Bekerja pada hari ini jarang berhenti ketika anda meninggalkan pejabat, dan semakin banyak orang merasa perlu untuk memeriksa e-mel kerja dari rumah atau di mana sahaja. Sekiranya syarikat anda mengizinkannya, anda mungkin dapat menyambung ke pelayan e-mel kerja anda menggunakan Outlook Web App (sebelumnya Outlook Web Access). Anda juga boleh menggunakan klien Outlook tradisional, atau telefon pintar anda. Berjaya menyambung biasanya memerlukan menghubungi jabatan IT anda.

Kaedah 1 Aplikasi Web Outlook

1 Hubungi bahagian IT syarikat anda. Sebelum cuba mengakses e-mel kerja anda dari rumah, hubungi bahagian IT syarikat anda untuk memastikannya dibenarkan. Banyak syarikat besar melarang mengakses e-mel kerja di luar pejabat atas alasan keselamatan. Jurusan IT anda juga dapat mengarahkan anda ke arah yang benar untuk mendapatkan akses ke e-mel anda.

2 Ketahui apakah perniagaan anda menggunakan Office 365 atau pelayan Exchange yang menyokong Aplikasi Web Outlook (Akses). Bergantung pada produk Microsoft yang digunakan oleh perniagaan anda, terdapat beberapa cara berbeza untuk mengakses e-mel anda dari penyemak imbas web. Sekiranya syarikat anda menggunakan Office 365 untuk Perniagaan atau mempunyai pelayan Exchange yang dikonfigurasi untuk akses web, Anda dapat menggunakan Aplikasi Web Outlook (Sebelumnya Outlook Web Access) untuk melihat e-mel kerja anda.

3 Lawati halaman log masuk untuk perkhidmatan e-mel syarikat anda. Sekiranya syarikat anda mempunyai Aplikasi Web Outlook, anda dapat mengakses halaman log masuk bergantung pada bagaimana perkhidmatan e-mel syarikat anda dikonfigurasi: Office 365 for Business - Lawati portal.office.com . Pelayan pertukaran - Lawati halaman log masuk untuk pelayan Exchange anda. Contohnya, jika syarikat anda disebut "Interslice", halaman log masuk Exchange anda mungkin adalah mail.interslice.com .

4 Log masuk dengan alamat e-mel dan kata laluan penuh anda. Masukkan alamat dan kata laluan e-mel Office 365 for Business atau Exchange anda. Sekiranya anda tidak mengetahui perkara ini, hubungi bahagian IT anda.

5 Buka kotak mel anda. Setelah log masuk, anda akan dapat membuka peti masuk akaun anda. Prosesnya sedikit berbeza bergantung pada jika anda menggunakan Office 365 untuk Perniagaan atau pelayan Exchange: Office 365 untuk Perniagaan - Klik butang pelancar aplikasi (berbentuk grid) dan pilih "Mail". Exchange server - Klik pilihan "Mail" di bar navigasi.

6 Baca dan balas surat anda. Setelah membuka peti masuk, anda dapat melihat, membalas, dan menyusun mesej seperti yang anda lakukan dengan pelanggan dan laman web mel lain. Folder anda akan dipaparkan di sebelah kiri skrin, dan mesej anda di tengah. Memilih mesej akan membuatnya muncul di bingkai yang betul.

Kaedah 2 Pelanggan Outlook

1 Hubungi bahagian IT anda. Perniagaan yang berbeza mempunyai dasar syarikat yang berbeza untuk mengakses e-mel di luar tempat kerja. Bahagian IT anda juga mungkin mempunyai arahan khas yang perlu anda ikuti semasa membuat sambungan ke akaun e-mel anda dikonfigurasi.

2 Buka Outlook di komputer anda. Sekiranya perniagaan anda menggunakan Exchange atau Office 365 for Business, anda boleh menambahkan akaun ke Outlook pada komputer Windows atau Mac anda.

3 Klik menu Fail dan pilih "Maklumat." Ini akan memaparkan maklumat akaun untuk akaun semasa anda.

4 Klik butang "Tambah Akaun". Ini akan membolehkan anda menambahkan akaun baru ke Outlook.

5 Masukkan alamat e-mel dan kata laluan kerja anda. Outlook secara automatik akan mengesan jenis pelayan yang anda sambungkan. Anda mungkin akan diminta memasukkan kata laluan anda semula semasa proses penyediaan. Perhatikan bahawa Outlook 2016 hanya menyokong penyediaan akaun Exchange menggunakan sistem automatik, dan pentadbir Exchange anda harus mengkonfigurasi pelayan anda untuk membenarkan ini. Outlook 2016 juga tidak menyokong pelayan Exchange 2007. 6 Akses e-mel kerja anda. Setelah anda log masuk dengan akaun anda, anda akan dapat menghantar dan menerima e-mel kerja menggunakan klien Outlook ini. Cukup pilih peti masuk kerja anda dari menu navigasi kiri. Kaedah 3 E-mel Pertukaran iPhone

1 Hubungi bahagian IT anda. Banyak syarikat tidak membenarkan pekerja mengakses e-mel dari luar tempat kerja untuk tujuan keselamatan. Hubungi bahagian IT anda untuk mengetahui sama ada anda boleh mengakses e-mel anda di rumah. Mereka juga sering memberi anda arahan terbaik untuk berhubung.

