Berapa paun emas? Nilai satu troy pound emas ialah 21,491 dolar AS. Walaupun pemboleh ubah seperti kekuatan dolar AS dan keadaan pasaran global mempengaruhi harga emas, emas adalah pilihan pelaburan yang lebih dipercayai daripada logam berharga lain. Emas adalah unsur kimia yang wujud secara semula jadi dengan simbol Au dan nombor atom 79.

:round_pushpin: Emas

Emas adalah logam berwarna kuning cerah, agak kemerahan, padat, lembut, lembut, dan mulur dalam bentuknya yang paling tulen. Emas adalah logam peralihan dan ahli kumpulan 11 jadual berkala. Ini adalah salah satu unsur kimia yang paling tidak reaktif, dan padat pada suhu bilik.

Emas sering dijumpai dalam bentuk unsur bebasnya seperti potongan atau biji-bijian di batu, urat, dan sedimen laut. Ia boleh dijumpai dalam rangkaian larutan padat dengan unsur asli perak, paduan semula jadi dengan logam lain seperti tembaga dan paladium, dan sebagai kemasukan mineral dalam pirit. Ia juga boleh didapati dalam mineral sebagai sebatian emas, biasanya digabungkan dengan Tellurium.

Sebilangan besar asid tidak akan melarutkan emas. Walau bagaimanapun, ia akan larut dalam aqua regia, membentuk anion tetrachloroaurate yang larut. Asid nitrik, yang melarutkan logam perak dan asas, tidak larut dalam emas. Ciri ini telah lama digunakan untuk menyucikan emas dan membuktikan emas dalam sebatian logam, yang menjadi asal pada ujian asid frasa.

Emas larut dalam larutan sianida alkali, yang biasanya digunakan dalam perlombongan dan penyaduran elektrik. Emas larut dalam merkuri untuk menghasilkan aloi amalgam. Namun, ini bukan proses kimia kerana emas berfungsi sebagai zat terlarut.

Emas adalah logam berharga yang telah digunakan untuk mata wang, perhiasan , dan seni lain sepanjang sejarah tercatat. Ini adalah elemen yang agak tidak biasa. Piawaian emas sering digunakan sebagai dasar kewangan pada masa lalu. Namun, syiling emas tidak lagi dihasilkan sebagai wang beredar pada tahun 1930-an, dan piawaian emas antarabangsa ditinggalkan pada tahun 1971 yang memihak kepada sistem mata wang fiat.

:arrow_right: Ciri-ciri emas

 • Semua logam boleh ditempa, tetapi emas adalah yang paling mudah ditempa.

 • Ia boleh ditarik ke dawai selebar satu atom dan diregangkan ke hujung sebelum pecah.

 • Dislokasi dan kembar kristal berkembang, menjajarkan semula, dan berhijrah dalam kabel nanow, memutarbelitkan tanpa kekerasan yang jelas.

 • Satu gram emas boleh ditumbuk ke dalam lembaran seluas 1 meter persegi, sedangkan satu ons avoirdupois dapat dipukul menjadi 300 kaki persegi.

 • Memukul daun emas cukup tipis untuk menjadikannya separa telus. Kerana emas terutamanya memantulkan kuning dan merah , cahaya yang dipancarkan kelihatan biru kehijauan.

 • Lembaran separa telus ini juga mencerminkan cahaya inframerah, menjadikannya sesuai sebagai pelindung inframerah pada pelindung baju tahan panas dan pelindung matahari ruang angkasa.

 • Haba dan elektrik dikendalikan dengan baik dalam emas.

 • Emas mempunyai ketumpatan 19.3 g / cm3, yang hampir sama dengan ketumpatan tungsten 19.25 g / cm3. Akibatnya, tungsten telah digunakan dalam pemalsuan batangan emas, seperti memasang batang tungsten dengan emas atau lubang penggerudian pada batang emas yang ada dan mengganti emas yang dikeluarkan dengan batang tungsten.

:writing_hand: Ringkasan

Berapa paun emas? Harga satu troy pound emas ialah 21,491 dolar AS. Emas adalah logam padat yang mempunyai warna kuning kemerahan. Ia terdapat dalam batuan, air laut, dan lain-lain, dalam bentuk unsur bebas. Ia adalah pengalir haba dan elektrik yang baik.

:arrow_right: Warna emas

Emas agak kemerahan- kuning , sedangkan logam lain berwarna kelabu atau keperakan. Kekerapan ayunan plasma di antara elektron valens logam menentukan rona di kawasan ultraviolet bagi kebanyakan logam . Namun, ia kelihatan untuk emas kerana kesan relativistik pada orbit sekitar atom emas.

