Berapa banyak yang dibuat oleh ahli terapi? Seorang ahli terapi dapat memperoleh $ 30,000 dan gaji terluas adalah hampir $ 100,00 . Di seluruh dunia julat gaji untuk ahli terapi dan psikiatri bergantung pada berapa banyak pengalaman yang mereka ada dan kualiti pendidikan yang mereka miliki berdasarkan kepakaran mereka. Sekarang variasi pendapatan ahli terapi adalah kerana bidang apa mereka berada dan posisi terapi apa mereka terlibat.

Terdapat pelbagai jenis ahli terapi untuk situasi dan masalah yang berbeza. tidak semua ahli terapi melakukan pekerjaan yang sama dan mereka mempunyai pelbagai jenis pelanggan dan juga mempunyai proses pembayaran yang berbeza. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai variasi gaji dan pelbagai ahli terapi yang berlainan, baca artikel yang akan membantu anda mendapatkan maklumat yang tepat mengenai berapa banyak yang mereka hasilkan dan di negara, wilayah, dan amalan apa yang mereka lakukan yang menjadikan mereka berada dalam pelbagai bidang profesi.

Baca lebih banyak artikel Kesihatan Mental Kaunseling Hubungan Penyakit Mental

Ahli terapi dalam pemulihan masyarakat

Ini adalah jenis ahli terapi yang membantu orang-orang dalam komuniti untuk kembali ke landasan mengenai kerjaya, masalah keluarga, dan kemajuan keseluruhan dalam kehidupan mereka selepas ketagihan atau sebarang kemalangan. Ahli terapi pekerjaan yang bekerja untuk pemulihan komuniti bekerja dalam pasukan biasanya dan mereka mempunyai akses ke lokasi, pusat kerja, pekerjaan, atau tempat pelanggan lain yang memerlukan mereka mendapatkan maklumat dari.

Kerana kerja terapi pada dasarnya adalah untuk mendapatkan kembali kehidupan pelanggan mereka dan dua membantu mereka membina kerjaya lagi. dengan bantuan ahli terapi pemulihan masyarakat , pelanggan akan mendapatkan peta yang dilakar untuk mereka kembali ke landasan hidup mereka dan menyingkirkan sebarang Ketagihan atau trauma yang menyebabkan mereka kembali hidup.

Ahli terapi ini mempunyai tugas untuk meningkatkan penyertaan klien yang mengalami kecederaan serius, penyakit, atau sebarang kemalangan yang memerlukan pertolongan daripada mereka untuk mengambil bahagian dan terlibat dalam aktiviti yang berbeza dalam kehidupan termasuk kerjaya, pendidikan, atau aktiviti penting lain yang memerlukan pertolongan. Ahli terapi yang bekerja di pusat pemulihan masyarakat berjumlah $ 30,000.

Berapa banyak yang dibuat oleh ahli terapi

Ahli terapi kesihatan mental

Jenis ahli terapi akan membantu orang yang menderita psikologi dan mendiagnosis mereka dengan gangguan yang berbeza yang berkaitan dengan penyakit mental . Kajian menunjukkan bahawa 50% orang dewasa didiagnosis menghidap penyakit mental dan mempunyai kemungkinan peningkatan masalah kesihatan mental. Ahli terapi membantu mereka mengawal emosi mereka dan memperlakukannya dengan perspektif profesional mereka.

