Berapa kerap anda boleh menderma darah ? Palang Merah Inggeris menggesa agar para dermawan padat dapat memberikan seluruh platelet merah seperti jam atau dua bulan, atau Power Red secara berkala (empat bulan). Force Red gift menggunakan mesin yang luar biasa untuk membolehkan anda memberikan dua unit platelet merah dengan selamat selama satu hadiah, sambil mengembalikan plasma dan platelet anda kepada anda.

Penerima suara boleh memberi platelet tidak terpisah 6 hari, namun had 24 kali setiap tahun. Semasa pemberian platelet, kedua-dua lengan digunakan dengan alasan bahawa satu lengan mengeluarkan darah dan menjalankannya seperti mesin yang luar biasa, yang mengeluarkan platelet, pada saat itu mengirimkan lebihan segmen darah keluar dari mesin dan ke lengan yang bertentangan.Derma darah

Berapa kerap anda boleh menderma plasma darah?

Keseluruhan pemberian darah, plasma, dan platelet memainkan peranan penting dalam memenuhi keperluan darah dalam segmen yang banyak di banyak klinik dan pejabat rawatan di seluruh dunia. Walaupun Palang Merah Amerika hanya mengizinkan orang memberi plasma sekali-sekala, organisasi pemberian plasma swasta boleh mengizinkan orang membuat hadiah pada kesempatan yang berbeza tujuh hari. Teliti untuk memperoleh kemahiran dengan kepentingan pemberian plasma, seberapa kerap anda dapat memberikan plasma, dan apa yang harus anda fikirkan mengenai hasil pemberian plasma.

Hadiah plasma melalui Palang Merah Amerika mesti dibuat sekali seperti jam kerja, atau hingga beberapa kali setiap tahun. Walau bagaimanapun, kebanyakan organisasi pemberian plasma swasta membenarkan individu memberi plasma lebih kerap - sehingga berkali-kali setiap minggu. Organisasi pemberian plasma yang mengusahakan pampasan untuk setiap kerangka pemberian menawarkan kekuatan pendorong kewangan untuk penyumbang . Bagi sesetengah orang, pemberian plasma berterusan adalah kaedah yang bermanfaat untuk membawa kes tambahan.

Walau bagaimanapun, penyelidikan mengesyorkan bahawa pemberian berterusan boleh mempengaruhi sifat plasma. Ini mungkin disebabkan oleh sekatan dalam keupayaan tubuh untuk memulihkan segmen plasma yang cepat. Dalam kajian Sumber Terpercaya pada tahun 2011, para saintis meneliti dan memikirkan sifat pemberian plasma dari pelbagai negara. Mereka mendapati bahawa di Amerika Syarikat, plasma dari individu yang memberikan lebih banyak jumlah yang biasa dan dalam jumlah yang lebih tinggi pada dasarnya lebih rendah protein lengkap, putih telur, dan penanda darah lain.

Terlepas dari apakah itu untuk membantu memerangi COVID-19 atau untuk menambahkan banjir tambahan, hadiah plasma, terutama hadiah berturut-turut, harus dilakukan secara konsisten di bawah pengurusan PCP anda. PCP anda dapat mengaudit sejarah klinikal anda, memerhatikan ujian darah anda, dan membiarkan anda menyedari pendekatan paling selamat untuk memberikan plasma anda.

Walaupun individu dari semua klasifikasi darah dapat memberikan plasma, hadiah plasma AB adalah antara yang paling penting. Ini dengan alasan bahawa plasma AB "tersebar luas", menyiratkan bahawa plasma dengan baik boleh ditujukan kepada pesakit dari semua klasifikasi darah.

Juga, semacam plasma yang disebut Recuperating plasma Trusted Source mungkin mempunyai pilihan untuk diberikan oleh individu yang telah sembuh dari jangkitan. Apabila diberikan, imunisasi yang mengandung plasma ini dapat digunakan sebagai pilihan terapi penyakit berpotensi untuk orang yang tercemar. Penyembuhan plasma telah dieksplorasi sebagai pilihan terapi yang berpotensi untuk COVID-19, namun telah menjadi sumber perdebatan di rangkaian klinik.

Berapa banyak darah yang biasanya didermakan dalam satu masa?

Empat kumpulan darah yang berlainan adalah A, B, AB dan O, dan setiap jenis sama ada Rh-positif atau Rh-negatif. Darah negatif dapat diberikan kepada siapa pun jika penting, namun secara konsisten diinginkan agar sesuai dengan pengumpulan darah tertentu untuk mencegah tindak balas berisiko. Orang dewasa yang kuat yang memenuhi langkah-langkah kelayakan hadiah dapat memberi darah dan tekniknya terlindung dan cukup mudah.