Cesium logam mempunyai warna keemasan kerana proses serupa. Aloi emas rose delapan belas karat, dihasilkan dengan menambahkan tembaga, adalah aloi emas berwarna yang popular. Paduan paladium dan nikel juga penting dalam perhiasan komersial kerana menghasilkan aloi emas putih.

Warna aloi tembaga emas empat belas karat hampir sama dengan beberapa aloi gangsa, dan kedua-duanya boleh digunakan untuk membuat polis dan lencana lain. Emas hijau merujuk kepada aloi emas 14- dan 18 karat yang kebanyakannya diperbuat daripada perak dan berwarna kuning kehijauan.

Dengan mengaloi besi, emas biru dapat dibuat, dan emas ungu dapat dibuat dengan mengaloi dengan aluminium. Mangan, indium, dan logam lain dapat ditambahkan ke emas untuk menghasilkan warna yang lebih unik untuk kegunaan yang pelbagai. Emas koloid, yang digunakan mikroskop elektron , berwarna merah jika zarahnya kecil dan biru jika zarahnya lebih ketara.

:arrow_right: Isotop emas

Hanya ada satu isotop emas yang stabil, 197Au. Emas adalah unsur mononuklidik dan monoisotopik kerana ia hanya mempunyai satu isotop yang berlaku secara semula jadi. Tiga puluh enam radioisotop dengan jisim atom antara 169 hingga 205 telah dihasilkan. Yang paling stabil adalah 195Au, yang mempunyai separuh hayat 186.1 hari. Paling tahan lama ialah 171Au, yang mempunyai jangka hayat 30 saat dan merosot melalui pelepasan proton .

Sebilangan besar radioisotop emas dengan berat atom kurang dari 197 pereputan oleh campuran pelepasan proton, reput, dan + pereputan. 195Au, yang mereput melalui penangkapan elektron, dan 196Au, yang terurai terutamanya oleh penangkapan elektron dengan laluan peluruhan sedikit, adalah pengecualian.

:arrow_right: Sintesis emas

Kemungkinan menghasilkan emas dari unsur yang lebih dikenali, seperti plumbum, telah lama menjadi subjek penyelidikan manusia, dan alkimia, sains kuno dan abad pertengahan, sering tertumpu padanya. Walau bagaimanapun, transmutasi unsur kimia tidak dapat dilakukan sehingga abad kedua puluh, ketika fizik nuklear difahami sepenuhnya.

Hamtaro Nagaoka, seorang penyelidik Jepun, berjaya mengeluarkan emas dari merkuri menggunakan pengeboman neutron pada tahun 1924. Pada tahun 1941, sebuah pasukan Amerika melakukan eksperimen yang sama tanpa mengetahui tentang karya Nagaoka sebelumnya, mendapat hasil yang sama dan menunjukkan bahawa semua isotop emas itu radioaktif.

Penyinaran platinum atau merkuri pada masa ini dapat digunakan untuk membuat emas dalam reaktor nuklear. Dengan penangkapan neutron dan penangkapan elektron seterusnya menjadi 197Au dengan neutron perlahan, hanya isotop merkuri 196Hg, yang berlaku dengan frekuensi 0,15 peratus merkuri semula jadi, dapat ditukar menjadi emas. Apabila dihujani dengan neutron perlahan, sebahagiannya beta membusuk ke thallium. Isotop merkuri lain hanya dapat diubah menjadi isotop merkuri yang lain.

Isotop merkuri 198Hg, yang membentuk 9,97 persen merkuri semula jadi, dapat diubah menjadi 197Hg dengan bantuan neutron cepat, yang kemudiannya hancur menjadi emas stabil. Sebaliknya, reaksi ini mempunyai keratan rentas pengaktifan yang lebih rendah dan hanya dapat dilakukan pada reaktor tidak sederhana.

:writing_hand: Ringkasan

Emas berwarna kuning kemerahan dan memberikan warna yang berbeza apabila dicampurkan dengan unsur lain. Hanya ada satu isotop emas yang stabil. Ia juga disintesis secara buatan.

:round_pushpin: Asal emas

Teori yang berbeza berkaitan dengan asal usul emas.

:arrow_right: Pengeluaran emas di alam semesta

Emas dianggap telah dihasilkan dalam pelanggaran nukleosintesis supernova dan bintang neutron dan terdapat dalam debu yang membentuk Sistem Suria. Emas dianggap telah diciptakan di kosmos oleh proses r dalam nukleosintesis supernova.

Namun, baru-baru ini dihipotesiskan bahawa emas dan unsur - unsur lain yang lebih berat daripada besi juga boleh dihasilkan dalam kuantiti yang banyak melalui proses r dalam perlanggaran bintang neutron. Dalam semua keadaan, spektrometer satelit hanya mengenal pasti emas yang dihasilkan secara tidak langsung pada mulanya.