Kaunselor atau ahli terapi kesihatan mental membantu merawat orang yang mengalami tekanan emosi, masalah tingkah laku, dan trauma yang mereka dapat bekerja untuk individu dan juga keluarga, kumpulan, atau komuniti. Ahli terapi kesihatan mental memerlukan Pusat Kesihatan dan pelbagai jenis lokasi tempat mereka bekerja. • Sekolah • Klinik kesihatan mental • Kaunseling swasta • Hospital • Agensi perkhidmatan sosial • Agensi kerajaan • Institusi perniagaan • Kolej dan universiti • Kesihatan masyarakat

Ahli terapi penyakit mental merawat orang yang mengalami trauma emosi, tekanan, kegelisahan, fobia, dan kemurungan. masalah ini boleh menyebabkan masalah yang teruk secara fizikal dan merosakkan otak dengan pelbagai cara yang menjadi sebab mengapa kaunseling kesihatan mental sangat penting. Terapi mental diperlukan ketika seseorang mengalami tekanan emosi, ketagihan, atau trauma dan ia boleh berlaku pada usia apa pun termasuk kanak-kanak. Jenis terapi mental yang berbeza diperlukan untuk kumpulan umur yang berbeza bergantung pada keadaan mereka.

Berapa banyak yang dibuat oleh ahli terapi

Tugas kaunselor kesihatan mental

Terdapat senarai tugas untuk ahli terapi kesihatan mental atau kaunselor yang mereka atasi dan laksanakan untuk menyelesaikan tugas mereka.

 • mereka memberikan terapi psikologi kepada pelanggan.

 • Meyakinkan pelanggan untuk terbuka kepada mereka dan bercakap tentang emosi, trauma, atau fobia apa pun yang membuat mereka ketinggalan dalam kehidupan.

 • Kaunseling keluarga memerlukan seluruh keluarga untuk berkomunikasi dengan ahli terapi untuk mengatasi masalah psikologi dan masalah kehidupan seharian mereka. Ahli terapi membantu mereka melalui kaunseling hubungan .

 • Mendiagnosis dan merawat tingkah laku emosi dan psikologi pelanggan dan membantu mereka menjaga kesihatan mental yang sihat.

 • Membimbing pelanggan membuat rancangan untuk peningkatan kesihatan mental mereka dan Membantu mereka mengatasi ketakutan dan fobia mereka.

 • Ahli terapi menolong klien mengatasi masalah buli. Mereka yang mengalami trauma kerana pengganggu mereka memerlukan nasihat daripada ahli terapi kesihatan mental yang meningkatkan kemampuan mereka untuk berdiri sendiri dan mengatasi rasa tidak selamat mereka.

Pada asasnya, ahli terapi kesihatan mental berperanan besar dalam institusi kesihatan di mana berjuta-juta pelanggan atau pesakit diberikan rawatan mereka dan ahli terapi jenis ini memperoleh lebih dari $ 40,000 hingga $ 50,000.

Ahli terapi keluarga

Ini adalah jenis terapi yang memerlukan penglibatan seluruh keluarga atau juga dikenali sebagai terapi pasangan. sama ada masalahnya adalah mengenai individu atau seluruh keluarga, ahli terapi keluarga mempunyai cara untuk memberi nasihat kepada seluruh keluarga yang memberi manfaat kepada setiap orang mengenai hubungan mereka dan kesihatan mental antara satu sama lain.

Masalah psikologi yang berputar di sekitar keluarga dan hubungan antara semua anggota dinilai oleh ahli terapi keluarga melalui kaunseling hubungan yang membantu mereka meningkatkan kualiti hubungan mereka dan mempromosikan dan mendorong mereka untuk berkomunikasi dengan cara positif yang membantu mereka membawa hubungan ke tahap yang lain . Ahli terapi keluarga dan ahli terapi pasangan ini biasanya memperoleh lebih daripada $ 70,000.

Jenis terapi keluarga

Setiap terapi berkisar pada struktur masalah tertentu, jadi itulah sebabnya ada beberapa jenis terapi keluarga yang mungkin anda ingin tahu jika anda memikirkan untuk mengambilnya sendiri.

