 • risiko penyakit periodontal
 • Inilah sebabnya mengapa banyak orang mengeluarkan gigi kebijaksanaan mereka.

Mengapa gigi kebijaksanaan dikeluarkan?

Masalah yang berkaitan dengan gigi kebijaksanaan termasuk:

 • gigi bengkok
 • gigi yang ramai
 • gigi kebijaksanaan tumbuh di sisi
 • peningkatan kerosakan gigi
 • sakit rahang
 • sista di bawah gusi dan kemungkinan tumor

Persatuan Pergigian Amerika menunjukkan bahawa penyingkiran akan diperlukan sekiranya terdapat perubahan di atas.

Sebaiknya remaja dinilai untuk pembedahan pembuangan gigi kebijaksanaan . Orang yang mendapatkan gigi bijak dikeluarkan pada usia yang lebih muda cenderung sembuh lebih baik dari pembedahan, sebelum akar dan tulang sepenuhnya terbentuk. Ini dapat membantu mengelakkan sebarang masalah yang mungkin berlaku sebelum ia bermula.

Berapa banyak gigi yang dimiliki bayi dan orang dewasa?

Seorang kanak-kanak mendapat dua set gigi. Set pertama, gigi bayi, mula tumbuh ketika anak itu bayi. Set kedua dan terakhir tumbuh pada usia sekolah. Mereka adalah gigi kekal. Gigi kekal mesti bertahan seumur hidup.

Seorang kanak-kanak menumbuhkan gigi bayi pertamanya pada usia sekitar 7 bulan. Ia selalunya depan.

Walau bagaimanapun, bayi yang kurang berkhasiat mungkin tidak akan menanam gigi pertamanya sehingga kemudian. Jangan tunggu gigi pertama sebelum memberinya makanan lembut tambahan yang dia perlukan untuk tumbuh dan kekal sihat.

 • Baki gigi bayi tumbuh dalam tempoh 24 bulan akan datang. Pada masa kanak-kanak berusia 30 bulan, akan ada sejumlah 20 gigi bayi di mulutnya, 10 di atas dan 10 di bahagian bawah.
 • Sebilangan besar gigi kekal terbentuk di bawah gigi bayi. Apabila kanak-kanak berumur antara 6 hingga 12 tahun, gigi kekal menolak akar gigi bayi, menjadikannya gugur. Tidak semua gigi bayi jatuh sekaligus. Satu gigi pada satu masa menjadi longgar, jatuh dan kemudian diganti dengan gigi kekal. Gigi baru mungkin tidak tumbuh dengan segera. Kadang-kadang 2 atau 3 bulan berlalu sebelum gigi baru tumbuh ke ruang.

Dalam 6 tahun antara usia 6 dan 12, 20 gigi kekal menggantikan 20 gigi bayi. Di samping itu, 8 gigi lain tumbuh di belakang gigi bayi .

Pada 6 tahun, 4 geraham kekal pertama mula tumbuh di bahagian belakang mulut . Ini bermaksud kanak-kanak berusia 8 tahun harus mempunyai 24 gigi, atau ruang untuk mereka.

Pada 12 tahun, molar kekal 4 saat tumbuh di belakang geraham pertama. Ini bermaksud kanak-kanak berusia 14 tahun harus mempunyai 28 gigi, atau ruang untuk mereka.

Antara 16 dan 22 tahun, 4 geraham kekal ketiga tumbuh. Ini bermaksud bahawa orang dewasa biasanya mempunyai 32 gigi kekal: 16 di atas dan 16 di bahagian bawah.

Gigi pada anak:

Gigi adalah tonggak yang menarik dan penting dalam kehidupan bayi anda. Ini bermaksud bahawa tidak lama lagi anak anda akan dapat mula makan pelbagai makanan baru. Walau bagaimanapun, bagi bayi anda, ini bukanlah pengalaman yang menyenangkan.