Pemerhatian elektromagnetik menemui jejak spektroskopi logam berat, termasuk emas, dalam peristiwa penggabungan bintang neutron GW170817 pada bulan Ogos 2017, setelah pengesan gelombang graviti mengesahkan kejadian tersebut sebagai penggabungan bintang neutron.

Menurut teori astrofizik semasa, penggabungan bintang neutron tunggal ini menghasilkan antara 3 dan 13 jisim emas Bumi. Kuantiti ini, bersama dengan anggaran kadar kejadian penggabungan bintang neutron ini, menunjukkan bahawa penggabungan ini dapat menghasilkan emas yang cukup untuk menjelaskan sebahagian besar kelimpahan elemen di alam semesta .

:arrow_right: Teori asal asteroid

Hampir semua emas yang ada di bumi awal tenggelam ke teras planet kerana bumi cair ketika terbentuk. Akibatnya, sebagian besar emas di kerak bumi dan mantel dianggap telah dibawa ke bumi kemudian, semasa Pengeboman Akhir Berat, sekitar 4 miliar tahun yang lalu, oleh serangan asteroid.

Deposit emas yang dapat dicapai oleh manusia telah dikaitkan dengan kemalangan asteroid tertentu dalam satu kesempatan. Kawah Vredefort diciptakan 2.020 bilion tahun yang lalu oleh asteroid yang dikreditkan untuk menyemai lembangan Witwatersrand di Afrika Selatan dengan sumber emas paling penting di dunia. Namun, keadaan ini kini diragukan.

Antara 700 dan 950 juta tahun sebelum hentaman Vredefort, batuan Witwatersrand yang mengandung emas diletakkan. Sebelum meteor melanda, batu - batu berbahan emas ini disimpan oleh lapisan tebal Ventersdorp lavas dan Transvaal Supergroup batu. Oleh itu emas tidak sampai di asteroid / meteorit.

Impak Vredefort, sebaliknya, memutarbelitkan lembangan Witwatersrand sehingga batu galas emas diangkut ke permukaan hakisan semasa di Johannesburg, di Witwatersrand, hampir tidak berada di dalam tepi kawah selebar 300 kilometer yang asli yang dibuat oleh meteor melanda.

:arrow_right: Teori pengembalian mantel

Walaupun terdapat kesan di atas, banyak emas bumi dianggap telah diserap ke planet ini sejak awal, ketika planetesimals menciptakan mantel planet ini pada awal pembentukannya.

Sekumpulan saintis multinasional menyimpulkan pada tahun 2017 bahawa emas "datang ke permukaan Bumi dari bahagian terdalam di planet kita," mantel, seperti yang ditunjukkan oleh penemuan mereka di Deseado Massif di Patagonia Argentina.

:writing_hand: Ringkasan

Emas adalah unsur semula jadi. Ia juga terdapat dalam sistem suria dalam bentuk debu. Emas terdapat di teras bumi dalam keadaan lebur.

:round_pushpin: Berlakunya emas

Emas boleh ditemui dalam bijih di batu sejak zaman Precambria. Ia paling biasa dijumpai sebagai logam asli dalam larutan logam pepejal dengan perak (iaitu, aloi emas / perak). Komponen perak bagi aloi seperti itu biasanya 8-10 peratus.

Electrum, sering dikenali sebagai emas putih, adalah unsur emas yang mengandungi lebih dari 20% perak. Warna electrum berbeza dari keperakan keemasan hingga keperakan, bergantung pada jumlah perak di dalamnya. Semakin rendah graviti tentu, semakin banyak perak yang ada.

Emas asli dijumpai di batu sebagai zarah mikroskopik yang sangat kecil, biasanya dikaitkan dengan mineral kuarza atau sulfida seperti "emas bodoh," pirit. Ini disebut sebagai deposit lode. Logam ini juga dapat ditemui secara semula jadi sebagai serpihan longgar, biji-bijian, atau lebih banyak nugget gergasi yang terhakis dari batu dan dijumpai di endapan aluvial yang dikenali sebagai simpanan penempatan.

Oleh kerana pengoksidaan mineral di sekitarnya diikuti oleh luluhawa dan pencucian debu ke dalam sungai dan sungai, di mana ia terkumpul dan dapat dikimpal bersama dengan tindakan air untuk membentuk nugget, emas bebas seperti itu selalu lebih merosot di dekat permukaan urat pembawa emas yang terdedah .

Calaverite, krennerite, nagyagite, petzite, dan sylvanite adalah mineral yang merangkumi emas dan Tellurium dan malmonit bismutida dan aurostibit antimonida yang tidak biasa. Mineral auricupride, novodneprite, dan weishanite mengandungi emas dalam aloi khas dengan tembaga, plumbum, dan merkuri.