 • Terdapat sejenis terapi yang disebut terapi bowenian yang memerlukan ahli terapi untuk memahami keadaan mental klien yang tidak mahu melibatkan keluarga terlalu banyak dalam keadaan emosi fikirannya. tetapi juga pelanggan ingin melepaskan semua tekanan emosinya kepada pihak ketiga tetapi ia juga melibatkan keluarga. Terapi ini tidak perlu dipaksa untuk bertindak balas terhadap masalah keluarga dan memberi tumpuan kepada kesihatan mental individu tetapi membincangkan masalah keluarga dengan psikologi atau ahli terapi khususnya ahli terapi keluarga

 • Ahli terapi yang menangani terapi struktur yang melibatkan mereka duduk bersama seluruh keluarga yang memerlukan terapi untuk memastikan bahawa ibu bapa dan anak-anak bersetuju dengan perkara-perkara dalam kehidupan mereka dan telah membuat batasan yang sama dengan yang mereka setujui. Terapi struktur didasarkan pada hubungan dan komunikasi antara ibu bapa dan anak-anak mereka. memastikan bahawa naluri dan tingkah laku mereka terkawal

 • Terdapat sejenis terapi keluarga yang langsung dan ahli terapi biasanya memberi mereka tugas dan sekumpulan peraturan lengkap yang boleh mereka gunakan dan gunakan untuk meningkatkan interaksi kehidupan seharian dengan keluarga mereka dan meningkatkan kemahiran komunikasi mereka. terapi keluarga jenis ini disebut terapi strategik. jenis terapi ini diperlukan untuk keluarga yang menghadapi masalah dalam membuat keputusan dan setuju pada titik yang sama dan mempunyai jurang komunikasi sehingga mereka memerlukan bantuan ahli terapi keluarga dan sistem terapi terbuka untuk memperbaiki keadaan mereka.

Kaunselor kerjaya atau ahli terapi

Orang di seluruh dunia mengalami masalah pengangguran sekarang dan ketika dan untuk melalui tekanan emosi dan ketidakpastian, seseorang memerlukan kaunselor kerjaya untuk menolong mereka membuat rancangan dan memberi jalan untuk mereka menuju kerjaya yang berjaya.

Sama ada anda lulusan dan telah menamatkan kuliah dan sudah waktunya untuk pekerjaan pertama anda dan anda tidak dapat memutuskan di mana untuk memulakan dan bagaimana memulakan atau jika anda seorang profesional tetapi anda hanya ingin mengubah profesion anda dan menjadikan proses ini lebih mudah sebagai kaunselor kerjaya akan menolong anda melaluinya agar mudah dan boleh dipercayai.

Kaunselor kerjaya menghasilkan sehingga $ 40,000. Kaunseling kerjaya berkisar mengenai kerjaya orang muda atau kejayaan dan evolusi orang profesional . Beberapa tanggungjawab kaunselor kerjaya disenaraikan di bawah.

 1. Mempunyai hubungan terapeutik yang kuat dengan klien sangat penting bagi kaunselor untuk membimbing mereka tepat di mana hati mereka ingin pergi. Kini kaunseling kerjaya bukan sekadar memberi petua dan teknik melainkan membentuk mereka menjadi apa yang mereka ingin jadikan dalam kehidupan profesional mereka. mengembangkan hubungan terapeutik dengan klien membantu kaunselor membimbing dan menyokong mereka sebagaimana mestinya.

 2. Menentukan matlamat kerjaya adalah salah satu perkara terpenting dalam terapi kaunseling kerjaya kerana ia memberitahu pandangan minda klien tentang bagaimana dia mahu kehidupan profesionalnya menjadi seperti. kaunselor akan bertanya tentang apa yang pelanggan mahukan tugasnya dan apa yang senang dicapai. Mengetahui jenis pekerjaan pelanggan dan apa yang dilihatnya dalam lima tahun mengarahkannya ke tujuan yang lebih penting dan menjauhkannya dari semua gangguan yang menyebabkan ketidakpastian dalam kehidupan profesional mereka.