2 Buka aplikasi Tetapan pada iPhone anda. Sekiranya anda mempunyai akaun e-mel Office 365 for Business atau Exchange, anda mungkin dapat menambahkannya ke aplikasi Mail iPhone anda, dengan syarat bahagian IT anda membenarkan sambungan luar.

3 Pilih "Mel, Kenalan, Kalendar." Ini akan membuka tetapan untuk semua akaun e-mel anda yang disambungkan.

4 Ketuk "Tambah Akaun" dan pilih "Tukar." Ini akan membolehkan anda menambahkan akaun e-mel Exchange dan Office 365 for Business.

5 Masukkan alamat e-mel dan kata laluan penuh anda. Pastikan untuk memasukkan domain di hujung alamat e-mel anda (mis. " [Dilindungi e-mel] ").

6 Pastikan "Mail" diaktifkan dan ketuk "Simpan." Ini akan menambahkan akaun Exchange atau Office 365 for Business anda ke aplikasi Mail anda. Sekiranya anda tidak dapat menyambung ke pelayan Exchange atau Office 365 for Business, hubungi bahagian IT anda, kerana mereka mungkin tidak membenarkan sambungan dari peranti mudah alih.

7 Buat kod laluan jika diminta. Beberapa pelayan Exchange akan meminta anda membuat kod laluan semasa menambahkan akaun anda. Anda akan diminta memasukkan kod laluan ini semasa memeriksa surat kerja anda. Kaedah 4 E-mel Pertukaran Android

1 Hubungi bahagian IT anda. Bergantung pada dasar syarikat anda, anda mungkin tidak dapat mengakses e-mel kerja anda di luar pejabat. Hubungi bahagian IT anda untuk melihat apakah anda dapat menyambung ke pelayan Exchange dari peranti Android anda, dan jika ada arahan khas untuk rangkaian anda.

2 Buka aplikasi Tetapan pada Android anda. Sekiranya jabatan IT anda memberi anda kemajuan, anda boleh menambahkan akaun Exchange atau Office 365 for Business menggunakan aplikasi Tetapan Android anda.

3 Pilih pilihan "Akaun". Ini akan memaparkan semua akaun yang sedang disambungkan ke peranti Android anda.

4 Ketuk butang "+ Tambah akun" dan pilih "Tukar." Ini akan membolehkan anda menambahkan akaun Exchange atau Office 365 for Business ke Android anda.

5 Masukkan alamat e-mel kerja penuh anda. Masukkan alamat e-mel yang anda gunakan untuk pelayan Exchange kerja anda dan ketuk "Seterusnya."

6 Masukkan kata laluan e-mel kerja anda. Masukkan kata laluan yang anda gunakan untuk mengakses e-mel kerja anda. Sekiranya anda tidak mengetahui kata laluan anda, hubungi bahagian IT anda.

7 Semak maklumat akaun dan pelayan. Anda akan ditunjukkan alamat e-mel dan kata laluan anda, serta pelayan, port, dan jenis keselamatan. Anda biasanya boleh membiarkannya secara lalai, tetapi anda mungkin perlu mengubahnya mengikut arahan jabatan IT anda. Sekiranya anda tidak dapat menyambung ke pelayan Exchange anda, hubungi bahagian IT anda untuk memastikan bahawa anda dibenarkan mengakses e-mel korporat di luar pejabat. Mereka mungkin memberikan arahan khas untuk mengakses surat anda.

8 Laraskan tetapan akaun anda. Setelah menyambung ke akaun anda, anda dapat memilih data yang anda mahu diselaraskan ke Android anda. Pastikan "Sync Email" dipilih untuk menerima e-mel kerja anda di Android anda.

9 Akses e-mel anda dari aplikasi E-mel atau Mel. Setelah menambahkan akaun anda, anda dapat mengakses surat kerja anda dari aplikasi E-mel atau E-mel Android anda. Kaedah 5 BlackBerry

1 Hubungi bahagian IT anda. Tidak setiap syarikat membenarkan anda memeriksa e-mel kerja anda di luar pejabat, dan banyak syarikat mempunyai syarat khas untuk mengakses pelayan mel. Hubungi bahagian IT anda untuk mengetahui sama ada akses mel dari BlackBerry anda dibenarkan dan jika ada arahan khas. Sekiranya syarikat anda menggunakan BlackBerry Enterprise Cloud Services, jabatan IT anda perlu mengendalikan pengaktifan peranti dan kebenaran akaun. 2 Buka menu Tetapan pada BlackBerry anda. Anda boleh mendapatkannya di skrin Utama anda.

3 Pilih bahagian "Tetapan Sistem" dan kemudian ketuk "Akaun." Ini akan menyenaraikan akaun yang sedang disambungkan ke BlackBerry anda.

4 Ketuk butang "Tambah akaun". Ini akan membolehkan anda menambahkan akaun baru ke BlackBerry anda.

5 Pilih "E-mel, Kalendar, dan Kenalan" dari senarai jenis akaun. Anda boleh menggunakannya untuk pelayan Exchange atau akaun Office 365 untuk Perniagaan.

6 Masukkan alamat e-mel dan kata laluan anda. BlackBerry anda akan cuba menyambung secara automatik ke pelayan Exchange atau akaun Office 365 for Business anda.

YOUTUBE: Bagaimana Mengakses E-mel Kerja dari Rumah?

Soalan Lazim: 1. Bagaimana menjana wang dalam talian. Jawapan: Klik Di Sini untuk menjana wang 2.Cara menjana wang di luar talian. Jawapan: Melakukan penyelenggaraan