Menurut kajian baru, mikroba mungkin berperanan dalam membuat simpanan emas , memindahkan, dan memendapkan emas untuk menghasilkan biji - bijian dan nugget yang berkumpul di deposit aluvial.

Satu lagi penyelidikan baru-baru ini mendakwa bahawa semasa gempa bumi , air dalam kerosakan menguap, menyimpan emas. Gempa bumi bergerak bersama dengan tempat ketika ia berlaku. Kesalahan sering dilincirkan oleh air, yang mengisi retakan dan joging.

Pada suhu dan tekanan yang luar biasa, air mengangkut sejumlah besar karbon dioksida, silika, dan emas sekitar 10 kilometer di bawah permukaan. Joging kesalahan berkembang dengan lebih cepat semasa gempa bumi .

Air di dalam vakum menguap segera, beralih ke stim dan mendorong silika dan emas keluar dari cecair dan ke permukaan yang berdekatan.

:arrow_right: Berlakunya emas di air laut

Emas mungkin terdapat di laut dunia. Kepekatan emas di sampel Atlantik selatan dan Pasifik tengah serupa pada umumnya, walaupun kurang pasti. Oleh kerana debu dan sungai yang ditiup angin, perairan Mediterranean yang dalam mempunyai kandungan emas yang sedikit lebih baik.

Laut bumi akan menyimpan 15,000 tan emas pada kepekatan 10 bahagian per kuadrilion. Angka-angka ini tiga urutan magnitud lebih rendah daripada yang diterbitkan dalam literatur sebelum 1988, yang menunjukkan bahawa data sebelumnya telah tercemar.

Beberapa orang mengaku mengeluarkan emas dari air laut secara ekonomi; namun, itu salah atau sengaja mengelirukan. Pada tahun 1890-an, Prescott Jernigan melakukan con emas-dari-air laut di Amerika Syarikat dan penipu Inggeris pada awal 1900-an.

Untuk membantu pemulihan Jerman selepas Perang Dunia I, Fritz Haber meneliti pengambilan emas dari air laut . Pengekstrakan yang berkesan secara komersial nampaknya berdasarkan nilai yang dilaporkan emas 2 hingga 64 ppb dalam air masin.

Setelah menganalisis 4.000 sampel air dan mendapati rata-rata 0,004 ppb, dia menyedari pengekstrakan tidak mungkin dilakukan dan memutuskan untuk meninggalkan usaha tersebut.

:writing_hand: Ringkasan

Emas dijumpai di batu. Ia juga terdapat di sungai dan sungai dalam bentuk zarah debu. Emas juga terdapat di air laut.

:arrow_right: Berapa paun emas?

Nilai satu troy pound emas ialah 21,491 dolar AS. Emas diperdagangkan secara global, terutamanya untuk tujuan pelaburan dan perindustrian. Harga spot satu ons emas adalah sama di Amerika Syarikat , Inggeris, dan Jepun. Hanya nilai mata wang dan premium peniaga yang boleh mempengaruhi harga.

Emas diperdagangkan oleh troy ounce, bukan pound, di Amerika Syarikat dan hampir di tempat lain di seluruh dunia. Harga emas per auns adalah $ 1,866 pada penulisan ini. Kerana satu troy pound mengandungi 12 troy auns, emas kini dijual dengan harga $ 22,392 per paun ($ 1,866 x 12).

:arrow_right: Apa kepentingan Troy Ounce?

Apabila anda membeli satu auns emas dan menimbangnya, anda akan mendapati harganya sekitar 10% lebih berat daripada satu ons gula. Walaupun kedua-dua ukuran itu sama, logam berharga mempunyai unit pengukurannya yang sedikit lebih sukar untuk dipahami.

Troy ounce digunakan untuk mengukur emas dan logam berharga lain, sedangkan ounce avoirdupois digunakan untuk mengukur segala yang lain.

:arrow_right: Apakah perbezaan antara ons Troy dan auns Avoirdupois?

Troy ounce adalah unit berat yang lebih berat daripada ounce standard. Kecuali emas, avoirdupois adalah unit pengukur yang kami gunakan untuk menimbang segala yang lain. Timbangan rumah atau kedai runcit anda terdapat dalam auns avoirdupois.

Aun troy beratnya 31.1 gram, sementara auns standard beratnya 28.35 gram. Apabila beratnya lebih rendah, perbezaannya hampir tidak dapat dilihat, tetapi setiap gram penting ketika jumlah emas lebih penting.

:writing_hand: Ringkasan

Nilai satu troy pound emas ialah 21,491 dolar AS. Emas diperdagangkan dalam troy ounce, bukan dalam pound.

