Adakah anda ingin mengetahui apa yang Dave Ramsey katakan mengenai soalan itu, berapa banyak insurans hayat yang saya perlukan? Dave Ramsey mengesyorkan mendapatkan liputan yang 10-12 kali ganda dari pendapatan tahunan anda. Sebab 10-12 kali pendapatan tahunan adalah bahawa insurans nyawa menggantikan pendapatan anda jika anda menghadapi kematian dan menolong orang yang anda sayangi untuk mencari nafkah semasa anda tidak hadir.

Mengapa mesti mempunyai insurans hayat?

Sebelum melangkah ke liputan polisi insurans hayat, pertama, anda harus mengetahui pentingnya insurans hayat bagi anda dan keluarga. Ketakutan terbesar seseorang yang mempunyai keluarga dan tanggungan adalah melihat mereka menderita kerana masalah kewangan semasa ketiadaannya.

Jadi, jika seseorang mempunyai kesedaran bahawa apa itu insurans hayat dan bagaimana insurans hayat berfungsi, dia pasti dapat menyelamatkan keluarganya dari penderitaan krisis kewangan.

Kerana insurans hayat menawarkan perlindungan yang lumayan untuk benefisiari pemegang polisi sekiranya dia meninggal dunia secara tidak sengaja. Insurans nyawa dapat membantu pemegang polisi dengan cara berikut:

 • Menyokong ibu bapa sekiranya mereka sudah tua dan bergantung kepada orang yang diinsuranskan

 • Ia membantu keluarga pemegang polisi dengan cara tertentu

 • Membantu dalam menyelesaikan pengajian kanak-kanak

 • Menjadikan kehidupan mungkin jika dia mempunyai anak yang lebih muda

 • Membantu membayar pinjaman atau cukai

 • Membantu menjaga kehidupan sekiranya terdapat orang yang bergantung hidup

 • Membantu pasangan pemegang polisi sekiranya dia bergantung kepada pemegang polisi

 • Menyokong ibu bapa sekiranya mereka sudah tua dan bergantung kepada orang yang diinsuranskan

Ringkasan Insurans hayat memberikan nilai muka yang berpatutan kepada benefisiari pemegang polisi apabila dia meninggal dunia. Manfaat kematian itu membantu mereka untuk mengekalkan kehidupan tanpa adanya penyokong kewangan.

Lihat juga Apa itu premium insurans? Bagaimana insurans hayat berfungsi? Apakah insurans hayat tambahan pasangan?

Adakah insurans hayat berbaloi?

 • Semua butiran di atas dapat memberikan jawapan yang mencukupi bagi seseorang yang berpendapat bahawa adakah insurans hayat bernilai? Ya, ia pasti berbaloi jika anda mempunyai orang-orang penyayang yang melihat keperluan anda.

 • Sekiranya anda meninggalkan faedah kematian bagi mereka, ia akan membantu mereka dengan cara yang disebutkan di atas dan mereka tidak akan mengalami keadaan hidup yang buruk.

 • Sekiranya anda tidak dapat memperoleh premium yang agak tinggi untuk polisi insurans hayat tetap, anda boleh menggunakan kaedah yang mudah, iaitu polisi insurans hayat berjangka.

Apakah terma insurans hayat dan bagaimana ia berfungsi?

Kini banyak persoalan muncul di dalam benak seseorang yang tidak mengetahui bahawa apa itu istilah insurans hayat dan bagaimana ia berfungsi? Insurans hayat berjangka menawarkan perlindungan untuk jangka waktu tertentu, dan jangka masa boleh berkisar antara 1 tahun hingga 30 tahun.

 • Ia merangkumi premium rendah yang dapat dengan mudah diberikan oleh orang yang berpendapatan rendah dan dapat melayani pada waktu memerlukan.
 • Walau bagaimanapun, premium mesti dibayar secara berkala untuk mengekalkan polisi ini.

Berapa banyak insurans hayat yang saya perlukan?

Telah jelas bahawa bagaimana insurans hayat dapat berfungsi dan apa faedah dari polisi insurans. Langkah seterusnya adalah anggaran jumlah polisi kerana semua orang tertanya-tanya berapa banyak insurans hayat yang perlu saya cukup untuk menyara keluarga saya ketika saya tidak bersama mereka?

Secara amnya, perlindungan insurans hayat harus cukup masuk akal untuk menjaga kehidupan keluarga. Pakar menunjukkan bahawa perlindungan tersebut harus 10-15 kali ganda dari perbelanjaan tahunan keluarga yang diinsuranskan.