Oleh kerana semua kanak-kanak melaluinya pada suatu ketika, gigi adalah salah satu sumber perhatian yang paling biasa bagi ibu bapa baru. Setiap bayi mengalami gejala yang berbeza semasa tumbuh gigi. Gejala yang paling biasa adalah kerengsaan dan kehilangan selera makan.

Sebilangan ibu bapa melaporkan gejala gigi yang lebih serius seperti muntah, demam , dan cirit-birit. Adakah muntah sebenarnya disebabkan oleh gigi tumbuh kontroversial. Namun, tidak ada penyelidikan yang tersedia untuk menyokong hubungan antara muntah dan gigi. Sebilangan besar pakar bersetuju bahawa walaupun kesakitan dan kesakitan setempat mungkin berlaku, gigi tidak menyebabkan gejala di tempat lain di badan, seperti ruam, muntah, dan cirit-birit.

Gejala lain dari tumbuh gigi

Bayi juga mungkin menunjukkan beberapa gejala berikut ketika mereka mula tumbuh gigi:

 • mengunyah
 • air liur meleleh
 • perubahan kekerapan atau jumlah makan
 • menangis
 • mudah marah
 • ketidakupayaan untuk tidur
 • hilang selera makan
 • gusi merah, lembut dan bengkak

Adakah gejala gigi boleh diatasi?

Untuk mengurangkan rasa tidak selesa dan gusi lembut, anda boleh mencuba mengurut atau menggosok gusi dengan jari atau memberi bayi anda cincin gigi yang sejuk atau kain lap yang bersih untuk dikunyah. Sekiranya bayi anda mengunyah, anda boleh mencubanya untuk mengunyah makanan yang sihat, seperti buah dan sayur mentah - selagi anda pasti kepingannya tidak boleh pecah dan tersedak. Anda juga harus berjaga-jaga sekiranya mereka tersedak.

Jangan berikan ubat penghilang rasa sakit atau ubat yang anda gosokkan pada gusi mereka, seperti produk lidokain likat atau benzokain. Jenis ubat ini boleh membahayakan bayi anda jika tertelan. FDA memberi amaran agar tidak menggunakan ubat ini untuk tumbuh gigi kerana risiko overdosis.

Gejala overdosis termasuk:

 • kegelisahan
 • kekeliruan
 • muntah
 • sawan

Sekiranya anak anda muntah, itu mungkin bukan kerana gigi. Rujuk pakar pediatrik anda.

Jaga gigi anda

Anda mendapat dua set gigi sepanjang hayat anda. Sebagai bayi, anda mempunyai 20 gigi, dan sebagai orang dewasa anda harus mempunyai 32 gigi.

Di antara 32 gigi , masing-masing mempunyai fungsi tersendiri dalam proses mengunyah dan makan. Jaga gigi anda dengan baik dan jaga kesihatan gusi anda untuk mengelakkan rongga dan masalah kesihatan keseluruhan yang lain. Untuk menjaga kesihatan mulut, cara terbaik untuk menjaga gigi adalah dengan memberus gigi dan menggosok gigi secara berkala. Persatuan Pergigian Amerika dan American College of Prosthodontists mengesyorkan:

 1. meletakkan berus gigi pada sudut 45 darjah sehingga menyentuh gusi dan gigi .
 2. memberi perhatian khusus pada gusi dan geraham.
 3. menyikat sekurang-kurangnya 2 minit

Semasa flos:

 1. gunakan benang 16-18 inci dan bungkus pada jari
 2. benang benang di antara gigi dengan lembut sehingga memenuhi gusi dan gerakkan ke atas dan ke bawah
 3. gunakan bahagian benang yang bersih setiap dua gigi Ketika orang mula-mula mula melakukan flos, mereka mungkin menyedari bahawa gusi mereka berdarah. Ini tidak biasa dan harus berhenti ketika gusi menjadi sihat selepas pembersihan dan pembersihan benang secara berkala. Sekiranya pendarahan berterusan, berjumpa doktor gigi .