:round_pushpin: Harga emas

Pelabur yang berpotensi menggunakan dua model untuk menganggarkan nilai emas yang berpotensi. Ini diberikan di bawah:

:arrow_right: Harga spot emas

Harga spot emas ditentukan oleh harga satu troy ounce emas . Ini adalah harga emas di pasaran seluruh dunia pada waktu tertentu. Harga tawaran yang anda lihat atau harga yang paling sering dinyatakan di pasaran pertukaran yang ingin dibeli oleh peniaga dan pelabur disebut sebagai harga spot.

Emas diperdagangkan di Amerika Syarikat di COMEX, sebuah pasaran penting di mana harganya ditentukan pada waktu tertentu. Emas diperdagangkan 24 jam sehari, tujuh hari seminggu di beberapa pasar terbesar di dunia, termasuk New York, London, dan Shanghai.

:sparkles:Bolehkah anda membeli syiling emas pada harga spot?

Tidak, harga spot merujuk pada logam berharga yang belum dihasilkan. Terdapat bayaran yang berkaitan dengan membentuk emas menjadi bar, duit syiling, atau perhiasan sebelum melabur. Premium yang anda bayar kepada pengeluar dan peniaga yang menjual barang adalah salah satu daripada caj tersebut.

Sesiapa yang ingin memperoleh jongkong emas atau syiling perlu membayar premium. Harga spot menentukan harga emas semasa untuk setiap transaksi.

:sparkles:Faktor apa yang menentukan harga spot?

Harga spot emas ditentukan oleh beberapa pemboleh ubah, yang paling penting adalah konsep penawaran dan permintaan. Apabila lebih banyak orang berusaha melabur atau membeli emas , penjual dapat menaikkan harga, mendorong calon pembeli untuk membuat tawaran lebih tinggi.

Penawaran dan permintaan dipengaruhi oleh pelbagai faktor, termasuk bulan tersibuk, kemungkinan pelaburan, pasaran mata wang , inflasi dan deflasi, dasar monetari, geopolitik, dan pasaran ekuiti.

:sparkles:Adakah harga emas sama di mana-mana?

Emas diperdagangkan secara global, terutamanya untuk tujuan pelaburan dan perindustrian. Harga spot satu ons emas adalah sama di Amerika Syarikat , Inggeris, dan Jepun . Hanya nilai mata wang dan premium peniaga yang boleh mempengaruhi harga.

:arrow_right: Harga niaga hadapan emas

Harga emas COMEX dibina di atas harga niaga hadapan emas. Harga menentukan penghantaran fizikal sejumlah emas tertentu pada tarikh masa depan tertentu. Harga spot, turun naik penawaran dan permintaan, kos pengangkutan, kos penyimpanan, dan kadar pengembalian bebas risiko bagi pemegang emas adalah semua pemboleh ubah yang mempengaruhi harga emas .

Melabur dalam niaga hadapan emas sangat menarik kerana membolehkan pelabur berniaga tanpa membayar keseluruhan harga. Sebaliknya, para pihak mencapai perjanjian yang merangkumi harga spot emas dan beratnya . Para pihak juga bersetuju mengenai tarikh penghantaran masa depan.

:sparkles:Faktor-faktor yang mempengaruhi harga emas masa depan

 • Inflasi dan deflasi mempengaruhi harga emas. Apabila inflasi meningkat, nilai emas jatuh; apabila inflasi berterusan untuk jangka masa yang lebih lama, logam berharga berfungsi sebagai instrumen lindung nilai terhadap keadaan baru. Apabila nilai mata wang berubah-ubah, harga emas tetap stabil.

 • Kadar faedah dan emas mempunyai kaitan buruk. Apabila kadar faedah meningkat, kebanyakan individu menjual emas mereka untuk menjana lebih banyak wang . Apabila kadar faedah jatuh, individu melabur lebih banyak pada emas, mengakibatkan permintaan meningkat.

 • Kerajaan mempunyai jumlah emas yang tetap. Ketika pemerintah mula memperoleh lebih banyak emas daripada yang dijualnya, harga emas naik kerana kekurangan emas.

 • Kerana korelasi negatifnya yang rendah dengan aset lain, pelabur menganggap emas sebagai komoditi kepelbagaian tinggi dalam portfolio mereka.

 • Emas biasanya menunjukkan prestasi yang baik semasa pergeseran geopolitik . Banyak aset mengalami kerugian semasa krisis; namun, harga emas secara amnya meningkat kerana ia berfungsi sebagai syurga bagi para pelabur.

:sparkles:Berapa kerapkah harga emas berubah?

