Berapakah jumlah wang dalam ATM? Mesin bersaiz normal boleh mempunyai wang tunai sehingga $ 200,000 . Selama waktu rehat, banyak mesin boleh memiliki sehingga $ 10,000. ATM (Mesin Juruwang Automatik) adalah mesin urus niaga perbankan dalam talian yang membolehkan kita melakukan transaksi mudah tanpa bantuan pekerja cawangan. Ia mempunyai pelbagai jenis seperti ATM bebas, ATM meja, Built-in ATM dan lain-lain. Terdapat had tertentu untuk pengeluaran wang dari ATM. Ia mahal dan mesin ATM bersaiz normal boleh berharga hingga $ 2000 hingga $ 8000.

:arrow_right: Mesin Teller Automatik:

Mesin juruwang automatik (ATM) adalah terminal perbankan dalam talian yang membolehkan pengguna melakukan transaksi mudah tanpa bantuan juruwang atau kakitangan cawangan. Di kebanyakan ATM, setiap orang yang mempunyai kad kredit atau debit dapat wang tunai.

ATM cekap kerana membolehkan pelanggan melakukan operasi layan diri seperti deposit, pengeluaran tunai, pembayaran bil, dan pemindahan akaun. Bayaran pengeluaran tunai sering dikenakan oleh bank di mana akaun disimpan, pengendali ATM, atau kedua-duanya. Semua atau sebahagian besar caj ini dapat dielakkan dengan menggunakan ATM yang dikendalikan oleh bank yang memiliki wang.

:arrow_right: Jenis Mesin ATM:

:dizzy: 1: ATM berdiri bebas:

Untuk perniagaan dengan ruang lantai yang cukup, mesin ATM berdiri bebas adalah pilihan yang popular. Stesen minyak, kedai serbaneka, dan restoran adalah tempat yang popular untuk mencari peranti ini.

:dizzy: 2: ATM Meja:

ATM meja adalah untuk perniagaan yang tidak mempunyai cukup ruang untuk mesin tunai yang berdiri sendiri.

:dizzy: 3: ATM terbina dalam:

Mesin ATM yang terbina dalam atau melalui dinding adalah jenis mesin tunai yang paling banyak dilihat di bank . Kerana ia melibatkan kerja-kerja membina, biasanya pemasangannya lebih mahal. Mesin tunai luaran dan terpasang boleh menjadi alternatif yang sangat baik jika perniagaan anda mendapat banyak lalu lintas selepas berjam-jam (tetapi ingat peningkatan risiko daripada pencuri dan unsur-unsurnya).

:dizzy: 4: ATM Dial-Up:

Biasanya mesin tunai menyambung ke rangkaian pemprosesan ATM melalui modem 56 kbps, yang memerlukan keperluan talian telefon khusus .

:dizzy: 5: ATM Tanpa Wayar:

Teknologi tanpa wayar boleh digunakan untuk mesin ATM oleh perniagaan yang sudah mempunyai sambungan internet berkelajuan tinggi. Ini menghilangkan keperluan untuk sambungan telefon, mempercepat pemindahan, dan memberikan lebih banyak fleksibiliti di lokasi mesin tunai .

Ringkasan:

ATM yang dipanggil Automated Teller Machine adalah terminal dalam talian yang membolehkan kita melakukan transaksi percuma tanpa bantuan pekerja bank. Sesiapa sahaja boleh melakukan urus niaga seperti deposit tunai, pengeluaran wang dan pembayaran bil dll. Ia mempunyai pelbagai jenis seperti ATM tanpa wayar, ATM terbina dalam dll.

:arrow_right: Berapakah jumlah wang dalam ATM?

Ini tentu saja sangat berbeza. Walaupun hanya sebilangan kecil, mesin ukuran biasa dapat menampung wang tunai sehingga $ 200,000. Sebilangan besar mesin mempunyai kurang dari $ 10,000 pada waktu di luar waktu. Dispenser tunai dalam NCR ATM biasa (NCR menjadi pengeluar) biasanya akan mempunyai empat kaset tunai diselesaikan . Semasa menggunakan nota baru yang segar, setiap kaset dapat menyimpan kira-kira 2000 nota; namun, apabila menggunakan nota yang lebih lama, jumlah ini berkurang menjadi sekitar 1800.

