Reka bentuk fesyen adalah keistimewaan dalam menerapkan rancangan, rasa dan keunggulan ciri untuk pakaian dan hiasannya. Ia dipengaruhi oleh mental dan sosial mental, dan telah berubah dalam jangka masa panjang dan tempat. Seorang pereka fesyen mempertimbangkan artikel gabungan pakaian, garis, teduhan, dan permukaan. Walaupun kebolehan menjahit dan membuat teladan bermanfaat, ia bukan merupakan rancangan utama yang bermanfaat. Sebilangan besar fesyen gaya secara rasmi disiapkan atau dilatih. bagaimana menjadi pereka fesyen

Mengenai Pereka Fesyen

Perancang gaya berfungsi dengan pelbagai adab dalam merancang pakaian dan hiasan, misalnya, tali leher dan tali leher. Oleh kerana masa yang diperlukan untuk membawa barang pakaian ke pasar, para arkitek sekarang dan lagi harus membayangkan perubahan pada selera pelanggan. Pencetus mengarahkan pemeriksaan ke arah gaya dan menguraikannya untuk orang ramai. Rancangan khusus mereka digunakan oleh pengeluar. Ini adalah asas pekerjaan pemula; walaupun demikian, terdapat berbagai hal di dalamnya yang dikendalikan oleh pendekatan pembelian dan promosi, dan kualiti barang; misalnya, peruncit perbelanjaan akan menggunakan tekstur ekonomi untuk menguraikan corak, namun peruncit teratas akan menjamin bahawa tekstur yang paling mudah diakses digunakan.

Perincian

Perancang gaya berusaha untuk mengatur pakaian yang berguna sama memuaskan. Mereka mempertimbangkan siapa yang mungkin akan mengenakan sehelai pakaian dan keadaan di mana ia akan dipakai, dan mereka bekerja dalam ruang lingkup bahan, bayangan, contoh dan gaya yang luas. Walaupun fakta bahawa kebanyakan pakaian yang dipakai untuk pakaian biasa jatuh di dalam skop yang nipis gaya adat, unordinary artikel pakaian secara amnya mencari peristiwa yang unik, sebagai contoh, memakai petang atau mengumpul pakaian. Beberapa pakaian dibuat secara eksplisit untuk seseorang, kerana fesyen yang tinggi atau pakaian yang dipesan khas. Hari ini, kebanyakan pakaian ditujukan untuk pasaran massa, terutama pakaian yang senang dan secara konsisten dipakai untuk.perincian

Bagaimana pereka fesyen berfungsi?

Arkitek gaya boleh bekerja sepanjang hari untuk rumah gaya satu, sebagai 'perancang rumah', yang menuntut rancangan itu, atau mereka bekerja sendiri atau sebagai komponen kumpulan. Pencipta bebas bekerja sendiri, menawarkan rancangan mereka untuk mendirikan rumah, terus ke kedai, atau untuk pembuat pakaian. Artikel pakaian tertera nama pembeli. Beberapa perancang gaya membuat nama mereka sendiri, di mana rancangan mereka dipromosikan. Beberapa arkitek gaya digunakan secara bebas dan merancang untuk pelanggan tunggal. Pencipta gaya garis atas lain mengambil kira kedai forte atau rantai runcit reka bentuk berkualiti tinggi. Perancang ini membuat pakaian yang unik, sama seperti yang mengikut corak reka bentuk.

Kebanyakan pencipta gaya bekerja untuk pembuat pakaian, membuat rancangan reka bentuk lelaki, wanita, dan anak muda untuk pasaran massa. Jenama pemula yang sangat besar yang mempunyai 'nama' seperti gambarnya, misalnya, Abercrombie dan Fitch, Justice, atau Juicy mungkin akan dirancang oleh sekumpulan pencipta individu di bawah ketua ketua rancangan .

Sejarah Reka Bentuk Fesyen

Reka Bentuk Fesyen biasanya dianggap telah dimulai pada abad kesembilan belas dengan Charles Frederick Worth yang merupakan pencetus utama untuk mendapatkan jahitannya pada potongan pakaian yang dibuatnya. Sebelum penyusun pakaian sebelumnya mendirikan Maison couture (rumah gaya) di Paris, rancangan pakaian dan penciptaannya ditangani oleh pembetung yang tidak diketahui umum, dan reka bentuk tinggi terjun dari yang digunakan dengan baik di gelanggang kerajaan. Kemakmuran Worth adalah dengan tujuan akhir bahawa dia mempunyai pilihan untuk mengarahkan kepada pelanggannya apa yang harus mereka pakai, dan bukannya mengambil petunjuk dari mereka seperti yang telah dilakukan oleh pembuat pakaian sebelumnya. Istilah couturier adalah kebenaran yang diceritakan pertama kali dibuat untuk menggambarkannya. Walaupun semua pakaian dari kerangka waktu dipusatkan oleh skolastik sebagai konfigurasi ensemble, pakaian yang dibuat setelah 1858 dianggap sebagai reka bentuk gaya.