 3. Ahli terapi kaunselor kerjaya membolehkan klien meneroka sendiri pemikiran mereka dalam rancangan mereka. kaunseling kerjaya bukan hanya memberi hasil setelah mengujinya tetapi berkomunikasi dan memberi mereka ruang dan masa untuk memikirkan apa yang dikatakan oleh fikiran mereka kepada mereka mengenai kerjaya dan kehidupan profesional mereka. Satu-satunya cara untuk mendapatkan nasihat dan kaunseling kerjaya terbaik adalah dengan memberi mereka ruang untuk penerokaan diri.

Berapa banyak yang dibuat oleh ahli terapi

Kaunselor sekolah

Kaunseling sekolah adalah sejenis terapi di mana para pelajar memerlukan kaunseling, perhatian, dan bimbingan ketika mereka kehilangan jejak mereka atau jika mereka melalui beberapa masa tertekan yang mengalihkan perhatian mereka dari pelajaran mereka. Untuk menjadi kaunselor sekolah, tahap kesabaran anda haruslah sangat tinggi kerana memerlukan masa dan kesabaran untuk membiarkan diri anda memahami fikiran anak yang melalui tahun-tahun persekolahan yang sukar.

Tidak ada pelajar yang ingin dipanggil ke pejabat pengetua sehingga selalu ada alasan di sebalik tingkah laku mereka yang mengganggu. Untuk memahami dan menyelesaikan masalah yang timbul di antara para pelajar seperti membuli, mengasingkan diri, tekanan emosi, dan kemurungan . Pada usia ini, pelajar memerlukan bimbingan yang tepat ketika mereka mencapai dasar batu dan mereka memerlukan seseorang yang dapat mendengarkan pemikiran mereka dan mengetahui mengapa mereka bersikap seperti mereka.

Di sekolah, kanak-kanak kurang upaya atau rendah diri dapat menghentikan mereka belajar dengan betul di sekolah. kanak-kanak dengan keyakinan rendah Memerlukan pertolongan dan bimbingan untuk pulih dari rasa tidak selamat mereka dan mengatasi trauma mereka melalui kaunselor Sekolah. Jenis terapi ini hanya melibatkan individu sebagai pelanggan. Kaunselor sekolah disewa di sekolah atau institusi pendidikan lain. Kaunselor sekolah berjumlah hingga $ 50,000 hingga $ 58,000. Tanggungjawab dan pekerjaan kaunselor sekolah tertumpu kepada perkara di bawah:

 1. Berkawan dengan pelanggan dan dengarkan emosi dan tekanannya yang menyebabkan dia kehilangan minat untuk belajar dan menolong pelajar memperoleh kembali keyakinan dan motivasi.

 2. Menyelesaikan konflik dan salah faham antara guru dan pelajar dan memperbaiki hubungan mereka.

 3. Bantu pelajar meneroka sendiri dan membimbing mereka untuk mencapai matlamat mereka dan membuat rancangan dengan mereka yang berkaitan dengan pengajian dan kerjaya mereka.

 4. Membiarkan ibu bapa dalam situasi yang berlaku antara guru dan pelajar adalah sangat penting. jadi kaunselor sekolah akan membantu komunikasi yang lebih baik antara guru dan ibu bapa.

 5. Pelajar boleh menjadi sangat kecewa dan kehilangan jejak ketika membuat permohonan pekerjaan setelah tamat pengajian atau mengisi borang dan permohonan sehingga kaunselor sekolah membantu mereka membimbing mereka melalui semua permohonan dan kemasukan kerja kali pertama.

 6. Pencegahan daripada program ketagihan berbahaya diadakan di institusi pendidikan. Kaunselor sekolah berperanan besar dalam menjalankan program ini dan membantu para pelajar mendapat pengetahuan yang betul mengenai pencegahan dan meyakinkan mereka untuk tetap bersih.

 7. Kaunselor sekolah membantu meningkatkan kemampuan belajar dan menolong mereka sekiranya mereka mengalami sebarang kecacatan, trauma, atau buli.