Harga emas berubah-ubah setiap beberapa saat, bergantung kepada berita terkini, penawaran dan permintaan yang cepat, dan sebab-sebab lain. Dari jam 6 petang hingga 5:15 petang EST, Ahad hingga Jumaat, harga dikemas kini secara berterusan.

:round_pushpin: Ringkasan

Harga spot emas dan harga emas masa depan adalah dua model yang digunakan untuk menganggar potensi harga emas. Harga emas tidak tetap sama, tetapi ia berubah setiap beberapa saat.

:round_pushpin: Bagaimana untuk melabur dalam emas?

Berikut adalah beberapa pilihan untuk melabur dalam emas.

:arrow_right: Jongkong emas

Emas batangan terdapat dalam bar dan syiling 99.5 peratus tulen. Duit syiling dan batangan emas dibeli dan dipegang oleh pelabur dan bank sebagai tempat perlindungan yang selamat dalam keadaan pergolakan pasaran dan ketidakstabilan ekonomi.

:arrow_right: Syiling numismatik emas

Kekurangan, sejarah, dan nilai tinggi syiling emas numismatik menjadikannya wajar. Mengumpulkan duit syiling yang jarang berlaku dan mempelajari sejarahnya adalah hobi bagi banyak pengumpul. Peningkatan nilai syiling seseorang memberi banyak keuntungan kepada pelabur.

:arrow_right: ETF Emas

Dana yang diperdagangkan di bursa emas, atau ETF, adalah harta yang boleh dipasarkan yang menjejaki harga emas. ETF diperdagangkan setiap hari dengan cara yang sama seperti ekuiti. Pemegang saham dalam dana pertukaran emas tidak memiliki emas sebenar, tetapi mereka berhak atas keuntungan tertentu.

:arrow_right: Harga emas di pelbagai kawasan per auns

Nama Harga
Dolar Amerika 1790
CAD 2259.787
EUR 1522.131
GBP 1303.379
INR 132863.6
NZD 2570.294
CUBA 14983.76

:writing_hand: Ringkasan

Emas batangan, syiling numismatik emas, dan ETF emas adalah tiga cara untuk melabur emas anda. Harga emas berbeza di setiap wilayah.

:round_pushpin: Fakta lain mengenai emas

:arrow_right: Budaya

Emas dirujuk dalam beberapa frasa di luar kimia , yang berkaitan dengan nilai intrinsik. Pingat emas, piala, dan hiasan lain selalu diberikan untuk pencapaian manusia yang luar biasa.

Pingat emas biasanya diberikan kepada pemenang acara sukan dan pertandingan bertaraf lain. Banyak anugerah, termasuk Hadiah Nobel, terdiri daripada emas. Patung dan piala anugerah lain berlapis emas atau diwakili dalam emas .

Ketika merujuk pada apa yang sekarang dikenal sebagai makna emas , Aristoteles, menggunakan simbolisme emas dalam etika. Begitu juga, prinsip ideal atau ketuhanan dihubungkan dengan emas, seperti nisbah emas dan peraturan keemasan.

Emas juga dihubungkan dengan pengetahuan dan hasil kerana usia. Ulang tahun perkahwinan keemasan semakin hampir. "Tahun keemasan " sering disebut sebagai tahun terakhir yang paling berharga atau berjaya seseorang. Zaman keemasan adalah ketika tamadun mencapai puncaknya.

:arrow_right: Agama

:sparkles:Agama Kristian dan Yahudi

Emas telah dihubungkan dengan kesucian dan kejahatan dalam pelbagai tradisi agama Kristian dan Yahudi. Anak lembu emas adalah simbol penyembahan berhala dalam Keluaran, sedangkan Abraham seharusnya kaya dengan emas dan perak dalam Kitab Kejadian.

Musa diberitahu untuk menutup Kursi Rahmat Tabut Perjanjian dengan emas murni dalam Kitab Kejadian. Halo Kristus, Maria, dan orang-orang kudus Kristiani sering berwarna emas dalam ikonografi Byzantium.

:sparkles:Islam

Emas (bersama dengan sutera ) sering disebut dalam Islam sebagai larangan untuk lelaki. " Pemakaian sutera dan emas dilarang untuk lelaki di negara saya, namun mereka diizinkan untuk wanita mereka," kata Abu Bakar al-Jazaeri, merujuk sebuah hadis.

Namun, ini tidak selalu berlaku sepanjang sejarah, seperti di bawah Kerajaan Uthmaniyyah. Hiasan emas kecil pada pakaian, seperti sulaman, juga boleh dibenarkan.

:writing_hand: Ringkasan

Emas berkaitan dengan nilai intrinsik. Dalam agama Kristian dan Yahudi, emas berkaitan dengan kesucian. Dalam Islam, emas dilarang untuk dipakai oleh lelaki.