Pada masa inilah banyak rumah rancangan mulai meminta pakar untuk menguraikan atau melukis rancangan untuk pakaian. Gambar-gambar itu ditunjukkan kepada pelanggan, yang jauh lebih murah daripada menyampaikan contoh pakaian yang asli di ruang kerja. Sekiranya pelanggan menikmati rancangan mereka, mereka memintanya dan artikel pakaian seterusnya membawa wang tunai untuk rumah itu. Oleh itu, konvensyen perancang yang menguraikan rancangan pakaian sehubungan dengan memperkenalkan pakaian siap pada model kepada pelanggan dimulai sebagai ekonomi. Pada fesyen tahun 1940- an dan 1950-an, seluruh industri fesyen berkembang pesat. Budaya hippo fesyen pada akhir 60-an bermula.

Cara merancang pakaian

Arkitek gaya berfungsi dengan pelbagai adab. Sebilangan membuat lakaran pemikiran mereka di atas kertas, sementara yang lain membungkus tekstur pada struktur pakaian, istilah lain untuk manekin. Pada masa ketika seorang arkitek benar-benar gembira dengan serangan toile (atau muslin), orang itu akan memberi nasihat kepada pengeluar contoh pakar yang pada ketika itu membuat proses selesai, membuat persembahan contoh dari kad atau dengan cara kerangka mekanis. Akhirnya, artikel contoh pakaian dibuat dan dicoba pada model untuk memastikan itu adalah pakaian operasi.

Ringkasan: Perenggan di atas menceritakan mengenai pereka fesyen dan jenis tekstur apa yang digunakan, dan perinciannya. Ia juga menceritakan bagaimana pereka fesyen berfungsi dan bagaimana merancang pakaian dan mengenai sejarah reka bentuk fesyen.

Apa yang perlu dikaji untuk menjadi pereka fesyen

1. Dapatkan permulaan yang lebih awal - bersiap sedia dari sekolah menengah untuk peperiksaan Fesyen

Dalam setiap keadaan, sangat baik untuk disiapkan lebih awal untuk memenuhi keperluan pengesahan kolej untuk mendapatkan sijil Sarjana Muda Fesyen. Itulah sebabnya melakukan beberapa kursus yang berkaitan di sekolah menengah dapat menyokong anda. Berikut adalah beberapa kemajuan penting yang boleh anda lakukan:

 1. -Membawa kelas urusan kewangan rumah dan mengetahui cara menjahit dengan cepat

 2. -Gambar dan lukis sendirian untuk mempraktikkan mata anda untuk memberi bayangan dan contoh

 3. -Pelajari pengaturcaraan rancangan visual seperti Photoshop, CorelDraw, Xara, dan Serif DrawPlus

 4. -Cari maklumat tentang Seni dan reka bentuk fesyen dari talian jurnal, buku dan majalah

2. Belajar Sarjana Muda dalam Reka Bentuk Fesyen

Sekiranya anda memilih untuk tidak hanya bekerja dalam perniagaan reka bentuk, tetapi benar-benar berubah menjadi teras utama di belakangnya, pada ketika itu anda harus bermula dengan asasnya. Melakukan konsentrasi undergrad dalam Reka Bentuk Fesyen akan membantu anda memahami segala-galanya mengenai sejarah rancangan gaya, mengawal bahan pakaian, menggambarkan dan melukis pakaian, majlis gaya, atau berurusan dengan rumah reka bentuk.

Ini adalah beberapa sekolah gaya luar biasa yang harus anda pertimbangkan untuk memohon:

 1. -LISAA School of Design, di Perancis

 2. -Istituto Europeo Di Design (IED), di Itali

 3. -Accademia Del Lusso, di Itali

 4. -London College of Contemporary Arts, di UK

3. Belajar Sarjana Muda dalam Seni Visual

Beberapa pencipta gaya pinggul kontemporari telah menamatkan sijil Sarjana Muda Seni Visual. Program penyiasatan ini berpusat pada menggabungkan spekulasi dan praktik dari melukis, melukis dan fotografi, sesuai untuk perancangan gaya. Pelajari prosedur seperti komposisi , fotografi yang mahir atau pengimejan lanjutan, dan cara menggunakan dan menguraikan komponen rancangan yang berbeza. Mungkin tempat terbaik untuk pergi sejauh ini adalah:

4. Belajar Sarjana Muda dalam Sejarah Seni

Reka bentuk adalah ketukangan. Hasil kerja yang boleh dipakai. Sejajar dengan ini, sangat penting untuk memahami Sejarah Seni untuk memahami latar belakang gaya sejarah. Kursus dalam Falsafah Seni juga dapat menawarkan instrumen luar biasa untuk menyampaikan pemikiran anda dan memasukkannya ke dalam keadaan yang betul.