Terapi tingkah laku

Ini adalah sejenis terapi di mana ahli terapi profesional memperlakukan klien yang sedang menghadapi tingkah laku yang merosakkan diri dan gangguan mental yang serius yang memberi kesan besar terhadap tingkah laku mereka dalam kehidupan mereka dan tindakan yang boleh menyebabkan mereka membahayakan.

Ahli terapi tingkah laku memberi tumpuan kepada keadaan pesakit yang sedang mengalami trauma baru-baru ini yang boleh mencetuskan tingkah laku yang merosakkan dan beracun. Jenis terapi ini membantu dalam merawat kegelisahan , penyalahgunaan zat, masalah kemarahan, Kemurungan, dan tekanan umum.

Terapi tingkah laku adalah perkara biasa bagi kanak-kanak juga dan mereka sering memerlukan bimbingan ketika mereka menghadapi masalah untuk mengekalkan keadaan mental mereka dengan kehidupan seharian mereka. kanak-kanak mungkin memerlukan masa untuk mempercayai kaunselor mereka dan itu adalah perkara biasa dan apabila mereka akhirnya mengenali mereka dan membina kepercayaan dan asas. Yang mendorong mereka untuk bercakap dan berkomunikasi dengan ahli terapi mereka mengenai keadaan tingkah laku mereka tanpa akibat. Ahli terapi tingkah laku memperoleh hampir $ 40'000.

Jenis terapi tingkah laku

Terdapat beberapa jenis terapi tingkah laku yang dinyatakan di bawah:

 • Terapi tingkah laku kognitif: Jenis terapi khusus ini digunakan untuk menutup keadaan tingkah laku dan juga proses berfikir seseorang. Yang bermaksud ia memfokuskan pada pemikiran seseorang dan cara pemikiran mereka yang berkaitan dengan masalah tingkah laku mereka. jadi tujuan utama ahli terapi adalah untuk mengubah keadaan semasa dan kebiasaan berfikir negatif menjadi pemikiran positif yang menghasilkan tingkah laku yang lebih baik pada klien.

 • Terapi kognitif untuk kanak-kanak yang juga disebut terapi bermain kognitif, ahli terapi memperlakukan kanak-kanak dengan teknik bermain permainan fizikal dan permainan minda yang membantu ahli terapi mengetahui lebih banyak mengenai minda mereka dan cara mereka berfikir yang membuktikan masalah tingkah laku mereka. Terapi bermain melibatkan gambar yang berbeza, memilih warna, dan memilih mainan mereka sendiri yang menjelaskan lebih banyak mengenai keadaan mental mereka.

 • Sistem desensitisasi adalah terapi yang digunakan untuk mengatasi fobia . Jenis terapi ini merangkumi merawat pesakit melalui teknik pernafasan dan latihan tindak balas santai terhadap fobia yang dicetuskan. Pesakit diberi dos fobia praktikal dan pesakit akan bertindak balas dengan teknik relaksasi yang mereka pelajari semasa terapi.

 • Terapi Aversion adalah jenis terapi yang digunakan untuk merawat gangguan seperti penyalahgunaan bahan. Rawatan dilakukan dengan memberi rangsangan atau pencetus yang tidak menyenangkan kepada pesakit untuk keinginan mereka yang berbahaya. Sehingga orang yang ketagihan akan merasakan hasrat itu tetapi juga akan mengingati memori yang tidak menyenangkan dari rangsangan yang diberikan oleh ahli terapi yang akan membuat mereka perlahan-lahan menyingkirkan ketagihan.

Ahli terapi pemakanan

Ahli terapi pemakanan akan merawat pesakit dengan memberi mereka cuci otak mental atau bersenam untuk diet yang lebih baik. Jenis terapi ini bukan untuk masalah pemakanan yang normal tetapi untuk masalah yang teruk yang disebabkan oleh beberapa trauma atau gangguan yang merupakan gangguan klinikal seperti kelaparan yang tidak normal dan orang yang sakit kronik yang memerlukan pertolongan dalam menjaga diet mereka agar tetap sihat.