Semasa pemberian biasa, anda akan memberikan sekitar 470 ml seluruh darah. Ini adalah sekitar lapan peratus daripada jumlah darah orang dewasa yang normal. Badan menggantikan isipadu ini dalam 24 hingga 48 jam, dan memperbaharui platelet merah dalam 10 hingga 12 minggu.

Pemberi Perkhidmatan Darah mesti: 1- bersikap baik dan tidak mengalami penyakit sejuk, selesema atau penyakit lain pada waktu pemberian

2- matang di suatu tempat dalam lingkungan 18 dan 70 tahun (prinsip yang berbeza mungkin berlaku jika anda adalah pemberi semasa)

3- berat dalam mana-mana 50 kg

4- mempunyai suhu khas dan tekanan peredaran darah

5- Memenuhi peraturan yang bertujuan untuk memastikan kedua-dua dermawan dan individu yang akan mendapat darah.

Beberapa ubat boleh mempengaruhi keupayaan anda untuk memberikan darah. Untuk melihat sama ada ubat anda mengawal anda masuk atau keluar, hubungi Perkhidmatan Darah secara sah.

Berapa kerap anda boleh menderma platelet?

Anda boleh memberikan platelet sekali dalam jangka masa beberapa hari dan sehingga 24 kali setiap tahun. Anda harus bertahan dalam apa jua kejadian 7 hari selepas memberikan platelet sebelum memberi seluruh darah. Selepas kumpulan sel merah dua kali ganda yang diperakui, anda harus bertahan selama 112 hari sebelum memberikan sekali lagi.

Apa yang berlaku jika saya menderma darah sebelum 56 hari?

Anda harus bertahan sekurang-kurangnya 56 hari di antara keseluruhan pemberian darah. Anda mesti bertahan 7 hari setelah memberi darah sebelum dapat memberikan platelet. Setelah bermacam-macam sel sel merah yang dimotivasikan, anda harus bertahan selama 112 hari sebelum memberikan sekali lagi.

Soalan Lazim (Soalan Lazim):

1- Adakah sihat untuk menderma darah secara berkala?

Pengikatan darah secara berterusan berlaku yang menyelamatkan nyawa banyak individu di mana sahaja di dunia. Kira-kira 5 juta orang Amerika memerlukan ikatan darah. Memberi darah berguna untuk kekuatan penyumbang sama seperti individu yang memerlukannya. Pentingnya pemberian darah berlaku di klinik, pusat atau pusat derma darah, di bawah pandangan pakar klinikal. Penyumbang harus menjamin bahawa mereka sihat untuk menjauhkan diri dari sebarang masalah perubatan yang timbul pada individu yang menggunakannya.

Memberi darah dapat membantu merawat pesakit yang mengalami pertumbuhan ganas, masalah pengeringan, kelemahan berterusan yang berkaitan dengan penyakit, penyakit sel sabit, dan variasi darah yang diwarisi dari norma. Ketahui bahawa darah manusia tidak dapat dihasilkan, individu adalah sumber utama dan itulah sebabnya sangat mustahak untuk memberikan darah dan menolong individu yang memerlukannya. Ia juga boleh disimpan untuk menyimpan darah anda sendiri untuk keperluan masa depan anda. Pastikan darah disimpan di pusat derma darah yang baik.

Ujian kesejahteraan yang diperkecilkan yang merangkumi agenda untuk penyakit yang dikenal pasti dengan denyut nadi dan jangkitan yang tidak dapat ditahan harus diarahkan sebelum memulai bermacam-macam darah. Individu yang mempunyai penyakit, misalnya, AIDS dan hepatitis tidak boleh memberi darah. Individu yang telah mengambil imunisasi atau menjalani prosedur perubatan atau mengalami pertumbuhan malignan, diabetes, selesema, dan influenza harus menasihati pakar kesihatan sebelum memberi darah. Wanita hamil harus mencari nasihat utama sebelum memberi darah.

2- Apa yang berlaku jika anda menderma darah terlalu kerap?

CBS telah mengetahui sejak sekian lama hubungan antara pemberian berturut-turut dan tahap feritin yang rendah, yang berkaitan dengan keletihan, daya tahan tanpa daya upaya, perubahan psikologi, seperti gangguan kaki dan pica yang menyakitkan hati, yang mendambakan perkara luar biasa seperti ais atau bumi.

3- Adakah menderma darah menurunkan sistem imun anda?

Lebih dari 9 juta individu memberikan darah setiap tahun di Amerika Syarikat, dan semua perkara dipertimbangkan. Ini menyelamatkan nyawa dan tidak menunjukkan kesan sakit kepada pembekal. Penjelajahan mengenai orang Samaria yang hebat ini yang kembali ke tahun 1980-an telah menemui penurunan yang singkat pada sel-sel tertentu yang kebal, misalnya, protein dan antibodi serum yang mengalir. Bagaimanapun, sains tidak pernah menemui kesan yang berkekalan.

"Darah kembali beroperasi seperti biasa dalam setengah bulan," kata Gustave Edger, seorang ahli hematologi di Karolina University Hospital di Sweden. "Jika badan memerlukan lebih banyak antibodi dalam sistem peredaran darah, ia akan segera mengantarkannya." Edger, yang telah berkonsentrasi hampir 2 juta penderma darah, juga telah mengesahkan bahawa mereka tidak lebih mungkin daripada tidak ada penderma untuk membuat pertumbuhan ganas atau berlanjutan dengan cepat.

Sejujurnya, banyak penyumbang menerima bahawa memberi darah menjadikan mereka lebih berfaedah - anggapan yang mungkin merupakan sisa sosial phlebotomy klinikal di Barat. Terlepas dari kenyataan yang menjadi tidak diinginkan satu abad sebelumnya, demonstrasi menumpahkan darah untuk membantu kesejahteraan telah meningkat sejak tahun 1980-an dengan munculnya teori simpanan besi. Ini menetapkan bahawa kelebihan zat besi dalam tubuh dapat memperbesar bahaya seseorang untuk keganasan dan penyakit koronari.

Sebagai bukti, pengikut memperhatikan bahawa wanita mendapat pertumbuhan malignan lebih jarang daripada lelaki, dan mempunyai kadar penyakit koronari yang lebih rendah — bagaimanapun hingga menopaus - kerana mereka berdarah sekali setiap bulan, yang menurunkan kadar zat besi, dan karenanya akan menawarkan keamanan khas .

Semua perkara yang dipertimbangkan, tidak ada bukti yang kuat bahawa pemberian darah dapat meningkatkan kesejahteraan, namun timbunan pemberi tetap menerima mereka memperoleh keuntungan dengan itu. Juga, itu OK. "Pandangan kesejahteraan adalah bahagian yang besar untuk menjadi baik," kata Edger. "Jadi itu adalah sesuatu yang patut disyukuri."

Kesimpulan:

Berapa kerap anda boleh menderma darah? Sebilangan besar pemberian darah memerlukan masa sekitar sepuluh minit, namun keseluruhan kitaran boleh memakan masa selama 60 minit. Ini adalah alasan bahawa ia memasukkan pendaftaran, fizikal kecil untuk menjamin anda memenuhi syarat kelayakan untuk memberi darah, hadiah darah, dan hadiah ringan sebelum anda pergi untuk menjamin tubuh anda diperbaharui dengan cecair.

Cuba atasi diri anda untuk membuka jalan keluar darah. Dapatkan rehat malam yang baik pada malam sebelumnya, minum banyak cecair, dan sarapan pagi yang enak pada pagi itu. Adalah idea yang bijak untuk minum segelas air tambahan dalam 10 hingga 30 minit sebelum anda memberi.

Sekiranya anda ingin memberi darah, jangan tertekan. Anda mungkin merasakan tekanan yang cepat atau perasaan tertekan dari jarum, namun ia berlaku dengan cepat dan kegelisahan harus hilang ketika darah diambil. Sekiranya anda memilih untuk tidak melihat darah, atau anda mengalami tekanan kerana mual, anda boleh berpaling. Adalah lebih baik jika anda memberitahu ahli phlebotomist sekiranya anda mempunyai masa lalu yang penuh dengan loya atau pingsan semasa pemberian darah.

Berapa kerap anda boleh menderma darah ? Anda boleh menderma darah penuh dalam jurang sekurang-kurangnya 8 minggu dan jika anda menderma Power Red maka anda mesti memberi jurang 16 minggu dan jika anda adalah penderma apheresis platelet maka anda boleh menderma dengan selang 7 hari tetapi tidak lebih daripada 24 kali setahun.

Menderma darah adalah cara yang paling tanpa pamrih dan tanpa rasa sakit dalam menolong orang lain dan rakan kita yang memerlukan. Dengan menderma darah anda sebenarnya dapat menyelamatkan nyawa seseorang walaupun mereka berada jauh, pendermaan darah anda akan membantu begitu banyak orang yang memerlukan dan jadi timbul persoalan bahawa seberapa sering anda dapat menderma darah? . Dan adakah keadaan kesihatan tertentu yang diperlukan untuk menderma darah? Melalui artikel ini, kami akan memberitahu anda dengan cara mudah mengenai pendermaan darah dan maklumat penting yang harus diketahui oleh setiap orang yang ingin menderma darah atau berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai topik tersebut.

Menderma darah juga sangat bermanfaat bagi penderma kerana kajian menunjukkan bahawa menderma darah baik untuk kesihatan mental dan fizikal seseorang yang merupakan sebab lain untuk menyokong dan mempromosikan derma darah dengan membantu diri sendiri dan orang lain pada masa yang sama.

Berapa kerap anda boleh menderma darah mengikut jenisnya?

Semasa menderma darah ada jenis derma yang memerlukan komponen darah tertentu. tidak semua bangsa mengandungi semua komponen dan ada yang mengandungi jumlah darah keseluruhan. • Derma darah utuh adalah derma paling mudah dan serba boleh dan seseorang perlu menunggu setiap 56 hari untuk menderma darah lagi. Kiraan keseluruhan darah mengandungi sel darah merah sel putih, platelet dalam cairan plasma suspensi. • Sel darah merah digunakan untuk transfusi semasa pembedahan dan seseorang dapat menderma sel darah merah setiap 112 hari. Sumbangan sel darah merah hanya dapat dilakukan oleh seseorang tiga kali setahun. Dan mereka yang berusia di bawah 18 tahun hanya boleh menderma sel darah merah dua kali setahun. • Sumbangan plasma dapat dilakukan dengan kerap berbanding dengan sumbangan lain. seseorang boleh menderma plasma setiap 28 hari Maksudnya ia boleh dilakukan 13 kali setahun. • Platelet adalah jenis yang paling banyak disumbangkan. Platelet membantu membentuk gumpalan darah dan mengawal pendarahan. Sumbangan platelet boleh dilakukan setiap tujuh hari yang bermaksud seseorang boleh menderma platelet 28 kali setahun.

Tetapi perlu diingat bahawa jika anda memberi banyak derma dari pelbagai jenis, jumlah pendermaan darah setiap tahun dapat turun kerana berlainan jenis komponen darah. ingat maklumat di atas semasa menderma darah kerana ia akan membantu anda mengetahui peraturan derma yang berbeza.

Persediaan untuk menderma darah

Sama sederhana dan tidak menyakitkan seperti prosedur pendermaan darah, masih perlu disiapkan dan tidak membiarkan situasi berisiko menyulitkan prosesnya. Ada beberapa perkara yang harus diingat sebelum menderma darah dan panduan seberapa sering anda boleh menderma darah .

1. Tetap terhidrat

Pastikan badan anda sentiasa terhidrasi sebelum dan selepas anda menderma kerana mengambil banyak cecair dari badan anda dan cuba mengelakkan minuman yang menyebabkan dehidrasi misalnya alkohol.

2. Makan vitamin c

Makan makanan kaya vitamin C Dapat membantu anda mendapatkan tenaga yang turun setelah menderma darah dan juga bermanfaat ketika anda menjalani diet yang diperkaya dengan vitamin C sebelum menderma darah. Beberapa sumber vitamin C yang baik adalah: • Semua jenis buah sitrus • Sayuran berdaun hijau • Beberapa jenis buah beri • Dan tembikai

3. makan besi berasaskan tumbuhan

Setelah menderma darah, tahap zat besi turun di badan anda yang tidak baik untuk kesihatan anda dan boleh menyebabkan pening dan keletihan. Pastikan makan zat besi berdasarkan rancangan untuk mengelakkan komplikasi selepas pendermaan darah. Beberapa sumber besi nabati yang baik adalah: • Kacang dan biji • Sayuran berdaun hijau seperti bayam dan brokoli. • Kacang dan lentil • Kentang dan kacang soya.

Berapa kerap anda boleh menderma darah

4. Ubat yang mempengaruhi pendermaan darah

Sebelum menderma darah pastikan doktor mengetahui mengenai ubat yang anda ambil atau ambil pada masa lalu. Sejarah perubatan dan pemeriksaan kesihatan anda akan diambil oleh doktor sebelum anda menderma darah kerana penting untuk mengetahui kesihatan anda sebelum anda memberikannya kepada orang lain.

Terdapat ubat-ubatan tertentu yang tidak membenarkan anda menderma darah. Terdapat senarai beberapa ubat yang membuat anda tidak memenuhi syarat untuk menderma darah. • Sekiranya anda mempunyai jangkitan dan anda mengambil antibiotik untuk mengatasinya, anda tidak boleh menderma darah semasa anda mengambil ubat-ubatan tersebut. • pencair darah dan ubat-ubatan lain seperti antiplatelet ubat yang boleh menghalang anda daripada darah menderma dan tidak boleh diambil jika cuba untuk menderma darah. • Anda tidak boleh menderma darah jika anda mengambil Accutane untuk rawatan jerawat . • Sekiranya anda mengambil ubat keguguran rambut atau ubat hipertrofi, anda tidak boleh menderma darah. Termasuk prospek dan Proscar. • Jangan menderma darah jika anda mengambil ubat untuk barah kulit seperti Vismodegib dan sonidegib. • Anda tidak memenuhi syarat untuk menderma darah jika anda mengambil ubat psoriasis.

Ubat-ubatan yang disenaraikan di atas dan juga banyak ubat lain yang boleh mencetuskan risiko kesihatan dan orang yang mengambil darah anda melalui derma, jadi pastikan anda memberitahu doktor tentang ubat sebelumnya atau baru-baru ini yang telah anda minum sebelum menderma darah .

Apakah prosedur pendermaan darah?

Apabila anda memutuskan untuk menderma darah terdapat beberapa faktor yang perlu anda perhatikan, jadi semasa anda pergi ke hospital dan mendaftar untuk menderma darah, mereka akan menanyakan banyak soalan yang akan merangkumi sejarah perubatan dan ubat yang anda mahukan. mengenai, penggunaan dadah dan sejarah perjalanan ke negara asing. Setelah anda mengisi borang pendaftaran anda akan diberi semua maklumat mengenai pendermaan darah dan akan dibimbing melalui keseluruhan prosedur.

Setelah anda dianggap layak untuk menderma darah, mereka akan memeriksa suhu, tekanan darah, dan tahap hemoglobin anda. Oleh kerana hemoglobin adalah pembawa oksigen ke tisu dan organ anda. Semasa pemeriksaan dilakukan, anda akan duduk di atas tandu yang selesa dan lengan yang akan digunakan untuk mengeluarkan darah anda akan disterilkan dan dibersihkan sebelum memasukkan jarum dan darah akan dikumpulkan di dalam beg darah. Satu liter darah akan dikeluarkan pada satu masa.

Setelah darah dikeluarkan, anda memerlukan sedikit masa untuk berehat dan doktor biasanya mengesyorkan makanan ringan dan jus semula jadi untuk memberi anda tenaga dan kemudian anda bebas untuk pergi dan derma darah anda berjaya.

Faktor masa yang berbeza diperlukan untuk pelbagai jenis derma darah. Biasanya memerlukan dua hingga tiga jam untuk pendermaan darah biasa tetapi dalam kes sumbangan komponen tertentu faktor masa mungkin berbeza dari yang normal dan dua jarum dimasukkan di setiap lengan untuk proses tersebut. Kerana jika hanya satu komponen diperlukan misalnya platelet maka semua komponen lain perlu diberikan kembali ke badan melalui jarum suntikan yang lain.

Berapa kerap anda boleh menderma darah

Langkah-langkah untuk menderma darah

Derma darah bukanlah proses yang sangat rumit dan hanya memerlukan beberapa langkah untuk menyelesaikan derma.

1. Pendaftaran Seseorang perlu didaftarkan sebelum mereka pergi menderma darah. Maklumat mengenai kesihatan anda, sejarah perubatan, dan maklumat penting lain diisi dalam borang dan jika anda layak menderma darah maka anda mungkin akan didaftarkan dan meneruskan proses menjadi penderma darah. 2. Pemeriksaan fizikal mini Selepas pendaftaran, ahli pasukan perubatan atau doktor akan memeriksa anda dan memeriksa kemungkinan yang mungkin menghalang anda menderma darah. Pemeriksaan ini merangkumi tekanan darah, suhu, sejarah perubatan anda, dan tempat-tempat yang anda lalui baru-baru ini. beberapa ujian akan diambil untuk mengetahui jenis darah. doktor akan bertanya sama ada anda mempunyai tatu atau tindik baru-baru ini. Beberapa ujian darah akan diambil untuk memeriksa sebarang penyakit. 3. Derma Setelah pendaftaran dan pemeriksaan fizikal apabila anda layak menderma darah maka anda akan dibawa ke tempat yang selesa di mana anda akan berbaring dan doktor akan memasukkan jarum steril di lengan anda di mana darah akan dikeluarkan. satu liter darah akan dikeluarkan dan hanya memerlukan sekitar 10 minit jika anda menderma darah penuh tetapi jika anda secara khusus mendermakan platelet atau plasma maka akan memakan masa dua tiga jam kerana ia adalah proses di mana selebihnya komponen akan dikembalikan kepada anda melalui picagari lain.

Setelah menderma darah anda akan diberi sehelai untuk meletakkannya di tempat di mana jarum dimasukkan dan memberi tekanan di atasnya sehingga membentuk gumpalan dan menghentikan pendarahan.

4. Makanan ringan dan makanan ringan Menyumbangkan darah boleh meletihkan dan memakan tenaga, jadi pastikan diri anda tetap terhidrasi dan minum jus dan makanan ringan yang menyegarkan yang menghidupkan semula tenaga dalam badan anda. Doktor mengesyorkan makanan ringan dan jus segar segera setelah anda menderma darah.

Faktor-faktor yang menghalang anda menderma darah

Terdapat beberapa faktor yang melarang anda menderma darah. Faktor-faktor disenaraikan di bawah:

1. Selsema atau sebarang penyakit

Anda tidak boleh menderma darah jika anda menghidap selesema atau selesema kerana untuk menderma darah anda harus sihat sepenuhnya dan bebas dari sebarang penyakit. Tubuh yang sihat adalah Langkah Pertama untuk menjadi penderma darah.

2. tindik terkini

Sekiranya anda melakukan tindik atau tatu baru-baru ini, ada kemungkinan jangkitan dijangkiti melalui jarum suntik. sekiranya demikian, berisiko menderma darah setelah mendapat tindikan baru atau mendapat tatu.

3. Kehamilan atau keguguran

Sekiranya seseorang baru-baru ini melalui kehamilan dan telah melahirkan maka anda tidak layak menderma darah kerana anda sudah kehilangan darah dan tidak dalam keadaan menderma. dan sama berlaku untuk keguguran atau pengguguran, setelah kejadian seperti itu anda tidak boleh menderma darah.

4. Melancong ke negara luar

Sekiranya anda pernah ke negara yang mempunyai risiko tinggi penyakit atau jangkitan malaria maka tidak selamat untuk anda menderma darah kerana hanya akan menimbulkan risiko memindahkan penyakit.

5. STD dan HIV

Sekiranya seseorang menguji positif STD, hepatitis virus, atau HIV maka seseorang tidak boleh mempertimbangkan untuk menderma darah kerana ia akan memindahkan masalah kesihatan yang sama kepada seseorang yang mendapat darah yang disumbangkan.

Berapa kerap anda boleh menderma darah

Adakah sihat untuk menderma darah secara berkala?

Kajian menunjukkan bahawa derma darah adalah sihat dan tidak mempunyai risiko kesihatan jika seseorang tidak berlebihan dan ingat untuk mengikuti peraturan dan petunjuk. Pendermaan darah yang sangat kerap dapat mengurangkan berat penderma dan tidak sesuai untuk semua orang. orang gemuk dapat menderma darah secara berkala yang dapat membantu mereka menghilangkan berat badan yang tidak diingini dan juga menyelamatkan orang itu dari gangguan kardiovaskular . bagaimanapun, seseorang harus selalu berjumpa doktor sebelum menggunakan kaedah penurunan berat badan.

Derma darah berbeza dari pelbagai jenis dan bergantung pada komponen darah yang anda sumbangkan lebih banyak dan mungkin menyebabkan beberapa masalah kesihatan jika anda terus menderma komponen yang sama berulang-ulang kali yang tidak selamat. walaupun setelah mengetahui bahawa menderma darah adalah sihat tetapi dalam jumlah yang sederhana. Bercakap dengan doktor anda sebelum memutuskan untuk menderma darah anda secara berkala untuk mengelakkan risiko kesihatan .

Manfaat kesihatan menderma darah

Derma darah membantu orang di seluruh dunia dengan pelbagai jenis penyakit, anemia sel sabit , gangguan darah, dan barah. kerana kita tahu bahawa kita adalah satu-satunya sumber darah manusia dan ia tidak dapat dihasilkan dengan cara lain. jadi pendermaan darah sangat penting dan anda juga harus mempertimbangkan untuk menyimpan darah untuk diri anda sendiri semasa memerlukan. Derma darah tidak hanya memberi manfaat kepada penerima tetapi juga baik untuk kesihatan penderma. beberapa faedah kesihatan penting untuk menderma darah disenaraikan di bawah.

1. Menurunkan risiko barah

Menderma darah dapat mencegah risiko beberapa jenis barah . Tahap kolesterol dalam badan tetap sihat Ketika anda menderma darah. Ia menurunkan risiko barah.

2. Kesihatan jantung dan hati

Lebihan zat besi dalam badan boleh menyebabkan masalah jantung dan hati . Derma darah dalam jumlah yang sihat dapat mengelakkan zat besi berlebihan berlaku di dalam badan. Pengambilan makanan kaya zat besi dapat menyebabkan kelebihan zat besi dalam darah yang boleh menyebabkan beberapa masalah kerana tubuh hanya menyerap sejumlah selektif yang diperlukan untuk makanan yang betul sehingga zat besi yang tersisa kemudian disimpan di jantung, hati, pankreas, dan Menciptakan kelainan jantung seperti irama jantung yang tidak teratur. Derma darah membantu mengurangkan risiko masalah kesihatan seperti itu dan memastikan tahap zat besi tetap sihat.

3. Mengekalkan berat badan

Salah satu faedah besar pendermaan darah adalah menjaga berat badan anda agar tetap sihat dan tidak membiarkan anda menambah berat badan yang tidak sihat kerana menderma darah dapat mengurangkan berat badan dan baik untuk orang gemuk dan juga menurunkan risiko penyakit kardiovaskular. walaupun pendermaan darah tidak boleh dilakukan dengan kerap kerana kadang-kadang boleh menyebabkan beberapa masalah kesihatan jadi selalu berjumpa doktor sebelum melakukannya.

4. Mengurangkan risiko Hemochromatosis

Hemokromatosis adalah gangguan yang disebabkan oleh penyerapan zat besi yang berlebihan di dalam badan. Keadaan ini biasanya disebabkan oleh sebab keturunan atau alkoholisme. Anemia dan beberapa gangguan lain mungkin juga menjadi alasan untuk mencetuskan hemochromatosis. Derma darah mengurangkan risiko hemokromatosis dengan mengekalkan penyerapan zat besi di dalam badan.

5. Pengeluaran sel darah baru

Setelah anda menderma darah, badan anda akan mula mengisi semula dan menghasilkan sel darah baru yang merupakan kebaikan kerana ia membantu menjaga kesihatan.

langkah keselamatan untuk menderma darah

Sekiranya anda menderma darah untuk pertama kalinya ada beberapa perkara yang harus anda perhatikan sebelum menjalani proses tersebut. Terdapat beberapa perkara penting dan tidak boleh dilakukan dalam carta di bawah.

Adakah Tidak
1. Minum banyak air dan memastikan badan anda sentiasa terhidrat Minum alkohol dan menyahhidratkan badan anda kerana menderma darah
2. Makan makanan kaya zat besi seperti daging, ikan, unggas, dan telur membantu dalam mewujudkan sel darah baru. mengambil protein berasaskan zat besi seperti sayur-sayuran berdaun hijau, lentil, dan kacang. Makan makanan yang tidak sihat dan digoreng. Mengonsumsi makanan yang diproses yang menyumbat arteri.
3. Mendapatkan tidur yang betul 9 hingga 8 jam sebelum menderma darah dan berehat setelah menderma darah Mengambil aspirin sebelum menderma darah dan tidak mendapat tidur yang betul.

Tubuh anda memerlukan dorongan tambahan setelah anda menderma darah kerana menderma darah untuk sementara menurunkan tahap hemoglobin dalam badan anda, jadi ingatlah untuk makan banyak makanan kaya zat besi dan mengisi semula sel darah anda. beberapa makanan yang membantu mengekalkan kadar zat besi anda adalah strawberi , paprika, sayur-sayuran berdaun, dan lentil. Daging, ikan, unggas, dan beberapa jenis kacang juga dapat membantu menjaga kadar hemoglobin dalam tubuh setelah pendermaan darah. Elakkan meminum minuman beralkohol dan hanya akan mengeringkan badan anda yang bukan pertanda baik sekiranya anda menderma darah atau anda telah menderma darah. Pastikan badan anda sentiasa terhidrasi kerana badan anda memerlukan sejumlah besar cecair untuk mengisi semula darah yang telah hilang. Elakkan senaman berat selepas menderma darah dan tidur dengan betul selama 9 hingga 8 jam.

Kesan sampingan pendermaan darah

Adalah normal bagi seseorang untuk tidak mengalami kesan sampingan setelah menderma darah kerana ia adalah amalan yang selamat dan sihat yang dilakukan oleh profesional tetapi entah bagaimana setiap orang berbeza dan beberapa perkara mungkin mempengaruhi sesetengah orang seperti kesan sampingan yang paling biasa dan tidak berbahaya adalah lebam pada kawasan di mana jarum telah disuntik. orang yang mempunyai gula darah rendah mungkin mengalami pening dan berpeluh sejuk setelah menderma darah. Beberapa kesan sampingan pendermaan darah yang serius adalah loya dan pingsan. sementara kelemahan fizikal adalah normal setelah pendermaan darah.

Kebaikan menderma darah

Derma darah meningkatkan kesihatan fizikal dan mental seseorang dan merupakan prosedur keseluruhan yang sihat. beberapa faedah utama yang diterima seseorang setelah menderma darah disenaraikan di bawah. • Setelah menderma darah, anda akan merasakan penurunan tekanan yang ketara dan secara automatik akan menurunkan tahap kegelisahan yang merupakan salah satu faedah terbaik untuk menderma darah. • Kesihatan fizikal anda secara keseluruhan meningkat dan mengekalkan tahap kolesterol anda. menderma darah memberi manfaat kepada kesihatan jantung anda. • Kesihatan emosi anda akan berubah secara drastik dan anda akan merasa gembira dan kurang bimbang. • Fikiran depresi dan pengasingan akan berkurang dan menderma darah juga meningkatkan hormon yang sihat ke otak anda dan memperbaiki keadaan mental anda. • Derma darah juga dapat mengurangkan risiko serangan jantung atau penyakit jantung lain yang disebabkan oleh tahap penyerapan zat besi yang lebih tinggi.

Pemeriksaan kesihatan untuk menderma darah

Salah satu perkara baik mengenai proses pendermaan darah adalah anda dapat menjalani pemeriksaan kesihatan secara percuma semasa mereka menguji anda jika anda layak untuk menderma darah atau tidak. Profesional terlatih mengambil ujian saringan sebelum sumbangan. Anda dapat menjalani pemeriksaan kadar nadi, tekanan darah, suhu , dan hemoglobin secara percuma.

Anda juga akan berpeluang untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kesihatan anda kerana proses pendermaan darah juga memerlukan pemeriksaan anda mengenai penyakit jika ada. Pemeriksaan penyakit merangkumi • Hepatitis B • Hepatitis C • HIV • Virus West Nile • Sifilis • Dan Trypanosoma cruzi.

Soalan Lazim

1. Bolehkah saya menderma darah setiap bulan?

Tidak, menderma darah setiap bulan bukanlah amalan sihat sama sekali. Seorang lelaki dewasa yang sihat dapat menderma darah dengan selang setiap tiga bulan sementara seorang wanita dapat menderma dengan selang empat bulan.

2. Berapa kerap anda boleh memberi darah UK?

Pada masa ini di UK lelaki dan wanita masing-masing dapat memberikan darah setiap 12 dan 16 minggu.

3. Adakah menderma darah menurunkan sistem imun anda?

Menderma darah boleh mempengaruhi sementara beberapa sel imun seperti antibodi dan protein serum yang beredar. Kerana menderma darah mengurangkan sel-sel merah untuk sementara waktu.

4. Apakah kelemahan pendermaan darah?

Inilah kelemahan derma darah.

  • Kelebihannya
  • Masa
  • Kelemahan
  • Pening
  • Sakit
  • Berdarah
  • Lebam

5. Apakah derma darah terbaik untuk diberikan?

Kedua-dua O negatif dan positif adalah jenis darah terbaik yang boleh anda sumbangkan. O negatif adalah jenis darah yang paling jarang dan juga sesuai dengan setiap jenis darah.

6. Bolehkah anda menderma 2 liter darah sehari?

Ia dibenarkan untuk menderma 2 unit sel Red Power selama satu sumbangan.

7. Berapa lamakah masa untuk pulih daripada memberi darah?

Tubuh menggantikan darah yang disumbangkan dalam masa 48 jam. Memerlukan 4 hingga 8 minggu untuk mengganti sel darah merah yang disumbangkan sepenuhnya.

8. Adakah penderma darah hidup lebih lama?

Satu kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa orang yang menderma darah secara berkala mempunyai risiko kematian yang lebih rendah daripada orang yang jarang menderma. Penderma darah biasa mempunyai risiko kematian pramatang yang lebih rendah .

9. Pada usia berapa anda harus berhenti menderma darah?

Tidak ada batasan usia tertentu untuk tidak menderma darah, selagi anda sihat dan cergas anda boleh menderma darah.

10. Adakah menderma darah baik untuk jantung anda?

Sumbangan darah secara berkala menjadikan tekanan darah lebih rendah yang baik untuk kesihatan jantung anda yang bermaksud menderma darah secara berkala baik untuk jantung anda dan mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular.

Kesimpulannya

Oleh itu, pada dasarnya jawapan kepada persoalan bahawa seberapa sering anda dapat menderma darah adalah bergantung pada jenis sumbangan yang anda lakukan iaitu jumlah darah keseluruhan, sel darah merah, pendermaan platelet, atau pendermaan plasma. ini adalah pelbagai jenis komponen darah dan mereka mengambil masa yang berbeza untuk pulih setelah menderma sekali. Anda boleh menderma darah penuh setiap 56 hari. sel darah merah dapat didermakan Tiga kali setahun kerana masa pemulihan sel darah merah lebih perlahan. Sumbangan plasma boleh dilakukan setiap 13 hari yang merupakan sumbangan yang kerap anda boleh berikan. Walau bagaimanapun, pendermaan platelet adalah jenis yang paling sering anda sumbangkan iaitu 28 kali setiap tahun.