Punca jangkitan gigi dan mulut

Lubang mulut anda mengumpulkan pelbagai mikrob, jangkitan , dan organisma. Sebilangan dari mereka mempunyai tempat di sana, yang membentuk kehijauan khas mulut anda. Sebilangan besar mereka tidak berbahaya. Namun, rutin makan yang tinggi gula menjadikan keadaan di mana organisma mikroskopik yang menghakis dapat berkembang. Ini menghakis kerosakan gigi dan menyebabkan kemurungan gigi.

Mikroorganisma menutup garis gusi anda berkembang dalam kisi yang disebut plak. Plak mengumpulkan, menguatkan, dan menggerakkan panjang gigi sekiranya ia tidak dihilangkan secara rutin dengan menyikat dan menggosok gigi. Ini boleh membangkitkan gusi anda dan menyebabkan keadaan yang dikenali sebagai penyakit gusi.

Kerengsaan yang meluas menjadikan gusi anda mula terlepas dari gigi anda. Interaksi ini menjadikan poket di mana pelepasan pada akhirnya berkumpul. Fasa penyakit gusi yang semakin berkembang ini disebut periodontitis.

Terdapat banyak unsur yang menambah penyakit gusi dan periodontitis, termasuk:

 1. merokok
 2. kecenderungan memberus yang lemah
 3. kerap mencuba sumber makanan dan minuman manis
 4. diabetes
 5. penggunaan ubat-ubatan yang mengurangkan ukuran ludah di mulut
 6. sejarah keluarga, atau sifat keturunan
 7. pencemaran tertentu, seperti HIV atau AIDS
 8. perubahan hormon pada wanita
 9. refluks asid, atau pencernaan
 10. kerap memuntahkan, kerana menghakis

Keadaan Gigi

 • Rongga (karies): Bakteria mengelakkan penyingkiran dengan menyikat dan air liur dan merosakkan enamel dan struktur gigi yang lebih dalam. Sebilangan besar rongga berlaku pada geraham dan premolar.
 • Kerosakan gigi: Nama umum untuk penyakit gigi, termasuk rongga.
 • Periodontitis: Keradangan struktur gigi yang lebih dalam (ligamen periodontal, tulang rahang, dan simenum). Kebersihan mulut yang buruk biasanya harus dipersalahkan.
 • Gingivitis: Keradangan bahagian permukaan gusi, di sekitar dan di antara mahkota gigi. Penumpukan plak dan tartar boleh menyebabkan radang gusi.
 • Plak: Filem melekit dan tidak berwarna yang diperbuat daripada bakteria dan bahan-bahan yang dikeluarkannya. Plak tumbuh dengan cepat pada gigi setelah memakan makanan bergula, tetapi dapat disingkirkan dengan mudah.
 • Tartar: Sekiranya plak tidak dikeluarkan, ia bercampur dengan mineral untuk menjadi tartar, bahan yang lebih keras. Tartar memerlukan pembersihan profesional untuk dikeluarkan.
 • Overbite: Gigi atas menonjol dengan ketara berbanding gigi bawah.
 • Underbite: Gigi bawah menonjol secara signifikan melepasi gigi atas.
 • Penggilingan gigi (bruxism): Tekanan, kegelisahan, atau gangguan tidur boleh menyebabkan gigi menggiling, biasanya semasa tidur. Sakit kepala yang kusam atau rahang yang sakit boleh menjadi gejala.
 • Kepekaan gigi: Apabila satu atau lebih gigi menjadi sensitif terhadap panas atau sejuk, ini mungkin menyebabkan dentin terdedah.

Apakah Jenis Perkhidmatan yang Ditawarkan oleh Pakar Pergigian Pediatrik?

Doktor gigi pediatrik menawarkan pelbagai perkhidmatan yang mensasarkan keperluan pergigian unik kanak-kanak, termasuk:

 • Ujian kesihatan mulut untuk bayi, kanak-kanak dan remaja
 • Penjagaan pencegahan, seperti pembersihan dan rawatan fluorida
 • Pendidikan kesihatan mulut
 • Pembaikan dan pembinaan semula gigi
 • Diagnosis keadaan kesihatan mulut yang berkaitan dengan pelbagai keadaan kesihatan
 • Penjagaan dan pencegahan kecederaan gigi
 • Pencegahan dan rawatan penyakit gusi dan keadaan kesihatan mulut yang lain

Cara merawat sakit gigi di rumah

Kompres sejuk atau pek ais

Kompres sejuk atau pek es dapat membantu meredakan sakit gigi , terutamanya jika sakit gigi disebabkan oleh kecederaan atau gusi yang bengkak.

Seseorang boleh mencuba memegang pek es atau sebungkus kacang polong beku, misalnya, di bahagian luar pipi di atas gigi yang menyakitkan selama beberapa minit pada satu masa.

Aplikasi rawatan sejuk menyekat saluran darah, memperlahankan aliran darah ke kawasan yang terjejas. Ini membantu menghilangkan rasa sakit dan mengurangkan bengkak dan keradangan .

Ubat kumur air masin

Bilas mulut dengan air garam suam membantu melonggarkan serpihan yang tersimpan di rongga atau di antara gigi. Ia juga dapat mengurangkan penyembuhan meningkatkan pembengkakan, dan melegakan sakit tekak.

Bilas air masin boleh dibuat dengan melarutkan 1 sudu teh garam ke dalam segelas air suam dan gosok ke dalam mulut selama kira-kira 30 saat sebelum meludahkan. Proses ini dapat diulang sekerap yang diperlukan.

Ubat penahan sakit

Ubat tanpa resep, seperti acetaminophen dan ibuprofen , dapat memberikan penghilang rasa sakit sementara untuk sakit gigi.

Aspirin tidak boleh diberikan kepada kanak-kanak di bawah 16 tahun.

Bawang putih

Bawang putih telah digunakan secara meluas untuk tujuan perubatan sepanjang sejarah. Ia mengandungi sebatian yang disebut allicin, yang menyumbang kepada sifat antibakteria yang kuat.

Cengkih bawang putih segar harus dihancurkan terlebih dahulu dan kemudian dicampurkan dengan sedikit garam , dan campuran itu disapukan pada gigi yang terkena.

Teh pudina

Seperti cengkeh, pudina mempunyai sifat mati rasa yang dapat menenangkan sakit gigi. Menthol, yang memberikan rasa dan baunya pudina, juga dikenali sebagai antibakteria.

Satu sendok teh daun pudina kering boleh dimasukkan ke dalam secawan air mendidih dan direndam selama 20 minit. Setelah dibiarkan sejuk, ia boleh disapu di mulut kemudian diludahkan atau ditelan.

Beg teh yang sedikit hangat dan basah juga boleh digunakan dan dipegang pada gigi selama beberapa minit sehingga rasa sakit berkurang.

Beberapa tetes minyak pudina pada bola kapas juga boleh diletakkan pada gigi yang terkena sebagai ubat sementara.

Aloe Vera

Gel lidah buaya , yang dapat ditemukan di dalam daun tanaman sukulen, telah lama digunakan untuk menyembuhkan luka bakar dan luka kecil. Beberapa orang kini menggunakan gel untuk membersihkan dan menenangkan gusi.

Kajian menunjukkan bahawa lidah buaya mempunyai kualiti antibakteria semula jadi dan dapat memusnahkan kuman yang menyebabkan kerosakan gigi.

Gel harus disapu ke bahagian mulut yang sakit dan diurut dengan lembut.

Bilas hidrogen peroksida

Bilas dengan larutan hidrogen peroksida adalah ubat kumur antibakteria yang berkesan, terutamanya jika sakit gigi disebabkan oleh jangkitan.

Hidrogen peroksida berbahaya jika ditelan sehingga perlu berhati-hati semasa membilas.

Ia harus dicampurkan dalam bahagian yang sama iaitu 3 persen hidrogen peroksida dan air dan disapukan di mulut selama kira-kira 30 saat. Setelah memuntahkannya, mulut harus dibilas beberapa kali dengan air biasa .

Bilas hidrogen peroksida tidak boleh ditelan, dan ubat ini tidak digalakkan untuk kanak-kanak.

Cengkih

Cengkih adalah rempah asli dari Kepulauan Maluku di Indonesia. Mereka mengandungi eugenol, sebatian kimia yang bertindak sebagai anestetik semula jadi.

Cengkeh juga mempunyai sifat anti-radang dan antibakteria, yang dapat membantu melawan jangkitan gigi dan gusi.

Seseorang boleh merendam bebola kapas kecil dengan minyak cengkeh dan mengoleskannya ke kawasan yang terkena gigi yang sakit.

Cengkih utuh kering juga boleh digunakan. Kunyah perlahan-lahan cengkih untuk melepaskan minyaknya dan tahan pada gigi yang terkena sehingga 30 minit.

Ujian Gigi

Filem sinar-X gigi: Gambar sinar-X gigi dapat mengesan rongga di bawah garis gusi, atau terlalu kecil untuk mengenal pasti sebaliknya.

Pemeriksaan gigi: Dengan melihat dan memanipulasi gigi dengan lembut, doktor gigi dapat mengesan kemungkinan masalah gigi.

Rawatan Gigi

 • Menyikat gigi: Menyikat gigi setiap hari menghilangkan plak dan membantu mencegah rongga.
 • Gigi flossing: Menggunakan benang atau pembersih gusi gigi yang disetujui membersihkan gigi di bawah garis gusi, di mana tidak dapat disikat.
 • Membilas gigi: Bilas setiap hari dengan ubat kumur antiseptik membunuh bakteria yang menyebabkan bau mulut dan penyakit gusi.
 • Pembersihan gigi: Pembersihan gigi profesional setiap enam bulan dapat membantu mencegah penyakit gigi dan gusi.
 • Mengisi gigi: Mengebor bahagian gigi yang sakit dan mengemas ruang dengan pengisian mineral dapat mengelakkan rongga merosakkan gigi.
 • Saluran akar: Bubur gigi yang dalam digerudi, dibersihkan, dan diisi. Saluran akar dilakukan apabila kerosakan pada gigi telah mempengaruhi pulpa dalam.
 • Pengekstrakan gigi: Sekiranya gigi terlalu rosak untuk diperbaiki dengan saluran pengisi atau akar, ia mungkin dikeluarkan. Gigi bijaksana sering diekstraksi untuk mengelakkan perpindahan gigi yang lain.
 • Braces : Alat buatan atau sistem yang meletakkan gigi dalam keadaan tegang untuk jangka masa yang panjang. Akhirnya, pendakap gigi dapat membantu gigi bengkok untuk diluruskan semula.
 • Pelindung mulut: Mulut plastik dapat memberi perlindungan dari pencabutan gigi dan kecederaan semasa bersukan.
 • Peredam gigi: Sealant plastik yang disapukan pada gigi dapat membantu menyekat bakteria daripada bersembunyi di celah pada permukaan gigi. Sealant dapat membantu mencegah rongga.
 • Pemutihan gigi: Rawatan kimia bebas dan profesional boleh memutihkan gigi menjadi putih lebih cerah . Kepekaan gigi adalah kesan sampingan yang paling biasa.

Soalan Lazim :pencil2:

1- Adakah normal mempunyai 28 gigi?

Kerana banyak orang dewasa telah membuang gigi kebijaksanaannya, adalah biasa bagi banyak orang untuk hanya memiliki 28 gigi. Biasanya semua gigi dewasa telah terbentuk dan meletus ke mulut pada saat seseorang berusia 21 tahun (kecuali gigi kebijaksanaan , yang kadang-kadang tidak mempunyai ruang untuk meletus).

2- Adakah setiap orang mempunyai 32 gigi?

Orang dewasa mempunyai 32 gigi. Anda mesti mempunyai set gigi dewasa yang lengkap ini oleh remaja anda yang lewat. Gigi dewasa termasuk gigi seri, gigi taring, premolar, dan geraham: 8 gigi seri.

3- Adakah normal mempunyai 24 gigi?

Dalam 6 tahun antara usia 6 dan 12, 20 gigi kekal menggantikan 20 gigi bayi. Selain itu, 8 gigi lain tumbuh di belakang gigi bayi. Pada 6 tahun, 4 geraham kekal pertama mula tumbuh di bahagian belakang mulut. Ini bermaksud kanak-kanak berusia 8 tahun harus mempunyai 24 gigi, atau ruang untuk mereka.

4- Berapa banyak gigi yang dimiliki orang dewasa?

Pada usia 12 hingga 14 tahun, kebanyakan kanak-kanak telah kehilangan semua gigi bayi mereka dan mempunyai gigi dewasa. Terdapat 32 gigi dewasa secara keseluruhan - 12 lebih banyak daripada pada set bayi. 4 yang terakhir, yang disebut gigi kebijaksanaan, biasanya muncul lebih lambat daripada yang lain, umumnya berusia antara 17 dan 21 tahun.

5- Adakah jarang mempunyai 4 gigi kebijaksanaan?

Bilangan gigi kebijaksanaan berbeza-beza dari orang ke orang. Sebilangan orang mendapat satu gigi kebijaksanaan, sementara yang lain mempunyai dua, tiga, empat, atau tidak sama sekali. Walaupun jarang berlaku, kadang-kadang seseorang akan mendapat lebih dari empat gigi kebijaksanaan.

6- Adakah jarang mempunyai gigi kebijaksanaan?

Kira-kira 20-25% populasi manusia dilahirkan dengan 1 hingga 3 gigi kebijaksanaan, dan 35% dilahirkan tanpa gigi kebijaksanaan sama sekali.

7- Pada usia berapa manusia berhenti tumbuh gigi?

Pada usia 12 atau 13 tahun, kebanyakan kanak-kanak telah kehilangan semua gigi bayi mereka dan mempunyai satu set gigi kekal. Terdapat 32 gigi kekal - 12 lebih banyak daripada set gigi bayi yang asal.

8- Bolehkah anda bertahan tanpa gigi?

Anda boleh hidup tanpa mereka. Terdapat masalah besar dengan hidup tanpa gigi , tetapi anda boleh bertahan. Otak anda, organ dalaman anda, dan beberapa perkara lain diperlukan untuk terus hidup, untuk hidup. Gigi yang sihat dan mulut yang sihat sangat penting untuk kualiti hidup yang baik.

9-Bolehkah saya hidup tanpa gigi belakang?

Adalah biasa bagi orang dewasa kehilangan geraham belakang, sering disebabkan oleh penyakit gusi, kerosakan gigi, atau kecederaan. Oleh kerana geraham belakang tidak mempengaruhi penampilan keseluruhan senyuman anda, anda mungkin tergoda untuk tidak menggantinya. Itu bukan idea terbaik. Kehilangan gigi, walaupun hanya satu, boleh menyebabkan kerosakan teruk dan kekal pada seluruh mulut anda.

10- Adakah gigi bijak menyakitkan?

Anda akan merasa sakit gigi di bahagian belakang mulut, di belakang geraham anda. Sekiranya anda melihat cermin, anda mungkin menyedari bahawa gigi kebijaksanaan anda sudah mula menembusi gusi anda.

KESIMPULAN:

Manusia dewasa yang normal mempunyai 32 gigi. Gigi dewasa merangkumi 8 gigi seri, 4 gigi taring, 8 premolar, dan 12 geraham. Gigi bijaksana meletus pada sekitar usia 18 tahun, tetapi kebanyakannya dikeluarkan melalui pembedahan untuk mengelakkan perpindahan gigi lain.

artikel berkaitan :open_book:

Berapa banyak gigi yang ada pada manusia untuk Memutihkan Gigi Chiclet Teeth Wisdom Teeth Removal Bolehkah Gigi Terikat Diputihkan? 7 Teknik Berus Terbaik Untuk Doktor Gigi Pemutihan Gigi Bersih Lengket