5. Belajar Sarjana Muda atau mengikuti kursus pendek dalam Reka Bentuk

Hari-hari ini, reka bentuk ada di mana-mana, walaupun dengan gaya. Gunting dan kertas sahaja tidak akan berfungsi. Walaupun tidak penting untuk mencari Sarjana Muda dalam Reka Bentuk atau Reka Bentuk Grafik selama tiga tahun, anda harus mendapatkan sebahagian daripada pengetahuan yang perlu dibawa oleh zon penyiasatan ini.

Sebagai contoh, kursus pendek dalam Reka Bentuk akan memberi arahan kepada anda untuk menyelidiki strategi yang berbeza untuk menghasilkan item kedudukan tertinggi yang bergaya, dan membantu anda dengan kaedah mendominasi untuk menggambarkan ruang dan permukaan yang realistik, rancangan item, dan penyelidikan konfigurasi. Sejauh ini, semasa anda memperoleh ijazah yang berkaitan dengan Fesyen, anda boleh menggabungkannya dengan kursus Reka Bentuk, misalnya, yang ditawarkan oleh:

 1. -Stanford musim panas, di AS

 2. -Kuliah Seni London, di UK

 3. -Ekademi Budaya Eropah, di Itali

Walaupun Sarjana Muda dalam Reka Bentuk Fesyen atau pesanan yang berkaitan akan membantu anda membina bakat dan maklumat penting, ia tidak memastikan bahawa anda akan menjadikannya industri gaya serius. Anda mesti meluangkan masa anda dalam latihan yang berbeza, misalnya,

 1. -Sistem pentadbiran dan bertemu dengan individu yang dilaburkan

 2. -Mencari kepakaran anda

 3. -Menyedari bagaimana rasanya memiliki dan mengembangkan perniagaan

Anda harus mula berjumpa dengan individu dalam perniagaan gaya tepat pada waktunya seperti yang diharapkan, jika anda masih belum mempelajari Reka Bentuk Fesyen. Pastikan mata anda terbuka untuk jawatan sementara berbayar atau tidak dibayar. Jauh lebih mudah untuk mendapatkan cadangan daripada berusaha meyakinkan orang lain bahawa anda mempunyai barang.

Selain itu, ingat bahawa anda tidak dapat melakukan semuanya. Itulah sebabnya anda perlu memilih bahagian gaya yang lebih menarik bagi anda. Urutkan sekiranya anda menggemari perancangan gaya lelaki, wanita atau anak-anak, rancangan pakaian aktif, rancangan perhiasan atau anda lebih cenderung ke arah reka bentuk perniagaan. Berikut adalah kedudukan yang paling terkenal untuk lulusan fesyen, selain dari perancang:

 1. -Merchandiser

 2. -Pengurus Jenama

 3. -Perunding Gaya

 4. -Fotograf Tembak Stylist

 5. -Wartawan Reka Bentuk

Walaupun Fesyen mungkin berfungsi, ia juga merupakan perniagaan. Pencipta gaya yang paling terkenal mengakui bahawa mereka diharapkan dapat mempelajari kemampuan perniagaan untuk berjaya. Untuk mengembangkan lagi pekerjaan anda, anda harus memikirkan sijil Sarjana dalam Perniagaan dan Pengurusan . Ini akan membantu anda melihat bagaimana mengekalkan perniagaan yang berkesan, dan anda akan menemui pendekatan untuk memajukan imej anda dan membuatnya menonjol.

Penjelasan

Untuk menjadi pencetus gaya, anda harus mempunyai warna dan bentuk yang baik. Anda memerlukan kebolehan, seperti reka bentuk memotong dan menjahit. Anda juga perlu bersedia untuk melihat corak. Anda akan memerlukan kemampuan pendidikan lanjutan yang signifikan, misalnya, ijazah penubuhan, HND atau ijazah untuk menjadi pencipta gaya. Kursus yang mendorong kedua-dua rancangan dan kemahiran khusus akan memberi anda maklumat yang berguna yang harus anda lakukan dalam perniagaan. Penting untuk melakukan penerokaan anda semasa memilih kursus dengan meneliti tulisan industri dan menangani pembekal kursus yang berbeza. Anda harus berhati-hati memeriksa wilayah mana yang diliputi sepanjang kursus dan jenis hubungan yang dimiliki pejabat reka bentuk dengan perniagaan.

Tahap permulaan yang baik untuk penyiasatan untuk menyediakan pembekal adalah ikhtisar sekolah yang merupakan individu dari British Fashion Council. Majlis menganggap organisasi-organisasi ini menawarkan persiapan terunggul dalam reka bentuk.

