Bagaimana menjadi pelakon suara? Anda harus mengikuti kelas lakonan, mengupah jurulatih suara, dan mendengarkan profesional untuk menjadi pelakon suara. Audisi adalah bahagian terpenting dalam proses lakonan suara. Seseorang mengatakan bahawa karya sebenar pelakon adalah uji bakat. Lakonan suara adalah pekerjaan atau seni melakukan voice-overs untuk mewakili watak dalam filem animasi, drama, filem pilihan, dan lain-lain. Lakonan suara yang hebat memerlukan kerja keras, ketabahan, dan kesabaran. Suara yang baik tidak cukup untuk menjadi pelakon suara. Kemahiran lakonan yang layak adalah pelengkap untuk menjadi pelakon suara yang hebat. Sekiranya anda mempunyai suara yang unik dan anda gemar berlakon, ini mungkin merupakan kerjaya yang tepat untuk anda. Industri lakonan Suara sangat kompetitif tetapi terdapat banyak kelebihan menjadi pelakon suara.

:loud_sound: Siapa pelakon suara?

Pelakon suara adalah pelakon yang menggunakan suaranya untuk menghiburkan orang. Seorang pelakon suara menggunakan suaranya untuk mewakili watak-watak filem animasi dan buku audio. Seorang pelakon voice-over memberikan suaranya untuk kartun, anime , permainan video, iklan, narasi, buku audio, dubbing, e-learning, dan promo. Pelakon suara juga dilakonkan sebagai suara nyanyian watak. Bersama dengan suara yang hebat, pelakon suara mesti mempunyai kemahiran lakonan yang unik. Pelakon suara jarang dilihat di layar dan suara mereka adalah satu-satunya cara untuk mewakili mereka. Pelakon suara melakukan sebahagian besar pekerjaan mereka di studio dan mereka dapat bekerja secara bebas.

:loud_sound: Bagaimana menjadi pelakon suara?

Tujuh langkah dapat membantu anda untuk menjadi pelakon suara yang hebat.

:one: Kembangkan bakat anda

Sekiranya anda ingin menjadi pelakon suara maka anda harus mengembangkan bakat anda. Anda boleh mengembangkan bakat anda dengan mengikuti lima langkah. Lima langkah ini diberikan di bawah.

Baca dengan kuat

Baca buku, majalah, atau artikel dengan kuat. Luangkan sekurang-kurangnya 30 minit sehari untuk membaca sesuatu dengan kuat. Amalkan ini secara berkala untuk lebih selesa dengannya. Ini akan membantu anda meningkatkan suara anda.

Rakam dan dengar suara anda

Baca sesuatu, rakam dan dengar. Langkah ini akan memberitahu anda bahawa perubahan apa yang harus anda buat dalam suara anda.

Gunakan diafragma anda

Ketahui sumber suara , hidung, dada, mulut , dan diafragma anda. Suara hidung sangat tidak menyenangkan dan memekik. Suara dada kedengaran menyenangkan dan suara mulut kedengaran sangat lengang. Tetapi diafragma menghasilkan bunyi yang paling kuat dan terbaik. Berlatih bernafas dengan mendalam untuk mengembangkan suara diafragma. Buat bunyi yang dihasilkan dari diafragma seperti ketawa dan menguap.

Lakukan latihan vokal

Lakukan latihan vokal dan ini dapat membantu anda mengawal dan meningkatkan suara anda. Berlatih juga beberapa putaran lidah seperti "Kulit merah, kulit kuning, kulit merah, kulit kuning."

Rasakan watak

Anda memberikan suara anda kepada watak dan untuk menjadi pelakon suara yang hebat, anda harus merasakan watak itu. Apabila anda akan merasakan wataknya, anda akan lebih menyedari emosi watak anda dan kualiti suara anda akan menjadi lebih baik. Ini adalah langkah terpenting dalam mengembangkan bakat anda untuk menjadi pelakon suara.

:two: Ikuti pelajaran suara dan kelas lakonan

Ikuti pelajaran suara secara berkala atau sekurang-kurangnya seminggu sekali. Mengambil pelajaran suara akan memperluas jangkauan vokal anda. Anda mesti mengambil pelajaran suara dari beberapa guru suara untuk mencari yang paling sesuai untuk anda. Seorang guru suara yang baik bukan sahaja dapat membantu anda mengawal suara anda tetapi juga dapat membantu anda mencari suara unik anda.

Lakonan suara bukan mengenai membaca perkataan di halaman tetapi memerlukan kemahiran lakonan yang hebat dan unik. Sekiranya anda mempunyai suara yang hebat tetapi anda tidak boleh bertindak, anda tidak boleh menjadi pelakon suara. Mengikuti kelas lakonan akan membantu anda menyempurnakan kemampuan anda, menjadikan anda seorang pelakon yang boleh dipercayai dan lebih yakin .