Ia juga dapat dikira dengan pendapatan tahunan pemegang polisi, kerana perlindungan mestilah 8-12 kali ganda dari pendapatan tahunan seseorang yang diinsuranskan. Walau bagaimanapun, beberapa faktor lain turut mengambil bahagian dalam menentukan jumlah perlindungan. Faktor-faktor ini merangkumi:

 • Perbelanjaan keluarga
 • Matlamat masa depan misalnya perkahwinan atau belajar anak-anak
 • Pinjaman gadai janji atau hutang peribadi
 • Perbelanjaan tidak stabil seperti penyelenggaraan kenderaan atau kenderaan

Lihat juga Apakah insurans seumur hidup? Apakah insurans hayat tambahan? Bagaimanakah penurunan insurans jangka kerja?

Jenis kematian yang dilindungi oleh insurans nyawa

Polisi insurans hayat merangkumi kematian beberapa jenis terutamanya disebabkan oleh sebab semula jadi. Namun, ia tidak merangkumi jenis kematian tertentu yang sebelumnya disebut dalam polisi. Sebagai contoh, seseorang mungkin tertanya-tanya bahawa adakah insurans nyawa melindungi diri? Sama ada ia merangkumi bunuh diri atau tidak, disebutkan di bawah. Berikut adalah jenis kematian yang dilindungi oleh polisi insurans nyawa:

Jenis kematian Liputan
Kematian semula jadi :white_check_mark:
Kematian kerana penyakit mematikan :white_check_mark:
Kematian akibat kemalangan :white_check_mark:
Kematian akibat bencana alam :white_check_mark:

Kematian bunuh diri dilindungi oleh beberapa syarikat sementara kebanyakan syarikat insurans tidak memberikan perlindungan sekiranya berlaku kematian akibat bunuh diri. Jadi, ini adalah kes di antara, mungkin dilindungi atau mungkin tidak. Begitu juga dengan penyakit kelamin .

Sekarang, ada senarai kematian yang tidak dilindungi dalam polisi insurans hayat:

Jenis kematian Liputan
Kematian yang ditimbulkan sendiri :x:
Kematian membunuh diri :x:
Kematian akibat kegiatan jenayah :x:
Kematian kerana pengambilan ubat berlebihan :x:

Dave Ramsey mengenai perlindungan insurans

 • Dave Ramsey mengesyorkan perlindungan yang 10-12 kali ganda dari gaji tahunan pemegang polisi.
 • Sebab jumlah ini adalah bahawa perlindungan insurans bukan sahaja merangkumi satu atau dua tahun keluarga pemegang polisi. Mungkin diperlukan selama bertahun-tahun sekiranya tiada penyokong.

 • Sekiranya pemegang polisi adalah satu-satunya penyokong keluarganya dan mempunyai tanggungan yang tidak dapat bertahan tanpa bantuan kewangan, dia pasti perlu bimbang berapa banyak insurans nyawa yang saya perlukan, untuk menyediakan keluarga dengan keperluan hidup.

 • Jadi, dengan memperhatikan semua perinciannya, 10-12 kali ganda pendapatan tahunan adalah jumlah yang cukup berpatutan, kerana ia akan menggantikan pendapatan pemegang polisi apabila dia meninggal dunia.

Kekurangan insurans hayat tetap:

Dave Ramsey mengesyorkan istilah insurans hayat dan bukannya insurans hayat tetap, kerana atas sebab berikut:

 • Insurans hayat kekal menawarkan premium yang tinggi untuk melabur dalam akaun nilai tunai

 • Wang tersekat di akaun pelaburan

 • Akaun nilai tunai boleh merosot jika pasaran saham tidak berjalan dengan baik, seperti insurans hayat sejagat yang diindeks

 • Kenaikan atau penurunan jumlah nilai tunai tidak pasti dalam polisi insurans hayat sejagat, bergantung pada dana bersama atau pasaran bon

Kelebihan insurans hayat berjangka:

Sementara dalam insurans hayat jangka panjang , seperti yang disarankan oleh Dave Ramsey, jangka waktu 15-20 tahun, nilai nominal tersedia ketika pemegang polisi sangat memerlukannya. Selain itu, insurans hayat berjangka mempunyai faedah lain daripada insurans tetap:

 • Harga premium rendah, oleh itu mampu dimiliki oleh golongan muda yang tidak mendapat banyak pendapatan

 • Polisi ini fleksibel dan boleh ditukar dengan jenis lain apabila pemegang polisi mampu membelinya

 • Sekiranya anda mempunyai anak yang lebih muda, polisi 15-20 tahun akan membantu mereka ketika mereka sangat memerlukannya, seperti untuk pendidikan atau perkahwinan

 • Anda boleh membuat pelaburan berasingan dan bukannya melabur dalam polisi

Lihat juga

Berapa banyak insurans hayat jangka masa yang saya perlukan? Adakah insurans seumur hidup berbaloi? Adakah insurans hayat dikenakan cukai?