:round_pushpin: Kegunaan emas

:arrow_right: Barang kemas

 • Kerana emas tulen lembut, pada umumnya disatukan dengan logam asas sebelum digunakan dalam perhiasan, mengubah kekerasan dan kemulurannya, suhu lebur, warna, dan ciri-ciri lain.

 • Aloi karat yang lebih rendah, seperti 22k, 18k, 14k, atau 10k, mempunyai jumlah tembaga atau logam asas lain yang lebih penting, serta perak atau paladium.

 • Nikel adalah logam beracun, dan pelepasannya dari emas putih nikel diatur di Eropah . Paduan paladium-emas lebih mahal daripada aloi berasaskan nikel.

 • Aloi emas putih karat tinggi lebih tahan terhadap kakisan daripada perak tulen atau perak sterling.

 • Walaupun penurunan harga emas, perniagaan perhiasan emas berkembang pesat pada tahun 2014. Menurut kajian Majlis Emas Dunia, permintaan meningkatkan perolehan menjadi $ 23.7 bilion pada suku pertama 2014.

 • Pateri emas digunakan untuk menghubungkan komponen perhiasan emas dengan pematerian atau pematerian keras pada suhu tinggi. Paduan pateri emas mestilah sesuai dengan kehalusan karya jika hendak dibuat dengan kualiti yang menonjol, dan formula aloi dihasilkan agar sesuai dengan warna kuning dan emas putih.

:arrow_right: Ubat

 • Sebatian logam dan emas telah lama digunakan dalam perubatan . Emas, umumnya dalam logam, mungkin merupakan jenis ubat tertua yang diketahui oleh Dioscorides.

 • Emas dilihat baik untuk kesihatan seseorang pada abad pertengahan, dengan anggapan bahawa apa-apa yang sangat berharga dan indah tidak boleh menjadi apa-apa selain sihat .

 • Emas logam mempunyai kesan penyembuhan, menurut beberapa esoteris moden dan jenis ubat alternatif.

 • Pada abad kesembilan belas, emas dahulu merupakan kegelisahan atau rawatan untuk penyakit saraf. Kemurungan, epilepsi, migrain, dan gangguan kelenjar, termasuk amenorea dan mati pucuk, serta alkoholisme, semuanya ditangani.

:arrow_right: Makanan

 • Emas mempunyai nombor E 175, yang membolehkannya digunakan dalam makanan. Pihak Berkuasa Keselamatan Makanan Eropah menyatakan pada tahun 2016 mengenai penilaian semula emas sebagai bahan tambahan makanan.

 • Kemasukan sejumlah kecil nanopartikel emas dalam aditif makanan dan fakta bahawa nanopartikel emas telah terbukti genotoksik dalam sel mamalia in vitro menimbulkan kebimbangan.

 • Daun emas, serpihan, atau debu digunakan sebagai elemen hiasan pada dan dalam pelbagai hidangan gourmet, terutamanya gula-gula dan minuman.

 • Dalam bentuk daun, kerepek, atau debu, serpihan emas digunakan oleh bangsawan di Eropah abad pertengahan untuk menghias makanan dan minuman, baik untuk memperlihatkan kekayaan tuan rumah atau idea bahawa apa-apa yang sangat mahal dan luar biasa mesti sesuai untuk kesihatan seseorang.

 • Vark adalah kerajang yang terbuat dari logam tulen, kadang-kadang emas, digunakan dalam masakan Asia Selatan untuk menghias pencuci mulut.

:writing_hand: Ringkasan

Emas digunakan untuk membuat perhiasan. Emas logam digunakan dalam ubat-ubatan kerana mempunyai kesan penyembuhan. Emas juga digunakan dalam masakan. Ini digunakan dalam bentuk daun emas, serpihan emas, dan debu emas.

:round_pushpin: Soalan Lazim (Soalan Lazim)

Orang biasanya bertanya banyak soalan tentang "berapa paun emas bernilai?", Beberapa soalan diberikan di bawah:

:one: Bagaimana untuk menentukan harga hidup emas?

Harga langsung emas turun naik kedua . Emas dibeli, dijual, dan diperdagangkan 24 jam sehari di pasar di seluruh dunia. Sebab harga emas hidup turun naik adalah disebabkan oleh beberapa pemboleh ubah yang agak tidak dijangka.

Federal Reserve menaikkan atau menurunkan kadar faedah, pekerjaan, dan data gaji, inflasi, atau mata wang AS yang goyah adalah semua pemboleh ubah yang boleh mendorong harga emas naik atau turun dalam beberapa minit. Mengetahui pemboleh ubah apa yang mempengaruhi harga hidup emas membolehkan pelabur membuat keputusan yang cepat dan berpendidikan.