:three: Mengupah jurulatih suara

Jurulatih bertindak suara akan membantu anda meningkatkan kemahiran teknikal anda seperti bernafas. Anda akan belajar pengucapan, artikulasi, dan cara menyampaikan suara anda dari pelatih bertindak. Dengan cara ini, anda akan mengetahui bagaimana melaksanakan setiap baris dengan sebaik mungkin.

:four: Ketahui suara pelakon suara terkenal

Sekiranya anda mempelajari dan mempraktikkan suara pelakon suara yang terkenal maka ini akan membantu anda meningkatkan kelenturan suara anda. Anda boleh menjadi lebih serba boleh dengan melakukan ini dan ini juga akan meningkatkan kemahiran bertindak anda.

:five: Rakam gelendong demo

Anda mesti berusaha untuk mendapatkan pekerjaan. Buat demo reel yang mesti pendek dan tidak lebih dari satu atau dua minit. Berikan yang terbaik dalam kekili ini. Anda boleh memuat naik gulungan demo ini ke laman uji bakat dan menghantar gelendong anda untuk mencari agensi bakat untuk mencari pekerjaan bertindak suara yang baik.

:six: Audisi

Audisi adalah bahagian terpenting dalam proses lakonan suara. Hanya uji bakat untuk peranan yang sesuai dengan anda untuk mengelakkan penolakan yang tidak perlu. Juga, hantarkan uji bakat anda di laman web bakat suara khusus di internet untuk mencari pekerjaan. Jangan merokok atau minum minuman berasid sebelum merakam uji bakat, jika tidak, kedua-dua perkara ini akan merosakkan uji bakat anda.

:seven: Rangkaian

Anda harus mengembangkan rangkaian sosial anda dan ini dapat meningkatkan peluang peluang datang melalui seseorang yang anda kenal. Rangkaian adalah jalan dua hala. Penting untuk membantu hubungan anda dengan cara yang anda boleh. Apa sahaja yang perlu anda bawa, gunakannya dengan murah hati untuk memberitahu kenalan anda bahawa anda mementingkan kejayaan mereka.

Ringkasan:

Bagaimana menjadi pelakon suara? Anda harus mengikuti kelas lakonan untuk menjadi pelakon suara. Lakonan suara adalah seni untuk melakukan pertukaran suara untuk mewakili watak dalam filem animasi, drama, filem pilihan, dll. Suara yang hebat tidak cukup untuk menjadi pelakon suara, tetapi anda mesti mempunyai kemahiran lakonan yang unik. Pelakon suara menggunakan suara mereka untuk menghiburkan orang lain. Sekiranya anda ingin menjadi pelakon suara, maka anda harus mengembangkan bakat anda terlebih dahulu. Mengikuti kelas suara dan lakonan, mengambil jurulatih, Merakam demo reel, dan uji bakat adalah langkah terpenting untuk menjadi pelakon suara.

:loud_sound: Gaji pelakon suara

Berapa banyak yang dibuat oleh pelakon suara? Sudah tentu, jawapan untuk soalan ini tidak mudah. Pembayaran suara bergantung pada jenis pekerjaan, ukuran projek, pengalaman anda, dan banyak faktor lain. Pendapatan tahunan pelakon suara sangat berbeza dari orang ke orang dan dari tahun ke tahun. Apabila anda memulakan lakonan suara, anda harus melabur di studio, demo, dan usaha pemasaran anda. Tetapi apabila portfolio pelanggan anda selesai, anda akan melihat bahawa pendapatan tetap anda bertambah.

Pelakon suara dibayar berdasarkan setiap pekerjaan atau setiap projek. Gaji pelakon suara bermula dari:

:black_small_square: $ 35 untuk tempat radio pasar kecil

:black_small_square: $ 150 untuk rakaman 15 saat iaitu laman web kecil

:black_small_square: $ 250 hingga $ 350 untuk iklan radio pasaran utama selama 30 saat

:black_small_square: $ 2000 hingga $ 5000 setiap buku audio

Jangkaan gaji pelakon suara rata-rata adalah $ 31,400 setahun. Jangkaan gaji pemula ialah $ 18,390 setahun dan gaji jangkaan pelakon suara berpengalaman adalah $ 90,000 setahun.