Contohnya, jika anda mempunyai dua kaset £ 20 dan dua kaset £ 10 (yang merupakan susunan yang paling biasa dalam pengalaman saya), anda mempunyai kira-kira £ 120,000 dalam nota segar - tidak cukup untuk membenarkan kesukaran, kerumitan, dan kemungkinan masa penjara yang terlibat dalam percubaan untuk mencabul.

Namun, kerana keinginan Bank of England untuk mendorong peredaran wang kertas £ 5 , yang (atau) turun untuk alasan apa pun, semakin banyak ATM di UK kini mempunyai satu atau dua kaset £ 5. Saya tidak pasti sama ada ini berlaku di negara lain.

Jadi, pada dasarnya, ia mungkin mempunyai penyetelan kaset, nota yang digunakan tidak selalu baru, kadang-kadang ada masalah termasuk satu atau banyak kaset, jadi ia cuba berjalan kurang dari 4 hingga diselesaikan, beberapa bank mempunyai peranti yang dibungkus oleh Pihak ketiga (iaitu G4S) dan harus menangguhkan penghantaran seterusnya daripada mengemasnya sekerap yang mereka mahukan, dan mereka digunakan lebih banyak pada hari hujung minggu.

Ringkasan:

Pengetahuan memberi peluang kepada anda untuk mengambil bahagian dalam perbualan, membuat keputusan yang lebih baik, dan menjalani kehidupan yang lebih baik secara umum. Kami yakin bahawa persoalan berapa banyak wang di ATM tidak lagi anda tanyakan, sama ada untuk membuat hujah yang lebih kuat, lebih meyakinkan atau untuk membuat keputusan yang lebih baik.

:arrow_right: Fakta Mengenai Mesin ATM:

:dizzy: Berapakah Kos Mesin ATM?

Harga ATM bermula dari $ 2,000 hingga $ 8,000, tetapi rata-rata mesin ATM bebas yang baru berharga antara $ 2.300 hingga $ 3.000, dan ATM terpakai berharga antara $ 1.200 hingga $ 1.800. Ada juga harga pelaksanaan yang harus dipertimbangkan, yang biasanya berkisar antara $ 200 hingga $ 300, tetapi banyak perusahaan besar menganggap prosesnya agak mudah dan memilih untuk memasang ATM sendiri.

Anda juga akan memerlukan wang tunai yang cukup di tangan untuk mengekalkan ATM dipenuhi dengan dolar didapati. Transaksi ATM purata antara $ 6,000 dan $ 8,000 sebulan. Untuk mengisi ATM, anda memerlukan purata $ 1,500 - $ 3,000 setiap minggu secara purata. Perlu diingat bahawa tidak ada yang suka melihat ATM yang tidak berfungsi.

Semasa membeli ATM untuk perniagaan anda, anda juga mesti mempertimbangkan penyelenggaraan. Nasib baik, ATM mesin amat boleh dipercayai, dengan bahagian-bahagian dilindungi oleh 12 hingga 24 bulan jaminan . Lieberman juga mempunyai Pasukan Perkhidmatan ATM yang biasanya dapat menolong anda dalam kebanyakan masalah. Agar selamat, belanjakan kira-kira $ 200 - $ 300 setahun untuk perkhidmatan atau pembaikan ATM.

Ringkasan:

Kos mesin ATM berbeza berbeza. Mesin ATM bersaiz normal berharga hingga $ 2000 hingga $ 8000. Purata transaksi antara $ 6000 hingga $ 8000.

:dizzy: Berapa banyak wang yang boleh ditahan ATM anda?

Jumlah wang tunai yang dapat dibawa oleh mesin ATM berbeza-beza bergantung pada jenis ATM dan jenis Kaset Tunai. Mesin ATM kaset tetap ( mesin ATM kaset tidak boleh ditanggalkan) sering dijumpai di mesin ATM kelas bawah yang dibina untuk laman web dengan jumlah rendah.

Kemudian ada mesin ATM dengan kaset yang mungkin dikeluarkan dalam pelbagai kombinasi. Pengurus Akaun Tunai Transformasi anda akan membantu anda dalam memilih ATM yang paling sesuai untuk keperluan syarikat anda.

Dalam tetapan runcit, anda terutamanya akan melihat ATM dengan dispenser yang mudah dimuat yang mungkin mempunyai kapasiti dan jangka hayat yang berbeza-beza bergantung pada penggunaan (jumlah transaksi). Untuk mengurangkan godaan pencurian ATM, kebanyakan mesin ATM runcit hanya memiliki beberapa ratus hingga beberapa ribu dolar di dalamnya dan diisi dan dikosongkan setiap hari.