:two: Mengapa kita harus memperhatikan harga hidup emas?

Seorang pelabur dapat merebut peluang dengan memerhatikan harga emas semasa . Harga emas secara historis lebih stabil dari masa ke masa berbanding aset lain dan ekonomi secara keseluruhan. Emas dianggap sebagai tempat perlindungan yang selamat dan pelaburan jangka panjang yang sangat baik.

Emas, sebaliknya, naik ketika dolar jatuh, dan sebaliknya. Mengawasi harga emas semasa mungkin dapat membantu anda membuat keputusan untuk membeli atau menjual.

:three: Mengapa emas tidak sesuai untuk lelaki?

Emas mempunyai sinar yang menembusi kulit badan dan mempengaruhi sel darah. Akibatnya, salah satu kesan negatif lelaki menggunakan emas adalah kesannya pada sel darah mereka .

Memakai emas dianggap dapat meningkatkan dominasi estrogen terhadap androgen, menjadikan anda lebih feminin . Menurut penemuan, dalam kepekatan 100 ppm, nanopartikel emas mempunyai pengaruh besar terhadap hormon.

:four: Apa rasa emas?

Emas yang dimakan tidak mempunyai rasa , dan rasanya tidak ada apa-apa. Ia mempunyai sedikit kekasaran, tetapi cantik dan tidak akan tersedak siapa pun. Walaupun emas nampaknya menjadi puncak kemewahan gastronomi, ia tidak mempunyai rasa. Ia tidak menyumbang apa-apa untuk makanan kecuali banyak kegemilangan.

:five: Apa yang berlaku sekiranya anda makan emas?

Menurut sains, emas tidak bersifat kimia , yang bermaksud ia tidak akan hancur semasa pencernaan . Emas yang dimakan tidak mungkin diserap ke dalam peredaran dari sistem pencernaan, jadi ia akan melewati badan dan dikeluarkan sebagai sisa.

:six: Apa yang baik mengenai emas?

Emas memberikan getaran yang hangat dan santai pada kulit , yang membantu pertumbuhan semula sel. Banyak produk penjagaan kulit dan kosmetik termasuk emas . Ia juga digunakan untuk merawat eksim, jangkitan kulat, ruam kulit , luka, dan luka bakar kulit, antara lain.

:seven: Adakah memakai emas bagus?

Emas membantu komponen setiap orang beroperasi dengan baik dengan meningkatkan aliran oksigen ke seluruh badan , menjadikannya lebih mudah untuk aktiviti pencernaan. Kepentingan peredaran darah yang baik dalam mencegah penyakit adalah salah satu sebab mengapa banyak individu sekarang memakai perhiasan emas secara langsung pada kulit mereka.

:eight: Adakah emas bertukar menjadi hitam apabila bertukar?

Apabila terkena nyala api, emas tulen yang nyata akan bertambah lama seiring waktu memanas tetapi tidak akan gelap. Apabila terkena api, kepingan emas palsu seperti emas bodoh (benar-benar pirit, besi sulfida) dan kepingan yang diperbuat daripada tembaga, besi , atau aloi tembaga akan menjadi gelap atau berubah warna.

:nine: Bagaimana anda boleh memusnahkan emas?

Ia tidak akan menghakis, karat , atau menodai, dan tidak akan dihancurkan oleh api. Reaksi nuklear adalah satu-satunya cara emas dapat dihancurkan. Namun, dengan menggunakan "Aqua Regia," campuran asid hidroklorik dan nitrat, larutan emas adalah mungkin.

:keycap_ten:Apakah makna emas dari segi rohani?

Emas mewakili komponen kerohanian "Semua Itu" dan kesuciannya " . Ia mewakili kerohanian dan pertumbuhan pemahaman asas, yang memungkinkan seseorang mencapai dan mengekalkan hubungan dengan sumber semua kewujudan. Chakra mata ketiga dan mahkota juga telah dibuka dan diaktifkan dengan emas.

:round_pushpin: Kesimpulannya

Berapa paun emas? Nilai satu paun emas ialah 21,491 dolar AS. Emas adalah logam lembut yang berwarna kuning kemerahan. Ini adalah unsur yang berlaku secara semula jadi dan terdapat di teras bumi dalam bentuk lebur.

Emas dijumpai di batuan dan air laut dalam bentuk zarah debu. Ia digunakan untuk membuat perhiasan dan juga digunakan dalam perubatan kerana emas logam mempunyai kesan penyembuhan. Emas juga boleh dimakan dan digunakan dalam daun emas, serpihan emas, dan habuk emas.

:round_pushpin: Artikel berkaitan

Berapa Nilai Bar Emas

Berapakah berat sebatang emas

Bagaimana Melabur dalam Emas