Anda harus menyusun susunan kerja anda yang boleh anda jalani ke kursus dan calon perjumpaan pekerja. Portofolio anda harus menggabungkan lembaran minda, rancangan dan gambar khusus. Perniagaan atau sekolah juga boleh meminta anda membawa barang-barang sebenar pakaian yang telah anda buat. Terdapat persaingan yang kuat untuk pekerjaan dalam industri ini, oleh itu setiap kenalan dan pengalaman kerja yang anda miliki, misalnya melalui posisi masuk, akan membantu ketika mencari pekerjaan.

Pereka fesyen sebagai kerjaya

Arkitek gaya membuat gaya pakaian baru untuk wanita, lelaki dan keturunan, semua perkara dipertimbangkan. Mereka mungkin menghabiskan banyak masa dalam merancang perkara-perkara tertentu, seperti mantel, pakaian, pakaian, pakaian renang, pakaian aktif, seluar dalam, isolasi santai dan sebagainya. Pelbagai jenis perkara yang dapat dipertanggungjawabkan oleh para pencetus untuk merancang termasuk: peraturan, tarian, latihan dan mengenakan pakaian, merancang pakaian dan mendakwa pakaian terkenal, contohnya, pakaian perkahwinan atau pakaian ketat. Bahagian perancang yang lebih besar berfungsi untuk pengeluar pakaian, pemegang lesen fesyen atau organisasi contoh.

Mereka membuat dan menyesuaikan reka bentuk untuk pembuatan skala besar untuk organisasi ini. Sebahagiannya digunakan oleh rangkaian runcit besar atau bahkan oleh kedai media. Sebilangan besar pencetus kelas pertama bekerja untuk tuntutan selektif untuk kedai terkenal yang merancang pakaian unik dan sekitar 33% bekerja secara bebas.

Sebahagian daripada perkara yang dilakukan oleh para fesyen pada pekerjaan khusus mereka adalah meneroka rancangan dan membuat rancangan baru yang baru. Mereka juga dikaitkan dengan kitaran penciptaan, jadi mereka membuat contoh dan ujian sambil memerhatikan penciptaan dan staf yang bekerja berdekatan dengan mereka. Mereka juga harus menemui tekstur dan hiasan yang perlu mereka gunakan untuk membuat rancangan mereka. Pada masa yang sama, memantau reka bentuk dan corak semasa yang sedang berbicara dengan pembeli bahawa mereka menunjukkan barang mereka

Ringkasan : Pereka fesyen tidak dibuat dengan mudah tetapi dengan bantuan ijazah. Anda mesti meluangkan masa untuk belajar dan mempelajari seni menjadi pereka fesyen. Kerjaya dalam bidang fesyen berkembang dari hari ke hari.

SOALAN YANG BANYAK DITANYA

Apa yang dilakukan oleh pereka fesyen?

Seorang Pereka Fesyen merancang dan membantu dengan pembuatan pakaian, kasut dan alat tambahan, membezakan pakaian, dan memilih gaya, tekstur, nada, cetakan dan hiasan untuk pelbagai jenis. Pereka Gaya sama ada merancang fesyen yang tinggi atau pakaian yang siap dipakai.

Mata pelajaran apa yang diperlukan untuk reka bentuk fesyen?

 • Elemen Fesyen & Reka Bentuk.
 • Pembuatan Corak & Pembinaan Pakaian.
 • Ilustrasi & Reka Bentuk Fesyen.
 • Pemprosesan Basah Tekstil.
 • Seni dan Reka Bentuk Fesyen.
 • Ujian Tekstil dan Pakaian.
 • Peruncitan Fesyen, Pemasaran dan Penjualan Barang.
 • Reka Bentuk Berbantu Komputer Pakaian.

Adakah fesyen merancang kerjaya yang baik?

Perancangan gaya adalah pilihan profesion yang paling menarik, memikat dan memikat akhir-akhir ini. Sekiranya anda inventif, kreatif, imaginatif dan digilap maka perancangan gaya adalah pilihan profesion terbaik untuk anda.

KESIMPULAN

Oleh itu, perancang gaya secara konsisten dapat memberikan kehidupan kepada dunia dengan mengembangkan reka bentuk baru. Perancangan gaya jelas menyeronokkan. Tiada alasan yang kuat untuk memberi tekanan, bekerja dengan ceria dan menghargai kehidupan. Pada masa-masa, perkara yang sukar-kurangnya bahawa gaya fashioner tidak adalah berakhir menjadi reka bentuk utama.

Pencipta reka bentuk mempunyai fungsi penting dalam menata zaman. Dengan rancangan yang terampil dan nada yang mencolok, mereka membuat gaun yang memancarkan gaya. Perancangan gaya benar-benar hasil kerja. Seorang arkitek gaya berbakat dapat memperoleh berjuta-juta dolar. Mereka benar-benar berbakat.