:moneybag:Gaji purata pelakon suara

:black_small_square: 10% pelakon suara teratas memperoleh lebih daripada $ 90,000

:black_small_square: 25% pelakon suara teratas memperoleh lebih daripada $ 51,000

:black_small_square: Pelakon suara median memperoleh lebih daripada $ 31,400

:black_small_square: 25% pelakon suara terbawah memperoleh lebih daripada $ 21,700

:black_small_square: 10% pelakon suara terbawah memperoleh lebih daripada $ 18,390

:loud_sound: Bagaimana mencari kerja suara?

Terdapat pelbagai peluang pekerjaan dalam industri voice-over. Anda boleh bekerja di radio , iklan TV, animasi, atau permainan video . Terdapat banyak industri lain (seperti industri pendidikan dan industri perniagaan) yang mengupah pelakon suara ketika mereka memerlukan penyampaian skrip secara profesional. Oleh itu, sebagai pelakon suara, anda harus meluangkan masa untuk mengembangkan kemahiran perniagaan, kemahiran seni, dan kemahiran teknikal. Demo dan uji bakat adalah bahagian terpenting dalam mencari pekerjaan. Demo Voice over sangat penting untuk mendapatkan pekerjaan bertindak suara. Demo Voice over adalah kad panggilan anda.

:pencil2: Demo

:black_small_square: Hasilkan demo untuk setiap gaya suara yang anda berikan dan dalam setiap bahasa, loghat , dan dialek.

:black_small_square: Jangan buang masa untuk memperkenalkan diri. Anda hanya mempunyai beberapa saat untuk menarik perhatian pendengar, jadi berikan yang terbaik untuk menarik pendengar.

:black_small_square: Gunakan suara sebenar anda untuk memberikan persembahan yang sahih.

:black_small_square: Tahap rakaman anda ditetapkan dengan betul.

:black_small_square: Pilih skrip yang betul untuk membuat demo anda.

:pencil2: Audisi

Setelah profil Suara anda selesai, anda boleh mula mencari kerja dan uji bakat. Berikut adalah beberapa petua untuk melengkapkan uji suara.

:black_small_square: Audisi untuk pekerjaan yang sesuai dengan keperibadian anda.

:black_small_square: Perhatikan bahasa dan loghat dalam jawatan .

:black_small_square: Perhatikan kadar gaji dan tarikh akhir untuk mengemukakan uji bakat.

Ringkasan:

Gaji pelakon suara bergantung pada jenis pekerjaan, ukuran projek, pengalaman anda, dan banyak faktor lain. Pembayaran dalam bidang lakonan suara berbeza dari orang ke orang dan dari tahun ke tahun. Terdapat banyak peluang pekerjaan dalam industri ini. Anda harus membuat demo dan memberikan uji bakat untuk mengetahui pekerjaan yang sesuai untuk anda dalam industri suara.

:loud_sound: Bagaimana menjadi pelakon suara di rumah?

Sekiranya anda ingin menjadi pelakon suara di rumah maka anda harus mengembangkan studio rumah. Mikrofon, fon kepala , dan perisian sangat penting untuk menjadi pelakon suara di rumah.

:pencil2: Siapkan studio rumah

Studio rumah suara sangat penting untuk memberikan kerja berkualiti tinggi kepada pelanggan. Anda mesti memilih tempat rakaman yang paling sesuai untuk membina studio kediaman anda. Studio kediaman anda perlu cukup besar untuk anda duduk di dalamnya dengan selesa. Studio kediaman anda mestilah kalis bunyi. Kalis bunyi adalah yang paling penting dalam menghasilkan karya berkualiti tinggi untuk pelanggan anda. Anda tidak perlu memecah bank kerana membuat studio rumah profesional anda. Anda boleh menjimatkan wang dengan mengikuti beberapa langkah. Langkah-langkah ini diberikan di bawah:

:black_small_square: Kalis bunyi dan penebat tidak semestinya mahal. Anda boleh menggunakan selimut tebal dan selimut untuk menyerap bunyi yang tidak diingini.

:black_small_square: Semua peralatan rakaman tidak boleh mahal. Anda boleh membeli peralatan terpakai dan ini adalah kaedah terbaik untuk menjimatkan wang.

:black_small_square: Ruang studio kediaman anda mestilah sederhana. Ia boleh sekecil almari. Anda boleh menunjukkan prestasi yang baik di studio rumah sederhana dan kecil.

:pencil2: Mikrofon

Mikrofon berbeza terdapat di pasaran tetapi anda harus mencari yang terbaik untuk anda. Proses memilih mikrofon terbaik bergantung pada kualiti suara anda. Anda boleh mempunyai suara yang melambung tinggi , suara bernada rendah , atau suara serak. Setiap jenis suara mungkin memerlukan jenis mikrofon yang berbeza. Perlu diingat bahawa mikrofon paling mahal tidak perlu terbaik untuk anda. Anda boleh mendapatkan suara terbaik melalui mikrofon untuk anda dengan mengikuti beberapa langkah. Langkah-langkah ini diberikan di bawah:

:black_small_square: Cubalah mikrofon pelbagai jenama sebelum anda menggunakan satu.