Apa yang dilindungi oleh polisi insurans hayat?

 • Sekiranya pemegang polisi mempunyai perlindungan insurans hayat 10-15 kali ganda dari pendapatan tahunannya, dia akan memberikan wang 10-15 kali lebih banyak daripada peruntukan tahunannya kepada keluarganya ketika dia menghadapi kematian.

 • Wang ini akan mencukupi untuk menampung isi rumah, bil utiliti, beberapa pinjaman kecil, perbelanjaan akademik, dan sebagainya sekiranya tidak ada penyokong kewangan.

 • Berikut adalah contoh untuk pemahaman yang lebih baik:

Katakan anda adalah pekerja syarikat dan anda membeli polisi insurans nyawa tetapi bingung dengan pemilihan perlindungan untuk polisi tersebut. Berikut adalah rancangan untuk anda mengira liputan yang diperlukan:

1. Pendapatan tahunan

 • Katakan pendapatan tahunan anda adalah $ 50,000 dan anda tahu bahawa kenaikan boleh didapati di syarikat itu, yang mungkin mencecah $ 5000, termasuk dalam gaji tahunan.

 • Sekarang, kalikan jumlahnya dengan 10 atau 15, yang anda rasa lebih selesa.

 • Dengan mengalikan dengan faktor 10, anda akan mendapat $ 550,000, yang akan menjadi faedah kematian yang diperlukan.

2. Keluarga yang bergantung

 • Sekiranya anda mempunyai anak yang lebih muda, yang bergantung sepenuhnya kepada anda, anda harus menjamin masa depan mereka untuk menyelamatkan mereka dari penderitaan. Contohnya, jika usia kanak-kanak berumur antara 4-7 tahun, mereka akan bergantung kepada 15 hingga 18 tahun akan datang.

 • Sekiranya anak-anak anda bergantung kepada anda, itu tidak hanya bermakna mereka memerlukan sokongan akademik atau perbelanjaan rumah tangga. Mereka bergantung pada ibu bapa mereka untuk bil perubatan dan keperluan lain-lain.

 • Ini adalah alasan untuk liputan 10-12 kali ganda pendapatan tahunan ibu bapa, sehingga dapat memberikan bantuan kewangan sehingga mereka menjadi mandiri dan tidak memerlukan sokongan ibu bapa lagi.

3. perbelanjaan pengebumian dan pengebumian

 • Sekiranya anda tidak cukup kaya sehingga keluarga anda dapat menanggung perbelanjaan pengebumian dan pengebumian anda, lebih baik anda mendapatkan insurans pengebumian atau insurans nyawa dengan perlindungan yang mencukupi untuk menampung perbelanjaan ini.

 • Walau bagaimanapun, jika anda tidak mahu membeli polisi insurans untuk pengebumian, anda boleh membuat pelaburan yang berasingan, sebagai contoh, dana bersama, sehingga wang yang anda laburkan dapat berkembang dengan cukup untuk memberi anda pengebumian yang berharga yang berharga sekitar $ 10,000 secara purata.

4. Pasangan atau ibu bapa di rumah

Ibu bapa atau pasangan yang tinggal di rumah memakai topi begitu banyak. Mereka menjalankan tugas tukang masak, cucian kering, pembantu rumah, pemandu, dan pengasuh sama sekali. Sekiranya sesuatu berlaku kepada mereka, anda mesti membayar setiap pekerjaan secara berasingan. Jadi, semua perbelanjaan ini harus diingat semasa membuat keputusan atau menghitung perlindungan insurans hayat.

Ringkasan Perlindungan insurans nyawa diputuskan mengikut tanggungan, rancangan masa depan, pengebumian, atau perbelanjaan pengebumian. Walau bagaimanapun, 10-15 kali ganda pendapatan tahunan pemegang polisi adalah perlindungan yang mencukupi.

