Seperti yang kita semua ketahui, hampir 98% air Bumi, yang terdapat di sungai dan lautan, adalah air masin. Air tawar, untuk keperluan isi rumah, pertanian, dan industri, adalah 2 persen yang lain, tetapi 40 peratus individu tidak mencapainya. Untuk mencari air tawar, individu tertentu perlu menempuh jarak batu . Namun, bolehkah kita menggunakan air masin untuk membekalkan kawasan yang paling memerlukannya? Yeah. Ya. Teknologi untuk penyahgaraman menjadikannya mungkin.

Penyahgaraman air laut digunakan di banyak tempat di dunia untuk mengubah air laut menjadi air minum. Kaedah penyahgaraman osmosis terbalik menggunakan membran komposit filem nipis telah berkembang sejak 20 tahun kebelakangan dan telah menurunkan kos penyahgaraman. Kos sistem penyahgaraman dikurangkan oleh perubahan ketara dalam membran, pemulihan tenaga, pam, dan kapal tekanan.

Sekiranya anda juga memasang sistem penyahgaraman osmosis terbalik, hubungi Aquatech.

Prinsip atau Peraturan Osmosis Balik

Penggunaan membran osmotik memerlukan penyahgaraman oleh RO (iaitu, yang membolehkan air melaluinya pada kadar yang jauh lebih tinggi daripada garam terlarut). Pada makhluk hidup di mana sahaja, membran osmotik berlaku secara spontan. Kerana keupayaannya untuk membenarkan penyusun masing-masing melaluinya sambil mendorong yang lain keluar, membran osmotik sering disebut sebagai membran separa telap.

Secara semula jadi, fenomena osmosis berlaku apabila larutan cair dipindahkan ke larutan pekat di sisi lain oleh membran separa telap. Cuma kebalikan dari osmosis adalah fasa RO. Dalam osmosis, sehingga perbezaan tekanan melalui membran sama dengan tekanan osmotik, air pelarut mengalir melintasi membran. Kekuatan yang lebih ketara daripada tekanan osmotik yang ditambahkan ke air masin dalam proses penyahgaraman osmosis terbalik akan membolehkan air tawar mengalir melalui membran sambil mengekalkan zat terlarut keluar (garam).

Pertimbangan Reka Bentuk Sistem

Faktor-faktor tertentu dipertimbangkan untuk merancang sistem penyahgaraman untuk menggunakan semula air laut. Yang utama adalah sumber air umpan, dan setelah itu dimaksudkan, langkah selanjutnya adalah mengembangkan sistem pra-perlakuan untuk prestasi yang lebih baik dan hasil yang optimum.

Peranti sistem penyahgaraman osmosis terbalik memerlukan hanya 5 mikron penyaringan kartrij untuk pretreatment dengan air suapan berkualiti tinggi (satu dengan kandungan koloid rendah, mikroorganisma, organik, dan besi ).

Air suapan berkualiti rendah memerlukan lebih banyak pra-rawatan, termasuk semua kombinasi berikut:

  • Pembekuan jangkitan
  • Menjelaskan
  • Penapisan dalam pelbagai media;
  • Pengasingan dan penyebaran makanan kimia; dan
  • Penapisan silinder lima mikron.

Perkataan Akhir

Loji air sisa yang dibina dengan baik dapat menghilangkan kecenderungan pengotoran membran organik, anorganik, dan biologi dari unsur-unsur bekalan air umpan, perlakuan awal, dan keseimbangan hidraulik, sehingga mengurangkan keperluan pembersihan membran. Bukan penegasan yang tepat untuk mengatakan bahawa tanaman membran tidak akan memerlukan pencucian . Oleh itu, semua tanaman darat harus dilengkapi dengan sistem pembersihan di tempat yang, bila sesuai, juga dapat berfungsi sebagai sistem pembersihan.

Terdapat ruang minimum pada sistem kapal, terutama untuk kapal layar dan kapal kecil, sehingga sistem pembersihan membran tidak dipasarkan dengan sistem penyahgaraman. Sebaliknya, selaput selalunya dikemas kini secara berkala.