:black_small_square: Uji mikrofon di angkasa sebelum membeli mikrofon.

:black_small_square: Pilih mikrofon yang menyoroti perincian suara anda.

:black_small_square: Jangan beli mikrofon yang mempunyai mikrofon genggam.

:black_small_square: Anda juga boleh mendapatkan nasihat daripada pakar audio dalam memilih mikrofon terbaik.

:pencil2: Fon kepala

Anda harus menghabiskan sedikit anggaran penyediaan studio rumah anda untuk set fon kepala yang bagus . Merakam dengan fon kepala membantu anda mendengar bunyi yang tidak diingini dengan mulut anda. Dengan bantuan fon kepala, anda juga dapat mendengar semua bunyi yang tidak diingini oleh mikrofon anda. Anda boleh membeli sepasang fon kepala yang lumayan adalah $ 100.

Anda harus mengetahui perbezaan antara fon kepala tertutup (digunakan untuk rakaman trek) dan fon kepala sandaran terbuka (digunakan untuk mencampurkan) untuk memutuskan mana yang terbaik untuk anda. Berikut adalah senarai fon kepala terbaik yang disyorkan oleh pelakon suara yang terkenal.

:black_small_square: Pengasingan Ekstrem EX-29

:black_small_square: Beyerdynamic DT770 Pro

:black_small_square: AKG K 701

:black_small_square: Beyerdynamic DT990 Pro

:black_small_square: Profesional Focal Spirit

:black_small_square: Shure SRH 1540

:pencil2: Perisian

Setelah membeli mikrofon dan fon kepala yang sempurna, inilah masanya untuk memikirkan perisian yang penting untuk membuat rakaman profesional. Perisian ini menjadikan kualiti suara anda lebih baik dan kualiti suara sangat penting. Kos perisian dan keserasian perisian dengan peranti dan peralatan anda adalah faktor yang perlu diambil dalam memilih perisian. Pelbagai jenis perisian terdapat di pasaran. Beberapa program perisian popular diberikan di bawah:

:black_small_square: Audition Adobe

:black_small_square: Alat Pro

:black_small_square: GarageBand (perisian standard pada Mac)

:black_small_square: Sound Forge

:black_small_square: Audacity (perisian percuma)

:loud_sound: Bagaimana menjadi pelakon suara di anime?

Pelakon suara tidak memerlukan pendidikan formal untuk memulakan kerja mereka. Sekiranya anda ingin menjadi pelakon suara dalam anime maka anda harus mengembangkan suara anda dengan mempelajari watak-watak dalam anime dan mencari keseimbangan antara harapan watak dan penggambaran yang asli. Anda perlu meneroka beberapa tajuk filem besar, siri anime, terutamanya genre yang berbeza. Dengarkan pelakon suara anime yang popular dan cuba meniru suaranya. Anda harus memfokuskan bahawa bagaimana pelakon suara anime membuat suara-suara itu. Bahagian penting dalam mencari pekerjaan voice-over anime adalah uji bakat Pekerjaan voice over adalah anime yang menyeronokkan dan boleh menjadi bahagian yang menarik bagi industri untuk bekerja. Bekerja keras dan anda boleh menjadi bintang voice-over anime yang akan datang.

Ringkasan:

Anda boleh menjadi pelakon suara di rumah anda tetapi anda perlu mendirikan studio kediaman. Anda memerlukan mikrofon, fon kepala, dan perisian untuk bekerja dari rumah. Pelbagai fon kepala dan mikrofon tersedia di pasaran. Anda boleh membeli mengikut anggaran anda. Sekiranya anda ingin menjadi pelakon suara dalam anime maka anda harus mencari keseimbangan antara harapan watak dan penggambaran yang asli. Anda harus mendengarkan pelakon suara-suara anime yang popular dan anda harus berusaha membuat suara seperti mereka.

:loud_sound: Faedah menjadi pelakon suara

Terdapat banyak faedah menjadi pelakon suara.

:pencil2: Bekerja dari rumah

Salah satu aspek yang paling bermanfaat dalam industri voice-over adalah kemampuan bekerja dari mana sahaja yang mempunyai sambungan internet . Anda boleh menyediakan jadual yang sesuai untuk anda. Beberapa pelakon suara-suara yang paling terkenal menyatakan rasa terima kasih atas kemampuan mereka untuk membuat keseimbangan antara kehidupan dan kehidupan kerja yang sesuai untuk keluarga mereka, dan juga jadual mereka. Anda boleh merakam suara untuk pelanggan anda di studio rumah anda. Studio rumah memberi anda kebebasan untuk bekerja dari rumah dan mengelakkan perjalanan dan bayaran parkir.