Pendapatan tahunan ahli terapi pemakanan hampir $ 100,000 tetapi pendapatan bulanan ahli terapi pemakanan adalah kurang daripada ahli terapi lain. Tugas utama ahli terapi pemakanan adalah:

 • Ahli terapi pemakanan membantu pesakit yang mengalami penyakit dan gejala yang teruk yang menyebabkan mereka kurang diet. untuk terapi pemakanan, pesakit akan dirawat dan dibimbing untuk diet yang lebih baik yang akan membantu orang itu menjadi cepat sembuh.

 • Terapi pemakanan adalah untuk orang yang menderita kegemukan, pergerakan usus yang tidak normal, alergi , dan masalah pencernaan yang lain.

 • Ahli terapi pemakanan menjaga keperluan pemakanan individu yang penting.

 • Ahli terapi pemakanan akan membantu pesakit memenuhi matlamatnya untuk diet berkhasiat dan kehidupan yang sihat.

Perbezaan antara ahli psikologi dan ahli terapi

Ahli terapi adalah profesional yang memberikan rawatan dan pemulihan untuk masalah kecil seperti kemurungan, tekanan , trauma, dan masalah mental lain yang memerlukan komunikasi dan pemahaman. Ahli terapi biasanya tidak memberi ubat kerana mereka tidak terlibat dengan institusi klinik. Ahli terapi mempunyai cara kerjanya sendiri di mana mereka menyembuhkan orang lain melalui teknik dan pendidikan mereka.

Seorang ahli psikologi mengkaji keadaan minda yang normal serta tidak normal dan merawat orang yang mengalami gangguan tingkah laku , masalah mental, dan pada dasarnya dengan keadaan fikiran yang tidak seimbang yang menyebabkan masalah dalam kehidupan seharian seseorang.

Ahli psikologi Ahli terapi
1. Ahli psikologi adalah profesional kesihatan mental dengan Ph.D., Psy. D atau EdD dalam psikologi Seorang ahli terapi memerlukan pendidikan sarjana dalam psikologi dan penglibatan dalam kerja sosial dan kaunseling.
2. Ahli psikologi mempunyai teknik merawat gangguan melalui tingkah laku manusia dan proses mental Ahli terapi menggunakan teknik bercakap dan komunikasi untuk merawat pesakit mereka.
3. Sifat pekerjaan ahli psikologi pada dasarnya adalah kaunseling berlesen. Mereka juga bekerja sebagai pekerja sosial sekolah dan hospital. Tugas ahli terapi berkisar di pejabat swasta dan hospital. Walaupun mereka juga diambil sebagai kaunselor sekolah profesional.

Soalan Lazim

Beberapa soalan yang paling banyak dijawab di bawah ini:

1. Adakah ahli terapi menghasilkan wang yang baik?

Gaji ahli terapi bergantung kepada bidang dan latihan yang mereka laksanakan untuk diri mereka sendiri. Gaji ahli terapi biasanya bermula dari $ 30,000 dan sekitar $ 100,000 setiap tahun.

2. Berapa jumlah ahli terapi dalam satu jam?

Seorang ahli terapi di Amerika Syarikat biasanya menghasilkan sekitar $ 28 sejam. Gaji harian ahli terapi biasanya sekitar $ 20 (persentil ke-25) hingga $ 31 (persentil ke-75) yang kini berada di Amerika Syarikat.

3. Apakah ahli terapi dengan gaji tertinggi?

Kerjaya Psikologi dengan bayaran tertinggi Purata gaji tahunan
1. Psikiater $ 216,090
2. Ahli Psikologi Industri-Organisasi $ 102,530
3. Pakar Neuropsikologi $ 93,440
4. Ahli Psikologi Kejuruteraan $ 90,340
5. Guru Psikologi $ 85,050
6. Ahli Psikologi Klinikal $ 81,330
7. Ahli Psikologi Kaunseling $ 81,330
8. Ahli Psikologi Sekolah $ 77,430
9. Ahli Psikologi Forensik $ 61,220
10. Ahli Psikologi Sukan $ 60,000

4. Adakah psikologi mudah dikaji?

Setiap kajian memerlukan kerja keras untuk mendapatkan kedudukan yang diinginkan seperti yang dilakukan oleh psikologi. Sebenarnya, psikologi adalah tahap yang lebih sukar kerana memerlukan banyak tugasan membaca dan petikan untuk penyelidikan anda.