:dizzy: Berapa banyak wang yang boleh anda keluarkan dari ATM?

Ini sangat bergantung pada hubungan perbankan anda. Walau bagaimanapun, had pengeluaran tunai ATM boleh berkisar antara $ 300 hingga $ 5,000 sehari, bergantung pada ATM. Had dikenakan oleh bank individu dan kesatuan kredit. Had pengeluaran ATM anda juga mungkin dipengaruhi oleh akaun yang anda miliki dan sejarah perbankan anda.

Contohnya, jika anda baru menggunakan bank dan membuat akaun cek asas, had pengeluaran ATM anda mungkin lebih rendah daripada seseorang yang telah mengekalkan akaun bank standard selama sepuluh tahun.

Selanjutnya, ATM tertentu boleh mengenakan had sendiri pada jumlah wang tunai yang dapat dikeluarkan setiap pengeluaran. Perlu disebutkan bahawa had deposit tunai harian di ATM mungkin berbeza dengan had transaksi harian.

Sebagai contoh, bank anda mungkin mengehadkan pengeluaran ATM anda kepada $ 400 sehari , tetapi kad debit anda mungkin mulai membuat transaksi sehingga $ 4,000 setiap hari.

Bank boleh menetapkan sekatan yang berbeza untuk pengeluaran dan pembelian ATM, atau had ketiga pada jumlah sebenar yang boleh anda tarik dan belanjakan setiap hari.

:dizzy: Siapa yang memasukkan wang ke dalam Mesin ATM?

Salah satu aspek mesin ATM yang paling membingungkan bagi orang yang tidak dikenali dengan mereka adalah siapa yang bertanggungjawab untuk mengisi semula bekalan wang tunai ketika mereka kehabisan. ATM milik bank , tentu saja, akan dicas semula oleh bank. Namun, mengenai kewajiban mengisi ulang ATM bebas, ada beberapa pilihan alternatif.

Sekiranya syarikat memiliki ATMnya secara langsung, ia mempunyai pilihan untuk menambahnya sendiri. Ini bukan pilihan paling mudah, tetapi biasanya merupakan kaedah terbaik untuk memaksimumkan pendapatan ATM.

Sebahagian daripada masalahnya adalah mempunyai cukup wang untuk memuatkan mesin setiap kali mesin habis. Ini memerlukan pemilik perniagaan mempunyai sejumlah besar wang tunai. Masalah lain adalah menentukan sama ada selamat untuk mengisi semula mesin. Mereka menghadapi bahaya jika berlaku dan kehilangan banyak wang jika tidak.

Jelas, ini mengurangkan sebahagian daripada pendapatan yang dihasilkan oleh ATM. Namun, ia membawa ketenangan jiwa. Ketika mengisi ulang ATM, syarikat mungkin membuat jadual dengan penyedia pengurusan tunai.

Mereka kemudian dapat meneruskan dengan cara yang selamat. Syarikat pengurusan tunai juga akan dilindungi oleh insurans sekiranya berlaku sesuatu. Ini bermaksud bahawa jika berlaku kesilapan semasa memuatkan mesin, pemilik ATM tidak akan kehilangan ribuan dolar.

Sebuah syarikat berpotensi bekerjasama dengan penyedia ATM, seperti AtmMachines.com , LLC, untuk memberi makan mesin dengan wang tunai. AtmMachines.com , LLC mempunyai perkongsian yang panjang dengan penyedia tunai simpanan yang terkenal, yang menjadikan prosesnya lebih mudah bagi perniagaan.

Trans / mth Trans / Hari AVG menarik diri Wang tunai setiap hari dikeluarkan Pengisian wang tunai setiap hari
100 4 $ 60 $ 240 $ 1000
200 7 $ 60 $ 420 $ 1000
300 10 $ 60 $ 600 $ 1800
400 13 $ 60 $ 780 $ 2000

:dizzy: Berapa kerapkah ATM diisi semula?

ATM di pejabat wilayah bank biasanya diisi semula setiap hari . Mungkin seminggu sekali jika ATM tidak ada di pejabat cawangan. Sekiranya lokasi hanya mempunyai satu ATM, lokasi tersebut mungkin akan dimuat pada hujung minggu jika wang tunai habis. Keesokan harinya, laman web dengan banyak ATM akan diisi semula.

