Berapa harga berlian 9 karat? Berlian 9 karat bermula pada kira-kira $ 19,000 setiap karat, dengan menganggap nilai warna dan kejelasan K / SI2 . Pada hakikatnya, anda mungkin akan membayar antara $ 20,000 hingga $ 40,000 setiap karat untuk berlian potongan yang wajar.

:eight_pointed_black_star: Apa itu Berlian?

Berlian

Diamond, mineral karbon yang kaya. Ia adalah bahan semula jadi yang paling sukar diketahui, ia juga merupakan batu yang paling terkenal. Kerana kekuatan tinggi, berlian digunakan dalam sebilangan besar proses komersial kritikal.

Berlian tidak dapat ditandingi sebagai permata kerana kekuatan, kilauan, dan kecerahannya. Dalam simbolisme batu permata, berlian mewakili cinta abadi dan merupakan batu kelahiran April. Berlian diukur dalam karat dan titik (1 mata bersamaan 0,01 karat).

Berlian diukur menggunakan sistem titik. Selain dari permata berharga, berbagai berlian ditambang diciptakan, dan berlian buatan dihasilkan secara komersial sejak tahun 1960.

:small_red_triangle_down: Di mana dan bagaimana berlian terbentuk?

Berlian terletak 120-200 kilometer atau 70-130 batu di bawah permukaan Bumi. Menurut ahli geologi, kira-kira 2,5 bilion tahun yang lalu adalah intan pertama yang dihantar dan yang terbaru 45 juta tahun yang lalu. Sains menunjukkan bahawa karbon yang membentuk berlian adalah pembakaran batu-batu yang sudah ada di lapisan atas Bumi. Mantel ini menyediakan banyak atom karbon.

Variasi suhu pada mantel atas mendorong atom karbon menjadi lebih dalam, dan apabila suhu dikurangkan, akhirnya menghasilkan batu baru. Sekiranya tekanan dan kimia adalah keperluan lain, atom karbon dalam ikatan batu kristal lebur untuk membuat kristal berlian.

:white_square_button: Ringkasan

Atom karbon ini tidak dijamin menjadi berlian. Kristal berlian boleh meleleh sebahagian atau keseluruhannya jika suhu meningkat atau tekanannya berkurang. Walaupun bentuknya seperti biasa, butuh ribuan tahun untuk mendapatkan intan ini dekat dengan permukaan.

:eight_pointed_black_star: 3 perkara yang perlu dipertimbangkan semasa membeli berlian

petua membeli intan

1. Memberi kuasa

Ini adalah faktor utama. Memeriksa sijil berlian akan memberi anda rasa bahawa anda mendapat apa yang dituntut oleh penjual berlian tersebut. Terdapat dua jenis pensijilan : GIA diperakui dan AGS diperakui. Dalam industri berlian, ini adalah kriteria emas.

2. Kualiti

Anda juga mesti memeriksa sifat yang dinyatakan dalam laporan sebelum anda membeli berlian.

3. Kos

Semuanya berharga setiap karat untuk berlian. Harga berlian per karat meningkat dengan pelanggan melonjak ke kategori berat yang lebih besar. Ringkasnya, semakin besar berat karat berlian, semakin tinggi jumlah per karat yang anda bayar.

:white_square_button: Ringkasan:

Berlian nampaknya merupakan batu permata yang paling berharga dan tahan lama. Berlian adalah salah satu bahan tertua di dunia. Memandangkan usia dan sumbernya yang sangat tinggi 130 kilometer di bawah tanah, mereka sangat menarik bagi para saintis yang menganggap berlian sebagai 'utusan Bumi', yang mampu memberi tahu kita tentang masa dan wilayah Bumi yang sebaliknya tidak akan diketahui oleh kita.

:eight_pointed_black_star: Diamond Carat bersahaja

karat berlian

:small_red_triangle_down: Setiap karat berlian dibahagikan kepada 100 mata, di mana satu titik sama dengan 0,01 karat.

Karat berlian terbahagi kepada 100 mata, masing-masing bernilai 0,01 karat. Berlian setengah karat adalah 50 mata atau 0,50 karat, dan berlian seperempat karat adalah 25 mata atau 0,25 karat. Berat berlian dalam karat dan perpuluhan lebih tinggi daripada satu karat. Sebagai contoh, untuk batu 1.08 karat satu titik om delapan karat akan dijelaskan.