Soalan lazim

Insurans nyawa adalah topik yang begitu luas sehingga ada persoalan yang tidak berkaitan dengannya. Sebagai tambahan kepada butiran yang disebutkan di atas, berikut adalah jawapan kepada beberapa soalan yang sering diajukan oleh orang:

1. Berapakah kos insurans hayat jangka masa 10 tahun?

Kos insurans untuk polisi insurans jangka hayat berbeza-beza bergantung pada usia pemegang polisi, jantina, istilah polisi, dan syarikat insurans. Walau bagaimanapun, untuk jangka masa 10 tahun, kos insurans mengikut jantina diberikan di bawah:

Umur Kos sebulan untuk lelaki Kos sebulan untuk wanita
30 $ 14.20 $ 12.05
35 $ 15.92 $ 14.18
40 $ 23.09 $ 21.65
45 $ 34.55 $ 28.51
50 $ 53.47 $ 43.15
55 $ 85.73 $ 66.52
60 $ 154.52 $ 113.22
65 $ 238.95 $ 194.23

2. Apakah perbezaan antara insurans hayat sejagat dan insurans hayat berjangka?

Insurans hayat sejagat: Insurans hayat sejagat adalah sejenis insurans hayat kekal yang menawarkan perlindungan sepanjang hayat pemegang polisi tanpa luput. Apabila pemegang polisi meninggal dunia, syarikat insurans membayar faedah kematian kepada warisnya.

Insurans hayat berjangka: Seperti namanya, insurans hayat berjangka merangkumi jangka masa tertentu pemegang polisi, antara 1 hingga 30 tahun. Sekiranya benefisiari meninggal dalam jangka masa tersebut, syarikat membayar nilai muka kepada warisnya.

3. Bagaimanakah insurans jangka hayat berkelompok berfungsi?

Insurans hayat jangka berkelompok adalah sejenis polisi insurans berjangka yang diberikan kepada sekumpulan individu dan bukannya individu yang berasingan. Syarikat dan organisasi membeli polisi ini untuk menawarkan liputan kepada sekumpulan pekerja.

Kontrak utama polisi insurans disimpan oleh pemilik syarikat dan pekerja diberi sijil, sebagai bukti polisi insurans. Premium polisi untuk insurans hayat berkelompok dibayar sepenuhnya atau sebahagian oleh syarikat.

4. Bagaimana insurans kecacatan berfungsi?

Insurans kecacatan adalah satu bentuk polisi insurans yang menawarkan perlindungan pada masa pekerja tidak dapat bekerja kerana beberapa jenis kecacatan.

Syarikat insurans yang berbeza menawarkan pelbagai jenis insurans kecacatan. Setiap organisasi dan jenis insurans kecacatan mempunyai pelbagai peraturan mengenai jenis kecacatan dan jumlah perlindungan yang akan diberikan.

5. Mengapa insurans kekal mahal?

Premium untuk insurans hayat tetap, seperti insurans hayat berubah-ubah, insurans hayat keseluruhan , atau insurans hayat sejagat jauh lebih tinggi daripada insurans berjangka.

Sebab premium yang tinggi adalah akaun pelaburan yang berkaitan dengan insurans kekal. Pelan nilai tunai adalah sejenis akaun pelaburan yang berkembang kerana faedah terkumpul.

Kesimpulannya

 • Berapa banyak insurans jangka masa yang saya perlukan? Soalan ini dijawab oleh Dave Ramsey, yang merupakan suara Amerika, bahawa istilah perlindungan insurans mestilah 10-15 kali ganda dari pendapatan tahunan pemegang polisi.
 • Liputan sebanyak itu cukup untuk memenuhi keperluan kewangan tanggungan pemegang polisi ketika dia meninggal dunia.
Rujukan
 1. Apa itu Insurans Hayat dan Bagaimana Ia Berfungsi? | DaveRamsey.com .
 2. Berapakah kos insurans hayat saya? - Panduan Muktamad untuk Persaraan
 3. https://www.policygenius.com/
 4. Definisi Insurans Hayat Jangka
 5. Insurans Jangka Hayat 10 Tahun | Berapa Kos Insurans Jangka Hayat?

Artikel berkaitan

Bagaimana menurunkan insurans kereta? Bagaimana untuk mendapatkan insurans kobra? Apa yang dilindungi insurans hakmilik? Apa itu insurans kemalangan? Adakah insurans kereta melindungi kecurian? Apakah insurans haiwan kesayangan yang terbaik?