Adakah anda menghadapi masalah untuk menambah Pentadbir ke Halaman Facebook anda ? Walaupun anda mungkin melakukannya dengan cara yang betul, Facebook boleh menjadi tidak stabil dan tidak berfungsi dengan betul. (Mengejutkan, saya tahu)

** Kemas kini - catatan ini telah dikemas kini pada 11 Jun 2019 *** Tergesa-gesa? Dapatkan pdf catatan ini di bawah.

Cara standard untuk menambahkan Admin adalah pergi ke Tetapan di bahagian atas Halaman anda, kemudian pilih Peranan Halaman di bar sisi kiri .

Setelah anda berada di sana, anda boleh menambahkan alamat e-mel orang yang ingin anda tambahkan sebagai Pentadbir dan memilih tahap akses mereka ke Halaman anda. Alamat e-mel mestilah alamat e-mel yang mereka gunakan untuk log masuk ke Facebook . Pastikan anda memberi mereka tahap akses yang sesuai ke Halaman anda dan bahawa anda mempercayai orang ini!

Tetapi kadang-kadang Pentadbir Facebook tidak disimpan di kawasan Peranan tidak kira apa yang anda lakukan! Pada masa ini, satu-satunya cara untuk membetulkannya adalah berhubung dengan orang itu sebagai rakan terlebih dahulu.

Sekiranya kawasan Peranan Pentadbiran mengatakan Tertunda di sebelah nama mereka, minta mereka menyemak [ www.facebook.com/pages ] semasa mereka log masuk ke Facebook dan melihat di bawah bahagian Jemput. Jemputan untuk menjadi Pentadbir kadang-kadang muncul di sana.

Jemputan belum selesai

Menambah Pentadbir ke Halaman Facebook Anda di Pengurus Perniagaan

Sekiranya anda bekerja di Pengurus Perniagaan, anda perlu menambahkan individu tersebut ke Pengurus Perniagaan anda (sebagai Karyawan) dan kemudian memberi mereka akses ke Halaman Facebook anda.

Inilah cara anda menambahkan Pentadbir ke Halaman anda melalui Pengurus Perniagaan:

  1. Navigasi ke Pengurus Perniagaan anda di https://business.facebook.com/
  2. Klik Tetapan Perniagaan di sudut kanan atas.
  3. Pilih Orang di sebelah kiri (mungkin sudah ditetapkan ke pilihan itu).
  4. Klik Tambah.
  5. Masukkan alamat e-mel orang yang ingin anda tambahkan (alamat masuk Facebook mereka).
  6. Pastikan Akses Pekerja dipilih kemudian pilih Seterusnya. Akses Pentadbir memberikan kawalan ke atas semua perkara (penagihan, dll.)
  7. Pilih Halaman yang harus mereka kerjakan dan kemudian pilih Jemput.
  8. Sekiranya mereka juga akan menggunakan Akaun Iklan, anda boleh menjemput mereka juga.

Mereka harus menerima e-mel bahawa mereka telah dijemput untuk bekerja di Halaman anda.

Selepas anda menambahkan e-mel orang itu, klik butang Seterusnya.

Anda kemudian boleh Pilih Aset dan Tetapkan Kebenaran untuk Halaman dan Akaun Iklan. Jarang memberikan kawalan Admin sepenuhnya kepada sesiapa sahaja kerana mereka dapat menghapus Halaman anda.

Sekiranya mereka juga perlu menjalankan Iklan untuk akaun anda, pastikan untuk menyesuaikan kebenaran pada Akaun Iklan anda juga kemudian klik Jemput.

Mereka akan melihat jemputan dari [dilindungi e-mel] untuk mengusahakan Pengurus Perniagaan anda.

Nantikan Perangkap Pentadbir Facebook ini!

# 1 Pastikan terdapat sekurang-kurangnya 1 Admin penuh di Halaman setiap masa

Sekiranya anda membuang diri anda sebagai Pentadbir penuh dan tidak ada Pentadbir lain di Halaman, anda akan kehilangan akses untuk dapat menambahkan Pentadbir lain. Hanya Pentadbir penuh yang boleh menambah Pentadbir yang lain.

Tidak ada penyelesaian masalah untuk masalah ini selain daripada mencuba dan menghubungi Facebook yang sangat sukar dilakukan.

# 2 Jangan berikan seseorang hak Pentadbiran Penuh yang tidak anda percayai - mereka boleh menghapus Halaman

Atau mereka boleh membuang anda sebagai Pentadbir dan mengambil alih Halaman. Malangnya tidak ada cara untuk menyelesaikan masalah ini - anda harus cuba menghubungi Facebook.

# 3 Sekiranya anda menghapus diri anda sebagai Pentadbir Facebook, anda harus meminta Pentadbir lain menambahkan anda kembali ke Halaman

Anda boleh memadam diri anda dari Halaman klien yang anda tidak lagi memerlukan akses ke atau dari Halaman yang anda telah pindahkan ke Pentadbir lain, tidak apa-apa. Tetapi jika anda masih memerlukan akses, jangan hapus diri anda atau ubah tahap anda kecuali anda perlu.

Juga, jika anda perlu memindahkan Halaman Facebook dari satu orang ke orang lain, cara yang boleh diterima untuk melakukannya adalah dengan menambahkannya (sebagai Pentadbir penuh) dan kemudian setelah anda memastikan mereka mempunyai akses, hapus diri anda.