Apabila jumlah nota dalam setiap kaset berada di bawah tahap tertentu, ATM akan memberi amaran kepada suis (yang merupakan otak ATM). Suis akan mula memainkan semua nota kaset. ATM akan berkomunikasi dengan suis apabila kaset kosong. ATM akan berhenti berfungsi setelah semua kaset digunakan.

:dizzy: Mengapa bank mempunyai had pengeluaran ATM?

Pertama, ATM hanya dapat menyimpan sejumlah wang tunai, dan bank hanya dapat mengeluarkan sejumlah wang tunai kepada pengguna pada waktu tertentu. Mengehadkan kuantiti wang yang dapat dikeluarkan dari ATM membolehkan bank mengawasi wang tunai yang ada.

Objektif lain adalah untuk melindungi akaun pengguna dan memastikan keselamatannya. Andaikan kad debit dan nombor PIN anda dicuri. Mereka mungkin dapat membuang akaun simpanan anda dan mengantongi semua wang anda jika tidak ada had pengeluaran ATM. Walaupun had pengeluaran ATM nampaknya tidak selesa, ia adalah mustahak untuk menjaga keselamatan wang anda.

:dizzy: Adakah wang yang keluar dari ATM dapat dikesan?

Setiap kali ada yang mengakses ATM anda, mereka membenarkan ATM anda mengakses akaun debit atau kad kredit mereka untuk mendapatkan pinjaman semalam. Untuk kemudahan ini, kebanyakan pemilik ATM mengenakan bayaran. Salah satu perkara yang mempengaruhi betapa berfaedah ATM anda untuk anda adalah bayaran tambahan. Sekiranya anda tidak pasti cara menetapkan surcaj, kami akan membantu anda menentukan surcaj optimum untuk ATM anda.

ID terminal dan nombor perutean bank diberikan kepada setiap ATM. Apabila seseorang mengeluarkan wang dari ATM anda, rangkaian kewangan menggunakan nombor ini untuk menentukan mesin yang melakukan transaksi. Melalui nombor penjejakan, rangkaian kewangan juga mengetahui di mana untuk mengembalikan wang pada keesokan harinya.

Pada hari perbankan, semua ATM ditutup pada jam 4:00 petang EST. Wang yang dikeluarkan dari ATM sebelum jam 4:00 petang EST akan dimasukkan ke dalam akaun bank anda pada hari perniagaan berikutnya. Sebarang wang yang dikeluarkan selepas jam 4:00 petang akan dikembalikan pada keesokan harinya. Wang yang dikeluarkan selepas jam 4:00 petang EST pada hari Jumaat tidak akan muncul di akaun bank anda sehingga hari Isnin berikutnya.

:dizzy: Bagaimana had ATM AS dapat ditingkatkan?

Atas permintaan, kebanyakan bank akan meningkatkan had pengeluaran ATM. Kenaikan had sementara lebih biasa daripada kenaikan tetap , seperti ketika anda merancang perjalanan atau membuat pembelian besar.

Setiap senario berbeza kerana Bank AS menghadkan transaksi berdasarkan kaedah dan status pembayaran anda. Untuk membincangkan kemungkinan peningkatan had yang tersedia untuk anda, hubungi Bank AS di 800-USBANKS atau 800-872-2657.

Jika dibandingkan dengan bank lain, sekatan ATM untuk bank AS sangat standard. Kerana kekangan khusus kad ini, pengeluaran wang tunai semasa waktu kerja bank biasa adalah idea yang bijak. Anda mungkin juga membawa banyak kad untuk memastikan bahawa anda mempunyai rancangan untuk mendapatkan wang ketika anda sangat memerlukannya.

:dizzy: Had pengeluaran ATM di Bank Teratas:

Mengenai seberapa kerap atau lebih sedikit wang tunai yang boleh anda keluarkan dari akaun bank anda di ATM setiap hari, bank berbeza-beza. Grafik di bawah menunjukkan perbandingan antara had pengeluaran ATM harian bagi beberapa bank terbesar, termasuk bank internet dan institusi kewangan tradisional. Bergantung pada jenis akaun dan tabiat perbankan anda, mungkin terdapat pengecualian terhadap had yang tertera di atas.

:arrow_right: Soalan Lazim:

1: Berapa banyak wang tunai di ATM?