Setelah memutuskan Warna, Potong, kekuatan 4c, Carat menjadi faktor berlian yang paling menarik . Kerana itulah yang menentukan nilai akhirnya berlian. Harga berlian meningkat dengan berat karat berlian. Berlian yang lebih besar menjadi berharga dan dicari. Walau bagaimanapun, sangat penting untuk diingat bahawa berlian 2 karat berbeza dalam harga bergantung pada 3 aspek berlian yang lain.

:small_red_triangle_down: Diameter dan harga berubah mengikut ukuran karat

Kami memerlukan batu contoh untuk memahami harga berlian. Empat berlian dengan kejelasan Vs1, warna G, Potongan yang baik. Harga berlian ditentukan oleh banyak perkara di luar empat karat. Jadual berikut memberikan idea asas mengenai kos berlian seiring dengan perubahan saiz.

Berat Karat Saiz Harga Karat Harga Keseluruhan
0.50 karat 5.0 mm 2800 $ 1400 $
1.00 karat 6.3 mm 6200 $ 6400 $
2.00 karat 8.3 mm 12500 $ 25000 $
3.00 karat 9.2 mm 17500 $ 56000 $

:small_red_triangle_down: Peningkatan diameter (MM) dengan berat karat

Ini adalah kesalahpahaman umum bahawa setengah karat sama dengan setengah karat (0.50), sedangkan sebenarnya setengah karat sama dengan setengah karat (1.00). Walau bagaimanapun, perbezaan diameter tidak hampir dengan itu. Sebagai contoh, setiap berlian 0,50 karat bulat berukuran 5,2 mm, sementara batu bulat 1,00 karat berukuran 6,4 mm, menyiratkan variasi milimeter hanya 25 persen 1,4 mm sebagai berlian bulat.

Ini menunjukkan bahawa walaupun berat karat meningkat, diameternya tidak benar-benar meningkat dengan peratusan yang sama.

:small_red_triangle_down: Hubungan saiz-harga untuk berlian

Kenaikan harga dengan kenaikan berat karat dapat dilihat dari jadual. Sebagai contoh, jika berat karat tiga kali ganda (dari 1,00 hingga 3,00 ct), nilai karat juga akan empat kali ganda (dari $ 6,000 hingga $ 18,000).

Walau bagaimanapun, jumlah nilai berlian tumbuh cukup tinggi dengan saiz yang lebih besar. Sebagai contoh, jumlah harga berlian 0,50 ct adalah 1,500 $ (0,50 x 3,000 $), dengan harga 2 karat 16 kali lebih tinggi daripada 0,50 ct batu (2,00 x 12,000 $). Peningkatan saiz berlian menandakan bahawa ia lebih jarang dan lebih mahal .

:eight_pointed_black_star: Panduan Membeli Cincin Berlian 9 Carat

Berlian 9 karat sangat jarang berlaku. Ini bermaksud premium harga. Ini juga menunjukkan bahawa nilai buruk lebih jelas pada potongan, warna dan kejelasan . Tujuan anda adalah untuk mencari tempat manis antara kemampuan dan kualiti ketika memilih cincin berlian 9 karat.

Pada tahap harga ini, puluhan ribu dapat dengan mudah dibayar untuk gred tanpa perbezaan yang nyata dalam pandangan kasar.

:small_red_triangle_down: 9 HARGA DIAMOND CARAT

Harga berlian 9 karat bermula pada sekitar $ 19,000 per karat, dengan mengambil kira nilai K / SI2 minimum warna dan kejelasan. Anda mungkin benar-benar menjangkakan untuk membelanjakan antara $ 20,000 hingga $ 40,000 setiap karat untuk berlian 9 karat, berkualiti. Lebih penting lagi untuk berlian berkualiti tinggi (seperti potongan 9.03ct F VS1 Emerald dari Blue Nile yang harganya hampir 55k per karat).

Berlian berat karat sangat jarang berlaku, jadi anda mungkin harganya cukup mahal dengan cincin berlian 9 karat. Apa-apa yang kurang dari $ 19,000 setiap karat mungkin terlalu bagus untuk menjadi kenyataan. Mungkin anda menatap berlian yang tidak dinilai.

Berlian warna rendah, seperti gegelung warna James Allen 9.03ct ini, adalah pengecualian. Sekiranya anda mencari warna K dan lowe, harganya pasti turun.

Semakin tinggi warna dan kejelasan anda, semakin besar perbezaan harganya. Anda boleh menjimatkan banyak dengan mengorbankan beberapa nilai dan masih mendapat berlian yang kelihatan mengagumkan.

Walau bagaimanapun, kami tidak menganjurkan untuk naik lebih rendah daripada nilai di atas. Anda akan menjimatkan banyak wang tetapi berlian itu mungkin tidak bermaya dan kusam. Dalam senario itu , sebaiknya turunkan karat dengan berat kecil, tetapi pilihlah batu yang bersinar seperti berlian.

:small_red_triangle_down: 9 WARNA CARAT DIAMOND

Selain kejelasan, warna adalah nilai yang penting untuk berlian (terutama yang besar dan jarang seperti berlian 9 karat). Berlian diberi kelas warna dari D hingga Z yang menunjukkan berapa banyak warna berlian itu muncul. Gred D tertinggi menunjukkan bahawa berlian itu jelas sepenuhnya dan tidak berwarna. Manakala berlian kelas Z mempunyai warna kuning atau coklat yang kelihatan.

Keindahan berlian sangat dipengaruhi oleh nilai warna. Berlian putih atau tidak berwarna jauh lebih cemerlang dan popular dengan sedikit warna daripada satu warna. Walau bagaimanapun, seperti jelas, anda dapat memperoleh nilai tertinggi sedikit. Kami menasihatkan agar kami berusaha mendapatkan warna di tengah-tengah antara G dan I. Berlian anda semestinya tidak berwarna dengan mata kasar dalam julat ini. Berlian yang dinilai dari D hingga F jauh lebih mahal, namun kualitinya tidak dapat ditingkatkan.

:small_red_triangle_down: 9 BENTUK DIAMOND CARAT

Berlian yang menakjubkan dalam pelbagai bentuk unik boleh didapati. Dengan berlian 9 karat yang jarang berlaku, pilihan bentuk berlian anda mungkin sedikit lebih terhad. Tetapi jika anda memilih untuk berbelanja di peruncit dalam talian premium seperti James Allen, masih banyak jenis bentuk yang harus dipilih.

Jawapan bentuk berlian akan bergantung pada pilihan, gaya dan bentuk jari si pemakai. Satu bentuk, seperti dalam nilai seperti warna dan kejelasan, tidak lebih baik atau lebih buruk daripada yang lain.

Berlian berkilat bulat adalah klasik, awet muda dan sesuai dengan selera semua orang. Mereka juga paling popular, jadi anda mempunyai pilihan paling luas untuk berlian 9 karat bernilai baik. Berlian yang lebih besar, seperti bentuk marquise atau pir, menawarkan permukaan menghadap ke atas yang lebih besar dan penampilan karat yang lebih besar (dan harganya).

:white_square_button: Ringkasan

Perkara lain yang perlu dipertimbangkan mengenai warna adalah susunan cincin ketika memilih cincin berlian 9 karat. Objektif anda adalah mendapatkan berlian putih atau tidak berwarna. Cincin yang terdiri daripada logam yang lebih gelap, seperti emas mawar atau emas kuning, akan menjadikan berlian dengan warna yang lebih rendah lebih putih. Ini boleh merosakkan alam sekitar. Anda meletakkan berlian yang sama pada tetapan platinum atau emas putih, dan rona lebih jelas.

:eight_pointed_black_star: Berapa Nilai Berlian 9 Karat?

Berlian 9 karat, mengikut ukuran, warna, dan kejelasan, dapat berkisar antara $ 18,999 hingga lebih dari $ 1,000,000. Walau bagaimanapun, sejak D berwarna berlian dan berlian sempurna jelas adalah luar biasa yang luar biasa pada 001% daripada berlian dilombong, yang mewah 9-karat berlian yang anda boleh beli berjumlah kira-kira $ 200.500.

:small_red_triangle_down: Berlian karat

Berlian karat merujuk kepada berat berlian. Perkataan ini kadang-kadang disalahfahami sebagai ukuran berlian. Sebilangan orang juga berpendapat bahawa berlian karat yang lebih tinggi lebih baik daripada yang berlian yang lebih kecil.

Permata yang lebih besar mungkin menunjukkan keadaan seseorang, namun kerana ukurannya tidak selalu lebih baik daripada yang lebih kecil. Hasil daripada potongan yang baik, berlian berkilauan. Pada hakikatnya, berlian yang lebih tinggi mungkin kelihatan lebih kecil daripada berlian dengan berat karat yang lebih kecil dan potongan halus yang bagus.

:small_red_triangle_down: Harga Per Carat Diamond

Berlian karat yang lebih tinggi dipotong dari kristal yang lebih besar yang selalunya sukar diperoleh. Oleh itu, harga per karat bergantung pada ketersediaan atau kesesuaian kristal . Harga berlian sebahagiannya bergantung pada warna dan ciri dalaman lain yang dapat mempengaruhi kejelasan berlian ketika dipotong.

:white_square_button: Ringkasan

Kristal semula jadi yang terdiri daripada karbon tulen adalah berlian. Mereka adalah permata paling sukar dan terpanjang yang pernah dijumpai, oleh itu pernyataan, "Berlian selamanya." Berlian adalah salah satu ciptaan alam yang paling dihargai. Kekuatan dan kecantikan Diamond menarik perhatian orang di seluruh dunia. Batu yang kuat dan tidak dapat dihancurkan ini mewakili perasaan abadi.

:eight_pointed_black_star: Gaya Pemotongan Berlian

gaya pemotongan berlian

C akhir 4C adalah berlian CUT. Potongan berlian dan bentuk berlian sering digunakan secara bergantian. Kedua-duanya, bagaimanapun, mempunyai perbezaan utama. Apabila kita mengatakan bentuk berlian, itu seperti pir, bulat, atau hati . Potongan berlian, sebaliknya, merujuk pada susunan aspek berlian, seperti penutup atau potongan berlian zamrud.

Ia juga membantu pengedar berlian menyedari bagaimana kecerahan berlian anda mempengaruhi kos pemilikan, oleh itu pengurangan harga cincin berlian 1 karat sangat penting.

:small_red_triangle_down: Potongan bulat yang cemerlang

Berlian dari potongan ini sudah pasti mencapai keindahan dan janji yang mempesona. Potongan bulat yang luar biasa mempunyai 58 aspek. Potongan tradisional ini meningkatkan pengembalian cahaya lebih baik daripada potongan berlian yang lain. Ia menawarkan pemandangan yang cemerlang dan berkilauan yang pasti akan membuat hati wanita tergelincir.

:small_red_triangle_down: Potong Oval

Lazare Kaplan merancang pemotongan berlian Oval pada tahun 1957. Ia mempunyai 57 atau 58 aspek dan luas permukaan yang memancarkan kecemerlangan. Potongan berlian bujur berkadar dan anggun , menjadikannya pilihan yang popular untuk cincin.

:small_red_triangle_down: Puteri-Potong

Princess Cut menggabungkan kehebatan intan bulat dengan bentuk moden moden dari potongan pintar atau persegi yang menjadikannya salah satu bentuk keseluruhan yang paling hebat, sesuai untuk seorang puteri. Kualiti potongan puteri membolehkan kelenturan untuk hampir semua gaya cincin.

:small_red_triangle_down: Zamrud-Potong

Potongan pintar elegan dan cantik. Ia mempunyai bentuk segi empat tepat dengan sudut potong yang sepertinya merupakan langkah, yang biasanya dikenal sebagai potongan langkah.

:small_red_triangle_down: Potong Kusyen

Potongan kusyen adalah potongan berlian dalam gaya vintaj yang baru-baru ini menjadi lebih bergaya. Ia terdiri daripada gabungan sifat potongan bulat dan bujur dan sifat potongan bulat. Potongan berlian mempunyai sudut yang lembut dan aspek yang lebih besar yang meningkatkan kehebatan berlian.

:small_red_triangle_down: Potong Berseri

Potongan berlian yang cemerlang mempunyai 70 segi, menjadikannya kecerahan paling tinggi. Siluet potongan berlian yang cemerlang menyerupai keanggunan potongan pintar. Potongan berlian ini dirancang untuk memberikan pengembalian cahaya yang lebih berseri, yang sesuai dengan namanya.

:small_red_triangle_down: Diamond Marquise-Cut

Reka bentuk berlian Marquise dipengaruhi oleh senyuman Marquise de Pompadour. Bentuk panjang dan 58 sudut menjadikan permata berlian klasik berlian Marquise.

:white_square_button: Ringkasan

Ilmu pengetahuan berperanan dalam menentukan potongan berlian, sementara bentuk berlian ditentukan oleh selera dan gaya manusia. Potongan boleh mempengaruhi nilai berlian berlian 1 karat anda dengan ketara. Sekiranya anda mahukan potongan paling mahal, harganya antara $ 4,500 hingga $ 6,000. Pemotongan yang kurang biasa dapat menjimatkan banyak wang, menjadikan jumlah keseluruhan mungkin hingga $ 4,500.