:pencil2: Jadilah bos anda

Sebagai pelakon suara, anda tidak mempunyai bos. Anda boleh mengatur jadual anda. Anda boleh menentukan pekerjaan mana yang akan diterima atau ditolak. Sebaik sahaja anda mula bekerja secara berterusan, anda boleh menjadi lebih selektif mengenai jenis projek yang anda jalankan.

:pencil2: Pelanggan tetap

Dalam bidang lakonan suara, anda berinteraksi dengan banyak penerbit dan pengarah . Sekiranya anda bekerja keras dan berjaya mengesankan pelanggan anda, maka pelanggan anda akan senang bekerjasama dengan anda lagi. Dengan cara ini, mereka boleh menjadi pelanggan anda.

:pencil2: Kebebasan untuk menjana wang sebanyak yang anda suka

Seorang pelakon suara sering menjadi usahawan, suaranya adalah perniagaannya . Walaupun tidak mudah untuk menjadi pelakon suara yang berjaya dengan melakukan kerja keras, anda boleh menjadi pelakon suara yang berjaya dan hebat. Anda boleh menerima projek mengikut pilihan anda dan dapat menjana wang sebanyak yang anda suka.

:loud_sound: Kekurangan menjadi pelakon suara

Terdapat juga beberapa kelemahan menjadi pelakon suara.

:pencil2: Kerja yang tidak stabil

Sangat sukar untuk mencari pekerjaan yang mantap dalam bidang lakonan suara. Pekerjaan itu kebanyakan bebas dan ini bermaksud jika anda tidak bekerja keras untuk mencari peluang, anda mungkin tidak bekerja sama sekali.

:pencil2: Persaingan berat

Mencari pekerjaan dalam bidang lakonan suara adalah sukar kerana terdapat banyak persaingan dari bakat bercita-cita tinggi, pertengahan, dan veteran. Malah pelakon suara yang berpengalaman memasuki masa di mana mereka berjuang untuk mencari pekerjaan untuk diri mereka sendiri. Anda mesti bersedia untuk ditolak sebelum memberikan uji bakat.

:pencil2: Suaranya sukar

Pelakon suara mesti menjaga suara mereka agar tetap sihat dan dalam keadaan bekerja. Mereka dapat mencegah ketegangan vokal yang boleh menjejaskan kemampuan mereka untuk menggunakan suaranya dengan betul.

:pencil2: Kos masa

Bidang ini memerlukan banyak masa dari mengembangkan kemahiran, mendapatkan kelas lakonan dan suara, mendirikan studio rumah anda hingga uji bakat, dan mencari pekerjaan. Kadang-kadang anda boleh mendapat pekerjaan setelah jangka masa yang pendek tetapi kadang-kadang anda perlu menunggu peluang terbaik.

:pencil2: Kos emosi dan pengasingan

Untuk menjadi pelakon suara, anda harus duduk di dalam studio rumah anda selama berjam-jam untuk berlatih skrip . Ini boleh menjejaskan kesihatan mental anda. Perawi buku audio, Ilyana Kadushin mengatakan bahawa anda harus kerap berehat minum teh. Ini akan meningkatkan minda anda, melindungi suara anda, dan membantu anda untuk mengelakkan rasa letih.

:pencil2: Kos kewangan

Kos kewangan perniagaan bertindak suara bergantung pada gaya hidup anda dan sama ada anda ingin menjadikan suara bertindak sebagai pekerjaan sepenuh masa atau pendapatan sampingan sambilan. Sekiranya anda ingin menjadikannya pekerjaan sepenuh masa, maka anda memerlukan studio rumah berkualiti tinggi, peralatan mahal profesional, dan pemahaman mengenai amalan perniagaan dan pemasaran umum. Anda mesti memerlukan sejumlah besar untuk melabur dalam semua perkara ini.

Ringkasan:

Terdapat banyak kelebihan menjadi pelakon suara. Anda boleh bekerja dari rumah, menjadi bos anda, memilih pekerjaan mengikut keperibadian anda, dan menjana wang sebanyak yang anda suka. Terdapat juga beberapa kelemahan industri voice-over. Terdapat pekerjaan yang tidak stabil dan persaingan berat dalam industri ini. Anda harus menjaga suara anda. Anda harus memberi banyak masa dan wang untuk bidang ini.