Mesin ATM boleh memuat maksimum 88,00,000 rupee . Oleh itu, jika anda merancang untuk merompak satu mesin ATM di India pada bila-bila masa, margin keuntungan anda adalah 12 lakh rupee India ditambah beberapa detektif di belakang anda.

2: Adakah ATM kehabisan wang?

ATM, atau Mesin Teller Automatik, hampir tidak pernah kehabisan wang kerana pelbagai alasan. Institusi kewangan menggunakan pelbagai langkah untuk memastikan ATM sentiasa mempunyai cukup wang untuk mengelakkan kehabisan wang.

3: Bolehkah anda mencuri mesin ATM?

Anda boleh menghadapi pelbagai tuduhan sekiranya anda didapati mencuri wang dari mesin ATM. Pencurian jenayah dan kerosakan jenayah adalah tuduhan yang paling mungkin. Oleh kerana mereka memfokuskan diri pada tindakan berasingan yang dilakukan semasa kejadian, seseorang boleh didakwa dengan kedua-dua tindak pidana dalam kejadian yang sama.

4: Siapa yang mengisi wang di mesin ATM?

ATM milik bank , tentu saja, akan diisi semula oleh bank . Namun, mengenai kewajiban mengisi ulang ATM bebas, ada beberapa pilihan alternatif. Sekiranya syarikat memiliki ATM secara langsung, ia mempunyai pilihan untuk menambahnya sendiri.

5: Apa yang berlaku apabila ATM kosong?

Sekiranya ATM enggan memberikan wang kepada anda, hubungi bank atau syarikat kredit anda secepat mungkin untuk melaporkan kejadian tersebut. Sekiranya ATM dimiliki oleh bank selain daripada penerbit kad anda sendiri, anda juga harus menghubungi pemilik ATM. Bank anda, sebaliknya, mempunyai pendapat terakhir dalam masalah ini.

6: Adakah terdapat kamera di mesin ATM?

Kini banyak ATM menyertakan kamera untuk merakam maklumat sekiranya berlaku penjarahan atau kejahatan lain, serta untuk mengesan orang yang mungkin mengganggu mesin tersebut. Kamera kecil boleh dipasang di pelbagai lokasi di ATM oleh pencuri, yang kadang-kadang ditutup oleh panel plastik yang nampaknya merupakan bahagian asas mesin.

7: Berapa banyak wang yang boleh saya keluarkan?

Walaupun tidak ada batasan untuk berapa banyak wang tunai yang dapat anda keluarkan di juruwang bank, bank mempunyai cukup wang di peti simpanannya. Sebarang pemindahan bernilai lebih dari $ 10,000 juga diberitahu kepada kerajaan.

8: Mengapa ATM saya ditolak?

Baki yang terlalu rendah untuk menampung urus niaga yang diinginkan adalah penyebab umum kad ditolak. Anda mungkin mempunyai lebih sedikit wang dalam akaun daripada yang anda fikirkan, atau transaksi baru-baru ini, seperti deposit, belum selesai. Pertimbangkan permintaan anda dan kos ATM yang berkaitan dengannya.

9: Berapa lama masa pembalikan ATM?

ATM biasanya akan membalikkan urus niaga hampir seketika , tetapi jika tidak, bank tidak akan menerima tuntutan pemulihan sehingga selepas 24 jam. Pelanggan yang bergantung pada mata wang tersebut untuk penggunaan cepat mungkin menghadapi kerumitan yang ketara, terutama jika transaksi tidak diterbalikkan secara automatik.

10: Di manakah kamera ATM?

Di sebalik penutup palsu pada slot penerimaan ATM , kamera kecil dan komponennya tersembunyi. Sekiranya pencuri menggunakan kad anda, mereka boleh menggunakan PIN anda untuk melakukan transaksi besar dari dana anda sebelum anda berpeluang bertindak balas.

Kesimpulan:

Automated Teller Machine (ATM) adalah terminal perbankan dalam talian yang membolehkan manusia melakukan transaksi seperti deposit, pengeluaran dan pembayaran bil tanpa penilaian orang lain. ATM berharga sekitar $ 2000 hingga $ 8000 dan urus niaga rata-rata adalah sekitar $ 6000. Di ATM, terdapat kira-kira $ 200,000 wang. Pada waktu cuti, mungkin $ 10,000. Terdapat juga beberapa batasan pengeluaran dan tidak ada yang dapat menarik lebih banyak daripada jumlah yang dibatasi.

Artikel berkaitan: