Makanan tambahan kesihatan pra-senaman kini popular. Pengkritik menegaskan bahawa mereka dapat meningkatkan kesihatan dan kecergasan anda dan memberi anda kekuatan yang anda mahukan untuk daya elektrik sepanjang latihan. Tetapi banyak pakar menyatakan mereka kemungkinan besar berisiko dan sama sekali tidak diingini. Laporan ini memberitahu anda apa sahaja yang anda ingin pelajari mengenai makanan tambahan, contohnya, jika benar-benar buruk atau baik untuk kesihatan.

Ingin membina otot yang paling hebat? Berikut adalah program latihan membina otot percuma Klik Di Sini .

Mana sebenarnya makanan tambahan?

Makanan tambahan kesihatan pra-senaman yang kadang-kadang disebut "pra-senaman" - adalah semua formula pemakanan pelbagai ramuan yang dikembangkan untuk meningkatkan daya hidup dan operasi atletik.

Mereka biasanya bahan kimia serbuk yang hanya anda campurkan dalam air suam dan juga minuman sebelum bersenam.

Walaupun terdapat banyak formulasi, ada konsistensi minimum mengenai zat. Protein, vitamin B, natrium, kreatin, bersama pemanis sintetik lebih sering terkandung, namun jumlahnya boleh berubah-ubah berdasarkan nama jenama anda.

Meneliti potensi makanan tambahan tidak banyak. Tetapi, beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa satu ramuan dapat meningkatkan operasi atletik.

Pra-kursor oksida nitrat

Nitrik oksida boleh menjadi bahan kimia yang dihasilkan oleh badan anda untuk merapatkan arteri dan meningkatkan aliran darah.

Sebilangan bahan kimia khas yang digunakan seluruh badan anda untuk menghasilkan nitrik-oksida terdiri daripada makanan tambahan. Termasuk di dalamnya adalah l arginine, citrulline, dan juga sumber nutrien nitrat, seperti jus akar bit (2 Bekalan terpercaya).

Beberapa kajian kecil menunjukkan bahawa menambahkan semua bahan kimia ini mendorong pemindahan nutrien dan oksigen ke otot mereka sendiri, mungkin meningkatkan operasi atletik.

Tetapi kerana sebilangan besar analisis yang tersedia mengenai nitrik-oksida mensasarkan remaja lelaki, terus tidak jelas apakah kesan ini mempengaruhi kelas tambahan. Perlu banyak lagi penerokaan.

Kafein

Kafein biasanya digunakan dalam makanan tambahan untuk meningkatkan tenaga elektrik dan pekat. Mungkin salah satu pemanis paling banyak digunakan, kafein dapat meningkatkan daya tahan mental, ingatan, melakukan senaman, dan pengurangan lemak ekstra.

Creatine

Creatine boleh menjadi bahan sebatian yang secara semula jadi dinyatakan dalam tubuh manusia. Ini benar-benar disimpan dalam pembinaan otot, di mana ia berperanan dalam penciptaan daya dan kekuatan otot.

Ini benar-benar terkandung dalam formulasi jelqing tetapi juga dijual seperti suplemen pemakanan mandiri. Ia sangat popular di kalangan pengangkat berat badan, pembina badan, dan juga atlet lain.

Penyelidikan menunjukkan bahawa menambah kreatin dapat meningkatkan sumber manusia yang tersimpan dengan bahan kimia ini, sehingga membantu menguatkan masa penyembuhan, jisim otot, stamina, dan operasi latihan fizikal.

Bahan tambahan sintetik dan alkohol gula

Makanan tambahan kesihatan sebelum bersenam sering mengandungi pemanis sintetik atau alkohol glukosa.

Walaupun mereka memperkaya rasa tanpa menambahkan karbohidrat, beberapa perangsang dapat menyebabkan penderitaan dan tekanan gastrointestinal pada beberapa orang.

Khususnya, pengambilan alkohol gula yang lebih tinggi boleh menyebabkan tanda dan gejala yang memalukan, seperti kembung, gas, dan mual yang mungkin mengganggu kerja anda.

Beberapa orang melaporkan bahawa reaksi gastrointestinal yang serupa daripada pengambilan pemanis sintetik terpilih seperti sucralose. Tetapi, penyakit seperti ini belum ditunjukkan secara klinikal.

Anda mungkin perlu mengelakkan formulasi pra-latihan yang terdiri daripada banyak bahan tambahan tersebut. Dalam kes lain, cubalah sedikit pada mulanya untuk memerhatikan bagaimana anda menanggungnya.

Buang bintik hitam secara semula jadi Klik Di Sini .

Makanan dan kesihatan berkaliber dan selamat

Di negara-negara tertentu, misalnya, Amerika Syarikat, suplemen kesihatan tidak dikawal dengan ketat. Atas sebab itu, tag penyelesaian mungkin salah atau menipu.

Sekiranya kualiti dan keselamatan suplemen pemakanan terganggu, maka anda akan secara tidak sengaja menyerap bahan kimia terlarang atau sejumlah bahan berbahaya.

Oleh itu, untuk menjamin perlindungan, dapatkan makanan tambahan yang dianalisis dengan pihak ketiga, misalnya, NSF global atau bahkan USP.

Formulasi pra-latihan bukan untuk semua orang.

Sekiranya anda sering kekurangan tenaga menghadapi masalah untuk membuatnya sepanjang masa kecergasan anda, anda tidak semestinya memerlukan makanan tambahan kesihatan. Penghidratan yang tidak teratur, tunda, dan rancangan diet diperlukan untuk praktik rutin senaman apa pun untuk membantu memaksimumkan masa anda dan membantu memperbaiki otot.

Lebih-lebih lagi, kebolehubahan zat makanan tambahan sukar membuktikan keberkesanannya.

Mereka juga dapat dengan harga yang tinggi - dan penyelidikan tidak pernah menunjukkan ini menjadi efektif daripada makanan yang memberikan khasiat yang tepat. Sebagai contoh, pisang serta secangkir java akan menjadi alternatif yang lebih mudah, menjimatkan, dan tersedia untuk suplemen pemakanan multi-vitamin.

Walaupun begitu, sekiranya anda mengetahui bahawa formulasi jelqing memenuhi keperluan anda secara peribadi, tidak ada motif untuk mencegahnya. Anda hanya perlu berwaspada terhadap ramuan ini dan juga penggunaan keseluruhan anda.

Kesimpulannya

Makanan tambahan pra-latihan digunakan terutamanya untuk meningkatkan operasi dan kecergasan fizikal, namun penyelidikan tidak menyokong sebilangan besar potensi ganjaran ini. Walaupun ramuan tertentu dapat meningkatkan hasilnya sendiri, sama sekali tidak ada formulasi standard dan banyak kekurangan prospektif.

Untuk meningkatkan rejimen kecergasan anda, pilih makanan yang sihat dan meningkatkan tenaga seperti kopi dan kacang sebagai alternatif.

Tetapi sekiranya anda lebih suka memilih formula tanpa resep, maka sangat sesuai untuk melihat zatnya dan kemudian memilih suplemen kesihatan yang berkelayakan dengan pihak lain. Yang paling penting, pastikan anda menjalani diet yang seimbang, banyak air minum, dan rehat yang mencukupi.