Apabila kebanyakan orang memikirkan Dachshunds, mereka menggambarkan Dachshund Standard, tetapi Dachshund Miniatur cepat mendapat populariti. Memahami ciri-ciri Miniatur Dachshunds sangat penting untuk menentukan sama ada Mini Dachshund adalah anjing yang tepat untuk anda.

Ketika datang ke Dachshunds, penting untuk diingat bahawa ukuran itu penting. AKC (American Kennel Club) memisahkan dachshund menjadi dua kumpulan ukuran untuk pertandingan. Miniatur adalah 11 paun ke bawah pada usia 12 bulan dan lebih tua; Piawaiannya melebihi 11 paun, biasanya turun antara 16 dan 32 paun.

Di Eropah, Dachshunds secara rasmi menjadi tiga ukuran: Standard, Miniature, dan Rabbit. Ukuran ini ditentukan bukan berdasarkan berat, tetapi oleh lilitan dada. Arnab adalah apa yang orang Amerika anggap sebagai Miniatur terkecil.

imej

Suka kucing? Miniatur Dachshunds menjadi teman kucing yang hebat - selagi anda memperkenalkan keduanya dengan hati-hati dan memberi setiap haiwan kesayangannya ruang sehingga mereka saling menerima.

Memutuskan antara Dachshund Standard dan Mini adalah pilihan yang sangat peribadi, tetapi apabila anda mempertimbangkan pilihan anda, anda harus ingat ciri-ciri dachshund miniatur berikut.

  • Sekiranya anda mempunyai apartmen, Miniatur sangat bagus kerana dapat memenuhi banyak keperluan latihan mereka di dalam rumah.

  • Sekiranya anda mempunyai banyak tangga, anda mungkin mahu berfikir dua kali. Anda perlu menolong mereka naik dan turun tangga kerana punggung mereka terdedah kepada kecederaan.

  • Minis mempunyai banyak tenaga dan suka bersenam, tetapi fikirkan betapa pendeknya kaki mereka. Mereka mungkin tidak dapat mengikuti anda untuk berjalan-jalan lama!

  • Minis kulit kayu - banyak. Oleh itu, jika anda benar-benar benci menyalak, anda mungkin lebih baik menggunakan Standard (walaupun semua Dachshund suka menggonggong).

Anak anjing Dachshund miniatur sangat kecil, dan rapuh. Sekiranya anda mempunyai anak anjing Mini, perhatikan tempat anda melangkah dan duduk. Juga, jangan biarkan mini melompat dari tangan anda; ini boleh mengakibatkan kecederaan belakang atau patah kaki.

  • Minis makan les; akibatnya bil makanan akan menjadi lebih kecil.

  • Sekiranya anda mempunyai anak kecil, anda mungkin lebih baik menggunakan Standard. Oleh kerana ukurannya, minis mudah terluka; malangnya, kanak-kanak sukar memahami betapa halusnya mereka.

  • Begitu juga, Minis tidak sabar untuk jenis mencucuk, mendorong, dan menarik; mereka telah diketahui mencederakan anak kecil jika mereka kehilangan kesabaran. Ibu bapa tidak boleh membiarkan anjing dan anak kecil bersama-sama tanpa pengawasan.

  • Miniatur Dachshunds mudah dilatih kertas, yang dapat menghilangkan kebutuhan untuk pergi ke luar sama sekali, yang merupakan kelebihan bagi orang yang tinggal di rumah atau yang tinggal di pangsapuri.

  • Sekiranya kos membimbangkan, Minis sering mempunyai bil doktor haiwan yang lebih rendah - kerana saiznya yang kecil mereka memerlukan lebih sedikit ubat.

Secara tidak rasmi, banyak orang memanggil Dachshund antara 11 hingga 16 paun , kerana mereka antara dua ukuran Dachshund yang disukai. Tweenies tidak sesuai dengan standard baka untuk anjing pertunjukan, tetapi sebagai haiwan kesayangan, tweenie adalah ukuran yang indah - tidak terlalu berat, tidak terlalu rapuh.

Apa sahaja saiz yang anda pilih, Dachshund adalah Dachshund - mencabar dan menyeronokkan, penuh dengan kenakalan, dan penuh dengan cinta untuk anda (ya, walaupun dia memberi petua mengenai tong sampah itu).