5. Bolehkah ahli terapi memberitahu ketika anda berbohong?

Mereka tidak dapat memberitahu anda dengan segera jika anda berbohong kepada mereka tetapi ya mereka dapat mengetahui dalam sesi mereka jika terus berbohong kepada mereka, jadi jangan cuba memperbodohkan mereka.

6. Bolehkah anda memberitahu ahli terapi anda terlalu banyak?

Anda harus memberitahu semuanya kepada ahli terapi anda yang sebenarnya mengganggu anda, mereka benar-benar ingin mendengar daripada anda supaya mereka dapat merawat anda dengan baik kerana gangguan anda dapat membantu anda.

7. Berapa banyak yang dilakukan oleh ahli terapi?

Pendapatan Rendah (skala ke-5) Rata-rata
Pemula $ 30.20 $ 36.48
Semua dalam semua $ 33.88 $ 49.36
Paling banyak $ 35.22 $ 52.36

8. Adakah pakar psikiatri dianggap kaya?

Kaya bukanlah perkataan yang betul untuk digunakan untuk kekayaan psikiatri. Seorang pakar psikiatri mungkin mempunyai rumah yang baik untuk tinggal dan menggandakan kereta, dia mungkin menanggung semua perbelanjaan hidupnya dengan baik tetapi kelas menengah ke atas sebenarnya akan berjaya dengannya.

9. Jenis psikiatri yang paling banyak menjana wang?

Berikut adalah bidang psikiatri dengan bayaran tertinggi menurut AS

Tajuk Gaji Tahunan Gaji Mingguan
Locens Tenens Psikiatri $ 298,417 $ 5,800
Psikiatri Locum $ 302,486 $ 5,838
Psikiatri Kanak-kanak dan Remaja $ 275.609 $ 5,225
Psikiatri Pesakit Luar $ 279,885 $ 5,365

10. Di negara mana psikiatri menghasilkan wang paling banyak?

 • Maine ($ 275,800)

 • Arizona ($ 271,891)

 • Hawaii ($ 270,900)

 • Dakota Utara ($ 265,771)

 • Indiana ($ 265,261) adalah negeri utama yang membayar paling banyak kepada Psikiatri.

Kesimpulannya

Jadi jawapan yang tepat untuk soalan 'berapa banyak yang dibuat oleh ahli terapi?' pada dasarnya bergantung pada kedudukan mereka mengenai kaunseling kesihatan mental. Ahli terapi yang digaji secara peribadi menghasilkan lebih banyak wang daripada ahli terapi yang mempunyai cek pembayaran bulanan di sekolah dan hospital. ahli terapi boleh mendapat dari 30,000 dolar hingga $ 100,000 mengikut catatan mereka. Seorang ahli terapi dengan pengalaman dan pekerjaan sosial yang lebih baik akan memperoleh lebih banyak pendapatan berbanding dengan ahli terapi yang baru memulakan dan tidak mempunyai pengalaman dalam kerja sosial dan kaunseling. Pendapatan ahli terapi juga bergantung pada jenis klien yang harus mereka kerjakan yang bermaksud betapa seriusnya keadaan pesakit yang mengalami gangguan mental atau seberapa melampau masalahnya. Bayaran ahli majlis akan tinggi sekiranya kes itu kritikal atau teruk.

Baca artikel Berkaitan

Pusat Kesihatan Berkelayakan Persekutuan (FQHC)

Kerusi Terbaik Untuk Ahli Terapi

Terapi dalam talian terbaik