Soalan Lazim - Soalan Lazim

Orang bertanya banyak soalan mengenai berlian bernilai 9 karat. Kami membincangkan beberapa perkara di bawah:

:one: Berapa harga cincin berlian 2 karat?

Harga berlian 2 karat berbeza bergantung pada bentuk , potongan, kejelasan, warna, dan ciri-ciri lain. Berlian 2 karat berharga antara $ 5,000 hingga $ 60,000 atau lebih.

:two: Apakah berlian G Color?

Tanda teratas berlian adalah G, yang merangkumi rona H, I, dan J. Berlian bertingkat G mungkin menunjukkan warna kuning yang sangat samar. Walaupun begitu, jika dilihat dengan cahaya yang terlihat, sepertinya hampir sama dengan berlian yang tidak berwarna.

:three: Adakah berlian berukuran 0.9 karat itu besar?

Berlian 1 karat yang dipotong dengan baik mempunyai diameter kira-kira 6,4-6,5 mm sementara berlian kira-kira 0,9 karat sekitar 6,2-6,3 mm. Mereka hanya berukuran 0.2 mm dalam ukuran fizikal .

:four: Berapakah nilai cincin emas 9 karat?

Pada masa ini, Gold-Traders membayar £ 14.65 / gram untuk emas 9 karat. Anda boleh menggunakan kalkulator sekerap emas kami untuk mengira nilai emas anda di sebelah kanan halaman ini.

:five: Potongan berlian mana yang paling berkilau?

Bentuk batu yang paling klasik adalah Round Brilliant dan terdiri daripada 58 segi. Cincin pertunangan bulat adalah yang paling popular dari semua bentuk, kerana mereka adalah pemotongan berlian.

:six: Adakah emas 9 karat baik untuk sebentuk cincin?

Kerana logam ini kurang tahan lama dan cenderung mencemarkan, menghakis dan bertindak balas dengan kulit pemakainya. Sebentuk cincin emas 9 karat tidak boleh bertahan lebih lama daripada pakaian biasa sepanjang hayat.

:seven: Apa saiz cincin karat yang baik?

Ukuran cincin pertunangan purata akan berbeza-beza bergantung pada tempat tinggal anda. Batu pusat 1.0 karat dulu menjadi ukuran yang paling dikehendaki untuk cincin pertunangan, walaupun kami melihat peralihan ini ke batu yang agak lebih luas baru-baru ini, dengan pasangan memilih berlian rata-rata 1,25 hingga 1,50 karat.

:eight: Apa berlian berkualiti terbaik?

Untuk kejelasan, FL (atau Flawless ) adalah gred tertinggi. Walaupun berlian diperbesar 10 kali oleh pakar, tidak ada cacat. Gred tertinggi ialah D atau berlian yang sama sekali tidak berwarna. Walaupun berlian yang sempurna dan tidak berwarna agak jarang berlaku, pemotongan mempengaruhi nilai sebenar berlian.

:nine: Apakah ukuran berlian yang dianggap besar?

Sebilangan besar orang menganggap bahawa berlian sangat besar apabila beratnya mencapai dua karat atau lebih besar. Walau bagaimanapun, permata dengan diameter ini kurang lazim. Itulah salah satu sebab mengapa sebilangan besar orang percaya bahawa berlian seberat dua karat cukup besar. Cuma berlian 1.5 karat dapat kelihatan sangat besar jika dibentuk dengan cara yang memaksimumkan ukurannya dan sangat jelas.

:keycap_ten:Apa potongan berlian yang paling murah?

Yang paling murah adalah potongan karat-per-karat, zamrud dan Asscher. Oleh kerana ia ditebang secara beransur-ansur, lebih sedikit sisa jika berlian ini dipotong dari batu kasar, yang harganya sama, tidak kira bagaimana ia dipotong.

:blue_book: Kesimpulan:

Harga berlian adalah rumit. Puluhan faktor menentukan nilai sebenarnya. Sekurang-kurangnya itulah yang sering mereka ceritakan. Memang benar, tetapi tidak semestinya begitu rumit. Berlian karat yang lebih tinggi dipotong dari kristal yang lebih besar yang selalunya sukar diperoleh. Oleh itu, harga per karat bergantung pada ketersediaan atau kesesuaian kristal. Harga berlian sebahagiannya bergantung pada warna dan ciri dalaman lain yang dapat mempengaruhi kejelasan berlian ketika dipotong.

artikel berkaitan