:loud_sound: 7 pelakon suara terkenal

:pencil2: Mel Blanc

Mel Blanc adalah pelakon suara Amerika, pelawak, dan keperibadian radio. Dia dilahirkan pada 30 Mei 1908 di San Francisco, California, Amerika Syarikat , dan meninggal pada 10 Julai 1989 di Los Angeles, California, Amerika Syarikat. Dia beragama Yahudi oleh agama. Dia memulakan kariernya dalam bidang lakonan suara pada usia 10. Pada usia 16 tahun, dia mengubah ejaan namanya dari "Mel Blank" menjadi "Mel Blanc". Dia memberikan suaranya kepada banyak watak animasi. Sebahagian daripadanya adalah:

:black_small_square: Itik Daffy

:black_small_square: Elmer Fudd

:black_small_square: Bugs Bunny

:black_small_square: Tweety

:black_small_square: Sylvester

:black_small_square: Pelari Jalan

:black_small_square: Pepé Le Pew

:black_small_square: Babi Babi

:black_small_square: Marvin the Martian

:pencil2: Billy West

Billy West merupakan American pelakon suara, penyanyi, pemuzik dan penulis lagu. Nama sebenarnya adalah William Richard Werstine. Dia juga seorang personaliti radio. Dia dilahirkan pada 16 April. 1952. Dia berketurunan Ireland. Nota suaranya yang paling terkenal termasuk,

:black_small_square: Watak utama Doug (siri televisyen animasi Amerika)

:black_small_square: Watak utama The Ren & Stimpy Show (siri televisyen animasi Amerika)

:black_small_square: Philip J. Fry, Profesor Farnsworth, Dr. Zoidberg, dan Zapp Brannigan dari Futurama (sitkom animasi fiksyen sains Amerika)

:black_small_square: Bugs Bunny

:black_small_square: Popeye

:black_small_square: Shaggy Rogers

:black_small_square: Pengintip Super

:black_small_square: Pelatuk Woody

:pencil2: Tara Lyn Kuat

Tara Lyn Strong adalah pelakon Kanada . Dia menyediakan kerja suara untuk permainan animasi dan video. Dia dilahirkan pada 12 Februari 1973, di Toronto, Ontario, kepada Syd dan Lucy Charendoff. Dia beragama Yahudi oleh agama. Tara memulakan kariernya pada usia tiga belas tahun dalam produksi Limelight Theatre "The Music Man". Pada usia 13 tahun, kartun utama pertamanya berada di "Hello Kitty's Furry Tale Theatre". Dia bekerja dalam banyak siri animasi seperti:

:black_small_square: Titian Remaja

:black_small_square: Titans Remaja Pergi

:black_small_square: Rugrat

:black_small_square: Gadis Powerpuff

:black_small_square: Ibu Bapa yang Adil

:black_small_square: Pertunjukan Xiaolin

:black_small_square: Ben 10

:black_small_square: Kental

:black_small_square: Wow Wow Wubbzy

:black_small_square: Kuda Kecil saya

:black_small_square: Persahabatan Adalah Sihir

:black_small_square: Unikitty

:black_small_square: Dc Super Hero Girls

Dia juga bekerja sebagai pelakon suara dalam permainan video seperti:

:black_small_square: Mortal Kombat X

:black_small_square: Ultimate Marvel lwn Capcom 3

:black_small_square: Jak dan Daxter

:black_small_square: Fantasi Akhir X

:black_small_square: X-2

:black_small_square: Naga biru

:black_small_square: Batman

:pencil2: James Earl Jones

James Earl Jones adalah pelakon suara Amerika. Kerjayanya merangkumi lebih dari tujuh dekad . Dia terkenal sebagai "salah satu pelakon Amerika yang paling terkenal dan serba boleh" kerana persembahan terbaiknya dalam filem, teater, dan televisyen. Dia dilahirkan pada 17 Januari 1931, di Arkabutla, Mississippi. Dia dibesarkan oleh datuk dan neneknya, John Henry dan Maggie Williams. Dia diberi Anugerah Tony Khas untuk Pencapaian Sepanjang Hayat di Teater pada tahun 2017. Dia terkenal kerana bersuara,

:black_small_square: Star Wars: Harapan Baru (1977)

:black_small_square: Empayar menyerang kembali (1980)

:black_small_square: Kembalinya Jedi (1983)

:black_small_square: Treehouse of Horror Halloween Istimewa (1990)

:pencil2: Seth Woodbury MacFarlane

Seth Woodbury MacFarlane adalah pelakon suara Amerika, pelakon, penulis, penerbit , animator, pembuat filem, dan penyanyi. Dia dilahirkan pada 26 Oktober 1973, di Kent, Connecticut. Dia adalah pencipta siri televisyen Family Guy (1999 hingga sekarang) dan The Orville (2017 hingga sekarang). Dia adalah pencipta bersama siri televisyen American Dad (2005 hingga sekarang) dan The Cleveland Show (2009 hingga 2013). Dia bekerja dalam banyak siri animasi sebagai pelakon suara seperti:

:black_small_square: Johnny Bravo

:black_small_square: Lembu dan Ayam

:black_small_square: Makmal Dexter

:black_small_square: Larry & Steve

Dia membuat penampilan tetamu dalam banyak siri televisyen seperti:

:black_small_square: Gadis Gilmore

:black_small_square: Perang di Rumah

:black_small_square: Star Trek: Perusahaan

:black_small_square: Kilat Maju

:pencil2: Jim Cummings

James Jonah Cummings adalah pelakon dan penyanyi suara Amerika. Dia dilahirkan pada 3 November 1952 di Youngstown, Ohio. Dia memulai kariernya sebagai "Lionel the Lion dan Bibi Fira" di "Dumbo's Circus". Pada tahun 1988, dia menggantikan Hal Smith (pelakon Amerika) sebagai suara "Winnie the Pooh". Dia dikenali kerana memainkan tajuk watak dalam:

:black_small_square: Melukis Itik

:black_small_square: Dr. Eggman Robotnik dari Sonic the Hedgehog

:black_small_square: Winnie the Pooh

:black_small_square: Harimau

:black_small_square: Bonkers D. Bobcat

:black_small_square: Syaitan Tasmania

Dia membuat persembahan dalam banyak filem animasi di Disney Channel. Ini termasuk

:black_small_square: Aladdin

:black_small_square: Raja singa

:black_small_square: Pocahontas

:black_small_square: Hercules

:black_small_square: Puteri dan Katak

:pencil2: Frank Welker

Frank Wendell Welker adalah pelakon suara Amerika. Kerjayanya merangkumi lebih dari enam dekad. Dia memulakan kariernya sebagai pelawak pada tahun 1960. Dia memainkan peranan suara utama pertamanya pada tahun 1969 sebagai Fred Jones dalam francais Scooby-Doo. Dia dilahirkan pada 12 Mac. 1946, di Denver, Colorado, Amerika Syarikat . Pada tahun 2016, dia memenangi Anugerah Emmy untuk pencapaian seumur hidupnya. Dia terkenal dengan suara,

:black_small_square: Fred Jones dan Scooby-Doo sendiri dalam "Scooby-Doo (siri animasi Amerika)"

:black_small_square: Oswald the Lucky Rabbit and Sequel dalam "Epic Mickey"

:black_small_square: Megatron, Galvatron, Soundwave dalam "Transformers"

:black_small_square: Shao Khan dan Reptil dalam "1995 Mortal Kombat Film"

:black_small_square: George yang ingin tahu dalam francais "Curious George"

:black_small_square: Garfield di "The Garfield Show"

:black_small_square: Nibbler di Futurama

:black_small_square: Jabberjaw, Speed ​​Buggy, Astro, Sneezy Seal, Mushmouse, Azrael dalam "The Smurfs"

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

:one: Siapa pelakon voice-over dengan bayaran tertinggi?

Matt Stone adalah pelakon suara dengan bayaran tertinggi. Dia juga penulis skenario, pelakon, produser, dan pencipta bersama "South-Park". Matt Stone telah menyuarakan tiga watak utama, Kyle Broflovski, Kenny McCormick, dan Butters Stotch. Dia juga memberikan suara untuk beberapa watak berulang, seperti Gerald Broflovski, Stuart McCormick, Craig Tucker, Jimbo Kern, Terrance, Saddam Hussein, Tweek Tweak, Mr. Adler, dan Jesus. Nilai bersih Matt Stone adalah $ 700.

:two: Jenis ijazah apa yang diperlukan untuk menjadi pelakon suara?

Tidak diperlukan pendidikan formal untuk menjadi pelakon suara. Adalah mungkin untuk menjadi pelakon suara dengan ijazah sekolah menengah. Anda juga boleh menjadi pelakon suara dengan ijazah sarjana, ijazah sarjana muda, atau diploma sekolah menengah. Latihan asas diperlukan untuk menjadi pelakon suara.

:three: Adakah suara bertindak sebagai medan yang baik?

Lakonan suara adalah salah satu bidang yang paling menarik dan bermanfaat. Sukar untuk mencari pekerjaan tetapi ada banyak faedah menjadi pelakon yang bersuara . Anda boleh bekerja dari rumah, menjadi bos anda, memilih pekerjaan mengikut keperibadian anda, dan membuat jadual waktu anda. Anda mempunyai kebebasan untuk menjana wang sebanyak yang anda suka.

:four: Berapa banyak wang yang dihasilkan oleh pelakon voice-over?

Seorang pelakon suara yang rata-rata dapat menghasilkan $ 90,000 setiap tahun. Seorang pelakon suara latar ditubuhkan boleh mendapat enam angka angka . Ini bermaksud bahawa pelakon pakar suara boleh memperoleh $ 199,000 setiap tahun. Persentil ke-75 dan persentil ke-25 masing-masing dapat menghasilkan $ 111,000 dan $ 23,000 setiap tahun.

:five: Adakah senang menjadi pelakon suara?

Kedengarannya sederhana, tetapi tidak semudah itu dan mudah . Sekiranya anda mempunyai suara yang hebat dan anda berfikir bahawa anda boleh menjadi pelakon suara yang berlebihan maka anda salah berfikir. Perlu diingat bahawa suara yang hebat dan unik tidak cukup untuk menjadi pelakon suara tetapi kemahiran lakonan yang unik juga wajib dalam bidang ini.

:six: Berapa pendapatan pelakon suara dalam anime?

Seorang pelakon suara anime freelance rata-rata dapat memperoleh sekitar $ 40 setiap pertunjukan pendek di CastingCallClub. Walau bagaimanapun, pelakon suara anime Jepun profesional dapat memperoleh sekitar $ 540 setiap episod. Sebilangan besar pelakon pakar suara mendapat $ 60 hingga $ 80 sejam dari anime Inggeris. \

:seven: Bolehkah anda membuat suara bertindak sebagai pekerjaan sepenuh masa untuk anda?

Ya, anda boleh menjadikannya pekerjaan sepenuh masa. Sekiranya anda mahu melakukannya, maka anda harus membina studio rumah untuk bekerja dengan betul. Anda harus melabur sejumlah besar untuk mendirikan studio rumah, membeli fon kepala dan mikrofon. Anda harus menghabiskan banyak masa untuk membina kerjaya anda. Anda harus memberi sesuatu untuk mendapatkan sesuatu dalam bidang ini.

:eight: Berapa banyak yang dapat diperoleh pelakon suara dari iklan?

Sekiranya anda memberikan suara untuk iklan radio tempatan, anda boleh menjana pendapatan $ 100 dan jika anda memberikan suara kepada iklan televisyen nasional maka anda menjangkakan akan memperoleh $ 10,000. Lebih-lebih lagi, pendapatan anda bergantung pada pengalaman anda.

:nine: Bagaimana anda boleh menjadi pencerita buku audio?

Ini memerlukan banyak kerja keras. Anda harus berlatih membaca dengan kuat, merakam dan mendengarkan suara anda, belajar membuat suara dari diafragma anda, dan mengikuti pelajaran lakonan dan suara.

:keycap_ten:Berapa banyak penghasilan wang dari buku audio yang dapat diperoleh?

Pencerita yang berpengalaman boleh menjangkakan penghasilan $ 168.25 sejam atau $ 1,346 untuk buku audio siap selama lapan jam. Seorang pencerita bukan kesatuan yang berpengalaman dapat memperoleh $ 250 dan pencipta bukan kesatuan yang baru dapat memperoleh $ 90 hingga # 250 .

Kesimpulannya

Bagaimana menjadi pelakon suara? Anda harus mengikuti kelas lakonan dan pelajaran suara untuk menjadi pelakon suara. Lakonan suara adalah profesion untuk melakukan voice-over untuk mewakili watak dalam filem animasi, drama, filem pilihan, dan lain-lain bersama dengan suara yang unik, anda mesti mempunyai kemahiran lakonan yang unik untuk menjadi pelakon suara. Mengembangkan bakat anda, Mengambil kelas suara dan lakonan, mengambil jurulatih, Merakam gelung demo, dan uji bakat adalah langkah terpenting untuk menjadi pelakon suara. Sekiranya anda ingin menjadi pelakon suara di rumah maka anda perlu mendirikan rumah tangga. Anda juga memerlukan mikrofon, fon kepala, dan perisian untuk tujuan ini. Anda harus mendengar pelakon suara-suara anime yang popular jika anda ingin menjadi pelakon suara anime yang terkenal. Terdapat banyak faedah menjadi pelakon suara. Anda boleh bekerja dari rumah, menjadi bos anda, memilih pekerjaan mengikut keperibadian anda, dan menjana wang sebanyak yang anda suka. Selain kelebihan, terdapat juga beberapa kelemahan industri ini. Terdapat pekerjaan yang tidak stabil dan persaingan yang berat dalam industri ini. Anda harus menjaga suara anda. Anda harus memberi banyak masa dan wang untuk bidang ini.

Artikel berkaitan